Czy powiedzieć rodzicom o niestudiowaniu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-26, 16:37   #1
jestemkasia94
Raczkowanie

Czy powiedzieć rodzicom o niestudiowaniu?

v

Edytowane przez jestemkasia94
Czas edycji: 2015-10-18 o 08:28
jestemkasia94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 17:04   #2
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Dot.: Czy powiedzieć rodzicom o niestudiowaniu?

Musisz im powiedzieć, chociażby ze względu na ulgi przy rozliczaniu PIT-u.
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 17:05   #3
jestemkasia94
Raczkowanie

A to trzeba wtedy dać zaświadczenie że się studiuje?
Stary 2015-02-26, 17:13   #4
sistermorphine
Rozeznanie

znajomy zawalił studia przez imprezy i nie powiedział rodzicom, że wykreślili go w końcu z listy. co więcej - brał od nich kasę na poprawki, na które się nie stawiał. w czerwcu wszystko się wydało, bo uparli się, że chcą zobaczyć indeks. nie muszę chyba pisać o ich reakcji...? no ale to już hardcore. Ty jesteś w innej sytuacji, co nie zmienia faktu, że zatajenie przed rodzicami, że już się nie studiuje (obojętnie z jakiego powodu) to CHAMSTWO i swoim w życiu bym czegoś takiego nie zrobiła. powiedz prawdę - zawiedzeni będą wtedy, kiedy dowiedzą się, że przez pół roku ich oszukiwałaś. poza tym myślę, że nie wszystko jest stracone. nie możesz ubiegać się o kolejne terminy? jakiś warunek? orientujesz się, ile kasy by na to poszło? geodezja to faktycznie ciężkie studia. o ile rozumiem złość rodziców przez zawalenie semestru na (bez urazy) socjologii/resocjalizacji/kulturoznawstwie, to w przypadku geodezji powinni być ciut bardziej wyrozumiali. tutaj faktycznie w dość prosty sposób może powinąć się noga.

sistermorphine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 17:14   #5
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jestemkasia94 Pokaż wiadomość
A to trzeba wtedy dać zaświadczenie że się studiuje?
Rodzice sobie po prostu odliczają studiujące dziecko. A myślę, że urzędy szybko wyczają, że nie do końca tak było.
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 17:17   #6
jestemkasia94
Raczkowanie

Wiem, że byliby zawiedzeni jakby się w czerwcu dowiedzieli, ale tak strasznie mi głupio się przyznać... Niestety już nie mogę wziąć warunku, bo przekraczam deficyt o 1 punkt. Nie mam też serca ich okłamywać, że chodzę na zajęcia, ale z drugiej strony będą mnie mieli za jakiegos nieudacznika i możliwe że nie dadzą mi już kasy żebym poszła na studia od października. A drugą kwestią jest to, że mieszkam obecnie w dużym miescie i znalazłabym tutaj pracę, a u mnie raczej nie miałabym co robić.
Stary 2015-02-26, 17:21   #7
maacieek
Zakorzenienie

Powiedzieć, bo i po co siedzieć w mieście gdzie studiowałaś i opłacać na marne, jak możesz posiedzieć w domu, tam znaleźć jakąś pracę do października i mieć już łatwiej w przyszłym roku? Pomijając kwestię PITu jak już ktoś wspomniał.

Wolałbym pracować w kopalni za pół darmo i oddać te pieniądze, które na mnie wyłożyli (jeśli nie byli by tacy wyrozumiali i skłonni zrozumieć, że czasem się nie udaje) niż udawać, że nic się nie stało i w czerwcu informować - własnych rodziców tak kłamać i oszukiwać...
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-26, 17:24   #8
pffe
BAN stały

Cytat:
Wiem, że byliby zawiedzeni jakby się w czerwcu dowiedzieli, ale tak strasznie mi głupio się przyznać... Niestety już nie mogę wziąć warunku, bo przekraczam deficyt o 1 punkt. Nie mam też serca ich okłamywać, że chodzę na zajęcia, ale z drugiej strony będą mnie mieli za jakiegos nieudacznika i możliwe że nie dadzą mi już kasy żebym poszła na studia od października. A drugą kwestią jest to, że mieszkam obecnie w dużym miescie i znalazłabym tutaj pracę, a u mnie raczej nie miałabym co robić.
To szukaj pracy i sama za siebie płać. Jak nie studiujesz to z jakiej paki mają na Ciebie łożyć? Jesteś pełnoletnia i wypij to piwo. Naważyłaś, to teraz się z tym zmierz.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 17:28   #9
xMayx
Raczkowanie

Nie ma sensu zatajać prawdy. Jak powiesz im od razu, będą źli, ale w końcu jakoś to przełkną, jeśli będziesz zwlekać - będzie o wiele gorzej. Wielu studentów zmienia kierunki, sama to zrobiłam w zeszłym roku. Też bałam się reakcji rodziców, ale to są moje studia, nie ich. Zbierz się na odwagę i szczerze z nimi porozmawiaj.
xMayx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 17:41   #10
jestemkasia94
Raczkowanie

xMayx ale zmieniałaś studia po 1 semestrze i pol roku byłaś w domu? jak to przyjeli? I co właściwie robiłas przez ten czas?
Stary 2015-02-26, 17:49   #11
pffe
BAN stały

ja też zmieniłam kierunek. nie wróciłam do domu, zostałam w mieście, w którym studiuję, poszłam do pracy. Mama to przyjęła spokojnie, spytała tylko czy jestem pewna. Od babci słuchałam przez tydzień "ojeeejku, rok zmarnowany" ale teraz często mi powtarza, że na dobre mi wyszło.

Myślę, że jak będziesz od nich brać kasę i ich okłamywać to będą bardziej źli niż jak teraz im powiesz.
Stary 2015-02-26, 17:57   #12
jestemkasia94
Raczkowanie

no ale nie muszą się o tym dowiedzieć przecież, po co ich denerwowac a w czerwcu czy tam maju bym powiedziala ze to nie to, i lepiej to przyjmą niz fakt ze nie zdałam, eh jestem beznadziejna.
Stary 2015-02-26, 18:07   #13
winklepicker
Wtajemniczenie

Dlaczego nie poszukasz pracy od teraz w mieście w którym studiujesz? Gdybyś powiedziała rodzicom teraz prawdę i chciała pracować w mieście gdzie masz szansę ją znaleźć to patrzyliby inaczej niż na osobę, która w czerwcu mówi im, że to nie ten kierunek i tyle, a w rzeczywistości ciągnie na nich kasę i nic nie robi. Co planujesz robić do czerwca?

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 18:11   #14
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
no ale nie muszą się o tym dowiedzieć przecież, po co ich denerwowac a w czerwcu czy tam maju bym powiedziala ze to nie to, i lepiej to przyjmą niz fakt ze nie zdałam, eh jestem beznadziejna.
czy ty jesteś poważna?
rodzice cię utrzymują, wiec chyba mają prawo wiedzieć. Co z urzędem skarbowym?
Nie widzę problemu, żeby zostać w większym mieście i iść do pracy, powiedzieć rodzicom (może pomogliby finansowo) i tyle.
A nie "och, mamo, tato, plan taki cieżki, nauki tak dużo, przyślijcie piniondz dla córki-studentki "
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 18:21   #15
rambo_mila
Zadomowienie

Jesteś niepoważna. Powiedz im wprost, że nie dawałaś sobie rady i tyle. Przecież to nie koniec świata, możesz zmienić studia. Jeśli mieszkasz w dużym mieście to idź do tej pracy, wykorzystaj tę szansę, aby się zaczepić i nie wracać do swojej rodzinnej miejscowości.
rambo_mila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-26, 18:39   #16
jestemkasia94
Raczkowanie

problem w tym, ze bedą mi kazali wrócić do domu. A co ja tam będę robić do pażdziernika :<
Stary 2015-02-26, 18:51   #17
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
problem w tym, ze bedą mi kazali wrócić do domu. A co ja tam będę robić do pażdziernika :<
to ruszy tyłek i szukaj pracy, powiedz im, że nie będą juz ci musieli dawać na utrzymanie tyle co poprzednio. Bedziesz miała swój hajs to mozesz robic co chesz.
ciagnięcie pieniędzy od rodziców i oszukiwanie ich, ze się studiuje jest dziecinne i niepoważne. Nie masz już 12 lat, żeby ci to uszło na sucho.
nie jesteś juz dzieckiem, więc przydałoby się zacząć ponosić konsekwencje swoich czynów i zachowywać się jak na dorosłą osobę przystało.
Stary 2015-02-26, 18:58   #18
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
No to zrób tak: siedź na tyłku, chwal się piąteczkami na studiach, poczaruj trochę o możliwym stypendium naukowym za genialne wyniki w nauce i tak przez 3 do 5 lat. Powodzenia i współczuję rodzicom darmozjada, który w dodatku nie ma ani odrobiny odwagi, że nie wspomnę o jakiejkolwiek uczciwości, dojrzałości itp.
Brak mi słów. Zawaliłaś studia, bo co? Chyba nie pracowałaś zbyt ciężko na uczelni, hę? Więc teraz ponieś konsekwencje.

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 19:00   #19
jestemkasia94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
No to zrób tak: siedź na tyłku, chwal się piąteczkami na studiach, poczaruj trochę o możliwym stypendium naukowym za genialne wyniki w nauce i tak przez 3 do 5 lat. Powodzenia i współczuję rodzicom darmozjada, który w dodatku nie ma ani odrobiny odwagi, że nie wspomnę o jakiejkolwiek uczciwości, dojrzałości itp.
Brak mi słów. Zawaliłaś studia, bo co? Chyba nie pracowałaś zbyt ciężko na uczelni, hę? Więc teraz ponieś konsekwencje.
Tak się składa,że pracowałam bardzo ciężko. I nie jestem żadnym darmozjadem, poszłabym do pracy, ale rodzice nie musieliby o tym wiedzieć. i chcę dalej studiować, od października, a w czerwcu im powiedzieć że zmieniam kierunek.
Stary 2015-02-26, 19:02   #20
casus_belli
Zadomowienie

Nie zapomnij tylko w czerwcu powiedzieć rodzicom, że przez ponad 4 miesiące bezprawnie ubezpieczali Cię zdrowotnie. Ucieszą się i oni i nfz
casus_belli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 19:03   #21
jestemkasia94
Raczkowanie

Myślałam jeszcze żeby się specjalnie na zaoczne zapisać
Stary 2015-02-26, 19:05   #22
pffe
BAN stały

Cytat:
Tak się składa,że pracowałam bardzo ciężko. I nie jestem żadnym darmozjadem, poszłabym do pracy, ale rodzice nie musieliby o tym wiedzieć. i chcę dalej studiować, od października, a w czerwcu im powiedzieć że zmieniam kierunek.
Ja też uważam, że jesteś niedojrzałym darmozjadem. Nie musieli by wiedzieć no tak, ważne żeby kasę wysyłali.

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Cytat:
Myślałam jeszcze żeby się specjalnie na zaoczne zapisać
A wiesz, że są odpłatne?
Poza tym, serio, skoro już po 1 semestrze wyleciałaś to nie robiłaś zbyt wiele w kierunku zaliczenia tego semestru.
Stary 2015-02-26, 19:06   #23
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
ale kasę być ciągnęła?
ja bym powiedziała prawdę i poszła do pracy mimo to. Tak postępują dorośli ludzie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-26, 19:10   #24
jestemkasia94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Ja też uważam, że jesteś niedojrzałym darmozjadem. Nie musieli by wiedzieć no tak, ważne żeby kasę wysyłali.

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

A wiesz, że są odpłatne?
Poza tym, serio, skoro już po 1 semestrze wyleciałaś to nie robiłaś zbyt wiele w kierunku zaliczenia tego semestru.

Wiem że są odpłatne dlatego pojdę do pracy. Robiłam dużo, byłam na cięzkich studiach, nie jakieś administracji, gdzie wszystko można wykuć na pamięc, także sorry..
Stary 2015-02-26, 19:19   #25
pffe
BAN stały

Cytat:
Wiem że są odpłatne dlatego pojdę do pracy. Robiłam dużo, byłam na cięzkich studiach, nie jakieś administracji, gdzie wszystko można wykuć na pamięc, także sorry..
Sorry, ale jak człowiek inteligentny i CHCE to na każdych sobie poradzi.
Także takie wmawianie to wiesz. Pewnie teraz chcesz pójść na takie byle co, byle by było? brawo.
DOROŚNIJ.

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

A swoją drogą, chyba nie wiesz ile studia zaoczne kosztują. Z maturką w ręku to nie znajdziesz takiej pracy żeby się utrzymać i jeszcze płacić za studia. Ale co ja wiem, pewnie rodzicom nic nie powiesz to kasę dadzą.

a jak nie dałaś rady na dziennych to jak chcesz dać radę na zaocznych jak jeszcze masz pracować?
Stary 2015-02-26, 19:25   #26
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
to moze idź na tę administrację jak na takich superekstratrudnych sobie nie radzisz?

edit: głupie pytanie, bo się ie orientuję - na zaoczne jest jeszcze nabór?

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2015-02-26 o 19:26
Stary 2015-02-26, 19:38   #27
Mixiakova
Mixum fixum

Cytat:
Ejże dziewczyno chyba na kogoś, kto oblał 1 semestr za bardzo się wywyższasz Jest wiele trudniejszych kierunków niż geodezja, więc widocznie się na nią nie nadawałaś. Mnie by przez myśl nie przeszło okłamać tak rodziców, którzy płacą na moje utrzymanie. Przyznałabym się i po kłopocie.

edit: Czocherovsky chodzi ci o nabór na letni semestr? jest coś takiego w środku roku akademickiego? wyłączając szkoły policealne, to chyba nie ma takiej możliwości...

Edytowane przez Mixiakova
Czas edycji: 2015-02-26 o 19:44
Mixiakova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 19:48   #28
kassia_
Przyczajenie

Po pierwsze albo studiujesz dla siebie albo dla rodziców. Z tego co piszesz wynika, że dla rodziców, boisz się nawet im powiedzieć o zawaleniu semestru, bo "co powiedzą rodzice". Po drugie nawet taka administracja może być ciężka - zależy od wykładowcy moja droga. Po trzecie lepiej zacznij szukać pracy i wybierz odpowiedniejszy kierunek i uczelnie, żeby później nie było jak to jest ciężko.
kassia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 19:50   #29
jestemkasia94
Raczkowanie

no coś słabo się chyba orientujecie, są nabory na semetr letni na prywatnych uczelniach.

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
Napisane przez kassia_ Pokaż wiadomość
Po pierwsze albo studiujesz dla siebie albo dla rodziców. Z tego co piszesz wynika, że dla rodziców, boisz się nawet im powiedzieć o zawaleniu semestru, bo "co powiedzą rodzice". Po drugie nawet taka administracja może być ciężka - zależy od wykładowcy moja droga. Po trzecie lepiej zacznij szukać pracy i wybierz odpowiedniejszy kierunek i uczelnie, żeby później nie było jak to jest ciężko.
Wiadomo, studiuję dla siebie. Boję się, że będę musiała wrócić do mojego miasta po prostu. I że nie wybaczą mi zawalenia tego roku i nie dadzą mi pieniedzy na kolejne studia.
Stary 2015-02-26, 19:53   #30
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
no coś słabo się chyba orientujecie, są nabory na semetr letni na prywatnych uczelniach.

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Wiadomo, studiuję dla siebie. Boję się, że będę musiała wrócić do mojego miasta po prostu. I że nie wybaczą mi zawalenia tego roku i nie dadzą mi pieniedzy na kolejne studia.
po raz kolejny: zarób na siebie to nie będziesz musiała wracać.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości