![]() |
#91 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Nieprzyjemna sytuacja z mężem na weselu
Cytat:
Cytat:
![]() Złóż pozew o rozwód, pozew o alimenty, wróć do rodziców jeśli możesz, jesteś młoda, dziecko to nie choroba, dasz sobie radę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że to nie jest prosta sprawa. Ale zastanów się czy chcesz tak dalej żyć, bo lepiej nie będzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
nie umiecie rozmawiac. on krzyczy i oskarza a ty placzesz, uciekasz i dramatyzujesz.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Nie chce tak dalej życ, jasne, ze nie. Chce, by się zmienił, ale z tego co widzę to niemożliwe. Zostawił mnie tak raz, to będzie zostawiał do usranej śmierci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zielona Driada
|
Mało prawdopodobne, że on się zmieni. I widzę to tak: dziecko się urodzi, a Wy będziecie sobie skakać do gardeł na jego oczach.
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Dziecko się rozchoruje i będzie Ci mdlało na rękach, a szanowny mężulek pojedzie na imprezę z kolegami i powie, że histeryzujesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Nie mogę do tego dopuścic. Sama tak mialam w dziecinstwie. Wieczne awantury ojca z matką, brak miłości do mnie z ich strony i do siebie, itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli on Cię traktuje ten sposób kiedy jesteś w zaawansowanej ciąży, to strach pomyśleć co będzie później... ![]() Nie daj się chamowi! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Rozmawiałam z nim już. Ale on uwaza się za niewinnego. Pisałam na górze, jak przebiegała ta rozmowa. Nie ma sensu z nim rozmawiac, musze miec sie na bacznosci
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pan wygląda na wygodnickiego a przy dziecku obowiązków masa i jego frustracja może się powiększyć. A póki co staraj się nie stresować, bo to szkodzi Tobie i maluchowi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47407026]Bądź czujna i w razie czego przygotowuj się na plan B w swoim życiu.
Pan wygląda na wygodnickiego a przy dziecku obowiązków masa i jego frustracja może się powiększyć. A póki co staraj się nie stresować, bo to szkodzi Tobie i maluchowi ![]() Dziękuje za słowa wsparcia, bardzo dużo mi one dają ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
Na razie nie wywalaj zycia do góry nogami, nie w końcówce ciazy, skup sie na dziecku. Moze jak sie urodzi to mężowi coś sie w głowie przejasni i zacznie zachowywać sie odpowiedzialnie. Małe na to szanse ale uważam ze mimo wszystko nalezy mu sie szansa zeby chociaż spróbował sie sprawdzić jako ojciec. Miej na niego oko i w razie czego nie dawaj sie - jesteś młoda, jakby co to ułożysz sobie jeszcze życie. Starsi faceci wiedza co robią biorąc sobie młodsze dziewczyny - nie miałas wczesniej nikogo wiec nie do końca wiesz jak powinnas byc traktowana, co jest w normie u faceta a co nie itd. Poza tym młodsza łatwiej ukształtować samemu, wmówić jej to i owo, ze każdy facet taki jest, każdy by sie tak zachował, ze sie niesłusznie czepia, ze coś z nia nie tak... Starsze kobiety są bardziej świadome siebie i tego czego szukają w mężczyźnie, maja większe wymagania a młodszej zaimponowac jest łatwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do tekstów o histeryzowaniu to typowa metoda odbierania drugiej osobie pewności siebie no i prawa do własnych uczuć. Wolno Ci histeryzować jesteś w ciąży i nikt nie ma prawa Twoich uczuć bagatelizować!! Edytowane przez elamem Czas edycji: 2014-07-22 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie daj Boże zasygnalizować, że jest ci smutno, a o płaczu już nawet nie wspomnę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
przeczytalam caly watek i coz - tak to jest jak dzieci maja dzieci. Ty mega niestabilna (pocztek watku - bronisz meza, 2 strony pozniej zapowiadasz rozwod, nastepnie twierdzisz ze nic nie mozesz juz zrobic), on zachowujacy sie jak rozpuszczony nastolatek. Wiek nie ma tu nic do rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, tutaj też tkwi problem. Nie umiesz rozmawiać. Czy "skoczenie do gardła" do według ciebie dobry sposób komunikacji? Ok, jesteś w ciąży, hormony mogą powodować płaczliwość, ale z tego co piszesz, to nigdy nie było tak, że umiałaś przeprowadzić spokojną rozmowę. Myślę, że ciężko by ci było dogadać się z jakimkolwiek facetem, a że wybrałaś wyjątkową szuję, to marnie to wygląda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oto była młoda 18-latka, która poznała ponad 10 lat starszego faceta, od razu na poważnie, z myślą o ślubie (do tego dziewczyna pochodzi w domu, gdzie ojciec jest alkoholikiem). Teraz jest 5 miesięcy po ślubie (czyli powinien być to najfajniejszy czas), a co jest? Ciąża, która stała się głównym powodem ślubu, do tego można jej rozwody doradzać, ALE jak spojrzy się na to realnie, to ona nie ma na to szans, bo rozwód do 600 zł na wejście, dziewczyna nie ma własnych pieniędzy, nie jest samodzielna, będzie dziecko, ucieczka od męża= powrót do ojca pijaka. No źle to wygląda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znam to. Ale da się wyleczyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
On zachowuje sie jak dziecko i Ty tez, tak jak pisalam jestes niestabilna emocjonalnie. Co Ci da obserwowanie jego zachowania? mialas na to czas przez 3 lata i nic z tych obserwacji nie wyszlo. Tak samo nie masz sie co zastanawiac nad terapia, tylko na nia isc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Wybacz, że to piszę, Autorko, ale w tej chwili jesteś na najlepszej drodze, by zrujnować swojemu dziecku życiu. Oczywiście rujnujesz również swoje życie, ale nie wiem, czy ten argument do Ciebie przemówi, bo Ty chyba nie rozpoznajesz swojej godności i wartości. Żadna zdrowa osoba nie pozwoliłaby na takie traktowanie w związku. Każdy normalny facet, zamiast iść na ślub, siedziałby z Tobą w domu i głaskał i podawał jedzenie i sprzątał. To nie jest zachowanie godne medalu bohatera, to jest normalne zachowanie mężczyzny spodziewającego się dziecka, którego żona jest chora.
Twój mąż ma 31 lat, jest agresywny, skąpy, egoistyczny... ma wszystkie najgorsze cechy, jakie mężczyzna może posiadać. Fakt, że mówi, że córka jest dla niego najważniejsza nie oznacza, że tak jest. Poza mówieniem to on wiele nie robi, wprost przeciwnie, jego działania pokazują, że Twoje dobro i dobro dziecka nie są dla niego priorytetem. W tej chwili stanowczo powinnaś powiedzieć, że jego zachowanie nie będzie tolerowane, poinformować, że Wasze małżeństwo jest w kryzysie i podjąć stanowcze kroki (terapia) albo kontakt z prawnikiem. Nie radze tego zakopywać. Nawet jeżeli teraz nie pójdziesz na terapie, bo jesteś w końcówce ciąży, koniecznie poinformuj pana męża o powadze sytuacji.
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Myślę, że powinnaś utemperować swojego męża, bo trzeba być prostakiem żeby tak się zachować jak on. Ne rozumiem tego zachowania, jest ono dla mnie niewyobrażalne, w szczególności to jak Ty się tam znalazłaś z mdłościami....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tutaj jest dwoje DDA, w tym facet z rodziny mocno przemocowej (autorka pisała, że teść bił teściową). Żeby taka osoba się "naprostowała", potrzeba terapii. A do terapii najpierw potrzeba dostrzeżenia własnego problemu, zaakceptowania go i przyznania się do konieczności szukania pomocy oraz chęci pracy nad sobą. Póki mąż nie zrozumie problemu, że potrzebuje pomocy terapeuty, że wraz z żoną potrzebują, razem i osobno, to sobie można "ukrócać" do woli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A propos zrozumienia problemu- on go może zrozumieć własnie na terapii, bo ona nie wytłumaczy mu go należycie/ nie będzie się liczył z jej zdaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A gdzie ja napisałam, że rozwód? Dziewczyna ma strasznie ciężką sytuację i tak, rozstanie to byłaby najlepsza rzecz, jaką mogłaby zrobić i dla siebie, i dla tego dziecka. Ale to proste nie jest, ona jest bez wykształcenia zapewne, bez doświadczenia zawodowego i życiowego, bez środków, zdana na łaskę tyrana, bez wsparcia w rodzinie. Jest tragicznie. I powinna szukać pomocy terapeutycznej i wsparcia najpierw dla siebie. Bo ona męża nie "weźmie za łeb". Terapia musi być podjęta z własnej woli, poparta zrozumieniem problemu i faktem jego zaakceptowania. Tak, jak alkoholik przyznaje się, że pije, że to go niszczy, że rujnuje mu życie i podejmuje leczenie w postaci abstynencji i terapii, tam samo musi być tu i w każdym innym przypadku. Facet musi tej terapii sam chcieć. Terapia nakazana przez sąd też guzik da, jeśli facet nie zrozumie, że ona jest mu potrzebna. Terapeuta sobie może gardło zedrzeć. Sam fakt chodzenia na terapię cudów nie czyni. Jak na razie to dziewczyna "ma fanaberie ciążowe" i histeryzuje w ocenie męża. I widać przez pryzmat tego, jaką mąż ma postawę. Na pewno nie będzie w podskokach i z pieśnią na ustach gnać na terapię. On musi zauważyć problem. A dla niego problemu nie ma. Problemem jest histeryzująca żona. Która ma pretensje, że na wesele poszli. No jak nie pójść, kumpel się obrazi. A baba w ciąży i tak rzyga. Zresztą teść ma takie samo zdanie. Po jednej stronie barykady nieszczęśliwe dziecko, które za moment będzie matką, które dopiero co zaczyna rozumieć tragizm swojej sytuacji, a po drugiej facet zaburzony, z poparciem w postaci toksycznych wzorców wyniesionych domu rodzinnego i rodziny żony. Bardzo nierówna walka. Czy się coś zmieni? Oby, bo dziewczyna młodziutka, a już wlazła w bagno, a niczemu niewinne dziecko ma duże szanse na powielenie patologii i życie w piekle. Ale oboje muszą chcieć, oboje muszą walczyć, oboje muszą zrozumieć, że ich życie to efekt alkoholizmu i przemocy, jakiej doświadczyli i że można to zmienić. Nie tylko ona. I oni nie są w normalnym związku, bo oboje są zaburzeni. Oboje, nie tylko mąż. A realia polskich sądów znam, znam też realia właśnie takich wymuszonych terapii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Padło wiele gorzkich słów, czytając niektore wypowiedzi plakalam, ale wiem ,ze macie racje. Musze isc na terapie, to jest dla mnie ostatnia deska ratunku. To jaka jestem i jak odbieram swiat, jest wina tego, ze moj ojciec byl alkoholikiem, ktory bil matke, a ona pozniej bila mnie. Nie potrafie poradzic sobie z przeszloscia, za kazdym razem jak przypominam sobie moje dziecinstwo dostaje histerii, i ciezko mi sie uspokoic. Nie chce tego dla mojego dziecka. Co do wykształcenia- Skończyłam szkołę zawodową i planuję skończyc cos jeszcze dodatkowego zaocznie. Od rodziców nie mogę spodziewac sie zadnej pomocy, nie tylko materialnej, i duchowej. Całe życie marzyłam, by znalazł się ktoś, kto mnie pokocha, a gdy pojawił się pan mąż, byłam przeszczęśliwa, myślałam, że to jest właśnie to, czego szukam. Niestety się pomyliłam. Własna matka potrafiła mi życzyc poronienia, nigdy nie miała dla mnie dobrego słowa, nigdy nie usłyszałam z jej ust "kocham cię", nie mówiąc już o przytuleniu. Tego oczekiwałam od męża właśnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wierz mi - jak zawalczysz o siebie, pokochasz siebie w zdrowy, normalny sposób, to też łatwo będzie Ci tworzyć relacje (z dzieckiem, przyjaciółmi, mężczyzną), które będą zdrowe i piękne. I będą Cię budowały.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.