Pewna kobieta nachodzi nas w mieszkaniu. Nie wiem już co robić. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-22, 16:08   #91
201701300929
Konto usunięte

Dot.: Pewna kobieta nachodzi nas w mieszkaniu. Nie wiem już co robić.

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Gratuluję pomysłowości wyrywania siatki
To proponuję jeszcze potraktować ją paralizatorem i przeszukać kieszenie
Babka jest podejrzana, ja bym się bała, no ale bez przesady z jakimiś dziwnymi zachowaniami.
nie widze nic zlego w tym pmysle jak nic tam nie bedzie to przeciez oddalaby jej te siatke-ale tak na wszelki wypadek... zwlaszcza,ze na codzien sie raczej z siatkami nie chodzi, bo sadze ze jakby bo byla przezroczytsa reklamoweczka carrefoura czy innego tesco to autorka by nawet nie wspomniala o tym - moze ta Pani ma tam np wlasnie gaz pieprzowy albo paralizator,

i powiem Ci, ze gazem gdybym miala to bym ja chyba potraktowala(oczywsicie zakladajac ,ze policja jej nie zgranie jako jakies chorej osoby z sasiedztwa) - ale autorka uwaza,ze to nie jest chora kobeita, a wydaje mi sie ,ze jednak da sie to rozpoznac
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 16:16   #92
Sensitive96
Przyczajenie

Jak dla mnie to jest osoba chora albo ma jakiś zły zamiar. Kto normalny przychodzi tyle razy do tego samego mieszkania i zawsze z jedną i to sama potrzebą. Ja bym nie otwierała i dzwoniła na policje, albo poszła za Nią z jakimś facetem jak dziewczyny Ci radzą , bo nigdy nie wiadomo co jej może przyjść do głowy, co jeśli następnym razem wybije okno ?
Możliwe, że kobieta obserwowała Was od jakiegoś czasu, bo jeśli mieszka się na parterze to tak naprawdę z okien wszystko widać.
Uważajcie na Nią i pisz jeśli będzie kolejna taka akcja, bo aż mnie zaciekawiłaś.
Sensitive96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 16:55   #93
201703061208
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Koza_ Pokaż wiadomość
Jak ja bym miała taki ''problem'' to za drugim razem po prostu bym użyła psa, bo ja wyznaję zasadę ''my house is my castle'' i żadnych obcych mi tu nie potrzeba. Do mnie listonosz się nawet boi przyjść, bo mam dużego psa (doga niemieckiego) , który ma swoje humory kogo wpuścić kogo nie podejrzewam,że taką osobniczkę by pogonił,aż by spodnie z majtami gubiła. Nie zlinczujcie mnie, proszę.
dla mnie obowiązuje ta sama zasada i też mam takiego psa, odkąd się pojawił nieproszeni goście trzymają się z daleka. Polecałabym Autorce sprawić sobie kiedyś podobne zwierzątko domowe
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 16:58   #94
poison.iv
Wtajemniczenie

Faktycznie dziwna sytuacja, ale wydaje mi się, że to po prostu chora osoba, która coś tam sobie uroiła. Trudno wyczuć jak się zachowa. Gdyby to była zazdrosna żona, czy rozeznanie przed kradzieżą nie przychodziłaby 8 razy z tą samą bezsensowną wymówką, tylko wymyśliła coś sensowniejszego, żeby dostać się do środka.
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 16:59   #95
Koza_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
dla mnie obowiązuje ta sama zasada i też mam takiego psa, odkąd się pojawił nieproszeni goście trzymają się z daleka. Polecałabym Autorce sprawić sobie kiedyś podobne zwierzątko domowe
Aisha, nie chwalę się, ale Blanco jest znany w całym bloku ze względu na swój charakter. Twój też taki charakterrrrek ma?
Koza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 12:42   #96
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
nie widze nic zlego w tym pmysle jak nic tam nie bedzie to przeciez oddalaby jej te siatke-ale tak na wszelki wypadek... zwlaszcza,ze na codzien sie raczej z siatkami nie chodzi, bo sadze ze jakby bo byla przezroczytsa reklamoweczka carrefoura czy innego tesco to autorka by nawet nie wspomniala o tym - moze ta Pani ma tam np wlasnie gaz pieprzowy albo paralizator,
A od kiedy to chodzenie z reklamówką jest podejrzane? Nawet jakby miała tam paralizator to co z tego? Jeszcze ona później oskarży autorkę o napaść za to, że jej w siatce grzebała.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 12:53   #97
201607050913
Konto usunięte

Cytat:
Aisha, nie chwalę się, ale Blanco jest znany w całym bloku ze względu na swój charakter. Twój też taki charakterrrrek ma?
Dla ludzi, którzy boją się psów, to jest średnio zabawne.
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-23, 13:21   #98
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
Dla ludzi, którzy boją się psów, to jest średnio zabawne.

No Świetnie. Ja mam właśnie doświadczenia z drugiej strony i mojego sąsiada bawiło np. szczucie swojego dużego psa na innych sąsiadów.
Doberman innego sąsiada mnie pogryzł gdy byłam dzieckiem (wypuszczali go regularnie by sobie pobiegał samopas po ulicy).
Stary 2014-02-23, 14:41   #99
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość

i powiem Ci, ze gazem gdybym miala to bym ja chyba potraktowala(oczywsicie zakladajac ,ze policja jej nie zgranie jako jakies chorej osoby z sasiedztwa) - ale autorka uwaza,ze to nie jest chora kobeita, a wydaje mi sie ,ze jednak da sie to rozpoznac
No, jak ktoś do ciebie na ulicy podbiegnie, wyrwie Ci torebkę, sprawdzi co masz w środku i odda, to też nie ma problemu, nie? Bo przecież oddał.
Jakby miała gaz pieprzowy lub paralizator to by go miała w kieszeni, nie w reklamówce, z reklamówki ciężko byłoby szybko wyjąć. Z majchrem w reklamówce też raczej nie biega, z tego samego względu :P

Cytat:
I to jest powód do dumy, że masz zwierzę, którego boją się ludzie, bo jest niewychowane. No normalnie mentalność dresa z pit bullem.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 15:36   #100
Rottie
Zadomowienie

No dla mnie też niezbyt powód do dumy. Mam rottweilera i staram się raczej ocieplać jego wizerunek, nie chcę, żeby ludzie są go bali. Nosi kolorowe obróżki i jak ktoś rzuca jakimś tekstem, że agresywna rasa, a trochę jest tych ludzi, to odpowiadam, że wszystko jest kwestią wychowania itd standardowa formułka. Ludzie wbrew pozorom wydają się w miarę coś tam przyswajać, Iwan nawet na nich nie patrzy więc chyba faktycznie nie bestia Głaskać jednak nie chcą, ale to dobrze, bo i tak nie pozwalam, Iwan jest po przejściach i nie lubi kontaktu z obcymi. Jest spoko, o ile nikt obcy go nie próbuje miziać.
Stary 2014-02-23, 15:45   #101
olenkasz
Zakorzenienie

wątek hit.

wyrywanie siatek, straszenie psami (btw. na miejscu listonosza po prostu nie zanosiłabym listów tam, gdzie ludzie mają niewychowanego i agresywnego psa, a atak na pewno bym zgłosiła, niedopuszczalne, a laska jeszcze się z tego cieszy, litości ), pomysły wpuszczania do domu, rozmów...

ja polecam nie otwierać, dzwonić na policję, a przede wszystkim nie robić z siebie błazna i nie zachowywać się jak dzikus (wyrywanie siatek, matko jedyna.)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-23, 16:11   #102
Koza_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
straszenie psami (btw. na miejscu listonosza po prostu nie zanosiłabym listów tam, gdzie ludzie mają niewychowanego i agresywnego psa, a atak na pewno bym zgłosiła, niedopuszczalne, a laska jeszcze się z tego cieszy
Moja droga.Nie wiem czy wiesz,ale mało który pies jest w stanie znieść widok listonosza - służę przykładem : pies mojej koleżanki ze wsi już na sam widok auta tego pana potrafi warczeć.

Mój pies zalicza ludzi do dwóch grup : tych,których lubi oraz tych,których szczerze nie cierpi (m.in listonosz bądź dozorczyni).
Nigdy jeszcze nikogo nie ugryzł, więc nie wiem co masz na myśli pisząc ''atak''.

Tamta sytuacja wyglądała tak,że Blanco stojący za moimi plecami dosyć głośno warczał na listonosza,który do mnie zbyt blisko podszedł,ale tak czy siak go nie zaatakował.Nie rozumiesz tego,że pies w miarę możliwości broni właściciela przed osobami jakie mu się po prostu nie spodobają?
Stary 2014-02-23, 16:22   #103
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Nie rozumiesz tego,że pies w miarę możliwości broni właściciela przed osobami jakie mu się po prostu nie spodobają?
To tak nie działa.
Dobrze wychowany pies reaguje wtedy, kiedy właściciel mu na to pozwoli, albo wtedy, kiedy faktycznie musi (cecha prawdziwych molosów), ale to już wyższa szkoła. Jak szkoli się psa na psa obronnego to wszystko odbywa się pod kontrolą przewodnika, pies nie ma prawa nawet ruszyć na pozoranta bez pozwolenia. To odróżnia psa obronnego od zwykłego psa, któremu właściciel nie wyznaczył granic.
Podsumowując: nie ważne, kto się psu podoba a kto nie, pies może co najwyżej obserwować. To właściciel decyduje kogo akceptujemy, nie pies.
Stary 2014-02-23, 16:28   #104
Koza_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rottie Pokaż wiadomość
To tak nie działa.
Dobrze wychowany pies reaguje wtedy, kiedy właściciel mu na to pozwoli, albo wtedy, kiedy faktycznie musi (cecha prawdziwych molosów), ale to już wyższa szkoła. Jak szkoli się psa na psa obronnego to wszystko odbywa się pod kontrolą przewodnika, pies nie ma prawa nawet ruszyć na pozoranta bez pozwolenia. To odróżnia psa obronnego od zwykłego psa, któremu właściciel nie wyznaczył granic.
Podsumowując: nie ważne, kto się psu podoba a kto nie, pies może co najwyżej obserwować. To właściciel decyduje kogo akceptujemy, nie pies.
Widzisz, Blanco jest z ''odzysku'' i pewnych zachowań już z niego nie wyplenię raczej. Chociaż..kto wie.Ale nie róbmy offtopu.
Stary 2014-02-23, 16:36   #105
201607050913
Konto usunięte

Cytat:
Widzisz, Blanco jest z ''odzysku'' i pewnych zachowań już z niego nie wyplenię raczej. Chociaż..kto wie.Ale nie róbmy offtopu.
Ale tu już nie chodzi o samo wychowanie psa czy jego brak, tylko Twoje podejście.
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-23, 16:45   #106
elsene
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
Ale tu już nie chodzi o samo wychowanie psa czy jego brak, tylko Twoje podejście.
Zgadza się.
Jak się powie: "mój pies jest po przejściach, nie da się go wychować" to nie to samo, co: "mój pies ma humorki , na jednych warczy, na innych nie."
To właściciel powinien sprawować kontrolę. Przypuszczam, że listonosz nie wiedział jaka odległość to "za blisko" dla tego psa. I wiedzieć nie musi. Właściciel powinien zapobiec zbyt bliskiemu podejściu (powiedzieć "proszę bliżej nie podchodzić", albo samemu odejść). Domyślam się, że listonosz nie podchodził bez powodu, tylko w jakiejś sprawie, więc musiał podejść.
Bardzo nie lubię, gdy właściciele zrzucają odpowiedzialność na innych w stylu "podszedł za blisko", "ruszył się zbyt szybko", "spojrzał mu w oczy". (Oczywiście nie mówimy tu o drażnieniu psa).

Autorko, byłaś z tym na policji? Coś się zmieniło?

Edytowane przez elsene
Czas edycji: 2014-02-23 o 16:50
elsene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 16:49   #107
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez elsene Pokaż wiadomość
Zgadza się.
Jak się powie: "mój pies jest po przejściach, nie da się go wychować" to nie to samo, co: "mój pies ma humorki , na jednych warczy, na innych nie."
"charakterrrrek "
Stary 2014-02-23, 16:54   #108
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
Moja droga.Nie wiem czy wiesz,ale mało który pies jest w stanie znieść widok listonosza - służę przykładem : pies mojej koleżanki ze wsi już na sam widok auta tego pana potrafi warczeć.

Mój pies zalicza ludzi do dwóch grup : tych,których lubi oraz tych,których szczerze nie cierpi (m.in listonosz bądź dozorczyni).
Nigdy jeszcze nikogo nie ugryzł, więc nie wiem co masz na myśli pisząc ''atak''.

Tamta sytuacja wyglądała tak,że Blanco stojący za moimi plecami dosyć głośno warczał na listonosza,który do mnie zbyt blisko podszedł,ale tak czy siak go nie zaatakował.Nie rozumiesz tego,że pies w miarę możliwości broni właściciela przed osobami jakie mu się po prostu nie spodobają?

nie nie rozumiem, liczę, że mi to rozrysujesz.
słuchaj, jest tak: nie chce mi się kopiować twoich radosnych pościków, w których cieszysz bułę, że wszyscy znają twojego charrrrakterneo pieseczka i listonosz to się boi wchodzić do twojego domu, bo psinka czeka w pobliżu.
tu już nawet nie chodzi o to, że masz niewychowanego psa. smutełek w tym, że ciebie to ewidentnie bawi. jak widzisz nikogo poza tobą.
Stary 2014-02-23, 17:22   #109
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Kwestia tyle na ile chcesz go zmienić. Bo mi się wydaje, że raczej jesteś dumna z tego, jaki jest.
Mój Iwan miał być uśpiony z powodu agresji, potrafił się miziać i nagle atakował, również mnie i mojego TŻ. O podejściu do obcych nie wspomnę.
Da się.
Stary 2014-02-23, 17:56   #110
_Mia
Zakorzenienie

Ekhm, to nie jest wątek o psach

Pewnie się nigdy nie dowiemy, o co tej kobiecie chodzi. Oby się już więcej w Waszym domu i życiu nie pojawiała.
Z jednej strony widziałam sporo chorych psychicznie lub z demencją, mieli różne zagrania- czasem przesiadują w tym samym miejscu spokojnie i tylko patrzą, czasem spacerują po całym mieście, czasem chcą papierosa, zagadują, uciekają rodzinie, ale nie spotkałam się jeszcze, żeby wracali X razy w losowo wybrane miejsce do tego samego domu, zapamiętywali ile razy tam byli, zapamiętywali która klatka czy numer mieszkania No ci z Alzheimerem czy demencją starczą to już w ogóle, nawet do własnego domu nie trafią w zaawansowanym stadium, co dopiero do cudzego.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 18:22   #111
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Ekhm, to nie jest wątek o psach

Pewnie się nigdy nie dowiemy, o co tej kobiecie chodzi. Oby się już więcej w Waszym domu i życiu nie pojawiała.
Z jednej strony widziałam sporo chorych psychicznie lub z demencją, mieli różne zagrania- czasem przesiadują w tym samym miejscu spokojnie i tylko patrzą, czasem spacerują po całym mieście, czasem chcą papierosa, zagadują, uciekają rodzinie, ale nie spotkałam się jeszcze, żeby wracali X razy w losowo wybrane miejsce do tego samego domu, zapamiętywali ile razy tam byli, zapamiętywali która klatka czy numer mieszkania No ci z Alzheimerem czy demencją starczą to już w ogóle, nawet do własnego domu nie trafią w zaawansowanym stadium, co dopiero do cudzego.
No mega zaawansowane stadium Alzhaimera, to raczej nie jest - ale takie pośrednie jak najbardziej mogłoby to być.

Juz wspomnialam, ze bliska mi osoba w średnim wieku choruje na A. i na takim środkowym etapie na pewno mogłaby sie tak zachować - bo robiła wtedy rzeczy kompletnie bez sensu, ale przeplatalo sie to z takim jasnym rozumowaniem, np. wlasnie typu, ze doskonale wie ile razy cos zrobila.

Ja bym wezwała policję - moze by ja wylegitymowali i jeśli zauwazyliby cos niepokojącego w jej zachowaniu, to moze pomogliby skontaktować sie z rodziną, która moze nie wiedziec dokąd ona znika.
Stary 2014-02-23, 18:26   #112
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
No mega zaawansowane stadium Alzhaimera, to raczej nie jest - ale takie pośrednie jak najbardziej mogłoby to być.

Juz wspomnialam, ze bliska mi osoba w średnim wieku choruje na A. i na takim środkowym etapie na pewno mogłaby sie tak zachować - bo robiła wtedy rzeczy kompletnie bez sensu, ale przeplatalo sie to z takim jasnym rozumowaniem, np. wlasnie typu, ze doskonale wie ile razy cos zrobila.

Ja bym wezwała policję - moze by ja wylegitymowali i jeśli zauwazyliby cos niepokojącego w jej zachowaniu, to moze pomogliby skontaktować sie z rodziną, która moze nie wiedziec dokąd ona znika.
Możesz mieć rację
Może być też tak, że w zasadzie to ona bardziej potrzebuje pomocy niż Autorka, a nikt się nią nie zajmuje i tak sobie biega po ulicy.
Ja nie wiem, jak to jest z tymi opiekunami, ale mój sąsiad totalnie bez opieki często biegał po ulicy, mimo interwencji i przydzielonej opiekunki.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 18:36   #113
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Możesz mieć rację
Może być też tak, że w zasadzie to ona bardziej potrzebuje pomocy niż Autorka, a nikt się nią nie zajmuje i tak sobie biega po ulicy.
Ja nie wiem, jak to jest z tymi opiekunami, ale mój sąsiad totalnie bez opieki często biegał po ulicy, mimo interwencji i przydzielonej opiekunki.
Powiem Ci, ze z taka osoba jest bardzo ciężko. A załatwienie czegoś prawnie jest jeszcze trudniejsze - w mojej rodzinie minął rok zanim po kilku rozprawach udało sie umieścić te osobe w specjalistycznym domu opieki, a sprawa o ustanowienie opiekuna prawnego nie zostanie zakończona wczesniej, niż po 1,5 roku od rozpoczęcia działań w tym kierunku

To jest straszne, bo taka osoba sie męczy i bez specjalistycznej opieki sobie nie poradzi
Stary 2014-02-24, 00:48   #114
LoveMessages
Zakorzenienie

Jestem bardzo ciekawa rozwoju sytuacjii

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 10:58   #115
maszToCoChcesz
Zakorzenienie

przypomina mi to przypadek starszej kobiety z mojej miejscowości. Przychodziła regularnie do pewnego domu, w którym właściciele nie mieszkali na stałe, ale dość często tam wpadali. Pewnego razu, gdy wrócili do domu owa kobieta siedziała sobie w szlafroku przy kominku. Właściciele nie mając pojęcia co robić, zadzwonili na policję. Służba przyjechała, a z relacji sąsiadów doszli do faktu, iż staruszka od dłuższego czasu tam mieszka,co więcej jest przekonana, że to jej dom. Na szczęście znalazła się w odpowiedniej placówce. Nie lekceważ tego, wzywaj policję. Spytaj sąsiadów czy do nich nie przechodzi. Być może tam kiedyś mieszkała albo zwyczajnie ma jakieś urojenia
Stary 2014-02-24, 14:05   #116
bleuclair
Zakorzenienie

Dzięki Dziewczyny za wszystkie rady i ogólne zainteresowanie
Jeśli ponownie się pojawi na pewno będziemy za każdym razem wzywać policję.
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 15:12   #117
kaja2301
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość

Trzymam kciuki za to zeby sprawa pozytywnie sie skończyła i żebyście bezpiecznie czuły sie we własnym domu

Stary 2014-03-03, 22:04   #118
Angel_00
Zakorzenienie

Czy coś się nadal dzieje, czy cisza?

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-04, 16:27   #119
201604280909
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
Czy coś się nadal dzieje, czy cisza?

Przeczytałam cały wątek jednym tchem zamiast sie uczyc Muszę wiedzieć kto to i po co, Kochana autorko odezwij sie do nas !!!
201604280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-23, 09:45   #120
Niedopowiedzenia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
No i co? Pojawiła się jeszcze?
Niedopowiedzenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości