|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dzielenie obowiązków i początki mieszkania
|
|
|
|
|
#92 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ale żeście się czepiły grafiku, rany
![]() Też nie widzę nic dziwnego w grafiku, jak komuś tak pasuje, to czego tu się czepiać? Pewnie u mnie w domu by usystematyzował sprzątanie, a mój TŻ wręcz się tego grafiku domaga. Tylko mnie się go nie chce robić... |
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS. I btw bardzo dobrze, że Twój TŻ nie boi się kuchni, bo znam / słyszałam o takich, co nawet palcem nie tkną nawet tu na Wizażu była taka anegdota o żonie, która przerwała rozmowę z sąsiadką by mężowi zupy nalać (a on siedział w domu, miał bliżej, no i ręka by mu nie uschła przecież jakby gotowej zupy sobie do talerza nalał) Oczywiście to taki bardzo ekstremalny przykład, ale właśnie o taką skrajną nieporadność mi chodziło, która IMO wynika bardziej z braku chęci aniżeli zdolności.
|
|
|
|
|
|
#94 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Kiedyś mi się kuchenki nie chciało myć za często i może raz na miesiąc ją myłam. I miałam taką passę że co wypucowałam kuchenkę to jeszcze tego samego dnia mi coś wykipiało . Za każdym razem .---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
W ostatnich latach sie zrobiła strasznie nadopiekuńcza i wszystkich chce wyręczać. Mój ojciec pracuje niedaleko domu i przychodzi na obiad do domu na pół godziny i ten obiad trzeba mu przygotować jakoś wcześniej. W każdym razie jak ja szykuję czy odgrzewam to zostawiam w garach żeby sam sobie nałożył, bo nie wiem ile zje. Jemu to nigdy nie przeszkadza, przychodzi i sobie nakłada a mama mnie zawsze zgania za to że czego tacie nie nalałam zupy do talerza i nie nałożyłam drugiego dania. Tak samo jak mój mąż jest, to czego ja mu na talerz nie nałożę. A skąd ja mam wiedzieć ile on chce zjeść. |
||
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlatego jestem taka wyczulona na to
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Konto usunięte
|
Jak mnie takie coś denerwuje, jakby faceci nie mieli rąk
moja mama to samo, a z ojca się zrobił taki panicz, że nawet sobie nic nie przygrzeje, bo przecież po co, jak mama może to zrobić i jeszcze wyjąć torebkę od herbaty, jak ta się już zaparzy. Cyrk na kółkach.
|
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, że może to co powiem jest trochę okrutne, ale ja stosuję taktykę, że jak TŻ zapomni zrobić czegoś, co miał zrobić albo ja na przykład wysprzątam jakąś część mieszkania, a on tej drugiej nie ogarnie, to ręki do tego nie przyłożę choćby nie wiem co.
I w sumie działa, bo on też syfu za bardzo nie lubi ![]() Mam w pamięci coś, co mi kiedyś powiedział - że jak wraca do domu, woli zastać chaos w mieszkaniu i piękną, wypoczętą, samorealizującą się dziewczynę, niż porządek i spoconą sprzątaczko - kucharkę
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Moderator
|
A ja pierwsze co pomyślałam, jak zobaczyłam Wasz grafik to, to że mnie szkoda by było na większość z tych rzeczy wolnego czasu
Ale skoro Wam z tym dobrze, to ja nie mam nic przeciwko
Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2015-05-19 o 12:03 |
|
|
|
|
#100 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak facet nie ma dobrych nawyków (a ja też mam wiele złych nawyków, więc rozumiem ) to często wystarczy mu regularnie przypominać i przypilnować, by np. jak wypije kawę, to od razu wyniósł szklankę do zlewu i umył, dopóki nie wejdzie mu to w krew.Osobiście staram się też nie "drzeć mordy" o takie irytujące rzeczy, tylko zwracać uwagę z uśmiechem i chwalić postępy, by miał dobre skojarzenia, a nie złe - taki prosty, a skuteczny chwyt psychologiczny Staram się też dużo mówić o moich oczekiwaniach i skąd one wynikają, zamiast oczekiwać, że facet "się domyśli" (czytając mi w myślach, zapewne ) i na dłuższą metę to naprawdę działa, choć z jednymi rzeczami lepiej, z innymi gorzej ![]() Podobnie staram się ogólnie z ludźmi postępować - od razu mówić, co mi przeszkadza, zamiast kisić w sobie złość i przy którymś razie wybuchnąć z frustracji. |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Chwalenie faceta za posprzątanie czy odniesienie szklanki do zlewu przez gardło mi nie przechodzi. Mnie nikt nie chwali za zrobienie porządku czy prania. Poza tym mam wrażenie, ze traktuję dorosłego mężczyznę jak sześcioletnie dziecko
![]() Fakt, kiedy mnie wyręcza w tym, co miałam zrobić ja lub widząc, że jestem zmęczona/chora odsyła mnie, żebym odpoczęła, to zawsze mu dziękuję i daję buziaka, ale bez przesady
Edytowane przez Aimee_J Czas edycji: 2015-05-19 o 21:47 |
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja czasami mówię mojemu, że on lepiej odkurza niż ja i kiedyś mi powiedział "nie chwal mnie, przejrzałem cię" ale i tak odkurza . Jak coś zrobi to przede wszystkim nie wolno po nim poprawiać (tak żeby widział) ani mówić że zrobił to źle, bo to strzał w stopę. |
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
W ogóle to ja przy próbie rozpisania grafiku stworzyłam grafik-potwora Bo tyle rzeczy do ogarniania byłam w stanie tam wpisać.
|
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Owszem, jest to... dziwne ale z tego co czytałam na temat różnic między kobietami a mężczyznami, to podobno faceci właśnie potrzebują pochwał bardziej niż panie zazwyczaj też kiepsko znoszą krytykę typu: "znowu szklanki nie umyłeś itp." czyli taką, od której nie mogą się obronić ![]() Ja swojego nie chwaliłam za wynoszenie szklanki, ale za... eleganckie ubieranie I o dziwo, "sam z siebie" zmienił styl ubierania się ze sportowego na elegancki ![]() Podziałało dużo lepiej niż "no wiesz? ja na święta u teściowej najlepsza kiecka i obcasy a Ty T-shirt i bojówki?" ![]() Brzmi to jak perfidna manipulacja ale serio, z mojego doświadczenia "trucie
Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2015-05-19 o 22:39 |
|
|
|
|
|
#106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój TŻet ma wiele innych umiejętności i zalet, które doceniam naprawdę i szczerze i mu o tym mówię. Dlaczego strzał w stopę? Jeśli komuś, kto ma inne spojrzenie na zrobienie danej rzeczy nie powiesz, że według Ciebie robi coś nie do końca poprawnie, niedokładnie, albo wolałabyś, żeby jednak robił po Twojemu, to skąd on to ma wiedzieć? Będziesz po kryjomu po nim poprawiać licząc, że się domyśli? ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
Co do ubrań - ja swojemu nic nie mówiłam. Po prostu się odstawiałam, a on widząc co mam na sobie sam wyczuwał, że jeśli ubierze bojówki, to przy mojej satynowej kiecce będzie wyglądał jak kretyn
|
||
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Eee... Faceci to sa dzieci...
Przykro mi, ale to prawda;( Wlasnie takie chwalenie "za nic" (bo ja np nigdy nie zostałam pochwalona za nastawienie pralki) sprawia, ze oni to robia... I nawet przy odrobinie praktyki robia dobrze ![]() Chociaz nieskomentowanie faktu, ze nastawił pralkę na 60 stopni i teraz musze sobie wymieniać pol garderoby, bo ciuchy stały sie nagle za małe, tez mija sie z celem... Ważne jest, zeby byc delikatnym i nie zapomnieć pochwalić, ze nastepnym razem juz zmniejszył temperaturę![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Aha, no i najlepiej zeby mógł to naprawić... "Teraz potrzebuje nowej sukienki, skarbie"
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
Och, ale to jest taka sprawa, jak z tym "ładnie wyglądasz, kotku" wypowiedzianym przez faceta, ktory dokładnie wie, ze jestes na niego wściekła... Odwrócenie uwagi, ponadto sprawia ze czujesz sie lepiej i nagle po 10 minutach stwierdzasz, ze juz z nim rozmawiasz, zamiast wrzeszczeć
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo mam wrażenie że o przedszkolaku o.o ewentualnie że o szczeniaku "no pięknie nastawiłaeś pranie *głaszcze po głowie* no juz, juz, masz tu chrupka, grzeczny TŻ" Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2015-05-20 o 00:56 |
|
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
O moim byłym... Znudziło mi sie matkowanie, wiec jest juz eks
najśmieszniejsze jest, ze miedzy nami była dość duża różnica wieku(ponad 10 lat) i to ja byłam ta młodsza:/Nie wiem... Moj "teraźniejszy" TZ jakos sobie lepiej radzi ale i tak go chwale, bo wiem, ze mu to poprawia samopoczucie ale on mnie "przejrzał" i teraz to bardziej taka gra
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
Przyczajenie
|
Na mnie to nie działa niestety, jestem jeszcze bardziej wściekła ale mój rzadko kiedy w takiej sytuacji prawi mi komplementy bo sam woli cichcem umknąć i przeczekać moją złość co też mnie irytuje, ale jestem kobietą i czasami sama siebie nie rozumiem.
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam sie mi tez czasem to nie wychodzi
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Pantegram, ale Ty wlasnie trujesz jak kazesz TZ towi myc kubek po kazdej kawie.
Lexie, ja robie tylko liste zakupow dla TZta jak idzie na duuuze zakupy raz w tygodniu. I on faktycznie sobie to chwali, bo tak by zapomnial polowe. Dopisuje tez swoje punkty do listy. Dziewczyny, co jest okrutnego w tym, ze czekasz az facet zrobi swoje obowiazki i go nie wyreczasz? Do pracy tez za misiow chodzicie? Albo nosicie za nimi teczke z dokumentami? |
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi o to żeby nie wygarniać facetowi, że coś zrobił źle i żeby nie używać samego słowa "źle" tylko delikatnie powiedzieć. Oczywiście że trzeba powiedzieć jak pranie ciuchów zostanie nastawione na 60 stopni, że tak się nie robi. Chodzi mi bardziej o rzeczy które facet robi ale zdarza mu się czasami niedociągnięcie. Są kobiety które w takiej sytuacji potrafią zrobić awanturę. Z tym poprawianiem to ja nie poprawiam po swoim. Chodziło mi o sytuacje, że facet coś zrobi a kobieta notorycznie chodzi i po nim poprawia. To każdego zniechęci, nie tylko facetów. A dlaczego od razu zakładasz nieszczerość. Mój mąż np naprawdę odkurza lepiej ode mnie i czego mam mu tego nie powiedzieć skoro nic na tym nie nie tracę. Poza tym nie chodzi o to żeby słodzić facetowi za każdym razem jak umyje kubek po sobie albo wyniesie śmieci tylko żeby czasami go za coś pochwalić nawet jeśli to należy do jego obowiązków. |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Konto usunięte
|
Facetowi trzeba delikatnie mówic, bo nie ogarnia jak się robi pranie. Czy wy zyjecie w związkach z 15 latkami czy typami "mama zrobi" i teraz są w szoku jak działa świat? Jak zyli ci od prania w 60 stopniach, niesprzatania, których trzeba chwalić i mówić delikatnie zanim was poznali? Zeskrobywalyscie z nich brud na pierwszej randce, czy weszlyscie w spódnice ich mamuś? To jest przerazajace jak wy uposledzacie polowe społeczeństwa tylko dlatego, ze ma penisa między nogami i trafiły wam się jakiest nieporadne egzemplarze.
To tak jakby się cieszyć z tego, ze facet potrafi umyć zęby i jest juz tak duży, ze nie zapomina to robić przed snem i nie uwala całej pizamki pasta. Przecież wy tu mówicie o rzeczach tak oczywistych dla dorosłych ludzi, że jestem autentycznie w szoku. Tez was chwala za wyniesienie kubka, albo polatanie ze ścierą bo to wasz obowiazek i ladnie to zrobilyscie? Sorry ale w pewnym momencie to juz nawet psa się przestaje chwalic i nie mowi delikatnie ze ogarnal zasady czystości bo nawet nie zwraca się na to uwagi. Po prostu robi się to tak bardzo normalne. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-05-20 o 09:25 |
|
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
Mam być delikatna w przekazywaniu faceowi informacji, że nie domył klibla czy podłogi? To nie wiadomość o raku albo przeszczepie nerki żeby silić się na delikatność. Chłop to nie jest mimoza czy pięcioletni dzieciak żeby się zniechęcał do czegoś po zwykłym zwróceni uwagi.
Godnaś, Lucyperowi żeby cię dać w dary, Boś jest wyobrażeniem a właśnie owego, Co wieniec ma na wierzchu z szybu smrodliwego, Popraw się, babo, na tej swojej wdzięcznej twarzy Albo mi się za jedno tysiąc złych słów zdarzy. |
|
|
|
|
#119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jezu naprawdę lepiej sie cackać z facetem zamiast po prostu powiedzieć: "posprzątaj w kuchni" czy "umyj naczynia", jeśli sam na to nie wpadnie? Nie dziwię się problemom z podziałem obowiązków w związkach z takim podejściem. Macie to na własne życzenie. |
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Z drugiej strony faktycznie sa kobiety, ktore wpadaja w furie, ze nie jest sterylnie czysto i obcesyjnie domagaja sie czyszczenia po sobie kazdego widocznego tylko pod mikroskopem pylku. Taki typ co ze szmata zasypia i ze szmata sie budzi. Do znajomych pedantek to ja sie boje nawet w gosci pojsc na kawe zeby mi nie podnosily filizanki, bo maja tryb scierania stolu co 15min niezaleznie od okolicznosci.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.

.
. Za każdym razem