![]() |
#91 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Spałam do 9:30 ale się wyspałam
![]() Zostali u nas na noc kuzynka z mężem i córką, właśnie odjechali i połoźyłam się i relaksuje ![]() Dziś będziemy zjadać pozostałości z imprezy a trochè tego zrobilismy były sałatki grecka, jarzynowa i z ananasem, zrobilismy devolaje z masełkiem devolaje z pietruszką i udka nadziewane śliwką z majerankiem, bigos, kapusta z pieczarkami, drobiowe galaretki, gołąbki, pajda ze skwarkami i ogórkiem, szynki prowansalskie, serniczek, ciasto milka tesciowa zrobiła tort i jeża więc dziś i jutro będziemy dojadać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do hippa-widziałaś skład? Po takiej dawce cukru też by mnie chyba wszystko rozbolało. Jeśli już to polecam herbatkę z rosmana do zaparzania. Jednak jak mały pije wodę to powinna wystarczyć. Ja karmię piersią, raz dziennie mm. I ten raz mm powoduje zatwardzenia u Dorotki. Dzięki dopajaniu jest znacznie lepiej i problem jest o wiele mniejszy. Mniej więcej co 2 karmienia podaję jej wodę-wypije może z 5 ml ale jak się okazuje to wystarczy. Poza tym codziennie podaję biogaję. W porównaniu z tym co było mała o wiele lepiej się ma więc kopru nie daję. Ja jak ją zobaczyłam to było dla mnie całkiem nierealne-do tej pory nie umiem sobie wyobrazić jak ona zmieściła się w tym moim brzuchu ![]()
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
Dzień Dobry Mamuśki
![]() To ja może rozpoczne dyskusje: 1. w Waszych domach na stole wigilijnym musi się znaleźć okreslona liczba potraw czy niekoniecznie. Jeśli określona to ile: 12 czy 13? ![]() 2. Jakie potrawy wigilijne koniecznie muszą znaleźć się na stole wigilijnym? 3. Jakie są Wasze ulubione potrawy? 4. Zwyczaje Bożonarodzeniowe, które najbardziej lubicie lub które są charakterystyczne dla Waszego regionu? Uwielbiam przygotowania do Świąt..o ile nie zacznę zbyt późno ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#96 |
Raczkowanie
|
Perfuzja, a ja od czasow liceum marzylam o Joachimie
![]() Edytowane przez guapissima Czas edycji: 2013-12-08 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
![]() Spałam bite 12h ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
malaMigotkAaa: Ale po tym szpitalu to widzę, że wrzuciłaś na luz z tą cukrzycą ciążową i już tak się nią nie przejmujesz - w porównaniu do tych mega wyników cukry po lekach w hostpitalu
#99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, śledzie w pomidorach (dla dziadka w takim wiejskim oleju), karp smażony, ryba po żydowsku, racuchy, sałatka jarzynowa,bigos postny, kluski z makiem (ew. kutia), ten kompot z suszu (bleee) i na tym się teraz u mnie kończy ![]() ![]() 3. Ja za rybami nie przepadam, a wręcz w ogóle nie jem, mam uraz z dzieciństwa ![]() ![]() ![]() ![]() a w tym roku ze względu na mój stan, babcia powiedziała, że jak będę chciała to ja mogę i bigos jeść ![]() ![]() ![]() ![]() a z tradycji to u moich dziadków zawsze się czyta fragment PŚ, jest siano pod obrusem, choinka zawsze ma dekoracje w 1 kolorze i zawsze stoi do 02.02 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. Koniecznie barszcz z uszkami ![]() ![]() ![]() 3. Barszcz z uszkami ![]() ![]() 4. Nie wiem czy są jakieś charakterystyczne, ale uwielbiam wspólne ubieranie choinki, śpiewanie kolęd, przygotowanie stołu i pójście na pasterkę gdy mróz trzaska. ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
![]() Ja należę do tych szczęśliwców bezrozstępowych. Nie wiem co by było jakbym ciążę donosiła.
Edytowane przez em ma Czas edycji: 2013-12-08 o 12:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- http://m.se.pl/wydarzenia/kraj/boze-...aw_296854.html Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
ja to w sumie chętnie bym widziała jeszcze jajka w majonezie
![]() ![]() ![]() w ogóle muszę się od babci kiedyś nauczyć robić kilka rzeczy, bo jak jej kiedyś zabraknie to nie będę miała co jeść w Święta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() 2. Tradycyjnie mamy 2 zupy ( mama jest z innego regionu Polski niz tata) barszcz z uszkami i grzybowa z lazankami, do tego kapusta z grzybami, karp smazony i w galarecie,cos co jest chyba tylko u nas- krokiety ruskie, kutia, kompot z suszu, makowiec 3. Zdecydowanie zupa grzybowa!!!! ![]() 4.U nas zawsze mimo, ze moja rodzina nie jest religijna nie je sie miesa caly dzien, do tego czytami Pismo Sw i dzielimy sie oplatkiem...Moja mama przygotowujac karpia,odklada luski, ktore pozniej kazy z nas dostaje. Z czasow dziecinstwa pamietam, ze najwiesza frajde sprawialo mi i mojemu bratu trzymanie karpia w wannie. Zawsze karmilismy go chlebem i zoltym serem dziwiac sie, ze nie chce jesc ![]() ![]() Niestety w tym roku Wigilii nie bede obchodzic, bo rodzina TZ tego nie uznaje ( chlip, chlip) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#104 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Witam sie i ja w nowej części wątku
![]() Super ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Co do objawów masz świętą rację. Wcześniej pomdliło, pomuliło, ale było w miarę dobrze. Teraz wszystko boli, uciska, brakuje tlenu. No i to paskudne uczucie ociężałości (niestety umysłowej też ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A dzieciątko to już spore masz. Wysłałam męża do Rossmana po kartę Rossnę. Ciekawe, czy załatwi ![]() EDIT: Przyniósł kartę. Rejestruję się ![]() Edytowane przez Amberella Czas edycji: 2013-12-08 o 12:47 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Plus oczywiscię jakieś sałatka jarzynowa, śledzie itp. ale to raczej do podjadania, nie do kolacji wigilijnej.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Barszcz biały z ziemniakami, barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, pierogi z kapusta, kapusta z grochem, ryba panierowana, kompot z suszonych owoców. 3. Najbardziej lubie kwaśny barszcz biały, na wywarze z kiszonej kapusty. Nie lubie kompotu, pije symbolicznie 2-3 lyki. 4. Nie kojarze nic takiego.
![]() |
#107 | |||
Gang Iren
|
Cytat:
A ja myślałam,że ty już wczoraj pojechalaś... Trzymam kciuki! Cytat:
Też miałam w Polsce takie przypadki. Niestety,ale większość takich to oszuści. Nawet jeśli biorą jedzenie. No bo po co ma iść do pracy,jak tu dostanie chlebek,tam jajka,gdzie indziej 5 zł. Cytat:
1. W Polsce zawsze było 12 potraw,ale też jadaliśmy w większym gronie. Tu już tego nie przestrzegamy. 2. Ryba smażona,ryba po grecku,ryba po japońsku (ale chyba tylko jedną zrobię w tym roku),śledzie w oleju,makiełki,kapusta z grzybami,pierogi z kapustą i grzybami,barszcz z uszkami,zupa grzybowa,kompot z suszu,pierniczki/piernik. 3. Wszystko lubię,ale najbardziej grzybową i rybę po japońsku. 4. Zwyczaje nie są chyba jakieś charakterystyczne (jestem z Poznania) tyle,że mówi się u nas,że prezenty dostaje się na Gwiazdkę,a przynosi je Gwiazdor. ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Nie zacytowało mi się wcześniej co Isia napisała o wadze,że prawidłowo powinno się przytyć do 10 % masy ciała. Bzdura totalna! To kobieta która waży 40 kg i ma niedowagę może przytyć tylko 4 kg,a kobieta ważąca 150 kg,która ma nadwagę,może sobie tyć 15 kg???
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2013-12-08 o 13:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#108 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A jakie mm podajesz Dorotce?? Tez bym wolała zeby Domi chociaz jedno karmienie miał moim niestety sie nie da a jestem pewna ze to by pomogło. Wogole dzwoni mi dzisiaj telefon - jakiś nr którego nie znam wiec pierwsza myśl " kurde szpital" ale zaraz dociera do mnie ze Dominik leży z tata wiec to nie oni i co sie okazało? Dzwoniła moja lekarka , w piątek przy okazji założenia do badania moczu Dominika postanowiłam zrobic sobie morfologie a pani dr w niedziele sprawdza sobie czy sa jakies wyniki jej pacjentów ( na bank nie ma dzieci ) i był moj. I pyta mnie czy ja mogę wstawać czy wogole sie ruszam i tak dalej Ja jej odpowiadam ze tak ze przecież z dzieckiem biegam i wogole i ze o co chodzi. No i okazało sie ze mam taka anemię ze szok i ze trzeba szybko działać. Wiec to co em ma mówiła nie ważne po jakim czasie wracasz do domu z dzieckiem to masz takiego kopa ze zrobisz wszystko i nic Ci w tym nie przeszkodzi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
Ad 2. Barszcz z uchami , karp i mandarynki ![]() Ad 3. Jak wyżej plus pierogi z kapusta i grzybami teściowej Ad 4. Sama nie wiem czy robimy coś wyjątkowego ... Swoją droga kochane ciężarówki moze podpowiadacie jakie prezenty robicie najbliższym bo ja na zakupy sie nie wybiorę a jednak coś kupic bym chciała. Zreszta myśle ze to sie moze przydać. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#109 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. Barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, pierogi z kapusta i grzybami, ryba - karp, ryba po grecku, sałatka warzywna, śledź w oleju z cebulką 3. Wszystkie ![]() 4. Raczej standardowo. No tak... święta tuż, tuż ![]() Za rok będziemy wszystkie z naszymi maluszkami na rękach ![]() ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry bardzo w nowym wątku
![]() Cytat:
![]() Muzyka o niskich tonach jest dobra dobrze słyszalna dla dzieci w łonie. Zrób małemu poranek edukacyjny z historii muzyki rockowej ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dobra była też scena z wykładem nt karmienia piersią ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nigdzie Ci nie napiszą że jest 100% pewności, bo w ten sposób zabezpieczają się przed pozwem z Twojej strony. Więc nawet jeśli jakieś badanie daje Ci 99,999999999% szans że dziecko będzie zdrowe, nikt Ci tego nie podpisze i nie przypieczętuje. Nikt nie chce być puszczony z torbami przez błąd w sztuce. Nie ma sensu się stresować. Zespół Downa wykrywany jest bardzo często nawet na zwykłym USG - przecież po to sprawdza się przezierność karkową. Masz jakiekolwiek logiczne powody żeby się denerwować? Jesteś w grupie podwyższonego ryzyka? Bo nawet jeśli tak, to masz ogromne szanse na zdrowe dziecko, zważywszy że zrobiłaś 3 badania genetyczne ![]() Cytat:
![]() U mnie też już ostro widać jak mały się wierci, tłuszczu za dużo nie mam, i cały brzuch mi się czasem giba z jednego boku na drugi ![]() ![]() Cytat:
![]() Heh, dobrze podsumowane ![]()
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem sceptyczna do tych badań....niby 90 -95 % Prawdopodobienstwo to jakaś stresujaca głupota, albo w druga stronę naiwność w wygraną w lotto np ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2013-12-08 o 13:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmmm moze troche bardziej marzne i tyle. No i podobno jestem apatyczni ale to tylko u teściów ![]() A no i serducho mi chwilami wali jak oszalałe ale to raczej ze zmęczenia. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#114 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ha jestem w Specjalne przypadki ![]() mam straszna migrene ![]()
Julia Renata 28.01.2014 11:30 ![]() Nataniel 16.06.2009r. ![]() Marzec 2015- 29 tydz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Ufff nadrobiłam ... Ale pędzicie.
Czytam o tych waszych zmartwieniach wagowych że tu 8 a tu 12kg. No straszna tragedia dziewczyny. Tylko moze ja przypomne... Helllołłł w ciązy jesteście!!!! W wiekszosci urodzicie 3-4 kg bobasy, brzuszki mamy jak piłeczki, do tego gromadzimy energie bo dużo jej będzie potrzeba... Myślałyscie że przytyjecie 3 kg czy planowałyście schudnać???? ![]() U mnie w domu załaczył się syndrom wicia gniazda...tylko ze mojemu mężowi sie załaczył ![]() ![]() W moim rodzinnym domu na Wigilie zwykle 12 potraw ale licząc chleb i kompot z suszonych owoców. Jest śledź w śmietanie z ziemniakami w mundurkach albo barszcz czerwony z uszkami, kluski z makiem, śledź w oleju z cebulką, śledź smażony faszerowany chlebem i mleczem, grzyby duszone w masełku, fasola, groch z kapustą, czasem pierogi, no i smażona rybka. Edytowane przez lidkaa82 Czas edycji: 2013-12-08 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Tak sobie myślę i liczę i podejrzewam, że wraz z 10 wątkiem to już wszystkie będziemy "rozpakowane"
![]()
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Karp smażony Ryba smazona na ciepło Ryba w sosie salsa Ryba w occie Śledz w smietanie i ziemniaki w mundurku Barszcz z uszkami Pierogi z kapustą i grzybami Makiełki Kapusta postna z grzybami Sałatka jarzynowa Makowiec Piernik dojrzewający Sernik Jakies ciasto z kremem W pierwsze święto dochodzi sałatka czosnkowa albo gyros, schab ze śliwką, devolaje z pieczarkami, bigos, pierś z indyka To tak co roku zawsze robimy, nasza rodzina jest dosyć duża w wigilie bèdzie 10 osób a w pierwsze święto napewno tescie przyjadą więc zawsze dużo nie zostaje ![]()
![]() |
#118 |
Rozeznanie
|
ja sie strasznie denerwuje, jutro moj mały 1 raz idzie do szkoły angielskiej. Strasznie sie denerwuje czy da rade. Tu jedzenie do plecaka do pudełka sie wklada i same wyciagaja itp a moj nauczony w PL przedszkolu,ze siada i jedza w nim . Niby jakis chlopczyk jest co w j. polskim mowi ale i tak bardzo sie denerwuje.
Do tego ciagle mam wachania nastroju. Mamy isc na wigilie do tesciow+mojego Tz siostry z rodzina i ich znajomych-wszyscy polacy. Z 1 strony super, wielka wigilia , ma byc Mikołaj przebrany itp ale z 2 strony bede sie obco czuła i chetnie bym spedziła swieta tylko ja mały i TZ . Tylko,ze synek bardzo sie cieszy ze bedzie tam Agnieszka(jego rowiesniczka) i 3 innych dzieciakow, Mikolaj i chyba dla niego to zrobie i pojdziemy ale nie jestem jakas zadowolona W ogole dostałam smutna wiadomosc- moi rodzice nie przyleca w lutym do nas. Chcieli poznac mała bo pewnie juz sie urodzi do lutego ale nie moga przyleciec bo mieszkaja z babcia(mama-mamy) i jej kora mozgowa zanika przez co np ostatnio wpusciła obca babe ,ktora moim rodzicom ukradła 3palety jajek chleby szynki-całe jedzenie! I boja sie ja zostawic na tydzien sama. W zamian zaoferowali ,ze pieniadze nam wysla bysmy mogli miec wieksze mieszkanie ale i tak wolałabym ich tutaj... a tak sama sie czuje. Bo tu jest cała rodzina TZ i jego znajomi ale ja tu jestem od 2 miesiecy a jestem typem malo ufnym itp ![]()
Julia Renata 28.01.2014 11:30 ![]() Nataniel 16.06.2009r. ![]() Marzec 2015- 29 tydz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Od 2 tyg ani razu normy nawet nie przekroczyłam (cały dzien potrafię mieć max 88-90), coraz mniej boję się jeść, nawet jak zjem coś coś wcześniej dawało popalić teraz jest ok... cukrzyca ma związek z hormonami, które dają trochę luzu na koniec ciąży i to się u mnie sprawdza, póki co. Zjadłam wczoraj 2 ciastka owsiane, pół zwykłego ciasta i po 25 min cukier 110. spadał spokojnie, bo zaraz potem zjadłam kolację (byłam głodna) i cukier 95 po 1h. A kolacja była MEGA treściwa. 2. W szpitalu lekarze mi uświadomili jakie jest realne zagrożenie z powodu cukrzycy... Widzieli, że ostro trzymam dietę i bardzo się przejmuję cukrzycą i chyba dlatego powiedzieli mi co i jak na prawdę... gorszy dla mnie jest stres niż biała bułka z dżemem ![]() Poza tym to prawda - nie ma udowodnionej zależności między cukrzycą ciążową a cukrzycą typu 1 ![]() no i jest jeszcze 3 powód, nauczyłam się jeść, wiem co i o jakiej porze może mi zaszkodzić a co niekoniecznie. musisz przeżyć ten najgorszy okres, ale EVI to samo - unromowało się. Ambrella, no powiem Ci, że machnęłam sobie na to ręką, powiedziałam wczoraj to tżtowi to mnie ochrzanił, jak śmiem mu tego nie mówić!! ![]()
![]() |
#120 | |
Gang Iren
|
Cytat:
To samo jeśli chodzi o kaszki dla dzieci typu bobovita czy Nestle. Lepiej zwykłą manną ugotować czy jaglaną. Oczywiście,że lepsze z zielarskiego.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.