![]() |
#91 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Związek a wykształcenie?
Cytat:
te błyskotliwe osoby bez wyższego wykształcenia zaczynają się u mnie od matury wzywż :P jeśli chodzi o wykształcenie :P bo po gimnazjum czy zawodówce, no cóż, em |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;48815783]Nie chce mi sie cytowac, wiec odniose sie do calosci.
Mowie o ludziach ktorzy maja teraz te 20-30 pare lat. A nie o ludziach z innego pokolenia. Kiedys byly inne czasy, wiec jak ktos w rodzinie ma osobe po podstawowce to raczej nic niezwyklego ani godnego potepienia. ![]() Wow, pisze wysoko testy gimnazalne. Szkoda tylko ze to wiedza podstawowa i chodzby mial sto procent to i tak jest to jedno wielkie nic. Ktos tu pisal o programiscie, haaalo nie od dzis wiadomo ze zawod informatyka rzadzi sie swoimi prawami i nie trzeba miec studiow aby byc dobrym. No i nadal nikt programista nie jest po gimnazjum. I zdania nie zmienie. I glupota wcale nie objawia sie tym, ze nie znaja lektur licealnych. ![]() I jakbysmy tego nie nazwali, to rzucanie szkoly po gimnazjum jest debilizmem. I ja bym z takim czlowiekiem byc nie chciala. (tak, tak zdarza sie bieda, choroba etc. rozumiem, ale nie o tym tutaj mowie) Tylko na wizau spotyka sie super hiper ludzi po zawodowkach/gimnazjach. Szkoda tylko ze ja nigdzie takich nie widuje.[/QUOTE] Po takich postach się utwierdzam, że wykształcenie i wiedza nie idą w parze z kulturą, obyciem. Ogólnie rozumiem, że każdy ma swój gust i pewne rzeczy mu się nie podobają ale wypowiadanie się o innych i ich osiągnięciach z pogardą świadczy tylko o zadufaniu w sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
mój teść jest spawaczem, mąż koleżanki również, obaj zarabiają bardzo dobrze, przy czym np. w ogromnym zakładzie, zatrudniającym kilka tysięcy ludzi, tylko mój teść i jeszcze jeden spawacz mieli wszystkie uprawnienia ![]() Cytat:
![]() osobiście znam lekarkę alkoholiczkę, 2 różne specjalizacje najwyższego stopnia... -------------------- Mam wyższe wykształcenie, mój mąż średnie, przy czym jemu kompletnie to wyższe nie jest potrzebne, a maturę napisał o niebo lepiej, niż ja ![]() ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2014-11-05 o 19:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
MsLizard czy ty widzisz temat? brzmi on zwiazek a wykształcenie. I do tego sie odniosłam.
To czy moja kolezanka, czy kolega jest po gimnazjum to mnie malo obchodzi, wiec jak malo obchodzi, to jak moge sie odnosic z pogarda? Nie wysnuwaj jakis glupich wniosków. drabineczka moze tacy ludzie nie istnieja tylko w Trojmiescie ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2014-11-05 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
Całkowicie się zgadzam. Każdy po gimnazjum to debil a pewnie każdy łysy to drechol. Swoje zdanie mieć sobie możecie ale obrażanie grupy ludzi bo tak to wcale nie zachowanie na poziomie. Nie znacie? Trudno. Ale istnieją, więc obraza całościową jest nie na miejscu. Na świecie sa gorsze problemy z ludźmi niż nie skończony ogólniak, a tym bardziej o wiele wyższe przejawy głupoty.
Szukam domku dla kosmetyków ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47119900 ...i dla ubrań... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767163 A ja sama szukam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766076 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
czy ja napisałam że ludzie po gimnazjum to debile? pokaż gdzie, bo jestem ciekawa. po prostu nie spotkałam nikogo przeelokwentnego kto by mnie zagiął w wielu dziedzinach wiedzy kto jest tylko po gimnazjum ba, nie spotkałam nikogo po gimnazjum kto radziłby sobie lepiej w życiu niż ja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Nie drabineczko. Miałam na myśli doli która mówiła że ci ludzie sa głupi i koniec. Wszyscy.
Szukam domku dla kosmetyków ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47119900 ...i dla ubrań... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767163 A ja sama szukam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766076 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
bo dla mnie trzeba być głupim żeby nie pójść dalej niż gimnazjum.
najwidoczniej też jestem gnidą, ale wybacz. to nie są czasy mojej babci gdy wybuchła wojna i zamykali ją w piwnicy w obawie przed ruskimi, jak ktoś w 2014 roku w Polsce świadomie porzuca edukacje na gimnazjum, to ma coś nie halo pod sufitem. oczywiście pomijam sytuacje typu rak etc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
a z resztą. pojawia się ciągle argument finansowy. fajnie, ale ja sama wolę mieć 4 tysiące w kieszeni i pracę umysłową, niż 6-7 tysięcy za fizyczną. i z partnerem podobnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
Zdarza mi się często, że mówię proste zdania do faceta a on nic nie rozumie. Albo mi wmawia jakieś głupoty, że czarny kot, ze in vitro to aborcja, że dżender to homoedukacja itd. No nie dogadamy się, ale tu nie widzę aż tak różnicy w zależności od wykształcenia. Po prostu facet musi mieć podobny światopogląd do mojego, a określiłabym go jako wielkomiejski-lewicowy. Tak się wychowałam, tak mam, nie poradzę. Musimy móc się komunikować ze sobą dobrze. Kiedyś niezłe ciacho, inżynier, straszyło mnie szatanem i przekonywało, że moje miejsce jest w kuchni. No nie dało rady z takim, dyplom mu nie pomógł.
Natomiast niestety mam uczulenie na politologów i socjologów, czasem psychologów, nie potrafią się zamknąć i cały czas mi usiłują wmówić swój światopogląd. Plączą się, podnosza głos, używają coraz trudniejszych słów i coraz bardziej Ziobro talk, żeby tylko mnie zgubić. A niech ja tylko spróbuję się nie zgubić i wytknąć błąd w rozumowaniu. Są to zdecydowanie studia wyższe, ale z takiego pieca dla mnie chleba nie będzie. Może zamiast wykształcenia powiedziałabym obycie w świecie, nie zniosę zaściankowości, ignorancji i nieuzasadnionego narcyzmu (jak ktoś jest wielkim człowiekiem to chętnie mu poklaszczę jak się będzie puszył, zasłużył). Patrzę zdecydowanie jednak na przyszłość, czy z tym wykształceniem/umiejętnościami będzie co jeść z takim. Jak jest po zawodówce elektrykiem to super zawód dzisiaj, jeśli jest technikiem sprzedawca to niekoniecznie. Nie jestem jakaś super pazerna na pieniądze, ale sama nie zarobię aż tyle, żeby jeszcze faceta utrzymać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Temat faktycznie rzeka bo gust jest jak dupa, ale - gnidą nie jesteś, tylko dla mnie jest totalnie niepojęte obraźliwe uogółnianie ludzi z których większości nie znam. I osobiście nie podoba mi się to gdyż uderza w ludzi których znam i sa wartościowi. Ja o nikim kogo nie znam nie powiem źle i uważam że nie powinno się tak robić, tyle w temacie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
a dla mnie to nie jest obraźliwe. to najnormalniejsze na świecie stwierdzenie, że jeśli ktoś na siłe rezygnuje z obowiązującego go wykształcenia - bo przypominam jest obowiązek do 18 roku życia uczęszczać do szkoły pondagimnazjalnej - bo tak sobie wymyślił i uważa że to mu w Polsce do życia wystarczy, to po prostu jest głupi i choćby jego konikiem była historia i znałby daty urodzenia każdego syna króla Polski wraz z całą dynastią, to w podejściu do życia nie zmienia to w moich oczach absolutnie nic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#105 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
gdyby tak było statystyka by nie istniała XD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Nazwanie takich osób głupimi to i tak obraza bo jest to przesada. Bycie głupim to całokształt postępowania człowieka, tyczy się jego całego życia, a nie aspektu. Uważasz za głupotę nie skończenid szkoły? Ok, ale dalej nie czyni to z tych ludzi głupich. Też dużo głupot robiłam w życiu i nie uważam się za ogólnie głupią.
A doli pisała dosłownie, że ci ludzie sa głupi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
no cóż, według wszystkich znanych mi definicji głupoty, ta którą tu prezentuję nie jest żadną przesadą, bo opiera się o brak myślenia przyczynowo-skutkowego, nie stawianie sobie zadań, nie dążenie do niczego, oraz niedobór inteligencji kognitywnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Wykształcenie nie, ale inteligencja, wiedza, kultura osobista i światopogląd już zdecydowanie tak. I ja znam bardzo dużo osób bez wyższego wykształcenia, która są bardzo inteligentne, twórcze itd. Najczęściej historia wygląda tak, że ktoś zaczął studia studiował jakiś czas, potem zmieniał kierunek, trochę się miotał, potem zajął się pracą, a studia zeszły na drugi plan. Potem często te osoby po 30 dokończają studia.
I jakby co ja znam wiele takich osób. I wcale nie są niebieskimi kołnierzykami, choć akurat to też by mi nie przeszkadzało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
No ludzie, ja też pisałam, że inteligencja nie ma nic wspólnego z wykształceniem (albo podobnie), ale chyba zapomniałam doprecyzować. Hm, a może nie - napisałam przecież, że cenię ludzi ambitnych
![]() ![]() Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2014-11-05 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
[1=8c5e47fe6e48fd89bc9c227 f1239fe5b9f79e095_5edd717 29ccf0;48812457]Ja także jak kolezanki wyzej uwazam iz matura to takie totalne minimum, ktore moj facet musi posiadac. Osoby które nie zdały matury, uważam że są albo leniwe albo niezaradne życiowo lub też wybitnie "olewaly" naukę. Jednakze zauwazylam że faceci studiujący na kierunkach medycznych czują się lepsi, niż osoby z uniwersytetu czy nawet politechniki. A lepiej być z dobrym, ciekawym człowiekiem po technikum niż snobem i "dupkiem" z tytułami.[/QUOTE]
To niestety potwierdzam, jako, że spora część mojej rodziny obraca się środowisku medycznym to niestety smutna rzeczywistość. Prosty przykład z brzegu -przyjaciółka mojej mamy ze świetnym wykształceniem, doktoratem ,wykładająca ciągle pogłębiająca soją wiedzę, ale nie z dziedziny medycyny. Mąż lekarz bez żadnych naukowych osiągnięć. Ot nauczył się tyle by dostać posadę internisty czyli żadne szaleństwo, ale całe życie uważa się za lepszego od niej bo w końcu LEKARZ..jak się z nim rozmawia to jakby człowiek na audiencję do króla przyszedł, zresztą on sam wielokrotnie podkreśla, że dla niego ludzie z wyższym wykształceniem to tylko lekarze i prawnicy z prywatną praktyką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co zabawne- lekarze nie mają tytułu naukowego ![]() Jakby się przyczepić, to wszystkie kierunki są "bardziej studiami wyższymi" niż lekarski i każda pedagog czy dietetyk ma "wyższe wykształcenie" w stosunku do lekarza. Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2014-11-05 o 20:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2014-11-05 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Jak Wrocław to nie znam, chyba że "moi" się przenieśli ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:33.