Hiszpański ;) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 13:53   #91
Mimi08
Zadomowienie

Dot.: J. Hiszpański

Hola!
Uczę się hiszpańskiego i chciałabym osłuchać sie z wymową i w ogóle z językiem. Czy znacie może jakieś hiszpańskie filmy..najlepiej takie które byłybym dostępne z napisami?
Mimi08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 15:23   #92
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

w Biedronce jest fajny slownik za 14,90 - z gramatyka, rozmowkami
ewulinek@vp.pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 17:32   #93
claudiaxx
Raczkowanie

hej wszystkim
jestem początkującą co do nauki hiszpańskiego.
ii moje pytanie jest takie, jakie książki polecacie,
żeby móc bardziej poznać ten język.?

pozdrawiam
claudiaxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 11:23   #94
MissWorld
Raczkowanie

Hola!

Sama uczę się hiszpańskiego i co mogę Tobie polecić to żebyś nie skupiała się zbytnio na gramatykach, podręcznikach itepe Dużo ważniejsza jest praktyka, osłuchanie, rozumienie, pisanie. Wiadomo, że podstawowe konstrukcje gramatyczne trzeba znać, ale nada mas - od tego są inne języki Hiszpański jest tak cudowny i łatwy do opanowania, że szkoda czasu na "duperele" .
Reasumując, słuchaj piosenek/radia, oglądaj filmy, tłumacz sobie jakieś teksty, rozmawiaj/pisz z obcokrajowcami/innymi miłośnikami ... i nie przejmuj się tym, że na początku może być trudno. Z własnego doświadczenia wiem, że gdy po jakimś czasie wrócisz do czegoś czego nie rozumiałaś wcześniej w ogóle i zdasz sobie sprawe, że nagle rozumiesz dużo/wszysto, to to jest bezcenne

Mucha suerte
Stary 2011-02-27, 12:40   #95
aiko83
Rozeznanie

hola

Mam 27 lat i szukam kogoś POCZĄTKUJĄCEGO(najchętnie j w moim przedziale wiekowym), kto chciałby popisać po hiszpańsku. Sama też dopiero zaczynam się uczyć. Niestety mam problemy z samodyscypliną i przez to krążę ciągle wokół tego samego słownictwa

Może we dwie lepiej nam pójdzie?)

Pomóż zabijanym psom w Korei!

Tam, gdzie jest miłość, nie ma narzucania drugiej osobie swojej woli.

aiko83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 14:37   #96
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissWorld Pokaż wiadomość
Hola!

Sama uczę się hiszpańskiego i co mogę Tobie polecić to żebyś nie skupiała się zbytnio na gramatykach, podręcznikach itepe Dużo ważniejsza jest praktyka, osłuchanie, rozumienie, pisanie. Wiadomo, że podstawowe konstrukcje gramatyczne trzeba znać, ale nada mas - od tego są inne języki Hiszpański jest tak cudowny i łatwy do opanowania, że szkoda czasu na "duperele" .
Reasumując, słuchaj piosenek/radia, oglądaj filmy, tłumacz sobie jakieś teksty, rozmawiaj/pisz z obcokrajowcami/innymi miłośnikami ... i nie przejmuj się tym, że na początku może być trudno. Z własnego doświadczenia wiem, że gdy po jakimś czasie wrócisz do czegoś czego nie rozumiałaś wcześniej w ogóle i zdasz sobie sprawe, że nagle rozumiesz dużo/wszysto, to to jest bezcenne

Mucha suerte

I tu sie zgodze w 100%.
Problem polega jedynie na tym, ze nie wszyscy maja talent do lapania w locie ... wiec ta technika nie sprawdzi sie u kazdego. U mnie zadzialala

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Im mniej rzeczy mnie denerwuje tym lepiej się czuję
UrbanWarrior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 15:36   #97
Callitus
Zakorzenienie

Też się zgodzę, bo hiszpański jest po prostu pięknym jezykiem. Słucham mnóstwo podcastów i z każdym rozumiem coraz więcej Wypisuje sobie słówka, których nie rozumiem. Ogólnie nauka hiszpańskiego poprzez własnie słuchanie moim zdaniem niestety będzie procentować tylko z tym jezykiem - którego fonetyka jest wręcz banalna (no, może z angielskim też ). Szkoda, że nie da się tak z francuskim
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 10:27   #98
claudiaxx
Raczkowanie

dzięki
ale z tego co widzę to gramatyka i tak nie jest trudna..chyba że tylko tak mi się wydaje ;P lubię języki obce, z chęcią uczyła bym sie włoskiego i hiszpanskiego jednoczesnie, ale to za duze ryzyko..

byee
claudiaxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 10:49   #99
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mimi08 Pokaż wiadomość
Hola!
Uczę się hiszpańskiego i chciałabym osłuchać sie z wymową i w ogóle z językiem. Czy znacie może jakieś hiszpańskie filmy..najlepiej takie które byłybym dostępne z napisami?
Hey
Ja się uczę od roku hiszpańskiego sama, ale z przerwami, teraz jak do czegoś wracam co było dla mnie trudne mówie sobie "jakie to banalne", nawet oglądając hiszpański serial z napisami, widzę błędy bo się przysłuchuje.
Tak więc, obecnie oglądam El internado i El barco - polecam strasznie!! Wciąga masakrycznie w dodatku język <3 el internado liczy 7 sezonów a el barco narazie 3odcinki z napisami polskimi a o to link:

http://www.internat.pun.pl/viewforum.php?id=70

http://www.internat.pun.pl/viewforum.php?id=66

naprawde POLECAM!!

ja osobiście korzystam z książki "Język hiszpański dla początkujących" O.Perlina ale baaardzo mało ćwiczeń, ogólnie w porządku książka, dodatkowo używam Hiszpański w pigułce:

pisać PW jakby ktoś chciał linka z chomikiem żeby ściągnąć lub szukać na google chomika kr3jzolek <- na samym końcu jest do pobrania na moim chomiku, także polecam nauczyłam się z tego sporo słówek

i oczywiście korzystam z internetu.
Dzisiaj wybieram się za poszukiwaniem innej książki, chce sprawdzić "Mówimy po hiszpańsku" K.Sabika
aaaa no tak i jeszcze mam u siebie na dysku:

Edgard Audio kurs Hiszpanski - kurs podstawowy - mnóstwo rozmówek (takie lekcje) możesz słuchać w tramwaju itd. Ja np nigdy nie patrzałam na wymowe :| a to wielki błąd np.: vosotros - zawsze czytałam tak jak piszą ale się czyta bosotros ;p tak więc piszcie jak coś, chętnie się pouczę z wami

Kupiłam No hay problema! dla początkujących A1-A2 i powiem, że ładnie opisane, jest z 7 zadań do każdej lekcji i płyta jak się wszystko wymawia

Edytowane przez Czarnaroe
Czas edycji: 2011-03-01 o 20:07
Czarnaroe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 22:25   #100
lovebird
Zakorzenienie

I ja się chętnie przyłączę niby chodziłam ze 4 lata na kurs, ale zatrzymałam się w rozwoju językowym jakoś po 2 latach, jak nie wcześniej no, a potem do tego jeszcze 3 lata przerwy i zapomniałam już prawie wszystko. Od roku staram się wrócić do nauki, ale jakoś kiepsko mi to idzie - słówka nie wchodzą, szybko zapominam. I brak samodyscypliny i fajnych materiałów. Mam kilka książek, ale niezbyt mi się podobają, w księgarniach też za bardzo nic nie widzę... Będzie trzeba się lepiej rozejrzeć :p

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 23:51   #101
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
I ja się chętnie przyłączę niby chodziłam ze 4 lata na kurs, ale zatrzymałam się w rozwoju językowym jakoś po 2 latach, jak nie wcześniej no, a potem do tego jeszcze 3 lata przerwy i zapomniałam już prawie wszystko. Od roku staram się wrócić do nauki, ale jakoś kiepsko mi to idzie - słówka nie wchodzą, szybko zapominam. I brak samodyscypliny i fajnych materiałów. Mam kilka książek, ale niezbyt mi się podobają, w księgarniach też za bardzo nic nie widzę... Będzie trzeba się lepiej rozejrzeć :p
może zacznij od tego programu co dałam link, możliwe że jest też gdzieś za darmo, a nie na chomiku jeśli nie masz transferu. Tam powtarzasz tak długo aż się uda, mnie to zachęciło do dalszej nauki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-02, 09:21   #102
lovebird
Zakorzenienie

Czarnaroe, dzięki z linków będę korzystać później, dopiero w przyszłym tygodniu, bo póki co korzystam z internetu przez komórkę ale planuję przejrzeć wszystkie, które tutaj były podane

Wymianki
Stary 2011-03-02, 11:30   #103
Czarnaroe
Rozeznanie

Fajnie byłoby jakoś się zgrać na jakiejś stronie i się razem uczyć, albo jakieś pytania wpisywać, tylko że ja np jak czytam to dużo rozumiem ale ciężko jest mi coś samej napisać, chociaż ciągle wszystko przepisuje z książek ;p

Nie ma sprawy lovebird
Stary 2011-03-02, 15:13   #104
claudiaxx
Raczkowanie

zgadzam się z Czarnaroe. ogólnie to fajnie by było porozmawiać z kims po hiszpansku
przynajmniej mozna by bylo sprawdzic swoją wiedzę :P
ja szczerze mowiac moze i bym cos zrozumiala gorzej z odpowiedzią ;]

Stary 2011-03-02, 17:20   #105
Mimi08
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Czarnaroe Pokaż wiadomość
Tak więc, obecnie oglądam El internado i El barco - polecam strasznie!! Wciąga masakrycznie w dodatku język <3 el internado liczy 7 sezonów a el barco narazie 3odcinki z napisami polskimi a o to link:
Dzięki wielkie!;D

Cytat:
Fajnie byłoby jakoś się zgrać na jakiejś stronie i się razem uczyć, albo jakieś pytania wpisywać
Dobry pomysł!
Stary 2011-03-02, 17:45   #106
Czarnaroe
Rozeznanie

Pomyśle o tym, może jakiś blog z chatboxem albo na facebooku grupe musze pierw wymyślić plan, jak będzie to działać żeby się nie znudziło może będziemy zadania też wpisywać, żeby każdy próbował je zrobić, no zobaczymy
Stary 2011-03-03, 15:19   #107
Mimi08
Zadomowienie

Zróbmy coś takiego!

Stary 2011-03-03, 15:29   #108
lovebird
Zakorzenienie

Ja już jakiś czas temu myślałam nad założeniem jakiegoś forum językowego, nie tylko z hiszpańskim, ale też z innymi językami, gdzie byłyby rozpisane gramatyki, jakieś ćwiczenia, ważniejsze słówka, czy rozmowy w danym języku (forum z podforami językowymi), ale bałam się, że nie będzie na to za bardzo chętnych, a dla 5 osób bez sensu coś takiego robić... Ale nie wiem, czy to dobry pomysł, może ktoś ma jakieś lepsze?

Wymianki
Stary 2011-03-03, 19:46   #109
Martii=*
Zadomowienie

Cytat:
Ja już jakiś czas temu myślałam nad założeniem jakiegoś forum językowego, nie tylko z hiszpańskim, ale też z innymi językami, gdzie byłyby rozpisane gramatyki, jakieś ćwiczenia, ważniejsze słówka, czy rozmowy w danym języku (forum z podforami językowymi), ale bałam się, że nie będzie na to za bardzo chętnych, a dla 5 osób bez sensu coś takiego robić... Ale nie wiem, czy to dobry pomysł, może ktoś ma jakieś lepsze?
lovebird, genialny pomysł, mogę pomóc w organizacji.
Stary 2011-03-03, 21:22   #110
Czarnaroe
Rozeznanie

Ja już robie forum, ale tylko hiszpańskie ale dodać temat : inne języki także mogę, oczywiście robie to po swojemu, może wam się nie spodobać, ale jak będziecie chętni do pomocy to pewnie, podam linka za jakiś czas jak skończę.
Nie jestem w tym profesjonalna odrazu mówie, ale jak nic z tego nie wyjdzie to przynajmniej sobie utrwale wszystko no ale wierzmy że się uda
Stary 2011-03-03, 21:35   #111
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już robie forum, ale tylko hiszpańskie ale dodać temat : inne języki także mogę, oczywiście robie to po swojemu, może wam się nie spodobać, ale jak będziecie chętni do pomocy to pewnie, podam linka za jakiś czas jak skończę.
Nie jestem w tym profesjonalna odrazu mówie, ale jak nic z tego nie wyjdzie to przynajmniej sobie utrwale wszystko no ale wierzmy że się uda
Ojej, a ja już zrobiłam takie na próbę
Martii=*, dzięki za chęci, na pewno się przydadzą, jak nie mi, to Czarnaroe
Ja doświadczenie w forach jakieś tam mam, bo od paru lat w tym siedzę, ale pomoc zawsze się przyda

Wymianki

Edytowane przez lovebird
Czas edycji: 2011-03-03 o 21:37
Stary 2011-03-04, 03:48   #112
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Cytat:
Ojej, a ja już zrobiłam takie na próbę
Martii=*, dzięki za chęci, na pewno się przydadzą, jak nie mi, to Czarnaroe
Ja doświadczenie w forach jakieś tam mam, bo od paru lat w tym siedzę, ale pomoc zawsze się przyda
Kombinujcie dziewczyny, brzmi to ciekawie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Im mniej rzeczy mnie denerwuje tym lepiej się czuję
UrbanWarrior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 10:51   #113
lovebird
Zakorzenienie

Dobra, to ja podam adres swojego: http://jezykowo.feen.pl
Jeśli Wam się bardziej spodoba u Czarnaroe, to nie ma problemu. Głupio wyszło, że obie się za to zabrałyśmy w tym samym czasie... Ale ja swoje zostawię, bo jest na różne języki, nie tylko hiszpański, a Czarnaroe chciała tylko, ewentualnie głównie hiszpański, o ile dobrze zrozumiałam. Ja w każdym razie nie chciałam się skupiać na jednym i wiem, że kilka osób będzie chętnych na właśnie takie coś. Więc jak chcecie, zobaczcie sobie oba, możecie też się na dwóch zarejestrować.
Czarnaroe, mam nadzieję, że nie jesteś zła. Takie rozwiązanie mi się wydało najlepsze...

Wymianki

Edytowane przez lovebird
Czas edycji: 2011-03-04 o 10:53
Stary 2011-03-04, 11:08   #114
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Dobra, to ja podam adres swojego: http://jezykowo.feen.pl
Jeśli Wam się bardziej spodoba u Czarnaroe, to nie ma problemu. Głupio wyszło, że obie się za to zabrałyśmy w tym samym czasie... Ale ja swoje zostawię, bo jest na różne języki, nie tylko hiszpański, a Czarnaroe chciała tylko, ewentualnie głównie hiszpański, o ile dobrze zrozumiałam. Ja w każdym razie nie chciałam się skupiać na jednym i wiem, że kilka osób będzie chętnych na właśnie takie coś. Więc jak chcecie, zobaczcie sobie oba, możecie też się na dwóch zarejestrować.
Czarnaroe, mam nadzieję, że nie jesteś zła. Takie rozwiązanie mi się wydało najlepsze...
Nie ma sprawy, ja robię typowe hiszpanskie, bedzie tam folder "inne jezyki" ale to juz by zalezalo od innych, smialo wchodzcie do koleżanki, nie chce robić zawodów ;p poprostu dzieki temu nawet że takie coś robie to się uczę sama więc mam nadzieje, że i Ty koleżanko tam zawitasz
Stary 2011-03-04, 11:20   #115
lovebird
Zakorzenienie

Na pewno wejdę i się trochę poudzielam od czasu do czasu

Wymianki
Stary 2011-03-04, 12:52   #116
Czarnaroe
Rozeznanie

No to się ciesze, oczywiście u Ciebie też się zarejestruje i postaram pomóc
Stary 2011-03-10, 09:55   #117
lovebird
Zakorzenienie

!Hola chicas!
?Qeréis hablar espańol? Invito uns vez más http://jezykowo.feen.pl/

Wymianki
Stary 2011-03-10, 17:35   #118
MissWorld
Raczkowanie

escribi
Stary 2011-03-10, 17:45   #119
lovebird
Zakorzenienie

gracias

Wymianki
Stary 2011-03-10, 19:09   #120
Mimi08
Zadomowienie

Hola!
Nececito ayunda!

Mam napisać chrakterystyke Niemców i Japończyków. Coś tam napisałam z wielkim trudem,bo kompletnie nie wiedziałam co pisać.
Moja prośba jest taka: Czy mógłby ktoś mi to sprawdzić? Wiem że pewnie narobiłam dużo błędów, dlatego potrzebuje pomocy.

Los alemanes son trancillos y callados,pero se gustan fiestas.Beben mucho cerveza.Los alemanes son gente muy organiza.Los alemanes cuida por ambiente.En Alemańa es siempre muy limpio.Los hombres alemanes son bastante guapos,pero las alemanas son feas.

Los japoneses son trabjadores y cultos.Ellos siempre llevan elegante ropa.Tienen equipo electronico moderno.La gente en Japon es bajo y delgado.Normalmente los japoneses son morenos.Ellos tienen sesgados ojos.En Japon vive mucha gente, por eso ellos aprecian algo privacidad.Los japoneses son muy trabajadores,todo dia pasan en trabajo.Tiene tiempo libre pequeńo.

Sorrki,ale nie pisałam z hiszpańskimi znakami,bo nie mam ich na klawaturze.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości