Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-08, 11:48   #91
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Spałam do 9:30 ale się wyspałam
Zostali u nas na noc kuzynka z mężem i córką, właśnie odjechali i połoźyłam się i relaksuje
Dziś będziemy zjadać pozostałości z imprezy a trochè tego zrobilismy były sałatki grecka, jarzynowa i z ananasem, zrobilismy devolaje z masełkiem devolaje z pietruszką i udka nadziewane śliwką z majerankiem, bigos, kapusta z pieczarkami, drobiowe galaretki, gołąbki, pajda ze skwarkami i ogórkiem, szynki prowansalskie, serniczek, ciasto milka tesciowa zrobiła tort i jeża więc dziś i jutro będziemy dojadać
Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
witam sie i ja
Boże ja tez miałam ciężką noc. Mąż nie wiem do której w nocy szlifował pokój. Teraz odsypia a ja od 9 na nogach. Niech sie ten remont skończy bo ja oszaleje
Oj wiem co przeżywasz, oby szybko się skończył remoncik
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Co do pogody to u mnie + 10
A Wiki mi się pyta kiedy w końcu spadnie ten śnieg
U nas leży pełno
Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Nie mogłam was tak od razu namierzyć...

U mnie noc nieciekawa, właśnie pakuję torbę do szpitala, czekam na męża i jedziemy jednak na IP sprawdzić co się dzieje.

Wczoraj wieczorem aby się odstresować zdążyłam poprasować wszystkie ciuszki małego, poukładać w komodzie, dopakować torbę porodową i wyprawkę dla małego (w razie czego).
Trzymajcie kciuki - dam znać jak będę coś wiedziała...
Trzymamy kciuki
Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Ale mialam sytuacje przed chwila, puka ktoa do drzwi, otwieram starszy pan o kuli i prosi o chociaz
1 zl, bo operacja cos tam, cos tam. Mowie, ze nie dam mu pieniedzy (nie ufam takim ludziom jakos...) ale jesli jest glodny, podziele sie czyms z domu. Odparl, ze nawet konserwe przyjmie, ze bardzo chetnie. Poprosilam zeby poczekal, spakowalam 4 bulki, pasztet i kilka piernikow z dzemem. Podarowalam, pan podziekowal pozyczyl zdrowia i odszedl.

Mijaja 3 minuty. Pukanie do drzwi. Otwieram a tu znowu ten Pan. I mowi do mnie "co mi Pani dala?! TE bulki to beda twarde zanim ja dzisiaj do domu dojde..., pasztet?!?!? Mam dosc pasztetow, konserwe mowilem chcialem!!! A to co to jest ( wskazujac pierniki), odpowiadam pierniki, na co on " i po co mi to?!?! Zeby mi cukier skoczyl?!?!?!"

Normalnie.... nie wiadomo czy sie smiac czy plakac.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Co za pajac, ja bym mu dała pewnie na alkohol zbierał
Stary 2013-12-08, 11:55   #92
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Wow, ale musi być z niej szkieletorek!
Teraz już nie, to było 12 lat temu.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 11:56   #93
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Em ma karmie mm.
Rozmawiałam z naszym lekarzem i teraz tendencja jest następująca - przy karmieniu piersią nie dopajamy do 6 mc przy mm i kp tez nie chyba ze jest bardzo ciepło i przy samym mm tez nie dopajamy chyba ze jest ciepło i chyba ze dziecko ma zatwardzenie.

A koperek był z hipp tak sobie pomyslalAm ze moglAm lepiej kupic w jakimś zielarskim ale chyba juz sie nieodwaze próbować.

A co do wrażeń po cc to ja małego widziałam nawet buziaka dałam ale byłam całkowicie poza tym nic do mnie niedocieralo i nic nie czułam..

A mój pediatra inaczej radził. Jak samo mm to dopajanie koniecznie bo inaczej będą zatwardzenia. Przy mieszanym również polecał dopajać chociaż troszkę.
Co do hippa-widziałaś skład? Po takiej dawce cukru też by mnie chyba wszystko rozbolało. Jeśli już to polecam herbatkę z rosmana do zaparzania. Jednak jak mały pije wodę to powinna wystarczyć.
Ja karmię piersią, raz dziennie mm. I ten raz mm powoduje zatwardzenia u Dorotki. Dzięki dopajaniu jest znacznie lepiej i problem jest o wiele mniejszy. Mniej więcej co 2 karmienia podaję jej wodę-wypije może z 5 ml ale jak się okazuje to wystarczy. Poza tym codziennie podaję biogaję. W porównaniu z tym co było mała o wiele lepiej się ma więc kopru nie daję.

Ja jak ją zobaczyłam to było dla mnie całkiem nierealne-do tej pory nie umiem sobie wyobrazić jak ona zmieściła się w tym moim brzuchu Widząc ją zastanawiałam się: to na prawdę już? to moje dziecko? niemożliwe...trudno mi nawet określić co wtedy czułam.
Stary 2013-12-08, 11:58   #94
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mialam sytuacje przed chwila, puka ktoa do drzwi, otwieram starszy pan o kuli i prosi o chociaz
1 zl, bo operacja cos tam, cos tam. Mowie, ze nie dam mu pieniedzy (nie ufam takim ludziom jakos...) ale jesli jest glodny, podziele sie czyms z domu. Odparl, ze nawet konserwe przyjmie, ze bardzo chetnie. Poprosilam zeby poczekal, spakowalam 4 bulki, pasztet i kilka piernikow z dzemem. Podarowalam, pan podziekowal pozyczyl zdrowia i odszedl.

Mijaja 3 minuty. Pukanie do drzwi. Otwieram a tu znowu ten Pan. I mowi do mnie "co mi Pani dala?! TE bulki to beda twarde zanim ja dzisiaj do domu dojde..., pasztet?!?!? Mam dosc pasztetow, konserwe mowilem chcialem!!! A to co to jest ( wskazujac pierniki), odpowiadam pierniki, na co on " i po co mi to?!?! Zeby mi cukier skoczyl?!?!?!"

Instagram

Stary 2013-12-08, 12:00   #95
cayenneOna
Zadomowienie

Dzień Dobry Mamuśki

To ja może rozpoczne dyskusje:
1. w Waszych domach na stole wigilijnym musi się znaleźć okreslona liczba potraw czy niekoniecznie. Jeśli określona to ile: 12 czy 13?
2. Jakie potrawy wigilijne koniecznie muszą znaleźć się na stole wigilijnym?
3. Jakie są Wasze ulubione potrawy?
4. Zwyczaje Bożonarodzeniowe, które najbardziej lubicie lub które są charakterystyczne dla Waszego regionu?
Uwielbiam przygotowania do Świąt..o ile nie zacznę zbyt późno

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:05   #96
guapissima
Raczkowanie

Perfuzja, a ja od czasow liceum marzylam o Joachimie Jednak moj TZ sie nie zgodzil....Troche go rozumiem, bo on jest Francuzem i mieszkamy we Francji, a niestety Joachim po fr juz nie brzmi tak pieknie niestety!!!!

Edytowane przez guapissima
Czas edycji: 2013-12-08 o 12:09
guapissima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:05   #97
krolowa_nilu
Rozeznanie

Spałam bite 12h W nagrodę rano odkryłam na brzuchu pierwszego Pana Rozstępa Przywitałam się z nim i zabrałam za prasowanie. Miłej niedzieli!
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-08, 12:10   #98
selena85
Wtajemniczenie

malaMigotkAaa: Ale po tym szpitalu to widzę, że wrzuciłaś na luz z tą cukrzycą ciążową i już tak się nią nie przejmujesz - w porównaniu do tych mega wyników cukry po lekach w hostpitalu
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:13   #99
tajeczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Dzień Dobry Mamuśki

1. w Waszych domach na stole wigilijnym musi się znaleźć okreslona liczba potraw czy niekoniecznie. Jeśli określona to ile: 12 czy 13?
4. Zwyczaje Bożonarodzeniowe, które najbardziej lubicie lub które są charakterystyczne dla Waszego regionu?

1. Kiedyś jak wigilie u moich dziadków były duże, to zawsze było 12, teraz jak tylko my jesteśmy u dziadków, to przeważnie mniej bo nie dałoby rady tego przejeść
2. Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, śledzie w pomidorach (dla dziadka w takim wiejskim oleju), karp smażony, ryba po żydowsku, racuchy, sałatka jarzynowa,bigos postny, kluski z makiem (ew. kutia), ten kompot z suszu (bleee) i na tym się teraz u mnie kończy no czasami jeszcze pierogi ruskie bo ja lubię
3. Ja za rybami nie przepadam, a wręcz w ogóle nie jem, mam uraz z dzieciństwa ale pierogi jak najbardziej i uszka no i ewentualnie ta ryba po żydowsku ale tylko jak moja babcia zrobi
a w tym roku ze względu na mój stan, babcia powiedziała, że jak będę chciała to ja mogę i bigos jeść taki mięsny bo mi w tym roku wolno wszystko nie mówię, że skorzystam, ale dobrze wiedzieć
a z tradycji to u moich dziadków zawsze się czyta fragment PŚ, jest siano pod obrusem, choinka zawsze ma dekoracje w 1 kolorze i zawsze stoi do 02.02
tajeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:17   #100
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Dzień Dobry Mamuśki

1. Nie musi z reguły jest 6.
2. Koniecznie barszcz z uszkami inne rzeczy dla mnie mogą nie istnieć ale to co się jeszcze pojawia to: karp smażony i w galarecie, czasem kluski z makiem, racuchy, śledzie, czasem ryba po grecku.
3. Barszcz z uszkami w żaden inny dzień tak nie smakuje
4. Nie wiem czy są jakieś charakterystyczne, ale uwielbiam wspólne ubieranie choinki, śpiewanie kolęd, przygotowanie stołu i pójście na pasterkę gdy mróz trzaska.

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość

Spałam bite 12h W nagrodę rano odkryłam na brzuchu pierwszego Pana Rozstępa Przywitałam się z nim i zabrałam za prasowanie. Miłej niedzieli!
12 godzin snu...aż się rozmarzyłam
Ja należę do tych szczęśliwców bezrozstępowych. Nie wiem co by było jakbym ciążę donosiła.

Edytowane przez em ma
Czas edycji: 2013-12-08 o 12:23
em ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:24   #101
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
1. Kiedyś jak wigilie u moich dziadków były duże, to zawsze było 12, teraz jak tylko my jesteśmy u dziadków, to przeważnie mniej bo nie dałoby rady tego przejeść
2. Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, śledzie w pomidorach (dla dziadka w takim wiejskim oleju), karp smażony, ryba po żydowsku, racuchy, sałatka jarzynowa,bigos postny, kluski z makiem (ew. kutia), ten kompot z suszu (bleee) i na tym się teraz u mnie kończy no czasami jeszcze pierogi ruskie bo ja lubię
3. Ja za rybami nie przepadam, a wręcz w ogóle nie jem, mam uraz z dzieciństwa ale pierogi jak najbardziej i uszka no i ewentualnie ta ryba po żydowsku ale tylko jak moja babcia zrobi
a w tym roku ze względu na mój stan, babcia powiedziała, że jak będę chciała to ja mogę i bigos jeść taki mięsny bo mi w tym roku wolno wszystko nie mówię, że skorzystam, ale dobrze wiedzieć
a z tradycji to u moich dziadków zawsze się czyta fragment PŚ, jest siano pod obrusem, choinka zawsze ma dekoracje w 1 kolorze i zawsze stoi do 02.02
U nas p. 4 co do joty, tylko Pismo Święte czyta najstarsze dziecko w rodzinie oprócz ryby po żydowsku i racuchow u nas to samo, sałatka dopiero na nast dzień. Nie może zabraknąć grzybowej babci, pierogów, śledzi w cieście, kapeluszy grzybów w mące smażonych śledzie w pomidorach i oleju koniecznie, ale w śmietanie też

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

http://m.se.pl/wydarzenia/kraj/boze-...aw_296854.html

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-08, 12:33   #102
tajeczka
Zadomowienie

ja to w sumie chętnie bym widziała jeszcze jajka w majonezie bo uwielbiam ale są dopiero 25.12 razem z całym mięchem i wszystkim
w ogóle muszę się od babci kiedyś nauczyć robić kilka rzeczy, bo jak jej kiedyś zabraknie to nie będę miała co jeść w Święta
tajeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:36   #103
guapissima
Raczkowanie

Cytat:
U nas p. 4 co do joty, tylko Pismo Święte czyta najstarsze dziecko w rodzinie oprócz ryby po żydowsku i racuchow u nas to samo, sałatka dopiero na nast dzień. Nie może zabraknąć grzybowej babci, pierogów, śledzi w cieście, kapeluszy grzybów w mące smażonych śledzie w pomidorach i oleju koniecznie, ale w śmietanie też

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

http://m.se.pl/wydarzenia/kraj/boze-...aw_296854.html

Cytat:
Dzień Dobry Mamuśki

1. U nas w domu nigdy 12 nie bylo, chyba nikt by tego nie przejadl
2. Tradycyjnie mamy 2 zupy ( mama jest z innego regionu Polski niz tata) barszcz z uszkami i grzybowa z lazankami, do tego kapusta z grzybami, karp smazony i w galarecie,cos co jest chyba tylko u nas- krokiety ruskie, kutia, kompot z suszu, makowiec
3. Zdecydowanie zupa grzybowa!!!!
4.U nas zawsze mimo, ze moja rodzina nie jest religijna nie je sie miesa caly dzien, do tego czytami Pismo Sw i dzielimy sie oplatkiem...Moja mama przygotowujac karpia,odklada luski, ktore pozniej kazy z nas dostaje. Z czasow dziecinstwa pamietam, ze najwiesza frajde sprawialo mi i mojemu bratu trzymanie karpia w wannie. Zawsze karmilismy go chlebem i zoltym serem dziwiac sie, ze nie chce jesc
Niestety w tym roku Wigilii nie bede obchodzic, bo rodzina TZ tego nie uznaje ( chlip, chlip)
guapissima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:45   #104
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Witam sie i ja w nowej części wątku . Ale żeście od wczoraj naprodukowały.

Cytat:
Poza karmieniami zero wstawiania.
Super
Cytat:

dwa dni pod rząd zlokalizowałam coś dziwnego, ale małego więc polałam sprawę. Raz było raczej przezroczyste, na drugi dzien biały glutek na 2 cm, cieniutki raczej.
Hmmm, to może faktycznie czop. Będzie się działo
Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
Hej mamuśki

Witam się w nowej części

Wpadam na chwilkę, bo po raz kolejny zastanawiam się, czy to nie nadszedł mój czas A jutro 9.12.. Srsly, wykończą mnie te skurcze i powoli zaczynam mówić do dziecia, że "albo w tę albo we w tę" Dziś np nie spałam od 4 do 6 bo "to chyba już" - jak widać dzieć dalej tam gdzie był, nic nie wylazło. A moją pierwszą myślą w nocy było "ale ja nie mogę rodzić, mam naolejowane włosy!" Dziś kończę 36tc i leki - od jutra odstawiam.

Dodam,że jestem na bieżąco, ale strasznie niewygodnie jest pisać z pozycji leżącej a na tel nie przepadam
Współczuję sytuacji z rodzicami, extż, obecnymi tż (PawMaj).

I nie pamiętam co jeszcze chciałam napisać..
No to jutro dziecię będzie już donoszone. Dałaś radę kobieto . A co do pisania z pozycji leżącej to znam ból...
Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Co do wagi w ciąży to prawidłowo powinno się przytyc do 10% masy ciała.
...

Dziewczynki czy macie wrażenie ze początkowe objawy ciąży to pikus w porównaniu do tych obecnych dolegliwości ....
10%? Ale to chyba bez wagi dziecka, łożyska, itp, itd. Bo tak to mogłabym przytyć 5kg.
Co do objawów masz świętą rację. Wcześniej pomdliło, pomuliło, ale było w miarę dobrze. Teraz wszystko boli, uciska, brakuje tlenu. No i to paskudne uczucie ociężałości (niestety umysłowej też )
Cytat:
U mnie noc nieciekawa, właśnie pakuję torbę do szpitala, czekam na męża i jedziemy jednak na IP sprawdzić co się dzieje.
za to, że wczoraj nie pojechałaś. A jak się dziś czujesz? Jak ciśnienie i opuchlizna?
Cytat:
Ja pierdziulę, co za stary, wybredny piernik i naciągacz! Rzeczywiście musiał być baaardzo głodny. Aż się zagotowałam.
Cytat:
Napisane przez mysia212021 Pokaż wiadomość
hej
Wiecie ja jestem tu z wami tzn. raczej się nie udzielam ale codziennie czytam teraz 3 dni byłam w szpitalu wy tu takie zgrane jesteście ze nie bardzo chce się wtrącać czasem tylko coś napisałam ale jestem prawie od początku

u mnie szyjka skrócona i coś zaczyna przepuszczać ale mam leżeć i będzie dobrze termin mi się przesuną na 22.01 maluch wazy 2110 g oczywiście na nietoperza a ja jestem 25kg cięższa przed ciąża ważyłam 59kg
Fajnie, że napisałaś. Odzywaj się częściej. A skoro czytasz, to już nas trochę znasz. daj nam szansę poznać Ciebie .
A dzieciątko to już spore masz.

Wysłałam męża do Rossmana po kartę Rossnę. Ciekawe, czy załatwi

EDIT: Przyniósł kartę. Rejestruję się

Edytowane przez Amberella
Czas edycji: 2013-12-08 o 12:47
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:48   #105
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień Dobry Mamuśki

Nie musi. Robimy tyle, ile lubimy Zawsze jest ten sam zestaw. Siemiotka (czyli zupa z konopii ), grzybowa, karp, szare kluski, kapusta z grzybami. Do tego ze słodkich rzeczy piernik, pierniczki, coś z maku (tu czasem makowiec, czasem makowki) i nietradycyjnie pestinos (http://en.wikipedia.org/wiki/Pestiños).
Plus oczywiscię jakieś sałatka jarzynowa, śledzie itp. ale to raczej do podjadania, nie do kolacji wigilijnej.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-08, 12:57   #106
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień Dobry Mamuśki

1. Ani 12 ani 13 7.
2. Barszcz biały z ziemniakami, barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, pierogi z kapusta, kapusta z grochem, ryba panierowana, kompot z suszonych owoców.
3. Najbardziej lubie kwaśny barszcz biały, na wywarze z kiszonej kapusty.
Nie lubie kompotu, pije symbolicznie 2-3 lyki.
4. Nie kojarze nic takiego.

Instagram

Stary 2013-12-08, 13:06   #107
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

A ja myślałam,że ty już wczoraj pojechalaś...
Trzymam kciuki!

Cytat:
1 zl, bo operacja cos tam, cos tam.
Szkoda gadać.
Też miałam w Polsce takie przypadki. Niestety,ale większość takich to oszuści. Nawet jeśli biorą jedzenie. No bo po co ma iść do pracy,jak tu dostanie chlebek,tam jajka,gdzie indziej 5 zł.

Cytat:

1. W Polsce zawsze było 12 potraw,ale też jadaliśmy w większym gronie. Tu już tego nie przestrzegamy.
2. Ryba smażona,ryba po grecku,ryba po japońsku (ale chyba tylko jedną zrobię w tym roku),śledzie w oleju,makiełki,kapusta z grzybami,pierogi z kapustą i grzybami,barszcz z uszkami,zupa grzybowa,kompot z suszu,pierniczki/piernik.
3. Wszystko lubię,ale najbardziej grzybową i rybę po japońsku.
4. Zwyczaje nie są chyba jakieś charakterystyczne (jestem z Poznania) tyle,że mówi się u nas,że prezenty dostaje się na Gwiazdkę,a przynosi je Gwiazdor.

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Nie zacytowało mi się wcześniej co Isia napisała o wadze,że prawidłowo powinno się przytyć do 10 % masy ciała. Bzdura totalna!
To kobieta która waży 40 kg i ma niedowagę może przytyć tylko 4 kg,a kobieta ważąca 150 kg,która ma nadwagę,może sobie tyć 15 kg???

Edytowane przez gosia261282
Czas edycji: 2013-12-08 o 13:01
gosia261282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:17   #108
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
A mój pediatra inaczej radził. Jak samo mm to dopajanie koniecznie bo inaczej będą zatwardzenia. Przy mieszanym również polecał dopajać chociaż troszkę.
Co do hippa-widziałaś skład? Po takiej dawce cukru też by mnie chyba wszystko rozbolało. Jeśli już to polecam herbatkę z rosmana do zaparzania. Jednak jak mały pije wodę to powinna wystarczyć.
Ja karmię piersią, raz dziennie mm. I ten raz mm powoduje zatwardzenia u Dorotki. Dzięki dopajaniu jest znacznie lepiej i problem jest o wiele mniejszy. Mniej więcej co 2 karmienia podaję jej wodę-wypije może z 5 ml ale jak się okazuje to wystarczy. Poza tym codziennie podaję biogaję. W porównaniu z tym co było mała o wiele lepiej się ma więc kopru nie daję.

Ja jak ją zobaczyłam to było dla mnie całkiem nierealne-do tej pory nie umiem sobie wyobrazić jak ona zmieściła się w tym moim brzuchu Widząc ją zastanawiałam się: to na prawdę już? to moje dziecko? niemożliwe...trudno mi nawet określić co wtedy czułam.
Widzisz ile lekarzy tyle opini tak jak z ta dieta karmiących. Trzeba obserwować własne dziecko i tyle. Wiem juz ze koperek odpada - woda jest ok choć kupsona jeszcze nie było wiec zobaczymy czy pomaga - napewno nie szkodzi.
A jakie mm podajesz Dorotce??
Tez bym wolała zeby Domi chociaz jedno karmienie miał moim niestety sie nie da a jestem pewna ze to by pomogło.

Wogole dzwoni mi dzisiaj telefon - jakiś nr którego nie znam wiec pierwsza myśl " kurde szpital" ale zaraz dociera do mnie ze Dominik leży z tata wiec to nie oni i co sie okazało? Dzwoniła moja lekarka , w piątek przy okazji założenia do badania moczu Dominika postanowiłam zrobic sobie morfologie a pani dr w niedziele sprawdza sobie czy sa jakies wyniki jej pacjentów ( na bank nie ma dzieci ) i był moj. I pyta mnie czy ja mogę wstawać czy wogole sie ruszam i tak dalej Ja jej odpowiadam ze tak ze przecież z dzieckiem biegam i wogole i ze o co chodzi. No i okazało sie ze mam taka anemię ze szok i ze trzeba szybko działać. Wiec to co em ma mówiła nie ważne po jakim czasie wracasz do domu z dzieckiem to masz takiego kopa ze zrobisz wszystko i nic Ci w tym nie przeszkodzi.

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Cytat:
Dzień Dobry Mamuśki

Ad 1. U mnie w domu kilka 5-6 u męża zawsze 12 ( choć to bez sensu bo nikt tego nie je)
Ad 2. Barszcz z uchami , karp i mandarynki
Ad 3. Jak wyżej plus pierogi z kapusta i grzybami teściowej
Ad 4. Sama nie wiem czy robimy coś wyjątkowego ...

Swoją droga kochane ciężarówki moze podpowiadacie jakie prezenty robicie najbliższym bo ja na zakupy sie nie wybiorę a jednak coś kupic bym chciała. Zreszta myśle ze to sie moze przydać.

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:19   #109
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzień Dobry Mamuśki

1. Niekoniecznie
2. Barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, pierogi z kapusta i grzybami, ryba - karp, ryba po grecku, sałatka warzywna, śledź w oleju z cebulką
3. Wszystkie <łasuch>
4. Raczej standardowo.

No tak... święta tuż, tuż
Za rok będziemy wszystkie z naszymi maluszkami na rękach

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Napisane przez guapissima Pokaż wiadomość
4.U nas zawsze mimo, ze moja rodzina nie jest religijna nie je sie miesa caly dzien, do tego czytami Pismo Sw i dzielimy sie oplatkiem...Moja mama przygotowujac karpia,odklada luski, ktore pozniej kazy z nas dostaje. Z czasow dziecinstwa pamietam, ze najwiesza frajde sprawialo mi i mojemu bratu trzymanie karpia w wannie. Zawsze karmilismy go chlebem i zoltym serem dziwiac sie, ze nie chce jesc
Ale fajowo tam u Was w rodzince

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-08, 13:24   #110
Roane
Wtajemniczenie

Dzień dobry bardzo w nowym wątku

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
(...)Rozlozylam dzis lozeczko. I podlozylam pod przescieradlo podklad... Cale mieszkanie dzis wysprzatalam lacznie z kafelkami w lazience od sufitu, po podlogi, wszystkie lampy, karnisze, drzwi, futryny, wypralam tapicerke w wypoczynku i sama nie wiem skad we mnie bylo dzis tyle powera moze ze zlosci na mojego. Wstal smierdziel o 15 jak akurat zrobilam sobie przerwe na obiad, zjadl go ze mna, ku mojemu niezadowoleniu, bo plnowalam go dzisiaj omijac szerokim lukiem. Ja wrocilam do sprzatania, ale niestety pytania w stylu " moze Ci w czyms pomoc" nie uslyszalam. Za to od razu po obiedzie uslyszalam maniakalne klikanie, co oznaczalo jedno - grę. Trzasnelam drzwiami od pomiezzczenia w ktorym siedzial i puscilam sobie radio na fulla, tak mnie te kliki wyprowadzily z rownowagi. Jak sobie posprzatalam, to wyciagnelam lozeczko i zaczelam sobie je rozkladac, przyszedl do mnie skory do pomocy, ktorej tym razem akurat nie potrzebowalam, to byla dla knie czysta przyjemnosci, niestety ja zrujnowal, rzadzac sie i dyrygujac co i jak. Myslalam, ze za chwile trysne jadem... Po wszystkim zamknelam sie w lazience na 3 h i nAdrabialam sobie wizaz w wannie. I ta wodna rozrywka uratowala mnie orzed zeswirowaniem. Teraz oczywiscie ja bym. Sie xhetnie polozyla juz spac, ale nie zasne bo mnie bedzie wkurzal kazdy szmer mendy, a przeciez spac jeszcze dlugo nie pojdzie, skoro wstal o 15. Planuje zemste jutro od rana bede sie trzaskac. Nie wiem jeszcze co bede robic, ale bede to robic glosno i od bladego switu.

Muzyka o niskich tonach jest dobra dobrze słyszalna dla dzieci w łonie. Zrób małemu poranek edukacyjny z historii muzyki rockowej

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
Dzisiaj odwiedził mnie tata i przyniósł mikołajkowy prezent dla Małej Kupił śpiochy i to nawet w sensownym rozmiarze 56 i w ładnym beżowym kolorze Jestem z niego dumna
Ja też nie rozkminiam różnicy między śpiochem a pajacem.

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
witam się późną porą...

Obejrzeliśmy z TŻ właśnie film, pt."Jak urodzić i nie zwariować"
Strasznie nam się podobał
Ja oglądałam. Razem z TŻem. Ale mieliśmy radochę z tej blondyny wyfiokowanej co kichnęła podczas porodu i w tym samym momencie dziecko wypopsła
Dobra była też scena z wykładem nt karmienia piersią

Cytat:
Napisane przez demonyianioly Pokaż wiadomość
perfuzja od razu przeszło mi przez myśl, że będziesz rodzić. Ja nie wiem jak sobie poradzę z takim "siedzeniem na bombie", a mam cesarkę, więc i tak termin niby pewny, ale może się zdarzyć, że lokator brzuszkowy wymelduje się sam wcześniej. Chyba zawału dostanę wtedy
W podobny sposób widzę to czekanie na naturalny poród, właśnie takie siedzenie na bombie z opóźnionym zapłonem i czekanie aż wybuchnie. Jak już będę bliżej to kręćka dostanę

Cytat:
No też się zastanawiam, bo w takim razie zaraz po porodzie mogłabym mieć niedowagę niemożliw, a potem...? Przy 168 miałam przed 57kg, teraz.. 65. To jest sprawa bardzo indywidualna, ale z moich danych (ciocie, koleżanki itp ) wygląda to tak, że po porodzie leci tylko kilka kilo, a potem w ciągu kolejnych dni codziennie się traci te kg.
Swoją drogą, gdyby nie ta cukrzyca miałam już jakieś 20 kg na plusie tyle, że ja bym to zrzuciła, ja się zastanawiam i zaraz będę pytać
kiedy mogę iść biegać, z małym pod pachą tudzież pod cycem hihi
(co do wzrostu, wiecie,że ja jakiś 1 cm zgbiłam w ciąży... hahah pani w przychodni mi wyjaśniła, że zmieniła się moja postawa ciała, a już się kłócić chciałam :P).
(...)
Zdeptujemy się na starość

Cytat:
Napisane przez mp_84 Pokaż wiadomość
Witajcie mam kilka pytań... czy słyszałyście o przypadkach ze badania genetyczne wyszly w porządku i wyszlo z nich niskie prawdopodobienstwo zespołu Downa a jednak urodziły się takie dzieci? mialam 3 badania genetyczne, niby prawdopodobienstwo male ale na koniec jest napisane ze nie dają 100% poewności....i tak jakos od kilku dni chodzi mi to po glowie i sie stresuje....
(...)
Tak na logikę niskie prawdopodobieństwo oznacza tylko i wyłącznie że prawdopodobieństwo jest niskie, a nie żadne - przecież gdyby było żadne, to byłoby jasno powiedziane że nie ma szans.
Nigdzie Ci nie napiszą że jest 100% pewności, bo w ten sposób zabezpieczają się przed pozwem z Twojej strony. Więc nawet jeśli jakieś badanie daje Ci 99,999999999% szans że dziecko będzie zdrowe, nikt Ci tego nie podpisze i nie przypieczętuje. Nikt nie chce być puszczony z torbami przez błąd w sztuce.
Nie ma sensu się stresować. Zespół Downa wykrywany jest bardzo często nawet na zwykłym USG - przecież po to sprawdza się przezierność karkową. Masz jakiekolwiek logiczne powody żeby się denerwować? Jesteś w grupie podwyższonego ryzyka? Bo nawet jeśli tak, to masz ogromne szanse na zdrowe dziecko, zważywszy że zrobiłaś 3 badania genetyczne

Cytat:
(...)
Vacuity, Roane, Dziękuję Wam za rady odnośnie samochodu. Sprawa jest zgłoszona, teraz samochód czeka w ASO na wycenę rzeczoznawcy ubezpieczyciela sprawcy, a my czekamy na auto zastępcze. Tyle że nawet jak stwierdzą szkodę całkowitą, to wypłacą nam pewnie ok 30 tys, więc do nowego auta i tak sporo dopłacić będzie trzeba. :/

Wczoraj mąż powiedział, że smutno mu będzie jak nikt go już nie będzie kopał po nereczkach na przywitanie.
Mała budzi się zazwyczaj około 7 i moim zdaniem po prostu przez pół godziny się przeciąga A że faktycznie jestem szczupła i warstwę tłuszczu na brzuchu mam znikomą, to bardzo mocno to na zewnątrz czuć, nawet przez moją i tżta piżamę
Uspokoiłam go, żeby się nie martwił, będzie go ktoś kopał po nereczkach, a nawet jeszcze mocniej

Jakie macie plany na piękną niedzielę? Warszawiankom polecam spacer na Starówkę lub do Wilanowa, piękne są już świąteczne światełka i ozdoby.
Ja bym na waszym miejscu się zorientowała przy pomocy dobrego prawnika, czy z rajdowca bądź jego firmy ubezpieczeniowej nie dałoby się wyciągnąć czegoś jeszcze. A nóż widelec
U mnie też już ostro widać jak mały się wierci, tłuszczu za dużo nie mam, i cały brzuch mi się czasem giba z jednego boku na drugi TŻ potrafi siedzieć i się gapić jak zauroczony na "aliena"

Cytat:

Bez kitu nie wiadomo czy się śmiać czy walić głową w ścianę. Ja myślałam że takie sytuacje to tylko w dowcipach

Cytat:
(...)
To chyba nie był święty Mikołaj
Heh, dobrze podsumowane
Stary 2013-12-08, 13:25   #111
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Co do różnych trisomii: usg genetyczne + test pappa wykrywa mniej więcej 90-95% nieprawidłowości.
Z tym, że im dalej w ciążę tym mniejsze prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka (bo wiele płodów obumiera).

Według FMF wyjściowe prawdopodobieństwo dla kobiety 30-letniej (czyli nie biorąc pod uwagę żadnych badań):

- Zespół Downa: w 10 tygodniu - 1:576; w 40 tygodniu: 1:895
- Zespół Edwardsa: w 10 tygodniu: 1:1168; w 40 tygodniu: 1:10554
- Zespół Patau: w 10 tygodniu: 1:3719, w 40 tygodniu: 1:24856

Dodając do tego usg, to prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z trisomią, a szczegolnie z trisomią inną niż zespół downa jest naprawdę bardzo, bardzo, bardzo małe.

Ja jestem sceptyczna do tych badań....niby 90 -95 %
Prawdopodobienstwo to jakaś stresujaca głupota, albo w druga stronę naiwność w wygraną w lotto np
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:30   #112
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
(...)
Tak piszecie o tych herbatkach i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy dziecku nie można podać takiej zwykłej herbatki zamiast tej instant? W sensie jak herbatka z koperku czy rumianku, to kupić susz w sklepie ekologicznym czy zielarskim, zaparzyć i dać? Czy te gotowe są lepsze w jakiś sposób o którym nie wiem? Oczywiście poza tym że łatwiej przygotować taki granulat

Cytat:
(...)
Wogole dzwoni mi dzisiaj telefon - jakiś nr którego nie znam wiec pierwsza myśl " kurde szpital" ale zaraz dociera do mnie ze Dominik leży z tata wiec to nie oni i co sie okazało? Dzwoniła moja lekarka , w piątek przy okazji założenia do badania moczu Dominika postanowiłam zrobic sobie morfologie a pani dr w niedziele sprawdza sobie czy sa jakies wyniki jej pacjentów ( na bank nie ma dzieci ) i był moj. I pyta mnie czy ja mogę wstawać czy wogole sie ruszam i tak dalej Ja jej odpowiadam ze tak ze przecież z dzieckiem biegam i wogole i ze o co chodzi. No i okazało sie ze mam taka anemię ze szok i ze trzeba szybko działać. Wiec to co em ma mówiła nie ważne po jakim czasie wracasz do domu z dzieckiem to masz takiego kopa ze zrobisz wszystko i nic Ci w tym nie przeszkodzi. (...)
Silna dziewczyna. Na serio nie czułaś żadnego osłabienia, nic?

Edytowane przez Roane
Czas edycji: 2013-12-08 o 13:32
Roane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:34   #113
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Tak piszecie o tych herbatkach i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy dziecku nie można podać takiej zwykłej herbatki zamiast tej instant? W sensie jak herbatka z koperku czy rumianku, to kupić susz w sklepie ekologiczny, zaparzyć i dać? Czy te gotowe są lepsze w jakiś sposób o którym nie wiem? Oczywiście poza tym że łatwiej przygotować taki granulat

Silna dziewczyna. Na serio nie czułaś żadnego osłabienia, nic?
No wlasnie tez o tym myslalam ale olewam juz ten cały koperek pijemy wodę i tyle.

Hmmm moze troche bardziej marzne i tyle. No i podobno jestem apatyczni ale to tylko u teściów bo nie chce mi sie słuchać o ich nowymmieszkanku kiedy miałam dziecko w szpitalu.
A no i serducho mi chwilami wali jak oszalałe ale to raczej ze zmęczenia.

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:34   #114
lejdi_aga13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
witam się późną porą...

Obejrzeliśmy z TŻ właśnie film, pt."Jak urodzić i nie zwariować"
Strasznie nam się podobał
tez go ogladałam

ha jestem w Specjalne przypadki nie pisalam bo laptopa nie miałam a na telefonie nie działa mi wizaz;/

mam straszna migrene
Julia Renata 28.01.2014 11:30

Nataniel 16.06.2009r.

Marzec 2015-

29 tydz
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:35   #115
lidkaa82
Zadomowienie

Ufff nadrobiłam ... Ale pędzicie.
Czytam o tych waszych zmartwieniach wagowych że tu 8 a tu 12kg. No straszna tragedia dziewczyny. Tylko moze ja przypomne... Helllołłł w ciązy jesteście!!!! W wiekszosci urodzicie 3-4 kg bobasy, brzuszki mamy jak piłeczki, do tego gromadzimy energie bo dużo jej będzie potrzeba... Myślałyscie że przytyjecie 3 kg czy planowałyście schudnać????

U mnie w domu załaczył się syndrom wicia gniazda...tylko ze mojemu mężowi sie załaczył Wysprzątał półeczki na ciuszki, zrobił trzy prania niemowlęcych ubranek, powyrzucał zbędne graty i ciagle pytał czy myślę że juz teraz Antoś się zmieści ze swoimi rzeczami I jak go tu nie kochać. Oczywiście wzięłam sie za pomaganie mojemu dzielnemu mężowi bo wstyd normalnie, wiec już większość rzeczy ogarnietych mamy. Tylko torba została do spakowania i wózek do rozpakowania.

W moim rodzinnym domu na Wigilie zwykle 12 potraw ale licząc chleb i kompot z suszonych owoców. Jest śledź w śmietanie z ziemniakami w mundurkach albo barszcz czerwony z uszkami, kluski z makiem, śledź w oleju z cebulką, śledź smażony faszerowany chlebem i mleczem, grzyby duszone w masełku, fasola, groch z kapustą, czasem pierogi, no i smażona rybka.

Edytowane przez lidkaa82
Czas edycji: 2013-12-08 o 13:36
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:38   #116
selena85
Wtajemniczenie

Tak sobie myślę i liczę i podejrzewam, że wraz z 10 wątkiem to już wszystkie będziemy "rozpakowane"
Stary 2013-12-08, 13:43   #117
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Dzień Dobry Mamuśki

U nas jest zawsze:
Karp smażony
Ryba smazona na ciepło
Ryba w sosie salsa
Ryba w occie
Śledz w smietanie i ziemniaki w mundurku
Barszcz z uszkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Makiełki
Kapusta postna z grzybami
Sałatka jarzynowa
Makowiec
Piernik dojrzewający
Sernik
Jakies ciasto z kremem
W pierwsze święto dochodzi sałatka czosnkowa albo gyros, schab ze śliwką, devolaje z pieczarkami, bigos, pierś z indyka
To tak co roku zawsze robimy, nasza rodzina jest dosyć duża w wigilie bèdzie 10 osób a w pierwsze święto napewno tescie przyjadą więc zawsze dużo nie zostaje
Stary 2013-12-08, 13:46   #118
lejdi_aga13
Rozeznanie

ja sie strasznie denerwuje, jutro moj mały 1 raz idzie do szkoły angielskiej. Strasznie sie denerwuje czy da rade. Tu jedzenie do plecaka do pudełka sie wklada i same wyciagaja itp a moj nauczony w PL przedszkolu,ze siada i jedza w nim . Niby jakis chlopczyk jest co w j. polskim mowi ale i tak bardzo sie denerwuje.

Do tego ciagle mam wachania nastroju. Mamy isc na wigilie do tesciow+mojego Tz siostry z rodzina i ich znajomych-wszyscy polacy. Z 1 strony super, wielka wigilia , ma byc Mikołaj przebrany itp ale z 2 strony bede sie obco czuła i chetnie bym spedziła swieta tylko ja mały i TZ . Tylko,ze synek bardzo sie cieszy ze bedzie tam Agnieszka(jego rowiesniczka) i 3 innych dzieciakow, Mikolaj i chyba dla niego to zrobie i pojdziemy ale nie jestem jakas zadowolona

W ogole dostałam smutna wiadomosc- moi rodzice nie przyleca w lutym do nas. Chcieli poznac mała bo pewnie juz sie urodzi do lutego ale nie moga przyleciec bo mieszkaja z babcia(mama-mamy) i jej kora mozgowa zanika przez co np ostatnio wpusciła obca babe ,ktora moim rodzicom ukradła 3palety jajek chleby szynki-całe jedzenie! I boja sie ja zostawic na tydzien sama. W zamian zaoferowali ,ze pieniadze nam wysla bysmy mogli miec wieksze mieszkanie ale i tak wolałabym ich tutaj... a tak sama sie czuje. Bo tu jest cała rodzina TZ i jego znajomi ale ja tu jestem od 2 miesiecy a jestem typem malo ufnym itp
Julia Renata 28.01.2014 11:30

Nataniel 16.06.2009r.

Marzec 2015-

29 tydz
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:50   #119
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
malaMigotkAaa: Ale po tym szpitalu to widzę, że wrzuciłaś na luz z tą cukrzycą ciążową i już tak się nią nie przejmujesz - w porównaniu do tych mega wyników cukry po lekach w hostpitalu
Masz rację, są dwa powody:
1. Od 2 tyg ani razu normy nawet nie przekroczyłam (cały dzien potrafię mieć max 88-90), coraz mniej boję się jeść, nawet jak zjem coś coś wcześniej dawało popalić teraz jest ok... cukrzyca ma związek z hormonami, które dają trochę luzu na koniec ciąży i to się u mnie sprawdza, póki co. Zjadłam wczoraj 2 ciastka owsiane, pół zwykłego ciasta i po 25 min cukier 110. spadał spokojnie, bo zaraz potem zjadłam kolację (byłam głodna) i cukier 95 po 1h. A kolacja była MEGA treściwa.
2. W szpitalu lekarze mi uświadomili jakie jest realne zagrożenie z powodu cukrzycy... Widzieli, że ostro trzymam dietę i bardzo się przejmuję cukrzycą i chyba dlatego powiedzieli mi co i jak na prawdę... gorszy dla mnie jest stres niż biała bułka z dżemem na moim etapie cukrzyca dalej kontrolowana dietą, nie powinna wyrządzić krzywdy. Dziecko jest w środku normy wagowej. A w cukrzycy dzieci rodzą się szybciej z nierozwiniętymi dobrze płuckami, bo są bardzo duże, bo nie wspomnę o tym, że dziecko rodzi się bardzo duże i ma zwyczajnie ciężko przejść, dochodzi wtedy do uszkodzeń barków u maluchów, dlatego trzymając dietę nic nam nie grozi.
Poza tym to prawda - nie ma udowodnionej zależności między cukrzycą ciążową a cukrzycą typu 1

no i jest jeszcze 3 powód, nauczyłam się jeść, wiem co i o jakiej porze może mi zaszkodzić a co niekoniecznie.

musisz przeżyć ten najgorszy okres, ale EVI to samo - unromowało się.

Ambrella, no powiem Ci, że machnęłam sobie na to ręką, powiedziałam wczoraj to tżtowi to mnie ochrzanił, jak śmiem mu tego nie mówić!! ogólnie od szpitala jest bardzo troskliwy, widzę, że się przejmuje. Nie ma opcji jeśli już wyjdę z domu, żeby nie dał ręki bo boi się, żebym się nie poślizgnęła gdzieś czy cuś. Jak poszłam do diabetologa (mam 2 min piechotą) to napisał smsa czy doszłam.
Stary 2013-12-08, 13:52   #120
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Tak piszecie o tych herbatkach i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy dziecku nie można podać takiej zwykłej herbatki zamiast tej instant? W sensie jak herbatka z koperku czy rumianku, to kupić susz w sklepie ekologicznym czy zielarskim, zaparzyć i dać? Czy te gotowe są lepsze w jakiś sposób o którym nie wiem?
Te gotowe są gorsze,sztuczne i ile w tym cukru!
To samo jeśli chodzi o kaszki dla dzieci typu bobovita czy Nestle. Lepiej zwykłą manną ugotować czy jaglaną.
Oczywiście,że lepsze z zielarskiego.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości