![]() |
#91 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy weterynarz ma rację?
Cytat:
![]() http://sieradz.com.pl/wiadomosci/sie...ogryziony.html Edytowane przez 201607111040 Czas edycji: 2014-06-14 o 22:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
NIE, nie ma absolutnie racji
błagam nie trzymaj ich na łańcuchu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46884371]I to jest wlasnie odpowiedzialne podejscie. Daleko Ci to psiarskiego oszoloma, ktorych niestety pelno. Takich ludzi, ktorzy wiedza, ze sa odpowiedzialni za wlasne zwierze niestety nie jest wielu. Slyszy sie niestety tylko o idiotach, ktorzy bronia pieseczka do upadlego a nad soba przymocowali auerole jesliby tylko sie dalo.
Ostatnio kolega mial sprawe wlasnie w tym stylu i wlasciciel psa, ktory byl skonczonym idiota w sadze zaczal wygadywac jakies idiotyzmy, ze "X sie nalezalo, bo do pieseczka podszedl", "X sie o to prosil". Masakra. Tacy ludzie powinni byc leczeni psychiatrycznie, bo sa niebezpieczni. Nie musze mowic jak sie skonczyla sprawa dla wlasciciela psa ![]() Psiarzy-oszołomów jest od groma w naszym kraju (i za granicą ![]() Co do pogryzienia w wyjątkowych przypadkach- nie wiem czy ktoś tu nie ma podstawowej wiedzy w zakresie psiego behawioryzmu czy o co chodzi, ale informuję, że pies zna tysiąc innych sposobów by pokazać, że ktoś mu nie pasi. Nie jest tak, że albo się rzuca i gryzie albo się łasi i wywala brzuchem do głaskania. Pies może jeszcze warczeć, pokazywać zęby, kłapać nimi, może nawet niegroźnie złapać zębami za kostkę/nogawkę! Jak czyjś pies gryzie innego człowieka do krwi to wypadałoby poświęcić chwilę na refleksję co do tego jak mogliśmy MY jak właściciel czworonoga doprowadzić do takiej sytuacji, że użył on swoich zębów. Nie obwiniać kogoś kto wlazł nam na działkę, przebiegł obok, podszedł do psa czy na niego tupnął-obwiniać siebie, że się nie wdrożyło pewnych środków minimalizujących ryzyko wyskoczenia przez psa z zębami. Wiem, że dla psiarzy ciężkie do zrozumienia jest to, że osoby które psów nie mają nie potrafią czytać ich sygnałów, ale ludzie! nie jesteśmy na tym świecie sami i posiadanie psa to pewien luksus, a na ten luksus powinny sobie pozwalać jedynie osoby myślące, a nie kierujące się jakimś egoistycznym roszczeniowym podejściem. Chcecie aby ludzie podchodzili do was z szacunkiem to sami go okazujcie i nauczcie się przyznawać do błędu i przepraszać, nawet jeśli jest to wredny sąsiad, który irytuje was i waszego psa. Może jestem dziwna, ale jak mi mój ś.p. pies raz skoczył na klatce z zębami do sąsiada, którego nie tolerował kompletnie bo ten na niego....szczekał.....to i tak faceta przeprosiłam, a psu dobitnie dałam do zrozumienia, że nie życzę sobie takiego zachowania. Miałam psa ze schroniska, który nie lubił dzieci i potrafił dziabnąć. Więc nie wychodził bez kagańca. Dzieciaki sąsiadów bawiło to, że mój pies się na nie rzuca więc go drażniły. Raz zdarzyła mi się sytuacja, że w lesie nagle wyskoczyło mi jedno z tych dzieci na rowerku- sierściuch oczywiście się rzucił. Nie usprawiedliwiałam jego zachowania w żaden sposób, a chłopca nie dość, że odprowadziłam do domu to jeszcze mu kurtkę odkupiłam, bo spadając z roweru wpadł do kałuzy.... Może jestem po prostu totalnym naiwniakiem, który powinien jeszcze kopnąć dzieciaka i zdjąć psu kaganiec co by małemu dał lekcję za to bieganie z kijami i nawalanie po płocie?
Bohemian like you Edytowane przez phony Czas edycji: 2014-06-14 o 22:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pociągnę trochę tablicowy offtop. Znalazłam trzy rodzaje tabliczek: Uwaga, zły pies - mój pies nie jest zły, jest całkiem zadowolony. Uwaga, groźny pies - o to tak, może być groźny. Uwaga, dobry pies gryzie - to jest najbardziej adekwatne, jest dobrym psem ale może ugryźć. Pierwsza odpada bo ani zgodna z prawdą nie jest ani nic nie mówi. Druga jest ok, zgodna z prawdą i ostrzega bez żadnych niedomówień. Ale trzecia jest fajna, a też ostrzega, prawda? Pies gryzie -> nie wsadzaj palca -> nie przeskakuj -> paszedł won. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
_Judith_ tabliczka nie musi być zgodna z prawdą. Ma po prostu ostrzegać/informować, że na ogrodzonym obszarze znajduje się pies, a czy to będzie "zły pies" czy "groźny" nikogo nie obchodzi i nie ujmuje ani Tobie ani Twojemu psu. Nie musisz nikogo przekonywać, że pies jest dobry albo zły, masz po prostu ostrzec ludzi z zewnątrz, że na posesji znajduje się zwierzę.
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem wyolbrzymiła w typowo wizażowy sposób, ale nie będę się spierać o szczegóły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
niestety jest sporo pieprzniętych właścicieli, którzy się zachowują jak matki z OZM, ale... więcej spotykam tych negatywnie walniętych, którzy zaniedbują je albo znęcają się nad nimi. więc dziwi mnie polskie prawodawstwo, gdzie na mojej własnej posesji pies nie może robić tego, co chce, a kary za znęcanie się nad zwierzętami są tak zastraszająco niskie.
![]() |
![]() |
#103 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
Darkoz, przeciez wiesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
A ja odpowiem inaczej-uwiąż psy. Nie dlatego, że weterynarz ma rację ale dla ich bezpieczeństwa.Jeśli jeszcze się nie zorientowałaś macie do czynienia z wariatką, która nie dość, że włazi na cudzy teren gdzie są nieznające jej psy to jeszcze robi cyrki i wymaga od Was niańczenia jej. Dla każdego normalnego człowieka furtka, dzwonek i biegające psy oznacza - trzeba zapytać czy mogę wejść,poprosić własciciela o odwołanie psów. Dla niej nie.(Pracuję z psami, znam ich zachowania a nigdy nie wpadłoby mi coś takiego do łba, nie mówiąc już o pretensji do kogokolwiek gdybym jednak wlazła i została pogryziona) Jeśli babka się uprze może narobić Wam problemów. Nie wiadomo też jakim człowiekiem jest wet -jeśli po złośliwości wpisze , że psy są agresywne to nie będzie fajnie (może np. zabrać Wam psy do punktu przetrzymań bądz schroniska na dalsza obserwację) Podejrzewam, że "kwarantanny" i wizyt weta zostało max tydzień , dwa. Przywiazanie do budy to nie jest najlepsze dla psa rozwiązanie ale jest to dużo mniejszy stres niż ewentualne zabranie go Wam w inne miejsce. Przywiąż w godzinach możliwych odwiedzin weta i tyle. Pilnuj psów ,żeby po wyzdrowieniu baba Wam ich np nie otruła czy coś. A przede wszystkim pamiętajcie o zamykaniu bramki na klucz bo po co kusić los. Nie chodzi tylko o to, że ktoś może wejść na podwórko ale tez o to, że może wypuścić/ ukrasc psy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | ||||
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46879375]Oczywscie, ze racje ma weterynarz. Skoro wy jestescie nieodpowiedzialni to psy musza byc na lanchuchu.
Kobieta nie zostalaby pogryziona, gdybyscie byli odpowiedzialnymi wlascicielami. Cala sytuacja jest Wasza winy. Racja calkowicie po stronie weterynarza.[/QUOTE] Kobieta wtargnęła na posesję. Cytat:
Cytat:
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46879613]Czy autorka pisze do nas z Teksasu? Nie sadze. Zakladam wiec, ze mieszka w Polsce. Furtka byla otwarta. Pisanie fantazji o wchodzeniu bez pozwolenia jest wiec bez sensu tutaj. Furtka byla ot-war-ta. Kazdy mogl wchodzic. To, co napisalas jest bezmyslne. Nie ma to zadnego zwiazku ze sprawa autorki.[/QUOTE] No bez jaj ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2014-06-15 o 11:55 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Nie kazde wejscie jest wtargnieciem. Odsylam do ksiazek i orzecznictwa. To, ze Tobie sie nie podoba to, co napisalam nie oznacza, ze to nie jest prawda. Cytat:
Smieszy mnie mnie zawsze i zenuje nieco, gdy ludzie myla swiat wirtualny z prawdziwym zyciem. Nie ogarniam jak to mozliwe, ze niektorym trudno pojac, ze na Wizazu siedza wizazanki. Nie eksperci, nie lekarze, nie piekarze, ale wizazanki. Wizazanki, ktore spedzaja wolny czas na Wizazu, nie pracuja. W pracy sie pracuje, na Wizazu sie wizazuje. Przykre, ze niektorym te dwa swiaty tak sie mieszaja, ze nawet tego dostrzec nie potrafia. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-06-15 o 11:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I zapomniałaś o magicznym słówku ![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46888526]Nie kazde wejscie jest wtargnieciem. Odsylam do ksiazek i orzecznictwa. Nie ogarniam do czego konkretnie pijesz. Dla mnie to jednak znaczenia nie ma, wiec rozwijac nie musisz.[/QUOTE] 1. Dla laika prawa - http://sjp.pwn.pl/slownik/2538346/wtargn%C4%85%C4%87 2. Nie ma znaczenia, ale odpowiedzieć musisz. Typowe dla takich jak Ty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do definicji to jest to smiech na sali, ktory pokazuje tylko, ze nie masz pojecia, co mowisz. Pierwszy raz sie spotykam z tym, ze osoba dorosla mysli, ze definicje prawne sa w Slowniku Jezyka Polskiego. Prosze, jacy wszyscy w zawodzie niedouczeni. Sedziowie glowia sie, dwoja i troja, aby wysmarowac dlugie i zrozumiale definicje dla potrzeb konkretnej sprawy, a tu wystarczy slownik otworzyc ![]() Zaraz sie okaze, ze kazdy, kto ma w domu slownik moze byc prokuratorem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46888649]Ach, tak, dowal mi. Pokaz swoje kompleksy.
Co do definicji to jest to smiech na sali, ktory pokazuje tylko, ze nie masz pojecia, co mowisz. Pierwszy raz sie spotykam z tym, ze osoba dorosla mysli, ze definicje prawne sa w Slowniku Jezyka Polskiego. Prosze, jacy wszyscy w zawodzie niedouczeni. Sedziowie glowia sie, dwoja i troja, aby wysmarowac dlugie i zrozumiale definicje dla potrzeb konkretnej sprawy, a tu wystarczy slownik otworzyc ![]() Zaraz sie okaze, ze kazdy, kto ma w domu slownik moze byc prokuratorem ![]() No przecież tylko po to wchodzę na wizaż, żeby wyżyć się na kimś za swoje kompleksy ![]() Ależ doskonale mam pojęcie, o czym mówię. Wyraźnie napisałam, że nie użyłam słowa :"wtargnięcie" w rozumieniu prawa, tylko potocznym rozumieniu (jako LAIK PRAWA). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam klocki Lego, wiec jestem laikiem budowlanym. Moge sie wiec wypowiadac z cala smialoscia na tematy budowlane. Blagam, przestan, bo mnie brzuch juz ze smiechu boli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Naczelna Nastolatka
|
nie podobam mi się klasyfikowanie autorki tematu jako oszołoma na punkcie psów. To duża przesada. I takie przerzucanie całej odpowiedzialności na właściciela psa też nie, tak jakby inni ludzie byli zwolnieni z myślenia. Jeśli ja idę ze spokojnym psem na smyczy i ktoś mu specjalnie wsadzi palec w oko a pies ugryzie, to też moja wina?
![]() |
#113 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Sam niech się uwiąże. Mogę mu pomóc.
Idiota nie wet. Poza tym, jak dobrze kojarzę, psy muszą być spuszczane z łańcuchów na ileś godzin. ![]()
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Wy tak serio?????
Ja nie wiem w jakim my kraju żyjemy naprawdę, ludzie wzywają TOZ i pojawia się afera jak ktoś tak skadruje foto, że koń stoi na balkonie (gdzie w rzeczywistości jest to balkon w domu jednorodzinnym na parterze do którego prowadzą schodki z podwórka na który koń wbił się sam na chwilę), TOZ wzywany jest do rodziny, która przy zamurowanym balkonie zrobiła wyjście do klatki dla gryzoni dla małego psa, żeby ten mógł coś zobaczyć hasając po balkonie (ktoś tak zrobił zdjęcia aby rodzina była postrzegana jako ta, która przetrzymuje psa w klatce uwieszonej przy balkonie) a jak się dzieje coś złego z winy opiekuna zwierzęcia nie dzieje się nic. Opowiem Wam swoją historię w której nie zostało zrobione nic. W moim poprzednim miejscu zamieszkania mieszkała babka miała 5 psów, agresywne, rozmnożone między sobą. Jedna starsza sunia miała guza (wielkiego ogólnie było widać, że ten psiak już chyli się ku...) i 4 inne z czego 2 mocno agresywne. Psy były spuszczane mimo tego, że właściciele wiedzieli, że psy rzucają się na ludzi. Incydentów była masa z pogryzieniem dotkliwym staruszki, pogryzieniem mniej dotkliwym, zagryzaniem zwierzaków, pogryzieniami kotów wolnożyjących. Sprawa zgłaszana do TOZu, straży miejskiej - nic, zero reakcji. Straż miejska tylko sprawdzała szczepienia i kładła na to lachę (jednego kota ledwo odratowałam). A tutaj baba wchodzi na czyjąś posesję i dochodzi do takich cyrków? nie dziwię się, że ludzie za granicą mają z nas bekę. Subskrybuję chciałabym wiedzieć jak się sprawa dalej potoczy, 3mam kciuki!
![]() |
#115 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja bym autorce zaproponowała założenie kamer, jeśli ma taką możliwość. Lepiej mieć, jakby potem jeszcze komuś wpadło do głowy drażnić psy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Naczelna Nastolatka
|
Moje psy nie gryzą, nie ma w mojej gminie przepisu o obowiązkowym kagańcu.
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
ktoś tu powinien nadrobić wiadomości prawne, kaganiec ma obowiązek nosić tylko pies z ras "groźnych" i te psy, które już miały incydenty agresywne
Cytat:
Art.78 Kodeksu Wykroczeń: "Kto przez drażnienie lub płoszenie doprowadza zwierzę do tego, że staje się niebezpieczne, podlega karze grzywny do 1 000 złotych albo karze nagany”
Edytowane przez girlonthebridge Czas edycji: 2014-06-15 o 14:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikt chyba w watku o obowiazku noszenia kaganca nie pisal. No, ale po co czytac tekst skoro mozna zmyslac. To tak ubogaca dyskusje. ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cytat:
![]() Argumenty na cztery fajerki w stylu "nie wiem, ale powiem". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
tutaj jest cały temat poświęcony takim incydentom http://www.dogomania.pl/forum/thread...nie-na-posesji
---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46890005]Ach, te trudy czytania tekstu. Autorka wyraznie napisala "czy weterynarz ma racje?". Nie napisala "czy zalecenie weterynarza jest prawnie wiazace?". Nikt chyba w watku o obowiazku noszenia kaganca nie pisal. No, ale po co czytac tekst skoro mozna zmyslac. To tak ubogaca dyskusje. ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- ![]() Argumenty na cztery fajerki w stylu "nie wiem, ale powiem".[/QUOTE] odwałam się do innego wpisu :P Lusi Plotkary jak już się rzucasz to z sensem prosze ![]()
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.