![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Koszty utrzymania studenta, wydatki na studia
Czesc, mam pytanie do wszystkich byłych i tych wciąż uczących sie studentów jakie sa wasze miesieczne wydatki??? Jak oszczedzacie???
1. Koszt akademiku badz mieszkania(jakie warunki, ile osob w pokoju/ieszkaniu) +jakie miasto 2. Jedzenie (gotujecie sami, restauracje, czy przywozicie jedzonko od rodzicow co tydzien) 3. Kino/teatr/imprezy- czy wystarcza Wam rowniez na przyjemnosci tego typu(badz inne jakie?) 4. Koszt miesiecznika + bilety do domu+telefon 5. Książki/ksero 6. Inne wydatki jesli sa ![]() Jakie wg. Was są potrzebne minimalne kwoty, aby student się utrzymał? Podawajcie nazwy miast ![]() Wątek o kosztach studiów w Krakowie - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=816938 Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-10-04 o 19:14 Powód: dodanie linka do podobnego wątku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Copyraptor
|
Dot.: Student=wydatki
Czemu pytasz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Za 3 miesiące bede rownież biedną studentką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
1. Akademik na UŚiu - 309zł
2. ok. 300 zł - zazwyczaj gotuję sama, biedronka rulez ![]() 3. kino i teatr - zazwyczaj TŻ płaci, imprezy (czyli głównie alkohol) - różnie, czasem 50 czasem 100 zł 4. Miesięcznik - 40 zł, bilety - ok. 100zł na miesiąc, telefon - 30 5. Jeszcze nigdy nie widziałam studenta kupującego książkę ![]() 6. Inne wydatki - cała reszta która mi zostanie ![]() ![]() ![]() Czyli wychodzi ok. 1000 zł miesięcznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
ja rowiniez za 3 miesiace dolacze do grona biednych studentów
![]() ![]() 1. mieszkanie ( kawalerka) wczesniej 500 opole teraz 650 wrocław 2. jedzenie ok400 100zł na kazdy tydzien czasem przekraczam zazwyczaj gotuje sama 3. na imprezach bywam bardzo bardzo rzadko kino teatr okazjonalnie wiec nie licze tego do miesiecznych wydatkow 4.biletu miesiecznego do tej pory nie mialam bo nie byl mi potrzebny teraz zobaczymy dojazdy do domu 40 zl tydzien ( jezdzilam mniej wiecej co tydzien) sama 5.ksiazki byly drogie..ale jak juz kupilam we wrzesniu to na troche starczyly teraz je sprzedam i bedzie na ksero ![]() 6. czasem mi sie uda zaoszczedzic ![]() ![]() razem zamykam sie w 1500-1700 troche duzo jak na studentów ale ogolne koszty zwiazane z mieszkaniem sa prawie dwa razy takie jak za akademik
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Każdy ma inne wydatki, ale największe koszty są jak się mieszka samemu i wszystko kupuje dla jednej osoby. Już nie będę tego rozkładać na czynniki pierwsze, ale mnie życie w Wawie kosztuje ok. 1500 zł na miesiąc. W tym mieszkanie 800, reszta utrzymanie.
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Wydatki mocno zależą od miasta. Ja mieszkam w Warszawie i na dwie osoby (ja+siostra) idzie miesięcznie około 3000-3500zł. Czyli rocznie około 30 000. Średniej klasy samochód miejski. Fajnie, co?
Mam takie spostrzeżenie, że i tak pieniędzy idzie więcej niż zaplanujemy, choćby nie wiem jak oszczędzać. ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
dokladnie to samo pomyslalam <wow>
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. gotowałam sama, rzadko na miescie. Od rodziców czasem cos przywiozłam ale tylko tyle ile potrzebowałam na 1 obiad. Wiadomo jak się mieszka samemu to nie można robić zapasów bo wszystko zdazy sie zepsuć zanim się zje ![]() 3. dało by się przyoszcedzić na impreze - gorzej z czasem ![]() ![]() 4. miesieczny mpk to u mnie 60zł, ale to zlaezy do miasta np. mój brat w krakowie chyba płaci mniej za bilet 5. studnia bez dna. na poczatku semestru jakies 100zł -150- jeśli wszystko tylko kserujesz a potem juz zostaja pomniejsze [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot-2.jpg[/IMG]rzeczy do kserowania. mysle ze jakies 10-20zł tygodniowo 6. a to juz zalezy na co ktos chce wydawac. W moim "zestawieniu" nie uwzglednialam np. kosmetyków, ubrań itd
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Bardzo pomocny watek, sama wybieram sie na studia do innego miasta i zastanawiam sie czy dam sobie rade, jezeli chodzi o aspekt finansowy
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() i to kserowanie : 10-20zł tygodniowo - strasznie drogo Wam wychodzi ;> no chyba, że ktoś co tydzień kseruje wielkie księgi. U mnie skserowanie książki 540str kosztowało ok. 25zł, a to i tak raz na semestr takie tomiska się kseruje, w innym przypadku co najwyżej jakieś rozdziały czy pojedyncze kartki, więc sprawę zamyka się w groszowych sprawach.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-07-02 o 09:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. gotuję sama i zabieram z domu - chyba zamykam to w 300 zł, restauracje i bary sporadycznie 3. Nie imprezuję szczególnie, 50-80 zł mi wystarcza, jeśli kluby to raczej te studenckie z darmowym wstępem. 4. Miesieczny - 44 zł, bilet do domu w jedną stronę ok. 12 zł, telefon -50 zł 5. Ksero - góra 20 zł + kasa na jakieś drobiazgi, powiedzmy, ze 100 zł Razem jakieś 750-800 zł
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1. Mieszkanie, Toruń, 3 pokojowe, 4 osoby, ja mam sama pokój - 400 zł 2. Gotuje sama, trochę przywożę z domu, czasami na mieście - różnie to wychodzi. 3. Rzadko chodzę, ale starcza spokojnie. 4. Miesięczny 40 zł, bilet do domu w jedną stronę ok. 20 zł, telefon 30 zł. 5. Ksero na początku roku kosztuje mnie sporo, bo kseruję wszystkie teksty od razu na cały rok (więc nawet kilkaset złotych) + czasami trzeba skserować całe książki, bo w bibliotece jest jeden egzemplarz ![]() 6. Kupuję też ciuchy i kosmetyki. Dostaję 1200 zł miesięcznie i spokojnie mi starcza ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. gotuje sama, czasem przywoze od rodzicow, ogolnie na jedzenie trace jakies 250-300zl + TŻ tyle samo 3.kino rzadko, teatr łoo juz nie pamietam, piwko w rynku czesto- miesiecznie kolo 100zl na takie przyjemnosci 4. jade ostatnio na jednorazowkach-1,20 za przejazd, miesieczny kosztuje 45zl, telefon 50zl, do domu jezdze raz na miesiac co daje w te i spowrotem 20zl 5. ksero i ksiazki- kiedys jakies 30-50zl miesiecznie, teraz nic 6. mnostwo innych ![]() uf, mam nadzieje ze pomoglam ![]() aha, im dluzej studiowalam, tym wydatki rosly, 5 lat temu na pierwszym roku rodzice dawali mi 100zl na tydzien i jeszcze mi zostawalo, potem zaczelam zarabiac i potrzeby wzrosly. no i koszty zycia rowniez. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. przywożę z domu, gotuję sama, różnie to bywa, nie mniej jednak nie przywożę z domu raz w tygodniu, tylko raz na średnio 2 miesiące. zamknę się swobodnie w 250zł. 3. do kina nie chodzę, tym bardziej do teatru, imprezy teraz bardzo, bardzo rzadko. jeśli chodziłam, to wejściówki miałam darmowe, alkohol również, także nic mnie to nie kosztowało. 4. nie kupuję biletu miesięcznego, bo nie jest mi potrzebny, do domu jeżdżę bardzo rzadko, koszt w dwie strony to 80zł. teraz będę zmotoryzowana więc zobaczymy jaki będzie koszt dojazdu do domu, ale zapewne zgarnę koleżankę i zawsze to będzie taniej. 5. nie kseruję (zdarza się sporadycznie przed sesją), korzystam z pdfów zwykle, książki kupuję tylko takie, które są mi potrzebne do niemalże końca życia. przez dwa lata studiów kupiłam, hmm, 3książki ![]() 6. inne wydatki, na pewno ubrania, kosmetyki. ale nie wychodzi tego dużo, bo chodzę do lumpeksów, w sieciówkach kupuję tylko podczas wyprzedaży lub korzystam z promocji. utrzymuję się ze stypendium socjalnego, które wynosi ok 700zł.
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
1. Pokój sama 400 zł
2. Jedzenie , czesto jadam na mięscie - jakieś 400-500 zł 3. Rozrywka - czasem 100 czasem 300 , śrenio 200 4. transport razem - 100 (wliczam taxi) 5. ksero , max 30 6. inne wydatki sa okolo 400 zamykam sie w 1800
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Gdy byłam studentką:
1. 300zł wynajmowałam z przyjaciółką i kolegą. Warszawa 2. Sami gotowaliśmy, często ktoś przywoził coś od rodziców i starczało na 3dni. Ok. 250zł. 3. Płacił często chłopak,rodzice (teatr) + alkohol 100zł. 4. Karta miejska-32zł miesięcznie 5. Ja tylko kserowałam,miałam chyba 2 książki. Ksero mieliśmy w domu u moich rodziców, więc za darmo. ![]() 6. nie pamiętam razem- ok. 1000zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
nie bede sie rozdrabniac, ale w olsztynie zamykam sie w jakis 1100zl. za samo mieszkanie place 425zl, do domu raczej nie jezdze, bo daleko. sporo kseruje, nawet cale ksiazki. malo imprezuje, bo nie mam na to czasu i jest malo imprez, ktore by mnie interesowaly.
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2.raz na jakiś czas przychodzi do mnie jakaś paczka z żywnoscią ![]() 3.kino,teatr itp- są miesiące ,że chodze co tydzień, a bywają takie ,że w ogóle. średnio- 5ozł/miesiąc 4.miesięczny ok 50zł, telefon 100zł 5.książki-to studnia bez dna. Mogłabym je kupować i kupować. Kiedyś podliczyłam ,że średnio w ciągu roku muszę kupić książki za ok 1000zł/ część z nich później sprzedaję 6.inne wydatki-są są ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Jakieś 350 zł, głównie Biedronka, ale także jadam na mieście, z domu raczej nie zabieram 3. Jakieś 100zł, kino dosyć często, czasami wyjście na miasto, tutaj doliczam także prasę i książki niezwiązane ze studiami ![]() 4.Do tej pory chodziłam na piechotę ![]() 5. Jedynie na początku semestru większe wydatki- ok. 130 zł, potem groszowe sprawy jedynie, czasami coś wydrukuję na mieście- pewnie 20zł na miesiąc 6. kosmetyki, ubrania- mam na to własną pulę, a to zaoszczędzone, a to jakieś urodzinowe- raz wydam więcej jak np teraz z okazji wyprzedaży a potem 3 miesiące nie kupuję ubrań więc trudno oszacować Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2010-07-02 o 13:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2. Na uczelnię zabierałam jedzenie z domu, zwykle jakieś kanapki i herbatkę w termosie i wodę. Rzadko kupowałam coś na mieście, blisko uczelni jest supermarket, więc nie wydawałam dużo. Ewentualnie jakaś kawa lub herbata z automatu. 3. Imprezy średnio 2 w roku i na jedną był to wydatek rzędu 20-40 zł (zależy, od tego, ile kto pije, bo alkohol jest najdroższy :P). Filmy oglądałam on-line. 4. Bilet miesięczny studencki niecałe 60 zł. Jak nie było połączenia i trzeba było podjechać innym busem, pociągiem (ogólnie czymś, czego mój miesięczny nie obejmował), to był to jednorazowy koszt 2,50- 3,50 zł. Generalnie na miesiąc wydawałąm na dojazdy na uczelnię ok. 70-80 zł. (Zdecydowanie mniejszy wydatek niż wynajem mieszkania, stąd zdecydowałam się spędzać te 4 h dziennie w podróży). Na telefon wydawałam 50 zł na 3 miesiące. Generalnie do komunikacji używałam gg lub mail. Dzwoniłam jedynie wtedy, gdy potrzebowałam odpowiedzi na już. 5. Na ksero tygodniowo ok. 50 zł, więc na miesiąc wychodziło średnio jakieś 200 zł, ale to taki kierunek, że miałam mnóstwo do zakuwania. Przez całe studia kupiłam tylko kilka najbardziej potrzebnych lub nienadających się do skserowania książek. Co się dało, to wypożyczałam w bibliotekach. Jednak wygodniejsze były kserówki, bo mogłam zabrać ze sobą, tylko te strony, których nie zdążyłam się pouczyć lub chciałam powtórzyć, a nie całe książki. Nie marnowałam czasu spędzonego na dojazdy, tylko uczyłam się w autobusach i na przystankach, czekając na spóźniony pojazd. Był to częsty widok już w tym autobusie dojeżdżającym bezpośredniuo na uczelnię, ale u mnie na osiedlu dziwnie na mnie patrzyli, jak wyciągałam notatki i zakuwałam, ale nie przejmowałam się tym. 6. To zależało od tego, ile udało mi się zarobić. Ze względu na dużą ilość zajęć i nauki nie mogłam podjąć stałej pracy, przez pierwsze dwa lata w ogóle, a potem jedynie jakieś weekendowe zlecenia od czasu do czasu (w ostatnim roku lic. i na początku magisterki) lub korki (na magisterskich), więc dochody miałam bardzo różne. A wydawałam m.in. na ubrania, kosmetyki, dentystę, leki, czyli chyba na to, co każdy człowiek. Edytowane przez wezyrka Czas edycji: 2010-07-02 o 17:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 2. Jedzonko w większości z domu zawsze mniej się wydaje ale też biedronka albo tesco rulez ![]() ![]() 3. imprezy rzadko, ale się zdarzały to jakieś 50zł (alkohol, jakaś zagryska i takie tam, kino rzadko ale taka impreza jednorazowo ok 18 zł) 4. bilet semestralny na MPK- 200zł 5. Ksero ok 30zł, tylko dlatego żemiała dużo swoich notatek ![]() 6. zdarzają się.. ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Utrzymują Was rodzice?
![]()
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. przywożę czasem coś z domu, ale rzadko, raczej rzeczy typu dobra kawa, mięso, różnego rodzaju fixy, obiady robię sama, czasem w pracy coś odgrzewanego z supermarketu / miesięcznie ok 200/300zł, nigdy nie liczyłam. 3. kino rzadko, teatr nie, imprezy i wszelkiego typu wyjścia do knajp/na piwo - zdecydowanie tak / mies. myślę, że ok 100zł 4. bilet miesięczny = 40zł, bilety do domu, jeśli jeżdżę co 2 tyg to ok 60zł, telefon opłacają mi rodzice 5. ksero - na początku roku jest kilka książek do skserowania, liczmy jednorazowy koszt ok 50zł, w czasie sesji notatki do skserowania = czym więcej tym lepiej = jednorazowo ok 20-30zł 6. ciuchy/buty/kosmetyki - nie chcę nawet liczyć, ok 300zł miesięcznie, zależy kiedy. po części, dostaję co miesiąc pieniądze na mieszkanie i coś na 'życie' (jedzenie itp) a przyjemności opłacam sobie sama (pracuję) Edytowane przez nagi_aniolek Czas edycji: 2010-07-02 o 21:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Mi też to odrazu rzuciło się w oczy ! To we Wrocku jest możliwość znalezienia takiej taniej kawalerki ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
1. Akademik - ok. 430 zł (b. dobry standard, pokój 2-os.) - Kraków
2. Jedzenie - najczęściej na mieście, co nie wychodzi na dobre ani portfelowi ani mojej sylwetce ![]() 3. Imprezy - aż się boję myśleć ![]() ![]() ![]() 4. Miesięczny nie jest mi potrzebny bo najczęściej chodzę pieszo na uczelnię, bilety do domu to ok. 100 zł na miesiąc, telefon ponad 100 zł 5. Brak tego typu wydatków ![]() Generalnie, poza opłatą za akademik która jest mniej więcej stała, wydaję bardzo różnie - od ok. 120-150 zł na tydzień, do - w ostatnich tygodniach - ok. 50 zł na dzień (imprezy, imprezy, imprezy ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.