|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wasze zdanie na temat Halloween.
Wg to fajna okazja do zabawy, i dla dzieciaków, i dla tych trochę starszych. Katolicyzm (szczególnie w Polsce) jest bardzo sztywny, wszędzie szuka zagrożenia i dziury w całym.
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
W naszej religii martyrologia jest w cenie, ciągle tylko należałoby się umartwiać i pokutować, a Halloween to takie dość luźne podejście do śmierci i świata zmarłych, dlatego zagorzałych katolików może kłuć w oczy
Ja tam nie widzę nic złego w takiej zabawie, przebieranie się za potwory i zjadanie cukierków to jeszcze nie oddawanie czci diabłu.
|
|
|
|
|
#93 |
|
Konto usunięte
|
Jesli to niezgodne z ICH religią, to niech nie idą
Mojemu światopoglądowi zabawa dla kilkulatków nie zagraża.Ja w ogóle kocham Halloween, chyba w Polsce nie mamy tak fajnego święta |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba panie zapominają, że chrześcijaństwo wywodzi się z pogaństwa. Nie obchodzę halloween, końcówka października i początek listopada to dla mnie czas spokoju, czas zadumy, ale nie mam zamiaru urządzać krucjat z powodu balu szkolnego. Tym bardziej, że przenikanie się kultur i zwyczajów jest nieuniknione. Czemu nauczycielki nie bojkotują Walentynek? Dnia wiosny?
|
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
Równeż nie mam nic przeciwko. Szukanie dziury w całym
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W mojej szkole nie organizowano Walentynek, Marzanny dzieci nie topiły, nie mówiąc już o Halloween. Co prawda była to szkoła katolicka, ale ja się cały czas zastanawiam co im szkodziło i jak takie świętowanie, może zaszkodzić "wartościom chrześcijańskim".
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Konto usunięte
|
Swoja drogą, niektórzy musza uważać, że wartości chrześcijańskie sa bardzo kruche skoro mało co im nie szkodzi.
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Trochę żałuję, że Halloween nie jest specjalnie obchodzone w Polsce. Pewnie miałabym frajdę z wybierania kostiumu dla dziecka i na pewno puściłabym je na taki bal. Dziecko i tak nie będzie w tym okresie przeżywać głębokiej zadumy na temat zmarłych i świętych, więc równie dobrze może potańczyć w jakimś stroju albo wziąć udział w konkursie na najlepszą dynię, jak to się ma do religii, to nie wiem.
![]() ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
|
|
|
#99 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
Oby! Możesz przebrać się głupawy strój i dostajesz darmowe słodycze, to najpiekniejsze święto o jakim słyszalam, nic tak nie jednoczy z ludźmi
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#102 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
moim zdaniem to fajna okazja do zabawy - nie wiąże tego z żadną ideologią, religią czy czymkolwiek bo dla mnie to "święto" po prostu takiej wartości nie posiada - ot, zwykła i fajna okazja do przebrania się i zabawy, nic więcej
a wersję amrykańską z chodzeniem po domach itd uważam za coś świetnego i szkoda, że u nas tego nie ma - mi się to zwyczajnie wydaje super rozrywką (tak, wiem mamy "swoje święto" z chodzeniem po domach ale wszyscy chyba wiemy z jakim rozmachem to obchodzimy...)
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2013-10-25 o 20:30 |
|
|
|
|
#104 | |
|
summer vibes;)
|
Cytat:
Dla mnie również jest to czas zadumy, trochę smutku, nie widzę sensu się bawić w jakieś dynie i inne dziwactwa, ale ok rozumiem, że każdy ma inne poglądy i nie będę nikogo nawracać. Ja na przykład nie lubię Świąt Bożego Narodzenia, może nie będę pisać czemu, ale tak już mam. W dzieciństwie było fajnie, teraz mnie to nie cieszy wcale i najchętniej wyjechałabym gdzieś do jakiegoś ciepłego kraju zrelaksować się w tym czasie i ominąć to szaleństwoEdytowane przez Atenya Czas edycji: 2013-10-25 o 21:09 |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Niebezpieczne
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2013-10-25 o 22:29 |
|
|
|
|
#106 |
|
BAN stały
|
Dynie, przebieranie, ciasteczka halloweenowe. Nowa tradycja.
Przyjmie się w miastach, gdzie ludzie są bardziej anonimowi. |
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez bym przebrała dziecko i wyslala na zabawe
w tym roku nie idziemy w halloween na impreze bo tż pracuje i juz mi żal
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już jestem całkiem dużą dziewczynką a także się przebieram i idę na imprezę
Dla mnie super sprawa, każda okazja do śmiechu i zabawy jest dobra w naszej smutnej kulturze. A łączenie tego z religią? Wtf? Chyba jeszcze nie żyjemy w kraju z obowiązującą oficjalnie jedną religią, gdzie tępione są wszystkie inne wyznania? No chyba, że o czymś nie wiem. |
|
|
|
|
#109 |
|
Wtajemniczenie
|
Katolicyzm ratuje się jak może, stara się wyznaczyć jasne granice pomiędzy tym, co jest dopuszczalne, a co nie. Niestety wychodzi z tego straszna hipokryzja (to po 1.), a po drugie ludzie potrzebują rozrywki, trochę humoru, a nie ciągłego patosu, zakazów, smucenia się i umartwiania. Kościół przejmuje stanowisko wobec Halloween, a może lepiej byłoby zignorować fakt istnienia tej amerykańskiej tradycji - przecież nie przeszkadza w obchodach Wszystkich Świętych (które powinno być szczęśliwym świętem), ani w Dniu Zadusznym (bardziej refleksyjny czas)...
Mi Halloween podoba się, dopóki dobra zabawa nie zmienia się w akty wandalizmu.
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem dlaczego wszyscy założyli od razu że chodzi o katolików A swoją droga Halloween jest tak samo niebezpieczne jak Hello Kity jak ktoś jest niemądry to niebezpieczeństwa dla swojej wiary będzie szukał i w czerwonym lakierze na paznokciach. Swoją drogą musi byc to słaba wiara skoro takie pierdołki sa w stanie ją zaburzyć. |
|
|
|
|
|
#111 |
|
Wtajemniczenie
|
Halloween lubię na równi z Walentynkami i Świętym Mikołajem.
Wszystkie te dni z udziałem różnych, a zarazem wesołych zabaw uważam za przyjemne. Dzieci na zabawie nie będą przecież wyciągać noży i rzucać koktajlem Mołotowa, dostaną pewnie prezenty i będą śmiesznie ubrane, zjedzą posiłek - i co w tym złego? |
|
|
|
|
#112 |
|
Konto usunięte
|
ja się nie bawię, dzieci się nie bawią, cukierków nie mam do rozdawania
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Buc
|
Cytat:
raczej gdzie są bardziej otwarci światopoglądowo.
|
|
|
#114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Otóż to. Stopniowo kiedy starsze pokolenie będzie oddawać głos młodszej generacji, mniej konserwatywnej i bardziej otwartej na tego typu nowości, takie zwyczaje jak obchodzenie Halloween zaczną się w Polce zadomawiać. |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BTW tak sobie pomyślałam, w przedszkolu i początkowych klasach podstawówki chodziłam na organizowane w przedszkolu i szkole tzw. Bale przebierańców ciekawe czy i to przez nadgorliwców jest również uważane za czczenie szatana? czy jedynie przejaw zeświecczenia przez komunistyczną propagandę?? |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
Haloween - uwielbiam i obchodze. Od gimnazjum regularnie sie przebiaralam do szkoly (zreszta wiekszosc sie przebierala), a od kiedy mieszkam w UK obchodze hucznie
![]() W tym roku ide na dwie imprezy jedna przed halloween, w srode, a druga organizuje z kolezanka w samo halloween. Od tygodnia jestesmy w trakcie tworzenia dekoracji. 4 jestesmy, a jeszcze calego domu nie udekorowalysmy. W dodatku na moje urodziny (w grudniu) tematem przewodnim imprezy beda wlasnie horrory. Uwielbiam czarny humor, makabreske i wszelkie powiazania do horrorow. A co do religii i halloween. W Polsce jest do przesada. Wezmy taki Meksyk. Wiekszosc kraju to Katolicy, w tym przewazajaca ilosc chrzescijan. A jak oni obchodza swieta zmarlych? Dekoruja groby zmarlych (z jedzeniem), wykonuja dekoracje, itp. A wszystko to mieszaja z typowo amerykanskim halloween. I jakos nic im sie od tego nie stalo. Halloween w szkole, jako impreza dla dzieci nie jest niczym zlym i sama, gdybym miala dzieci to na pewno bym je puscila. Jesli komus taka zabawa nie odpowiada to nie powinien puszczac dzieci i wytlumaczyc im dlaczego, wedlug nich, jest to nieodpowiednie. Ale jak juz zostalo powiedziane, zabawa halloweenowa nie sprawi, ze dzieci zaloza sekty, nie sprawi, ze porzucaswoa religie. Zreszta, w styczniu w wielu szkolach, dzieciaki maja organizowane bale przebierancow. Sama bylam na takich w podstawowce i krolowaly przebrania wiedzm, szkieletow i innych potworow. Wiec, czym tak naprawde rozni sie taka zabawa w oczach dziecka? Na jedna jest przyzwolenie, a na druga juz nie? To tylko sprawia, ze dziecko jest skolowane.
|
|
#117 | ||
|
Zakorzenienie
|
Co ja mysle - barbarzyński zwyczaj. Duzo kiczu i obrzydliwości.
![]() Pawlikowska mówila jak to w USA wygląda generlanei negatywnie sie na ten temat wypowiadała ,tam są cale sklepy z gadżetami typu odrabane reka wygladajaca jak prawdziwa - jako akcesoroia dla dzieci ,ona mówiała że to ma zapewne ma zły wpływ na psychike dzieci. Moim zdaniem nawet jak nie szkodzi to dobre to to nie jest ![]() Teraz jest juz tyle epatowania stylistyka kiedyś zarezerwowaną dla horrou Ciekawe w szkołach nie ma bali z okazji wiosny, święta szkoły, sylwestra, przyjmują sie za to jakis pogańskie zwyczaje związanie ze śmiercią ![]() Ja bym dziecka nie puścila bo Halloween jest z wierzeń że złe duchy wychodzą tego dnia dlatego dla zmyłki trzeba sie przebrac, i robić latarnie z dyni aby je ostraszyc -no wiec ja w to nie wierze wiec nie widze powodu to zabaw nia przebieranek i krojenia dyni w ten dzien ![]() Cytat:
![]() jak ja pamietam bale w podstawówce to królowały elfy ,wróżki i księżniczki żadnych szieletów ani niczgo podobnego nie było ![]() Cytat:
Ale czegos sie zaczyna, moze skutki beda po paru latach moze nigdy ale po co ryzykowac.Potem jak sie czyta historie że dziewczyna 17 latka myślała że jest wampirem zabiła z chlopakiem swoich rodizców to myślisz że to się zaczeło od fascynacji Britney Spears i robótkami ręcznymi ? Nie rozumiem czemu nie promuje sie pozytwnywch wartości , nie organizuje sie w szkole akcji zachecają dzieci do uprawiania sportu zdrowej żywności,nauki gotownaia, rozwijania i hobby pomagania innym, robienia samodzielnych projektów ,pracy w grupie .To sie w USA robi czemu te zwyczje do nas nei przychodza za organizuje się bale gdzie dzieciaki bawią sie w wiedźmy i to sie uważa za super zabawe... . Edytowane przez Dione Czas edycji: 2013-10-26 o 17:36 |
||
|
|
|
|
#118 |
|
zuy mod
|
Dione - nie pozwolilabyz isc dziecku na zabawe dla dzieci bo nie wierzysz (jak pewnie wszyscy w watku) w to ze duchy wychodza w ten dzien?
ja lubie i obchodze jak bylam mlodsza chodzilam po domach, a teraz ide na impreze do klubu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#119 |
|
Konto usunięte
|
Przecież w Sylwestra jest wolne
Na święto szkoły są apele, tak samo z każdej innej dowolnej okazji, są wigilie klasowe i inne pierdoły.U mnie na wsi dzieci oglądają bezgłowe kurczaki biegające dookoła pniaka i wyrastają na normalnych ludzi, wątpię żeby sztuczna krew na sztucznej ręce wywołala u nich trwalą traumę W ciagu życia zobaczą takie obrzydlistwa, że Halloween to jest pikuś. Już nie przesadzajmy, że dzieci to taaakie delikatne lelije, że wszystko im szkodzi.Zresztą, kostiumy na Halloween idą od szkieletow i innych wilkołaków poprzez wróżki i rycerzy aż do do dziwactw typu wszelkich dowolnych dziwactw (kiedyś napisałam na koszulce "404 COSTUME NOT FOUND" i tyle wystarczylo żeby zostać królową balu |
|
|
|
|
#120 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moze jest wiecej, moze nie. Sama pamietam kiedy bylam mala, juz wtedy lecialy tego tyu bajki. Mona wampirzyca, szkola czarownic, itp. Uwazam takze, ze popadamy w pewnego rodzaju paranoje. Sam fakt, ze bohaterowie bajki, sa na przyklad corkami mumii, nie sprawia, ze jest to wychwalanie zla. Bohater, bohaterem, ale tak na prawde o czym jest fabula. O przyjazni, o tolerancji, czy jest o zabijaniu i nienawisci? Dzieci od wiekow sa wystawiane na makabryczne historie. Pierwotne basnie braci Grimm byly makabryczne, wszelakie mity opowiadaly o potworach, w tym wampirach, legendy o duchach istnieja od wiekow. Wampiry i wilkolaki nie zostaly wymyslone dzis i nie od dzis dzieci sa wystawione na nie. Problemem jest to, ze rodzice nie ucza swoich dzieci jak odroznic fikcje od rzeczywistosci. Kiedys dzieci skakaly z okien, poniewaz ogladajc Piotrusia Pana myslaly, ze potrafia latac. To nie byla wina dziecka, to byla wina rodzica, ktory nie usiadl z dzieckim i nie wytlumaczyl, Jasiu, dzieci nie lataja, to sie zdarza tylko w bajkach. Rozsadne ogladanie telewizji z dzieckiem jest tutaj kluczem. Madry wybor programow przez rodzica, nawet tych z duchami lub zombie, dziecku nie zaszkodzi. Cytat:
Cytat:
A co do balu. Tak naprawde dla dzieci nie jest wazne z jakiej okazji moga sie przebrac. Nie wazne, czy zorganizuje sie dla nich bal z okazji halloween, z okazji andzrejek, sylwestra, czy z okazji karnawalu. Dziecko bedzie mialo okazje sie przebrac i bedzie sie z tego cieszylo. I nie wazne, jaka to okazja, dziecko, ktore chce sie przebrac za ksiezniczke, przebierze sie za ksiezniczke, a dziecko, ktore chce sie przebrac za zombie przebierze sie za zombie. W Stanach dzieci nie przebieraja sie tylko za zombie, od groma jest ksiezniczek, supermenow i wrozek. Reka, ktora wyglada na obcieta. Jaki rodzic kupi ja na przyjecie swojego dziecka? Z tych gadzetow korzystaja starsi, nastolatkowie i dorosli. A dynia, w obecnych czasach jest to jedynie symbol Halloween, taki na wzor kurczaczka wielkanocnego. W sklepach jest pelno dzieciecych dekoracji na halloween, usmiechniete dynie, duchy z buzkami (wlasnie sobie przypomnialam, ze kiedys mialam sporo duszkow, ktore byly dodawane do kinder niespodzianek), itp. Kolejny raz, odpowiedzialne rodzicielstwo sie klania. I jeszcze raz powtorze, nie popadajmy w paranoje i nie opierajmy sie tylko na jednej opinii, sybiektywnej opinii. EDIT: Prosze, dekoracje halloweenowe dla dzieci, czy ktores z nich naprawde sa takie straszne? https://www.google.co.uk/search?q=ha...w=1366&bih=667
Edytowane przez madebyvirginia Czas edycji: 2013-10-27 o 07:56 |
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.

Ja tam nie widzę nic złego w takiej zabawie, przebieranie się za potwory i zjadanie cukierków to jeszcze nie oddawanie czci diabłu.
Mojemu światopoglądowi zabawa dla kilkulatków nie zagraża.