|
|
#1171 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wizażanki we Francji ?
Dziewczyny, z narzeczonym planujemy emigrację i marzymy o Francji (lazurowe wybrzeże) i w związku z tym chciałabym Was spytać jak tam jest z pracą i jakością życia. Będę na prawdę wdzięczna za każdą informacje
|
|
#1172 |
|
Zadomowienie
|
Powiem, ze na Lazurowym Wybrzezu mimo wciaz rosnacej przestepczosci, jakosc zycia jest nadal dobra.
Jest to region, w ktorym przyjemnie sie zyje ze wzgledu na dobry lagodny, klimat, cieple morze, no i jest tu ladnie oraz duzo sie dzieje, jezeli chodzi o rozrywke i kulture. Z praca teraz wszedziej nie ma luksusu, trzeba poszukac, ale nie jest to region, w ktorym jest znalezc prace najtrudniej i w ktorym jest najwieksze bezrobocie we Francji. W porownaniu z innymi regionami z praca jest tu niezle. Do szukania pracy polecam raczej duze miasta, gdzie tej oferty jest wiecej i jest bardziej roznorodna. Wynajecie kawalerki na Lazurowym Wybrzezu, od 300 do 500 euro, srednio 400 euro, dwupokojowego 400-600euro, srenio 500 euro, trzypokojwego 500 z haczykiem -800 euro, srednio okolo 700, czasem troche mniej. Elektrycznosc, ja w mieszkaniu, w ktorym jest wszystko na prad, lcznie z ciepla woda, ogrzewanem, gotowaniem, nie ma tu niczego na gaz, mieszkanie trzypokojowe i 6 osobowa rodzina place miesicznie za prad 120 euro i przy rocznym rozliczeniu nigdy nie mam zwrou i zawsze musze jeszcze jakies grosze doplacic w stylu 20 euro. Oplaty za prad, czy gaz to takie same w calej Francji, gdze bys nie mieszkala. Ceny jedzenia ubrania we Francji podobne jak w Polsce. A jak kupowac na wyrzedazach zimowych i letnich, to mozna sie tu firmowo za grosze ubrac. Wiec jezeli chodzi ubrania, to uwazam, ze jest tu nawet latwiej iz w Polsce. Jezeli chodzi o mieszkania i koszt zycia ogolnie po Regionie Paryskim, jest to najdrozszy region we Francji. Jezeli chodzio te przestepczosc to Region Paryski i Lazurowe Wybrzeze sa regionami, gdzie ta przestepczosc jest najwyzsza we Francji. Ale ja mieszkajac to w miescie, ktore najbardziej z tej przestepczosci na clym Lazurowym slynie, ktore ma slawe francuskiego Chicago, specjalne tego nie odczuwam. Glownie sie tu gangi narkotykowe miedzy soba wybijaja, wiadomo duzy port to duzo tego tu jest i zawsze bylo, ale w zwiazku z tym, ta przestepczosc nie doyczy specjalnie przecietnego czlowieka. Tyle tu sie z powodu tej przestepczosci o Marsylii w telewizji mowi, a paradoksalnie w przeliczeniu na jednego mieszkanca podawali, ze to Nicea ma wiecej przestepstw, co mnie bardzo zdziwilo, z tym, ze Nicea ma i duzo mniej mieszkancow. ![]() Poza tym krytykuje sie tez Marsylie, ze nie jest za czysta, ale nie za czyste sa tu tylko niektore dzielnice. Mimo tej calej krytyki, lube to miasto i lubie tu mieszkac, bo jest to miasto, w ktorym jest wszystko na miejscu, jak w zadnym innym miescie na Lazurowym Wybrzezu i zyje mi si tu dobrze. Nie przenioslabym sie z wlasnej woli ani do innego miasta na Lazurowym, ani tym bardziej na polnoc, lubie poludnie. Uwazam tez ze jest tu bardzo ladnie i miasto jest bardzo roznorodne. Polozenie pomiedzy mozem na poludniu miasta i wzgorzami na polnocy miasta, wiadomo, ze ma swoj urok. Takie polozenie dotyczy wielu miast na Lazurowy nie tylko Marsylii. W Marsylii Wybrzeze Corniche Kennedy, jest cudowne, Calanques tez, lubie wyspy If i Frioul, Stary Port z nezliczona iloscia restauracji i kafejek ma swoj urok. W miescie jest wiele ladnych zabytkow jak bazylika Notre Dame, palac Longchamp, katedra la Major i wiele innych. Wiele nakrecono w tym miescie filmow, naczesciej przedstawiajacych to miasto w stylu francuskiego Chicago. Jest popularny serial tasiemiec krecony w Marsylii od tytulem "Plus Belle la Vie". W tym roku Marsylia jest europejska stolica kultury i z tego powodu duzo sie tu dzieje. Jest to tez miasto emigracji, od wekow tak jest, ze osiedla sie tu duzo emigrantow, pewnie tez temu, ze jest to port. Jest to najbardziej kosmopoliczne miasto we Francji. Swoisty tygiel ras i narodowosci. ![]() Jezeli chodzi o wybor dzielnicy, gdzie tu mieszkac, to pod wzgledem kultury i rozrywki oraz transpotu publicznego napewno pierwsze miejsce ma 1 okreg. W centrum w okregach od 1 do 6 sa bardzo sympatyczne dzielnice, ktore sa spokojne plus duzo sie w nich dzieje jezeli chodzi o rozrywke i kulturr, oraz jest tam duza ilosc restauracji i kafejek. Sa i mniej spokojne, w ktorych ciezej jest mieszkac. Dzielnice poludniowe okregi od 7 do 12 maja opinie najspkojniejszych. Czesc z nich jest nadmorska, plaze a wiec sporo ludzi caly czas, czesc nie jest nadmorska, za to bardzo spkojna i czesto zielona, wiec zyje sie tam jak na wsi. Z wyjatkiem niektoych osiedli jak np. Air Belle, ktore mimo, ze w poludniowych dzielnicach dobrej slawy nie maja, ale to sa w poludniowych wyjatki. Dzielnice polnocne, ktore czesto we francuskich watkach kytykowalam, bo maja tu zla slawe tych najmniej spokojnych, bo gangi narkotykowe to glownie tam, bo sa tam osiedla, w ktorych kwestia czystosci pozostawia duzo do zyczenia. Ale to tez nie jest tak, ze wszystko w okregach polnocnych od 13 do 16 jest bee, tak ja nie jest tak, ze wszystko w poludniowych, czy centrum jest cacy. Mozna znalezc w polnocnych prelki oazy spokoju i czystosci, za calkiem przystepna cene (no bo to polnocne), gdzie jest spokojnie i czysto, czego nie mozna pwiedziec o niektorych dzielnicach np. w centrum miasta. W Marsylii nie ma calkwicie zlych i dobrych okregow, czesto zmienia sie z dzielnicy na dzielnice, a nawet z ulicy na ulice. Z tym, ze z polnocnych jak i z poludniowych do centrum moze byc spory kawalek, a czase moze byc calkiem blisko, zalezy, czy to na granicy z centrum, czy glebiej. Ja jako lubiaca centrum, wybieralabym centrum, a jak nie to te na granicy z centrum, lub te dalej z bliskoscia wjazdu na atostrade, zeby do centrum nie bylo za daleko, bo to jednak duze miasto. Ale to zalezy co kto lubi i przede wszystkim gdzie pracuje, czy w centrum, czy nie. O Marsylii to moge godzine pisac. Jak masz jakies konkretne pytania na temat Lazurowego Wybrzeza to odpowiem w miare moich mozliwsci. Najlepiej to znam tu Marsylie.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-01 o 09:20 |
|
|
|
|
#1173 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci bardzo za tak długą wypowiedź
Fajnie, że pokazałaś mi Marsylię w innym świetle, bo moja korepetytorka od francuskiego mówiła mi właśnie, że tam jest mega niebezpiecznie i brudno, dlatego ja osobiście myślałam o Nicei. A południe mnie ciągnie ze względu na to, że kocham morze (uspokaja mnie) i uwielbiam ciepło, bo mi jest zawsze zimno :P Możesz mi trochę o klimacie napisać? Jak u Was wygląda jesień i zima (temp. itp.)?Chciałabym w dniu wyjazdu umieć francuski na poziomie ok B1-B2 i zdać certyfikat CAE z angielskiego, myślisz, że to wystarczy, żeby znaleźć na początek jakąś pracę biurową? Docelowo po studiach myślałabym o hr czy czymś podobnym, ale w tym nie mam doświadczenia, a w pracy biurowej już jakieś mam. Aha, czy jeślibyśmy z narzeczonym oboje zarabiali najniższą krajową, to dalibyśmy radę opłacić mieszkanie, jedzenie itd? No i jak oceniasz służbę zdrowia? Przepraszam za tyle pytań, ale chcę wiedzieć czego się spodziewać ![]() O i jeszcze jedno Czy pracę idzie znaleźć przez neta czy może trzeba pojechać na żywioł? Jak to najlepiej zrobić, bo ja na prawdę nie wiem...
Edytowane przez sweet88 Czas edycji: 2013-06-01 o 10:49 |
|
|
|
|
#1174 |
|
Zakorzenienie
|
ja polecam Paryz
|
|
|
|
|
#1175 |
|
Raczkowanie
|
Rena a napiszesz coś więcej? Dobrze spojrzeć całościowo więc nie powiedziane, że nie wzięłabym Paryża pod uwagę.
|
|
#1176 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedz
Na mieszkanie chcemy przeznaczyć ok 100 tys, jeżeli znajdziemy coś w tej cenie. A jeżeli chodzi o kredyt to czy dostaniemy go tam, jeżeli chłopak pracuje tam dopiero od 3 lat, ale ma umowę na stałe??
|
|
|
|
|
#1177 |
|
Zadomowienie
|
Evelk22 w cenie 90 000 - 100 000 to mozna znalezc w Marsylii nieduza trojke, taka jak moja w centrum i w dobrym stanie. A widzialam na tej stronce, ze srednia cena metra kwadratowego w Orange, jest o 1000 euro nizsza niz w Marsylii, wec mysle, ze za tyle jak dobrze poszukasz to mozesz tam miec calkiem spore mieszkanie, lub moze nawet nieduzy domek.
Co do kredytu, zeby bank zaakceptowal, to normalni trzeba pracowac 3 lata na stalej umowie w tej samej firmie. Ale moze to tez zalezy od banku. Trzeba tez miec tzw. apport, czyli odlozona czesc pieniedzy na zakup mieszkania, klasycznie to bank wymga 1/4 ceny meszkania w apport. Ale czasm wystarczy miec 10 000 -12000 w apport, zalezy od banku. I trzeba chodzic od banku do banku, zeby znalezc w tym, w ktorym jest najkorzystniej i wogole zeby zaakceptowal dac kredyt w takiej i takiej wysokosci, bo wysokosc kredytu jaka bank moze dac zalezy od wysoksci poborow, ale i od banku. Z tym, ze im wiecej w gotowce tym korzystniej dla was. Normalnie to trzeba zarabiac przynajmniej trzy razy miesieczna rate kredytu, czyli ktos kto zarabia 1200, miesieczna rata kredytu nie moze przekraczac 400 euro. To w uproszczeniu bo banki, to kompleksowo wyliczaja, biora pod uwage tez jakie masz wydatki, ile jest osob w rodzinie. Jeszcze jest cos takiego jak minimum do zycia, ktore minimalnie wynosi 700 na 1 osobe, po 400 na osobe jak jest to para (czyli latwiej dostac kredyt w parze, szczegolnie jak oboje pracuja) i 300 euro na dziecko. Jak ktos mieszka w regionie paryskim, to do tego minimum trzeba dorzucic po 100 euro na osobe. To minimum do zycia kazdy bank sobie sam ustala, takie jest najnizsze, ale w banku moze byc wyzsze, stad jeden bank akceptuje dac wiekszy kredyt niz inny bank. Patrza tez na cos takiego jak , np. ktos kto pracuje w sektorze panstwowym, tzw. funkcjoner moze dostac szybciej i wyzszy kredyt od osoby pracujacej w sektorze prywatnym, bo dla bankow funkcjonerzy osoby zatrudnione w sektorze panstwowym, maja wieksza pewnosc, ze pracy nie straca. Wiek kandydata do kredytu, tez odgrywa chyba jakas role, przy dlugoterminowych kredytach. Twoj chlopak, zeby wiedziec jaki kredyt dostanie powinien przejsc sie do kilku bankow, polecam bank Crédit Agricole. Dla ludzi, ktorzy maja dzieci panstwo pomaga tu splacic kredyt, tak jak jest w takim wypadku pomoc panstwa w placeniu czynszu, taka sama jest tez pomoc panstwa w splacaniu kredytu. Wysokosc tej pomocy zalezy dwysokosci poborow i ilosci osob w rodzinie, mowiac prosciej ilosci dzieci. ![]() sweet88, pewnie w Nicei troche bezpieczniej, chociaz dla przecietnego czlowieka, to moze mniej bezpiecznie niz w Marsylii, bo wyrwan torebek w Nicei jest wiecej, ze statystyk, ktoretu podaja. U nas jest wiecej tzw. wielkiego bandytyzmu, tego mafijnego narkotykwego, o czym pisalam, ale i w Nicei tego nie brakuje. Z ta brudnoscia przesadza, naprawde brudne sa tylko niekore blokowiska w dzielniach polnocnych, te najgorsze i kilka ulic w centrum miasta, ktore mozna policzyc na palcach jednej reki. Przede wszystkim Nicea jest duzo mniejsza od Marsylii, wiec moze latwiej zadbac o czystosc. Jak przejezdzalam przez dzielnice polnocne w Nicei, odpowiednik tych w Marsylii to duzo tam podobnych blokowisk, podobnie brudnych. Natomiast centrum czysciutkie, czego nie mozna powiedzec o niektorych ulicach w centrum Marsylii. Potem cala nadmorska czesc mista w tym Stary Port i plaze w Marsylii sa tak samo czyste w obu miastach. Wszystkie poludniowe nadmorskie, czy nie tez sa czysciutkie. Z ta brudoscia w Marsylii to moim zdaniem sie troche przesadza.Poza tym jest w Marsylii podzial na bogate poludnie, gdzie mieszkaja bardzo bogaci ludzie i biedna polnoc i taki podzial podobno zawsze tu byl, ale taki podzial jest i w Niei, tylko z tego co mowia przepasc jest wieksza pomiedzy bogatymi i biednymi w Marsylii niz w innych miastach. Ale mysl tak jak spiewal kiedys Charles Aznavour "Il me semble que la misere serait moins penible au soleil" Turystow mamy przez caly rok pelno, chodza zadowoleni zachwyceni miastem z aparatami w rekach i pelni podziwu, ze takie ladne miasto, kilka razy mialam okazje uslyszec od turystow, ze ladniejsze od Payza. Turysci tak jak ja nie zauwazaja tu tej niebezpiecznosci, widzialam wypowiedzi turystow na ten temat w tv . zadowolonych z wakacji w Marsylii, a ja jestem zadowolona z mieszkania tu. Czasem jak widze tu jakas brudna ulice, no to nie lubie tego i w tym momencie nie lubie tego miasta, ale mysle, ze nie moglabym zyc, gdzie indziej i ze gdybym byla do tego zmuszona to brakowloby mi tego miasta i ciezko by mi bylo, np. ogadac pocztowki z Marsylii lub zdjecia. Tak jak w tej piosence Parick Friori "Chez moi Marseille"![]() Nie namawiam na Marsylie, bo uwazam, ze masto jest juz w tej chwili mocno przeludnione. A rozbudowywac sie juz tez nie ma gdzie, przez te nauralne granice skaly na polnocy, morze na poludniu miasta. ![]() Ceny wynajecia mieszkan i w Marsylii i w Nicei sa podobne. Pisalam juz jakie, jak mieszkanie w centrum miasa to w centrum problemy z parkowaniem i czasem trzeba parkowac kilka ulic dalej, to samo dotyczy wszystkich szczegolnie duzych miast na poludniu, gdzie uliczki sa waskie, takie sa uroki poludnia i nie bardzo jest gdzie na nich parkowac. Wiec lepiej jest w centrum wynajac garaz w poblizu, miesieczny czynsz za garaz to srednio 100 euro. Jak mieszkanie nie w centrum, to czesto na osiedlach sa duze parkingi, plus do tego garaze w srodku, takze nie ma problemu. Ceny kupna mieszkania w Marsylii sa nizsze niz w Nicei. Z wyjatkiem dzielic chic w Masylii jak np. Corniche Kennedy tu http://www.youtube.com/watch?v=PeCx8VmJDXs , gdzie ceny sa z kosmosu. Na ten temat tu http://www.youtube.com/watch?v=A3XKcBellcAZ praca podobnie w Marsylii i Nicei. W Marsylii moze bardziej zroznicowana oferta, bo to Marseille Metropole Provence - Alpes - Cote d'Azur, czyli stolica regionu Prowansja - Alpy - Lazurowe Wybrzeze. Stad o czym pisalam wczesniej jak w zadnym innym miescie w tym regionie jest tu wszystko na miejscu. Ceny jedzenia w markech takie same w calej Francji. O czym pisalam wczesniej takie same jak obecnie w Polsce lub bardzo podobne. ![]() Ubrac sie w Marsylii mozna taniej niz w innych mastach w tym regionie (i nawet taniej niz w Polsce, ), wybor jest tez wiekszy i do tego za niewygorowana cene. Wyprzedaze najciekawsze i najbardziej oplacalne w regionie sa w Marsylii. Z innych miast regionu tu na wyprzedaze przyjezdzaja. Jezeli chodzi o warzywa i owoce na ryneczkach w Marsylii sa tez tansze niz gdzie indziej w regionie. No i te swieze ryby prosto z polowu kazdego ranka w Starym Porcie, tez za niewygorwana cene. Jezeli chodzi o ten region, to zycie w Marsylii chyba wychodzi najtaniej. Tak sie mi przynajmniej wydaje. ![]() Najnizsze pobory we Fancji to 1430,22 euro brutto, 1121.93 euro netto w 2013 roku. Elektrycznosc wiesz ile ja place, wiesz przy jakiej rodzinie, wy zaplacicie mniej. Nie bedziecie miec problemu jezeli oboje bedziecie zarabiac te najnizsze pobory z oplatami tu i zyciem i jeszcze bedziecie mogli sporo co miesac odlozyc. Pieknie jest na calym poludniu w kazdym miescie, klimat tez ten sam. Temperatury srednie to zima styczen-marzec 11-14 stopni, wiosna kwiecien -czerwiec 14-21 stopni, latem lipiec -sierpien 26-28 stopni, jesiena wrzesien -pazdziernik 25-20 stopni, listopad 14 stopni, grudzien 12 stopni. I prawie nigdy tu nie pada. ![]() Nie wiem za bardzo, jak mozna przyjechac na zywiol. Trzeb jednak miec gdzie mieszkac u kogos znajomego, a potem szukac pracy na miejscu, tak chyba jest najlepiej. Jak nie masz do kogo przyjechac, to proponuje pojechac najpierw na fille au pair, jak twoj wiek na to pozwala lub na stalke zalatwiona juz w Polsce. Stalka to praca u kogos w domu, np. opieka nad starsza osoba z wyzyweniem u niej i zamieszkaniem za darmo plus pobory, twoj chlopak u takiej osoby moglby np. zajmowac sie ogrodem, reparacjami w domu itp., a potem szkac czegos inngo z wlasnym mieszkaniem. Lub znalezc jakas prace tutaj przez biuro pracy w Polsce maja takie oferty pracy za granica, czasem jest przy nich i mieszkanie, czy samemu znalezc np. przez internet. Normalnie, zeby wynajac tu mieszkanie, to trzeba tu pracowac, a jak nie to trzeba miec duzo szczescia, lub zyrantow, czy znac tego, ktory wynajmuje. Jak nie to pozostaja stalki lub podwynajm, ewentualnie roznego rodzju przytulki czy mieszkania socjalne. Gdybyscie przyjechali tu "na ulice", to by wam pewnie dali miejsce w jakims przytulku. Nie planujesz przyjechac do regionu, ktory narzeka na brak chetnych do mieszkania, tylko odwrotnie, jest wiecej chetnch do wynajecia, niz wynajmujacych. Wiec nie jest z tym latwo. Biurowa praca od razu tu, nie wiem czy tak sie uda, raczej bedziesz musiala tu robic w tym kierunku staze, na ktorych moga ci cos placic, lub nic, a czasami to osoba robiaca staz placi jeszcze za staz. Lub znalezc taka prace na tzw. kontraktach pomocowych, dla osob, ktore nie maja doswiadcznia w takiej pracy we Francji, na ktorych zarabia sie niewiele, czasem mniej niz najnisze pobory. Mozna jeszcze przjechac do hotelu, w tym wypadku nie polecam okresu letniego, gdzie ceny w hotelach sa czesto duzo wyzsze niz zima, a poza tym znalezienie miejsca w hotelu graniczy z cudem. W okresie zimowym niektore hoele wynajmuja na Lazurowym pokoje nie na dobe a na tydzien i po niewygorowanej cene. Tylko w takim wpadku to i zima trudno w nich znalezc miejsce. A szukac pracy pewnie lepiej bedac na miejscu, tym bardziej, ze myslisz o biurowej juz na poczatek i jak myslisz o biurowej, to bym zaintersowala sie firmami, gdzie szukaja kogos ze znajomoscia polskigo. Poza tym zalezy jakie masz wyksztalcene w Polsce, jak wyzsze scisle to biurowa prace znajdziesz tu szybciej, niz jak wyzsze humanistyczne.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-02 o 11:44 |
|
|
|
|
#1178 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję
Bardzo nam pomogłaś tymi informacjami To teraz zaczynamy wycieczki po bankach :0 Cieplutko pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1179 |
|
Raczkowanie
|
Lazurowewybrzeze studia kończę właśnie na najlepszej uczelni biznesowej w Polsce i w tej części Europy, kierunek zarządzanie, specjalność psychologia w zarządzaniu i liczę (może naiwnie), że po tych studiach z pracą będzie łatwiej. Uczelnia ma wszystkie 3 możliwe do zdobycia akredytacje międzynarodowe. Jeśli na początek nie uda się takiej pracy znaleźć, to może chociaż na jakiś krótki czas bar/kawiarnia czy coś w tym stylu... Jaką pracę jest tam najłatwiej znaleźć właśnie z tego typu?
Rodziny niestety nie mam we Francji chyba, że ktoś mnie przygarnie :P:P:P Wymarzyłam sobie to lazurowe wybrzeże i nie chcę z niego rezygnować.
|
|
#1180 |
|
Zadomowienie
|
evelk22, nie ma za co fajnie, ze troche pomoglam. Z bankow tak jak pisalam polecam zaczac od Crédit Agricole, to bank, ktory ma dobra opinie jezeli chodzi o kredyty mieszkaniowe. Polecam tez zajsc do banku, w ktorym chlopak ma konto, czasami pomaga to, ze jest sie klientem od kilku lat, ale nie zawsze tak jest.
sweet88, z takim wyksztalceniem jak piszesz miedzynarodowym i wogole oraz dobrze opanowanym francuskim, to mysle, ze prace biurowa znajdziesz. Wyksztalcenie masz dobre do pracy biurowej. Musisz szukac przez internet lub biuro pracy w Polsce. Z jezykiem polskim mozesz tu szukac w miedznarodowych liniach autokarow jezdzacych z tad do Polski Intercars i Sindbad, do pracy bezposrednio z klientami, czyli sprzedaz biletow, mysle, ze taka praca na poczatek bylaby o.k. Pracowala tu w Itercars w Marsylii dziewczyna z Polski, ktora w Polsce znlazla te prace i musze powiedziec ze jej francuski pozostawal duzo do zyczenia. Spotkalam tez kiedys w Marsylii Polke pracujaca w jakims telecom polsko-francuskim, czy wspolpracujacym z Polska, z tym, ze to Polka ktora sie juz tu urodzila, rodzice Polacy, ale bardzo dobrze mowiaca po Polsku i zatrudnili ja tam ze wzgledu na znajomosc polskego. Nazwy tego telecom nie pamietam. Podam ci stronke francuskiego biura pracy, nie musisz byc zarestrowana w tym biurze, zeby sobie na niej szukac pracy i mozesz postulowac przez internet http://www.pole-emploi.fr/accueil/ Jeszcze inne stronki dobre do szkania pracy we Francji podawala kiedys Rena. Mysle, ze na poczatek, jak nie macie gdzie mieszkac, to najlepiej jest przyjechac na oferty opieki nad starszymi osobami z zamieszkaniem u tej osoby lub na au pair. To o czym piszesz praca w restauracjach i barach, to dobieraja tu duzo ludzi do tej pracy w sezonie, taka prace powinnas zaczac szukac juz teraz, bo dobierac zaczynaja od maja. Wogole teraz jest najlepszy okres na znalezienie kazdej pracy, bo biora tez na zastepstwa urlopow letnich, z tym, ze to bedzie praca tymczasowa, ale zawsze mozna sie troche zczepic, zarobic i w miedzyczasie moze uda sie znalezc cos lepszego i na stale. Pracy sezonowe w restauracjach i barach razem z zamieszkaniem w przeznaczonym do tego mieszkaniu wlasciciela restauracji lub zalatwieniem przez wlasciciela restauracji miescem w schronisku dla pracujacych, jest najwiecej w malych miastach na Lazurowym, jak np. Saint Maxime, Saint Tropez. W wiekszych tez jest duzo, ale rzadko proponuja przy tym zamieszkanie. Mieszkania mozesz tez sama szukac w schroniskach, np. Adoma, jest takim znanym schroniskiem we Francji. Mysle, ze nie jest trudno znalezc w tym schronisku pokoj lub kawalerke za niska cene. Podaje stronke Adoma http://www.adoma.fr/adoma/Accueil/p-3-Accueil.htm Nawet widze, ze maja aktualnie wolne mieszkania nie na Lazurowym, ale np.w Avignon, to prowansja nie nad morzem, ale niedaleko od Marsylii. Trzeba dzwonic bezposrednio do opiekujacego sie rezydencja, ktora cie interesuje, rezydencje i numery telefnow znajdziesz na tej sronce. Oni kiedys wynajmowali glownie pracujacym we Francji emigrantom. Mozesz tez skontaktowac sie w tej sprawie tez z: Kosciolem polskim w Marsylii, w sprawie pracy i mieszkania. Adres kosciola "polskiego" w Marsylii: 424, Avenue Montolivet, 13012 Marseille. Polska msza w kazda niedziele o godzinie 11.30, telefon 0491668679, ksiadz Ignarski. Stowarzyszeniem francusko-polskim "Polanie" w Marsylii, tu ich stronka http://polanie.wifeo.com/ Stowarzyszeniem francusko - polskim w Aix en Provence kolo Marsylii http://www.aix☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/ Wystukaj w google stowarzszenie polsko fracuskie Aix Polonica, bo jak wpisuje adres stronki to mi cos dziwnego wyskakuje. ![]() Mozesz skontaktowac sie z kosciolem w 14 okregu Marsylii Paroisse du Canet, 62 Boulevard Barbes 13014 Marseille, kosciol ten pomaga emigrantom takim bez papierow z poza Unii Europejskiej, udostepniajac im mieszkania koscielne na osiedlach i w domkach z ogrodkami. Poza tym, pomagaja w regularyzacji pobytu i moze nawet w znalezeniu pracy. Ale nie ma tam ksiedza Polaka. Téléfon 04 91 67 29 02. W Nicei tez jest stowarzyszenie polsko - franuskie i kosciol polski. Stronka Stowarzyszenia tu http://amicalepolonais-nice.fr/html_pl/o_nas.html, na tej stronce w rubrce przydatne adresy, znajdzesz tez adres i numer telefonu polskiego kosciola w Nicei, ksiadz Rosiek. I wysle ci jeszcze cos na pw.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-03 o 10:18 |
|
|
|
|
#1181 |
|
Raczkowanie
|
Baaaaardzo Ci dziękuję za tyle przydatnych informacji i namiarów
![]() ![]() Czekam w takim razie jeszcze na pw
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1182 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny znacie jakieś kanały na YT Polek mieszkających w Paryżu?
|
|
#1183 |
|
Raczkowanie
|
http://www.youtube.com/user/ladykingadejavu/videos http://www.youtube.com/user/MyCityOfBeauty (kanał sióstr, jedna z nich mieszka w Paryżu) Dziewczyny, wybieram się na kilka dni do Paryża, polecacie jakieś sklepy odzieżowe lub drogerie godne odwiedzenia? Lub konkretne rzeczy, np kosmetyki, których nie ma w Polsce lub są tańsze we FR? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja Ci mogę polecić kosmetyki firmy Le Petit Marseiliais, Mixa, osobiście wręcz ubóstwiam żele pod prysznic Cottage, szczególnie ten o zapachu rabarbaru Możesz trafić też na suche szampony Batiste, kolorowe kosmetyki Nivea.
|
|
|
#1185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1186 |
|
Zadomowienie
|
Jezeli chodzi o szampony i kosmetyki do wlosow to polecam marke Jacques Dessange. Poza tym tak jak kmila901 moge polecic Le Petit Marseillais (mydlo, zele pod prysznic), kosmetyki Mixa, żele pod prysznic Cottage.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
#1187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
???
|
|
|
|
#1188 |
|
Zakorzenienie
|
alex jak kolano ? cos masz ustalone z leczeniem?
wrzucam do klubu mala relacje . moze si ekomus bedzie chcialo czytac ( jak nie to trudno ![]() wymeczona jestem |
|
|
|
|
#1189 |
|
Raczkowanie
|
irenka, dzieki. dzis mialam rezonans magnetyczny.kolano ok, ale slabe... staram sie myslec pozytywnie, troche cwicze, ale wiadomo jak jest czlowiek troche styrany zyciem.. tzn wracam po 11 h do domu o godz 22... i ledwo sila na jedzenie jest.
Z wynikiem rezonansu zaplace jakies 200zl za prywatna wizyte i moze mi ktos cos w koncu powie madrego. Bo kazdy lekarz mowil inaczej. A Ty zdrowie jak ??? Nie mam czasu cholera na klub wejsc...po sesji ! I mam TŻ'a
|
|
|
#1190 |
|
Zakorzenienie
|
na klubie masz jak zdrowie
wczoraj byl szpital teraz czas na rehabilitacje i odpoczynek
|
|
|
|
|
#1191 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Wiem,że maja soc takiego jak eBay.fr, ale czy są jeszcze inne??
|
|
|
|
|
#1192 |
|
Zadomowienie
|
A jakie cie strony interesuja? Z nowymi ubraniami (inernetowe strony sklepow, katalogow)? Czy z nowymi i uzwanymi jak eBay? Bo takich stron jednych i drugich jest bardzo duzo.
Poza tym, to dzis Dzien Ojca we Francji, wiec stronki wysle innego dnia.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-16 o 10:52 |
|
|
|
|
#1193 |
|
Raczkowanie
|
Hejka dziewczyny!
Niedlugo wylatuje do Nicei na prawie 2 miesiace. Teoretycznie lece towarzysko, praktycznie - chcialabym sobie jakos dorobic do kieszonkowego, ale pewnie to raczej nie realne... Lece do swojego chlopaka, ktory tam jest ze swoja nowa rosyjska rodzina (Matt jest angielskim guwernerem) na "urlopie" - urlop dla rodziny i dzieciakow oczywiscie bo Luby pracuje przy opiece nad dzieciakami :P Czy ktos mieszka w okolicy i mialy ochote sie spotkac? Ja przylatuje juz jutro, 18 czerwca, i z mila checia bym sie z kims spotkala w weekend. Nie znam ani troszke francuskiego. Mowie dobrze po rosyjsku i angielsku. Jak bylam w Kazachstanie pol roku to dawalam lekcje angielskiego dla poczatkujacych.... Dajcie znac czy mieszka ktos w okolicy i czy mialby czas jakos sie spotkac, niekoniecznie w weekend
och życie kocham cię kocham cię kocham cię nad życie... _________________________ _____ Moj Blog - Pozytywne Myslenie Kazdego Dnia Pozytywnie - watek na forum Moja strona - moje zycie w Kazachstanie |
|
|
|
|
#1194 |
|
Przyczajenie
|
Mogą być nowe i używane
|
|
|
|
|
#1195 |
|
Zadomowienie
|
Jotika, ja mieszkam w Marsylii, ale czy to okolice Nicei? Chyba raczej nie, jednak kawalek do Marsylii z Nicei jest.
Piszesz o kieszonkowym, czyzbys oprocz przyazdu do narzeczonego, przyjezdzala pracowac tu jako Fille au Pair przez wakacje? Dorobic do kieszonkowego..., moze poszukaj jakies sprzatanie resturacji, ktore sa tu bardzo wczesnie rano, lub sprzatanie biura wieczorem, po zamknieciu biur. Poza tym dobieraja tu duzo do restauracji i hoteli pracownikow, i na sezon i bo ci co pracuja na stale w tym czasie czesto biora urlopy.evelk22, jezeli chodzi o uzywane jak i nowe jest taka francuska stronka bardzo tu popularna, na ktorej sprzedaja paktycznie wszystko, takze ubrania, nieruchomosci itp. poza tym oferuja uslugi, wynajmuja mieszkania na stale na wakacje itp. To jest ta stronka www.leboncoin.fr Aktualnie sama szukam na niej, jakiegos kampingu, w miare taniego i o.k. oraz zarejestrowanego w VACAF, czyli akceptujacego bony wakacyjne CAF, dla mnie i dzieci na 1 lub 2 tygodnie w lipcu. Z podobnych stronek troche mniej popularnych www.vivastreet.fr www.paruvendu.fr www.topannonces.fr www.petites-annonces.fr Z nich wszystkich najbardziej polecam leboncoin. Ze stron z nowymi ubraniami jezeli chodzi o buty to polecam www.zalando.fr nie ma lepszej stronki jezeli chodzi o buty wedlug mnie. ![]() Z niedrogich ubran i innych rzeczy www.tati.fr www.kiabi.com A z troche drozszych ubran to http://www.zara.com/fr/ http://www.hm.com/fr/ http://www.c-and-a.com/fr/ to pewnie znasz, bo to chyba nie francuskie i wszedziej sa. Moge polecic tez http://www.nafnaf.com/fr/ http://www.jennyfer.com/ http://www.pimkie.fr/ katalogi http://www.3suisses.fr/ http://www.laredoute.fr/ http://www.bonprix.fr/ Poza tym wszelkie markety typu www.carrefour.fr , www.auchan.fr www.geantcasino.fr www.leclerc.fr tez sprzedaja i ubrania. Z nich polecam szczegolnie www.auchan.fr szczegolnie jezeli chodzi o meble i rozne rzeczy do domu. Z meblowych i rzeczami do domu polecam jeszcze www.conforama.fr www.but.fr www.ikea.fr ten ostatni, to kazdy zna bo wszedziej jest.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-18 o 09:45 |
|
|
|
|
#1196 |
|
Raczkowanie
|
Lazurowewybrzeze - nie, nie kieszonkowe jako Au Pair... Moj chlopak daje mi kieszonkowe, jako ze jezdze za nim po swiecie i nie moge pracowac zawodowo... Bylam juz w Almacie (Kazachstan) z nim, wpadlam odwiedzic rodzine w Polsce w maju, a teraz wlasnie jade do Nicei, gdzie Luby juz jest, od wrzesnia oboje bedziemy w Izewsku (Rosja)... W Kazachstanie dawalam korepetycje z j. angielskiego aby sobie "dorobic" do kieszonkowego. W Rosji bede robic to samo, nie wiem tylko jak przetrwac Nicee
och życie kocham cię kocham cię kocham cię nad życie... _________________________ _____ Moj Blog - Pozytywne Myslenie Kazdego Dnia Pozytywnie - watek na forum Moja strona - moje zycie w Kazachstanie |
|
|
|
|
#1197 |
|
Przyczajenie
|
Jej. OGROMNIE DZIĘKUJĘ, nie spodziewałam się aż tak dużego wyboru
![]() P.S. Życzę udanego wypoczynku z rodzinką
|
|
|
|
|
#1198 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
grrrr....
|
|
|
|
|
|
#1199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co u ciebie nowego? ![]() Jyotika, w Nice tez mozesz korepetycje dzieciom z angielskiego dawac. Tylko ciekawe czy podczas wakacji bedzie duzo chetnych, bo ludzie wyjezdzaja na urlopy itp. Ale moze znajdziesz. A rosyjska rodzina, to do Nice pewnie na wakacje przyjezdza? A tak na marginesie, fajnie, ze sobie zwiedzasz swiat. evelk22, dziekuje za zyczenia i nie ma za co ciesze sie, ze moglam pomoc. ![]() kamila901 polecam znow www.leboncoin.fr tam sa ogloszenia i przez agencje i nie przez agecje, przy ogloszeniu zawsze jest zaznaczone, czy to oglszenie profesjonane, czyli z agencji, czy prywatnej osoby. Opocz normalngo wynajmowania mieszkan przez prywatnyh wlascicieli mieszkan lub przez agencje, mozesz tam znalezc tez kolokacje dla studentow i nie tylko, wynajmowanie mieszkan na wakacje, wynajmowanie mieszkan studentom przez prywtnych wlascicieli lub przez agencje itp. Poza tym na tych pozostalych stronkach z drobnymi ogloszeniami, czyli 4 kolejne podawane przeze mnie stronki po leboncoin, w moim poprzednim poscie, tez znjdziesz mieszknia wynajmowane przez prywatnych. Popularna stronka do wynajmowania lub kupowania mieszkan jest http://www.seloger.com/ ale na niej z tego co widzialam sa glownie agencje. Tu jest stronka dla studentow, wynajmowanie mieszkan studenci/ prywatni wlsciciele mieszkan, bez posrednictwa agencji http://www.moversia.fr/ Jak jestes studentka to moze byc przydatna. Poza tym sa takie agencje, ktore sprzedaja listy mieszkan do wynajecia. Idziesz do takiej agencji, mowisz co cie interesuje i oni sprzedaja ci liste mieszkan do wynajecia. Taka lista kosztuje taniej, niz placic normalnie honorarium agencji za wynajecie mieszkania i chyba jest to jakis abonament ze przez miesiac, czy 3 miesiace dostajesz od nich takie listy. Ale to ty sama musisz wtedy kontaktowac sie z wlascicielami mieszkan z tej listy. Sa na niej numery telefonow do wlscicieli, opis mieszknia, czasem zdjecie, gdze sie mieszkanie znajduje cena wynajmu itp. Te agencje PAP sa w kazdym wiekszym miescie tu masz ich stronke http://www.pap.fr/groupe/presentation-groupe Osobscie najbardziej z tego wszystkiego, do wynajmowania mieszkania, bez posrednictwa agencji bezposrednio od wlasciciela mieszkania polecam www.leboncoin.fr Ewentualnie mozesz sprobowac tu http://www.adoma.fr/adoma/Accueil/p-3-Accueil.htm , kontaktujac sie bezposrednio z osoba opiekujaca sie dana rezydencja, w rezydencji, gdzie znajdziesz wolne mieszkania na tej stronce. To sa socjalne rezydencje z serwisem.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-20 o 11:53 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:15.

Jest to region, w ktorym przyjemnie sie zyje ze wzgledu na dobry lagodny, klimat, cieple morze, no i jest tu ladnie oraz duzo sie dzieje, jezeli chodzi o rozrywke i kulture.
Jak masz jakies konkretne pytania na temat Lazurowego Wybrzeza to odpowiem w miare moich mozliwsci.

chyba, że ktoś mnie przygarnie :P:P:P Wymarzyłam sobie to lazurowe wybrzeże i nie chcę z niego rezygnować.

???

Wiem,że maja soc takiego jak eBay.fr, ale czy są jeszcze inne??