Wizy do USA dla Polaków będą zniesione? - Unia Europejska grozi Ameryce sankcjami - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-15, 18:50   #91
Imperialista
BAN stały

Dot.: Wizy do USA dla Polaków będą zniesione? - Unia Europejska grozi Ameryce sankcja

Mnie zastanawia ten fenomen, dlaczego nawet oficjalnie robimy z siebie państwo kolonialne, bo dlaczego Amerykanin jak chce przyjechać do Polski nie musi mieć żadnej wizy, natomiast jak Polak chce wyjechać do Ameryki musi starać się o wizę.

Jeśli jesteśmy niepodległym państwem powinniśmy stosować zasadę wzajemności. Przynajmniej w tej sprawie.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-15, 20:35   #92
michal100
Zadomowienie

Dot.: Wizy do USA dla Polaków będą zniesione? - Unia Europejska grozi Ameryce sankcja

Popieram.
Stary 2014-02-15, 22:52   #93
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Mnie zastanawia ten fenomen, dlaczego nawet oficjalnie robimy z siebie państwo kolonialne, bo dlaczego Amerykanin jak chce przyjechać do Polski nie musi mieć żadnej wizy, natomiast jak Polak chce wyjechać do Ameryki musi starać się o wizę.

Jeśli jesteśmy niepodległym państwem powinniśmy stosować zasadę wzajemności. Przynajmniej w tej sprawie.
Również się zgadzam. Niestety nasz (nie)rząd robi wszystko, abyśmy byli, o ile już nie jesteśmy, państwem kolonialnym
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 00:21   #94
201705250955
Konto usunięte

Mnie zadziwia wiązanie kwestii wizy turystycznej (!!!) z kwestią ew. nielegalnego przebywania tam. Ktoś wierzy, że 500 zł jest w stanie zatrzymać ew. Kowalskiego, który chce lecieć do USA i przebywać tam, pracować, żyć? Śmieszne

Nie chce mi się teraz szukać, ale naprawdę dużo Polaków leci do USA. Mimo że sporo osób dostaje promesę na 10 lat, to i tak stanowi to spory zarobek, skoro osoby ubiegające się o wizę turystyczną nie są zazwyczaj osamotnione w ambasadzie. Dla mnie kosmosem jest też sam proces wydawania wizy - kwestie bezpieczeństwa, przebieg rozmowy.

Co jest najlepsze - wiza nie gwarantuje wjazdu na teren USA, tak samo jak Niemcom czy Brytyjczykom. Płacimy 5 stów za możliwość dolotu do USA i wejścia na pokład polskiego czy tam jakiegoś innego samolotu lecącego do USA - ale nie mamy pewności, czy dostaniemy się Mogą kogokolwiek cofnąć podczas kontroli i niekoniecznie trzeba mieć wyroki na karku, jak pokazuje praktyka.

Mnie to rozwala, bo często widzę bardzo dobre ceny do Stanów i w sekundę bym się tam spakowała. Ale co z tego, skoro dla mnie 5 stów na początek to spory ułamek mojego wynagrodzenia. Na razie odpuszczam, ale bardzo chciałabym lecieć i trochę zobaczyć, czym ta Ameryka płynie, skoro tylu Polaków tak przyciąga Może do tego czasu coś się zmieni na linii Polska - USA, może i ludzie w kraju zmądrzeją i zaczną chodzić na wybory, biorąc udział w kształtowaniu tego kraju i że wszystkim będzie żyło się lepiej

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
To jest proste, sa pewne warnuki ktore musza byc spelnione i jak one zostana spelnione to wizy zostana zniesione
  • enhanced law enforcement and security-related data sharing with the United States;
  • issuing e-Passports;
  • having a visitor (B) visa refusal rate of less than three percent;
  • timely reporting of both blank and issued lost and stolen passports; and
  • maintenance of high counterterrorism, law enforcement, border control, and document security standards.
Najwiekszy problem jest z tym, wciaz zbyt duzy polakow wyjezdza na wize turystyczna i nie wraca i dla tego odmaiaja za duzo turystycznych wiz
Acha!

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...a_powyzej.html

Wzrosła pewnie liczba odmów, bo same cwaniaczki-polaczki-cebulaczki chcą pracować w USA i przebywać tam nielegalnie Tak myślę!
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 03:02   #95
carmen_88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Mnie zadziwia wiązanie kwestii wizy turystycznej (!!!) z kwestią ew. nielegalnego przebywania tam. Ktoś wierzy, że 500 zł jest w stanie zatrzymać ew. Kowalskiego, który chce lecieć do USA i przebywać tam, pracować, żyć? Śmieszne

Nie chce mi się teraz szukać, ale naprawdę dużo Polaków leci do USA. Mimo że sporo osób dostaje promesę na 10 lat, to i tak stanowi to spory zarobek, skoro osoby ubiegające się o wizę turystyczną nie są zazwyczaj osamotnione w ambasadzie. Dla mnie kosmosem jest też sam proces wydawania wizy - kwestie bezpieczeństwa, przebieg rozmowy.

Co jest najlepsze - wiza nie gwarantuje wjazdu na teren USA, tak samo jak Niemcom czy Brytyjczykom. Płacimy 5 stów za możliwość dolotu do USA i wejścia na pokład polskiego czy tam jakiegoś innego samolotu lecącego do USA - ale nie mamy pewności, czy dostaniemy się Mogą kogokolwiek cofnąć podczas kontroli i niekoniecznie trzeba mieć wyroki na karku, jak pokazuje praktyka.

Mnie to rozwala, bo często widzę bardzo dobre ceny do Stanów i w sekundę bym się tam spakowała. Ale co z tego, skoro dla mnie 5 stów na początek to spory ułamek mojego wynagrodzenia. Na razie odpuszczam, ale bardzo chciałabym lecieć i trochę zobaczyć, czym ta Ameryka płynie, skoro tylu Polaków tak przyciąga Może do tego czasu coś się zmieni na linii Polska - USA, może i ludzie w kraju zmądrzeją i zaczną chodzić na wybory, biorąc udział w kształtowaniu tego kraju i że wszystkim będzie żyło się lepiej

Acha!

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...a_powyzej.html

Wzrosła pewnie liczba odmów, bo same cwaniaczki-polaczki-cebulaczki chcą pracować w USA i przebywać tam nielegalnie Tak myślę!

Oczywiscie, ze to wina tych siedzacych nielegalnie. Nadal wiekszosc wyjezdza na wizie turystycznej I zostaje. To przez tych ludzie wlasnie uczciwi ludzie tak po prostu nie moga sobie leciec na wakacje..

Co do wizy dla Amerykanow to mialoby sens ale..
Ale wiekszosc Amerykanow przyjezdzajacych do Polski to Polacy z amerykanskim paszportem lub ich dzieci urodzone w Stanach ktore leca na wakacje odwiedzic swoja rodzine. Nie sadze tez, ze jakis Amerykanin zostaje nielegalnie oraz podejmuje prace na czarno..

Edytowane przez carmen_88
Czas edycji: 2014-02-16 o 03:06
carmen_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 05:59   #96
Reign of light
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmen_88 Pokaż wiadomość
Cos strasznego.. Jestes 11 ! Lat a Twoja siostra nie moze Cie odwiedzic.. Nie potrafie sie nawet postawic w Twojej sytuacji. Bardzo mi przykro to wlasnie jest niesprawiedliwe. Twoja siostra powinna dostac, to powinno byc normalnosccia.. Przeciez normalnym jest, ze rodzina chcialaby sie odwiedzac..

Reign tylko grzecznie tam w LV samych wygranych zycze

Ja tez nie z tych co bezwglednie musi mieszkac w danym kraju mimo ze nielegalnie..
Dopisalabym jeszcze, do tego co Dziewczyny juz napisaly, ze bedac nielegalnie blokuje sie droge wyjazdu dla najblizszej rodziny. Mialam tu znajoma ktora byla nielegalnie, jej mama ani siostra nie dostaly wizy, przez 10 lat staraly sie co roku I byla ta sama odpowiedz. Jak siostra/corka wroci to tylko wtedy dostana wize. I ani nikt jej nie odwiedzil z rodziny ani ona nie mogla leciec do PL. nie wyobrazam sobie 10lat nie widziec najblizszych mi ludzi!
Do tego gdyby cos sie stalo to nie mozna tego zglosic. Nie ma sie zadnych praw. Mala glupia stluczka samochodowa moze zakonczyc sie deportem. W ogole ja bym nie mogla zyc w takim stresie, ze ktos mnie nakabluje, policja mnie zatrzyma etc etc i byc moze skoncze w kajdanach I prosto na lotnisko.
No raczej bedziemy grzeczne, bo moj maz leci z nami
Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Ja tez nie moglabym zyc w takim stresie,bo to zycie jak w klatce.

Dzieki,ja juz sie pogodzilam z tym.Zreszta kupilam niedawno bilet za $100 do Polski wiec sie ciesze na odwiedziny w lipcuNie mozna miec wszystkiego,niestety...
super! Gratuluje i przyjemnosci na wakacjach

Cytat:
ciebie tez, moze odnowimy NZwA?
OYE , no miloby bylo odnowic ten topik, postaram sie zagladac w wolnych chwilach

Cytat:
Oye,
$100 tylko(zbieralam punkty na karcie kredytowej)
cos takiego to jest swietna sprawa, my wlasnie czesto podrozujemy za grosze, bo moj maz nazbiera zawsze duzo free miles, w dodatku ma chairman's status w US airways i jego ekiwalent w jet blue, w dodatku upgrade'uja nam do business class!

Cytat:
U mnie jak najlepiej poki co.. Nie powinnam narzekac
Ciesze sie, ze u Ciebie w porzadku wszystko, my planujemy wybrac sie na St. Maarten w tym roku na urlop chociaz bralam tez pod uwage by leciec do PL I do francji by odwiedzic rodzine..jeszcze duzo czasu takze mam czas by sie zastanowic I podjac decyzje.
Ty Kochana baw sie dobrze w LV z siostra, samych sukcesow = $ zycze

Elfie,
Praktycznie darmowo lecisz super

Oye,
Troche zaplacicie za 4 bilety w sezonie ale super, ze jestes jedna z tych rodzicow ktorym zalezy, zeby dzieci mialy kontakt z dziadkami w PL.
Mojego TZ kolega ma dziecko 8 letnie, nigdy dziecko dziadkow nie widzialo, nie bylo w jego rodzinnym kraju, pieniedzy jak lodu ale koles woli na plaze z drinkiem polezec niz zadbac o kontakty dziecka z rodzina na Wegrzech.. Przykre strasznie..
Ja tez sie ciesze, ze u Ciebie jak najlepiej I zycze milych wakacji, my mielismy leciec na St. Martin, czyli po sasiedzku ale koniec koncow wyladowalismy gdzie indziej, lol.Ja do FR mam nadzieje sie wybrac w przyszlym roku, o ile nic nie pokrzyzuje nam planow. Juz tyle lat tez nie bylam. Do PL tez sie staram latac co roku(po smierci mojej ukochanej Babuni, z ktora nie zdazylam sie pozegnac obiecalam to sobie i poki co sie trzymam, a z mezem tez lubie gdzies wyskoczyc w jakies egzotyczne miejsce, tylko, niestetyu wakacji za malo i trza brac bezplatne, grrr. No, ale coz, cos za cos...
Cytat:
Napisane przez banana84 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem wiec czemu roscisz sobie wieksze prawa niz osoby ktore przebywaja tam nielegalnie ale pracuja i placa podatki i np maja dzieci urodzone i wychowanie w tymze kraju. W twom np wieku. Tak naprawde to ty jestes tam imigrantka, tyle ze z papierami (ale to raczej nie twoja zasluga)
Ona przede wszystkim ma wieksze prawa. Jest legalnie. Jest obywatelka. a tamci popelnili rodzaj przestepstwa, zostawajac nielegalnie. I jakie oni, ci nielegalni niby wielkie podatki placa? przeciez pracuja na czarno, co masz na mysli, vat od zakupow?, to my musimy placic podatki i za nasze podatki oni moga sobie za darmo rodzic dzieciaki, podczas gdy my musimy ciezskie pieniadze placic za ubezpieczenie1

Cytat:
A Polacy ktorzy JUZ sa legalnie tez przez pewnien okres byli na terenie usa nielegalnie (badz kombinowali z wizami studenckimi) dopuki nie udalo im sie zdobyc zielonej karty (najpewniej przez mniej lub brdziej prawdziwe malzenstwa).
Zapomnial wol jak cielenciem byl...
A na jakiej podstawie tak uwazasz, wytlumacz mi to? Ja nigdy nie bylam nielegalnie, nigdy nie przesiedzialam wizy. Wyszlam za obywatela(moje malzenstwo jest akurat prawdziwe :-D ) dostalam wpierw zielona na 2 lata, potem na 10, a w miedzy czasie moglam juz sie ubiegac o obywatelstwo, co tez uczynilam i mam podwojne obywatelstwo, polsko-amerykanskie.
I co chcesz od studentow, jak oni niby kombinowali z wizami? Co masz na mysli? Bo oni akurat musza ciezkie pieniadze placic jako studenci zagraniczni, zeby byc tu legalnie.

Cytat:
To jest forum publiczne i mam prawo komentowac. Nie podoba sie? no trudno. Radze pochamowac swoje rozchwiane emocje.

Urodzila sie w USA jak wielu nielegalnych do tej pory emigrantow. Szczesliwie dla niej ktos z rodziny obywatelstwo mial. Calego swego zycia tam nie spedzila. Nie jest ameryknka z pochodzenia, urodzenia i wychowania. Ot ma papiery. A;e innym ich zaluje.
Cos mam wrazenie, ze jednak nie mozesz przetrawic, ze jednak nie wyszlas za tego Twojego chlopaka Amerykanina i nie mozesz teraz zgrywac wielkiej Amerykanki :d I widzisz, tu jest roznica miezy Toba a nami, my nikogo nie zgrywamy, po prostu jestesmy :P
i gdzxie ona nibu komus 'zaluje ' papierow?

---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ----------

Cytat:
No tak ale kolezanka ma rodzicow Amerykanow. To chyba robi jakas roznice?..Bo chyba twoi nimi nie sa???
Raczej widze ze ty masz problem z Polakami, ktorzy nie mieli takiego szczescia urodzic sie (bo nawet nie trzeba sie tam wychowywac czy zyc) a ktorzy chciali by ulozyc sobie tam zycie. Nie wazne ze mieszkaja tam dluzej od ciebie, i ucziwie pracuja i dluzej od ciebie placa podatki. To dopiero jest ograniczone podejscie.

szkoda ze racjonlanych argumentow do tej pory zadna was nie podala.
Z urodzenia jest Prawo ziemi
Ale czy Ty rozumiesz, ze tu jest prawo ziemi???? Urodzila sie tu , wiec ma automatycznie obywatelstwo, nie musi miec rodzicow Amerykanow. Natomiast we Francji(skoro juz wczesniej cos o tym wspomnialams, nie pamietam teraz dokladnie co, a nie chce mi sie wracac) obywatelstwo ma przez rodzica.

Uczciwie pracuja?? Na czarno, nie placac podatkow???

Juz mi sie nie chce pisac, ide spac :-s
Reign of light jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 07:57   #97
201607121236
Konto usunięte

Cytat:

Zgadzam się z twoją wypowiedzią
Denerwuje mnie, że polski rząd przed wszystkimi się płaszczy, automatycznie ustawia się w gorszej pozycji, choć nie powinniśmy mieć żadnych kompleksów, zwłaszcza w rozmowach z USA.
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-16, 11:02   #98
51e83afea3b91707dbf3887d008ce6a0f5de39ea_626dbf723f6b2
Konto usunięte

Wiele lat temu widziałam rysunek satyryczny, na którym PL była przedstawiona jak gówienko przyczepione do statku USA, które mówiło "ale płyniemy, co?"
51e83afea3b91707dbf3887d008ce6a0f5de39ea_626dbf723f6b2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:53   #99
Marszałkini II RP

W ogóle "przyklejenie się" do USA jest głupim pomysłem, bo nie jesteśmy Amerykanom do niczego potrzebni, oprócz dostarczania żołnierzy w ich wojenkach o wprowadzanie demokracji, czyli ropę i strefy wpływów. Lepsze byłoby trzymanie z Rosją bądź z Niemcami, te państwa są tuż za miedzą, a nie za oceanem - przy umiejętnej polityce nie musiałoby to być poddaństwo, ale u nas oczywiście brakuje polityków, którzy byliby mężami stanu. Mimo wszystko, mimo przerażającej historii dzielącej nas z tymi dwoma sąsiadami życzyłabym sobie takich sojuszników, rzecz jasna ze wskazaniem na Rosję. Choć koalicja małych państw środkowoeuropejskich jak Czechy, Węgry również jest nie od rzeczy, tym bardziej, że Polska byłaby krajem przywódczym. Ale oczywiście to są mrzonki póki intelektualne karłe są w polityce.
Stary 2014-02-16, 21:19   #100
michal100
Zadomowienie

Sojusze wojskowe nie są naszą mocną stroną. Pakt z Anglią i Francją w 1939 r. do niczego nam się nie przydał. A Amerykanie nie są tak całkiem daleko, bo mają swoje bazy wojskowe w Niemczech więc odległość nie jest jakimś wielkim problemem. Co nie zmienia faktu,że według mnie wizy powinny być dla nas zniesione już za sam fakt naszej misji wojskowej w Iraku.
Stary 2014-02-16, 21:59   #101
Marszałkini II RP

Niekoniecznie chodzi o sojusz wojskowy, ale ogólnie o zwrot polskiej polityki zagranicznej z Zachodu na Wschód. Co by się w mediach nie mówiło i niezależnie od polityków, Rosjanie i Białorusini to narody, które nas, Polaków bardzo, ale to bardzo lubią i szanują, traktują jako wyższych kulturowo (skrót myślowy). Mieszkałam w sumie ponad pół roku na Wschodzie więc ośmielam się w tej kwestii wypowiadać i nie są to jakoś "wydaje mi się", ale wyciągnięte wnioski. I dużo lepiej czułabym się będąc we wschodniej odmianie NATO z Rosją i Białorusią niż z Zachodem w tym NATO w którym jesteśmy. Zachód nas zawsze olewał i nie sądzę, aby w tej kwestii coś miało się zmienić.

Edytowane przez Niebieskooka arystokratka
Czas edycji: 2014-02-16 o 22:00

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-16, 23:40   #102
dawidowskasia
Zakorzenienie

Na studiach częśc moich znajomych (100% aplikujących ) otrzymało wizję turystyczną - niektórzy jechali do pracy,częśc do rodziny.Wszyscy wrócili .

Też mnie wkurza brak wiz,no bo dlaczego?
Tym niemniej Stany już dawno straciły swój prestiż, nie znam ani jednej osoby, która by się tam wybierała.

Za czasów młodości mojej mamy owszem, ale wtedy nie byliśmy w Unii,granice były zamknięte. Teraz to naprawdę nic specjalnego,szczególnie po 11.11.
Niektórzy się szarpią chyba z czystej przekory.

Rozumiem Kubańczyków,Meksykan, ale po co Polacy mieliby tam wybywać ...teraz?

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Reign of light Pokaż wiadomość
Z urodzenia jest Prawo ziemi
Ale czy Ty rozumiesz, ze tu jest prawo ziemi???? Urodzila sie tu , wiec ma automatycznie obywatelstwo, nie musi miec rodzicow Amerykanow. Natomiast we Francji(skoro juz wczesniej cos o tym wspomnialams, nie pamietam teraz dokladnie co, a nie chce mi sie wracac) obywatelstwo ma przez rodzica.

Uczciwie pracuja?? Na czarno, nie placac podatkow???

Juz mi sie nie chce pisac, ide spac :-s
Bananie chyba chodziło o to,że matka lub ojciec (lub diadkowie) mogli być nielegalnie,a że dziecko się urodziło na ziemi US to ma obywatelstwo.

Dziecko nielegalnych emigrantów ,urodzone w Stanach też dostaje z automatu obywatelstwo czy się mylę?

Ps Moim zdaniem wszystkich nielegalnych emigrantów powinni deportować.
Jest w tej chwili tyle możliwości w Europie,że naprawdę nie ma potrzeby szorować kibli na czarno bez ubezpieczenia.

No i oczywiście powinno się wprowadzić wizy dla Amerykanów - nieważne w jakim celu przybywają. Po prostu.

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2014-02-16 o 23:42
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 08:38   #103
kennedy
Zakorzenienie

ja bym pojechala gdybym mogla legalnie pracowac. inny komfort zycia niz w bolandzie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 12:33   #104
201605161006
Konto usunięte

Kiedy w ogóle ma zapaść jakaś decyzja w sprawie tych sankcji?
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 12:49   #105
OYE
Zakorzenienie

Cytat:

To takie proste, amerykanin jak leci do PL to turystycznie lub sluzbowo, zostawia pieniadze hotele, resteuracje itp A polak jak leci do US? Zdazaja sie tacy co turystycznie i sluzbowo ale wiekszosc na wizie turystycznej leci do pracy.

Nie powazne by bylo utrudniac przylot ludziom ktorzy chca odwiedzic kraj by zostawic w nim pieniadze.

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-17, 13:37   #106
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Dygresja osobista: Nie ukrywam: marzę by wyjechać z Polski z TŻ, tylko niech skończę mgr, chcemy do UK, ale najchętniej USA, Kanada, Australia. Rzygać mi się chce jak widzę co ten złodziej Tusk z kolegami robi w naszym kraju. Lasy Państwowe przegięły a jeszcze jak podatek na ludzi którzy mają swoje mieszkania / domy chce nałożyć to czuję się jakby to były jakieś dzikusy i złodzieje - nasz rząd. Socjal w tym kraju to jakiś żart. Bezpłatne staże to jakiś żart. Upadające uczelnie - np SGH to jakiś żart.Wsparcie dla studentów / absolwentów - to jakiś żart. Wsparcie dla matek które mają dizecko - to jakiś żart. Wsparcie dla małżeństw które chcą mieć swoje mieszkanie - to jakiś żart. Emerytury - to jakiś żart. Zasiłki dla bezrobotnych - to jakiś żart..Lista jest długa...
Cytat:
paula78 lecimy tam z tz w maju o ile dostaniemy wize. wiesdz takie traktowanie jak zebrakow - musze udowodnic konsulowi ze naprawde wroce tutaj do polski i to nie jest pewne ze dostane wizę, ale z tz zaplacilismy 1000 zł za 5 minut rozmowy. i teraz czekasz, jak ten zebrak na to czy dostanie sie wize turystyczną czy nie.

Za co? za to ze nasz kraj wysyla wojsko, robi zakupy, itp itd. Slaba wdzięczność.

Dla mnie i tz USA to wieksze szanse niz polska.
Cytat:
Przez sposob jaki to napisalas, naszla mnie mysl, ze Ty wcale nie chcesz tam jechac turystycznie, tylko do pracy i zostac na stale, nawet nielegalnie
a wlasnie przez takich ludzi jak Ty, jest tyle odmow wiz i co za tym idzie, ich zniesienie. Wiec przestan kwekac, bo przez takich kombinatorow, wizy moga nie byc zniesione
Jesteś bardzo subtelna w swoich nachodzących Cię myślach, ale nie wnikam jakie myśli Cię nachodzą, ja jadę tam turystycznie na 3 tygodnie, potem wracamy, mamy tu swoje życie, prace, studia. Ale nie chcę mieszkać cały czas w Polsce, chcę zobaczyć jak żyje się za granicą, póki nie mam jescze dzieci i kredytu na mieszkanie. Moi znajomi wszyscy którzy wyjechali poza Polskę - nieważne: Niemcy, UK, Austria, USA, Finlandia, Norwegia - nie chcą wracać, mają tam swoje życie i nie muszą liczyć się z pieniędzmi, jak to musieli się z nimi liczyć w Polsce.

Będę , jak to piszesz ,,kwekac" - bo skoro jesteśmy w UE, i inne kraje UE nie mają wiz, to dlaczego my mamy?
Zgadzam się w 100% z tym co napisała Imperialista:
Cytat:

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2014-02-17 o 13:43
Friese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 14:08   #107
kennedy
Zakorzenienie

ale po co wizy dla amerykanow ja sie pytam? tyle dodatkowej biurokracji oraz kosztow. w imie machania szabelka a bo oni kaza nam wizowac!
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.

Edytowane przez kennedy
Czas edycji: 2014-02-17 o 14:35 Powód: literowka
Stary 2014-02-17, 14:19   #108
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
ale po co wizy dla amerykanow ja sie pytam? tyle dodatkowej biurokracji oraz kosztow. w imie machania szeblka a bo oni kaza nam wizowac!
po to by zniechecic ludzi kotrzy chca odwiedzi PL i wydac w niej $$, lepiej zeby wydali te pieniadze w innym kraju

Haters Gonna Hate
Stary 2014-02-17, 14:25   #109
carmen_88
Raczkowanie

Cytat:
Jesteś bardzo subtelna w swoich nachodzących Cię myślach, ale nie wnikam jakie myśli Cię nachodzą, ja jadę tam turystycznie na 3 tygodnie, potem wracamy, mamy tu swoje życie, prace, studia. Ale nie chcę mieszkać cały czas w Polsce, chcę zobaczyć jak żyje się za granicą, póki nie mam jescze dzieci i kredytu na mieszkanie. Moi znajomi wszyscy którzy wyjechali poza Polskę - nieważne: Niemcy, UK, Austria, USA, Finlandia, Norwegia - nie chcą wracać, mają tam swoje życie i nie muszą liczyć się z pieniędzmi, jak to musieli się z nimi liczyć w Polsce.

Będę , jak to piszesz ,,kwekac" - bo skoro jesteśmy w UE, i inne kraje UE nie mają wiz, to dlaczego my mamy?

A wiec ja sprobuje odpowiedziec na to pytanie po raz nie wiem ktory..Udzielila Ci odp Reign of light, czarnyElf, ja I OYE.. Ale zrobie to jeszcze raz.
Dlaczego Polacy nie maja zniesionych wiz? Poniewaz zawdzieczaja to kombinatorom, ktorzy mysla o wizie turystycznej tylko jako mozliwosci dostania sie do USA I zostania nielegalnie. Im wiecej takich ludzi tym dla rzadu USA jasniejszy dowod na to, ze Polacy chca wizy tylko w jednym celu. Bynajmniej turystycznym. Przeciez oni maja statystyki I widza ile osob wlecialo na tym rodzaju wizy a ile wrocilo do swojego kraju. Ciekawe dlaczego zwiekszyly sie deportacje...
Co do innych krajow europejskich to u nich bardziej widac chec podrozowania do Stanow w celach turystycznych. Ludzie leca I wracaja tak jak powinno byc na wizie turystycznej.

Wizy dla Amerykanow sa smiesznym rozwiazaniem, idealnie skomentowala to OYE ale nikt sie nie odniosl do tego wiec powtorze...
Amerykanie przylatuja do PL turystycznie by wydawac pieniadze, nikt nie zostaje nielegalnie I nie pracuje na czarno.

Czas edycji: 2014-02-17 o 14:26

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-17, 14:31   #110
OYE
Zakorzenienie

Plus oczywiscie nie zapominajmy o tym ze jedyne co podtrzymuje linie polskie to transatlantyckie loty.
Takze nie ma co wizy dla amerykanow to super rozwiazanie dla Polski

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2014-02-17 o 14:33
Stary 2014-02-17, 14:36   #111
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
po to by zniechecic ludzi kotrzy chca odwiedzi PL i wydac w niej $$, lepiej zeby wydali te pieniadze w innym kraju
hahaha true!
Stary 2014-02-17, 14:50   #112
Friese
Zakorzenienie

carmen_88 dzięki za odpowiedź. Czyli my nie mamy wiz, bo polacy jadą i nie wracają w większości przypadków, a np Litwa, Łotwa, Estonia nie robi takich przekrętów na taką skalę jak Polska

Skoro wiedzą że lecą i nie wracają, to czemu nie deportują wszystkich, tylko pozwalają im tam zakładać firmy, robić prawo jazdy, chodzić na studia, itp

Miała być amnestia, Obama nie zaakceptował, a do budżetu wpłynęłyby wtedy pieniądze ze uregulowane podatki (przed 2011 przybycie) i kary, a przcież Ci ludzie i tak i tak tam są nielegalnie.. Ciekawe czy ten temat wróci, ja tego oczekiwałam bardzo, mam tam przyjaciółkę która wyjechała po maturze, na tyle się pokręciło jej w życiu że została i teraz nie wraca już 3 rok.. Tak wiem - to był jej wybór.
Friese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 15:24   #113
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:

Skoro wiedzą że lecą i nie wracają, to czemu nie deportują wszystkich, tylko pozwalają im tam zakładać firmy, robić prawo jazdy, chodzić na studia, itp
Dobre pytanie
To jest b skomplikowane bo czesc Amerykanow chce zaostrzyc przepisy dla nielegalnych,czesc jest przeciw bo dla niektorych jest to niemoralne.No i w Usa sa prace ktorych Amerykanin by sie nie tknal a czlowiek bez papierow bedzie sie cieszyl z takiej pracy.Co nie zmienia faktu ze nielegalny zlamal prawo.To nie jest latwy temat.

Dla niektorych ludzi Ameryka to ciagle raj (i dla niektorych krajow ciagle tak jest)i Ci ludzie mysla ze lepiej dla nich jest zlamac prawo i skosztowac tego "raju".Kiedys ogladalam ciekawy dokument gdzie dzieci podrozowaly na dachu pociagu w niebezpiecznych warunkach aby sie do Usa dostac.Bardzo ciekawy film pokazujacy sposob myslenia tych ludzi:
http://documentaries.about.com/od/re...HomeReview.htm

Edytowane przez CzarnyElf
Czas edycji: 2014-02-17 o 15:39
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 15:55   #114
carmen_88
Raczkowanie

Cytat:
carmen_88 dzięki za odpowiedź. Czyli my nie mamy wiz, bo polacy jadą i nie wracają w większości przypadków, a np Litwa, Łotwa, Estonia nie robi takich przekrętów na taką skalę jak Polska

Miała być amnestia, Obama nie zaakceptował, a do budżetu wpłynęłyby wtedy pieniądze ze uregulowane podatki (przed 2011 przybycie) i kary, a przcież Ci ludzie i tak i tak tam są nielegalnie.. Ciekawe czy ten temat wróci, ja tego oczekiwałam bardzo, mam tam przyjaciółkę która wyjechała po maturze, na tyle się pokręciło jej w życiu że została i teraz nie wraca już 3 rok.. Tak wiem - to był jej wybór.
Nie w kazdym stanie mozesz zrobic prawo jazdy bedac nielegalnie. Tu gdzie mieszkam jest tak, ze chcac zrobic prawko musisz miec SSN. Bez niego nie mozesz zrobic prawo jazdy. Zreszta z tego co slyszalam Coraz wiecej stanow ma takie restrykcje, ze bez papierow nie zrobisz prawa jazdy.
Do tego policja u nas sprawdza status jak Cie zatrzyma..
Jezdzac bez prawka sie bardzo ryzykuje jak Cie juz zatrzyma policje. Nie chce tu klamac, nie pamietam kto mi to dokladnie opowiadal, ze czyjas znajoma jechala samochodem, wjechala w nia meksykanka, bez prawo jazdy, sprawdzili od razu jej status I kajdanki I deport..

Faktem jest, ze namierzyc nielegalnych imigrantow tez nie zawsze jest latwo..
Chyba najlatwiej im jeszcze w Chicago np bo jest tam ich mnostwo. Z tego co slysze w innych stanach jest juz mniej kolorowo.
Trzeba tez sobie odpowiedziec na pytanie czy chce sie czyscic toalety Cale zycie u kogos I byc nikim w panstwie w ktorym sie zyje-bo niestety bedac nielegalnie nie ma sie zadnych praw.. Dla mnie to zaden raj I moge sobie jedynie wyobrazic jaka ktos ma biede w swoim kraju, ze decyduje sie na cos takiego..

Czas edycji: 2014-02-17 o 15:57
Stary 2014-02-17, 17:55   #115
Reign of light
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Na studiach częśc moich znajomych (100% aplikujących ) otrzymało wizję turystyczną - niektórzy jechali do pracy,częśc do rodziny.Wszyscy wrócili .

Też mnie wkurza brak wiz,no bo dlaczego?
Tym niemniej Stany już dawno straciły swój prestiż, nie znam ani jednej osoby, która by się tam wybierała.

Za czasów młodości mojej mamy owszem, ale wtedy nie byliśmy w Unii,granice były zamknięte. Teraz to naprawdę nic specjalnego,szczególnie po 11.11.
Niektórzy się szarpią chyba z czystej przekory.

Rozumiem Kubańczyków,Meksykan, ale po co Polacy mieliby tam wybywać ...teraz?

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ----------

---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ----------

Bananie chyba chodziło o to,że matka lub ojciec (lub diadkowie) mogli być nielegalnie,a że dziecko się urodziło na ziemi US to ma obywatelstwo.

Dziecko nielegalnych emigrantów ,urodzone w Stanach też dostaje z automatu obywatelstwo czy się mylę?

Ps Moim zdaniem wszystkich nielegalnych emigrantów powinni deportować.
Jest w tej chwili tyle możliwości w Europie,że naprawdę nie ma potrzeby szorować kibli na czarno bez ubezpieczenia.

No i oczywiście powinno się wprowadzić wizy dla Amerykanów - nieważne w jakim celu przybywają. Po prostu.
Tak, prawo ziemi Nieszkodz, ze rodzice byli nielegalnie. Takie dziecko pozniej, jak juz skonczy bodajze 21lat, moze wtedy skladac papiery na rodzicow, na ich GC

Cytat:

Ahh, na 3 tyg. no to przepraszam.
ale wiesz, ja napisalam jak napisalam, bo jakos nie zauwazylam, abys wczesniej pisala, ze chcecie leciec w celach turystycznych.
Natomiast gdy piszesz, ze Stany to dla Was wieksza szansa niz Polska i wymieniasz jak to w Polsce zle, to, sorry ale odnioslam wrazenie, ze macie tam(US) raczej zamiar 'poprobowac szczescia'. Tak gwoli wyjasnienia.

Cytat:
Nie w kazdym stanie mozesz zrobic prawo jazdy bedac nielegalnie. Tu gdzie mieszkam jest tak, ze chcac zrobic prawko musisz miec SSN. Bez niego nie mozesz zrobic prawo jazdy. Zreszta z tego co slyszalam Coraz wiecej stanow ma takie restrykcje, ze bez papierow nie zrobisz prawa jazdy.
Do tego policja u nas sprawdza status jak Cie zatrzyma..
Jezdzac bez prawka sie bardzo ryzykuje jak Cie juz zatrzyma policje. Nie chce tu klamac, nie pamietam kto mi to dokladnie opowiadal, ze czyjas znajoma jechala samochodem, wjechala w nia meksykanka, bez prawo jazdy, sprawdzili od razu jej status I kajdanki I deport..

Faktem jest, ze namierzyc nielegalnych imigrantow tez nie zawsze jest latwo..
Chyba najlatwiej im jeszcze w Chicago np bo jest tam ich mnostwo. Z tego co slysze w innych stanach jest juz mniej kolorowo.
Trzeba tez sobie odpowiedziec na pytanie czy chce sie czyscic toalety Cale zycie u kogos I byc nikim w panstwie w ktorym sie zyje-bo niestety bedac nielegalnie nie ma sie zadnych praw.. Dla mnie to zaden raj I moge sobie jedynie wyobrazic jaka ktos ma biede w swoim kraju, ze decyduje sie na cos takiego..
Carmen, bo u Was w TX i chyba w AZ(ale glowy nie dam sobie uciac) moga policjanci sprawdzac status, ale w innych Stanach nie maja prawa pytac o status.

Chyba tu wlasnie o to chodzi, niestety
Reign of light jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 18:45   #116
carmen_88
Raczkowanie

Cytat:
Tak, prawo ziemi Nieszkodz, ze rodzice byli nielegalnie. Takie dziecko pozniej, jak juz skonczy bodajze 21lat, moze wtedy skladac papiery na rodzicow, na ich GC

Ahh, na 3 tyg. no to przepraszam.
ale wiesz, ja napisalam jak napisalam, bo jakos nie zauwazylam, abys wczesniej pisala, ze chcecie leciec w celach turystycznych.
Natomiast gdy piszesz, ze Stany to dla Was wieksza szansa niz Polska i wymieniasz jak to w Polsce zle, to, sorry ale odnioslam wrazenie, ze macie tam(US) raczej zamiar 'poprobowac szczescia'. Tak gwoli wyjasnienia.

Carmen, bo u Was w TX i chyba w AZ(ale glowy nie dam sobie uciac) moga policjanci sprawdzac status, ale w innych Stanach nie maja prawa pytac o status.

Chyba tu wlasnie o to chodzi, niestety
Gdzies czytalam, ze chca w innych stanach rowniez prZy zatrzymaniu sprawdzac statusy.. Nie wiem czy to byla luzna propozycja czy jakies plany...

U nas to ciezko bo widze, ze nawet mieszkania nie wynajmie az bez papierow chyba ze slumsy..
Ile slyszalam historii, ze pracodawca nie wyplacil pensji, gdzie sie pojdziesz ubiegac o to? Nigdzie bo nie masz zadnych praw..

I serio ja rozumiem biede ale w sytuacji gdy mozesz pracowac w Anglii np I jestes legalnie, blisko rodziny, do tego pracujesz na swoja emeryture I przemieszczac sie mozesz gdzie Ci pasuje to ja nie rozumiem takiego "nie, musze mieszkac w Stanach bo musze! Bo ja widze ze bede Kochac ten kraj" taaa z tv.. Tylko ludzie naogladaja sie takiego Seksu w wielkim miescie czy innych Plotkar gdzie kazdy nosi szpilki od Manolo blahnika a dollary wrecz na drodze leza I mysla chyba ludzie ze tak wyglada rzeczywistosc.. A to bzdura.
Stary 2014-02-17, 19:00   #117
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Gdzies czytalam, ze chca w innych stanach rowniez prZy zatrzymaniu sprawdzac statusy.. Nie wiem czy to byla luzna propozycja czy jakies plany...

U nas to ciezko bo widze, ze nawet mieszkania nie wynajmie az bez papierow chyba ze slumsy..
Ile slyszalam historii, ze pracodawca nie wyplacil pensji, gdzie sie pojdziesz ubiegac o to? Nigdzie bo nie masz zadnych praw..

I serio ja rozumiem biede ale w sytuacji gdy mozesz pracowac w Anglii np I jestes legalnie, blisko rodziny, do tego pracujesz na swoja emeryture I przemieszczac sie mozesz gdzie Ci pasuje to ja nie rozumiem takiego "nie, musze mieszkac w Stanach bo musze! Bo ja widze ze bede Kochac ten kraj" taaa z tv.. Tylko ludzie naogladaja sie takiego Seksu w wielkim miescie czy innych Plotkar gdzie kazdy nosi szpilki od Manolo blahnika a dollary wrecz na drodze leza I mysla chyba ludzie ze tak wyglada rzeczywistosc.. A to bzdura.
W IL idzie w druga strone, jest nowy program gdzie nielegalni znow moga miec prawko. Wsumie znam duzo osob co jest tutaj nielegalnie i zyje im sie calkiem dobrze

Haters Gonna Hate
Stary 2014-02-17, 19:10   #118
carmen_88
Raczkowanie

Cytat:
W IL idzie w druga strone, jest nowy program gdzie nielegalni znow moga miec prawko. Wsumie znam duzo osob co jest tutaj nielegalnie i zyje im sie calkiem dobrze
Naprawde? O widzisz, nie wiedzialam
Ale chyba, o ile dobrze pamietam, byl czas kiedy w IL tez nie mozna bylo zrobic prawka na turystycznej? Badz nielegalnie bez SSN?
Chyba ze pomylilam stany..

U nas to strasznie walcza ale co sie dziwic skoro chyba jestesmy na drugim miejscu jesli chodzi o wydatki na nielegalnych imigrantow..to bagatela 8 miliardow..
W TX lubi sie Polakow bo Ci co sa to sa legalnie, Jest tu mnostwo specow IT I inzynierow,ale nie tylko bo w roznych branzach ale nie pracujacych fizycznie ani na sprzataniu,Meksykow za to pelno wiec na wstepie ich nie lubia, na zapas:gdyby byli nielegalnie..

Czas edycji: 2014-02-17 o 19:11
Stary 2014-02-17, 20:03   #119
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawde? O widzisz, nie wiedzialam
Ale chyba, o ile dobrze pamietam, byl czas kiedy w IL tez nie mozna bylo zrobic prawka na turystycznej? Badz nielegalnie bez SSN?
Chyba ze pomylilam stany..

U nas to strasznie walcza ale co sie dziwic skoro chyba jestesmy na drugim miejscu jesli chodzi o wydatki na nielegalnych imigrantow..to bagatela 8 miliardow..
W TX lubi sie Polakow bo Ci co sa to sa legalnie, Jest tu mnostwo specow IT I inzynierow,ale nie tylko bo w roznych branzach ale nie pracujacych fizycznie ani na sprzataniu,Meksykow za to pelno wiec na wstepie ich nie lubia, na zapas:gdyby byli nielegalnie..
tak dopiero od nowego roku zacza dzialac ten program ze znow mozna zrobic prawko

Ja powiem szczerze ze nie spotkalam sie z negatywna opinia na temat Polakow, ogolnie jako narod jestesmy lubiani i szanowani. Jak juz ktos negatywnie wypowiada sie na temat nielegalnych to zawsze maja na mysli meksykanow

Haters Gonna Hate
Stary 2014-02-17, 20:26   #120
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Dobre pytanie

Dla niektorych ludzi Ameryka to ciagle raj (i dla niektorych krajow ciagle tak jest)i Ci ludzie mysla ze lepiej dla nich jest zlamac prawo i skosztowac tego "raju".Kiedys ogladalam ciekawy dokument gdzie dzieci podrozowaly na dachu pociagu w niebezpiecznych warunkach aby sie do Usa dostac.Bardzo ciekawy film pokazujacy sposob myslenia tych ludzi:
http://documentaries.about.com/od/re...HomeReview.htm
Ale tu mowa o dzieciach z Ekwadoru czy się mylę?
Dla nich to oczywiste,że najlepsza droga ucieczki.
Nie rozumiem tylko czemu Polacy w obecnym czasie mieliby tak strasznie pragnąć wyjazdu do USA,skoro jesteśmy w Unii i mamy multum innych i bliższych perspektyw.
Naprawdę nie znam młodych ludzi w moim otoczeniu,którzy by się na Amerykę łasili
Także nie wiem skąd te lęki rządu amerykańskiego. To już naprawdę nie te czasy

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Cytat:
No więc właśnie. Wiele z tych osób posiadających obywatelstwo jest dziećmi lub wnukami nielegalnych emigrantów. I często właśnie oni krzyczą o tych oszustach Polakach wyjeżdzających na turystycznej a pozostających na stale
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości