Czy powiedzieć rodzicom o niestudiowaniu? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-28, 08:44   #91
pffe
BAN stały

Dot.: Czy powiedzieć rodzicom o niestudiowaniu?

Cytat:
Napisane przez dryda Pokaż wiadomość
Przyznam szczerze, że też odniosłam takie wrażenie.
Oczywiście jest to pewien "przywilej wieku" że tak powiem, brak odpowiedzialności za podejmowane decyzje i wygodnictwo, chociaż z drugiej strony też ręce opadają, że niektórzy spinają pośladki i walczą o swoje, o studia, o prace, o pieniądze, a inni szloch i do mamusi...
Ja uważam, że to już nie ten wiek żeby biec z płaczem do mamusi. W tym wieku to już się bierze odpowiedzialność za pewne sprawy, zwłaszcza te dotyczące naszej przyszłości. Zaczynając od matury, którą już wybieramy pod kątem studiów, poprzez wybór kierunku, bo przecież chcemy pracować w tej dziedzinie.

Skoro ludzie mogą spiąć tyłek i brnąć do przodu, nawet z wielkimi kłodami rzucanymi pod nogi, to nie rozumiem czemu właściwie dorosła dziewczyna nie może? toć nie jedna 15-latka jest dojrzalsza od niej. I nie trzeba jej znać, zeby wywnioskować to z jej dziecinnych wypowiedzi.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 08:46   #92
jestemkasia94
Raczkowanie

O co Ci teraz chodzi? bo nie rozumiem Ty o czym piszesz. Jakim płaczem do mamusi? Już Ci lepiej, ulżyło trochę?
jestemkasia94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 09:26   #93
blueon
Raczkowanie

Bez przesady teraz najeżdżacie, ze wraca od razu do mamusi. Prosta sprawa: może jej rodzice powiedzieli, że nie dadzą na nią ani złotówki.
A musiałaby harować nocami i dniami żeby sama się utrzymać i sama płacić za pokój/jedzenie/rozrywkę. W jej przypadku sama bym 'pobiegła do mamusi' gdzie nie musiałabym się martwić o kasę i miała codziennie dobre obiadki.
Jeśli chcesz wrócić w październiku na studia to ja nie widzę ani problemu, ani niczego innego złego w tym, że na pół roku posiedzi z rodzicami. Czepianie się głupstw.
blueon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 11:38   #94
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez blueon Pokaż wiadomość
Bez przesady teraz najeżdżacie, ze wraca od razu do mamusi. Prosta sprawa: może jej rodzice powiedzieli, że nie dadzą na nią ani złotówki.
A musiałaby harować nocami i dniami żeby sama się utrzymać i sama płacić za pokój/jedzenie/rozrywkę. W jej przypadku sama bym 'pobiegła do mamusi' gdzie nie musiałabym się martwić o kasę i miała codziennie dobre obiadki.
Jeśli chcesz wrócić w październiku na studia to ja nie widzę ani problemu, ani niczego innego złego w tym, że na pół roku posiedzi z rodzicami. Czepianie się głupstw.
Od początku najeżdżałam na takie podejście. Darmozjad. I Ty tak samo. Kiedyś będziesz musiała na siebie zacząć zarabiać, prędzej czy później. A jak od razu lecisz do mamusi to jesteś darmozjadem. Jak sama powiedziałaś, tylko po to żeby nie mieć zmartwień. Dorośnij.
Stary 2015-02-28, 11:48   #95
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Pffe, dryda, nie przypominam sobie, by tematem wątku było "Czy jestem darmozjadem?", a "Czy powiedzieć rodzicom o niestudiowaniu?". Przestańcie więc robić ten niepotrzebny offtop, co? To już sprawa Autorki, nie Wasza.
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 11:51   #96
blueon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Od początku najeżdżałam na takie podejście. Darmozjad. I Ty tak samo. Kiedyś będziesz musiała na siebie zacząć zarabiać, prędzej czy później. A jak od razu lecisz do mamusi to jesteś darmozjadem. Jak sama powiedziałaś, tylko po to żeby nie mieć zmartwień. Dorośnij.
Kochanie nie masz się o co martwić. Sama zarabiam na siebie. Nawet za 20 minut wychodzę do pracy. A jutro ide na zakupy jedzeniowe za swoje zarobione pieniążki, bo była wypłata.
Nie musisz się aż tak martwić o innych. Jeśli nie pójdzie do pracy teraz - to pójdzie za rok. Albo za dwa. Albo za piętnaście. Nie powinno Cie to obchodzić.
Jeśli widzisz problem w tym, że rodzice pomagają swojemu dziecku jak tylko mogą to jest mi naprawdę przykro, bo prawdopodobnie Twoi rodzice Cię nie wspierali. Co nie zmienia faktu, że jeśli nie musi iść natychmiast do pracy to jest darmozjadem i przegrała swoje życie, lol. Jeśli rodzice jej na to pozwalają to nie ma w tym nic złego. Super, że sama się utrzymujesz już od skończenia podstawówki, ale niektórzy mogą sobie pozwolić na pracowanie dopiero pooooooooooo studiach.

Edytowane przez blueon
Czas edycji: 2015-02-28 o 11:54
blueon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 14:21   #97
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez blueon Pokaż wiadomość
Kochanie nie masz się o co martwić. Sama zarabiam na siebie. Nawet za 20 minut wychodzę do pracy. A jutro ide na zakupy jedzeniowe za swoje zarobione pieniążki, bo była wypłata.
Nie musisz się aż tak martwić o innych. Jeśli nie pójdzie do pracy teraz - to pójdzie za rok. Albo za dwa. Albo za piętnaście. Nie powinno Cie to obchodzić.
Jeśli widzisz problem w tym, że rodzice pomagają swojemu dziecku jak tylko mogą to jest mi naprawdę przykro, bo prawdopodobnie Twoi rodzice Cię nie wspierali. Co nie zmienia faktu, że jeśli nie musi iść natychmiast do pracy to jest darmozjadem i przegrała swoje życie, lol. Jeśli rodzice jej na to pozwalają to nie ma w tym nic złego. Super, że sama się utrzymujesz już od skończenia podstawówki, ale niektórzy mogą sobie pozwolić na pracowanie dopiero pooooooooooo studiach.
Niektórzy to najpierw muszą te studia skończyć a nie zanosi się.

I to nie jest kwestia tego, że rodzice Cię wspierają czy nie. Wspierać to jedno a utrzymywać darmozjada, którego wylali ze studiów i zamiast iść do pracy wraca do mamusi to już zupełnie inna sprawa. Pomijając już, że chciała rodziców oszukiwać i ciągnąć od nich kasę.

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Karlie69 Pokaż wiadomość
Pffe, dryda, nie przypominam sobie, by tematem wątku było "Czy jestem darmozjadem?", a "Czy powiedzieć rodzicom o niestudiowaniu?". Przestańcie więc robić ten niepotrzebny offtop, co? To już sprawa Autorki, nie Wasza.
To jest forum i mamy prawo sobie rozdmuchać temat.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-28, 14:23   #98
jestemkasia94
Raczkowanie

A dlaczego się nie zanosi?
Stary 2015-02-28, 14:24   #99
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

pffe, jesteś niemożliwa.
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 14:24   #100
jestemkasia94
Raczkowanie

Raczej żałosna bym powiedziała.
Stary 2015-02-28, 14:27   #101
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Karlie69 Pokaż wiadomość
pffe, jesteś niemożliwa.
Cóż, zwyczajnie ja wygarniam ludziom. Można to postrzegać jako chamstwo, okej.
Tak czy siak, nie boję się powiedzieć prosto w oczy prawdy. I mówiłam też na tym forum po 100 razy, że na żywo też bym to powiedziała, bez owijania w bawełnę. A wiem doskonale, że na forum nie jest się anonimowym.

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Cytat:
Napisane przez jestemkasia94 Pokaż wiadomość
Raczej żałosna bym powiedziała.
Ups. Żałosna to w tym wątku jesteś tylko Ty Także jak chcesz na mnie coś rzucić mięchem to najpierw popatrz na swoje głupie wyczyny bo jeden za drugim leci.

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

Cytat:
A dlaczego się nie zanosi?
Chyba, ze jak to powiedziałaś, pójdziesz na mega łatwą administrację, bo Cię podstawy matmy przerosły
Stary 2015-02-28, 14:30   #102
jestemkasia94
Raczkowanie

Nie zamierzam isc na żadną administracje. Chce teraz się zabrać za naukę matmy, i idę na dobry kierunek ale w sumie co Cię to obchodzi? Zalosna jest twoja zawiść do ludzi, każdy ma prawo do popelnienia błędów i podwiniecia nogi. Nie każdy chyba jest tak idealny jak Ty. Ups, chyba zakompleksiony, wywyzszający się na forum aha i nic głupiego nie zrobiłam. Powiedziałam wszystko rodzicom, także chyba Ci nie wyszło

Edytowane przez jestemkasia94
Czas edycji: 2015-02-28 o 14:32
Stary 2015-02-28, 14:34   #103
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Nie zamierzam isc na żadną administracje. Chce teraz się zabrać za naukę matmy, i idę na dobry kierunek ale w sumie co Cię to obchodzi? Zalosna jest twoja zawiść do ludzi, każdy ma prawo do popelnienia błędów i podwiniecia nogi. Nie każdy chyba jest tak idealny jak Ty. Ups, chyba zakompleksiony, wywyzszający się na forum aha i nic głupiego nie zrobiłam. Powiedziałam wszystko rodzicom, także chyba Ci nie wyszło
z ciekawości spytam - na co chcesz iść?

Gratuluję dobrze podjętej decyzji
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 14:35   #104
pffe
BAN stały

Cytat:
Oczywiście, że każdy ma prawo do błędu.
Ale jak sobie raz nie poradziłaś z matmą, to i drugi raz sobie nie poradzisz.
A to, że zamiast iść do roboty na te pół roku, lecisz na garnuszek rodziców, to jest dopiero żałosne.
Już nie mówiąc o tym, jak perfidnie chciałaś ich okłamywać i brać od nich kasę. Darmozjad, level ekspert.
Także jesteś taka dojrzała, taka super zdolna, wow.

Nie mam kompleksów, jak mam wakacje to chodzę do pracy, nie biorę wtedy kasy od rodziców wcale. Jestem wobec nich UCZCIWA i wdzięczna, że mogę studiować. Niektórzy jak widać, nie potrafią nawet tak banalnych spraw docenić.
I nie, nie mam takich kompleksów bo jak narobię głupstw to wypijam to piwo, które naważę, zawsze.
Stary 2015-02-28, 14:38   #105
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Nie zamierzam isc na żadną administracje. Chce teraz się zabrać za naukę matmy, i idę na dobry kierunek
Swoją drogą takim samym chamski wywyższaniem się, jest uznawanie kierunków humanistycznych za g**no warte, więc racz nie uczyć innych kultury

P.S Nie polecam dyskusji z Pffe, bo ona jest moralizatorem tego forum i klasyczną wizażanką, która studiuje, pracuje, gotuje, sprząta, piecze, prasuje, zbawia świat swym oddaniem, daninę na biednych co zakręt oddaje, jest zawsze uczciwa, moralna, piękna i cudowna. Jestem w szoku, że jeszcze jej nie nagrodzili jakąś międzynarodowa nagrodą za jej idealność. A przynajmniej przekonanie o własnej idealności

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2015-02-28 o 14:41
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 14:40   #106
jestemkasia94
Raczkowanie

Na ziip lub technologie chemiczną a czemu mialabym sobie nie poradzic? Zepne sie i dam rade, ogarnij się dziwna dziewczyno. Ile ludzi ledwo co z klasy do klasy zdawało ale jak zaczęli porządnie pracować to dali radę.
Stary 2015-02-28, 14:44   #107
micraneska
Zadomowienie

Cytat:
Na ziip lub technologie chemiczną a czemu mialabym sobie nie poradzic? Zepne sie i dam rade, ogarnij się dziwna dziewczyno. Ile ludzi ledwo co z klasy do klasy zdawało ale jak zaczęli porządnie pracować to dali radę.
Zepniesz się i dasz radę? Czy zanim wyleciałaś z geodezji tak samo mówiłaś?

(w każdym razie tak samo nieprzyszłościowe kierunki jak wyśmiewana przez Ciebie administracja)

Louis de Funès
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 14:58   #108
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Swoją drogą takim samym chamski wywyższaniem się, jest uznawanie kierunków humanistycznych za g**no warte, więc racz nie uczyć innych kultury

P.S Nie polecam dyskusji z Pffe, bo ona jest moralizatorem tego forum i klasyczną wizażanką, która studiuje, pracuje, gotuje, sprząta, piecze, prasuje, zbawia świat swym oddaniem, daninę na biednych co zakręt oddaje, jest zawsze uczciwa, moralna, piękna i cudowna. Jestem w szoku, że jeszcze jej nie nagrodzili jakąś międzynarodowa nagrodą za jej idealność. A przynajmniej przekonanie o własnej idealności
Wiesz, akurat dla mnie uczciwość wobec rodziców to jest normalna sprawa a nie jakiś mega wyczyn

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Cytat:
Ach, no tak, teraz nie mogłaś się spiąć Dojdzie Ci do tej matmy chemia i fizyka i będziesz leżeć i kwiczeć, taka jest prawda. Swoją drogą, zgadzam się z Micraneską, kierunki to wybrałaś z tyłka.
Stary 2015-02-28, 15:05   #109
jestemkasia94
Raczkowanie

Haha to ciekawe co wg was jest takie przyszlosciowe, wg mnie są, wkoncu kierunki inzynierskie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-28, 15:07   #110
micraneska
Zadomowienie

Cytat:
Haha to ciekawe co wg was jest takie przyszlosciowe, wg mnie są, wkoncu kierunki inzynierskie
nie każdy kierunek inżynierski jest przyszłościowy
większość studentów to wie
nie o tym wątek - ale radzę Ci przemyśleć te kierunki

Louis de Funès
Stary 2015-02-28, 15:07   #111
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
inżynierski = przyszłosciowy? Serio?
życzę powodzenia
#jestemtłumokiemzhumana
Stary 2015-02-28, 15:07   #112
201605161428
Konto usunięte

Cytat:

Ale wiesz, że wybierając studia kierujesz się zawodem, przedmiotami, branżą, a nie trzema literkami, które sobie wpiszesz przed imię i nazwisko? Inżynierów masz w kraju kilka milionów.
Stary 2015-02-28, 15:09   #113
jestemkasia94
Raczkowanie

I zazwyczaj większość z nich ma prace. Po administracji gdzie lądują? W tesco?
Stary 2015-02-28, 15:10   #114
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
nie mam pytań...
masz jakiś kompleks zwiazany z tą administracją czy cos? Coś się na to tak uparła?
Stary 2015-02-28, 15:12   #115
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Lol. Masz spaczone pojęcie edukacji i pracy. I z tego co widzę, jeśli ktoś tu wyląduje w tesco to będziesz to finalnie ty. Po dziesięciu próbach zdania choć jednego semestru.

Koleżanka po administracji pracuje sobie spokojnie dziennie. Ja po stosunkach międzynarodowych też na brak pracy nie narzekam. A takie z nas humany beznadziejne, co to nas nikt nie powinien chcieć zatrudnić

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2015-02-28 o 15:14
Stary 2015-02-28, 15:13   #116
201604220915
Konto usunięte

Może i są ale trzeba mieć tez o nich pojęcie moja droga. Na Zipie matma jest całkiem trudna a jak nie dałaś rady z analizą i algebrą to bym się zastanowiła co chcesz dalej a nie szła bo to przyszłościowe.
Rażące jest to wyśmiewanie innych kierunków nietechnicznych skoro nawet nie masz do nich predyspozycji.

Edytowane przez 201604220915
Czas edycji: 2015-02-28 o 15:16
201604220915 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 15:25   #117
pffe
BAN stały

Cytat:
Jak byś skończyła chociaż ten jeden semestr to mogłabyś się w ten sposób wypowiadać o niektórych kierunkach. W tej chwili to Ty nawet nie zdasz jednego semestru na tych kierunkach, o których piszesz a z takim podejściem to możesz od razu zapisać się do PUP.
Także jak widzisz, to ja najszybciej na Ciebie naskoczyłam a jak widać reszta przejrzała na oczy.

To nie ja mam w tym wątku kompleksy

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
Napisane przez RedArrow Pokaż wiadomość
Może i są ale trzeba mieć tez o nich pojęcie moja droga. Na Zipie matma jest całkiem trudna a jak nie dałaś rady z analizą i algebrą to bym się zastanowiła co chcesz dalej a nie szła bo to przyszłościowe.
Rażące jest to wyśmiewanie innych kierunków nietechnicznych skoro nawet nie masz do nich predyspozycji.
Dokładnie. Uderzyłeś/aś w samą dziesiątkę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-28, 15:27   #118
Mixiakova
Mixum fixum

Cytat:
No możesz iść na Zip, ale wiesz, że opiera się bardzo na matmie ?
Naprawdę znasz takich, co dali radę na studiach (jeżeli mowa tu o studiach, a nie pracy), choć w szkole było słabo? To chyba jakieś ukryte zdolności mieli i wtyki na uczelni, bo tacy nie przechodzą rekrutacyjnego sita
Mixiakova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-28, 15:28   #119
micraneska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Ja po stosunkach międzynarodowych też na brak pracy nie narzekam. A takie z nas humany beznadziejne, co to nas nikt nie powinien chcieć zatrudnić
Tak beznadziejne że studiujecie dalej i pracujecie, a autorka wyleciała na 1 semestrze (co jest wręcz śmieszne, bo jest to semestr z którego niechętnie wyrzucają i trzeba naprawdę sobie nie poradzić - co oznacza autorko że kierunki tego typu nie są dla Ciebie) i teraz ucieka do rodziców

Louis de Funès
Stary 2015-02-28, 15:35   #120
casus_belli
Zadomowienie

ZIP, jak to mówi kolega z polibudy nagroda pocieszenia dla inżynierów. Ale fakt, znajomy ma po tym pracę mlekiem (niestety bez miodu) płynącą. Dosłownie. Odkręca w mleczarni kurek niebieski - leci mleko, odkręca czerwony- leci woda do ścieków. Chyba że się pomyli, ale "rozlewacz" mleka jest jak saper, myli się tylko raz
casus_belli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości