Czy postawić 6 z angielskiego - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-13, 12:27   #91
201604130936
Konto usunięte

Dot.: Czy postawić 6 z angielskiego

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
nie zawsze wagi są ustalone. to zależy od wewnętrznego systemu szkoły i z jakiej paki nie można samemu ustalić? nauczyciel może ustalić wagi ale to wszystko zależy od masy czynników a jak ktoś jest nowy to jak może oceniać czy ktoś jest zdolny? na podstawie ocen? od dawna wiadomo, że oceny nie są adekwatne do wiedzy.
Mowie, w tym przypadku, że nie bardzo moze, skoro nauczyciel nie sam je wystawial. Frustracja ciezka sprawa nie pffe?

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Autorka pewnie nie jest jedyną anglistka. A nawet gdyby, to niech zapyta nauczycieli innego przedmiotu co by zrobili, podczas rady czy cos. Na pewno jej lepiej powiedzą niż domorosle obronczynie moralności i sprawiedliwości.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-06-13 o 12:31
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 12:30   #92
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

Zawsze też może zadzwonić przez sekretariat do poprzedniej nauczycielki i zapytać co by postawiła. Po problemie.

Druga
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 12:56   #93
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
zabawne jest jak widzisz to, co chcesz widzieć powiedziałam, że średnia arytmetyczna jest najsprawiedliwsza bo nauczycielka jej nie zna więc jak może w ogóle ważyć jej oceny. Ostatecznie jak ma liczyć ważoną to tylko i wyłącznie dając większą wagę klasówkom a mniejszą całej reszcie ocen i i tak nie wyjdzie 6.
Ze jak?
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 12:59   #94
efflorescence
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc to mnie też dziwi. Mam nadzieję, że nie stanie się to precedensem. Sama nie chciałabym, żeby o mojej końcowej ocenie z przedmiotu decydowały przypadkowe osoby. Ani nawet doradzały w tej sprawie. Wierzę, że moi wykladowcy są dostatecznie kompetentni, by tę ocenę wystawić.
Jesteś mam nadzieję w stanie pojąć, że my tutaj w żadnym wypadku nie decydujemy, a jedynie podsuwamy pomysły, natomiast decyzja należy tylko i wyłącznie do Autorki. Jak pokazują liczne wątki, werdykt Wizażu nie wpływa w znaczącym stopniu na wybory podejmowane przez osoby pytające o radę (i później wielkie oburzenie, bo jak to, przecież wspólnie przedyskutowałyśmy temat i zdecydowałyśmy, że ma postąpić tak i tak, a ona zrobiła coś zupełnie przeciwnego).

Cytat:
Napisane przez Carya Pokaż wiadomość
Zawsze też może zadzwonić przez sekretariat do poprzedniej nauczycielki i zapytać co by postawiła. Po problemie.
To też jest bardzo dobry pomysł.
efflorescence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 13:00   #95
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Ze jak?
uważam, że jak nauczyciel jest chwilę w szkole, nie wystawiał ocen z testów, sam nie układał testów, nie oceniał dziewczynki i jej nie zna to powinien wyliczyć arytmetyczną.
jeśli nie, to ważoną ale w przypadku takim, jak tu, arytmetyczną.
poza tym, jeśli dla nauczyciela jedynym argumentem jest, że dziewczyna chce 6 to cóż...
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 13:04   #96
Pilar1899
keep calm and contour on

Postaw 6 jeśli widzisz,że odstaje od reszty klasy. Ja w podstawówce pisałam wypracowanie o Agacie Christie, krótka biografia i która książka mi się najbardziej podobała chyba. Nauczycielka nawet nie czytała, chodziło jej o sprawdzenie czy naprawdę mi zależy. A za aktywność-zrobienie pracy dla chętnych postawisz 6 i średnia też wyjdzie

Oh, screw beautiful. I'm brilliant.
If you want to appease me, compliment my brain.
Pilar1899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 13:11   #97
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
uważam, że jak nauczyciel jest chwilę w szkole, nie wystawiał ocen z testów, sam nie układał testów, nie oceniał dziewczynki i jej nie zna to powinien wyliczyć arytmetyczną.
poza tym, jeśli dla nauczyciela jedynym argumentem jest, że dziewczyna chce 6 to cóż...
Ale test to test. Dla mnie srednia arytmetyczna w szkole to pomylka.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-13, 13:16   #98
muzeumolbrzymuf
Rozeznanie

Skoro się wyróżnia na tle klasy daj jej to 6.
Widać, że ma potencjał i się stara. Jeżeli potraktujesz ją tak samo jak ucznia, którego średnia wynosi 4,8 (teoretycznie też jest to 5, przy mniejszych zdolnościach/nakładzie pracy) to uczennica może się zniechęcić na przyszłość żeby walczyć o lepsze oceny. (Znam to z autopsji, też byłam nie raz niedocenioną uczennicą )
muzeumolbrzymuf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 13:27   #99
mc266
Zakorzenienie

Cytat:
A co to za problem ustalić sobie, że klasówki liczy się jakąś wagą, kartkówki z jakąś, odpowiedzi ustne z jakąś i zadanie domowe z jakąś i według tego policzyć średnią ważoną? Na pewno sprawiedliwsze to niż arytmetyczna, bo to chyba bez sensu, żeby np. ocena z zadania domowego zaważała na ocenie końcowej tak jak ocena z klasówki.

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Carya Pokaż wiadomość
Popieram ten pomysł.

Cytat:
Napisane przez efflorescence Pokaż wiadomość
Jesteś mam nadzieję w stanie pojąć, że my tutaj w żadnym wypadku nie decydujemy, a jedynie podsuwamy pomysły, natomiast decyzja należy tylko i wyłącznie do Autorki.
Dokładnie to samo sobie pomyślałam, tylko mniej sprawnie to ujęłam w słowa

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 13:37   #100
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
II semestr trwa; luty, marzec, kwiecien, maj i czerwiec. Autorka przyszla 3 miesiace temu wiec jakos w polowie marca. Wiec nauczycielka poprzednia uczyla ja jakies 6 tydz, przy czym moga jeszcze odpasc na 2 tydz na ferie, wiec moze nawet tylko miesiac. Uwazasz wiec ze ta dziewczynka wszystkie oceny zdobyla w ciagu miesiaca u starej nauczycielki? Autorka tez ja oceniala, wiec chyba wie jak stoi ona z wiedza.
Srednia arytmetyczna to glupota bo stawia na rowni ocene ze sprawdzianu z ocena np z +
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 13:42   #101
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Wstawiam oceny zawodowo, moim zdaniem to niedopuszczalne pytać o opinię gdziekolwiek poza wlasną głową...
No tak, już wiemy, że urodziłaś się omnibusem, serdecznie gratulujemy, a teraz daj się wypowiedzieć tym, którzy faktycznie mogą pomóc
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 13:43   #102
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Ja miałam nauczycieli, dla ktorych najważniejszymi ocenami były te za odpowiedzi ustne.

Tak więc to chyba autorka powinna wiedzieć, jaki ma system, kryteria, jakie w szkole są kryteria oceniania, niech ewentualnie podpyta inne anglistki w swojej szkole, a nie wątek na wizażu zakłada.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 14:07   #103
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
zabawne jest jak widzisz to, co chcesz widzieć powiedziałam, że średnia arytmetyczna jest najsprawiedliwsza bo nauczycielka jej nie zna więc jak może w ogóle ważyć jej oceny. Ostatecznie jak ma liczyć ważoną to tylko i wyłącznie dając większą wagę klasówkom a mniejszą całej reszcie ocen i i tak nie wyjdzie 6.

Wśród ocen są zapewne:

Klasówki

Kartkówki

Odpowiedz

Praca domowa

Nawet jak nie wyjdzie 6, a 5,4 to juz jest podstawa do myślenia o szóstce. W mojej szkole jedna klasówka byla równoważna trzem kartkówkom i pięciu pracom domowym, więc dwie klasówki na 6 to naprawde nie byle co.

Wyboldowane: Wut? Co ma znajomość ucznia do liczenia średniej? Przeciez to jest właśnie po to, by każdego ocenić tak samo i tylko na podstawie informacji z dziennika.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 14:15   #104
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Wśród ocen są zapewne:

Klasówki

Kartkówki

Odpowiedz

Praca domowa

Nawet jak nie wyjdzie 6, a 5,4 to juz jest podstawa do myślenia o szóstce. W mojej szkole jedna klasówka byla równoważna trzem kartkówkom i pięciu pracom domowym, więc dwie klasówki na 6 to naprawde nie byle co.

Wyboldowane: Wut? Co ma znajomość ucznia do liczenia średniej? Przeciez to jest właśnie po to, by każdego ocenić tak samo i tylko na podstawie informacji z dziennika.
No tak, masz rację ale jeśli nauczyciel dziecka nie zna, a nie zna po 3 miesiącach to nie wie czy dla poprzedniego ważniejsze nie były np. odpowiedzi ustne niż test i w wagach to odpowiedź byłaby wyżej oceniana.
Cały czas mi o to chodzi, że ona jej nie zna ani jej umiejętności, bo jeszcze tak na prawdę ich nie poznała więc stąd problem z wystawieniem oceny.
A w zasadzie na tydzień przed wystawieniem ocen czy jakoś to teraz wypada to trochę nie fajnie wymagać od dziecka żeby jeszcze robiła prezentacje czy dodatkowe testy jak ma też inne lekcje i może z innych też wyciąga oceny.
Stary 2015-06-13, 14:17   #105
cud nie kobieta
Ante Pante

pffe czy ty masz jakiś uraz do szkoły? Pytam powaznie.
Stary 2015-06-13, 14:44   #106
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
Nie. Do nauczycieli i ich chorego oceniania już tak.
Stary 2015-06-13, 14:55   #107
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
To by wiele wyjaśniało.
Stary 2015-06-13, 15:27   #108
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Czyżbyś byla niesprawiedliwie oceniana? Nawet mam podejrzenia, czemu mogło tak być.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 16:28   #109
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Czyżbyś byla niesprawiedliwie oceniana? Nawet mam podejrzenia, czemu mogło tak być.
to ani temat wątku ani Twoj interes
Stary 2015-06-13, 16:49   #110
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez mc266 Pokaż wiadomość
Cięcie chirurgiczne, a wystawienie oceny na koniec roku to dwie różne sprawy. Nie widzę powodu, żeby je porównywać.
No jak dwie różne?
I chirurg i nauczyciel powinien znać swój zawód. A początkujący chirurg zawsze może spytać o radę chirurga starszego stażem i doświadczeniem. Wiec kogo powinien pytać o radę nauczyciel stażysta? Przypadkowych ludzi? Serio?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 16:57   #111
skazana_na_bluesa
.

a ja myślałam, że takie wątpliwości się przedyskutowuje we własnym miejscu pracy, z bardziej doświadczonymi

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
ja myślę, że to taki charakter, patrząc po wypowiedziach w innych wątkach

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 16:58   #112
201604181004
Konto usunięte

ja tam rozumiem troszkę jej niechęć do koleżanek z pracy.
znacie znienawidzonych nauczycieli oszołomów cnie?
to teraz wyobraźcie sobie ze jak z nimi pracujecie to WCALE NIE JEST LEPIEJ
ba, jest gorzej, bo trzeba byc la nich milym
i potem chodzi taka prukwa i nosi wysoko głowe bo "gówniary nic nie wiedzo czego ich na studiach uczo bosz pomogłam całujcie mnie po rękach"

tego typu stara rura otworzyła mi kiedyś drzwi w pokoju nauczycielskim, zmierzyła wzrokiem "co" "no ja do pana XXX" "HEH DAREK JAKAŚ BLONDI CO CIEBIE "

nie wiem do dziś za kogo mnie wzięła, hehe heheheeheh HEEEEEEE
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 17:02   #113
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez efflorescence Pokaż wiadomość
Jesteś mam nadzieję w stanie pojąć, że my tutaj w żadnym wypadku nie decydujemy, a jedynie podsuwamy pomysły, natomiast decyzja należy tylko i wyłącznie do Autorki. Jak pokazują liczne wątki, werdykt Wizażu nie wpływa w znaczącym stopniu na wybory podejmowane przez osoby pytające o radę (i później wielkie oburzenie, bo jak to, przecież wspólnie przedyskutowałyśmy temat i zdecydowałyśmy, że ma postąpić tak i tak, a ona zrobiła coś zupełnie przeciwnego).

To też jest bardzo dobry pomysł.
Chodzi o to, że Was jestem w stanie zrozumieć.
Trochę trudniej zrozumieć motywy Autorki, którymi kierowała się przy zakladaniu wątku.
Nie wierzę też, że w szkole, w której pracuje (podejrzewam, że jako stażystka) nie ma innych nauczycieli mianowanych, czy dyplomowanych, którzy służyliby jej kompetentną i rzeczową radą (udzieloną na podstawie WSO i PSO obowiązujących w danej szkole). To chyba prościej niż zakladać temat na wizażu i pytać ludzi, którzy nie znają w/w dokumentów obowiązujących w szkole, w której Autorka uczy.

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ja tam rozumiem troszkę jej niechęć do koleżanek z pracy.
znacie znienawidzonych nauczycieli oszołomów cnie?
to teraz wyobraźcie sobie ze jak z nimi pracujecie to WCALE NIE JEST LEPIEJ
ba, jest gorzej, bo trzeba byc la nich milym
i potem chodzi taka prukwa i nosi wysoko głowe bo "gówniary nic nie wiedzo czego ich na studiach uczo bosz pomogłam całujcie mnie po rękach"

tego typu stara rura otworzyła mi kiedyś drzwi w pokoju nauczycielskim, zmierzyła wzrokiem "co" "no ja do pana XXX" "HEH DAREK JAKAŚ BLONDI CO CIEBIE "

nie wiem do dziś za kogo mnie wzięła, hehe heheheeheh HEEEEEEE
No sure, że znamy. Ale wśród oszołomów znajdzie się kilku normalnych, z którymi da się pogadać i poprosić o radę, skorzystać z ich doświadczenia.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2015-06-13, 17:17   #114
201604181004
Konto usunięte

jak pracujesz 3 miesiace to nie wiesz kto jest oszołomem który odbije ci się czkawką a kto jets spoko ;p
Stary 2015-06-13, 17:39   #115
mc266
Zakorzenienie

Cytat:
No jak dwie różne?
I chirurg i nauczyciel powinien znać swój zawód. A początkujący chirurg zawsze może spytać o radę chirurga starszego stażem i doświadczeniem. Wiec kogo powinien pytać o radę nauczyciel stażysta? Przypadkowych ludzi? Serio?
Nacięcie chirurgiczne to jednak coś o czym przeciętny Kowalski ma mniejsze pojęcie niż o ocenach na koniec roku.

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 18:12   #116
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez mc266 Pokaż wiadomość
Nacięcie chirurgiczne to jednak coś o czym przeciętny Kowalski ma mniejsze pojęcie niż o ocenach na koniec roku.
Ano tak. Zapomniałam, że w tym kraju każdy jest specjalistą od nauczania.
Wbrew pozorom, ocenianie a zwłaszcza ocenianie śródsemestralne lub roczne to nie jest taka prosta sprawa. Inaczej nie tworzono by wewnątrzszkolnych i przedmiotowych systemów oceniania a oceny wystawiano według "widzimisię" nauczyciela lub średniej arytmetycznej.

Drabina, te oszołomy i "zadufki" szybko się rzucają w oczy Nadal nie wierzę, że Autorka w gronie pedagogicznym w swojej szkole nie znalazła choć kilku normalnych przez te trzy miesiące. No niemożliwe to jest.

No pasaran!
Stary 2015-06-13, 18:16   #117
201604181004
Konto usunięte

Mijanou jak zawsze jesteś mądrzejsza od telewizora nie, nie rzucają się. Czasem nawet nie bywa się miesiącami w pokoju nauczycielskim
nie mówię że ten wątek ma rację bytu ale jednak to jeden wielki bullshit żeby pytać się innych nauczycieli
Stary 2015-06-13, 18:23   #118
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Ano tak. Zapomniałam, że w tym kraju każdy jest specjalistą od nauczania.
Chyba chciałaś napisać: od wszystkiego
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 18:32   #119
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Mijanou jak zawsze jesteś mądrzejsza od telewizora nie, nie rzucają się. Czasem nawet nie bywa się miesiącami w pokoju nauczycielskim
nie mówię że ten wątek ma rację bytu ale jednak to jeden wielki bullshit żeby pytać się innych nauczycieli
Słuchaj, ale co w tym wstydliwego, żeby prosić kogoś bardziej doświadczonego o pomoc/radę? Przecież każdy z nas zaczyna w zawodzie i wiadomo, że wszystkich rozumów na starcie nie pozjadał. Jeśli ja nie jestem czegoś pewna, mam wątpliwości, nie jestem do końca pewna to pytam tych, którzy mają większe doświadczenie zawodowe i nie mam z tym problemu ani żadnych kompleksów.
Możesz mi spokojnie (darując sobie zlosliwe uwagi) wytłumaczyć, dlaczego to bullshit?

No pasaran!
Stary 2015-06-13, 18:36   #120
201604181004
Konto usunięte

przecież ci wytłumaczyłam.
spora część nauczycieli która np ciebie uczyła to gnoje
i gnojami pozostali, także dla młodszych współpracowników
nawet nie zdajesz sobie sprawy jaki szał macicy panuje czasem w pokojach nauczycielskich, a prosić taką krowę o radę - równie dobrze można już dziś wylizać jej osobiście buty

jakbym miała pytać kogoś o radę to koleżankę po fachu, a nie każdego nauczyciela w ciemno tylko dlatego że jest nauczycielem, lol

a druga historia to taka ze przez 3 miesiace mogla zadnego nauczyciela w pracy nie poznac
i dołóż do tego fakt ze nektórzy w ogóle w pokoju nie bywają. także tego
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości