![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Yerba mate-zielona moc natury.Dlaczego warto ją pić?
Cytat:
![]() ja uwielbiam wszelkie smaki cytrusowe, taragui i union mają bardzo duży wybór, z klasycznych la merced i taragui, rosamonte z takich bardziej wyrafinowanych i nietypowych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wodę do zalewania yerby trzymamy w termosie, więc ona nie stygnie (a przynajmniej nie za szybko - mój termos trzyma ok. 7h- w tym czasie to ja ze 2 litry wypijam ;P) yerby sypie się do naczynka około 1/2 - 3/4 naczynka, więc siłą rzeczy z jednego zalania wystarcza na kilka łyków - potem dolewamy wody. yerba raz wsypana do naczynka zostaje w nim, dopóki nie straci smaku, lub dopóki nie masz jej dosyć (to drugie jestakurat niemożliwe :P) jednym słowem zalewasz jedną i tą samą porcję ziela do skutku - aż poczujesz, że pijesz czystą wodę. wtedy siup! zawartość do kosza/klopa, i można zacząć zabawę z parzeniem od początku ![]() tak to już jest z yerbą, że pije się fusy z wodą, a nie widę z fusami, jak w przypadku innych herbat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
A co powiecie o jej szkodliwych właściwościach? Chciałam też zacząć ją pić, ale nie jestem przekonana czy jest taka zdrowa...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
Czytam ten wątek i czytam i włosy na głowie mi się jeżą... Czy babska fantazja nie zna granic? Dopiero silesianna musiała się pojawić i wszystko Szanownym Paniom wyjaśnić? Czy tak ciężko jest poszukać fachowych i rzetelnych informacji o YM?
Jedno pytanie co to jest "tykwa cebesa"? Musi to być naprawdę jakieś cudo, skoro ludzie w pracy zazdroszczą... Pozdrawiam Mateistki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tam znawcą nie jestem, wstyd się przyznać że moja wiedza o yerbie zaczęła się przy oglądaniu argentyńskich telenowel ![]() no ale fakt, można poszukać informacji, nie jest to trudne. jak ja zaczynałam, to było - internet był wtedy rarytasem ![]() aczkolwiek inna sprawa - w większości "herbaciarni" piszą / mówią, że mate zaparza się jak zwykłą herbatę, tylko zimniejszą wodą. masakra! ![]() a co to jest ta cebesa, cabesa czy coś - nie mam pojęcia ![]() aż tak się nie znam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
No pytanie z "cebeesą" było do kogoś tam wyżej. Jak śmiem twierdzić chodziło o calabazę, ale calabaza i tykwa to jedno i to samo, więc nie rozumiem skąd stwierdzenie "tykwa cebeesa". Ale cóż...
Ja YM piję od ponad roku. Nigdy nie kupowałam jej w żadnej z "herbaciarni" - nie mam zaufania do do jakości i pochodzenia tego zioła. Yerbę kupuję albo na Allegro albo w klepach internetowych. Jeśli kogoś zainteresował temat, polecam zajrzeć na fora internetowe poświęcone YM, np: http://yerbamateforum.pl/ (współforumowicze zabrali się ostatnio za redagowanie ebooka o YM, miejmy nadzieję, że szybko się pojawi) albo http://www.yerba.fora.pl/ . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
witajcie, ja dzisiaj zakupilam sobie yerba mate amande pomaranczowa ;-) bo chcialam na poczatek delikatnie wprowadzic sie w klimat yerby
![]() naczynko dorwałam w sklepiku zielarskim, nie drogo nawet 38zł na pojemnosc 250-350ml, nie chcialam malutkiej... bombille obowiazkowo tez ![]() przez weekend robie rutuał pierwszego zaparzania i czeka mnie skrobanie ![]() narazie delektuje sie nia z glinanego kubeczka ala wazonik ![]() ![]() ![]() co dodajecie do smaku? limonka, miod, słodzik, mieta... ?? czekam az pani w zielarskim zamowi mi amande /zielone opakowanie/ ziołowa z mieta, lippą i innymi ziołami ![]() troszke sie bawilam w zalewanie itd.. macie jakies metody zeby jak nalepiej zalac mate? zeby do bombilli nie wpadaly paprochy? robilam tak jak przykazał i troche mialam fusow w buzi... jak sparwdzacie ze temperatura jest dobra do zalewania?? pozdrawiam ![]()
Lista fajnych sklepów w Trójmieście ![]() Edytowane przez jagoda83 Czas edycji: 2009-11-13 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nic, podobno dodatki mogą zmienić właściwości yerby. Cytat:
5-10 minut po zagotowaniu, albo jak gotuję to woda mętnieje i pojawiają się pierwsze bąbelki, sama musisz ocenić ![]() Dla mnie pierwsze łyki yerby były niesamowicie ciężkie do przełknięcia, od razu musiałam przegryzać. Teraz to podchodzi pod uzależnienie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Rozeznanie
|
funkyourself dziekuje ci slicznie
![]() ![]() ![]() ![]() dzisiaj po 1 dniu currado, zabralam sie za skrobanie.. na poczatku szlo ok, potem nie wiedzialam czy moge na siłe zeskrobywac czy nie /z obawy przed uszkodzeniem itp/ ale jakos na wyczucie dałam i ok 90% dało sie oczyscic ![]() dobrze ze wczesniej ogladalam fotki innych tykw, wyskrobanych, uzywanych, wiec mniej wiecej wiedzialam na co sie przygotowac.. wlasnie zalałam 2gi raz, troche mi bylo szkoda znow sypac sucha yerbe, ale powtarzalam sobie ze to dla jej dobra ![]() ![]() fakt, pierwsze pociagniecie było mocne (mamie zalałam w glinianym naczynku, zabrała mi bombille ![]() ![]() ![]() mam tykwe, ktora miesci wiecej niz 250ml, bodajze 300-400ml, bo jak sie przyssam to pociagam 100ml za jednym razem ![]() ![]() stad tez pyt, czy musze tykwe wypełnic do pełna, wykorzystywac 100% jej powierzchni? czy powiedzmy 3/4? to ma na cos wplyw? powiedzmy 30%yerba, 40% wody/ogołem, zalewane stopniowo az wsiaknie troche/ =70% tykwy reszta zostaje bez zmian, kopczyk jest itd. itp.
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Służę pomocą ![]() Szczerze mówiąc, to chyba indywidualna kwestia. Pewnie yerba będzie wtedy mocniejsza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
BAN stały
|
Ja uwielbiam yerba mate... swietnie sie po niej czuje. I lubie jej smak. hmm.. chyba ide sobie zaparzyc filizaneczke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
oj tam, wazne aby byla to wartosciowa, sypana yerba a nie saszetki z tesco
![]() ![]() wciskaja nam naczynka z ceramiki, to i filizanka ujdzie.. byle była w niej bombilla ![]() mateistką ![]() ![]() ![]()
![]() |
#107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogę to samo powiedzieć o sobie - wcześniej uzależniona od kawy [do 4 dziennie], dzisiaj uzależniona od yerby ![]() Tylko jeszcze tykwa ma to do siebie, że daje dodatkowy yerbowy aromat, tylko z niej piję. Dorwałam yerbę z guaraną - śmieszna w smaku i mocno pobudzająca, jeszcze pomelo - grejpfrutowa, warto spróbować. Ja jako miłośniczka grejpfrutów się w niej zakochałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
czy Wam tez zapycha sie ciągle ta "rurka" do picia?
![]() |
#109 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja przygoda z yerbą zaczeła się 2 lata temu, pierwsza to Rossamonte...uuu super, teraz akurat mam La Merced ale tylko dlatego że koleżance kupiłam dla spróbowania...nie posmakowało jej i została u mnie. Ja zaopatruje się w sklepiku "eherbata"w Krakowie na Floriańskie, otworzyli tam też pijalnie yerby i w sumie obsługę mają fajną- chodzi mo o to że zanim coś zaczną sprzedawać degustują żeby potem móc odpowiedzieć na pytania klientów. Sesja się zbliża i muszę zopatrzyć się w Taragujke, polecam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
moze to wina sposobu zalewania, "zaparzania":confused :
bo ja jak pierwszy raz robłam mate (nie znajac wtedy dokładnej metody) to bombilla strasznie zaciagała mi fusy, plułam co chwilę... zeby sie zapchac, to moze nie... ale fakt, ze fusy w niej były przez cały czas picia tego dnia. to było za pierwszym, jedynym razem, teraz wszystko robie prawidłowo, czy tez intuicyjnie i od tamtej pory ani razu nie miałam fusów w buzi ![]() ![]() oo u mnie w zielarskim stało dużo Rossamonte ![]() czekam na Amande Ziołową (mieta, lippa itp) ponioc bardzo smaczna, a ja lubie ziołowo-mietowe kompozycje...
Lista fajnych sklepów w Trójmieście ![]() Edytowane przez jagoda83 Czas edycji: 2009-11-19 o 16:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
staram sie robic kopczyk i zalewam powoli, ale i tak mi sie zapycha ostatnimi czasy
![]()
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
A bombille wkładasz po zalaniu czy przed? I w jaki sposób?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
najpierw nalewam troche wody, zeby kopczyk "napęczniał" i napil sie jej.
Potem wkladam bombille, zatykam ustnik ręką i powoli leje wode. Dłuzsza chwile trzymam ustnik zatknięty, pozniej puszczam. do tej pory jakos nie mialam wiekszych problemow z zatykaniem, ale chyba wyszlam z wprawy czy cos ![]()
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Hmmm.. może spróbuj wkładać bombillę jak już nalejesz całą wodę?
a ja wlasnie pije guarankową żeby sie obudzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
tak sie ratuje, bo mi sie zatyka
![]() ![]() pokrzywe teraz pije, potem zaparze yerbe ![]()
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
jak miło, że wątek znów kipi energią i życiem
![]() ![]() ja wsypuje do tykwy mate coś koło 1/2 pojemności, może mniej bo mam bardzo pojemną, robię shakin'body ![]() ![]() mam nadzieje ze robie wszystko dobrze? bo ja wszystko podpatrzyłam z neta ![]() może zamieszczajcie wasze ulubione yerba mate, dokładną nazwę, może fotkę opakowania, a najważniejsze wasze odczucia smakowe, nie tylko dobra zła ![]() AMANDA POMARAŃCZOWA Pochodzi z słynnej prowincji Misiones w Argentynie. Firma założona przez polskich imigrantów Szychowskich. Bardzo popularna marka, średniej mocy, przeznaczona raczej do codziennej konsumpcji. - w sam raz dla poczatkującego smakosza, delikatna, nie jest bardzo gorzka, ale nie traci na aromatyczności, zasypująć wiekszą ilość można uzyskać mocniejszy wywar, traci swój smak już po 4-5 zalaniach ale można jeszcze ją pić jak ktoś nie lubi mocnej, aromat pomarańczy nie jest wyczuwalny, nie pachnie ani nie smakuje jak pomarańcz, gdybym nie wiedziała że tam jest, nie wpadłabym na to, smakuje "normalnie", raczej nie wrócę do niej, muszę poznać inne smaki ![]()
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
mi najbardziej smakowała taka z dodatkiem mięty chyba CSBe czy jakos tak. Jestem początkująca to moge sie mylic
![]() jak sie duzo wsypało, naprawde czuło sie miete i zero posmaku "popielniczki" teraz w pracy pije chyba Rosamote (czy jakos podobnie, wybaczcie ze mysle nazwy) i ona smakiem mnie nie urzekla, taka hm jak skarpetki ![]() ide znowu parzyc, moze tym razem sie nie zatka
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
hehe juz nie siorbiecie;d
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Tutaj Cejrowski pokazuje, jak zaparzać i delektować się mate:
http://www.onet.tv/cudowna-herbata,5414018,5,klip.html# |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
taaa! ogladałam ! snobizm
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.