![]() |
#61 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy starsi ludzie gloryfikują tłuszcz?
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Moi dziadkowie zdecydowanie uprawiają kult tłuszczu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Moja babcia też niestety go gloryfikuje
![]() Spotkałam się jeszcze z poglądem, że jak jeść warzywa, to tylko dobrze (tzn długo) wygotowane ![]()
![]() |
#64 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Moja babcia używa trochę, ale nie za dużo (choć więcej ode mnie). Druga babcia nie używała prawie wcale, ot tyle tylko ile trzeba.
Stąd jestem przyzwyczajona, że masło owszem (kocham smak masła), ale prawdziwe, nabiały półtłuste (jakiś smak w końcu muszą mieć ![]() Jestem jedyną osobą w rodzinie, której zdarza się robić coś na głębokim oleju (np. sajgonki) a i to od święta. Zawsze żywiono się u mnie w sposób zbilansowany, nikt w rodzinie nie miał i nie ma nadwagi, nikt nie polewał jedzenia toną tłuszczu. Bardzo to sobie chwalę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Ja już przestałam znajomym mówić, że chude twarogi czy odtłuszone mleka to nic dobrego, że masło jest lepsze niż margaryna roślinna, od łyżki śmietany w sosie czy polania makaronu łyżką oliwy się nie tyje, a czerowne mięso nie zabija po drugim kęsie, bo to sensu nie ma. Ludzie sobie żyją z przekonaniem, że kurczak z suchym ryżem (koniecznie bez sosu i tłuszczu) to najlepszy obiad, a mieszanka musli z biedry z mlekiem 0% to najlepsze śniadanie. I kolacji nie jemy, bo od kolacji się umiera. Ehe. Edytowane przez coffee Czas edycji: 2014-10-26 o 18:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jem masło, do sałatki zawsze dodaję trochę oliwy, zupy zabielam śmietaną (choć nie jakąś dużą ilością i po części też dla smaku). Mleko musi mieć te minimum 2,0 (zresztą to 0& nawet nie smakuje jak mleko), serki białe półtłuste. Ale za to z mięsami uważam (jadamy zarówno drób jak i mięso czerwone i ryby) by nie były zbyt tłuste i te najgorsze fragmenty wykrawam. Wszystko jest dla ludzi i wszystko jest zdrowe o ile nie jest przesadzone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co kto lubi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Ty i Dacn chyba pomyliłyście się w tym o co Wam chodzi. Jej chyba chodzi o to, że ograniczenie spożywania tłuszczy zwierzęcych niewiele wpływa na obniżenie cholesterolu, a Tobie o to, że są różne związki w pożywieniu, które metabolicznie potem działają na obniżenie ogółu cholesterolu, stąd to nieporozumienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Nie pamiętam jak gotowała moja babcia ze strony mamy,jak jeszcze była w stanie gotować to mieszkaliśmy razem i gotowała mamma,babcia raczej tylko takie rzeczy,których mama nie potrafiła (pierog,parzaki). Kiedyś zrobiła pączki i były bardzo tłuste,ale może to kwestia tego,że niezbyt się udały.
Druga gotuje okropnie. Ziemniaki polane tłuszczem. Rosół-jedno wielkie oko. Z jednego schabowego można by odlać miskę tłuszczu. Nie daję rady tego jeść.
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | ||
Zadomowienie
|
Moi dziadkowie na szczęście mają tą świadomość - głównym powodem jest nieszczęsny poziom cholesterolu, babcia faktycznie kiedyś gotowała tłuściej (ale nie tak, jak tutaj piszecie) no a teraz to tak normalnie, porównywalnie z moją mamą.
Cytat:
Tłuszcz w nadmiarze sam w sobie jest obrzydliwy i nie sądzę, żeby istniała potrzeba dodatkowo go obrzydzać ![]() ![]() Cytat:
Idealnym przykładem są ostatnie wakacje, kiedy to koledzy zapoznali dwie dziewczyny o figurze modelek, same w sobie może nie były jakimiś pięknościami, ale ich figury sprawiały, że dosłownie nie mogły się opędzić od zainteresowanych (a jestem przekonana, że masa osób widząc je rzuciłaby hasło - anorektyczki).
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma wielu fit ( nie skinny fit czy anorektofit) dziewczyn w rozmiarze 34, no chyba że wzrostu ma 150 cm. Albo jest się bardzo chudym albo fit. Mięśnie mają swoją objętość i nie da się ich wepchnąć w obcisłe rurki w rozmiarze 34. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
Moja babcia jest w stanie wrzucic kostkę masla do zupy, ale najchętniej nie do gara tylko kazdemu na talerz. Ktos za komuny jen wmowil, ze tylko mieso zawiera witaminy.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#78 |
Rozeznanie
|
Oj tak...moja babcia może nie gloryfikuje, co stosuje w nadmiarze, ale myślę, że wynika to z faktu, że wychowywała się w czasach wojny i ma zupełnie inne podejście do jedzenia niż ja albo moja mama. I jak idę do niej na obiad, to przy drugim daniu jest mi ciężko (dosłownie), bo zazwyczaj mięso ocieka tłuszczykiem, a ziemniaki są oblane resztą tego tłuszczyku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wyraziłam swoje zdanie ![]() Cytat:
![]() Szczerze mówiąc to sama też się pod tym podpisuję i zgadzam z tym, że kobiety obdarzone przez naturę i z ciałkiem tu i tam przegrywają pod względem ponętności z dziewczynami szczupłymi / wyćwiczonymi. nie rozumiem, jak kiedykolwiek mogło istnieć inne przekonanie... grube jest niefajne, ubrania cisną, szybciej się pocisz no i po prostu nieestetycznie wygląda. PS proszę się nie obrażać, ja nie mówię, że jak jest się ma nadwagę, to już nie można się podobać (komuś innemu niż własnej babci). Są tacy, co lubią, ale z moich obserwacji wynika, że to mniejszość obecnie.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego jak dziewczyna nie je nic, ćwiczy do utraty tchu i jest zwyczajnie szczupła w rozmiarze 34. No ok, ale nie mówmy o niej że jest fit. Fit jest poszanowaniem dla swojego ciała. Nadmierne odchudzanie nim nie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
A skąd pomysł, że jak ktoś nosi 34 to nie szanuje swojego ciała. Ćwiczę regularnie, a mam 34 przy wzroście 159 właśnie bo po prostu mam bardzo szybką przemianę materii. Plus do tego raczej zdrowa dieta, mało cukrów i tłuszczy.
Raz miałam większy rozmiar, jak przytyłam 8 kg po wypadku. Teraz zarzuciłam i znowu mam 34. Fakt miewam problemy z rurami, bo często są za ciasne w łydkach, ale że i tak nie lubię tego kroju to nie kupuje i po kłopocie.
![]() |
#82 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
Matka mojego TŻa smaży wszystko na smalcu albo margarynie i nawet do ziemniaków dodaje pełno przyprawy Kucharek, coś strasznego, na szczęście moja mama już nie popełnia tego błędu.
Miesiąc temu odstawiłam całkowicie mięso i wszystkie moje biegunki i problemy z niestrawnością zniknęły, może też dlatego, że mniej smażę i jem więcej warzyw i owoców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest nim nadmierne odchudzanie. A i rozmiar 34 nie jest rozmiarem fit, jest to XS czyli rozmiar odpowiedni dla kobiety o: obwodzie w biuście 80-82 cm talii 65 cm i biodrach do 90 cm ( lub mniej) Mało tkanki tłuszczowej która JEST POTRZEBNA do funkcjonowania, mało tkanki mięśniowej równie potrzebnej. Nie jest to rozmiar kobiety fit= ćwiczącej i dobrze się odżywiającej. Podobnie jak BMI okolic 18. I jak wspomniałam nie kojarzę wielu baletnic w tym rozmiarze ( po okresie dojrzewania of course) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, że baletnica ma inną figurę, ale bycie fit to kondycja i regularne ćwiczenia a nie baletowa harówa po kilka godzin dziennie. Jak nie ćwiczyłam to nawet tych 34 nie miałam, więc nie wyrokuj dla ogółu.
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
Moze osobny wątek na taka dyskusje załóżcie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam. Poniosło mnie jak zwykle gdy ktoś tonem eksperta wygaduje farmazony.
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do obserwacji jak wyglądają uda siatkarek lub ciało instruktorek pilatesu a i nawet nogi baletnic- sa mocna i masywne mimo że szczupłe. Zaburzona gospodarka hormonalna, np brak miesiączek NIE oznacza zdrowia i bycia fit. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja znam facetow, ktorzy lubia kobiety z miseczka E ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:03.