![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy powiedzieć rodzicom o niestudiowaniu?
v
Edytowane przez jestemkasia94 Czas edycji: 2015-10-18 o 08:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy powiedzieć rodzicom o niestudiowaniu?
Musisz im powiedzieć, chociażby ze względu na ulgi przy rozliczaniu PIT-u.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A to trzeba wtedy dać zaświadczenie że się studiuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
znajomy zawalił studia przez imprezy i nie powiedział rodzicom, że wykreślili go w końcu z listy. co więcej - brał od nich kasę na poprawki, na które się nie stawiał. w czerwcu wszystko się wydało, bo uparli się, że chcą zobaczyć indeks. nie muszę chyba pisać o ich reakcji...?
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Wiem, że byliby zawiedzeni jakby się w czerwcu dowiedzieli, ale tak strasznie mi głupio się przyznać... Niestety już nie mogę wziąć warunku, bo przekraczam deficyt o 1 punkt. Nie mam też serca ich okłamywać, że chodzę na zajęcia, ale z drugiej strony będą mnie mieli za jakiegos nieudacznika i możliwe że nie dadzą mi już kasy żebym poszła na studia od października. A drugą kwestią jest to, że mieszkam obecnie w dużym miescie i znalazłabym tutaj pracę, a u mnie raczej nie miałabym co robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Powiedzieć, bo i po co siedzieć w mieście gdzie studiowałaś i opłacać na marne, jak możesz posiedzieć w domu, tam znaleźć jakąś pracę do października i mieć już łatwiej w przyszłym roku? Pomijając kwestię PITu jak już ktoś wspomniał.
Wolałbym pracować w kopalni za pół darmo i oddać te pieniądze, które na mnie wyłożyli (jeśli nie byli by tacy wyrozumiali i skłonni zrozumieć, że czasem się nie udaje) niż udawać, że nic się nie stało i w czerwcu informować - własnych rodziców tak kłamać i oszukiwać...
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Nie ma sensu zatajać prawdy. Jak powiesz im od razu, będą źli, ale w końcu jakoś to przełkną, jeśli będziesz zwlekać - będzie o wiele gorzej. Wielu studentów zmienia kierunki, sama to zrobiłam w zeszłym roku. Też bałam się reakcji rodziców, ale to są moje studia, nie ich. Zbierz się na odwagę i szczerze z nimi porozmawiaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
xMayx ale zmieniałaś studia po 1 semestrze i pol roku byłaś w domu? jak to przyjeli? I co właściwie robiłas przez ten czas?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
ja też zmieniłam kierunek. nie wróciłam do domu, zostałam w mieście, w którym studiuję, poszłam do pracy. Mama to przyjęła spokojnie, spytała tylko czy jestem pewna. Od babci słuchałam przez tydzień "ojeeejku, rok zmarnowany" ale teraz często mi powtarza, że na dobre mi wyszło.
Myślę, że jak będziesz od nich brać kasę i ich okłamywać to będą bardziej źli niż jak teraz im powiesz. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
no ale nie muszą się o tym dowiedzieć przecież, po co ich denerwowac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Dlaczego nie poszukasz pracy od teraz w mieście w którym studiujesz? Gdybyś powiedziała rodzicom teraz prawdę i chciała pracować w mieście gdzie masz szansę ją znaleźć to patrzyliby inaczej niż na osobę, która w czerwcu mówi im, że to nie ten kierunek i tyle
![]()
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
rodzice cię utrzymują, wiec chyba mają prawo wiedzieć. Co z urzędem skarbowym? Nie widzę problemu, żeby zostać w większym mieście i iść do pracy, powiedzieć rodzicom (może pomogliby finansowo) i tyle. A nie "och, mamo, tato, plan taki cieżki, nauki tak dużo, przyślijcie piniondz dla córki-studentki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Jesteś niepoważna. Powiedz im wprost, że nie dawałaś sobie rady i tyle. Przecież to nie koniec świata, możesz zmienić studia. Jeśli mieszkasz w dużym mieście to idź do tej pracy, wykorzystaj tę szansę, aby się zaczepić i nie wracać do swojej rodzinnej miejscowości.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
problem w tym, ze bedą mi kazali wrócić do domu. A co ja tam będę robić do pażdziernika :<
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ciagnięcie pieniędzy od rodziców i oszukiwanie ich, ze się studiuje jest dziecinne i niepoważne. Nie masz już 12 lat, żeby ci to uszło na sucho. nie jesteś juz dzieckiem, więc przydałoby się zacząć ponosić konsekwencje swoich czynów i zachowywać się jak na dorosłą osobę przystało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Brak mi słów. Zawaliłaś studia, bo co? Chyba nie pracowałaś zbyt ciężko na uczelni, hę? Więc teraz ponieś konsekwencje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Nie zapomnij tylko w czerwcu powiedzieć rodzicom, że przez ponad 4 miesiące bezprawnie ubezpieczali Cię zdrowotnie. Ucieszą się i oni i nfz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Myślałam jeszcze żeby się specjalnie na zaoczne zapisać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- A wiesz, że są odpłatne? Poza tym, serio, skoro już po 1 semestrze wyleciałaś to nie robiłaś zbyt wiele w kierunku zaliczenia tego semestru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ja bym powiedziała prawdę i poszła do pracy mimo to. Tak postępują dorośli ludzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem że są odpłatne dlatego pojdę do pracy. Robiłam dużo, byłam na cięzkich studiach, nie jakieś administracji, gdzie wszystko można wykuć na pamięc, także sorry.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
Także takie wmawianie to wiesz. Pewnie teraz chcesz pójść na takie byle co, byle by było? brawo. DOROŚNIJ. ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- A swoją drogą, chyba nie wiesz ile studia zaoczne kosztują. Z maturką w ręku to nie znajdziesz takiej pracy żeby się utrzymać i jeszcze płacić za studia. Ale co ja wiem, pewnie rodzicom nic nie powiesz to kasę dadzą. a jak nie dałaś rady na dziennych to jak chcesz dać radę na zaocznych jak jeszcze masz pracować? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() edit: głupie pytanie, bo się ie orientuję - na zaoczne jest jeszcze nabór? Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2015-02-26 o 19:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Mixum fixum
|
Cytat:
![]() edit: Czocherovsky chodzi ci o nabór na letni semestr? jest coś takiego w środku roku akademickiego? ![]() Edytowane przez Mixiakova Czas edycji: 2015-02-26 o 19:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Po pierwsze albo studiujesz dla siebie albo dla rodziców. Z tego co piszesz wynika, że dla rodziców, boisz się nawet im powiedzieć o zawaleniu semestru, bo "co powiedzą rodzice". Po drugie nawet taka administracja może być ciężka - zależy od wykładowcy moja droga. Po trzecie lepiej zacznij szukać pracy i wybierz odpowiedniejszy kierunek i uczelnie, żeby później nie było jak to jest ciężko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
no coś słabo się chyba orientujecie, są nabory na semetr letni na prywatnych uczelniach.
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.