![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Koszty utrzymania studenta, wydatki na studia
Odkopię trochę wątek, ale uważam go za ciekawy i warty kontynuowania.
Gdy mnie przez 2 lata utrzymywali rodzice w Krakowie dostawałam 1200 zł/mies, z czego większa część szła na mieszkanie (miejsce w pokoju dwuosobowym w Krk to koszt conajmniej 500 zł) a reszta na jedzenie, może ze 100-200 zł na jakieś inne wydatki. Zawsze do końca miesiąca brakowało mi jakichś 100-200 zł na które dorabiałam gdzieś albo szły z własnych oszczędności. Majka1503 dobrze rozumiem że ze stypendiów masz 1100 i drugi tysiak od rodziców? Gdzie jest tak dobrze że dają takie stypendia? ![]() Edytowane przez krysztalkrysztal Czas edycji: 2016-09-27 o 08:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
EDUkator
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Co prawda studia mam już dawno za sobą, ale mogę odpowiedzieć na przykładzie mojej młodszej siostry, a więc:
Zielona Góra -akademik 2 osobowy/285 zł (luksusów nie ma co się spodziewać, wiadomo) -jedzenie to tak trzeba liczyć ok. 100 na tydzień, zależy czy ktoś ma oszczędny tryb życia czy tak niekoniecznie -jazda do domu co 2-3 tygodnie- ok. 60 zł -kosmetyki/ ubrania to tak 150 trzeba liczyć, wiadomo też, że dziewczyny mają większe potrzeby w tych sprawach nie ukrywajmy -do tego jakieś wyjście na imprezę, ksero, kino 100zł
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Dot.: Student=wydatki
Interesuje mnie koszt utrzymania się w Gdańsku. Chyba interesowałby mnie akademik na Oliwie, bo tam także miałabym wydział. Studia magisterskie połaczylabym z praca, bo z domu bede mogla liczyc na maks 400 zł na miesiąc. Da się? Ile będe potrzebowała? W 2 semestrze lub po roku pewnie przeniosłabym sie do pokoju i zamieszkala z chłopakiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu masz cennik miejsc. W Oliwie są DS 3, 4, 5 i 10. Najtaniej wychodzi DS3. Co do wydatków na całą resztę, to zależy jaki tryb życia zamierzasz prowadzić, gdzie będziesz pracować, jak często chcesz wracać do domu rodzinnego, ile i co jesz itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Co do wyjazdów do domu: 1 listopada, Boże Narodzenie, Wielkanoc i tyle. Mam do domu 500 km
![]() ![]() Boję się, że jak nie dostanę miejsca w akademiku to po mnie... Widziałam listę akademików, w jednym z nich mieszkałam w wakacje przez tydzień ![]() Raczej dużo kasy nie wydaję. Główne moje wydatki to xero i książki, ubrania najczęściej kupuje w tanich sieciowkach i w ciuchlandach, a na kosmetyk wydaje bardzo mało (porównując do moich koleżanek). Muszę też się zorientować, czy przy moim kierunku będzie dużo pracy poza uczelnią czy tak zwyczajnie; patrzyłam na plan zajęć to w sumie zajęcia są tylko 3 dni, kończy się maksymalnie o 15. Może jest tu ktoś, kto był/jest/będzie w podobnej sytuacji? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawet jeśli nie dostaniesz miejsca w pierwszym przydziale tam, gdzie chciałaś, to jest jeszcze cały system odwołań, który funkcjonuje głównie na zasadzie wystawania w kolejkach i wzmożonej upierdliwości względem komisji. Ostatecznie i tak zawsze zostają miejsca w odległych akademikach, których nikt nie chce. Wtedy bierzesz takie miejsce, wprowadzasz się tam i od samego początku, najlepiej codziennie łazisz do osoby odpowiedzialnej za przydzielanie miejsc i pytasz czy coś się nie zwolniło w DSie, o który się starasz. To działa, przetestowałam. Jeśli chodzi o inne wydatki, to jeśli zamierzasz pracować, pewnie będziesz potrzebowała biletu na komunikację miejską. Najtaniej i najpraktyczniej wychodzi semestralny 4 lub 5-cio miesięczny na sam Gdańsk obejmujący linie nocne. Wadą jest to, że musisz jednorazowo przeznaczyć więcej pieniędzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
z biletem się już orientowałam i jestem w szoku, że są tanie! byłam w Gdańsku kilka razy i ani razu komunikacja miejska mnie tam nie zawiodła. U mnie (dziki wschód naszego kraju) bilety trochę droższe, a w niedziele autobusy po jednym na godzinę
![]() Pocieszyłaś mnie z tym akademikiem! Wszystko mi jedno, który to będzie,bo prawdopodobnie będe tam tylko przez semestr/rok, więc do przeżycia, do dojazdów jestem przyzwyczajona. Muszę się jeszcze zorientować, czy dużo będę wydawała na książki itp., chociaż wiem, że to co, czego nie da się zaplanować do końca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja na ksiazki nie wydalam ani zlotowki. Sa biblioteki, nie wiem po co je kupowac? u mnie nikt tego nie robil. Wiekszosc i tak jest po prostu slaba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
to, że o jedzeniu nie napisałam to nie znaczy, że o nim zapomniałam
![]() ![]() Są różne kierunki. Ja aktualnie na książki wydaje dużo (a raczej na xero). Są biblioteki, ale czasem jest tylko jedna potrzebna książka i co wtedy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z książkami teraz nie ma co szaleć. Po pierwsze są biblioteki, po drugie jest internet, a po trzecie bardzo często wykładowcy sami udostępniają niezbędne materiały, nie mówiąc już o tym, że studenci posiadają kopalnię notatek z poprzednich lat, a nawet archiwalne egzaminy i kolokwia. Np. na moich studiach było tego pełno i można było odkupić zestaw notatek za 20zł. Książki nie były za bardzo potrzebne, bo 90% wiedzy pochodziło bezpośrednio z publikacji naukowych. Także uważam, że nie sposób tego oszacować w tej chwili i będziesz musiała na miejscu przekonać się jak będzie. Jeszcze jeśli chodzi o komunikację miejską, to najdroższa opcja dla studenta to jakoś 110zł na miesiąc i jest to bilet metropolitalny na całe Trójmiasto wraz z przyległościami działający we wszystkich środkach lokomocji. Ale to się przydaje gdy ktoś np. mieszka i porusza się po Gdańsku, a pracuje w Gdyni. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Taki mam plan, ale wiadomo - przy pracy mogą być dni, gdzie po prostu na gotowanie nie będzie czasu.
Twoje posty dodały mi otuchy, bardzo dziękuję! Boję się, bo jadę tam sama i nikogo nie znam, a w domu tez się pewnie nasłucham, że po co jadę tak daleko :| ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Lisbeth, mogę jeszcze zapytać (jeśli to nie tajemnica) ile własnie wydawałaś na życie (odliczając akademik + bilet ztm) ? Ja u siebie liczę tak ok 650 zł. Ale ciężko mi to oszacować, bo nigdy sama nie mieszkałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
Myślę, że bez akademika i transportu wydawałam wtedy maksymalnie 1000 zł
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! To czas pracować więcej i odkładać ile się da
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
Muszę jeszcze dodać, że mi ten maks 1000 wychodził wtedy, gdy np. byłam prywatnie u lekarza lub zapłaciłam za kurs językowy, więc to nie jest tak, że regularnie musiałam tyle wydawać. Ogólnie myślę, że moje utrzymanie było/jest bardzo tanie, ale dużo czasu poświęcałam na kombinowanie jak wydać jak najmniej, spisywałam wszystkie wydatki i nigdy nie kupowałam czegoś, co do czego nie byłam absolutnie pewna, że będzie potrzebne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.