Stypendium socjalne - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-17, 00:16   #91
pustydom
Przyczajenie

Dot.: Stypendium socjalne

Cytat:
Napisane przez LemonCakes Pokaż wiadomość
hmm to dziwne że tak wyszło. kurde zadzwoń jutro do nich i powiedz jak wygląda sytuacja. Sprawdzałaś do kiedy można składać papiery?
Tak, już można. Ale ponoć dochody, które nie są opodatkowane nie wliczają się. Chyba najlepiej będzie jak tam jutro zadzwonię.
pustydom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-17, 13:07   #92
dziobaczek_
Raczkowanie

Dot.: Stypendium socjalne

Dochody nieopodatkowane nie wliczają się do dochodu, który jest podawany na wniosku o stypendium. Alimenty (podobnie zresztą jak zasiłek rodzinny) są dochodami nieopodatkowanymi, więc wg zasad przyznawania stypendium sojalnego dochód na osobę w Twojej rodzinie wynosi 0 zł. Czyli możesz być spokojna, że dostaniesz stypendium
Stary 2014-09-18, 20:44   #93
mansikkaa
Zakorzenienie

Dot.: Pilne, stypendium socjalne

Rodzinne nie wlicza się do dochodu. Ale u mnie alimenty się wliczaly do dochodu
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 20:52   #94
Sunny_20
Przyczajenie

Dot.: stypendium socjalne a alimenty

odświeżam post
Teraz sprawa wygląda trochę inaczej. Jestem zatrudniona na pół etatu i zarabiam 939 brutto miesięcznie. Czy według prawa jestem samodzielna finansowo? Czy mam prawo odbierać alimenty czy już nie?
Sunny_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 20:54   #95
pffe
BAN stały

Dot.: stypendium socjalne a alimenty

Cytat:
Napisane przez Sunny_20 Pokaż wiadomość
odświeżam post
Teraz sprawa wygląda trochę inaczej. Jestem zatrudniona na pół etatu i zarabiam 939 brutto miesięcznie. Czy według prawa jestem samodzielna finansowo? Czy mam prawo odbierać alimenty czy już nie?
Uczysz się?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 11:31   #96
ciemnowlosa93
Raczkowanie

Stypendium socjalne - WĄTEK ZBIORCZY

Witam,

W czerwcu 2013 roku urodziła mi się corka, moj obecnie wtedy narzeczony poszedł w tym samym miesiącu do pracy. Ja wcześniej prowadziłam swoją działalnośc, ale tylko do narodzin dziecka. We wrześniu wzieliśmy ślub. W lutym tego roku zmienił pracę.

Sprawa wygląda tak
dochód męza za 2013 : 8762 zl
dochód mój za 2013: 4607 zł

Staramy sie o stypendium socjalne na uczelni na której studiuje, ale oczywiscie mówią, ze w 2013r. nie byliśmy samodzielni finansowo, co zrobić żeby takie stypendium dostać?
ciemnowlosa93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 13:11   #97
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: Stypendium

Dochód do inna sprawa, bo jeszcze musisz mieć składki na ubezp. socjalne i zdrowotne i podatek.
Kto mówi że nie jesteście samodzielni finansowo? Rodzice, panie w cosie? Przecież normalnie składasz wniosek i wymagane dokumenty. Nie wiem jakie warunki musisz spełniać, więc tu się musisz zagłębić w regulaminy uczelni.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-22, 14:06   #98
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Dochód do inna sprawa, bo jeszcze musisz mieć składki na ubezp. socjalne i zdrowotne i podatek.
Kto mówi że nie jesteście samodzielni finansowo? Rodzice, panie w cosie? Przecież normalnie składasz wniosek i wymagane dokumenty. Nie wiem jakie warunki musisz spełniać, więc tu się musisz zagłębić w regulaminy uczelni.
Do socjalnego trzeba minimum 8 miesięcy pracować na umowę o pracę lub skończyć 26 lat żeby być samodzielnym finansowo. Skoro ktoś im powiedział, że nie są, to pewnie właśnie dlatego. Ślub wzięli dopiero we wrześniu, czyli od stycznia do sierpnia 2013 wliczają do dochodu rodziców. Każde z nich powinno więc składać wniosek oddzielnie, bo w świetle prawa nie byli wtedy rodziną. Doliczają siebie i rodziców do dochodów.

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
Napisane przez ciemnowlosa93 Pokaż wiadomość
Witam,

W czerwcu 2013 roku urodziła mi się corka, moj obecnie wtedy narzeczony poszedł w tym samym miesiącu do pracy. Ja wcześniej prowadziłam swoją działalnośc, ale tylko do narodzin dziecka. We wrześniu wzieliśmy ślub. W lutym tego roku zmienił pracę.

Sprawa wygląda tak
dochód męza za 2013 : 8762 zl
dochód mój za 2013: 4607 zł

Staramy sie o stypendium socjalne na uczelni na której studiuje, ale oczywiscie mówią, ze w 2013r. nie byliśmy samodzielni finansowo, co zrobić żeby takie stypendium dostać?
Wnioskuję po nicku, że masz 21 lat. To oznacza, że w 2013 roku byłaś na utrzymaniu rodziców(chyba, że pracowałaś minimum 8 miesięcy na umowę o pracę). To oznacza, że wniosek o stypendium socjalne składasz sama, bez męża i wliczasz do dochodu swoje pieniążki (te ze skarbówki z pit-u) i rodziców, plus ewentualnie rodzeństwa jeśli posiadasz.
Jeśli Twój mąż chce się starać o stypendium to sprawa wygląda tak samo.
Stary 2014-09-22, 15:02   #99
bijkora
Rozeznanie

Stypendium socjalne.

Witam. Mam 20 lat i dostała się na studia dzienne, na uczelni oddalonej od mojego miejsca zamieszkania o 60km.
Chciałabym postarać się o stypendium socjalne, żeby chociaż starczyło mi na codzienne dojazdy.
Mam prawie 2 letnie dziecko. Razem z TŻ mieszkamy u moich rodziców. Nie mamy ślubu.
Moi rodzice mają dość duże gospodarstwo rolne więc wychodzi za duży dochód na głowę .( nie mają zamiaru dokładać mi do nauki )
W związku z tym mam pytanie. W papierach do stypendium powinnam podać tylko siebie i dziecko, czy siebie dziecko i moich rodziców ?
Mam możliwośc przemeldowania się do domu TŻ, z którym jak wspomniałam nie mam ślubu, ale nie wiem czy to coś zmieni.

Włosomaniaczka

Stary 2014-09-22, 16:11   #100
ciemnowlosa93
Raczkowanie

Panie w dziale spraw studenckich tłumaczą to tak, ze jedno z nas w roku 2013 musiało miec miesiączne dochody min. 750 zł. Dzieląc moje lub męża zarobki taka kwota nie wychodzi, dlatego nie wiem jak ominąc tę procedurę ponieważ gdy doliczę dochody rodziców to przekroczy kwote, która jest potrzebna do utrzymania stypendium socjalnego.
ciemnowlosa93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 18:11   #101
pffe
BAN stały

Dot.: Stypendium socjalne.

Cytat:
Napisane przez bijkora Pokaż wiadomość
Witam. Mam 20 lat i dostała się na studia dzienne, na uczelni oddalonej od mojego miejsca zamieszkania o 60km.
Chciałabym postarać się o stypendium socjalne, żeby chociaż starczyło mi na codzienne dojazdy.
Mam prawie 2 letnie dziecko. Razem z TŻ mieszkamy u moich rodziców. Nie mamy ślubu.
Moi rodzice mają dość duże gospodarstwo rolne więc wychodzi za duży dochód na głowę .( nie mają zamiaru dokładać mi do nauki )
W związku z tym mam pytanie. W papierach do stypendium powinnam podać tylko siebie i dziecko, czy siebie dziecko i moich rodziców ?
Mam możliwośc przemeldowania się do domu TŻ, z którym jak wspomniałam nie mam ślubu, ale nie wiem czy to coś zmieni.
Jeśli nie masz skończonych 26 lat i nie pracowałaś w zeszłym roku na umowę o pracę minimum 8 miesięcy to wliczasz rodziców do dochodu.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Cytat:
Napisane przez bijkora Pokaż wiadomość
A! Miejsce zameldowania nie ma żadnego znaczenia.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

Cytat:
Napisane przez ciemnowlosa93 Pokaż wiadomość
Panie w dziale spraw studenckich tłumaczą to tak, ze jedno z nas w roku 2013 musiało miec miesiączne dochody min. 750 zł. Dzieląc moje lub męża zarobki taka kwota nie wychodzi, dlatego nie wiem jak ominąc tę procedurę ponieważ gdy doliczę dochody rodziców to przekroczy kwote, która jest potrzebna do utrzymania stypendium socjalnego.
nie ominiesz.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-25, 18:51   #102
arletqa467
Raczkowanie

Stypendium a podjęcie pracy

Witam,
chciałam zapytać, czy ma ktoś doświadczenie lub miał/a w sprawie otrzymywania stypendium na uczelni. Chodzi mi o stypendium socjalne. Czy jeśli od października zaczęłabym pracę, to przysługuje mi to stypendium? Teoretycznie stypendium uzyskuje się na podstawie dochodu za poprzedni rok, więc nie wiem czy gdybym otrzymywała dodatkowe pieniądze to z góry uczelnia by je odcięła, albo zabrała.
Niestety ciężko się utrzymać na dziennych, licząc wyłącznie na socjal, który ledwo starcza na mieszkanie, opłaty i skromne życie. Rozumiem, że gdybym poszła na zaoczne, podjęła pracę to wtedy nie ma mowy o żadnej pomocy socjalnej?
arletqa467 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-25, 19:56   #103
viva91
na przekór do celu

Dot.: Stypendium a podjęcie pracy

Cytat:
Napisane przez arletqa467 Pokaż wiadomość
Witam,
chciałam zapytać, czy ma ktoś doświadczenie lub miał/a w sprawie otrzymywania stypendium na uczelni. Chodzi mi o stypendium socjalne. Czy jeśli od października zaczęłabym pracę, to przysługuje mi to stypendium? Teoretycznie stypendium uzyskuje się na podstawie dochodu za poprzedni rok, więc nie wiem czy gdybym otrzymywała dodatkowe pieniądze to z góry uczelnia by je odcięła, albo zabrała.
Niestety ciężko się utrzymać na dziennych, licząc wyłącznie na socjal, który ledwo starcza na mieszkanie, opłaty i skromne życie. Rozumiem, że gdybym poszła na zaoczne, podjęła pracę to wtedy nie ma mowy o żadnej pomocy socjalnej?
Na zaocznych również można otrzymywać stypendium socjalne.

Podajesz dochód za 2013 rok, praca od października nikogo teraz nie będzie interesować.
Stary 2014-09-30, 19:17   #104
xneciak
Raczkowanie

stypendium socjalne, POMOCY!

Cześć!
Staram się o stypendium socjalne. Nie mogę jednak zrozumieć tych wymaganych dokumeentów, szczegolnie z urzedu skarbowego. Zaznacze, ze moi rodzice sa zarejestrowani w krusie i utrzymuja sie jedynie z gospodarstwa. http://fem.put.poznan.pl/node/40 Spis dokumentow znajduje sie w zal. 3. Z góry dziękuję.
xneciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 06:46   #105
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arletqa467 Pokaż wiadomość
Witam,
U mnie jest tak że jak zaczęło się pracę to trzeba to udekumentowac nawet jeśli zaczynasz pracę w 2014.
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
Stary 2014-10-01, 07:51   #106
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
U mnie jest tak że jak zaczęło się pracę to trzeba to udekumentowac nawet jeśli zaczynasz pracę w 2014.
Udokumentować tak ale nie ma to wpływu na stypendium. Dopiero w przyszłym roku akademickim będzie miało. Nie słyszałam jeszcze o uczelni, która by zabrała stypendium bo zacząłeś pracę. Ich obchodzi dochód za rok poprzedni. Więc jeśli u Ciebie zabierają to powiedz jaka to uczelnia bo aż ciekawa jestem
Stary 2014-10-01, 08:20   #107
mansikkaa
Zakorzenienie

Dot.: stypendium socjalne, alimenty a zmiana dochodu

Jest to dochód uzyskany. Najpierw trzeba przeczytać regulamin o stypendium i tam będzie to napisane
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
Stary 2014-10-01, 08:21   #108
pffe
BAN stały

Cytat:
Jest to dochód uzyskany. Najpierw trzeba przeczytać regulamin o stypendium i tam będzie to napisane
Ale ten dochód jest brany pod uwagę dopiero za rok (przynajmniej u mnie).
Stary 2014-10-01, 08:23   #109
mansikkaa
Zakorzenienie

U mnie nie. W tym roku do dochodu mojej rodziny doszła renta i musiał am ja udekumentowac teraz przy składaniu wniosku
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-01, 08:26   #110
pffe
BAN stały

Cytat:
U mnie nie. W tym roku do dochodu mojej rodziny doszła renta i musiał am ja udekumentowac teraz przy składaniu wniosku
I była brana pod uwagę przy wyliczaniu wysokości stypendium?
Stary 2014-10-01, 08:45   #111
mansikkaa
Zakorzenienie

Tak. Dochód mi wyszedł większy. Zobaczymy w grudniu jakie stypendium dostane
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
Stary 2014-10-01, 08:46   #112
pffe
BAN stały

Cytat:
Tak. Dochód mi wyszedł większy. Zobaczymy w grudniu jakie stypendium dostane
Rozumiem
Stary 2014-10-04, 12:10   #113
Jacek 199
Przyczajenie

stypendium socjalne na WSB

Witam wszystkich
W tym roku zaczynam studia zaoczne na WSB w innym mieście,cały czas szukam pracy,dlatego,chce złożyć wniosek o stypendium socjalne.Ale nie wiem dokładnie jakie dokumenty załączyć do wniosku,dlatego proszę o pomoc Mieszkam z mamą i dwójką rodzeństwa,więc na pewno trzeba dostarczyć na uczelnie informacje o dochodach z US za 2013 rok z tym,że jeśli ja i siostra,która teraz w maju skończyła 18 lat nie pracujemy to też musimy iść po takie zaświadczenie? Ja pracowałem w zeszłe wakacje,ale na umowe zlecenie,wiec nie wiem czy nawet jak się nie osiągnęło żadnych dochodów w danym roku to również trzeba coś takiego dostarczyć na uczelnie,bo ma się 18 lat,tak jak w przypadku mojej siostry?
Rodzeństwo dostaje zasiłek rodzinny z urzędu miasta i brat 250 zł alimentów z funduszu do 18 roku życia,więc musze iść do tego urzedu po jakieś zaświadczenie czy do skarbówki o dochodach z tego tytułu za ubiegły rok? Do tego chyba trzeba z Zus-u wziąć zaświadczenie o ubezpieczeniu,to też tylko moja mama,która pracuje czy ja i siostra również?

Bardzo proszę o pomoc i ewentualne dopowiedzenie czegoś,jeśli jeszcze jakieś dokumenty będa potrzebne.
Jacek 199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 12:42   #114
viva91
na przekór do celu

Dot.: stypendium socjalne na WSB

Cytat:
Napisane przez Jacek 199 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
W tym roku zaczynam studia zaoczne na WSB w innym mieście,cały czas szukam pracy,dlatego,chce złożyć wniosek o stypendium socjalne.Ale nie wiem dokładnie jakie dokumenty załączyć do wniosku,dlatego proszę o pomoc Mieszkam z mamą i dwójką rodzeństwa,więc na pewno trzeba dostarczyć na uczelnie informacje o dochodach z US za 2013 rok z tym,że jeśli ja i siostra,która teraz w maju skończyła 18 lat nie pracujemy to też musimy iść po takie zaświadczenie? Ja pracowałem w zeszłe wakacje,ale na umowe zlecenie,wiec nie wiem czy nawet jak się nie osiągnęło żadnych dochodów w danym roku to również trzeba coś takiego dostarczyć na uczelnie,bo ma się 18 lat,tak jak w przypadku mojej siostry?
Rodzeństwo dostaje zasiłek rodzinny z urzędu miasta i brat 250 zł alimentów z funduszu do 18 roku życia,więc musze iść do tego urzedu po jakieś zaświadczenie czy do skarbówki o dochodach z tego tytułu za ubiegły rok? Do tego chyba trzeba z Zus-u wziąć zaświadczenie o ubezpieczeniu,to też tylko moja mama,która pracuje czy ja i siostra również?

Bardzo proszę o pomoc i ewentualne dopowiedzenie czegoś,jeśli jeszcze jakieś dokumenty będa potrzebne.
Na stronie szkoły nie ma wykazu potrzebnych dokumentów? Zawsze też możesz zadzwonić do działu, który się zajmuje stypendiami i zapytać.

A pracując na umowę zlecenie chyba coś zarobiłeś? Więc musisz przedstawić też swój dochód.
Osoby pełnoletnie, które nie osiągnęły żadnego dochodu muszą najczęściej przedstawić zaświadczenie, że tego dochodu nie miały.

Zaświadczenie z US na pewno będzie potrzebne, a co więcej to zależy od szkoły czego wymaga, jedne chcą całą masę papierów, inne niekoniecznie.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-10-04 o 12:44
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 14:17   #115
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Witam wszystkich

zaświadczenie z US każdego z członków rodziny
wyrok w sprawie alimentów, od komornika zaświadczenie że ojciec nie płąci, zaświadczenie z funduszu ile brat dostał alimentów w tamtym roku, zaświadczenie z MOPSU bo macie zasiłek rodzinny ale on nie wlicza sie do dochodu
A co do ubezpieczenia to tylko mamy bo dzieci sa podpięte pod to ubezpieczenie
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
Stary 2014-10-04, 14:34   #116
pffe
BAN stały

Cytat:
zaświadczenie z US każdego z członków rodziny
wyrok w sprawie alimentów, od komornika zaświadczenie że ojciec nie płąci, zaświadczenie z funduszu ile brat dostał alimentów w tamtym roku, zaświadczenie z MOPSU bo macie zasiłek rodzinny ale on nie wlicza sie do dochodu
A co do ubezpieczenia to tylko mamy bo dzieci sa podpięte pod to ubezpieczenie
Co do zasiłku rodzinnego to zależy od uczelni.
Stary 2014-10-04, 17:34   #117
Jacek 199
Przyczajenie

Dzięki wielkie za odp,co do wyroku w sprawie alimentów na brata to taki dostaje się u komornika? i w ogóle potrzebne jest zaświadczenie,że ojciec nie płaci czy wystarczy tylko takie na którym jest inf ile brat tych alimentów dostał?
Znalazłem informacje dotyczące jakie dokumenty należy dostarczyć razem z wnioskiem i mam prośbę,jeśli rzuci ktoś na to okiem to będę bardzo wdzięczny,trochę daleko mam do uczelni i jak na najbliższym zjeździe będę składał wniosek to chciałbym,żeby się wszystko zgadzało.

Wykaz dokumentacji obowiązującej przy ubieganiu się o przyznanie stypendium socjalnego

1. Wniosek o przyznanie stypendium socjalnego.
2. Dokumenty stwierdzające wysokość dochodu rodziny studenta, w tym odpowiednio:
a) zaświadczenia z urzędu skarbowego o dochodzie członka rodziny podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy (za rok 2013).
b) oświadczenia studenta i członków rodziny studenta rozliczających się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne o dochodzie osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
c) oświadczenia członków rodziny o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
d) zaświadczenia albo oświadczenia studenta i członków rodziny studenta zawierające informację o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy (z ZUS lub KRUS).
3. Inne dokumenty:
a) zaświadczenie właściwego organu gminy, nakaz płatniczy albo oświadczenie
o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
b) umowę dzierżawy – w przypadku oddania części lub całości znajdującego się
w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego w dzierżawę, na podstawie umowy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, albo oddania gospodarstwa rolnego w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków podchodzących
z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej.
c) umowę o wniesieniu wkładów gruntowych – w przypadku wniesienia gospodarstwa rolnego do użytkowania przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną.
d) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną, lub odpis protokołu posiedzenia zwierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem, zobowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną.
e) przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową lub ugodą zawartą przed mediatorem do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny.
W przypadku, gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów lub otrzymała je
w wysokości niższej od ustalonej w orzeczeniu sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem: zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów,
a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów; lub informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych
z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności,
w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeśli dłużnik zamieszkuje za granicą.
f) dokument określający datę utraty dochodu oraz miesięczną wysokość utraconego dochodu.
g) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny oraz liczbę miesięcy, w których dochód był osiągany – w przypadku uzyskania dochodu
w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
h) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny
z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty – w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
i) odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód lub separację albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka – w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko.
j) odpis zupełny aktu urodzenia dziecka – w przypadku gdy ojciec jest nieznany.
k) odpis prawomocnego orzeczenia sądu oddalającego powództwo o roszczenia alimentacyjne.
l) orzeczenie sądu zobowiązujące jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka.
m) odpis prawomocnego postanowienia sądu orzekającego przysposobienie lub zaświadczenie sądu lub ośrodka adopcyjnego o prowadzonym postępowaniu sądowym w sprawie o przysposobienie dziecka.
n) orzeczenie sądu o powołaniu opiekuna prawnego dziecka.
o) odpis zupełny lub skrócony akt zgonu rodziców lub odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zatwierdzającego alimenty lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej z mediatorem zobowiązujących do alimentów – w przypadku osoby uczącej się.
p) kartę pobytu w przypadku cudzoziemca przebywającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na osiedlenie się; zezwolenie
na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich; zezwolenie
na zamieszkanie na czas oznaczony udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 53 ust. 1 pkt 13 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2011 r. Nr 264, poz. 1573 oraz z 2012 r. poz. 589 i 769), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej.
q) orzeczenie i niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności studenta
lub członków rodziny studenta powyżej 18 roku życia, o ile nie uczą się i pozostają na utrzymaniu studenta lub rodziny studenta.
r) zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły lub szkoły wyższej rodzeństwa lub dzieci wnioskodawcy do 26 roku życia. W przypadku nieuczęszczania do szkoły dzieci lub rodzeństwa studenta należy złożyć skrócony akt urodzenia dziecka.
s) zaświadczenie o wysokości dochodów studenta lub członka rodziny studenta
w przypadku, jeśli osiągnął dochody poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w roku kalendarzowym, w którym ustala się dochód.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-04, 18:07   #118
mansikkaa
Zakorzenienie

Wyrok na pewno ma mama Twoja.
Od komornika dostaje się zaświadczenie o bezskutecznosci ściągania alimentów w ciągu ostatnich 3 miesiecy oraz zaświadczenie że w roku 2013 nie ściągnął alimentów. A do tego trzeba mieć zaświadczenie z funduszu alimentacyjnego jaka kwotę dostał brat w 2013.
Dużo tych papierkow ale idzie załatwić bo sama mam taką sytuację
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
Stary 2014-10-04, 18:08   #119
pffe
BAN stały

Cytat:
Dzięki wielkie za odp,co do wyroku w sprawie alimentów na brata to taki dostaje się u komornika? i w ogóle potrzebne jest zaświadczenie,że ojciec nie płaci czy wystarczy tylko takie na którym jest inf ile brat tych alimentów dostał?
Znalazłem informacje dotyczące jakie dokumenty należy dostarczyć razem z wnioskiem i mam prośbę,jeśli rzuci ktoś na to okiem to będę bardzo wdzięczny,trochę daleko mam do uczelni i jak na najbliższym zjeździe będę składał wniosek to chciałbym,żeby się wszystko zgadzało.

Wykaz dokumentacji obowiązującej przy ubieganiu się o przyznanie stypendium socjalnego

1. Wniosek o przyznanie stypendium socjalnego.
2. Dokumenty stwierdzające wysokość dochodu rodziny studenta, w tym odpowiednio:
a) zaświadczenia z urzędu skarbowego o dochodzie członka rodziny podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy (za rok 2013).
b) oświadczenia studenta i członków rodziny studenta rozliczających się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne o dochodzie osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
c) oświadczenia członków rodziny o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
d) zaświadczenia albo oświadczenia studenta i członków rodziny studenta zawierające informację o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy (z ZUS lub KRUS).
3. Inne dokumenty:
a) zaświadczenie właściwego organu gminy, nakaz płatniczy albo oświadczenie
o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
b) umowę dzierżawy – w przypadku oddania części lub całości znajdującego się
w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego w dzierżawę, na podstawie umowy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, albo oddania gospodarstwa rolnego w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków podchodzących
z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej.
c) umowę o wniesieniu wkładów gruntowych – w przypadku wniesienia gospodarstwa rolnego do użytkowania przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną.
d) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną, lub odpis protokołu posiedzenia zwierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem, zobowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną.
e) przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową lub ugodą zawartą przed mediatorem do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny.
W przypadku, gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów lub otrzymała je
w wysokości niższej od ustalonej w orzeczeniu sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem: zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów,
a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów; lub informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych
z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności,
w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeśli dłużnik zamieszkuje za granicą.
f) dokument określający datę utraty dochodu oraz miesięczną wysokość utraconego dochodu.
g) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny oraz liczbę miesięcy, w których dochód był osiągany – w przypadku uzyskania dochodu
w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
h) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny
z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty – w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
i) odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód lub separację albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka – w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko.
j) odpis zupełny aktu urodzenia dziecka – w przypadku gdy ojciec jest nieznany.
k) odpis prawomocnego orzeczenia sądu oddalającego powództwo o roszczenia alimentacyjne.
l) orzeczenie sądu zobowiązujące jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka.
m) odpis prawomocnego postanowienia sądu orzekającego przysposobienie lub zaświadczenie sądu lub ośrodka adopcyjnego o prowadzonym postępowaniu sądowym w sprawie o przysposobienie dziecka.
n) orzeczenie sądu o powołaniu opiekuna prawnego dziecka.
o) odpis zupełny lub skrócony akt zgonu rodziców lub odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zatwierdzającego alimenty lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej z mediatorem zobowiązujących do alimentów – w przypadku osoby uczącej się.
p) kartę pobytu w przypadku cudzoziemca przebywającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na osiedlenie się; zezwolenie
na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich; zezwolenie
na zamieszkanie na czas oznaczony udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 53 ust. 1 pkt 13 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2011 r. Nr 264, poz. 1573 oraz z 2012 r. poz. 589 i 769), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej.
q) orzeczenie i niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności studenta
lub członków rodziny studenta powyżej 18 roku życia, o ile nie uczą się i pozostają na utrzymaniu studenta lub rodziny studenta.
r) zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły lub szkoły wyższej rodzeństwa lub dzieci wnioskodawcy do 26 roku życia. W przypadku nieuczęszczania do szkoły dzieci lub rodzeństwa studenta należy złożyć skrócony akt urodzenia dziecka.
s) zaświadczenie o wysokości dochodów studenta lub członka rodziny studenta
w przypadku, jeśli osiągnął dochody poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w roku kalendarzowym, w którym ustala się dochód.
Wyrok o alimentach z sądu bo sąd zarządził wysokość alimentów. Od komornika zaświadczenie o nieskutecznści egzekucji.
Stary 2014-10-04, 21:27   #120
Jacek 199
Przyczajenie

Dziękuję Wam bardzo za pomoc,nigdy czegoś takiego nie załatwiałem i jeśli chodzi o te wszystkie formalności to jestem trochę zielony

Czyli jednak wliczyć do dochodu ten zasiłek rodzinny?

W tym wniosku jest pewna tabela gdzie trzeba napisać wszystkich członków rodziny i trzeba określić wynagrodzenie za 2013 rok i teraz nie wiem czy ja mam wpisać tylko ten 1000zł co zarobiłem przez miesiąc wakacji czy zasiłek rodzinny,który otrzymywałem w zeszłym roku również? a siostra i brat mam wpisać zero czy też dochód z tego zasiłku i alimentów na brata,z tym,że do odbioru tych pieniędzy jest upoważniona mama,z racji tego,że brat ma 9 lat.

Mam jeszcze jedno pytanie..ostatnie średni miesięczny dochód musze obliczyć na podstawie 2013 roku? bo teraz chociażby tego rodzinnego nie otrzymuje,więc jest dochód inny niż rok temu,ale jeśli wszelkie dokumenty są za rok 2013 to na ich podstawie obliczam dochód miesięczny ,dobrze rozumiem?
wklejam link do tego wniosku,jakby ktoś miał chwilkę,żeby zerknąć
https://portal.wsb.pl/documents/9884...5-f2631c5e6cd5
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości