![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak załatwić zwolnienie z wf na studiach
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, to wcale nie aluzja do zaliczania gier zespołowych na ocenę czy pływania na czas na studiach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;52904681]U mnie na wf normalnie można było sobie wybierać grupę, czyli konkretny sport, dzień, godzinę i prowadzącego.
Na ping pongu też byłam, ale to mi akurat wybitnie nie podeszło. Stanie przez półtorej godziny i odbijanie pingla to nie dla mnie, można umrzeć z nudów.[/QUOTE] U mnie też można sobie wybrać godzinę. Dla np. filologii germańskiej czas przeznaczony na wf to środa 7.30- 10.30 i jak zajęcia, które Cię interesują są w tych godzinach to masz szczęście. Jak nie to wybierasz mniejsze zło. I mnie ping- pong też nie zachwycił, ale zmienić mogłam dopiero po 2 semestrach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sugerujesz mi, że inne odruchy, które posiadają noworodki i niemowlęta a które później zanikają (tak jak spontaniczna umiejętność pływania) sa również naturalne? No sa. Dla noworodków i niemowląt, później sa patologią.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym wyraziłam swoje zdanie. Może mnie dziwić, że ktoś nie umie pływać? Czy mi zabraniasz się dziwić? Moim zdaniem to przydatna umiejętność i jeżeli ktoś nie ma przeciwskazań, żeby nie wchodzić do wody, to nie rozumiem dlaczego się tego nie nauczyć. No ale ja dziwna jestem. Umiem jeździć na rowerze, skakać na jednej nodze, na nartach, umiem pływać. Nie umiałam na łyżwach i rolkach, to się nauczyłam, bo lubię umieć różne rzeczy i traktuję to jako samorozwój. Z tego wszystkiego to pływanie jest moim zdaniem najłatwiejsze i można się nauczyć o każdej porze roku i praktycznie w każdym miejscu - bo jest trochę basenów, więc to nie problem. Dlatego mnie to dziwi, że ktoś nawet nie spróbuje się nauczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mówię o ssaniu kciuka. Oczywiście, że może Cię dziwić. Ja pytam, co jest w pływaniu naturalnego. Argumenty, że niemowlak pływa, są absurdem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Human babies demonstrate an innate swimming or diving reflex from birth until the age of approximately six months.[1] Other mammals also demonstrate this phenomenon (see mammalian diving reflex). Babies immersed in water will spontaneously hold their breath (apnea), slow their heart rate (reflex bradycardia), and reduce blood circulation to the extremities such as fingers and toes (peripheral vasoconstriction).[1] During the diving reflex, the infant's heart rate decreases by an average of 20%.[1] The glottis is spontaneously sealed off and the water entering the upper respiratory tract is diverted down the esophagus into the stomach.[2] The diving response has been shown to have an oxygen-conserving effect, both during movement and at rest. Oxygen is saved for the heart and the lungs, slowing the onset of serious hypoxic damage. The diving response can therefore be regarded as an important defence mechanism for the body.[3]" Małe dzieci (do 1 roku życia) co do zasady nie boją się wody (pod warunkiem, że nie jest ona za zimna albo za ciepła i że są w niej zanurzane powoli, żeby się oswoić), mają zdolność wrodzoną zdolność do wstrzymywania oddechu pod wodą i wiedzą jakie ruchy należy wykonywać w wodzie, żeby płynąć w określonym kierunku. Wystarczy rozwinąć tę umiejętność w późniejszym wieku dodając m.in. kontrolę oddechu przy pływaniu np. krytą żabką i voila! umiemy pływać. To jest znacznie prostsze niż np. jazda na rowerze czy na nartach, bo bazuje właśnie na wrodzonej umiejętności.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2015-09-26 o 12:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Mnie ciekawi, czy gdyby te pływające noworodki były zabierane na basen codziennie do, powiedzmy, czwartego roku życia zachowałyby umiejętność pływania czy raczej stopniowo ją traciły i musiały uczyć się od nowa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ma to sens dla osób, które po prostu chcą się poruszać i jest im obojętne co robią. Chyba, że tak jak u nas godzinę z półtorej na siłowni spędzasz czekając na swoją kolej korzystania ze sprzętów. Wtedy to nie ma żadnego sensu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że nie czytasz tego, co ja piszę ze zrozumieniem. Ja nie mam najmniejszych wątpliwości, że pływanie w wykonaniu noworodków i niemowlaków to odruch. Tylko nie wiem, czy zauważyłas, że mówimy o dorosłych. Posłużę się przykładem: dlaczego nie umiesz ssać, skoro to taki naturalny odruch....? W końcu noworodki i niemowlęta go posiadają, w końcu - jeśli "pielęgnowany" to jest szansa by przetrwał i do 8 roku zycia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
Jaka tutaj się dyskusja rozpoczęła po tym, jak napisałam o tym pływaniu. Mnie to wsio rybka, czy ktoś umie pływać, czy nie. Po prostu uważam, że umiejętność pływania, chociażby w postaci niezgrabnego przemieszczania się z punktu A do punktu B jest znacznie ważniejsza niż np. umiejętność jazdy na łyżwach.
Nie czułabym się pewnie, gdyby moi bliscy kąpali się na otwartych kąpieliskach i nie umieli pływać. Po prostu. Umiejętność pływania, albo chociaż umiejętność utrzymania się na wodzie może komuś uratować życie, więc swoje przyszłe dzieci na pewno będę uczyć od maleńkości. Dla mnie to dziwne, że ZDROWY dorosły człowiek nie potrafi w ogóle pływać i mam prawo wyrazić swoje zdanie. Dla jednych to jest dziwne, dla innych nie musi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A w temacie, no jest problem z tymi bardziej obleganymi zajęciami. Zawsze jest możliwość późniejszego podejścia do wykładowcy i zapytania, czy są jeszcze wolne miejsca (u mnie na uczelni nie ma z tym problemu, dopiszą cię gdziekolwiek zechcesz, a ćwiczeniowcy pozwalają migrować dowolnie między grupami), ale nie zawsze tak się da. Ja akurat uważam, że w-f na studiach powinien być fakultatywny. Edytowane przez 2011607111034 Czas edycji: 2015-09-26 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o 'zmuszanie dorosłych ludzi' to powtórzę za moim instruktorem: korzystajcie, dopóki macie za darmo, bo po studiach będziecie mi płacić stówę miesięcznie za te zajęcia.
Ja tak właśnie do tego podchodziłam - nie stać mnie jeszcze na dodatkowe zajęcia sportowe, nie mogę sobie pozwolić na wydanie tej stówy. A nie lubię biegać lub niszczyć stawów z Chodakowską ![]() Jeśli ktoś miał oceny, zaliczenia z odbijania i brak wyboru sportu i godziny - tak, zgadzam się z wami, że ten wf był do du i to jest traktowanie studentów jak dzieci. Zapisy internetowe u nas też są, ale jak coś nie pójdzie to można się przepisywać u prowadzących. Nadal uważam, że wf na studiach to super pomysł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
No jasne. Bieganie po lesie kosztuje stowe miesiecznie xd
Drogie masz lasy w okolicy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Leczone za nasz hajs
![]() Rusz /.../ leniwy oszuscie ![]() Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-09-26 o 18:52 Powód: słownictwo skierowane w stronę autorki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja miałam wiedzę o kulturze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
[1=3157a67d1d934f0506c976b a0ef558d7d1211d34_658382e 67595e;52895946]U mnie na uczelni nie wystarczyło zwolnienie od lekarza. Istnieje cała komisja, która ocenia Twoją zdolność do uczestniczenia w zajęciach.
![]() U mnie nie tyle komisja, co nie przyjmowali zwolnień ani od psychologa ani od lekarza. Jedyny przypadek, gdzie się to udało, to jak dziewczyna przedstawiła zaświadczenie o chorobie wenerycznej i pozwolili jej nie pływać na basenie. A wf miałam tak ciężki na studiach, że cudem zdałam, więc rozumiem autorkę. Nie wszędzie jest lajtowo i nie każdy ma możliwość wyboru zajęć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Nie ale pewnie moglibyśmy uniknąć jakieś 70% hospitalizacji jakby ludzie mówiąc staroswiecko "lepiej się prowadzili". Odsetek ludzi leczonych z powodu kontuzji jest nieporównywalny z odsetkiem ludzi chorych z powodu żarcia tłustych kluseczek i siedzenia przed telewizorem, tak w skrócie.
Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Z góry mówię, że nie czytałam całego wątku, więc do nikogo nie pije.
Generalnie zjedźcie mnie jak chcecie, ale ja rozumiem autorkę wątku... No, tak połowicznie. Dla mnie WF od 4 klasy podstawówki to po prostu katorga, z tym, że nie do końca fizyczna, a psychiczna. Niestety byłam pączkiem jako dziecko, byłam zawsze noga sportowa, brak mi koordynacji czy wyczucia, i zawsze na WFie wyglądałam po prostu komicznie, odstawałam, nieważne jak się starałam. A serio się starałam ![]() I ja akurat nie mam podejścia typu "i tak mam umierać", bo dobrze się teraz odżywiam, nie palę, nie piję... Ale Jezu, jak miałabym iść na jeden WF, nawet na ping ponga, wolałabym mieć w tygodniu 5 godzin teorii i egzamin na koniec. I to nie lenistwo, bo ćwiczę w domu sama, inne aktywności typu biegi czy pływanie też staram się wykonywać, ale sama, najchętniej nie na widoku. Mam cholerny uraz, no nienawidzę WFu, gardzę, psuł mi szkołę od lat. I nikt, ale to po prostu nikt mi nie wmówi, że jak się chce to można się nauczyć, wypracować. Próbowałam jak cholera, siatkówka, fitness, ręczna, skoki, taniec... Nie nadaję się do niczego, może inaczej, wykonywać mogę, ale odstaję od ludzi. W piłce ręcznej czy siatkówce nie potrafię się zgrać, skoki mi nie wychodzą, a w tańcu czy fitnessie choćbym nie wiem jak uczyła się układu nie wykonam go odpowiednio. No nie i koniec. A próbowałam aż do studiów. Jak mówię, latami ćwiczę sumiennie, schudłam naprawdę wiele, poprawiłam swój stan, ale aktywności fizyczne w grupie to nie dla mnie. Dzień WFu nawet na studiach przyprawiał mnie o mdłości mimo, że miałam fitness. Więc ludzie, nie zawsze chęć zwolnienia z WFu to zwykłe lenistwo. Osobiście uważam, że obowiązkowy WF to poroniony pomysł.
Szukam domku dla kosmetyków ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47119900 ...i dla ubrań... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767163 A ja sama szukam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766076 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
![]() |
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja tu mówię o jakości zajęć. Biegania po lesie szczerze nienawidzę, nie wiem czy przez wredne wfistki z podstawówki czy po prostu leniwa ze mnie dupa. Na studiach mam za darmoszkę wachlarz zajęć z świetnymi instruktorami lub basen, tenis, łyżwy, wspinaczkę czy sztuki walki za 80 zł za semestr. Jestem dość wdzięczna za tę możliwość. Gdybym nie miała wfu na studiach, moja noga nie stanęłaby na sali do ćwiczeń. I większości moich koleżanek również, teraz każda ma w swoim budżecie jakieś zajęcia. Nie wiem ile z nas ocknęło przed trzydziestką czy czterdziestką. Edytowane przez Hadassah Czas edycji: 2015-09-26 o 21:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
A ja miałam 100 pompek na dzien dobry bez przygotowania jako liczba wyjsciowa, za kazda zle wykonana cala grupa dostawala karną, potem byly tez na zaliczeniu. Oprocz tego było wyciskanie na klate 30kg na zaliczenie, ja waze 80kg, wiec zrobilam, kolezanki wazace 40kg spytaly, czy moga miec mniejszy ciezar, nie mogły. Wiec tego, troche mnie cos bierze jak slysze, ze to lajcik, a zwalnianie sie z tego to lenistwo, nie wszedzie tak jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:13.