Stypendium socjalne - WĄTEK ZBIORCZY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-10, 22:10   #1
studenta
Przyczajenie

stypendium socjalne, alimenty a zmiana dochodu

Witam! Od października 2013 dostaję stypendium socjalne w wysokości 307zł (wyliczone z dochodu rodziny) i mieszkam z mamą i tatą, lecz w listopadzie okazało się, że mój tata musi płacić alimenty w wysokości 400zł na inne dziecko, więc nasz dochód rodzinny bardzo się zmniejszył i na prawdę brakuje nam pieniędzy. Czy ja mogę napisać wniosek do komisji stypendialnej np, że moja sytuacja materialna w rodzinie uległa pogorszeniu i czy mogą mi jeszcze raz przeliczyć dochód. Ktoś się w tym orientuje?
studenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 22:24   #2
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: stypendium socjalne, alimenty a zmiana dochodu

Nie wiadomo jaka uczelnia. Polecam postudiowanie regulaminów może tam będą jakieś wzmianki o tym jak nie to w poniedziałek wizyta w dziekanacie i dowiesz się na miejscu. Bo co uczelnia to inne prawa
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 23:37   #3
studenta
Przyczajenie

uczelnia to uwm. Już czytałam regulaminy i tylko jest tam napisane o przypadkach jeśli rodzic płaci alimenty "na mnie", a nie ma opisanego przypadku, że rodzic płaci na inne dziecko.
Stary 2014-01-11, 02:23   #4
madebyvirginia
Raczkowanie

Z reguly uczelnie maja okreslone ile najwiecej mozna dostac stypendium socjalnego. Najlepiej bedzie jak podejdzisz do dzialu zajmujacego sie stypendiami i sie zapytasz.
madebyvirginia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 08:38   #5
studenta
Przyczajenie

Ja doskonale wiem ile na mojej uczelni można dostać stypendium. Pytanie nie tego dotyczyło.
Stary 2014-01-11, 14:33   #6
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez studenta Pokaż wiadomość
Ja doskonale wiem ile na mojej uczelni można dostać stypendium. Pytanie nie tego dotyczyło.
Ale to czy Twój tata płaci alimenty nie ma się nijak do jego dochodu. W tej chwili osoba,na którą płaci ma większy dochód o te 400 zł, u Was się nie zmieniło nic.
To tak jak by Ci rachunki odliczali bo nagle Ci się zwiększyły.
Ważny jest dochód, a nie wydatki.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 23:54   #7
madebyvirginia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez studenta Pokaż wiadomość
Moze troche spusc z tonu, bo twoja wypowiedź była co najmniej nie miła.

I pffe ma rację, twój dochód się nie zmiejsza, ponieważ dochody brane są za rok poprzedni, więc wysokość twojego stypendium jest szacowana na ich podstawie. Spróbować zawsze można.

A jeśli nie, to radzę pójść do pracy, nawet te 20 godzin w tygodniu dałoby Ci więcej, niże kilkadziesiąt złotych socjalu więcej.
madebyvirginia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 08:23   #8
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez madebyvirginia Pokaż wiadomość
Moze troche spusc z tonu, bo twoja wypowiedź była co najmniej nie miła.

I pffe ma rację, twój dochód się nie zmiejsza, ponieważ dochody brane są za rok poprzedni, więc wysokość twojego stypendium jest szacowana na ich podstawie. Spróbować zawsze można.

A jeśli nie, to radzę pójść do pracy, nawet te 20 godzin w tygodniu dałoby Ci więcej, niże kilkadziesiąt złotych socjalu więcej.
no tak, ta praca by nie była głupim pomysłem ale nawet w przyszłym roku nie uwzględnią tego, że ojciec płaci alimenty. To nijak się ma do dochodu, nie ma nagle w skarbówce mniej na picie itd.
nikogo też nie obchodzi ile jest dzieci w rodzinie, dostajesz tyle stypendium ile wychodzi z wyliczenia Ci go, czyli podział dochodów na ilość osób w rodzinie i na jedną osobę się bierze dochód i z tego powstaje kwota stypendium.
Stary 2014-01-13, 14:14   #9
haru_haru
Rozeznanie

Ewentualnie ojciec może się zwrócić z wnioskiem o obniżenie alimentów powołując się na trudne warunki materialne rodziny, ale nie wiadomo czy się to uda, bo skoro mu naliczyli 400 zł alimentów to znaczy że jego dochód na to pozwala. Możliwe, że gdyby twój ojciec zmienił pracę na mniej opłacalną to wtedy alimenty by się zmniejszyły .
haru_haru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 16:35   #10
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez haru_haru Pokaż wiadomość
Ewentualnie ojciec może się zwrócić z wnioskiem o obniżenie alimentów powołując się na trudne warunki materialne rodziny, ale nie wiadomo czy się to uda, bo skoro mu naliczyli 400 zł alimentów to znaczy że jego dochód na to pozwala. Możliwe, że gdyby twój ojciec zmienił pracę na mniej opłacalną to wtedy alimenty by się zmniejszyły .
rzadko alimenty się zmniejszają, prędzej rosną. I jeszcze ojciec musi się liczyć z tym, że osoba, na którą płaci ma prawo raz do roku złożyć pozew o zwiększenie i często gęsto zwiększają o 50 zł i tak od roku do roku.
Stary 2014-02-14, 12:56   #11
Sunny_20
Przyczajenie

stypendium socjalne a alimenty

Witam. Chciałam zapytać czy ktoś może orientuje się jak wygląda sprawa z alimentami. W tym roku chciałabym zacząć studia na UG i dostać stypendium. Próg dochodu na osobę w tym roku wynosi 820 zł. Mój dochód z wypłaty mamy wynosi 481 zł. Dostaje od ojca jeszcze alimenty i w tym jest problem. Ogólnie przyznanych alimentów na mnie i 2 moich braci jest 900 zł. Czyli 300 zł na osobę (w takim przypadku przysługiwało by mi stypendium). Ale mama mi coś mówiła, że te alimenty są jakoś wyszczególnione, że moi bracia(gimnazjum) dostają po 250 zł. A ja (technikum) dostaje 400zł. I tu moje pytanie, czy do tego 481 mam doliczyć 300 czy 400zł. Ogarnia ktoś ten temat?

Edytowane przez Sunny_20
Czas edycji: 2014-02-14 o 13:15
Sunny_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-14, 13:13   #12
razdwapiec
Zakorzenienie

Dot.: stypendium socjalne a alimenty

Z tego co mi wiadomo, i tak wszystko jest przeliczane jako dochód na osobę, więc tak czy inaczej średnia wyjdzie 300, zatem stypendium dostaniesz. Tak jest u mnie (na UŚ) przynajmniej.
Stary 2014-02-14, 14:43   #13
maacieek
Zakorzenienie

U mnie na uniwerku bierze się dochody z pita i się liczy kwota/lp osób/12 miesięcy.
Swoją drogą zobacz sobie czy się w ogóle alimenty liczą do dochodu bo nie wszdzie i nie zawsze są liczone
Stary 2014-02-14, 16:20   #14
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
U mnie na uniwerku bierze się dochody z pita i się liczy kwota/lp osób/12 miesięcy.
Swoją drogą zobacz sobie czy się w ogóle alimenty liczą do dochodu bo nie wszdzie i nie zawsze są liczone
już teraz niemal wszędzie się liczą bo to jest dochód.

Autorko, wliczasz kwotę z pitu Twojej mamy i doliczasz do tego alimenty na Ciebie i Twoich braci. Bierzesz to wszystko i dzielisz na 4 osoby, bo jest Was trójka i mama.

To co Ci wyjdzie to od tych 820 odejmujesz i wychodzi Ci ile dostaniesz socjalnego. I taki przelicznik jest na większości uczelni. Ewentualnie są wyszczególnione kwoty, np. dochód na jedną osobę 250-300 zł to stypendium 450 zł. Zależy od uczelni.

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Sunny_20 Pokaż wiadomość
Witam. Chciałam zapytać czy ktoś może orientuje się jak wygląda sprawa z alimentami. W tym roku chciałabym zacząć studia na UG i dostać stypendium. Próg dochodu na osobę w tym roku wynosi 820 zł. Mój dochód z wypłaty mamy wynosi 481 zł. Dostaje od ojca jeszcze alimenty i w tym jest problem. Ogólnie przyznanych alimentów na mnie i 2 moich braci jest 900 zł. Czyli 300 zł na osobę (w takim przypadku przysługiwało by mi stypendium). Ale mama mi coś mówiła, że te alimenty są jakoś wyszczególnione, że moi bracia(gimnazjum) dostają po 250 zł. A ja (technikum) dostaje 400zł. I tu moje pytanie, czy do tego 481 mam doliczyć 300 czy 400zł. Ogarnia ktoś ten temat?
odnośnie Twojego ostatniego pytania: do tych 481 masz doliczyć 900 zł.
Stary 2014-02-14, 17:26   #15
Sunny_20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
To co Ci wyjdzie to od tych 820 odejmujesz i wychodzi Ci ile dostaniesz socjalnego. I taki przelicznik jest na większości uczelni. Ewentualnie są wyszczególnione kwoty, np. dochód na jedną osobę 250-300 zł to stypendium 450 zł. Zależy od uczelni.

To czyli 820- 706=114 ? chyba troche bez sensu

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
odnośnie Twojego ostatniego pytania: do tych 481 masz doliczyć 900 zł.
to wyjdzie 1381 zł, też troche bez sensu, jesteś pewna, że tak to trzeba liczyć?
Stary 2014-02-14, 17:30   #16
pffe
BAN stały

Cytat:

To czyli 820- 706=114 ? chyba troche bez sensu

to wyjdzie 1381 zł, też troche bez sensu, jesteś pewna, że tak to trzeba liczyć?
jeszcze raz Ci wytłumaczę: wychodzi Ci 1381 i dzielisz to na 4 osoby w rodzinie, czyli zostaje 345,42 i to odejmujemy od tych 820 zł progu do stypendium. Zostaje 474,75 i tyle stypendium Ci przysługuje.
Teraz jasne?
Chodzi o to, że razem z mamą o braćmi liczona jesteś jako wspólne gospodarstwo więc liczysz wszystkie dochody, Twoje, mamy, braci, w tym alimenty i to dzielisz na 4 osoby w rodzinie.

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

i tak, jestem pewna bo nie pierwszy raz już składałam podanie o socjalkę.
Stary 2014-02-14, 17:33   #17
eibhlin87
Zakorzenienie

Sumujesz wszystkie dochody i dzielisz przez liczbę osób, raczej nie będą dochodzić czy ty alimentów dostajesz 400 a brat 250. Jęsli student ma dochód to (jęsli nie jest samodzielny finansowo) też dodaje się ten dochód do całej sumy i dzieli na równą ilość.

pffe, ja z pierwszego postu zrozumiałam, że te 480 zł to już jest jej dochód podzielony przez 4, tylko na nią. Tzn., że matka zarabia 480x4

Edytowane przez eibhlin87
Czas edycji: 2014-02-14 o 17:34
eibhlin87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-14, 17:56   #18
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Sumujesz wszystkie dochody i dzielisz przez liczbę osób, raczej nie będą dochodzić czy ty alimentów dostajesz 400 a brat 250. Jęsli student ma dochód to (jęsli nie jest samodzielny finansowo) też dodaje się ten dochód do całej sumy i dzieli na równą ilość.

pffe, ja z pierwszego postu zrozumiałam, że te 480 zł to już jest jej dochód podzielony przez 4, tylko na nią. Tzn., że matka zarabia 480x4
a ja z pierwszego postu wywnioskowałam, że ona chce wliczyć tylko swoje alimenty a braci nie a nie. Już sama nie wiem o co chodziło, dlatego wyjaśniłam od a do z o co chodzi z tym wyliczaniem bo przecież wszyscy, którzy składają pierwszy raz mają ten problem
Stary 2014-02-14, 18:12   #19
Sunny_20
Przyczajenie

Cytat:

Dokładnie o to chodziło. Później miałam problem co zrobić z tym 900 zł, bo te alimenty są na dzieci (tak jest na papierku). Ale skoro te alimenty są składnikiem dochodu rodziny to chyba powinno sie je dzielić na 4 osoby. Wtedy by się zgadzało z tym co mówicie.

Cytat:
jeszcze raz Ci wytłumaczę: wychodzi Ci 1381 i dzielisz to na 4 osoby w rodzinie, czyli zostaje 345,42 i to odejmujemy od tych 820 zł progu do stypendium. Zostaje 474,75 i tyle stypendium Ci przysługuje.
Teraz jasne?
ok, już teraz rozumiem.
Stary 2014-02-14, 18:17   #20
pffe
BAN stały

Cytat:
Dokładnie o to chodziło. Później miałam problem co zrobić z tym 900 zł, bo te alimenty są na dzieci (tak jest na papierku). Ale skoro te alimenty są składnikiem dochodu rodziny to chyba powinno sie je dzielić na 4 osoby. Wtedy by się zgadzało z tym co mówicie.

ok, już teraz rozumiem.
tylko pamiętaj, że dochód mamy to liczysz ten z OIT-u i to z zeszłego roku. Jak dajmy na to, będziesz składać papiery we wrześniu/październiku 2014 to ważny jest pit z 2013 roku.
Stary 2014-02-14, 20:41   #21
maacieek
Zakorzenienie

Swoją drogą może byś zaczekała przynajmniej do matury lub ogłoszenia wyników. Bo w przysżłym roku którakolwiek kwota może wzrosnąć lub zmaleć, ale jeśli masz mały dochód to naturalne że ci się należy stypendium.
Stary 2014-02-16, 13:34   #22
kamczykk
Przyczajenie

Angry Pytanie o stypendium socjalne

Witam
Chce starac sie o stypendium socjalne na studiach i mam pare pytan:
- Jezeli mam zły dojazd do szkoly, to nalezy mi sie mieszkanie lub miejsce a w akademiku- jak to wyglada? Ze stypendium pokrywa mi wynajem mieszkania(kawalerki)? Jak to wyglada?

- Jezeli moja uczelnia jest droga, i na raty miesiecznie placic bede ok 800zł to stypendium to pokrywa czy nie?

Bardzo prosze o normalne odpowiedzi, nie wredne, po prostu chce sie dowiedziec jak wyglada otrzymanie pieniazkow ze stypendium socjalnego

Pozdrawiam, miłego dnia
kamczykk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 13:42   #23
michal321
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o stypendium socjalne

To ze strony uniwersytetu łódzkiego:

Wysokość stypendium socjalnego jest uzależniona od dochodu na osobę w rodzinie studenta / doktoranta:
1) Stypendium socjalne przysługuje studentowi / doktorantowi, w rodzinie którego dochód netto na jedną osobę nie przekracza 800 zł.
2) Stypendium socjalne przyznawane jest w wysokości:
a) dochód 0 zł- 200,49 zł- stypendium w wysokości – 555 zł,
b) dochód 200,50 zł- 300,49 zł - stypendium w wysokości – 485 zł,
c) dochód 300,50 zł- 400,49 zł - stypendium w wysokości – 420 zł,
d) dochód 400,50 zł- 602,49 zł - stypendium w wysokości – 360 zł,
e) dochód 602,50 zł- 800,-zł - stypendium w wysokości – 230 zł.
Kwota zwiększenia stypendium socjalnego z tytułu zamieszkania w DS lub w obiekcie innym niż DS wynosi – 200 zł
michal321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-16, 14:16   #24
Inna_Mi
Raczkowanie

Każda szkoła/uczelnia ma swoje zasady, więc najlepiej zgłoś się do jednostki zarządzającej u Ciebie stypendiami, tutaj raczej nie dostaniesz dokładnych odpowiedzi
Inna_Mi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 14:20   #25
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez kamczykk Pokaż wiadomość
Witam
- Jezeli mam zły dojazd do szkoly, to nalezy mi sie mieszkanie lub miejsce a w akademiku- jak to wyglada? Ze stypendium pokrywa mi wynajem mieszkania(kawalerki)? Jak to wyglada?

- Jezeli moja uczelnia jest droga, i na raty miesiecznie placic bede ok 800zł to stypendium to pokrywa czy nie?

Bardzo prosze o normalne odpowiedzi, nie wredne, po prostu chce sie dowiedziec jak wyglada otrzymanie pieniazkow ze stypendium socjalnego

Pozdrawiam, miłego dnia
W przyznawaniu stypendium liczy się dochód na osobę. Zwiększa się jak mieszkasz poza domem.
Miejsca w akademiku dochód i odległość w km, nikt nie będzie sprawdzał co ile masz połączenia.

Wielkość stypendium i zasady przyznawania zależą i tak od uczelni.
Jak to jest na uczelniach płatnych - nie mam pojęcia.

Najlepiej byłoby skontaktować się z sekretariatem.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 14:23   #26
michal321
Raczkowanie

Ale mniej więcej może się zorientować.
Na uczelniach prywatnych stypendia zwykle są niższe niż na państwowych,
a stypendium z dodatkiem na mieszkanie raczej nie przekroczy 1000zł (na państwowej uczelni).
800 zł miesięcznie to dużo, stypendium pewnie nie pokryje nawet tego.

Edytowane przez michal321
Czas edycji: 2014-02-16 o 14:27
michal321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 16:07   #27
ina182
Raczkowanie

cześć

1.czyli stypendium socjalne + stypendium zwiększone i jak ktoś ma niepełnosprawność jeśli ktoś ma, do tego stypendium za wyniki w nauce , można tyle czy tylko 2?
2.o co chodzi z tą zapomogą ?
3.Czy alimenty brata wliczają się w dochód?
4.Jak jest z tym kredytem studenckim?
5.jest taki program student II dla niepełnosprawnych czyli np Ci co mają lub dostaną to stypendium o to nie można się już starać o stypendia na uczelni, czy wogóle takie coś się wlicza do dochodu.

Słyszałam że co roku podnoszą próg czyli te 800zł się co roku zwiększa?

bo np.jak rodzice pracują albo mają rentę i co roku dodają jakiej 12-20 zł podwyżki , to chyba i te 800 zł się zwiększa, czy nie?

"Naj­piękniej­sze chwi­le przeżywa­my wte­dy, kiedy do­wiadu­jemy się, że ktoś nas kocha"

"W życiu istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca"

Edytowane przez ina182
Czas edycji: 2014-02-16 o 16:17
ina182 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 16:12   #28
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kamczykk Pokaż wiadomość
Witam

Pozdrawiam, miłego dnia
na dwóch uczelniach, an których studiowałam zwiększenie do mieszkania to TYLKO wtedy gdy masz ponad 100 km od domu uczelnię i jak wynajmujesz mieszkanie lub masz przyznany akademik. Resztę doczytasz w regulaminach uczelni, które Cię interesują ale na 800 zł czy więcej bym nie liczyła bo progi są 700-800 zł a pewnie masz jakieś dochody.

A na pokrycie opłat możesz przekazać stypendium socjalne, wtedy się składa taki papierek, że mają pobierać na poczet opłat

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

Cytat:
Napisane przez ina182 Pokaż wiadomość
cześć

1.czyli stypendium socjalne + stypendium zwiększone i jak ktoś ma niepełnosprawność jeśli ktoś ma, do tego stypendium za wyniki w nauce , można tyle czy tylko 2?
5.jest taki program student II dla niepełnosprawnych czyli np Ci co mają lub dostaną to stypendium o to nie można się już starać o stypendia na uczelni, czy wogóle takie coś się wlicza do dochodu.

bo np.jak rodzice pracują albo mają rentę i co roku dodają jakiej 12-20 zł podwyżki , to chyba i te 800 zł się zwiększa, czy nie?
1. socjalne jest takie samo dla niepełnosprawnych tylko czasami wyższe, naukowe po 1 roku studiów możesz się starać i ono nie jest zależne od socjalnego ani w drugą stronę.
2.zapomogę możesz dostać jak coś się stanie np. rodzic straci pracę. Jest jednorazowa i u mnie wynosi max 500 zł.
3.tak, alimenty brata wliczają się w dochód.
4.składasz podanie dopiero w styczniu i musisz mieć dwóch żyrantów o dwóch różnych nazwiskach i nie o tym samym miejscu zameldowania. Jest to koło 600 zł miesięcznie. Spłacasz dopiero po 2 latach od zakończenia studiów.
5. na różnych uczelniach się liczy lub nie.
Stary 2014-02-16, 16:25   #29
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ina182 Pokaż wiadomość
cześć

1. zazwyczaj można pobierać wszystkie należne stypendia, jednak nie więcej niż x zł
2. zapomoga jednorazowa, np. za śmierć rodzica
3. tak
4. 600zł co miesiąc, warunki jak już wyżej napisano

Progi stypendium są zależne od uczelni, w niektórych jest najniższy możliwy, czasami uczelnia nie zwiększa progu co roku.
Stary 2014-02-28, 20:22   #30
ina182
Raczkowanie

Do dochodu na stypendia wliczają się tylko rodzice i rodzeństwo , czy zależy z kim się mieszka?

"Naj­piękniej­sze chwi­le przeżywa­my wte­dy, kiedy do­wiadu­jemy się, że ktoś nas kocha"

"W życiu istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca"
ina182 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości