pies-pająk i straszenie ludzi - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-09, 17:35   #91
201607040940
Konto usunięte

Dot.: pies-pająk i straszenie ludzi

Cytat:
Napisane przez thirky Pokaż wiadomość
ale przecież policjantów na służbie też sporo nagrał i w sieci umieścił
może to nie policjanci ale przebierańcy?
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 17:37   #92
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
czasami się nie da.

Mieszkalam kiedys w domu gdzie trzeba bylo z autobusu isc prawie 2 km przez las.. Gdzie zima o 17 juz ciemno jest .. Innej dogi nie bylo

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Daxie Pokaż wiadomość
Leszy, jeśli ktoś ma fobię związaną z klaunami, to unika miejsc, gdzie się pojawiają, albo po prostu zawraca, jak widzi coś podobnego do klauna z daleka. Pewnie tak właśnie robią tacy ludzie, nawet jeśli nie są pewni. To normalne, muszą się liczyć z tym, że jest to naturalna "część kultury/rozrywki" i że może się taka sytuacja pojawić.

Do samochodów elektrycznych się przyzwyczaimy, spokojnie. Po prostu to nowość, coś nieznanego, że "samochód nie wydaje dźwięku". Rozumiesz, nie jest to jeszcze naturalne, ale takim się stanie.

Dlatego przestraszenie nieznajomego w miejscu publicznym wywołuje różne reakcje. Bo nie jest naturalne, nikt się tego nie spodziewa. Przecież, jak napisałam, nikt nie musi o czymś takim pomyśleć nawet, że to się stanie, że ktoś wpadnie na taki poroniony pomysł. Samochody już powoli znamy, można się wystraszyć, ale o nich przynajmniej słyszymy, traktujemy to jako postęp technologiczny, naturalna kolej rzeczy. Jak podkreślam - naturalna. Czy do idiotów robiących żarty na ulicach też powinniśmy się przyzwyczaić? Czy to my mamy obowiązek się ich spodziewać i na nich "na wszelki wypadek" uważać? Nie. Bo to nie jest normalne. Samochodów spodziewać się już możemy, chociaż u nas w Polsce to nie jest jeszcze zbyt popularne, ale spodziewać się można. Więc generalnie trzeba uważać i tyle, normalne, chociażby po to, żeby nie wejść "ślepo" zamyślonym na ulicę i zrobić sobie kuku.

Ludzie przez wieki różnych rzeczy się bali, nowości, ale się przyzwyczajali, bo stawały się częścią naszej kultury.

Tak ja to widzę

O wlasnie, taki maly ot ale powiedzcie jak
Wyglada sprawa z samochodami elektrycznymi
W Pl? Sa np miejsca gdIe je mizna ladowac? I ogolnie jest juz sporo tyvh aut czy jeszcze nie?

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 17:38   #93
thirky
on tired little feet

Cytat:
Napisane przez bulkabanan Pokaż wiadomość
Mam wrażenie, że coś niedobrego dzieje się z naszym społeczeństwem... Nie mówię tu konkretnie o Twoim przypadku, ale ogólnie. Ludzie nadużywają wyrażeń takich jak trauma, fobia, depresja itd. Nie wiem czy to kwestia jakiejś śmiesznej mody na zaburzenie psychiczne, czy po prostu coraz więcej osób staje się nieprzystosowanym,i mentalnymi kalekami. Życie nie zawsze będzie głaskać ludzi po główce i jeśli spora część nas nie weźmie się w garść to na ulicy nie będzie można kichnąć, bo ktoś może dostać od tego zawału.

Wszyscy teraz mają traumy, fobie, depresje, byli w toksycznych związkach czy też przypominają sobie jak to w wieku 5 lat mama im powiedziała że ich siostra namalowała ładniejszy obrazek

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 17:38   #94
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez spaghettii Pokaż wiadomość
Mieszkalam kiedys w domu gdzie trzeba bylo z autobusu isc prawie 2 km przez las.. Gdzie zima o 17 juz ciemno jest .. Innej dogi nie bylo .
o takiej sytuacji myślałam.
Stary 2014-09-09, 17:39   #95
thirky
on tired little feet

Cytat:
może to nie policjanci ale przebierańcy?
jacy znowu przebierańcy

Stary 2014-09-09, 17:42   #96
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
W Pl? Sa np miejsca gdIe je mizna ladowac? I ogolnie jest juz sporo tyvh aut czy jeszcze nie?
W autach elektrycznych są bardzo drogie akumulatory które szybko się "starzeją". Koszt ich wymiany jest mega wysoki.

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
jacy znowu przebierańcy

filmik jest ustawiony. Nagrywa aktorów przebranych za policjantów a nie policjantów na służbie.
Stary 2014-09-09, 17:44   #97
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
jacy znowu przebierańcy

Podstawieni ludzie

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
W autach elektrycznych są bardzo drogie akumulatory które szybko się "starzeją". Koszt ich wymiany jest mega wysoki.

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

filmik jest ustawiony. Nagrywa aktorów przebranych za policjantów a nie policjantów na służbie.

Ja wlasnie bym chciala sobie w przyszlosci kupic auto elektryczne, bo duzo mniejsze sa koszta, (brak oplat za drogowe, bramki, darmowe ladowanie itp). Nissan Leaf mi sie marzy :p hmm to nieciekawie jak tak jest, ale moze za kilka lat cos z tym zrobia..

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 17:45   #98
Daxie
Raczkowanie

Ja myślę, że osoby z fobią starają się unikać pewnych sytuacji (jak mogę uniknąć idioty, który siedzi w krzakach i ma zamiar mnie wystraszyć? Przecież nawet go nie widać), albo po prostu obchodzą z daleka, zawracają etc.

Daxie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 17:47   #99
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Różnica jest taka, że osoba z psią fobią widząc mnie z moimi psami na smyczy może a) powiedzieć mi, bym ją obeszła b) obejść mnie c) zacząć iść w innym kierunku. Razem, ja i ona, możemy zapewnić się jak największy komfort. Czasami zdarza mi się, że na chodniku jakaś starsza pani mi mówi, że boi się psów i czy mogę ją obejść. Obchodzę.

Tak więc osoba z psią fobią w idealnym świecie widzi psy - widzi, że są wyprowadzane, że spacerują etc, etc, ale NIE MA kontaktu z psem bez kontroli. Nikogo nie zmuszam do podchodzenia do moich psów, głaskania i lizania. Nie biegają luzem i nie robią tego, co chcą.

I to chyba jest oczywiste dla każdej osoby żyjącej w społeczeństwie, żeby innym życia nie utrudniac.
Co do ostatniego się zgadzam. Co do strachu przed psami, to wiem jak jest z tym na co dzień, bo moja TŻ boi się dużych psów. Co do Twoich sytuacji i sposobów rozwiązania mam jedno zastrzeżenie:
Co jeśli skrajny psi fobik wyjdzie zza rogu i wpadnie na Twoje radośnie dyszące psy? Cholera wie przecież co może się z nim stać.

Cytat:
Leszy, jeśli ktoś ma fobię związaną z klaunami, to unika miejsc, gdzie się pojawiają, albo po prostu zawraca, jak widzi coś podobnego do klauna z daleka. Pewnie tak właśnie robią tacy ludzie, nawet jeśli nie są pewni. To normalne, muszą się liczyć z tym, że jest to naturalna "część kultury/rozrywki" i że może się taka sytuacja pojawić.
Do samochodów elektrycznych się przyzwyczaimy, spokojnie. Po prostu to nowość, coś nieznanego, że "samochód nie wydaje dźwięku". Rozumiesz, nie jest to jeszcze naturalne, ale takim się stanie.
Dlatego przestraszenie nieznajomego w miejscu publicznym wywołuje różne reakcje. Bo nie jest naturalne, nikt się tego nie spodziewa. Przecież, jak napisałam, nikt nie musi o czymś takim pomyśleć nawet, że to się stanie, że ktoś wpadnie na taki poroniony pomysł. Samochody już powoli znamy, można się wystraszyć, ale o nich przynajmniej słyszymy, traktujemy to jako postęp technologiczny, naturalna kolej rzeczy. Jak podkreślam - naturalna. Czy do idiotów robiących żarty na ulicach też powinniśmy się przyzwyczaić? Czy to my mamy obowiązek się ich spodziewać i na nich "na wszelki wypadek" uważać? Nie. Bo to nie jest normalne. Samochodów spodziewać się już możemy, chociaż u nas w Polsce to nie jest jeszcze zbyt popularne, ale spodziewać się można. Więc generalnie trzeba uważać i tyle, normalne, chociażby po to, żeby nie wejść "ślepo" zamyślonym na ulicę i zrobić sobie kuku.
Ludzie przez wieki różnych rzeczy się bali, nowości, ale się przyzwyczajali, bo stawały się częścią naszej kultury.
Tak ja to widzę
Ja to doskonale wiem, wszystko co tutaj piszesz. Z samochodami elektrycznymi był poważnie problem na początku, bo było sporo wypadków z tego powodu, że ludzie nie słyszeli silnika. Ile było sytuacji, że ktoś się śmiertelnie przeraził - nie chcę nawet sobie wyobrażać. Do tego z klaunami jest ten problem, że nie występują tylko w cyrku, ale chodzą też luzem i kilka razy w Szczecinie udało mi się zza narożnika wpaść na osobę w stroju klauna. Co by zrobiła osoba z fobią w takiej sytuacji - nie wiem, bo nie mam takiej fobii. Zemdlała i upadając rozbiła sobie głowę? Uciekła pod samochód? A może w połączeniu ze słabym sercem - zawał?

Do czego piję w swoich wiadomościach? Przejrzyjcie listę fobii. Wg autora jest tworzona od lat '80 i każda fobia tam napisana miała miejsce w książkach, lub publikacjach medycznych. Co z tego wynika? Że codziennie każde z nas może być przyczyną czyjegoś ogromnego strachu i nawet tego nie podejrzewa.

Wardęgi nie bronię, bo mi to zwisa. Natomiast jestem w 100% pewien, że nie tworzył tego dowcipu z zamysłem "ale dowalę arachnofobom".

Cytat:

Można normalnie ładować z sieci. Albo bezpośrednio, albo poprzez adapter. Akumulatory nie starzeją się szybko. A aut jest trochę, ale nie na tyle (w Polsce), by były czymś powszechnym, czy zauważalnym.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30

Edytowane przez Leszy
Czas edycji: 2014-09-09 o 17:50
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 17:49   #100
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nie podobają mi się takie żarty. Są zabawne w bardzo powierzchowny sposób, ale jak się zastanowić, można pomyśleć ile osób faktycznie zostało poważnie wystraszonych, ile z nich miało potem zrąbany dzień, i tak dalej.
Ja jakoś bym się nie śmiała gdyby mnie ktoś nagrał w podobnej sytuacji, przerażoną, krzyczącą, uciekającą.

Nigdy bym też nie naraziła swojego psa na to, że ktoś go najnormalniej skopie.

Mogę się pośmiać z wkręcania ludzi bez straszenia, np. bawił mnie filmik gdzie pokazywano ludzi, którzy sądzili, ze jaką interaktywną windą aktywowaną głosem, podczas gdy to dwóch kolesi rozmawiało z ludźmi. Ale nie śmieszy mnie straszenie przypadkowych przechodniów.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 17:52   #101
thirky
on tired little feet

Rozumiem co znaczy "przebieraniec", chodzi mi o to że filmiki z policjantami są prawdziwe.
Poczytałam sobie w necie i znalazłam takie info, że policja za to naigrywanie się założyła mu sprawę w sądzie, z tego co wiem mandatów to już sporo dostał

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 17:56   #102
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Wardęgi nie bronię, bo mi to zwisa. Natomiast jestem w 100% pewien, że nie tworzył tego dowcipu z zamysłem "ale dowalę arachnofobom"..
zrobił filmik żeby zaistnieć w sieci. A ewentualnych poszkodowanych miał głęboko w tyle. Jest to jego świadome, zamierzone działanie. Chce kogoś przestraszyć. A Tyene chce wyjść ze swoimi psami na spacer.
Stary 2014-09-09, 17:57   #103
Minna
Zielona Driada

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
A ja mam mieszane uczucia. Żart żartem, ale i żart powinien mieć granice. Co innego jęczące zombie snujące się i warczące po ulicy a co innego zombie wyskakujące na kogoś zza krzaków. Pierwszego mało kto się wystraszy, najwyżej pośmieje, ale drugie już może skończyć się zawałem lub paniczną ucieczką zakończoną pod kołami samochodu.

Stanowczo wydaje mi się, że to kwestia granic. Dobry prank nie jest zły.
Zgadzam się z powyższym.
Jak we wszystkim są granice dobrego smaku. A tłumaczenie, że każdy z nas może kogoś w każdej chwili wystraszyć śmiertelnie mnie nie przekonuje, bo co innego przypadek, a co innego czyjeś celowe, zaplanowane działanie i premedytacja.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 17:57   #104
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Rozumiem co znaczy "przebieraniec", chodzi mi o to że filmiki z policjantami są prawdziwe.
Poczytałam sobie w necie i znalazłam takie info, że policja za to naigrywanie się założyła mu sprawę w sądzie, z tego co wiem mandatów to już sporo dostał
czyli można zaistnieć w necie nie wyrażając na to zgody. Nie sądzę żeby policjanci się na to godzili. Jeżeli policja nie może durnego filmiku zablokować to zwykły człowiek - też nie ma szansy.
Stary 2014-09-09, 18:03   #105
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Filmiki z policjantami są prawdziwe, tnz. nie są to przebrani, pdostawieni ludzie. Policjantów na służbie można nagrywać
Stary 2014-09-09, 18:05   #106
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Wardęga reprezentuje sobą i swoimi pomysłami poziom gimbazy, ale co najgorsze zarabia na tym niezłe pieniądze. Nie, nie zazdroszczę mu, ale to kolejny przykład tego jak dobrze zarabia się na czymś debilnym. Koleś przekroczył swoim filmem o psie - pająku granicę dobrego smaku. Ja bym zawału dostała jakby mnie to spotkało i nie zdziwiłabym się jakby komuś pod wpływem paniki czy stresu rzeczywiście coś się stało.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 18:06   #107
Daxie
Raczkowanie

Leszy, wiem, wiem. Ale osoba z fobią musi się z tym liczyć. Nie inni, tylko ona. Chodzi o działanie niezamierzone.

Przedstawię to w ten sposób:
Idę ulicą, dostaję w głowę piłką. Nie zauważyłam, że dzieciaki grają w siatkówkę, ktoś odbił za mocno i stało się. Mogłabym się wystraszyć na początku, ale bez przesady. Jest to działanie, które można jakoś przewidzieć - dlatego, że to się zdarza. Bo ludzie grają w siatkę, po prostu. Więc może się tak stać. Biorę piłkę i im odrzucam.
Ale teraz: idę ulicą, nagle dostaję w łeb piłką albo balonem z wodą (jeszcze lepiej), bo jakiś pajac rzucił ją we mnie ostentacyjnie z krzaków, żeby zrobić psikusa. Reaguje tak samo, ale jestem zniesmaczona. Nie życzę sobie takiego zachowania itp., biorę piłkę i z całej siły rzucam mu w twarz. No sorry. Miałabym paskudny dzień swoją drogą i odczułabym brak szacunku do swojej osoby.

Oczywiście mój przykład nie nawiązywał tu do fobii, ale chodzi po prostu o różnicę między tymi zachowaniami.

Chodzi o to, że nigdy nie wiesz, na kogo trafisz, więc po co ryzykować, prowokować los? Dla uciechy i nabić na youtube? Osoba z fobią nie może się czegoś takiego spodziewać, ba, może o tym nie pomyśleć ani razu w życiu. To jest działanie zamierzone. Tylko o to mi chodzi, o tą subtelną różnicę. Sytuacji w życiu nie da się przewidzieć, ale są jakieś granice normalnych zachowań, akceptowalnych w społeczeństwie.

Ja rozumiem, że ktoś nie bierze pod uwagę osobę np. z taką fobią, bo pewnie wtedy by jej nie wystraszył czy nie rzucił jej w twarz pająkiem-zabawką, to oczywiste - ale wtedy nie ma rozumu, bo nigdy nie może być pewnym i może mieć pecha. Jak już napisałam wcześniej - niech straszy znajomych, mniejsze ryzyko i już. Poza tym uważam, że to niesmaczne i nie w porządku. Myślę, że o to się jedynie rozchodzi.

Co innego jak ktoś trafi na nieprzyjemną sytuację, z której mogą wyniknąć jakieś problemy, ok, ale która niestety pojawić się w życiu może, a co innego jak jest się obiektem żarciku jakiegoś idioty, który się bawi kosztem innych i zwiększa ryzyko wystąpienia wspomnianych wcześniej problemów. Po co to robić, po co zwiększać ryzyko?

Edytowane przez Daxie
Czas edycji: 2014-09-09 o 18:12
Stary 2014-09-09, 18:07   #108
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Filmiki z policjantami są prawdziwe, tnz. nie są to przebrani, pdostawieni ludzie. Policjantów na służbie można nagrywać
i wrzucać do sieci? Nie wiedziałam.
Stary 2014-09-09, 18:08   #109
Leszy
Zakorzenienie

Tak się zastanawiam nad tym waszym "niechcący, to co innego niż z premedytacją".

Próbuję się postawić na miejscu chorej, która się boi. I wydaje mi się, że ten co przestraszy mnie niechcący, jest dla mnie gorszy.

Dlaczego tak uważam?

Nie oszukujmy się, nie ma olbrzymich ilości osób, które chcą kogoś z daną fobią przestraszyć. Gdyby ktoś taki mnie przestraszył, to po odpowiedniej reakcji, czyli panice, dochodzeniu do siebie itp. pocieszałbym się, że to jakiś dupek się wygłupiał.

A jakby ktoś mnie przestraszył niechcący? Po objawach fobii, przyszło by rozmyślanie: że przecież on niechcący to zrobił, nie chciał mnie przestraszyć. A mimo to zrobił. I takich co niechcący mnie przestraszą jest WIĘCEJ niż takich, co czyhają na to, by mnie przerazić. I to jest jeszcze bardziej przerażające i straszne: że mogę normalnie iść ulicą i ktoś mnie niechcący przestraszy. Że nie mogę czuć się komfortowo funkcjonując normalnie w społeczeństwie.

Ale to moje zdanie i luźne przemyślenia.

@Daxie

Rozumiem o co Ci chodzi, choć akurat przykład z piłką troszkę nietrafiony, bo rzucając piłkę wiem, że kogoś fizycznie to dotknie. Strasząc kogoś nie ma tej pewności, że odciśnie się ślad na psychice, albo że naruszy psychikę.

I teraz pytanie: skoro osoby w tym wątku zabraniają straszyć, bo komuś może się coś stać, to czy same stosują się do tego, by żadnego chorego na jakąś fobie nie przerazić? Lista jest długa, czy jesteście pewne, że nigdy nikogo nie naraziłyście?

Edytowane przez Leszy
Czas edycji: 2014-09-09 o 18:18

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 18:14   #110
Daxie
Raczkowanie

To wtedy idzie się na terapię swoją drogą. A nie wini społeczeństwo, bo tak wygląda życie - klauni chodzą po ulicy, to ich praca, tak zarabiają, a to ja mam problem. Dlatego ja nie mam pretensji do ludzi, że jak jest ciemno to oni za mną idą i nie zrobią mi łaski, przechodząc na drugą stronę - absolutnie, to by było idiotyczne! A jeśli ktoś robi to "chcący", to dla mnie również brak szacunku i dlatego jest gorsze.

EDIT: Dodam, że moim zdaniem chodzi tu też o przyzwoitość osoby robiącej psikusa, a nie tylko odczucia "poszkodowanego". Po co mu to? Po co się narażać i po co w ogóle zachowywać się tak względem innych ludzi? Dla mnie taka osoba nie ma rozumu.

A Ci ludzie, którzy niechcący przestraszają - właśnie jest ich więcej, można to jednak przewidzieć, bo robią czynności, które są przewidywalne na zewnątrz, więc ciężko ich winić o chorobę drugiej osoby. Robią coś, na co mają społeczne przyzwolenie. Dlatego terapia. Jeśli tak się stało, jeśli fobia zaburza codzienne funkcjonowanie, to już wtedy trzeba iść na terapię. Ale... po co narażać dodatkowo, robiąc coś "chcący"?

Edytowane przez Daxie
Czas edycji: 2014-09-09 o 18:18
Stary 2014-09-09, 18:15   #111
Nebtu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem fenomenu Sylwestra Wardęgi i nie podoba mi się jego czarny humor.
A ja nawet nie wiem, co to za gość i nie rozumiem tego żartu.
Nebtu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 18:18   #112
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
EDIT: Dodam, że moim zdaniem chodzi tu też o przyzwoitość osoby robiącej psikusa, a nie tylko odczucia "poszkodowanego". Po co mu to? Po co się narażać i po co w ogóle zachowywać się tak względem innych ludzi? Dla mnie taka osoba nie ma rozumu.
On tak zarabia na życie, ma z tego kasę.

Edytowane przez 201607040940
Czas edycji: 2014-09-09 o 18:18 Powód: ,
Stary 2014-09-09, 18:22   #113
Daxie
Raczkowanie

Zarabia, narażając innych, nawet nie o zdrowie innych ludzi chodzi, ale brak szacunku, brak społecznego przyzwolenia, to, że nie jest to normalne działanie, psuje innym dzień CHOCIAŻBY, a mógłby tego nie robić... Bardzo zabawne, jak mówię, niech tak wystraszy jakiegoś stereotypowego dresa, skoro tak zarabia, pora podnieść stawkę Ciekawa jestem, czy dalej by to było takie zabawne dla niego.

Stawiając się na jego miejscu - ja bym tak nie mogła. Staram się zachowywać względem ludzi tak, jakbym chciała, żeby oni sami mnie traktowali... Dla mnie to jedna z fajniejszych zasad.

Edytowane przez Daxie
Czas edycji: 2014-09-09 o 18:24

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 18:23   #114
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
To wtedy idzie się na terapię swoją drogą. A nie wini społeczeństwo, bo tak wygląda życie - klauni chodzą po ulicy, to ich praca, tak zarabiają, a to ja mam problem. Dlatego ja nie mam pretensji do ludzi, że jak jest ciemno to oni za mną idą i nie zrobią mi łaski, przechodząc na drugą stronę - absolutnie, to by było idiotyczne! A jeśli ktoś robi to "chcący", to dla mnie również brak szacunku i dlatego jest gorsze.
To w takim wypadku wszyscy fobicy powinni chodzić na terapię i nie powinni mieć w tym wątku współczucia, że taki żart ich dotknął.

Cytat:
A Ci ludzie, którzy niechcący przestraszają - właśnie jest ich więcej, można to jednak przewidzieć, bo robią czynności, które są przewidywalne na zewnątrz, więc ciężko ich winić o chorobę drugiej osoby. Robią coś, na co mają społeczne przyzwolenie. Dlatego terapia. Jeśli tak się stało, jeśli fobia zaburza codzienne funkcjonowanie, to już wtedy trzeba iść na terapię. Ale... po co narażać dodatkowo, robiąc coś "chcący"?
Ale jak widać po przykładzie TŻ Farmakopey: jej TŻ nie spodziewał się, że zobaczy pająka. Nic na to nie wskazywało.

Stary 2014-09-09, 18:29   #115
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nie trzeba mieć żadnej fobii żeby się wystraszyć.
Ja boję się pająków, przebranego psa bym się pewnie przestraszyła, a potem bym była wkurzona długi czas, czułabym się upokorzona że ktoś mój strach nagrywa. No ale to tyle. Pewnie bym to przeżyła.
Ale równie dobrze mogłoby trafić na mojego dziadka, człowieka po zawale, i gdyby coś mu się stało z powodu takiego żartownisia, to bym żartownisiowi chyba łeb ukręciła przy samej dupie.

A to, że on straszy kogoś celowo oczywiście działa na jego niekorzyść, co innego jak przypadkiem się kogoś wystraszy a co innego gdy się to robi celowo, z egoistycznych pobudek.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 18:36   #116
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nebtu Pokaż wiadomość
A ja nawet nie wiem, co to za gość i nie rozumiem tego żartu.
Taki sobie koleś, trzepiący kasę właśnie na takich żartach. Profil na fejsie, nie-wiadomo-ile polubień, itd.
Żart miał na celu wystraszenie ludzi i sfilomowanie ich reakcji, tak mi się przynajmniej wydaje. Nie sądzę, by był w tym jakiś głębszy sens niż to, co widzimy na filmiku.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 18:38   #117
Leszy
Zakorzenienie

Wiem, o co wam chodzi z tymi starszymi osobami, naprawdę.

Ale czy naprawdę myślicie, że on wypuściłby tego psa na osobę starszą? Bo zdrowy rozsądek podpowiada że nie, bo taka osoba może dosłownie umrzeć ze strachu. Natomiast osoba w średnim wieku, czy też młoda nie kojarzy się z milionem chorób i jest bezpieczniejszym celem.

Nie znam w pełni jego twórczości, czy ktoś może pokazać mi gdzie straszy starszą osobę?

Stary 2014-09-09, 18:39   #118
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Nie trzeba mieć żadnej fobii żeby się wystraszyć.
Ja boję się pająków, przebranego psa bym się pewnie przestraszyła, a potem bym była wkurzona długi czas, czułabym się upokorzona że ktoś mój strach nagrywa. No ale to tyle. Pewnie bym to przeżyła.
Ale równie dobrze mogłoby trafić na mojego dziadka, człowieka po zawale, i gdyby coś mu się stało z powodu takiego żartownisia, to bym żartownisiowi chyba łeb ukręciła przy samej dupie.

A to, że on straszy kogoś celowo oczywiście działa na jego niekorzyść, co innego jak przypadkiem się kogoś wystraszy a co innego gdy się to robi celowo, z egoistycznych pobudek.
nie tylko nagra ale i wrzuci do sieci.

Chyba można to porównać do gwałtu. Ktoś robi Ci coś na co nie zgadzasz się i ma z tego satysfakcję
Stary 2014-09-09, 18:39   #119
Daxie
Raczkowanie

Właśnie, że współczucie mogą mieć, że żart ich dotknął, bo i mnie, osobę bez fobii, dotknąłby ten żart - jak napisałam, chodzi też o brak szacunku i zwykłej przyzwoitości. Tu wcale nie chodzi też, moim zdaniem, o współczucie, że komuś stała się krzywda przez żart, ale o głupotę osoby robiącej psikusa, że zaryzykowała.
Nikt normalny nie ryzykuje, wychodząc na dwór z psem robisz to, co każdy normalny człowiek posiadający psiaka. Wyskakując z psem z krzaków "dla jaj" jesteś zwykłym idiotą i nijak się tego nie da przewidzieć. Ja byłabym przerażona, a psy uwielbiam.
Osoby z fobią powinny iść na terapię. Ja im współczuję choroby, bardzo, ale muszą starać się normalnie żyć, dla siebie samych. Nie powinny być jednak narażane i cierpieć, bo ktoś zrobił coś nierozsądnego specjalnie. Przecież nawet dla normalnego człowieka jest to rzecz nieprzyjemna...

Ale chodzi o to, że pająk wyszedł zza rogu? No właśnie dlatego taka osoba powinna iść na terapię. By żyć normalnie. Jednak, nawet jeśli wypracuje swój problem nie oznacza to, że ktoś ma przyzwolenie na robienie z drugiej osoby idioty, wyskakując jak pajac z krzaków. A TŻ mógłby się tego spodziewać, bo to normalne, że ludzie wychodzą z psem na spacer, a miasta mają "rogi" () Po prostu o tym nie pomyślał w tym momencie. Ale czy życie nie jest ciężkie, starając się myśleć "na zapas" o każdej takiej sytuacji, planując każde swoje posunięcie? Jest, dlatego trzeba iść na terapię, jeśli problem jest aż tak poważny. Co jednak nie znaczy, że każdy to robi, więc po co prowokować los. Osoba z fobią, z którą się męczy, bo jest jakaś problematyczna na co dzień, tak jak napisałam, tak czy siak żyć normalnie nie będzie. A żartowniś tylko doda kolejną nieprzyjemną sytuację w jej życiu. Po co dodawać? No po co?
To jednak wciąż nie zmienia, że ludzie mają się zachowywać jak małpy w zoo i narażać, robić pośmiewisko z kogoś. Gdybym miała gorszy dzień, bo np. rozstałabym się z TŻ, i ktoś zrobiły mi takiego psikusa, to chyba bym się rozpłakała (że ludzie już w ogóle nie mają w sobie żadnej kultury), a potem go zatłukła. Po co taka osoba naraża się na moją reakcję?

Za czynami idą konsekwencje. Osoba robiąca żarty nie zastanawia się nad nimi, tylko idzie i robi.

Edytowane przez Daxie
Czas edycji: 2014-09-09 o 18:41
Stary 2014-09-09, 18:40   #120
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

No geez, przecież to czy ktoś robi coś celowo czy przypadkowo jest kluczowe w ocenie moralnej jego zachowania, a w zasadzie do tego sprowadza się ten wątek.
To uniwersalna zasada - od przeciętnego Kowalskiego, poprzez sądy, aż po Wizaż - nikt nie obwinia człowieka, który po prostu szedł na spacerze z psem, że spowodował czyjś zawał. Ale większość obwini takiego, który świadomie i z premedytacją, schował się z takim psem za krzakiem i wyskoczył z nim w celu przestraszenia drugiego człowieka.

Dla mnie w ogóle żarty polegające na straszeniu kogokolwiek są słabe i dziecinne. Ale straszenie zupełnie obcych osób i jeszcze nagrywanie tego kamerą - to jest po prostu podłe.
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości