Pulchnego wątku kolejna odsłona, zmniejsza się na lato zimowa opona. Część VI - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-05, 08:09   #91
Joanna XL
Zakorzenienie

Dot.: Pulchnego wątku kolejna odsłona, zmniejsza się na lato zimowa opona. Część VI

Dzień dobry! Za mną owsianka z ananasem...No i dziś (w czwartek) pozbyłam się weekendowego plusa. W efekcie po trzech naprawdę niezłych dniach(jak na mnie) mam na czysto - 100g... Kończe z żarciem w weekendy - co najwyżej tyle co poza domem - w sobote idziemy na nachos party do znajomych i przyznam że już tym żyje

Mała jeszcze je a potem na spacerek - póki słońce świeci. Czuje nawet powera- więc postaram się żeby było w trybie cardio

Blondi cóż to jest 27 lat No i spróbuj dostrzec pozytywne strony- możesz się skupić na karierze, rozwoju - jednak jak się ma rodzinę to ja często schodzi na dalszy plan. Nie twierdzę że się nie da- po prostu jest trudniej. Mi np niezbyt wyszło. A miłość przychodzi w najmniej spodziewanym momencie

Edytowane przez Joanna XL
Czas edycji: 2015-03-05 o 08:11
Joanna XL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-05, 08:37   #92
tamlin111
Zakorzenienie

Dot.: Pulchnego wątku kolejna odsłona, zmniejsza się na lato zimowa opona. Część VI

Cytat:
Napisane przez Ashya_ Pokaż wiadomość
Melduję dietowo udany dzień i pocwiczylam aż 1,5h bd zakwasy i teraz bd ćwiczyć codziennie bo przyjaciółką bd przyjeżdżać ze mną ćwiczyć a jak już kupię co trzeba to na siłownię się zapisze już spodnie w decatlonie mam upatrzone jeszcze buty i koszulka ale w przyszłym tygodniu także wracam do gry bo wakacje coraz bliżej
Od dziś w Lidlu jest jakaś oferta sportowa z ciuchami. Mają dobre jakościowo i nie drogie

Cytat:
Napisane przez minermiss Pokaż wiadomość
tamilin slyszalam o tym filmie jak obejrzysz to daj znac czy warto. Ja sie w weekend wybieram do kina na Boyhood
Ale jakim? Disco Polo?

Cytat:
Napisane przez blondi0602 Pokaż wiadomość
Ale powiem Wam, że to był dokładnie taki ktoś jakiego od dawna szukam mam nadzieje, że jeszcze kilku takich jest i jeden jest dla mnie
chociaż chwilami myślę, że umrę sama i mnie myszy zjedzą, albo mój osobisty kot..
27 lat to jeszcze nie staropanieństwo? prawda?

A powiedzcie mi moje skarbnice wiedzy, ile mam jeść mniej więcej kalorii, bo w sumie to jem kolo 1400, ale myślę, że przy treningu 4 razy w tyg gdzie spalam po 700 kcal to chyba może być mało? czy jem dobrze? bo się dzisiaj zaczęłam nad tym zastanawiać
Kochana nie ten, to będzie inny. Serio ich całkiem sporo po ziemi gania 27 lat, szalej i korzystaj z życia
Co do kalorii, to wejdź na potreningu i wylicz sobie zapotrzebowanie podstawowe i odejmij z 300 kalorii.

Cytat:
Napisane przez nadiaaa171 Pokaż wiadomość
OmG ! Jak wy pędzicie Chyba nigdy nie nadrobie
Bo siedzisz na "swoim" wątku a nas zaniedbujesz.

Ale się już dziś komplementów nasłuchałam Przyszedł kolega na chwilę i w szoku był
Stary 2015-03-05, 09:00   #93
Ashya_
Zakorzenienie

Tamlin właśnie widziałam tylko, że ja kase dostanę po 10-tym więc już nic chyba w lidlu nie zostanie ale powiem Wam jestem w szoku bo w decathlonie nawet nie jest drogo

Ale mam zakwasy w nogach i pupie za to brzuch ćwiczyłam najdłużej i nic mnie nie boli
Stary 2015-03-05, 09:33   #94
bakus13
Rozeznanie

tamilin lidl jak zwykle nie stoi w stylu i z biedronka wzajemnie po sobie malpuja oferty specjalne i przeceny na dane produkty swoja droga nawet przydatne ich malpowanie, bo wiadomo kiedy isc do tego co jest blizej domu

u mnie dzisiaj platki fitness(30g, mam rozwazona cala paczke w woreczkach) i domowe zytnie babeczki z szynka i ogorkiem szt. 2 oczywiscie nie moglo zbraknac do tego zestawu standardowej kawy z rana.

Co macie w planach? U mnie typowo gospodarczy dzien jak kurze, pranie, chowanie, dywan, podloga, lustra, domowy sos z mieska bez ulepszaczy do zrobienia i najwazniejsze zaczac pakowac siebie i mala do domu. Dzien pt. ''nie chce wcale ale musze''
bakus13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-05, 09:42   #95
Marta1106
Raczkowanie

GG do Marta1106

czy mogę dołączyć ??
Marta1106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-05, 09:57   #96
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez minermiss Pokaż wiadomość
Dzis udalo mi sie troche wczesniej znalezc chwile bo musze sie pochwalic ze na wadze dzis 88 kg wiec 7,5 tygodnia -7kg Jestem nieziemsko szczesliwa i chce wiecej ( tzn mniej na wadze) !!!
piękny wynik
Cytat:
Napisane przez SzaraMyszka90 Pokaż wiadomość
Dlaczego ja bylam przekonana ze jezdzisz na rowerku stacjonarnym? 20- 25 km to bardzo ladny wynik jak na jazde na swiezym powietrzu ile czasowo Ci to wychodzi?
Moze znajde sobie jakas trase i tez bede jezdzic po miescie to sredio bo co chwile swiatla
Pewnie juz pisalas o stanie swoich ud, ale powiedz mi czy po tych Twoich trasach rowerowcyh codziennie celulit jest? widoczny ? a jak widoczny to tak luzem czy jak spinasz się tam albo jak reka sciskasz? chcialabym sie pozbyc swojego ale kurde no nie jest latwo
a nie wiem absolutnie nie mam stacjonarnego, ale mam orbitrek w domu.
A po mieście jeżdzę do pracy i z pracy/na zakupy/do znajomych itp...no wszędzie. Jak jest cieplej to jeżdzę też po dziecko do przedszkola i w weekendy na rowerowe wycieczki.
11 km (czyli w jedną stronę do pracy) dojazd zajmuje mi ok. 30-35 min.
Ale zdarzyło mi się dojechać w 25 min...no i w śnieżycę- jechałam godzinę 10 min. Dużo zależy od warunków na dworze.No i ja właśnie jeżdzę po mieście, tyle, że mam masę ścieżek rowerowych i bardzo głośny dzwonek więc jak się rozpędzę to nie ma zmiłuj
W zeszłym sezonie w cieplejsze miesiace (czytaj: kwiecień-październik średnio wychodziło mi ok. 500-600 km miesięcznie. Zimą dużo mniej, między 200 a 300 km).
Co do stanu moich ud i łydek- celulitu zero. Jak złapię w paluchy i ścisnę to widać jakieś nierówności, ale z doświadczenia wiem, że jak troche opalę nogi, albo regularnie będę smarować jakimś balsamem na celulit, to będą super-jędrne.
I chwała im za to
Niestety są po prostu rozmiarowo duże.
Ja mam UDZISKA nie uda, to samo z łydkami- żadnych kozaków nie zapnę już nawet się na kozaki w zimie nie oglądam.
I powiem tak- jak ubiorę swoje "lajkry" na rower to wyglądam ok. W legginsach- też spoko, szczególnie do sportowych butów...ale w luźnych spodniach typu lnianki, jeansy z prostą nogawką itp.- mam po prostu nogi jak kolumny.
Jeśli ubiorę się tak, że widać zarys mięśni- jest ok. Szału nie robi, ale widać, że to nie galareta z sadła, tylko mięsień....ale np. w stylizacjach bardziej kobiecych np. sukienka- wygląda groteskowo. Nogi z deka chłopskie szczególnie jak obcasy założę to widać, bo się mięśni napinają.
W sumie to chyba najładniej wyglądają w szortach i butach sportowych albo w tej nieszczęsnej "lajkrze z pieluchą" na rower.

Cytat:
Napisane przez bakus13 Pokaż wiadomość
tamilin dostalam dawke na poczatek 50 ale wiecej do niej nie pojde nie podoba mi sie wlazenie z butami w czyjes zycie prywatnie i porady zyciowe ehhh szkoda w ogole sie rozpisywac na temat tej wizyty.
Bakus, jeśli ty jesteś z Wawy i opłacasz wizyty to mogę odgrzebać nazwisko endo do którego ja chodziłam, ale to w Medicover było. Młody koleś...troche przerażony pacjentami, ale badań zleca tyle, że sama się zdziwiłam.
I praktycznie co wizyta to wychodziłam z plikiem skierowań na nowe badania...pan mnie 3 miesiące diagnozował, bo z wyników mi wychodziło nic...ewentualnie jakieś zaburzenia w stronę niedoczynności i Hashimoto+ policystyczne jajniki....a z obserwacji (wypadanie włosów, uczucie zimna, niskie ciśnienie, nerwy, brak miesiączki/bardzo intensywne miesiączki itp) wychodziło, że to musi być Hashi+ PCOS i to w stanie dość zaawansowanym.
Ostatecznie udało się (troche dzięki jego subtelnym podpowiedziom) wyjść z tych zaburzeń dietą i suplementacją, bez leków. Za to jestem kolesiowi wdzięczna ogromnie, bo sam powiedział, ze polskie pomysły na leczenie schorzeń tarczycy pochodza jeszcze z początku ubiegłego wieku i po prostu wszędzie na świecie w krajach rozwiniętych leczy się zupełnie inaczej, mniej ingerencyjnie. Bardziej suplementacją, niż farmakologią. Mi się to podobało, bo nie chciałam brać do końca życia leków.

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
La'Mbria daj mi namiary na ten Karpacz

Swoją drogą dorobiliśmy się karnisza i firanek w kuchni Od razu cieplej się zrobiło. Teraz tylko kwiatków muszę zakupić na parapet
http://www.malgosia.wkarpaczu.pl/12875,galeria.html
zadzwoń i zapytaj czy zarządza nadal pani Ewa. Ona jest mózgiem i sercem tego miejsca. Ale ogólnie bardzo sympatyczne miejsce i...polecam brać "apartamenty"
Cytat:
Napisane przez martolina1982 Pokaż wiadomość
Koziaderka
dobra ta koziaderka hłehłe

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-05, 10:09   #97
HaGie
Zadomowienie

O kurde, co ja widzę, przegapiłam kolejną część

Zaraz postaram się wszystko nadrobić, bo mam spore zaległości. Nie mieliśmy internetu przez jakiś tydzień, masakra. U mnie pod domem wymieniali latarnie i uszkodzili przy okazji jakieś kable od internetu, no i trochę trwało, zanim wpadli na to i usunęli usterkę.

Witam się, dziewczyny w części VI

99-->96
-->66
HaGie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-03-05, 10:12   #98
tamlin111
Zakorzenienie

HaGie no już zastanawiałam się gdzie Cie wcięło

La'Mbria dzięki, choć za tą cene to tam warunki nie bardzo. Poszukam czegos innego jednak.
Stary 2015-03-05, 10:33   #99
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joanna XL Pokaż wiadomość
Ja też planuje kwiatki do kuchni - jakiś wiosenny zestaw I tak to z moim oszczędzaniem... Choć może na jedzeniu oszczędzę

Z grzeszków - plater żółtego sera (ale light - kupiłam taki żeby nie kusił - a i tak kusi) oraz biedronka (czekoladka- mąż przyniósł) Jak na mnie -całkiem, całkiem...
też bym chciała kwiatki...ale raz, że parapet mam zajęty czym innym, a dwa-u mnie wszystko zdycha albo kot zjada...

Cytat:
Napisane przez blondi0602 Pokaż wiadomość
Hej

czekolady na starte serce nie było - > w pon po wielki nd płaczu był trening i zwierzenia koleżanką.. a i princessa była i tyle nie ma! nie po to chadzam do tego platinum , żeby się czekoladzić

Ale powiem Wam, że to był dokładnie taki ktoś jakiego od dawna szukam mam nadzieje, że jeszcze kilku takich jest i jeden jest dla mnie
chociaż chwilami myślę, że umrę sama i mnie myszy zjedzą, albo mój osobisty kot..
27 lat to jeszcze nie staropanieństwo? prawda?
widzę, że twarda sztuka jesteś, super lepszy trening niż czeko...ale osobiście jestem zdania (i nie raz o tym trąbiłam na wątku, tylko w poprzednich częściach), że czekolada-ta prawdziwa, to nie słodycz, a normalny produkt spożywczy. Jak ser zółty, czy mięso. W nadmiarze-szkodzi, ale troche od czasu do czasu powinno się jeść. Swego czasu ładnie chudłam jedząc spore ilosci milki z orzechami...jakieś 300g miesięcznie zjadałam
no ale wtedy ćwiczyłam jak szalona więc mogłam sobie pozwolić
Cytat:
Napisane przez bakus13 Pokaż wiadomość
wiem, ze nie za wysoka ale bardziej chodzilo mi o jej podejscie do pacjenta. Co ja obchodza pewne prywatne sprawy to po pierwsze. A po drugie, ktory lekarz specjalista kaze do siebie przyjsc bez badan? na jakies podstawie po tych planowych 7-8tyg bedzie wiedziala czy ma mi zmniejszyc czy zwiekszyc, a przyjmuje ona tylko w dwa dni w tyg. Czynnikiem, ktory zawazyl glownie, ze ja zmieniam juz po pierwszej wizycie jest wciskanie nosa w bardzo prywatne sprawy.
zależy tak napawdę o co pytała.
Jesli o sen (ile, gdzie, kiedy) i sex- to sorry, ale miała pełne prawo. Bo są to sprawy, które pomagają diagnozować zaburzenia hormonalne np.kwestia snu-czasem objawy "tarczycowe" można mieć przy chorobach nadnerczy...a u nas nie diagnozuje się wcale zaburzeń działania nadnerczy (dopiero gdy przestają całkowicie działać-wtedy diagnozą jest choroba Cushinga), a można odróżnić np. po tym jak chory śpi- przy tarczycy, najczęściej śpi długo i bez efektu (nie czuje się wyspany, wiecznie zmęczony, ślamazarny, taki troche leń dla otoczenia), przy nadnerczach- też śpi długo ale inaczej tj. w nocy nie może spać, śpi płytko, jest "zdechły" z rana, czasem do południa się "rozkręca" i pobudza dopiero wieczorem...poza tym też jest wiecznie zmęczony, ale zmęczony jak po treningu (jakby ciagle gdzieś gonił), a nie jakby był rozlazłym leniem. To jeden przykład, ale tak naprawdę sporo można wywnioskować z dobrego wywiadu. Więc naprawdę zależy o co pytała (bo zdarzają się dobrzy lekarze, którzy pytają o jakies niewygodne fakty z życia...ale są też po prostu wścibscy ludzie i od takich masz rację-trzeba się trzymać jak najdalej)

Cytat:
Od dziś w Lidlu jest jakaś oferta sportowa z ciuchami. Mają dobre jakościowo i nie drogie

Ale się już dziś komplementów nasłuchałam Przyszedł kolega na chwilę i w szoku był
Potwierdzam- ciuchy Lidlowe są bardzo w porzadku.
Dla mnie na głowę biją jakością ciuchy z decathlonu (mówię o dolnej i średniej półce cenowej, nie o tych markowych-najdroższych)
Cytat:
Tamlin właśnie widziałam tylko, że ja kase dostanę po 10-tym więc już nic chyba w lidlu nie zostanie ale powiem Wam jestem w szoku bo w decathlonie nawet nie jest drogo

Ale mam zakwasy w nogach i pupie za to brzuch ćwiczyłam najdłużej i nic mnie nie boli
W decathlonie drogo nie jest, ale ubrania sportowe mają bardzo słabe. Buty np. te do biegania są boooskie (te biało-niebieskie za 59pln) ale ciuchy liche są.
Zdecydowanie lepsze te z Lidla. A cena niższa lub taka sama.

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
HaGie no już zastanawiałam się gdzie Cie wcięło

La'Mbria dzięki, choć za tą cene to tam warunki nie bardzo. Poszukam czegos innego jednak.
mówię zadzwoń
ceny na stronie to ceny na stronie...a jak zadzwonisz i powiesz, że znajomi polecali, że byli w zeszłym roku 2 razy (w sierpniu na zlocie harleyów też) to o ile jest pani Ewa...może zaproponuje inną cenę.
Bardzo rozsądna kobieta z niej. Ale oczywiście nie namawiam. My pewnie też pojedziemy tam na jakiś tydzień.

Tamlin, tak przy okazji- pytanko o PITa, mogę?
Jest ulga na dziecko prawda?!
A jak jest górną granicą zarobków przy których można tą ulgę odpisać?
Chodzi mi o to, czy np. jeśli jest małżeństwo ale rozliczające się osobno, to ulga przysługuje im o ile ŁĄCZNIE ich zarobki nie przekroczą progu czy kazdego z osobna?
Bo jeśli łącznie....to jednak ja się na ślub nie zgodzę tysiak w kieszeni co roku mnie powstrzyma

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
Stary 2015-03-05, 10:50   #100
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
mówię zadzwoń
ceny na stronie to ceny na stronie...a jak zadzwonisz i powiesz, że znajomi polecali, że byli w zeszłym roku 2 razy (w sierpniu na zlocie harleyów też) to o ile jest pani Ewa...może zaproponuje inną cenę.
Bardzo rozsądna kobieta z niej. Ale oczywiście nie namawiam. My pewnie też pojedziemy tam na jakiś tydzień.

Tamlin, tak przy okazji- pytanko o PITa, mogę?
Jest ulga na dziecko prawda?!
A jak jest górną granicą zarobków przy których można tą ulgę odpisać?
Chodzi mi o to, czy np. jeśli jest małżeństwo ale rozliczające się osobno, to ulga przysługuje im o ile ŁĄCZNIE ich zarobki nie przekroczą progu czy kazdego z osobna?
Bo jeśli łącznie....to jednak ja się na ślub nie zgodzę tysiak w kieszeni co roku mnie powstrzyma
Jak nie znajde nic ciekawszego to zadzwonię.
Co do ulgi to z tego co wiem, nie ważne czy razem się rozliczacie, razem wychowujecie dziecko więc wasze dochody sa zliczane.
Stary 2015-03-05, 10:59   #101
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Jak nie znajde nic ciekawszego to zadzwonię.
Co do ulgi to z tego co wiem, nie ważne czy razem się rozliczacie, razem wychowujecie dziecko więc wasze dochody sa zliczane.
szit! znaczy bez ślubu możemy sobie odpisywać, bo łącznie nasze zarobki nie przekroczą magicznego progu...po ślubie niet!
Dramat...no ale jest to jakiś argument, żeby jednak ślubik odłożyć w planach na następne 13 lat...

Stary 2015-03-05, 11:34   #102
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
szit! znaczy bez ślubu możemy sobie odpisywać, bo łącznie nasze zarobki nie przekroczą magicznego progu...po ślubie niet!
Dramat...no ale jest to jakiś argument, żeby jednak ślubik odłożyć w planach na następne 13 lat...
Wiesz na dobrą sprawę to teraz też wychowujecie wspólnie i dochody powinny być łączone. Przynajmniej w ustawie jest o rodzicach ( nie małżonkach ) wychowujących wspólnie jedno dziecko
A no i od dochodu musisz odjąć składki na społeczne i dopiero ten dochód jest tym granicznym.
Stary 2015-03-05, 11:43   #103
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz na dobrą sprawę to teraz też wychowujecie wspólnie i dochody powinny być łączone. Przynajmniej w ustawie jest o rodzicach ( nie małżonkach ) wychowujących wspólnie jedno dziecko
A no i od dochodu musisz odjąć składki na społeczne i dopiero ten dochód jest tym granicznym.
wiem...ale teraz jest o tyle łatwiej, że inne nazwisko ma każdy z nas, slubu niet..więc tak myślę, że jednak nie wychowujemy razem (według Państwa jestem samotną matką) jutro będę ogarniać pity

Stary 2015-03-05, 11:46   #104
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
wiem...ale teraz jest o tyle łatwiej, że inne nazwisko ma każdy z nas, slubu niet..więc tak myślę, że jednak nie wychowujemy razem (według Państwa jestem samotną matką) jutro będę ogarniać pity
Nie jesteś samotna matką, aby nią być musisz wychowywać dziecko sama. To że nie macie ślubu nie znaczy że wychowujesz dziecko samotnie. Żaden urząd nie uzna Cię za samotną matke, więc rozliczanie się w taki sposób to bardzo duże ryzyko. No chyba, że inne adresy macie, to jeszcze by mogło przejść.
Stary 2015-03-05, 14:53   #105
martolina1982
Zakorzenienie

Jest wiele sytuacji i miejsc (urzedow), gdzie juz kobita z dzieckiem bez meza rozumiana jest jako sakotna matka (np.u mnie), ale widac skarbowka nie taka naiwna. La'mbria skad taka daznosc do tej ulgi za wszelka cene. To chyba gra nie warta swieczki. Poza tym pisalas jiedawno ze juz dochody TZ przekraczaja ten magiczny prog wiec nie rozumiem. Teraz piszesz ze wspolnie nie przekraczacie.

Olej tego tysiaka, wyjdz za TZ i przestan byc samotna matka

A z innej beczki...pod zel hialuronowy koniecznie hydrolat? Nie mge zwilzyc skory zwykla woda abo jakas mgielka? Nie mam hydrolatu :/

04.05.2017 start!
martolina1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-05, 15:03   #106
tamlin111
Zakorzenienie

Ja też bym dla tysiaka nie kombinowała i jednak ślub byłby ważniejszy. Ułatwia dużo rzeczy jednak.
Pewnie że są urzędy gdzie kobieta bez męża a z dzieckiem uważana jest za samotną, ale nie jest to na pewno US, MOPS i ZUS
Stary 2015-03-05, 15:37   #107
Joanna XL
Zakorzenienie

U nas deszcz-ale zdazylam przed ze spacerem... Tyle ze słodkiego się chce bo taki śpiący dzień

Edytowane przez Joanna XL
Czas edycji: 2015-03-05 o 15:55
Stary 2015-03-05, 16:34   #108
martolina1982
Zakorzenienie

Co zrobilybyscie na moim miejscu...bo chyba potrzebuje burzy mozgow. Wrocilam po kontroli u pediatry z L. Juz osluchowo ok. Dostala jeszcze do pon antybiotyk. Zapytalam o szkole, bo juz 2 tyg jest w domu i usluszalqm, zemoze isc od pon ale wysoce prawdoposobne, ze cos zlapie zaraz. Nie zaskoczylo mnie to. Wiafomo. Tylko co teraz? Juz tydz bylam nq zwolnieniu,teraz J.tydz z nia siedzi. Zadne z nas juz nie moze dluzej. Zostaje ciaganie jej ze mna do pracy mojej. Co byscie zrobily? Mam takie wyrzuty sumienia ze nie moge spokojnie dac sie dziecku wychotowac i nabrac odpornosci.

04.05.2017 start!
Stary 2015-03-05, 16:42   #109
tamlin111
Zakorzenienie

Joanna co to za edycja P.S. Z poprzednim bardzo sie zgadzałam

Marta będąc w Twojej sytuacji pewnie bym brała do pracy, choć 3 tygodnie nieobecności w szkole to bardzo dużo. Albo witamina C, pro/prebiotyki, tran i niech idzie. Zobaczysz jeszcze przez weekend. Z drugiej strony chodząc z Tobą do pracy też może coś podłapać, albo M. coś może przynieść.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-05, 16:45   #110
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jesteś samotna matką, aby nią być musisz wychowywać dziecko sama. To że nie macie ślubu nie znaczy że wychowujesz dziecko samotnie. Żaden urząd nie uzna Cię za samotną matke, więc rozliczanie się w taki sposób to bardzo duże ryzyko. No chyba, że inne adresy macie, to jeszcze by mogło przejść.
2 lata odpisywał TŻ ulgę, w zeszłym roku-ja,bo TŻa dochód przekroczył próg...
Cytat:
Jest wiele sytuacji i miejsc (urzedow), gdzie juz kobita z dzieckiem bez meza rozumiana jest jako sakotna matka (np.u mnie), ale widac skarbowka nie taka naiwna. La'mbria skad taka daznosc do tej ulgi za wszelka cene. To chyba gra nie warta swieczki. Poza tym pisalas jiedawno ze juz dochody TZ przekraczaja ten magiczny prog wiec nie rozumiem. Teraz piszesz ze wspolnie nie przekraczacie.

Olej tego tysiaka, wyjdz za TZ i przestan byc samotna matka

A z innej beczki...pod zel hialuronowy koniecznie hydrolat? Nie mge zwilzyc skory zwykla woda abo jakas mgielka? Nie mam hydrolatu :/
olać tysiaka??? Marta, co ja pacze?? Ty piszesz żeby tysiaka olać??
A na co mi ten ślub?!
Ani mi on cokolwiek ułatwi, ani zmieni między nami...nawet nazwiska zostaną bez zmian...tylko TZa muszę przekabacić, że ten tysiak w kieszeni lepszy, niż wydanie 5 tysiaków na obiad dla rodzinki i jednorazową sukienkę dla mnie

Pod HA koniecznie coś mokrego. Może być woda, najlepiej destylowana (kup taką jak do auta 5 litrów za 3 złote-jest ok), może być hydrolat...ale ja często daję wodę destylowaną.
Cytat:
Ja też bym dla tysiaka nie kombinowała i jednak ślub byłby ważniejszy. Ułatwia dużo rzeczy jednak.
Pewnie że są urzędy gdzie kobieta bez męża a z dzieckiem uważana jest za samotną, ale nie jest to na pewno US, MOPS i ZUS
no wlasnie- dla ciebie ważniejszy. Dla mnie tysiak ważniejszy ja wiem, że mam dziwne anty-ślubne podejście, ale no jakoś nie mam serca wywalić tyle kasy (mówię o opłacie za ślub+ ciuchy+obrączki+ obiad dla TŻa rodziny) tak naprawdę po nic. Bo dla mnie to zmieni tylko tyle, ze ładne pięć tysiaków pójdzie się paść na tak zwaną oprawę ślubu, a nie np. na wakacje...a z samego ślubu nic nam nie będzie, bo...tak naprawdę co mi ślub da?!
ani nazwiska, ani więcej praw, za to więcej obowiązków i w dodatku ulgę zabierze naprawdę jakoś słabo to widzę...
TŻ chce ślubu...tzn. tak gada, bo sam też w tym kierunku nic nie robi. Ale możliwe, ze nie robi, bo widzi moją niechęć.
Sama w sumie nie wiem skąd ona sie bierze. Po prostu ja bym chciała to załatwić po ciuchu, bez ludzi, bez pompy, ot- idziemy do USC, 80pln urzędasowi, pyk-cyk i po sprawie. Najwyzej na lody i kawę świadków zabrać po wszystkim. Żadnych obiadów, żadnych sukienek i mejkapów kwiatów, obrączek ze złota za grube tysiące itp....no a TŻ sobie nie wybraża ślubu bez rodziny. Ja za to sobie nie wyobrażam z kimś więcej niż on, urzędnik i świadkowie (nooo syn może jeszcze przyjść, chociaż wolałabym żeby był w tym czasie w przedszkolu). Ja nie chcę szopki i całej tej romantycznej oprawy. Mierzi mnie to. Nie mój styl...a TŻ mam wrażenie, ze chce zrobić obiad "bo tak wypada" a nie dlatego, ze sam tego chce.
Cytat:
Co zrobilybyscie na moim miejscu...bo chyba potrzebuje burzy mozgow. Wrocilam po kontroli u pediatry z L. Juz osluchowo ok. Dostala jeszcze do pon antybiotyk. Zapytalam o szkole, bo juz 2 tyg jest w domu i usluszalqm, zemoze isc od pon ale wysoce prawdoposobne, ze cos zlapie zaraz. Nie zaskoczylo mnie to. Wiafomo. Tylko co teraz? Juz tydz bylam nq zwolnieniu,teraz J.tydz z nia siedzi. Zadne z nas juz nie moze dluzej. Zostaje ciaganie jej ze mna do pracy mojej. Co byscie zrobily? Mam takie wyrzuty sumienia ze nie moge spokojnie dac sie dziecku wychotowac i nabrac odpornosci.
ja bym wzięła tydzień urlopu, nawet bezpłatnego, ale jednak...no albo chociaż 3 dni.Tudzież wybłagała koleżankę o zostanie z mym dziecięciem(ale mam taką która w ciązy jest i do pracy nie chodzi więc byłoby łatwo mu opiekę zapewnić)

Edytowane przez la'Mbria
Czas edycji: 2015-03-05 o 16:51
Stary 2015-03-05, 17:04   #111
insane_p
Zadomowienie

Cytat:
jeśli i tak musisz targać ją do pracy, to może lepiej do szkoły? Bo to że będzie z Tobą w pracy jej nie pomoże
Cytat:
wiesz co... to łatwo wykryć teraz. Skoro najpierw on odpisywał, potem Ty, teraz znowu Ty, a chcesz uchodzić w papierach za samotną matkę. Coś tu się nie spina. Bo tak to Ty zawsze powinnaś odpisywać... A nie na zmianę. :P

Ja bym się bała, bo ja bojna jestem o takie rzeczy. Jaka jest kara jak Cię złapią na oszustwie? ;P

Jesteście zameldowani pod innymi adresami?

-13,0 kg
18,4 kg to go.
insane_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-05, 17:08   #112
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:

no wlasnie- dla ciebie ważniejszy. Dla mnie tysiak ważniejszy ja wiem, że mam dziwne anty-ślubne podejście, ale no jakoś nie mam serca wywalić tyle kasy (mówię o opłacie za ślub+ ciuchy+obrączki+ obiad dla TŻa rodziny) tak naprawdę po nic. Bo dla mnie to zmieni tylko tyle, ze ładne pięć tysiaków pójdzie się paść na tak zwaną oprawę ślubu, a nie np. na wakacje...a z samego ślubu nic nam nie będzie, bo...tak naprawdę co mi ślub da?!
ani nazwiska, ani więcej praw, za to więcej obowiązków i w dodatku ulgę zabierze naprawdę jakoś słabo to widzę...
Czyli biorąc pod uwagę prawo popełniliście jak to się mówi czyn niedozwolony.
Jakie obowiązki więcej są po ślubie??? Ja ich nie zauważyłam jakoś. Za to pozytywy jak najbardziej, nawet głupia kwestia otrzymania informacji w szpitalu w razie czego, dziedziczenia itp.
Mi też do szczęścia nie jest ślub potrzebny, ale dla tych względów między innymi chcę go wziąć. Ale głównie dlatego, że chcę aby Krop był moim mężem. Aby Paula miała jego nazwisko.
No ale wiadomo, że co człowiek to inne podejście.
Stary 2015-03-05, 17:50   #113
bakus13
Rozeznanie

la'Mbria ja nie place za kazda wizyte ani kazda wizyte tylko co miesiac stala oplate w luxmed wiec bede tam patrzec kogos nowego jak sie okaze, ze moj nowy gin. ktory prowadzi uslugi gin-endo. Pytala sie o sprawy bardziej osobiste nie zwiazane z medycyna i objawami typu czego nie pracuje, czego nie szukam pracy w swoim zawodzie, czego nie skonczylam technika itp. wiec posunela sie za daleko.
bakus13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-05, 18:00   #114
martolina1982
Zakorzenienie

No wiesz ja tysiakiem nie pogardze bo zwyczajnie to dla mnie prawie jak pensja ale chyba dla was to nie jakas wielka suma. No nie az tak wielka by zmieniac takie plany. Chyba ze ci ogolnie nie zalezy i to hylby jakis tam pretekst by TZ sohie odpuscil.

Dziekuje wam za pokazanie mi jak wy to widzicie. Przemysle przez weekend.

04.05.2017 start!
Stary 2015-03-05, 18:06   #115
SzaraMyszka90
Rozeznanie

Hej

Do mojej wczorajszej listy nieszczesc trzeba dopisac jeszcze spadajace hantle podczas treningu

Insane p90x jest troszke bardziej silowe niz cardio - przynajmiej to moje classic jest. Duzo podciagania pompek, fajne cwiczenia na brzuch i rozciaganie... Zreszta co tu duzo pisac, to kwestia gustu - sprzet trzba miec zeby wykonac wszystko tak jak pokazuja - ale pokazuja tez wersje z ekspanderem zamiast drazka i hantli np - wiec wiesz wszystko sie da obejsc. Mi sie podoba Jak jestes ciekawa to cos pogoogluj

Lambria zachecilas mnie do rowera, chociaz moze po prostu Ty masz to szczescie ze nie masz predyspozycji do pomaranczowej skorki I popieram Cie w kwesti slubu, tez nie wiem po co jest cala szopka z uroczystoscia Ale z pitami nie kombinuj;P oj nie
Stary 2015-03-05, 18:13   #116
Ashya_
Zakorzenienie

Melduje wzorowy dietowy dzień i poćwiczone dzisiaj znowu

Ja to się cieszę, że ten tysiak z ulgi u rodziców mam do swojej dyspozycji, bo w zeszłym roku rower za niego kupiłam Ale faktycznie dla mnie to jednak nie mieć tysiaka a mieć ślub to jednak lepiej albo zrobić jeszcze dwójkę dzieci, próg się zwiększy i będziesz mieć 3-4 tysiaki
Stary 2015-03-05, 19:27   #117
martolina1982
Zakorzenienie

Ashya dobrze kombinujesz

A jak twoj rower tak w ogole? Pojezdzilas nim troche?

Olejujesz sie nadal czy zapal minal? Ja sie olejowalam 2 tyg zachwycona po czym tak przetluscilam wlosy ze teraz chodze ze smalcem po paru godz od mycia. Ale nie wina metody tylko przesady z mojej strony. Trocheto tez bylo dlatego by szybko zuzyc ten rafinowany i moc kupic bez wyrzutow nierafinowany.

04.05.2017 start!
Stary 2015-03-05, 19:38   #118
Ashya_
Zakorzenienie

W lato jeździłam i w tym roku tez bd tylko boje się go zostawiac gdzies przypiętego
twarz smaruje dalej włosy od czasu do czasu na zmiane z olejem z orzecha włoskiego Ja kiedyś po myciu na końcóweczki dałam ale za dużo i całe włosy świeże a końcówki tłuste miałam

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ----------

na rafinowanym możesz smażyć jak chcesz go zużyć ja robiłam jajecznice na tym kokosowym raz i nawet dobra ale na oleju z orzecha włoskiego to jajecznica cudowna wyszła
Stary 2015-03-05, 20:27   #119
Joanna XL
Zakorzenienie

Cytat:
Joanna co to za edycja P.S. Z poprzednim bardzo sie zgadzałam
Ja już się nauczyłam że czasem warto się ..ugryźć w palce

Ale jednak powiem - dla mnie ślub to nie szopka a deklaracja uczuć w gronie najbliższych. Ze swojego mam piękne wspomnienia choć nie robiliśmy tego ani dla podatków ani rodziny etc Dochodzą kwestie praktyczne o których pisała Tamlin - myśl że mój partner mógłby wylądować w szpitalu a ja miałabym utrudniony dostęp do informacji o jego zdrowiu jest dla mnie kolejnym argumentem.
Ale kwestie praktyczne pewnie można jakoś uregulować u notariusza (choć nie sądzę by wiele ludzi o to zadbało). Do mnie bardziej przemawiają romantyczne

W sytuacji gdy powyższe do kogoś nie przemawia - to faktycznie nie ma sensu brać ślubu. Brak ślubu to jakby nie patrzeć oszczędność czasu i pieniędzy na ewentualnym rozwodzie

A w kwestiach podatkowych/ulgowych/urzędowych osobiście bym nie oszukiwała(i nie oszukuję). Raz (wymienię choć pewnie wyjdę na głupka) że istnieje coś takiego jak uczciwość. Myślę że próg ulgi jest w Polsce tak ustalony że osoby go przekraczające bez bólu mogłyby sobie pozwolić na uczciwość. Dwa - że strach.

Wracając do meritum :
Skalpel 10/30
TR 5/30
Kolacja - tuńczyk z warzywami - pierwszy raz w życiu tuńczyk mi smakował

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Marta nie wiem co radzić bo sytuacja jest dla mnie jednak niewyobrażalna - ale bardzo Ci współczuję że masz takie dylematy (i żadnego dobrego rozwiązania).Oby to już był jednak koniec okresu chorobowego u Was

Potwierdzam - ja wszystko smażę na oleju kokosowym. Moją mamę też przekonałam - ona nawet schabowe tak smaży
Stary 2015-03-05, 20:37   #120
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Ale faktycznie dla mnie to jednak nie mieć tysiaka a mieć ślub to jednak lepiej albo zrobić jeszcze dwójkę dzieci, próg się zwiększy i będziesz mieć 3-4 tysiaki
O i to jest myśl

Cytat:
Napisane przez Joanna XL Pokaż wiadomość
Ja już się nauczyłam że czasem warto się ..ugryźć w palce

Ale jednak powiem - dla mnie ślub to nie szopka a deklaracja uczuć w gronie najbliższych. Ze swojego mam piękne wspomnienia choć nie robiliśmy tego ani dla podatków ani rodziny etc Dochodzą kwestie praktyczne o których pisała Tamlin - myśl że mój partner mógłby wylądować w szpitalu a ja miałabym utrudniony dostęp do informacji o jego zdrowiu jest dla mnie kolejnym argumentem.
Ale kwestie praktyczne pewnie można jakoś uregulować u notariusza (choć nie sądzę by wiele ludzi o to zadbało). Do mnie bardziej przemawiają romantyczne

W sytuacji gdy powyższe do kogoś nie przemawia - to faktycznie nie ma sensu brać ślubu. Brak ślubu to jakby nie patrzeć oszczędność czasu i pieniędzy na ewentualnym rozwodzie

A w kwestiach podatkowych/ulgowych/urzędowych osobiście bym nie oszukiwała(i nie oszukuję). Raz (wymienię choć pewnie wyjdę na głupka) że istnieje coś takiego jak uczciwość. Myślę że próg ulgi jest w Polsce tak ustalony że osoby go przekraczające bez bólu mogłyby sobie pozwolić na uczciwość. Dwa - że strach.
Podpisuję się pod każdym słowem.
Strach to fakt, mają 5 lat na kontrolę, kary duże, plus zwrot, plus odsetki. Gra niewarta świeczki.

Wróciłam z zumby, matko dziś normalnie nie miałam sił. Czuję się pokonana Tańczyłam, ale na pół gwizdka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości