Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-08-27, 07:58   #91
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne?

Troche za duzo o konkretnym misiu jak na projekt matka + dziecko

Co innego gdyby wpadka z niewlasciwym misiem, ktorego ojcostwo generowalo by wiecej problemow niz korzysci.

Dodatkowo autorka poznawszy juz wlasciwego misia moglaby namowic go na adopcje bez platania pod nogami biologicznego ojca. Bylaby to szansa na pelna rodzine.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 09:32   #92
Fleur_D
Zakorzenienie

Dot.: Czy planowanie dziecka, niezupełnie będąc w związku jest kompletnie absurdalne?

Gdybyś naprawdę chciała mieć dziecko, to nie miałabyś takich dylematów. Po prostu zaszłabyś w ciążę podczas jakiejś jedno nocnej przygody lub skorzystała z banku nasienia, choćby za granicą. Ty po prostu chcesz mieć dziecko z tym konkretnym facetem. Mam wrażenie, że chciałabyś pokręcić waszą sytuację najbardziej jak to tylko możliwe. Scenarzyści seriali brazylijskich chylą czoła.
Ogólnie to nie jestem przeciwniczką samotnego rodzicielstwa "z założenia". Jednak trzeba powiedzieć sobie wprost z jakich pobudek to robimy.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 09:44   #93
adult90
Zadomowienie

Jest to chyba najdurniejszy wątek na wizażu jaki czytałam.
Maksymalna niedojrzałość, skrajny egoizm jakby dziecko nie było człowiekiem tylko zachcianką, zabawką. Nie wyobrażam sobie, aby z pełną świadomością, celowo, skazać dziecko na brak ojca, pełnej rodziny, bezpieczeństwa emocjonalnego. Po to mam rozum, by wybrać mężczyznę który da dziecku poczucie pełnej rodziny, stabilności i jak najmniej braków emocjonalnych.

A w tak nieomówionej, popapranej relacji jaką Tworzy adeedra, nie powinna ona nawet myśleć o potomstwie. Dopóki nie możesz zapewnić mu rodziny - nie powołuj na świat drugiego człowieka.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 11:55   #94
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez adult90 Pokaż wiadomość
Maksymalna niedojrzałość, skrajny egoizm jakby dziecko nie było człowiekiem tylko zachcianką, zabawką. Nie wyobrażam sobie, aby z pełną świadomością, celowo, skazać dziecko na brak ojca, pełnej rodziny, bezpieczeństwa emocjonalnego. Po to mam rozum, by wybrać mężczyznę który da dziecku poczucie pełnej rodziny, stabilności i jak najmniej braków emocjonalnych.

A w tak nieomówionej, popapranej relacji jaką Tworzy adeedra, nie powinna ona nawet myśleć o potomstwie. Dopóki nie możesz zapewnić mu rodziny - nie powołuj na świat drugiego człowieka.
W pełni się zgadzam. Nie wiem jak można przyklaskiwac temu pomysłowi. Dziecko nie jest zabawka.

Do jasnej, ja rozumiem ze rodziny się rozpadają, ale z tego powodu normalna kobieta wybiera na ojca odpowiedzialnego partnera, który z dużym prawdopodobieństwem nie zniknie z życia dziecka nawet po rozwodzie. A tu radośnie przyklaakujemy pomysłowi samotnego macierzyństwa z wyboru bo "nie wiem czy z kimkolwiek będę w związku przez tyle lat". A dziecko ci się nie znudzi przez tyle lat? Będziesz w stanie stworzyć z nim zdrowa relację?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 12:01   #95
Zilka
Rozeznanie

Dla mnie to skrajnie nie odpowiedzialne. I te opowieści o kontrolowanych wpadkach Autorka po prostu chce mieć dziecko z tym konkretnym facetem, on z nią raczej nie chce. A Wy jej bank spermy proponujecie, to nie taka historia
Zilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 12:20   #96
HealthOne
Zadomowienie

Ja rozumiem desperacką chęć posiadania potomstwa, tym bardziej ze w twoim przypadku wiesz z czym to sie wiaże (w sensie ze potomstwo to nie pitu pitu do wózeczka i ładne ciuszki,tylko maly czlowiek za ktorego sie bedzie juz na zawsze odpowiedzialnym) ale nie z tym facetem! Obawialabym sie ze sie kiedys znienawidzimy,ze on by mnie winił za tę decyzję,byc moze kiedys chcialby sie zwiazac z kims kogo naprawde kocha i zalowalby przeszlosci ktora by sie za nim wlekła. Nie ufalabym temu czlowiekowi na tyle zeby wybrac go na ojca mojego dziecka. Skoro bylaby to moja decyzja,to wolalabym zeby dziecko bylo TYLKO moje. Dlatego juz lepiej patrze na te banki nasienia.

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-08-27, 12:28   #97
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BadLife Pokaż wiadomość
Z perspektywy osoby, ktora wychowala sie w pelnej i szczesliwej rodzinie taki pomysl uwazam za cos beznadziejnego.
Z perspektywy osoby, która wychowała się w pełnej i szczęśliwej rodzinie, nie widzę w tym pomyśle niczego złego.

Osobiście za znacznie gorszy pomysł uważam fundowanie dziecku byle jakiego ojca, byle był.

Cytat:
Mam taka sama wiez z matka jak i z ojcem, dlatego nie wyobrazam sobie na starcie pozbawiac wlasnego dziecka takiej mozliwosci.
Piszecie tak, jak by te matki miały do wyboru tabuny odpowiednich kandydatów i dla kaprysu, złośliwie postanowiły swoje dziecko skrzywdzić i odebrać im ojca.

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Watpie, zeby byla udzielana informacja, czy w ogole sperma dawcy xy byla wykorzystana.
Raczej tak, cała procedura trwa kilka godzin i nasienie jest oddawane tego samego dnia, co inseminacja.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
"Wrabianie kogoś w dziecko" zawsze rozumiałam jako wysuwanie roszczeń wobec "rodzica z zaskoczenia" na rzecz kinderniepodzanki. Oczekiwanie ze bedzie płacił, pomagał, weźmie slub, bedzie czynnym rodzicem mimo że nie planował.
Twój wpis zrozumiałam, ze tego nie planujesz, wolałabyś żeby mezczyzna ograniczył swój udział tylko do poczęcia a potem nie komplikował życia.
To jest dalej wstrętne.

Cytat:
Nie bardzo jednak ogarniam, czego Ty tak naprawde chcesz.

Czy chcesz byc matką w modelu 1+ dziecko.
Czy jednak chcesz dziecko z tym konkretnym mężczyzną w roli ojca.
Przecież napisała. Chce mieć dziecko, ale znać jego ojca.

Cytat:
A swoja drogą ciekawa kwestia się w tym wątku wyłoniła.
Jak kobieta zaciazy to jakoś nie ma na ogół problemu, żeby jej przyklasnąc jesli chce usunac ciażę i zdanie "dawcy" nie jest brane pod uwagę a nawet zbyt optymistycznie nastawiony do utrzymania ciazy osobnik, jest odsadzany od czci i wiary. Nie ma też mowy o dziecku, tylko jest zygota, płód, zlepek komórek.
A jak kobeta chciałaby mieć dziecko bez potem udziału tatusia, i tylko skorzystać z plemnika to nagle pojawia się kwestia "kradziezy niemowlaka". I nagle to jest dziecko a nie zygota, plemnik, płód, komórki.

Hmmm...
Nigdy nie uważałam aborcji wbrew woli zrozpaczonego ojca za coś dobrego.

Cytat:
Płacenie jakiemus lebkowi z interneta 1000 zeta za kopulacje z opcją zapłodnienia.... mnie to trochę już zalatuje mieszanką prostytucji z handlem ludzmi. Już widzę jak takiemu rekinowi biznesu płące i potem się rozkłądam. Prędzej kopa w dope bym zasadziła.
Dlatego też nie dziwi mnie pomysł autorki, bo interesującej alternatywy nie ma.

Cytat:
Dopóki nie możesz zapewnić mu rodziny - nie powołuj na świat drugiego człowieka.
Jakie warunki jeszcze trzeba spełnić, żeby skorzystać z prawa do posiadania dzieci?

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Do jasnej, ja rozumiem ze rodziny się rozpadają, ale z tego powodu normalna kobieta wybiera na ojca odpowiedzialnego partnera, który z dużym prawdopodobieństwem nie zniknie z życia dziecka nawet po rozwodzie.
A jak zniknie to jej wina? Albo jest nienormalna?

Cytat:
A tu radośnie przyklaakujemy pomysłowi samotnego macierzyństwa z wyboru bo "nie wiem czy z kimkolwiek będę w związku przez tyle lat". A dziecko ci się nie znudzi przez tyle lat? Będziesz w stanie stworzyć z nim zdrowa relację?
Przecież napisała, że jest pewna na 100% że chce mieć dziecko.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 12:46   #98
adeedra
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lexie Pokaż wiadomość
No i co z tego? Po co byście się mieli koniecznie zgadzać w tej kwestii? Ty chcesz mieć dziecko sama, facet powiedzmy może zapłodnić za opłatą/z dobrego serca/z jakichś tam swoich pobudek, ale nie chce się potem interesować ani nic wiedzieć. Jak to szkodzi Twojemu pomysłowi?
Nic z tego, ale nie odpowiada mi wizja dziecka z facetem, z którym w "normalnych" warunkach najpewniej skrzywilibyśmy się z niesmakiem na myśl o sobie i na tym by się skończyło.
Cytat:
Napisane przez Jasmin85 Pokaż wiadomość
W 2015 roku weszła w życie nowa ustawa o leczeniu niepłodności i najprawdopodobniej w tym momencie nie jest możliwe skorzystanie z banku nasienia przez samotną kobietę w Polsce.
Z tego, co zrozumiałam to wcześniej też niezupełnie było to możliwe.
Cytat:
Napisane przez Meagara Pokaż wiadomość
Rozwiniesz?
Nie widzę się w związku trwającym więcej niż ~pięć lat. "Może kiedyś", ale to nigdy nie było moim celem, więc nie mam powodów żeby przypuszczać, że może za (ileś tam miesięcy/lat) spotkam odpowiedniego misia i będę cacy przekonana, że love foreva.
Cytat:
Zajmij sie najpierw ta relacja, bo jak na razie tkwisz w byle czym.
Póki co to pasuje mi to byle co.
Cytat:
"Wrabianie kogoś w dziecko" zawsze rozumiałam jako wysuwanie roszczeń wobec "rodzica z zaskoczenia" na rzecz kinderniepodzanki. Oczekiwanie ze bedzie płacił, pomagał, weźmie slub, bedzie czynnym rodzicem mimo że nie planował.
Twój wpis zrozumiałam, ze tego nie planujesz, wolałabyś żeby mezczyzna ograniczył swój udział tylko do poczęcia a potem nie komplikował życia.
Tak się przyjęło, ale jak dla mnie to określenie logicznie pasuje i do sytuacji w której ktoś sobie robi dziecko z kimś kompletnie tego nieświadomym.
Cytat:
Nie bardzo jednak ogarniam, czego Ty tak naprawde chcesz.
Mieć dziecko z facetem, który mi mentalnie i wizualnie odpowiada, a przy okazji akceptuje istnienie tego dziecka. Waham się pomiędzy dążeniem do sytuacji, w której ojciec jest obecny i już na wstępie ustalamy zakres opieki tak, jakbyśmy byli parą po rozstaniu, a takiej, w której jego udział kończy się na spłodzeniu. Instynktownie skłaniam się ku drugiemu, ale analizuję i pierwsze.
Cytat:
Ta druga przepadła, powiedział, ze nie chce dziecka z Tobą.
Powiedział, że nie chce bez siebie.
Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Gdybyś naprawdę chciała mieć dziecko, to nie miałabyś takich dylematów. Po prostu zaszłabyś w ciążę podczas jakiejś jedno nocnej przygody lub skorzystała z banku nasienia, choćby za granicą.
A gdybym tak naprawdę, naprawdę, naprawdę chciała to bym sobie jakieś porwała.
Cytat:
Ty po prostu chcesz mieć dziecko z tym konkretnym facetem.
Tak, napisałam to. Ten jest dobry.
Cytat:
Mam wrażenie, że chciałabyś pokręcić waszą sytuację najbardziej jak to tylko możliwe. Scenarzyści seriali brazylijskich chylą czoła.
A to swoją drogą.
Cytat:
A ja sobie nie wyobrażam, żeby tak z pełną świadomością, celowo podkreślać jak bardzo gorsze są samotne matki i jak bardzo winne tego, że kiedyś źle wybrały, przez co dziecko nie ma poczucia pełnej rodziny, stabilizacji i jest wybrakowane emocjonalnie. "Egoizm" nie jest pierwszym słowem, które przychodzi mi na myśl jako określenie tego, nie jest nawet w dziesiątce.
I nie, nie piszesz tego do mnie. Osoby decydujące się na samotne rodzicielstwo to bardzo mały ułamek samotnych rodziców, pewnie na poziomie 1-kilku % - a co za tym idzie Twoje słowa walą przede wszystkim w porzucone matki i samotnych ojców, którzy fundują swoim dzieciom "braki emocjonalne" bo związki im się rozpadły. No, skrajny altruizm, naprawdę. Żebym się przypadkiem nie zaczęła nim kierować w życiu.
Cytat:
Mam duża rodzinę.
Cytat:
Do jasnej, ja rozumiem ze rodziny się rozpadają, ale z tego powodu normalna kobieta wybiera na ojca odpowiedzialnego partnera, który z dużym prawdopodobieństwem nie zniknie z życia dziecka nawet po rozwodzie. A tu radośnie przyklaakujemy pomysłowi samotnego macierzyństwa z wyboru bo "nie wiem czy z kimkolwiek będę w związku przez tyle lat". A dziecko ci się nie znudzi przez tyle lat? Będziesz w stanie stworzyć z nim zdrowa relację?
Normalna wybiera i niech jej się wiedzie, a związek szczęśliwie trwa i do grobowej deski jeśli tak sobie z partnerem wymarzyli. Nie mam obowiązku być normalna.
Dziecko to nie to samo co partner, a nie chcieć dalej z kimś być =/= znudzić się nim.
Cytat:
Napisane przez Zilka Pokaż wiadomość
Dla mnie to skrajnie nie odpowiedzialne. I te opowieści o kontrolowanych wpadkach Autorka po prostu chce mieć dziecko z tym konkretnym facetem, on z nią raczej nie chce. A Wy jej bank spermy proponujecie, to nie taka historia
Ale to nie moje opowieści o wpadkach.
adeedra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 12:52   #99
HealthOne
Zadomowienie

Moja kuzynka, 32 letnia zaledwie, po wielu zwiazkach z kiepskimi facetami,samotna,uslyszal a od swojej matki (a mojej cioci) takie zyczenia z okazji swiat ,,zebys tylko dzieci miala, juz ten facet,pal licho,ale zebys dzieci zdazyla miec,, . Ciocia ktora ma raczej szczesliwe wieloletnie malzenstwo,bez dramatow, z czworka dzieci. Kuzynka w jej opini ma juz tyle lat ze powinna powaznie o dziecku pomyslec. Powazniej niz o zyciowym partnerze.

Na tym etapie zycia na ktorym jestem to dla mnie dziwaczne. Chce dzieci- ale poki co konkretnie dzieci z moim partnerem,nie przypadkowe. Gdybym go nie miala to nie wiem czy temat dzieci zawracalby mi glowe. A wsrod starszych,doswiadczonych kobiet,ktore maja rodziny,panuje chyba przekonanie ze celem zycia sa dzieci. Oczywiscie zwiazek z dobrym,kochajacym czlowiekiem tez jest wazny,ale jednak podstawa jest posiadanie potomstwa.
Taka ciekawostka.

Stary 2016-08-27, 12:57   #100
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Dziecko to nie to samo co partner, ale jeśli mówisz ze nie chcesz/potrafisz tworzyć dlugoletnich relacji to pozostaje pytanie czy będziesz taka potrafiła stworzyć z dzieckiem.

Jak dla mnie pomysł jest zły, skrajnie egoistyczny i nieodpowiedzialny. A zrobisz jak zechcesz, nikt ci nie zabroni.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-08-27, 13:05   #101
HealthOne
Zadomowienie

Cytat:
Dziecko to nie to samo co partner, ale jeśli mówisz ze nie chcesz/potrafisz tworzyć dlugoletnich relacji to pozostaje pytanie czy będziesz taka potrafiła stworzyć z dzieckiem.

Jak dla mnie pomysł jest zły, skrajnie egoistyczny i nieodpowiedzialny. A zrobisz jak zechcesz, nikt ci nie zabroni.
Dla mnie stawianie rownosci pomiedzy relacja z partnerem a relacja z wlasnym potomstwem jest zupelnie nietrafione. I sugerowanie ze skoro nie jest sie pewnym partnera na cale zycie to czy ,,dziecko sie nie znudzi,, jest..po prostu glupie. Dziecko to dziecko. Partnera wiadomo,tez sie kocha,ale nikt sobie nie da glowy uciac ze za 50lat bedziemy razem. A milosc do dziecka jest na zawsze (zakladajac ze sie go chcialo i nie porzucilo po urodzeniu).
Znasz kogos kto byl normalnym,dobrym rodzicem a po 10latach oddal dziecko do domu dziecka przy zalozeniu ze psychicznie nie zachorowal?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-27, 13:10   #102
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Znam przypadki gdzie tego dziecka nie kochali. Wystarczy

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-08-27, 13:12   #103
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HealthOne Pokaż wiadomość
Dla mnie stawianie rownosci pomiedzy relacja z partnerem a relacja z wlasnym potomstwem jest zupelnie nietrafione. I sugerowanie ze skoro nie jest sie pewnym partnera na cale zycie to czy ,,dziecko sie nie znudzi,, jest..po prostu glupie. Dziecko to dziecko. Partnera wiadomo,tez sie kocha,ale nikt sobie nie da glowy uciac ze za 50lat bedziemy razem. A milosc do dziecka jest na zawsze (zakladajac ze sie go chcialo i nie porzucilo po urodzeniu).
Znasz kogos kto byl normalnym,dobrym rodzicem a po 10latach oddal dziecko do domu dziecka przy zalozeniu ze psychicznie nie zachorowal?

Co innego nie dawac sobie uciac palca za to ze za 5o lat bedzie sie razem, a co innego zakladac ze za 5 lat sie juz raczej para nie bedzie.
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 13:16   #104
201701121406
Konto usunięte

Cytat:

I to zawsze, koniecznie szło w parze z brakiem partnera/chęci pakowania się w długoletni związek?

Bo wiesz. Ja też znam wiele przypadków. Na przykład takie, gdzie oboje rodzice mimo bycia długoletnią parą również dziecka nie kochali, a jego potrzeby stawiali bardzo daleko bądź ignorowali. To niczego nie dowodzi.
201701121406 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 13:18   #105
adeedra
BAN stały

Cytat:
Chcianego, planowanego dziecka nie kochali, bo im się w pewnym momencie znudziło?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-08-27, 13:22   #106
zalpeel
Raczkowanie

Cytat:
Na jekiej podstawie wysnuwasz wnioski, że adeedra nie będzie kochać swojego dziecka? No na jakiej?
zalpeel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 13:23   #107
adeedra
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Co innego nie dawac sobie uciac palca za to ze za 5o lat bedzie sie razem, a co innego zakladac ze za 5 lat sie juz raczej para nie bedzie.
W sensie, że wystarczy to inaczej sformułować, ew. taktycznie skłamać, żeby wszystko było w porządku?
Stary 2016-08-27, 13:26   #108
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez zalpeel Pokaż wiadomość
Na jekiej podstawie wysnuwasz wnioski, że adeedra nie będzie kochać swojego dziecka? No na jakiej?
Nie wysnuwam ze tak będzie. Ale jeśli ktoś nie potrafi tworzyć relacji a dziecko traktuje jak zachcianke, której świadomie zabierze ojca to jest ryzyko ze tak będzie. Albo będzie totalnie w drugą stronę. I w sumie nie wiem co gorsze.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-08-27, 13:35   #109
zalpeel
Raczkowanie

Cytat:
Nie wysnuwam ze tak będzie. Ale jeśli ktoś nie potrafi tworzyć relacji a dziecko traktuje jak zachcianke, której świadomie zabierze ojca to jest ryzyko ze tak będzie. Albo będzie totalnie w drugą stronę. I w sumie nie wiem co gorsze.
To jest Twoja interpretacja, a nie fakty
Stary 2016-08-27, 13:41   #110
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
W sensie, że wystarczy to inaczej sformułować, ew. taktycznie skłamać, żeby wszystko było w porządku?
Nie, wystarczy planowac dziecko z facetem z ktorym widzi sie długoletnia przyszłość. Wiadomo ze roznie w zyciu bywa, ale zakladanie z gory ze sie z facetem za kilka lat nie bedzie, a mimo to planuje sie z nim dziecko jest troche niezbyt fajne.
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 13:42   #111
HealthOne
Zadomowienie

Cytat:
Gdyby traktowala jak zaciankę to naprawde nie pitoliłaby sie z dylematami na wizazu tylko poszla na imprezę i tam zlapala jakiegos przypadkowego faceta albo coś
Ja osobiscie tez uwazam ze nie ma co sie tak spieszyc, dac sobie szanse na normalny zwiazek i szanse przyszlemu potomstwu na ojca z ktorym sie bedzie wychowywalo, ale tu jest przeciez tylko luzna dyskusja co ludzie o tym sądzą, a sama zainteresowana pisze wyraznie ze bez zgody potencjalnego ojca guzik z tego.
Jak mozna jej w luznej dyskusji zarzucac ze z wlasnymi dziecmi relacji nie zbuduje kiedys. Wizazowe kreslenie chorych perspektyw jak zwykle+nadinterpetacje.

Stary 2016-08-27, 13:56   #112
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Miałam ochotę na założenie tego wątku z innego konta, ale nie chce mi się zakładać drugiego maila...
Podziwiam, poważnie. Też bym chciała, ale na samą myśl, że pracuję tyle, że nie mam czasu umówić się na check-up u lekarza a wyjście na sport to dla mnie obecnie za duży wysiłek - a co dopiero wychowywać dziecko, dbać i jego zdrowie, rozwój, opiekę, edukację, itp. - robi mi się słabo.

Jeśli masz bardzo stabilną sytuację finansową i dalekoidącą pewność, że się ona nie zmieni oraz w miarę bezstresowe życie (brak nienormowanego czasu pracy, częstych wyjazdów) to rozważałabym to na poważnie. Ale nie z tym mężczyzną. Stabilna sytuacja finansowa to dla mnie pewnie tak od 10 k na rękę w Warszawie (trochę mniej jeśli masz własne mieszkanie), oszczędności na kilkadziesiąt tysięcy i pewność zatrudnienia (czyli żaden okres próbny albo pierwsza praca; CV z zestawem kompetencji, które pozwalają przypuszczać, że jeśli szefowi nie spodoba się jak chodzisz to nie będziesz miała problemu ze znalezieniem nowej pracy). I tak, wiem, że większość kobiet tyle nie ma. Ale tu chodzi o świadome podejmowanie ryzyka i rozważanie, czy taka decyzja ma sens.

Stabilna sytuacja mieszkaniowa też jest ważna.

A "banki spermy" od wizażanek oglądających trochę zbyt dużo telewizji też mnie rozśmieszyły.

Edytowane przez 201703060948
Czas edycji: 2016-08-27 o 14:45
201703060948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 14:04   #113
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Nie widzę się w związku trwającym więcej niż ~pięć lat. "Może kiedyś", ale to nigdy nie było moim celem, więc nie mam powodów żeby przypuszczać, że może za (ileś tam miesięcy/lat) spotkam odpowiedniego misia i będę cacy przekonana, że love foreva.
Nie mówię o celu, ale nigdy nie rozważałaś kogoś na więcej niż 5 lat?

Cytat:
Rozumiem, że większości to były matki-egoistki, które ciążę planowały i od początku zakładały, że dziecko będą wychowywać samotnie.

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Szczerze? Ile wątków na wizażu dotyczy tkwienia w związkach, gdy w zasadzie chodzi o chęć założenia rodziny i posiadania dzieci, a nie radość z bycia z tym właśnie misiem. Uważam, że w takim wypadku lepsze uczciwe postawienie sprawy, niż ciągnięcie do ołtarza kogoś, kto nie ma do tego przekonania i do kogo my w sumie też nie mamy.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 14:08   #114
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Raczej tak, cała procedura trwa kilka godzin i nasienie jest oddawane tego samego dnia, co inseminacja.
przecież nasienie można zamrozić. poza tym inseminacja nie daje 100% gwarancji ciąży.
Cytat:
tjaa. znasz przypadki wyczekanego i wychuchanego dziecka, które nie było kochane?

Cytat:
Napisane przez Osterhase Pokaż wiadomość
Podziwiam, poważnie. Też bym chciała, ale na samą myśl, że pracuję tyle, że nie mam czasu umówić się na check-up u lekarza a wyjście na sport to dla mnie obecnie za duży wysiłek - a co dopiero wychowywać dziecko, dbać i jego zdrowie, rozwój, opiekę, edukację, itp. - robi mi się słabo.

Jeśli masz bardzo stabilną sytuację finansową i dalekoidącą pewność, że się ona nie zmieni oraz w miarę bezstresowe życie (brak nienormowanego czasu pracy, częstych wyjazdów) to rozważałabym to na poważnie. Ale nie z tym mężczyzną. Stabilna sytuacja finansowa to dla mnie pewnie tak od 10 k na rękę w Warszawie i pewność zatrudnienia (czyli żaden okres próbny albo pierwsza praca). I tak, wiem, że większość kobiet tyle nie ma. Ale tu chodzi o świadome podejmowanie ryzyka i rozważanie, czy taka decyzja ma sens. Stabilna sytuacja mieszkaniowa też jest ważna.

A "banki spermy" od wizażanek oglądających trochę zbyt dużo telewizji też mnie rozśmieszyły.
a mnie zazwyczaj rozśmieszają twoje posty. nie każdy musi czerpać wiedzę na dany temat z telewizji.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 14:11   #115
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
a mnie zazwyczaj rozśmieszają twoje posty. nie każdy musi czerpać wiedzę na dany temat z telewizji.
No proszę, mam stalkerkę. Mam się cieszyć?

Ja zupełnie cię nie kojarzę, ale z tego co widzę, niewielka strata.
201703060948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 14:14   #116
skazana_na_bluesa
.

na stalkera trzeba sobie zasłużyć. niestety mam za dobrą pamięć do części bzdur, które się pojawiają na wizażu.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 14:21   #117
Linka25
Zakorzenienie

Świadome pozbawianie dziecka jednego z rodziców juz na starcie, to skrajny egoizm. Dziecko to nie zachcianka, nie zabawka, nie pocieszyciel.

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2016-08-27 o 14:23
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-27, 14:36   #118
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Macie rację. Wtedy jest większa szansa na skrajna nadopiekunczosc i robienie sobie z dziecka wypełnienia dla swoich braków

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-08-27, 14:43   #119
zalpeel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Świadome pozbawianie dziecka jednego z rodziców juz na starcie, to skrajny egoizm. Dziecko to nie zachcianka, nie zabawka, nie pocieszyciel.
Ale skąd te wnioski, że kimś takim dla adeedry byłoby to dziecko? Niestety zakładam, że z dupy
Stary 2016-08-27, 14:58   #120
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zalpeel Pokaż wiadomość
Ale skąd te wnioski, że kimś takim dla adeedry byłoby to dziecko? Niestety zakładam, że z dupy
Wnioski z dupy, bo inne niż twoje?
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości