In vitro refundacja (ivf-program na 3 lata) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-12, 20:10   #91
Ines1010
Raczkowanie

Dot.: In vitro refundacja (ivf-program na 3 lata)

Jestem po, teraz czekanie Tym razem udało się zamrozić jeden zarodek, z tego bardzo się cieszę, szkoda, że jeden ale dobre i to. Niestety nie dostaliśmy tak jak ostatnio czarno na białym jakie były parametry nasienia, ale robili IMSI, a to się robi jak nie są zadowalające, więc przypuszczam, że te witaminy nie pomogły za bardzo. Jutro rano będę dzwonić do embriolog to nam powie więcej. Teraz 4 dni relaksu i w poniedziałek do pracy.
Ines1010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 20:32   #92
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines1010 Pokaż wiadomość
Jestem po, teraz czekanie Tym razem udało się zamrozić jeden zarodek, z tego bardzo się cieszę, szkoda, że jeden ale dobre i to. Niestety nie dostaliśmy tak jak ostatnio czarno na białym jakie były parametry nasienia, ale robili IMSI, a to się robi jak nie są zadowalające, więc przypuszczam, że te witaminy nie pomogły za bardzo. Jutro rano będę dzwonić do embriolog to nam powie więcej. Teraz 4 dni relaksu i w poniedziałek do pracy.
Teraz mocno trzymamy kciukasy!!!! Imsi ma wieksze szanse niz isci :-D

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-13, 08:44   #93
ewapop3
Raczkowanie

Trzymam Mocno Kciuki!! Musi się udać!!!
ewapop3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-13, 09:26   #94
Linka1984
Zakorzenienie

kurcze na innym wątku u dziewczyny nie doszło do transferu bo trzymali zarodki 7 dni ! wiem ze podają max po 5 dniach..potem juz za duże ryzyko i transferują bo w macicy jest najlepsze środowisko...a tu przegieli...nie ma ani jednego zywego zarodka..wszystkie obumarły w 7dniu...normalnie jestem zła...

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-13, 17:01   #95
espaniolaola
Raczkowanie

witam dziewczyny my wlasnie jesteśmy po pierwszym programie invitro i zarodki przetrzymali do 6 doby i co sie STALO OBUMARLY WSZYSTKIE!!!!!nie mamy ani jednego zarodka a podobno rozwilaly sie dobrze tylko przestaly no jestem zalamana
espaniolaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 07:19   #96
ewapop3
Raczkowanie

Dziewczyny ja też pierwsze słyszę żeby przetrzymywali tyle czasu zarodki i myślę że wymaga to wyjaśnienia przez embriologów bo tak być nie może to są wasze nerwy ponadto ingerencja w wasze ciała i pieniądze, jetem zła i co teraz znowu trzeba wydać masę pieniędzy na stymulację a do tego przeciągnie się z 2 lub 3 miesiące ile to nerwów i stresu.Nie no jestem wściekła!!!i chce mi się płakać trzymajcie się kochane!!
Stary 2014-02-14, 09:05   #97
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez espaniolaola Pokaż wiadomość
witam dziewczyny my wlasnie jesteśmy po pierwszym programie invitro i zarodki przetrzymali do 6 doby i co sie STALO OBUMARLY WSZYSTKIE!!!!!nie mamy ani jednego zarodka a podobno rozwilaly sie dobrze tylko przestaly no jestem zalamana
kochanie ja właśnie o Tobie pisałam jestem taka zła ze masakra , nikt nigdy nie słyszał aby podać poźniej niż w 5 dobie..a Tobie 6-7 dni trzymali..to jakiś koszmar

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-14, 17:38   #98
margareta137
Przyczajenie

dziewczyny to co piszecie jest okropne dlaczego oni to robią czy przy pełnopłatnej procedurze tez sie tak dzieje az sie boje tego wszystkiego
margareta137 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 20:00   #99
ewapop3
Raczkowanie

też się zastanawiam czy to że jest refundacja ma wpływ ale nie sądzę żeby ośrodki tak się pogrążały przecież liczy się wynik im więcej kobiet wyjdzie w ciąży tym lepszą reputację ma ośrodek i takie właśnie wybierają ludzie,którzy dzięki właśnie opinii jeżdżą wiele kilometrów aby właśnie leczyć się u najlepszych a ośrodki wtedy zarabiają kupę kasy.Ale nie może być czegoś takiego,że nie wiem przez brak doświadczenia czy inne przyczyny embriolodzy i lekarze czekają zbyt długo z zarodkami przecież to się włosy jeżą jak można postępować z ludźmi mnie też za 3 tygodnie czeka mój pierwszy raz i aż się boje,bo wpędziłam się w długi a teraz jak bym miała stracić szanse przez błąd lub kogoś zaniechanie to nie wiem!! Trzymam za wszystkich kciuki
Stary 2014-02-14, 20:15   #100
Linka1984
Zakorzenienie

Jestem po wizycie. Lekarz mi powiedzial ze wedlug regulaminu i etyki podaje sie zarodek po2,3,5dniach i nie ma mozliwosci po 6!

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-14, 20:27   #101
ewapop3
Raczkowanie

Więc klinika powinna ponieść odpowiedzialność za to!!!Ja też wszędzie gdzie czytam o in vitro to pisze między 2-5 dobą ale zazwyczaj jest to w 3 dobie więc tu jest coś nie tak.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-14, 20:30   #102
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewapop3 Pokaż wiadomość
Więc klinika powinna ponieść odpowiedzialność za to!!!Ja też wszędzie gdzie czytam o in vitro to pisze między 2-5 dobą ale zazwyczaj jest to w 3 dobie więc tu jest coś nie tak.
Moj dr powiedzial ze to jest w ogole nie mozliwe :'(

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-15, 14:46   #103
espaniolaola
Raczkowanie

ogolnie poszperalam w internecie i chciala bym przestrzec tych ktorzy sie lecza na NFZ oni musza hodowac do piatej doby tak maja w regulaminie co za bezsens tootalny!!!!oni wogole do naszych zarodkow niezagladali do piatego dnia bo nawet embriolog niewiedzial w piatym dniu czy zarodki zyja czy tez nie!!!no paranoja OGOLNIE REZYGNUJEMY Z NFZ I BEDZIEMY PRYWATNIE PODCHODZIC !!OGOLNIE MI POBRANO 14 KOMOREK Z CZEGO ZAPLODNILI 6 I CZYLI 8 SIE ZMARNOWALO "WYRZUCILI" I ONI MAJA W DUPIE ILE CIAZ UZYSKAJA LICZY SIE TYLKO KASA MAM GDZIES TEN NASZ RZD I ICH INVITRO!!!A UZYSKANIE BLASTOCYSCTY Z 5 ZARODKOW TO JEST SZANSA TYLE CO NIC!!UDAJE SIE MOZE JEDEN!!!ZRESZTA STATYSTYKI MOWIA ZA SOIEBIE 75000 PAR JEST 400 CIAZ TO JEST ZALEDWIE 5 % SZANS I TYLE MAMY PRZY ZAPLADNIANIU 6 KOMOREK W RZADOWYM!
Stary 2014-02-15, 17:40   #104
ewapop3
Raczkowanie

Wiem,że jesteś wściekła z tego powodu i naprawdę współczuje ci bo też nie wiem co mnie czeka,ale nie poddawaj się poczytałam trochę o podawaniu zarodków i jednak jest tak czasami że podają później oto fragment z kliniki Novum:

Po ocenie zapłodnienia i zmianie podłoża hodowlanego zygoty znów umieszcza się w inkubatorze i hoduje dalej. 25 godzin po inseminacji zygota dzieli się na 2 komórki potomne, czyli blastomery i staje się embrionem lub zarodkiem. 44 godziny po inseminacji czyli po ok. 2 dniach zarodek ma 4 blastomery a 68 godzin po, czyli w 3 dobie - 8 blastomerów. Rutynowo w 2 lub 3 dobie po punkcji wykonuje się transfer czyli podanie zarodków do jamy macicy.
Zarodek osiąga zdolność do zagnieżdżenia w błonie śluzowej macicy ok. 5-6 doby. Wtedy właśnie osiąga stadium blastocysty- czyli embrionu, który ma już zróżnicowane funkcjonalnie komórki i jamkę wypełnioną płynem. Wówczas w otoczce przejrzystej pojawia się szczelina, przez którą blastocysta "wykluwa się" czyli wydostaje z otoczki i dopiero wtedy ma zdolność do zagnieżdżenia w śluzówce.

W niektórych sytuacjach można przeprowadzić transfer w piątej dobie po punkcji, kiedy zarodek osiąga stadium blastocysty. Podanie zarodka w tym stadium może znacząco zwiększyć szansę na ciążę, dlatego często podaje się tylko jedną blastocystę. Przedłużoną hodowlę proponuje się pacjentkom, które mają dużo (powyżej 8-10) dobrze rokujących w drugiej/trzeciej dobie zarodków.

Może to trochę ukoi twoje nerwy!! Ja Cały czas wieże że ci się uda!!

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

a chciałam zapytać jeszcze jeżeli pobiorą np 15 jajeczek z czego 6 wolno zapłodnić to czy resztę można zamrozić odpłatnie czy oni to wyrzucają
Stary 2014-02-15, 18:28   #105
espaniolaola
Raczkowanie

ja to wszystko wiem tylko nikt nas sie nie pytal czy chcemy do piatej doby trzymac je...wogole zadnych informacji nie chceli nam udzielic na temat naszych zarodkow ..moze chciali dobrze ale ogolnie przedobrzyli....zarodki rokowaly dobrze i dlatego moze je przetrzymali ale nikt nas sie nie pytal o zdanie!!mogli podac jeden zarodek a pozniej sobie chowac do piatej doby a ogolnie choduje sie do stadium bladstocysty jak jest wiecej zarodkow a nei tak jak my mielismy 5!!!to szansa na osiagniecie blastocysty jest i byla znikoma!!

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

tak jak u nas bylo to 14 komorek pobrali ..zaplodnili 6 reszta do smieci;/oj boli mnie to dlatego rezygnujemy z rzadowego!!!!!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-15, 20:17   #106
ewapop3
Raczkowanie

Prawdę powiedziawszy też bym nie chciała korzystać z refundacji bo tu niestety jest limit zarodków no i procedury trochę naciągane,ale nie mam wyjścia brak kasy to ból a ja na dzień dzisiejszy mam więcej długu jak włosów dlatego nic mi nie pozostaje jak liczyć NFZ.Tobie zaś życzę oby spełniło się twoje marzenie!!!
Stary 2014-02-16, 09:07   #107
lammpeczka
Raczkowanie

Ines- jak samopoczucie, bądź dobrej myśli . Trzymam kciuki i gratuluje zamrożonego zarodka

To co przeczytałam na temat straconych zarodków to jakiś koszmar,
czy oni uważają że wszystko odbyło się zgodnie z procedurami? Ja na Twoim miejscu zgłosiłabym to to MZ!

Edytowane przez lammpeczka
Czas edycji: 2014-02-16 o 09:11
lammpeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 14:31   #108
sylvi 84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
kochanie ja właśnie o Tobie pisałam jestem taka zła ze masakra , nikt nigdy nie słyszał aby podać poźniej niż w 5 dobie..a Tobie 6-7 dni trzymali..to jakiś koszmar
Popieram pierwszy raz słysze że tak długo się trzyma zarodki max 5 dni tak mówi moja gin.
sylvi 84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 19:33   #109
Ines1010
Raczkowanie

Dziewczyny Niestety nie udało się i za drugim razem. Dostałam dziś okres i całą niedzielę przeryczałam. Mam tak bardzo już dość.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-23, 21:23   #110
Eleo765
Zadomowienie

Ines... Przykro mi. Bądź silna. Warto...
Stary 2014-02-24, 06:47   #111
ewapop3
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny Niestety nie udało się i za drugim razem. Dostałam dziś okres i całą niedzielę przeryczałam. Mam tak bardzo już dość.

Bardzo mi przykro Żadne słowa nie odzwierciedlą tego co czuje!! Nie poddawaj się,następnym razem musi się udać postaraj się chociaż wiem że to trudne nie załamywać się głowa do góry i walcz dalej!!! Po burzy zawsze wychodzi słońce i tego ci życzę!!
Stary 2014-02-24, 12:55   #112
sylvi 84
Raczkowanie

Cytat:

Na pocieszenie , choć pewnie mało to da Ci w tej chwili ja też już miałam dwa podejścia i nic Teraz czekam na kolejną miesiączkę i może w marcu będzie transfer o ile jajniki się uspokoją

Edytowane przez sylvi 84
Czas edycji: 2014-02-24 o 13:00
sylvi 84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 18:41   #113
lammpeczka
Raczkowanie

Trzymajcie się dziewczyny trzeba wierzyć że w końcu się uda.
Ines odetchnij trochę, zrestartuj akumulatory, może wybierzcie się z TŻ na jakiś krótki urlop i za jakiś czas na pewno wrócisz do tematu.

Ja najprawdopodobniej rozpoczynam trzecią próbę długim protokołem w marcu. Co ma być to będzie ale muszę wykorzystać tą ostatnią szansę.
lammpeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 06:07   #114
Ines1010
Raczkowanie

Dziękuję Wam dziewczyny! Chociaż się nie znamy to jednak czuję się z Wami blisko i wiem, że mnie rozumiecie jak nikt inny. Nie wiem kiedy podejdę do trzeciej szansy, na razie chyba zrobię sobie dłuższą przerwę.

Lammpeczka, tym razem MUSI się udać!!
Stary 2014-02-27, 15:09   #115
Evelinke
Zakorzenienie

Oj, dziewczynki, trzymajcie się
Mi przesuneli pierwszą wizytę na poniedziałek, trochę się wkurzyłam, ale co zrobić?
Tak bardzo, już bym chciała zacząć działać nie mówię, już o stymulacji, bo pewnie, trochę się będę musiała naczekać ale chcę wiedzieć ILE ???
Od samego początku człowiek musi uczyć się cierpliwości

A i tak przy okazji, ostatnio przeczytałam świetną książkę, gorąco polecam jest o nas "invitrowych"
"Dziecko ze szkła. In vitro - moja droga do szczęćia".

Edytowane przez Evelinke
Czas edycji: 2014-02-27 o 15:21
Evelinke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 19:33   #116
Linka1984
Zakorzenienie

Czytałam te ksiazke..smutna ale koniec całkiem mily :-D pokazuje ze do konca trzeba walczyc

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-28, 19:37   #117
SeaShells
Przyczajenie

Dziewczynki, w środę byłam na pierwszej wizycie w Parens.
Nie kwalifikujemy się na dzień dzisiejszy do programu
Lekarz powiedział, że mąż ma bardzo-bardzo złe wyniki, ale nie aż tak złe aby się załapać.
Dostał Profestil na miesiąc i ma powtarzać badania. Ja za 2 tyg mam drożność (kolejną) i mówił, że potrzeba nam 6 inseminacji z takimi wynikami męża aby się zakwalifikować.
Dodatkowo odkrył, że mam jeden jajnik policystyczny i tak naprawdę mam owulację tylko co drugi miesiąc.
Ja nie wiem jak to jest możliwe, że żaden poprzedni lekarz tego nie zauważył a miałam z 30USG-masakra...
Więc czeka Nas baaaardzo długie leczenie i to nieszczęsne czekanie na cud
SeaShells jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 19:43   #118
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SeaShells Pokaż wiadomość
Lekarz powiedział, że mąż ma bardzo-bardzo złe wyniki, ale nie aż tak złe aby się załapać.
Dostał Profestil na miesiąc i ma powtarzać badania. Ja za 2 tyg mam drożność (kolejną) i mówił, że potrzeba nam 6 inseminacji z takimi wynikami męża aby się zakwalifikować.
Dodatkowo odkrył, że mam jeden jajnik policystyczny i tak naprawdę mam owulację tylko co drugi miesiąc.
Ja nie wiem jak to jest możliwe, że żaden poprzedni lekarz tego nie zauważył a miałam z 30USG-masakra...
O matko..lipa...tylko czas wydluża

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-02-28, 19:59   #119
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez SeaShells Pokaż wiadomość
Nie myślałam, że kiedykolwiek będę się cieszyć z tego, że mam endometriozę ...
Z endo i historią leczenia powinniśmy się dostać niezależnie od wyników TŻta ..
Stary 2014-02-28, 20:08   #120
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Nie myślałam, że kiedykolwiek będę się cieszyć z tego, że mam endometriozę ...
Z endo i historią leczenia powinniśmy się dostać niezależnie od wyników TŻta ..
Trzymam mega mega mocno kciuki za to!!!

3690 gram szcześcia <3
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości