|
|
#91 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Trampki na maturę??
Cytat:
Jak maturę oceniali nauczyciele ze szkoły albo kandydatów na studia komisje rekrutacyjne które sobie delikwenta mogły na egzaminie obejrzeć to nikt nie miał raczej takich dylematów tylko ryzykował oryginalność na własną rękę, czy pan z komisji nie poleci po punktach za brak ogłady.
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Wskaż mi proszę, gdzie napisałam o szpilkach? Napisałam baleriny, czółenka. I owszem, napisałam o dresie, by ukazać skrajność - dla mnie może iść nago. Ja na matury, egzaminy i obrony szłam odpowiednio (wg mnie) ubrana. I nie straciłam punktów mimo obtarcia paluchów czy pięt.
|
|
|
|
|
#93 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście te czasy już się skończyły, i dlatego mimo wszystkich swoich absurdów, nielogiczności i innych kluczy nowa matura jest jednak mniejszym złem. Właśnie dlatego, że stwarza mniej okazji do popisów starych ciotek oceniających bluzkę, a nie wiedzę. Cytat:
A operowanie skrajnościami jest nie na miejscu - pisanie o pójściu nago jest absurdem na mniej więcej takim poziomie, jak pomysł dopuszczania do matury wyłącznie w kostiumie Chanel Ja tu widzę jakąś pokoleniową zawiść - skoro w moich czasach trzeba było iść z bolącymi nogami w szpilkach, bo stary babsztyl przy drzwiach się przyczepi, to dlaczego g*wniara ma mieć łatwiej? |
||
|
|
|
|
#94 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
![]() Matura to egzamin dojrzałości, a dojrzali ludzie m.in. dostosowują strój do okoliczności. To tak swoją drogą.
|
|
|
|
#95 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Argumentacja osiągnęła szczyt absurdu, gratuluję.
|
|
|
#96 |
|
Zadomowienie
|
Wkleję taki komentarz, który dzisiaj znalazłam pod jednym z artykułów (tu). Dla mnie idealnie odzwierciedla to, co się dzieje obecnie.
To sa efekty radosnego ksztalcenia mlodych ludzi w dziesiejszych czasach. W roku 1980 za trzy bledy ortograficzne na maturze petenta oblewano i musial zdawac za rok. Dzis taki glupek zdaje mature i na ulgowych zasadach ksztalci sie na prawnika, lekarza, inzyniera. A nam, przyszlym klientom tej niedouczonej bandy pozostaje sie dokladnie pomodlic zanim oni sie za nas wezma, albo w ogole nie korzystac z ich pomocy. Umrzemy zdrowsi. I nie chodzi mi o pytanie autorki, tylko o dyskusję, która się potem przetoczyła. Tak, chciałabym powrotu czasów, kiedy nie każdy musiał mieć maturę i nie każdy musiał mieć wyższe wykształcenie. Dzięki temu i do matury i do studiów miało się szacunek. Dzisiaj w Polsce, matura czy dostanie się na studia to z perspektywy kilku lat żaden wyczyn. Innym przykład: po wykładach na moim wydziale był egzamin. Jak się nie zdało, była poprawka. Jak jej się nie zdało - komisyjny. Jak komisyjny się oblało to było do widzenia. Potem pojawiły się punkty ETCS, płatne kursy powtórkowe i inne cuda-wianki, a obecnie, aby wylecieć trzeba się postarać.
Edytowane przez AniaKW Czas edycji: 2014-05-02 o 11:07 |
|
|
|
|
#97 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podziękowałabym, ale to nie była argumentacja, tylko luźna dygresja. Cytat:
|
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 | |
|
sissy that walk
|
Bo trampki to nie jest strój galowy, z żadnej strony. Trampki nie nadają się na oficjalne okazje, no po prostu się nie nadają, i już. To buty sportowe, na co dzień, do łażenia po ulicy, a nie na egzamin państwowy.
|
|
|
|
#99 | ||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
. Stara matura była w mojej ocenie prosta, napisałam wypracowanka z polskiego i historii - przy czym z polskiego pisałam o książkach, które zrobiły na mnie wrażenie, spoza kanonu lektur, więc zupełnie bajka (w sumie więc przyjemność ), dostałam dwie piątki, dzięki czemu zwolniona była z ustnych matur, podeszłam tylko do ustnego angielskiego i ot, cały egzamin dojrzałości.Natomiast samo czytanie o dzisiejszych maturach mnie odstręcza^^. Cytat:
. Do białej koszuli i czarnych spodni nic nie mam, ale tak jak już pisano tutaj wcześniej - trampki nigdy nie będą choć trochę eleganckie (podczas gdy takie baleriny mogą jak najbardziej, w zależności od modelu).
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie zgadzam z tym, że dzisiejsza matura to gówno i może też dlatego wcale nie mam do niej szacunku. Na szczęście swoją już dawno zdałam
|
|
|
#101 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I moim zdaniem dla minimalnie myślącej osoby stara matura była nieporównywalnie prostsza, bo nie wymagała wbijania się w idiotycznie nieraz ułożone klucze. Których zresztą, jeśli mniepamięć nie myli, nawet komisja czasem nie publikuje, bo są tak absurdalne (to był bodajże polski już dłuższy czas temu). Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#102 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Na ślub, jeśli brałabym kiedykolwiek, też nie zamierzałabym kupować białej kiecki ani w ogóle długiej sukienki- nie jara mnie to zupełnie, nie uważam, że odrzucenie stylu, w jakim ubiera się 99% pań młodych jest czymś niestosownym. Chętnie założyłabym trampki, kolorową, tiulową spódnicę, a do tego gładką koszulkę i chociażby jeansową marynarkę. Nie czuję, bym tym strojem sobie/partnerowi/osobie udzielającej ślubu umniejszała, chociażby był to ślub udzielany przez księdza. Po prostu. I nie rozumiem oburzenia tego, że ktoś odrzuca choćby fragment przyjętego na ogół zachowania. Wasze poglądy są iście 'ortodoksyjne', jestem ciekawa, czy jesteście wszystkie takie super-hiper poprawne w innych kwestiach. Nie ma bowiem chyba nigdzie wyborów tylko między czarnym a białym. |
|
|
|
|
|
#103 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Nie wspominając już o tym, że na studniówkach się nie widuje dziewczyn w trampkach - tam szpile jak najbardziej są odpowiednimi butami. Ale na maturę już nawet baleriny nie wchodzą w grę. Mimo, że przez cały egzamin się SIEDZI.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-05-02 o 11:45 |
||
|
|
|
|
#104 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie muszę tego w żaden sposób uzasadniać, bo o gustach się nie dyskutuje, może mam słaby, no ale co to kogo obchodzi? Najwyżej jakiś Hultaj w necie mnie obgada ![]() Cytat:
Cytat:
Własnie o to chodzi A ty tego kompletnie nie rozumiesz.
|
|
|
|
#105 | |
|
Rozeznanie
|
W zasadzie zestaw biała koszula, czarne rurki i trampki od stroju codziennego różnią się jedynie białą koszulą.
Cytat:
. Strój galowy to oznaka szacunku dla komisji i współzdających i niestosownym jest ubrać się byle jak, bo poziom matury jest taki a nie inny.
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zadomowienie
|
Osobiście poszłabym w vansach, ale pomyśl o tym czy nie zagladnac do tanszych sklepow z obuwiem np. chinski market gdzie mozna kupic za 20 zl calkiem ladne i wygodne baleriny
A jesli nie chce ci sie szukac to np. w hm sa za chyba 39 zl. Widzialam tez w Lidlu za 27 około i czesto sa w marketach calkiem ogarniete
|
|
|
|
|
#107 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#108 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Egzamin ustny, który trwa 20 min i jest prezentacją - siebie i swojej wiedzy, to zupełnie inna bajka. I na takim egzaminie strój pomaga, bo oceniają nas również po wyglądzie, egzaminator będzie się inaczej zachowywał, to nie jest anonimowy egzamin pisemny. Cytat:
. Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
No mnie zawsze bawi lament że kiedyś to była matura...
Ta, no jak się zdaje polski angielski i matmę na podstawie, to faktycznie śmiech na sali. Ale jak człowiek ma jakiekolwiek ambicje i podchodzi np do rozszerzenia z fizyki czy dwujęzycznego angielskiego to jednak to co było kiedyś wydaje się "pierdkiem komara" przy poziomie jaki jest teraz. Podstawowe matury są proste jak egzamin gimnazjalny ale już nie ma się co podniecać że "zdebilały" do kwadratu, jakby przejrzeć faktycznie to jakie matury można zdawać (a nie ograniczają się tylko do tych trzech podstaw) to znajdzie się sporo takich do których trzeba naprawę mieć sporo wiedzy i sporo czasu spędzić na przygotowaniach. No ale wiadomo lepiej narzekać Jak mi ktoś udowodni że w latach 90 tych matura z angielskiego była trudniejsza od matury dwujęzycznej z języka angielskiego 2014 to stawiam browara. Prześlę pocztą. |
|
|
|
|
#110 |
|
Konto usunięte
|
Ja zdawałam ponad 10 lat temu i dużo ludzi przyszło na luzaku, nikt się nie czepiał. Zależy w sumie od szkoły.
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli idziesz w spodniach to jak najbardziej.
---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Różne rzeczy się zdarzają. Czasami bywają już w balerinach. Poza tym matura to nie impreza
|
|
|
#112 |
|
BAN stały
|
no trudno, żeby matura rozszerzona miała być totalną bułą z masłem jak jest jednocześnie egzaminem wstępnym na studia. Tych ponad 10 lat temu może sama matura nie była wyczynem kosmicznym, ale egzaminy na studia znakomicie to rekompensowały i mało kto uczył się do matury, bo tak naprawdę ludzie ryli do egzaminów (więc maturę zdawali ''przy okazji''), włącznie ze zwracaniem uwagi na podpisiki pod rysunkiem ;-) czy karmiąc się artykułami z pism branżowych czy tylko popularnonaukowych.
A co do tego czy poziom spadł czy nie to wystarczy sobie przejrzeć podręczniki, już te sprzed kilkunastu lat miały mniejszy zakres mateirału w stosunku do tych sprzed kilkudziesięciu lat. Gdy kiedyś przeglądałam w miarę współczesny podręcznik do matmy z technikum to miałam wrażenie, że zawarte tam zagadnienia miałam w podstawówce. No i mnie wciąż wydaje się niemożliwe (już przestało ;-)), że filmiki ''matura to bzdura'' mogą być prawdziwe. ![]() Druga strona to taka, że jak ktoś chce się uczyć to może, teraz jest sporo dostępnej wiedzy, artykułów, programów popularnonaukowych i to jest fajne.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-05-03 o 07:19 |
|
|
|
|
#113 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
No właśnie, matura to nie impreza, to egzamin. Sto razy ważniejszy niż impreza. A jednak to na studniówce można poświęcić stópki, na egzaminie już nie Bo dress code jest do dupy, wygoda najważniejsza itd.
|
|
|
|
#114 |
|
Konto usunięte
|
Hultaj - nadal sie nie zgadzam. Zalezy jakie podreczniki to raz. A dwa ze kiedys podrecznik staniwil wszystko. Teraz w szkole masz podrecznik do podstawy LUB rozszerzenia, masz tablice multimedialna, kserowki i mase materialow dodatkowych. To zadna zagadka ze kiedys tego nie bylo.
A opieram sie zwlaszcza na jezykach ktorych poziom kosmicznie wystrzelil. Jedyby egzamin z angielskiego jaki mialam to matura. Teraz test kompetencji szostoklasisty bedzi z angielskiego i uwaga - jakis poziom trzeba reprezentowac, moim zdaniem niemaly i jesli dZiecko mialoby angielski od 4 do 6 klasy to mogloby nie dac rady. Matma mnie nigdy nie interesowala ale biologia dajmy na to - podrecznik to byla jakas smieszna baza, a na rozszerzeniu stanowi ulamek tego czego uczen sie uczy. Wiec w ogole bym na tym nie polegala bo wraz z postepem technologicznym i mozliwosciami podreczniki sie uszczuplily ale poziom jest tak czy siak dostosowtwany pod klase.... ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Co z tego ze filmiki pt matura to bzdura sa prawdziwe? Filmik pt chlopaki do wziecia tez ale nie wiem co z tego skoro wiekszosc uczestnikow ma ponad 30 lat i szlo starym systemem edukacyjnym. To nie jest zaden argument. |
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- pisałam już, że właśnie dlatego, że jest o wiele ważniejsza, trzeb zadbać też o własny komfort, oczywiście jeśli dla kogoś jest ważny wynik, a nie dress code |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zadomowienie
|
Co do języków - pięć lat temu, w gimnazjum pisałam FCE, jako jedna z trzech w mojej klasie. Teraz w moim gimnazjum piszę się CAE - to tylko pięć lat, a o ile poziom się zmienił!
|
|
|
|
|
#117 |
|
Konto usunięte
|
Prosze cie. Kiedys FCE zwalniali z matury i automatycznie dostawalas maksa. Co mnie bawi i jest dosc solidnym argumentem na to ze marura w 2014 roku moze byc wiekszym wyzwaniem niz kiedys. Zalezy jaka.
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.Aczkolwiek rację ma Hultaj w tym, że dzisiejsza matura to 2 w 1, więc trudno, żeby stara matura była tak samo skomplikowana - choćby z tego względu, że później czekał absolwentów kolejny egzamin - wstępny. A te nie bywały łatwe. Tak że jakby porównać dzisiejszą rozszerzoną maturę z biologii i chemii ze starą maturą + egzaminem wstępnym na medycynę, to raczej już to inaczej wygląda.
|
|
|
|
#119 |
|
Konto usunięte
|
No to albo bylas geniuszem albo nie ustawilas sobie poprzeczki:- p
No matura podstawowa jest zrobiona po ta mniejsza zdolna czec uczniow. To jasne. Ale pisanie ze dzisiejsza matura to gowno swiadczy o tym ze ktos nie rozgarnia jaki jest wachlarz mozliwosci pisania matur. No i ze miedzy podstawa a rozszerzeniem moze byc przepasc. ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- W kazdym razie ja sie skupiajac na jezykach mog stwierdzic: to mit ze stra matura byla trudniejsza. Dawna matura z angola jest na poziomie egzaminu gimnazjalnego na poziomie rozszerzonym. Czyli trudiejsze niz obecna matura podatawowa ale rozszerzeniu czy w ogole dwujezycznej do piet nie startuje. |
|
|
|
|
#120 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Jeśli to o geniuszu było do mnie, to chyba nie rozumiem o co cho z tą poprzeczką, bo tak jak pisałam, zdałam starą maturę ze średnią 5,0 - a była dla mnie bułką z masłem nie z uwagi na genialność mą, tylko zwyczajnie była prosta, co ja poradzę
. Co za filozofia napisać wypracowanie, hm?A ogólnie to się z Tobą zgadzam - jeno zwracam uwagę, żeby przy porównaniach starej matury do nowej, przy starej uwzględniać egzamin wstępny na uczelnię.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.

A nie możliwość odstawienia się na egzamin.

. Stara matura była w mojej ocenie prosta, napisałam wypracowanka z polskiego i historii - przy czym z polskiego pisałam o książkach, które zrobiły na mnie wrażenie, spoza kanonu lektur, więc zupełnie bajka (w sumie więc przyjemność
. Do białej koszuli i czarnych spodni nic nie mam, ale tak jak już pisano tutaj wcześniej - trampki nigdy nie będą choć trochę eleganckie (podczas gdy takie baleriny mogą jak najbardziej, w zależności od modelu).

. Co za filozofia napisać wypracowanie, hm?