![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne?
Troche za duzo o konkretnym misiu jak na projekt matka + dziecko
Co innego gdyby wpadka z niewlasciwym misiem, ktorego ojcostwo generowalo by wiecej problemow niz korzysci. Dodatkowo autorka poznawszy juz wlasciwego misia moglaby namowic go na adopcje bez platania pod nogami biologicznego ojca. Bylaby to szansa na pelna rodzine. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne?
Gdybyś naprawdę chciała mieć dziecko, to nie miałabyś takich dylematów. Po prostu zaszłabyś w ciążę podczas jakiejś jedno nocnej przygody lub skorzystała z banku nasienia, choćby za granicą. Ty po prostu chcesz mieć dziecko z tym konkretnym facetem. Mam wrażenie, że chciałabyś pokręcić waszą sytuację najbardziej jak to tylko możliwe. Scenarzyści seriali brazylijskich chylą czoła.
Ogólnie to nie jestem przeciwniczką samotnego rodzicielstwa "z założenia". Jednak trzeba powiedzieć sobie wprost z jakich pobudek to robimy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
Jest to chyba najdurniejszy wątek na wizażu jaki czytałam.
Maksymalna niedojrzałość, skrajny egoizm jakby dziecko nie było człowiekiem tylko zachcianką, zabawką. Nie wyobrażam sobie, aby z pełną świadomością, celowo, skazać dziecko na brak ojca, pełnej rodziny, bezpieczeństwa emocjonalnego. Po to mam rozum, by wybrać mężczyznę który da dziecku poczucie pełnej rodziny, stabilności i jak najmniej braków emocjonalnych. A w tak nieomówionej, popapranej relacji jaką Tworzy adeedra, nie powinna ona nawet myśleć o potomstwie. Dopóki nie możesz zapewnić mu rodziny - nie powołuj na świat drugiego człowieka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
zuy mod
|
Cytat:
Do jasnej, ja rozumiem ze rodziny się rozpadają, ale z tego powodu normalna kobieta wybiera na ojca odpowiedzialnego partnera, który z dużym prawdopodobieństwem nie zniknie z życia dziecka nawet po rozwodzie. A tu radośnie przyklaakujemy pomysłowi samotnego macierzyństwa z wyboru bo "nie wiem czy z kimkolwiek będę w związku przez tyle lat". A dziecko ci się nie znudzi przez tyle lat? Będziesz w stanie stworzyć z nim zdrowa relację?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Dla mnie to skrajnie nie odpowiedzialne. I te opowieści o kontrolowanych wpadkach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Ja rozumiem desperacką chęć posiadania potomstwa, tym bardziej ze w twoim przypadku wiesz z czym to sie wiaże (w sensie ze potomstwo to nie pitu pitu do wózeczka i ładne ciuszki,tylko maly czlowiek za ktorego sie bedzie juz na zawsze odpowiedzialnym) ale nie z tym facetem! Obawialabym sie ze sie kiedys znienawidzimy,ze on by mnie winił za tę decyzję,byc moze kiedys chcialby sie zwiazac z kims kogo naprawde kocha i zalowalby przeszlosci ktora by sie za nim wlekła. Nie ufalabym temu czlowiekowi na tyle zeby wybrac go na ojca mojego dziecka. Skoro bylaby to moja decyzja,to wolalabym zeby dziecko bylo TYLKO moje. Dlatego juz lepiej patrze na te banki nasienia.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#97 | |||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Osobiście za znacznie gorszy pomysł uważam fundowanie dziecku byle jakiego ojca, byle był. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przecież napisała, że jest pewna na 100% że chce mieć dziecko. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | ||||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Nie widzę się w związku trwającym więcej niż ~pięć lat. "Może kiedyś", ale to nigdy nie było moim celem, więc nie mam powodów żeby przypuszczać, że może za (ileś tam miesięcy/lat) spotkam odpowiedniego misia i będę cacy przekonana, że love foreva. Póki co to pasuje mi to byle co. Cytat:
Mieć dziecko z facetem, który mi mentalnie i wizualnie odpowiada, a przy okazji akceptuje istnienie tego dziecka. Waham się pomiędzy dążeniem do sytuacji, w której ojciec jest obecny i już na wstępie ustalamy zakres opieki tak, jakbyśmy byli parą po rozstaniu, a takiej, w której jego udział kończy się na spłodzeniu. Instynktownie skłaniam się ku drugiemu, ale analizuję i pierwsze. Powiedział, że nie chce bez siebie. Cytat:
Tak, napisałam to. Ten jest dobry. Cytat:
Cytat:
I nie, nie piszesz tego do mnie. Osoby decydujące się na samotne rodzicielstwo to bardzo mały ułamek samotnych rodziców, pewnie na poziomie 1-kilku % - a co za tym idzie Twoje słowa walą przede wszystkim w porzucone matki i samotnych ojców, którzy fundują swoim dzieciom "braki emocjonalne" bo związki im się rozpadły. No, skrajny altruizm, naprawdę. Żebym się przypadkiem nie zaczęła nim kierować w życiu. Cytat:
Cytat:
Dziecko to nie to samo co partner, a nie chcieć dalej z kimś być =/= znudzić się nim. Ale to nie moje opowieści o wpadkach. |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
Moja kuzynka, 32 letnia zaledwie, po wielu zwiazkach z kiepskimi facetami,samotna,uslyszal a od swojej matki (a mojej cioci) takie zyczenia z okazji swiat ,,zebys tylko dzieci miala, juz ten facet,pal licho,ale zebys dzieci zdazyla miec,,
![]() Na tym etapie zycia na ktorym jestem to dla mnie dziwaczne. Chce dzieci- ale poki co konkretnie dzieci z moim partnerem,nie przypadkowe. Gdybym go nie miala to nie wiem czy temat dzieci zawracalby mi glowe. A wsrod starszych,doswiadczonych kobiet,ktore maja rodziny,panuje chyba przekonanie ze celem zycia sa dzieci. Oczywiscie zwiazek z dobrym,kochajacym czlowiekiem tez jest wazny,ale jednak podstawa jest posiadanie potomstwa. Taka ciekawostka. Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#100 |
zuy mod
|
Dziecko to nie to samo co partner, ale jeśli mówisz ze nie chcesz/potrafisz tworzyć dlugoletnich relacji to pozostaje pytanie czy będziesz taka potrafiła stworzyć z dzieckiem.
Jak dla mnie pomysł jest zły, skrajnie egoistyczny i nieodpowiedzialny. A zrobisz jak zechcesz, nikt ci nie zabroni.
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Znasz kogos kto byl normalnym,dobrym rodzicem a po 10latach oddal dziecko do domu dziecka przy zalozeniu ze psychicznie nie zachorowal? Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#102 |
zuy mod
|
Znam przypadki gdzie tego dziecka nie kochali. Wystarczy
![]()
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
I to zawsze, koniecznie szło w parze z brakiem partnera/chęci pakowania się w długoletni związek? Bo wiesz. Ja też znam wiele przypadków. Na przykład takie, gdzie oboje rodzice mimo bycia długoletnią parą również dziecka nie kochali, a jego potrzeby stawiali bardzo daleko bądź ignorowali. To niczego nie dowodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
zuy mod
|
Nie wysnuwam ze tak będzie. Ale jeśli ktoś nie potrafi tworzyć relacji a dziecko traktuje jak zachcianke, której świadomie zabierze ojca to jest ryzyko ze tak będzie. Albo będzie totalnie w drugą stronę. I w sumie nie wiem co gorsze.
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
To jest Twoja interpretacja, a nie fakty
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Nie, wystarczy planowac dziecko z facetem z ktorym widzi sie długoletnia przyszłość. Wiadomo ze roznie w zyciu bywa, ale zakladanie z gory ze sie z facetem za kilka lat nie bedzie, a mimo to planuje sie z nim dziecko jest troche niezbyt fajne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja osobiscie tez uwazam ze nie ma co sie tak spieszyc, dac sobie szanse na normalny zwiazek i szanse przyszlemu potomstwu na ojca z ktorym sie bedzie wychowywalo, ale tu jest przeciez tylko luzna dyskusja co ludzie o tym sądzą, a sama zainteresowana pisze wyraznie ze bez zgody potencjalnego ojca guzik z tego. Jak mozna jej w luznej dyskusji zarzucac ze z wlasnymi dziecmi relacji nie zbuduje kiedys. Wizazowe kreslenie chorych perspektyw jak zwykle+nadinterpetacje. Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli masz bardzo stabilną sytuację finansową i dalekoidącą pewność, że się ona nie zmieni oraz w miarę bezstresowe życie (brak nienormowanego czasu pracy, częstych wyjazdów) to rozważałabym to na poważnie. Ale nie z tym mężczyzną. Stabilna sytuacja finansowa to dla mnie pewnie tak od 10 k na rękę w Warszawie (trochę mniej jeśli masz własne mieszkanie), oszczędności na kilkadziesiąt tysięcy i pewność zatrudnienia (czyli żaden okres próbny albo pierwsza praca; CV z zestawem kompetencji, które pozwalają przypuszczać, że jeśli szefowi nie spodoba się jak chodzisz to nie będziesz miała problemu ze znalezieniem nowej pracy). I tak, wiem, że większość kobiet tyle nie ma. Ale tu chodzi o świadome podejmowanie ryzyka i rozważanie, czy taka decyzja ma sens. Stabilna sytuacja mieszkaniowa też jest ważna. A "banki spermy" od wizażanek oglądających trochę zbyt dużo telewizji też mnie rozśmieszyły. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-08-27 o 14:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozumiem, że większości to były matki-egoistki, które ciążę planowały i od początku zakładały, że dziecko będą wychowywać samotnie. Szczerze? Ile wątków na wizażu dotyczy tkwienia w związkach, gdy w zasadzie chodzi o chęć założenia rodziny i posiadania dzieci, a nie radość z bycia z tym właśnie misiem. Uważam, że w takim wypadku lepsze uczciwe postawienie sprawy, niż ciągnięcie do ołtarza kogoś, kto nie ma do tego przekonania i do kogo my w sumie też nie mamy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||
.
|
Cytat:
tjaa. znasz przypadki wyczekanego i wychuchanego dziecka, które nie było kochane? ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
.
|
na stalkera trzeba sobie zasłużyć. niestety mam za dobrą pamięć do części bzdur, które się pojawiają na wizażu.
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Świadome pozbawianie dziecka jednego z rodziców juz na starcie, to skrajny egoizm. Dziecko to nie zachcianka, nie zabawka, nie pocieszyciel.
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2016-08-27 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
zuy mod
|
Macie rację. Wtedy jest większa szansa na skrajna nadopiekunczosc i robienie sobie z dziecka wypełnienia dla swoich braków
![]()
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.