![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Straszna historia moich włosów - Dziewczyny, pomocy!
Niusia, zgadzam się
![]() Moje offtopowanie wynika z tego, że nie rozumiem dlaczego "początkującym" tak często poleca się odstawienie SLES. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Niusia
![]() Zgadzam się ![]() chimay Ja uważam, że na początku po silikonowych bombach nie można odstawiać SLSów ![]() Edytowane przez 3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b Czas edycji: 2013-12-02 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Też planowałam sobie kupić tą szczotkę. Ja jeszcze nie tracę nadziei. Muszę wykorzystać moje Biovaxy, dokończyć Stapitz i w styczniu zakupię maskę marokańską, może jakąś odżywkę marokańską i zastanowię się nad sesą, khadi, vatiką itd. Tylko boję się, że przesuszą bo mają dużo ziół. Cytat:
U mnie na przykład większość tych produktów się nie sprawdziła. Ale oczywiście od czegoś trzeba zacząć. Ja już dbam o włosy świadomie ponad pół roku i dalej nie wiem co lubią moje włosy. A jak w odżywce czy masce jest kompilacja olejków, to nigdy nie zgadnę co je puszy. W każdym razie autorko, przygotuj się na to, że część zakupionych produktów będziesz musiała "wymęczyć" i przeczekać ten czas do momentu zakupienia czegoś nowego. I ta nadzieja, że tym razem zadziała... ale nie wolno tracić nadziei. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
Niusia ja bym do Twojej listy dodała Seboradin z żeń-szeniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
Racja że te produkty muszą przypasować i nie ze wszystkimi tak będzie, ale czegoś trzeba zacząć używać
![]() Dla mnie ta cała afera z sles wynika z tego, że jest to krótka zwięzła porada i każdy ją najbardziej wyłapuje z blogów i na forum. W rzeczywistości nie wszystkim włosom będzie służyć ich odstawienie. Tez uważam że nie od razu trzeba odstawić wszystkie silikony, trzeba dać włosom czas jeśli stosowało się profesjonalne kosmetyki długotrwale. ![]() Co do oleju na mokre,..o ja..można nakładać jak się chce, u mnie lepiej działają na mokro, ale na sucho też można. Kwestia obserwacji. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2013-12-03 o 17:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Już mi lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Niusia, swietny, zwiezly i tresciwy i bardzo pomocny post. Nie napisalas jednak nic o CP, jest gorsze od merza?
Ja na pewno zakupie olej macadamia, sese na skalp, mialam zamiar kupic cp, pic napary z pokrzywy i skrzypu. Co do szamponu: myslalam o Hippie lub alterrze granat &aloes. Co do maski: biowax proteiny mleczne lub tez alterra granat&aloes jesli zakupie tez szampon z tej serii. Dobry wybor na poczatek? Niusia, jestes bardzo kompetentna i zarazem MIŁA, co jak zauwazylam to nie zawsze jest tu regułą niestety ![]() ![]()
Dostać od Matki Natury dar powołania do leczenia - bezcenne. Cudem są istoty zwane zwierzętami. Gdyby nie ich bliskość przy mnie, ludzka marność zniszczyłaby mnie w okamgnieniu. Bliska relacja ze zwierzętami oraz życie w zupełnej zgodzie z przyrodą jest cudowną harmonią |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I ja bym Ci jednak radziła kupić najpierw próbki: maski/odżywki Alterry i Biovaxa, bo nie wiadomo jak Twoje włosy zareagują na alkohol (Alterra) i na proteiny mleczne. A czy kosmetyk pasuje włosom, to z reguły widać już po pierwszym użyciu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
A czy oleje muszę zmywać tylko szamponem z SLS? Szampon bez sobie z tym nie poradzi?
I drugie pytanie, czy naprawdę musze mieć na składzie 2 szampony, jeden bez SLS (do codziennego stosowania) a drugi z SLs do "oczyszczania" 1-2 razy w tygodniu? Nie da się zostać np. na samej Alterrze czyli bez SLS?
Dostać od Matki Natury dar powołania do leczenia - bezcenne. Cudem są istoty zwane zwierzętami. Gdyby nie ich bliskość przy mnie, ludzka marność zniszczyłaby mnie w okamgnieniu. Bliska relacja ze zwierzętami oraz życie w zupełnej zgodzie z przyrodą jest cudowną harmonią |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym (wiem, drążę temat ![]() Nie musisz mieć dwóch szamponów, w ogóle nie jest to żadna zasada. Jeśli Alterra będzie Ci pasować, to nie ma powodu, żeby kupować jeszcze jakiś inny, no chyba że zauważysz, że stosowana dłużej domywa za słabo. A tak w ogóle, to są osoby, które oleje potrafią zmyć tylko odżywką i wcale nie jest im do tego potrzebny szampon. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() Jeszcze jedno pytanie apropos skrzypu i pokrzywy i przestanę zamęczać ![]() 1.Ktoś tu napisał, że skrzyp (pokrzywe też?) pić w formie naparu. Przeczytałam gdzieś, że lepiej brać te zioła w tabletkach. I napar nie równa się w saszetkach- tak to rozumiem. 2.Czy powinnam pić/łykać i SKRZYP, i POKRZYWĘ? Czy mają może one takie samo działanie po prostu? (dodam, że zakupiłam sobie Merz special, ale nie wiem, jak to będzie, bo jest drogi bardzo). A teraz się pochwalę ![]() 1. Szampon Biowax proteiny mleczne 2. Maske Biowax proteiny mleczne. 3. Do Biowaxu-maski dodane jest serum z tej samej serii, zobaczymy, jak podziała, 4. Pani dała mi próbki serum 3 oleje - to też wypróbuję i powiem, co z tego wyszło. Zobaczymy, jak się sprawdzą! Na sese, macadamie poczekam, zamawiam w Internetach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A skrzyp i pokrzywa? Picie na pewno nie zaszkodzi ![]() Edytowane przez 3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b Czas edycji: 2013-12-04 o 23:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Ad 1 i 2 saszetki są jakościowo gorsze od ziół sypanych, ale są wygodniejsze. Przy parzeniu skrzypuu trzeba gotowac go na wolnym ogniu przez minimum pół godziny. Gotuje się dlatego, żeby uwolnila się krzemionka, czyli to co najważniejsze w skrzypie. Pod koniec gotowania możesz dorzucić pokrzywę. Uprzedzam-czasem pokrzywa potrafi działać moczopędnie, więc raczej nie przed snem pij. Tabletki to jednak obciążenie dla żolądka i nietsety zazwyczaj są kanciaste i kiepsko się je lyka. Mozesz pic osobno skrzyp osobno pokrzywę. Zobaczysz sama jakie efekty, moim zdaniem zacznij od skrzypu, bo czasem rozpoczecie od pokrzywy powoduje wysyp na twarzy. Niestety pokrzywa i skrzyp nie dzialają tak samo wiec lepiej przyjmowac oba, a le mozna miesiac jedno, miesiac drugie.Wazne przy spozywaniu kazdego ziela-po 3 miesiacach picia nalezy zrobic 30 dni przerwy. Niestety nie ma suplementu, ktory z pewnoscią zadziala. Ja stestowalam sporawo a i tak przyjmuję skrzyp, a dokladnie zjadam codziennie bogata w krzemionkę kaszę jaglaną. Taka wersja jest dla mnie najsmaczniejsza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tabletek i herbatek, to opinie są różne i obserwacje też. Sama biorę ostatnio wierzbownicę i czytałam już różne opinie nt skuteczności tabletek i naparu (zazwyczaj sprzeczne), ale że napar wychodzi zwyczajnie o wiele taniej od tabletek, to wybrałam taką formę i jakieś tam skromne efekty widzę. Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=595027&page=153 albo o przyśpieszaczach porostu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=680742&page=87 Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Kup też jakieś maski bez protein, np. Garnier Avocado& Karite, inaczej przeproteinujesz włosy.
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I jak powinno to wyglądać? Że raz maska z proteinami, a raz maska inna? ![]() 2.A co polecacie jako odżywkę bez spłukiwania? Coś mieć muszę, żeby je jakoś rozczesać. Ktoś polecił Gliss Kur Nutritive (chyba ma bardzo fajny skład? prawie same olejki tam przeczytałam, ale pewnie się mylę ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://capelllibelli.blogspot.com/20...juz-sobie.html Np jakąś Ziaję, ceramidowa jest fajna. Ten Gliss Kur też jest dobry, pod warunkiem że włosy lubią keratynę, która jest w prawie każdym produkcie tej marki. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2013-12-05 o 13:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
A jednak znalazłam na wizażu maskę Avocado&Karite
![]() Umyłam włosy. Oczywiście siedziałam w wannie i nie wysuszyłam włosów po samym szamponie, ale na pewno były bardzo szorstkie i sztywne. Być może to przez to, że zmyłam z nich 35468746 warstw silikonu? Później pora na maskę. Siedziałam pod termoczepkiem i ręcznikiem przez 35 minut. Włosy po umyciu niby miłe, ale jakby sztywne. Nie dałam im wyschnąć, więc nie wiem, jaki byłby efekt. Od razu nałożyłam załączone przez producenta serum, żeby móc rozczesac kołtun. Forma olejku, przecudny zapach, więc włosy udało się rozczesać dosłownie kilkoma machnięciami mojej szczotki z dzika. Co o tym sądzicie? Przejmować się rzekomą "sztywnością" włosów, gdy są jeszcze mokre? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
1.Rozumiem, że trzeba zachować równowagę między proteinami a emolientami(nawilżaczami? ?)
Mam zamiar stosować codziennie olej macadamia i kilka razy w tygodniu sese - czy to nie wystarczy dla zachowania równowagi?? 2. Czy w walce o zachowanie tej równowagi powinnam też stosować szampon bez protein i czy jest to np. szampon Alterra g&a? Bo obecnie mam TYLKO szampon silnie proteinowy, jak pisalam - Proteiny Mleczne Biowaxu 3.Czy opró3.cz tego co napisałyście, są jakieś mocno nawilżające maski? Obawiam się, że używanie odżywki zamiast maski (np osławionego garnier avocado&karite) może być za słabe. 4.Czy alterra granat&aloes jest maską emolientową? Próbuję rozpisac sobie początkowy plan pielęgnacji. Proszę Was Profesjonalistki o autoryzację ![]() na zmianę: szampon i maska emolientowe z zetstawem proteinowym. Pytanie brzmi: gdzie tu zmieścić oleje, i to dwa - i Sesę, i macadamię? Naolejuje dla przykładu macadamią, zapodam sobie po kilku godzinach trzymania tego oleju zmycie zestawem proteinowym. Natępnego dnia, dajmy na to, kuracja emlientowa. I wtedy Sesa? Strasznie Wam współczuję, że musicie słuchać moich wiecznych pytań i jestem bardzo wdzięczna, że Wy w ogóle macie czas i ochotę pisac mi tutaj tak ważne i szczegółowe porady, ale próbuję odnaleźć sie w gąszczu informacji ![]() Od czegoś trzeba zacząć..Jak stworzę sobie taki przynajmniej początkowy plan włączający wszystkie produkty, to będzie mi łatwiej. Obecnie mam, lub zaraz dojdą pocztą: 1.Szampon Biowax proteiny mleczne 2.Maska Biowax Proteiy mleczne 3. Merz Special 4. Liście pokrzywy do gotowania naparu 5. Gliss Kur bez spłukiwnia Nutritive 6. Olej sesa 7. Olej macadamia 8 i 9 - tu miejsce na produkty emolientowe, jak już mi pomożecie je ustalić ![]() P.S Kiepsko po tym Biowaxie :/ Przy głowie błyszczą jak lustro, ale reszta bez połysku, "taka se", połamane włosy odstają do góry. Nie wiem, co myśleć.. Po wtarciu teraz "Serum Biowax Oleje" włosy są ładne. "Dogładziło", opuściło odstające do góry połamane włosy.
Dostać od Matki Natury dar powołania do leczenia - bezcenne. Cudem są istoty zwane zwierzętami. Gdyby nie ich bliskość przy mnie, ludzka marność zniszczyłaby mnie w okamgnieniu. Bliska relacja ze zwierzętami oraz życie w zupełnej zgodzie z przyrodą jest cudowną harmonią Edytowane przez I Love Beeing Ginger Czas edycji: 2013-12-05 o 15:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |||
Zakorzenienie
|
Ad. 1 Emolienty i nawilżacze to inne kategorie. Emolienty to w ogromnym uproszczeniu tłuszcze: oleje, silikony, alkohole tłuszczowe. One zatrzymują wilgoć. Nawilżacze np gliceryna, aloes, mocznik, pantenol przyciągają wilgoć. Bez emolientów nawilżenie "ucieka", zresztą nie znajdziesz maski, odżywki, kremu bez tego typu składników.
Chodzi w dużej mierze o emolienty PO MYCIU, samo nakładanie olei przed myciem niekoniecznie zapewni odpowiednią równowagę. Ad. 2 - dopóki nie będziesz mieć objawów przeproteinowania możesz używać takiego szamponu. Niektóre włosy lubią proteiny - dużo i często, inne rzadziej. No i zależy jakie proteiny. Np moje lubią głównie jedwab. Ad 3. Nawilżające maski: NaturVital aloesowa (tylko drogerie Natura), Bioetika, Alterra granat i aloes, z profesjonalnych to polecam Thermo - Repair, Liding Life Kemon. Ad 4. Emolientowo - nawilżającą. ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
Cytat:
http://kascysko.blogspot.com/2012/08...ientowych.html Najpopularniejsze to wspomniany Garnier Awokado i karite. Oleo Repair Fructisa. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Dlatego właśnie zakupiłam Alterre szampon+maske.
Może lubią proteiny, tylko jak nie ma silikonów to tak to u mnie wygląda? Sama nie wiem. Moze się jeszcze nie zrażać? Wiem, że lubią keratynę. Teraz włosy są bardzo ładne, miękkie, sypkie, jakby nawilżone, jak po kosmetykach profesjonalnych. Ale mam wrażenie, że najbardziej to zaśługa tego olejowego serum. Z resztą już sama nie wiem, po po szamponie i masce najpierw wtarłam serum z proteinami, jak się wchłonęło i widziałam (jak zywkle) odstające włosy, to wtarłam serum olejowe.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Nikt nic?
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Probleme jest to, że nie wiem, czy efekt który uzyskuje to najlepszy, jaki w tej chwili mogłabym uzyskać, czy kiepski.
Wypróbowałam Alterre. Ok, spoko, ale bez żadnego "łał". Połamane włosy "odstają" do góry jak odstawały, ale są w miarę miękkie i nieźle się błyszczą. Porównywalnie do proteinowego biowaxu, może ciut lepiej. Mam wrażenie, że ta maska jest dla mnei za słaba. Widze, że serum olejowe Biowaxu "Naturalne Oleje" "przyklapneło" mi te zadziory. Może ta linia się by sprawdziła. Zacznę wstawiać zdjęcia po umyciu Alterra, Biowaxem - same zobaczycie. Jak dla mnie efekt jest mneij wiecej taki, jak po uzywaniu mojej starej pielegnacji, wiec moze to i niezle? Czekam na olejki. Moze to zmieni moje wlosy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.