![]() |
#91 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy starsi ludzie gloryfikują tłuszcz?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Coś jest nie tak, gdy lekarz (jaki lekarz?) stwierdza, że ktoś nie może przybrać/stracić zdrowo na wadze czy wyrobić sobie mięśni bo "taka uroda". ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
BAN stały
|
Dawniej/ czasy powojenne/ ludzie jedli tłusto ale więcej się ruszali, czynnościami w pracy i w domu spalali ten zjedzony tłuszcz.
Do pracy, do szkoły piechotą albo rowerem, auto mało kto miał. W pracy mniej maszyn , dużo pracy wymagającej użycia siły. Pranie ręczne albo we "frani". Noszenie węgla z piwnicy, trzepanie dywanów, mycie podłóg na kolanach, koszenie kosą, rąbanie drewna. Nawet przy gotowaniu można było spalić kalorie mieląc młynkiem czy maszynka do mielenia, ubijając trzepaczką a nie mikserem. I tak im zostało, organizm domaga się tłuszczu, tłuste potrawy są smaczniejsze. A gdy jeszcze w reklamie telewizyjnej kilkoro staruszków raczy się golonkami i tortami a miła pani doktor robi im wykład, że medykamenty z apteki ochronią ich wątroby i naczynia krwionośne od niekorzystnego wpływu zjedzonych specjałów albo ksiądz idący po kolędzie częstowany smakołykami poradzi sobie ze zgagą za pomocą szklanki wody i tabletki /taka reklama/ to jak można nie gloryfikować tłuszczu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jako "totalitarystce" podobają się systemowe rozwiązania takich problemów np. zakaz sprzedaży śmieciowego jedzenia w szkołach (dziś ustawa przeszła). Ale nie ma chyba sposobu na rozwiązanie tego problemu u dorosłych ludzi, a szkoda. Może jakiś podatek od niezdrowego jedzenia? ![]() Wiem, że to zabrzmi kontrowersyjnie, ale mnie fascynuje pomysł bezmięsnych poniedziałku z PRL-u czy dotowanie barów mlecznych w których mięsa nie podawano. Ja wiem, że to nie było promowanie wegetarianizmu albo danie o zdrowie Polaków, a reakcja na braki w zaopatrzeniu. W czasach gdy wiele osób zjada codziennie tłuste czerwone mięso na obiad (i czasem na kolację) być może to by się przydało. Bo nie tylko wśród starszych osób widzę tendencję do uwielbiania tłustego. Widzę także, że wiele młodych osób nie wyobraża sobie tego jak można np. na obiad nie zjeść golonki, bądź kotleta, a obiad bezmięsny czy z ryba uważają za bezwartościowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, czy to słynne geny, ale pewno tak ![]() Nie moje wina, że niektórzy na prawdę są z natury chudzi, nie mają nadwagi pomimo jedzenia wszystkiego na co mają ochotę, ani nie zamieniają się w górę mięśni przy intensywnym treningu. Edytowane przez Kolor Bzu Czas edycji: 2014-10-28 o 17:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
Mam babcię i dziadka gloryfikujących tłuszcz. Ziemniaki zalewa się u nich sosem złożonym z wytopionego tłuszczyku, je się dużo i obficie, i mówi "mięsko dojedz, warzywa zostaw" :P Dziadek miał guzy jelita grubego i zawał, babcia kamienie na woreczku żółciowym i cierpi na nadciśnienie. Ruchu od lat mają niewiele, bo emerytura, renta... A większe prace wykonuje ciotka z wujkiem (mieszkają z nimi). Nikt mi nie wmówi, że dieta złożona w dużej mierze z tłuszczu jest zdrowa, a dziadki są takie mądre :P Trzeba zachować odpowiednie proporcje między węglowodanami, tłuszczami i białkami (cukry proste oczywiście można odstawić, ale nikt mi się powie, że wszystkie "węgle" mnie zabiją; sama biochemia udowadnia, że do spalenia tłuszczu potrzebne są węglowodany [tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów]). Ja lubię masło (z kukurydzą na parze <3), oliwę, ale jak zjem tłuste mięso utopione w tłustym sosie, to dostaję natychmiast zgagi. Poza tym chyba zapomniałyście, że taka dieta ma zły wpływ na układ pokarmowy - bo zwykle brak w niej błonnika (wielki kawał mięsa, ziemniaki w tłuszczu ze skwarkami i łyżeczka buraczków :/).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | ||
and cigarettes
|
Cytat:
Żadne mięśnie nie mają tendencji do samoistnego powiększania rozmiaru. By się powiększały muszą mieć budulec. A zwiększone dawki białka przy budowaniu mięśni są rzeczą normalną. Białkiem w proszku, to nawet ja się suplementowałam, jak mi mięso nagle przestało smakować. Także - nic niezwykłego. Cytat:
Nikt się nie zamienia w górę mięśni od intensywnego treningu. A nawet - intensywnym treningiem łatwiej sobie spalić mięśnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Państwo totalitarne jest dla ćwierćinteligentów. Nie wiem jak można popierać takie rozwiązania. Ja się jednak uważam za osobę inteligentną i chcę sama kierować moim życiem.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2014-10-28 o 19:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Jak każdy, kto chce zbudować mięsnie. Bez białka nie ma mięsni.
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Powiedz to grubemu
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama nie potrafisz się chyba zdiagnozować, więc nie wiesz jaki lek brać. Proste. No chyba, że jesteś na tyle inteligentna, że umiesz sama się zdiagnozować, ale wątpię ![]() Przecież napisałam w cudzysłowie (bo niektórzy np. zakaz o którym wspomniałam uważają za totalitaryzm), jestem zwolenniczką państwa, które dba o swoich obywateli. A wyrabianie dobrych nawyków żywieniowych jest na korzyść całego społeczeństwa. I właśnie czytałam w ramach tego tematu o tym, że w Kanadzie promuje się niejedzenie mięsa w jeden dzień w tygodniu, a to chyba nie jest państwo totalitarne. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-10-28 o 19:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Promowanie zdrowych nawyków nie powinno się odbywać przez ograniczanie dostępu do niezdrowych przekąsek. Z tym zakazem w szkołach to akurat się zgadzam, ale żeby musieć czekoladę przed dorosłymi chować? To robienie z ludzi głupków w imię ich dobra. Edytowane przez zielonkava Czas edycji: 2014-10-28 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście nie chcę, aby batoniki kosztowały więcej, wtedy będzie jeszcze gorzej bo ludzie tym bardziej będą kupowali te najgorszej jakości. Właśnie chodzi o uświadamianie ludziom, że niektóre produkty, a szczególnie ich nadmiar może szkodzić. Właśnie przez DOBRE kampanie społeczne (bo w Polsce z tym jest problem), nauczanie w szkołach zasad odżywiania itd. Jak to mówią 1 dolar wydany na profilaktykę, to oszczędność 100 na służbę zdrowia. I jeszcze tu dołożę np. stołówki szkolne, obecnie są coraz częściej zamykane, a jedzenie dowozi catering, który bardzo często jest niezdrowy i nie spełnia norm zdrowego żywienia. A o to co na obiad jedzą dzieci w szkole też powinno się dbać. Moim najostrzejszym pomysłem jest podkręcenie norm dotyczących żywności, choć z tym w Polsce i tak jest dobrze. No, ale jeśli wejdzie TTIP normy spadną to poziomu tych z USA. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
and cigarettes
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Owszem, wiem. Ale jednak wiesz patrząc się np. na kumpli od sportu TŻ-a to oni bez suplementów mają po prostu zarysowane klaty, a mój ma dosłownie niemal wklęsłą. Także wiesz suplementy by przybrać mieśni ok, suplementy by wygladać normalnie to już tak średnio.
---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- No coś w tym guście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
No dobra, ale ile co on je na co dzien?
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
W sensie, że mam jego jadłospis podać
![]() Na śniadanie ekwiwalent jakiś 6 kanapek (1 kanapka zamienna na np. jajecznicę z dwóch jajek itp.) Na obiad tak z 300-400 gram mięsa do tego z pół kilo ziemniaków i odpowiednio dużo surówki (wybacz gramowo Ci nie podam) Kolacja to powtórka ilości ze śniadania. Szkopuł w tym, że takich obiadów potrafi zjeść dwa- jeden w pracy i jeden w domu. Do tego ciągle coś podgryza- owoce, jogurt z musli, płatki kukurydziane, ciasteczka zbożowe, kabanosiki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
To mi bardziej pasuje, niż teoria o mięśniach, które nie chcą się powiększać ![]() Bo faktycznie, przy takim metabolizmie, dodatkowa suplementacja białkiem jest konieczna, żeby miało co budować mięśnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Paulinica z ręką na sercu nie wiem co dokładnie i jak jadał jak ćwiczył. Niestety w niecały miesiąc po tym, jak razem zamieszkaliśmy nabawił się poważnej kontuzji i do dziś może tylko chodzić na fizjoterapię i ewentualnie basen, także na żadnej sportowej diecie nie jest i zapewne do czasu prawdopodobnej operacji (i jakiś czas po niej) na żadnej sportowej diecie nie będzie. Teraz to ja mogę tylko właśnie przybliżone ilości podać, bo po pierwsze codziennie jemy co innego, a po drugie, jak wspominałam, obecnie żadna sportowa dieta nie ma sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
BAN stały
|
Tłuszcz i sól. Ja z dziadkiem walczę od 5 lat. Nadciśnienie, miażdżyca a i tak wszystko tłuszczem zalewa i zasypuje solą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
przecie ja nigdzie nie napisałam, że takich nie ma, nawet więcej, napisałam że istnieją
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Popieram.
![]() ![]() Strasznie się tam męczyłam. Nie mówiąc już o tym, że w takie zachomikowane produkty to raj dla moli spożywczych. Trochę offtopnęłyśmy, ale nic ![]()
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#118 |
zielony stworek
|
Tłuszcz to nie. Od lat nie spotkałam się ze smażeniem na smalcu (ostatnio czytałam o tym tylko na wizażu). Skwarków dziadek też nie praktykuje od jakiś 20 lat.
Niestety plagą są vegety, kostki rosołowe dodawane przez rodzicielkę i teściową do wszystkiego, często zamiast warzyw! To się zazwyczaj kończy kłótnią i niezrozumieniem czemu ja tego nie chcę jeść (mam chory żołądek),bo one mogą mi dać tabletki na żołądek (reklamowane w tv) i będzie dobrze ![]() [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4867185 4]Tłuszcz nie jest taki zły jak go malują. Z dwojga złego lepiej przeginać z tłuszczem niż z cukrem.[/QUOTE] ![]() Nie mogę oduczyć ojca słodzenia,a strasznie przegina,bo 2 czubate łyżeczki do herbaty,do tego tłuste mleko (do tego paskudztwo UHT z Lidla) do kawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
odnośnie słodzenia - i tak nikt nie pobije mojego taty. ,,kawa" to według niego łyżeczka kawy rozpuszczalnej, pół szklanki wody, pół mleka 1,5% i 3!! łyżeczki cukru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() vegety i kostki rosołowe - kurczę, przyznaję, również mój błąd ![]() ![]() co do mleka UHT to z kolei moi dziadkowie kupują. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.