![]() |
#91 |
mOLDerator
|
Dot.: Wątek bułgariowo-offtopowy
Jedni moi znajomi specjalnie jeżdżą do Bułgarii samochodem z dużym bagażnikiem, żeby się tam obkupić na tych targach. Jak dla mnie są to niefajne ubrania i sama bym nie kupiła, ale widać mają zwolenników.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Też to zauważyłam,ale nawet nie tylko w Bułgarii,to samo na Litwie.
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Ale nie okłamujmy się, przeciętnego bułgara nie będzie stać przejechać sporo kilometrów, by kupić gdzieś tańsze ciuchy. O TAK JAKBY polak mieszkający w górach miał robić zakupy nad morzem. U mnie przez tydzień mieszkał bułgar i mówił ze musi kupić sobie w Polsce ubrania,bo u siebie zapłaciłby da razy tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
Wczoraj robiłam jogurt grecki z truskawkami i tak mi się przypomniało
![]() Taka ciekawostka. http://forsal.pl/artykuly/724965,jog...ksportowy.html Zwróćcie uwagę jak będziecie kupowały jogurty typu greckiego, czy czasami nie ma tam bułgarskich bakterii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Ja nie używam raczej
![]()
![]() |
#96 |
mOLDerator
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48966312]Wczoraj robiłam jogurt grecki z truskawkami i tak mi się przypomniało
![]() Taka ciekawostka. http://forsal.pl/artykuly/724965,jog...ksportowy.html Zwróćcie uwagę jak będziecie kupowały jogurty typu greckiego, czy czasami nie ma tam bułgarskich bakterii ![]() O, kurczę, nawet nie wiedziałam, że takie "specjalne" są ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
Mieszkanki Łodzi - zazdroszczę!!!
https://www.facebook.com/events/740349189381873/ Dni Bułgarii w Łodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Czy ten watek jeszcze troche zyje tzn. czy moglby?
![]()
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
Ja tez obecna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Witam, nie wiedziałam, że wątek o Bułgarii jest na naszym forum
![]() Bułgarię uwielbiam, byłam już tam kilka/-naście razy, mam znajomych Bułgarów, którzy obecnie mieszkają w Polsce... Właśnie wróciłam od nich gdzie nakarmili mnie bg jedzeniem i pysznymi baniczkami ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]()
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
jak nie zaśpię to jadę jutro na festiwal Surva (Сурва) do Pernik(a?), strasznie sie jaram
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
Super, będziesz robiła jakieś fotki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50015078]Super, będziesz robiła jakieś fotki?[/QUOTE]
pewnie porobię jakieś, ale telefonem, bo zepsuł mi się aparat xD ale moze ktos ze znajomych cos ze sobą zabierze i wyżebrzę zdjęcia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kolezanka nie chce tam mieszkac chociaz moze bo maz ma sluzbowe mieszkanie.Kolezanka opowiadala ze Bugarzy dziela sie na dwie grupy,normalni Bulgarzy ktorzy pracuja,ucza sie itd.Oraz na Bulgarow tatarskich,ich poznaje sie od razu bo przypominaja cyganow,kobiety chodza w pizamach po ulicy,w kapciach,i te kobiety utrzymuja domy a faceci kradna i kombinuja,no i w ogole opowiadala bardzo duzo zlego o tych Bulgarach Tureckich,no i w tym miasteczku pelno jest takich bulgarow i dlatego ona nie chce tam mieszkac i nie pozwoli by maz przedluzyl kontrakt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co prawda pierwsze słyszę o Bułgarach tatarskich, ale moze to po prostu Turkowie albo Romowie? Zwłaszcza Romów jest tu sporo, w samej Sofii są cygańskie getta, gdzie ludzie boją się chodzić czy nawet jeździć autem. Cyganów łatwo poznać, również dlatego że jeżdżą wozami konnymi po ulicach :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli nie, to sama nie wiem. W Bułgarii jest bardzo dużo Cyganów i stanowią oni duży problem społeczny, ale nie tylko przecież w tym państwie. A Polski chyba też nikt nie ocenia przez pryzmat jakiegoś miasta, w którym jest większa ilość Cyganów. Mieszkałam w Bułgarii semestr i jest to normalny kraj, mieszkają tam normalni ludzie, żadnych piżam na ulicy nie widziałam. Do dzielnic cygańskich się nie zapędzałam, bo ich boją się nawet Bułgarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50034182]Może chodzi Ci o Pomaków?..
Jeśli nie, to sama nie wiem. W Bułgarii jest bardzo dużo Cyganów i stanowią oni duży problem społeczny, ale nie tylko przecież w tym państwie. A Polski chyba też nikt nie ocenia przez pryzmat jakiegoś miasta, w którym jest większa ilość Cyganów. Mieszkałam w Bułgarii semestr i jest to normalny kraj, mieszkają tam normalni ludzie, żadnych piżam na ulicy nie widziałam. Do dzielnic cygańskich się nie zapędzałam, bo ich boją się nawet Bułgarzy.[/QUOTE]Nie wiem,kolezanka mowila ze to Bulgarzy Turkowie czy Tureccy ,tak cos od Turcji,i ze tych normalnych Bulgarow to jest malo a wiekszosc to te Bugary Tureckie.Kolezanka jak tam jedzie to z domu wychodzi tylko w towarzystwie meza,nie bede pisac wszystkiego co mowila kolezanka ,bo bede posadzona o rasizm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Wypadła mi nazwa z głowy,byłam w Bułgarii w jakimś zwykłym mieście,chyba Burgaju i właśnie tam mi się w oczy rzuciło dużo żebrzących ludzi,ale ogólnie lubię klimat Bułgarii.
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Najlepiej samemu pojechać i przekonać się jak jest w Bg...
Uwielbiam spędzać tam lato, ale mieszkać już bym nie chciała... Jeśli chodzi o Romów, Bułgarów Cygańskich nie są tacy źli, trzeba na nich uważać, ale bez przesady...moi znajomi przez chwilę mieszkali w dzielnicy mieszanej...nie spotkałam nikogo biegającego po ulicy w piżamie... Mnie najbardziej w bg przerażały te ich lombardy za kratami i tablice z nekrologami...
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Ja byłam w zeszłym roku w Primorsku.
Fakt, nekrologi mnie tak zaszkoczyły, że masakra. Nie mogłam uwierzyć, że można je wywieszać przed drzwiami takie kolorowe i wgl.. Co jeszcze mnie zaskoczyło - totalna swoboda w kontaktach międzyludzkich. Oglądałam etui do telefonów i zostałam złapana za rękę tak jak gdyby nigdy nic przez sprzedawczynię i trzymając mnie za rękę poprowadziła do innych etui które chciała mi pokazac, wziela moj telefon, pokazywała jak bedzie wygladac w etui. Coś mówiła, uśmiechała się jak do koleżanki. xDD U nas cos takiego by nie przeszlo, prędzej by patrzyli mi na ręce czy nic nie ukradnę. ;D Na ulicach spokój. Wracałyśmy wieczorami, nieraz w nocy, nikogo kto by nas zaczepił. Ani jednej osoby, ani jednego głupiego tekstu, spokój i cisza. Kulturka. U nas bym się bała wyjsc sama ;D Jedzenie...okropne, słone, wszystko jakby w jednym smaku. Dziwna herbata, dziwne pomidory, jakaś kiełbasa była dobra, ale ogólnie nie jem mięsa praktycznie więc sie nie najadłam. Sery są niby dobre...ale można tylko trochę ich zjeść przez te sól bo stanowczo jej ZA WIELE. Dużo towarów, tańszych niż u nas. Torebka którą kupimy tutaj za 270zł minimum tam była za 100zł w przeliczeniu na nasze. Buty, ciuchy, bransoletki...wszystko tanie. Kosmetyki, te różane bardzo dobre, facetowi kupiłam po goleniu krem z olejkiem różanym to sobie chwali do dziś. Jechałyśmy tam autobusem, ponad 30 godzin, to było zdecydowanie najgorsze. Woda w morzu ciepła, aczkolwiek trafiałam na dużo glonów. Fale bywały tak mocne, że bałam się wchodzić głębiej niż do ud. Zdarzało się też spokojne morze. W Nesseberze co kawałek był sklep z damskimi futrami ;D pełno tego było. Ciekawe miasto, pełne życia, targów, sklepików (nie polecam kantoru na wejściu, kuszą dobrym, wyjątkowym kursem, po czym oszukują ludzi i dają im grosze) Chętnie odwiedziłabym ten kraj jeszcze raz ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:00.