♡ Mamusie Lutowe 2018 cz. 5 ♡ - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-25, 19:08   #1201
MadlenAdlen
Rozeznanie

Dot.: ♡ Mamusie Lutowe 2018 cz. 5 ♡

Ja tylko na chwile laski

Jestem po ostatniej wizycie u mojej pni doktor prywatnie, jutro 38 tydzień, młody wazy 3260g, wszystko w porządku, ja mam wyniki spoko u młodego dobrze, po badaniu ginekologicznym pani doktor mowi ze jeszcze młodemu nie spieszy sie na świat i sie wszystko ładnie trzyma
Termin z usg na 9 lutego jak do tego czasu nie urodzę to 9 lutego mam iść na oddział bo moja pani doktor bedzie miała dyżur i na badanie i ktg i zobaczymy co dalej
MadlenAdlen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:15   #1202
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Petit_Papillon Pokaż wiadomość
Można to w ciąży? Ja mam akurat w domu
Ni właśnie w ciąży mi wypisał

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Nie tylko. Miałam raz takie lądowanie, że przekonałam się do czego jeszcze służą. Wszystko latało w powietrzu, doskonale było widać kto kiepsko zapiął pasy... Samolot mocno uderzył o płytę lotniska i wszyscy podskoczyliśmy, ale tak naprawdę porządnie, telefony, tablety itp niektórzy dość chwilę po wylądowaniu szukali.

Kolega przeżył coś podobnego przy orkanie.

Jakbyśmy nie mieli pasów, to byłaby spora szansa uderzyć głowa w luk bagażowy czy sufit...

No tak tak ale mi chodzi o te pasy do przypięcia dziscka.w razie bardzo silnych turbulencji dziecko i tak by chyba latało jak lalka- pas by chronił jedynie że latałoby w obrębie rodziców a nie po całym samolocie..
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:16   #1203
Shelby_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
Ja już nie mam w ogóle. Mam się zgłosić gdybym do 2.2 nie urodzila. Termin mam na 4.2. Także u mnie w ogólne jakoś dziwnie...

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Jestem ciekawa kiedy urodzisz, bo ja jestem w takiej sytuacji jak Ty 15.01
Cytat:
Napisane przez szwedka007 Pokaż wiadomość
Novakia ale Ci zazdroszczę że już masz poród za sobą!!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja tez. Wczoraj do mnie dotarlo, ze to juz tak blisko i chyba nie jestem jeszcze przygotowana psychicznie W ogole to max po 2.02 juz bym chciala pomagac malej wyjsc, ale sie boje, ze ze strachu nie dam rady nic robic w tym kierunku :|

Shelby_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:18   #1204
klaudetka
Wtajemniczenie

Mój tż przyniósł newsa z pracy. Żona jednego z kolegów kiedyś pracowała na porodówce i podobno w pełnię najwięcej porodów.
Najbliższa wypada 31.01...ja się piszę, nie wiem jak wy
klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:20   #1205
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hadise Pokaż wiadomość
Położne mówiły, że przy pradiwłowo przebiegającej ciąży często lekarze tak robią i żeby dokładnie lekarza wypytać co robić jeśli się nie urodzi do tp, bo bywały przypadki, że dziewczyny czekały po tp nic się nie działo a do lekarza nie zadzwoniły ;/
Nie no wiadomo. Ja bym i tak sama pewnie się zgłosiła koło tp bo bym nie wytrzymala. Ale powiem szczerze że w ogóle nie brałam takiej wersji wydarzeń pod uwagę! Ta ciąża mnie zaskakuje

zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:21   #1206
OtTakaJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudetka Pokaż wiadomość
Mój tż przyniósł newsa z pracy. Żona jednego z kolegów kiedyś pracowała na porodówce i podobno w pełnię najwięcej porodów.
Dobra, to ja też

Cytat:
Napisane przez Szuuuu Pokaż wiadomość
Z jednego cycka wartkim strumieniem leci mi mleko jak patrzę na mojego syna...
Ostatnio jak mój był chory i jękolił okrutnie w nocy to też miałam mleczny potop

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:22   #1207
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heidi_ Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za przeprowadzkę, my już całkiem przeniesieni, poszło naprawdę sprawnie. M. się oczywiście nadźwigał, ale tak go motywowały moje pochwały jaki jest dzielny i kochany, że biegał jak na skrzydłach. Łącznie zajęło nam to 3 pakowania/przewożenia/rozpakowywania, przy czym część rzeczy, które mogły postać w samochodzie już w kartonach pakowałam stopniowo wcześniej (np. całą biblioteczkę, część wyposażenia kuchni itp.), no i mieliśmy na ten czas do dyspozycji duże dostawcze auto, nie wiem jak by to poszło z osobówką.

Dzisiaj opróżniłam ostatnie worki z ciuchami, posprzątałam garderobę, która dotychczas służyła jako składowisko wszystkiego, wrzuciłam do prania resztę ubranek Marysi, walizka zapakowana do szpitala już czeka - mogę być następna w kolejce.

PS Jakiego rozmiaru rzeczy zapakowałyście do szpitala? 56?

PS2 Doświadczone mamy - kąpałyście maluszki codziennie czy co 2 dni? Rozmawiałam dzisiaj na ten temat z koleżanką i nie byłyśmy zgodne, doradźcie.
Noworodka co 3dni. W samej.wodzie.przegotowane j.

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
Jakby nie pomógł to mi ginekolog przypisywał pimafucin maść na infekcje ale to chyba na receptę
Bleee

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-01-25, 19:26   #1208
figa84
Zakorzenienie

Cytat:

No tak tak ale mi chodzi o te pasy do przypięcia dziscka.w razie bardzo silnych turbulencji dziecko i tak by chyba latało jak lalka- pas by chronił jedynie że latałoby w obrębie rodziców a nie po całym samolocie..

Nie przeszłam silnych turbulencji, tylko takie lądowanie. Wiadomo, ze nie ma szans utrzymać dodatkowo dziecka jak się samemu leci jakby nic nie ważyło. To już i tak dużo, ze w sufit nie uderzysz. Idzie dość mocno ścisnąć pasy, tego trzeba sobie samemu pilnować, żeby przy takiej akcji dziecko się nie wyślizgnęło.
Fotelik wydaje się być lepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji, ale właśnie... start i lądowanie swoje trwają i wygodniej mieć malucha na sobie.
Ja mało latam, tz sporo ale bez dzieciaków.
Nie wgłębiałam się mocno w temat dzieci na pokładzie. Wiem, ze nie każdy fotelik można zabrać na podkład. I dwa, ze karmienie w foteliku jest niebezpieczne.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:29   #1209
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shelby_a Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa kiedy urodzisz, bo ja jestem w takiej sytuacji jak Ty 15.01

Ja tez. Wczoraj do mnie dotarlo, ze to juz tak blisko i chyba nie jestem jeszcze przygotowana psychicznie W ogole to max po 2.02 juz bym chciala pomagac malej wyjsc, ale sie boje, ze ze strachu nie dam rady nic robic w tym kierunku :|

No zobaczymy ja.liczylam że koło 22-23 ale teraz chcę poczekac na te wyniki corki. Choć moją nr 2 może to nie obchodzić i może się urodzić w kazdej chwili

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
Noworodka co 3dni. W samej.wodzie.przegotowane j.

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Bleee

To blee to nie było alofkowa do Ciebie zle mi sie zacytowalo. To bylo odnosnie lozyska co novakia pisała

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Na 31 to i ja się piszę o ile będę mieć w ręce wyniki córki i będą ujemne. Jak dodatnie to mogę jeszcze poczekac

Stary 2018-01-25, 19:29   #1210
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:

A to super, bo mam jakby co

Ja do szpitala biore 56 ubranka

Zwolnienie mam do 14.02 do terminu z usg - zobaczymy jaka bedzie decyzja we wtorek odnośnie terminu rozwiązania.

14.07.2014
16.07.2016

Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:29   #1211
figa84
Zakorzenienie

Heidi z ciekawości jakie zdanie miałaś Ty i koleżanka o kąpieli malucha?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-01-25, 19:34   #1212
zVenus
Zakorzenienie

Ja mam do szpitala takie najmniejsze ciuszki 50 albo 50/56 córka urodzila sie 56cm i 3260g i 56 były ogromne. Plywala w nich gorzej jak nr 2 faktycznie bedzie sporo wieksza

Stary 2018-01-25, 19:35   #1213
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:

To prawda!!! U nas na lipcówkach się sprawdziło

Cytat:
Nie przeszłam silnych turbulencji, tylko takie lądowanie. Wiadomo, ze nie ma szans utrzymać dodatkowo dziecka jak się samemu leci jakby nic nie ważyło. To już i tak dużo, ze w sufit nie uderzysz. Idzie dość mocno ścisnąć pasy, tego trzeba sobie samemu pilnować, żeby przy takiej akcji dziecko się nie wyślizgnęło.
Fotelik wydaje się być lepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji, ale właśnie... start i lądowanie swoje trwają i wygodniej mieć malucha na sobie.
Ja mało latam, tz sporo ale bez dzieciaków.
Nie wgłębiałam się mocno w temat dzieci na pokładzie. Wiem, ze nie każdy fotelik można zabrać na podkład. I dwa, ze karmienie w foteliku jest niebezpieczne.

Ja też silnych nie przeżyłam (na sZczescie) a zwłaszcza z dzieckiem.. tak mi się tylko wydaje
Oliwka 21.07.2016
Stary 2018-01-25, 19:42   #1214
Szuuuu
Raczkowanie

Cytat:
Nie. ☠☠☠☠a każda data tylko nie ta.

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

To ja wolałabym faktycznie do lipca targać brzuch.
Szuuuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:51   #1215
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szuuuu Pokaż wiadomość
Nie. a każda data tylko nie ta.

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

To ja wolałabym faktycznie do lipca targać brzuch.

Haha, ja tak mówię o 28.01. To urodziny Pawła bratowej. Już Pawłowi zapowiedziałam że w niedziele cały dzień leżę byleby tylko nie urodzić
Oliwka 21.07.2016
Stary 2018-01-25, 19:55   #1216
Betsy93
Rozeznanie

Cytat:
Dopochwowo czy doustnie (są ginekologicznie doustnie). Pytam bo jestem ciekawa czy wspomniała coś o tym jak różne rodzaje parcia wpływają na krocze, czy przy jakiejś pozycji jest mniejsza szansa na uraz.
Ty mnie zastrzelilas teraz tym pytaniem, byłam pewna że chodzi jej o probiotyk doustny i jeszcze dziś kupiłam Trivagin a teraz już nie wiem bo może to bardziej o doochwowy chodzilo🤔.

Mówiła o tym ze najgorsza z możliwych pozycji do porodu to leżenie na plecach. Najlepiej kucac, skakać na piłce i leżeć na boku z noga podciagnieta to wtedy jest najmniejsze ryzyko pęknięcia lub nacięcia bo dziecko ładnie przechodzi

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Petit_Papillon Pokaż wiadomość
Właśnie tak mysle, ze mogłam je podrażnić, nawet płynem do higieny intymnej

Clotrimazolum właśnie nie mam, mam pimafoucort creme :/

To musze lecieć do apteki raz dwa.

---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Dziekuje, dziekuje lecę do apteki
Ja bardziej niż clotrimazol polecam ten Pimafucort lub Pumafucin, też Go dostałam na takie właśnie objawy

Betsy93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 19:56   #1217
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Betsy93 Pokaż wiadomość
Ty mnie zastrzelilas teraz tym pytaniem, byłam pewna że chodzi jej o probiotyk doustny i jeszcze dziś kupiłam Trivagin a teraz już nie wiem bo może to bardziej o doochwowy chodzilo🤔.

Mówiła o tym ze najgorsza z możliwych pozycji do porodu to leżenie na plecach. Najlepiej kucac, skakać na piłce i leżeć na boku z noga podciagnieta to wtedy jest najmniejsze ryzyko pęknięcia lub nacięcia bo dziecko ładnie przechodzi
No super, bo u mnie na porodówce w drugiej fazie kładą, bo podobno dziecko lepiej przez kanał przechodzi
Stary 2018-01-25, 19:59   #1218
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
No super, bo u mnie na porodówce w drugiej fazie kładą, bo podobno dziecko lepiej przez kanał przechodzi

Ja nie byłam w stanie nic innego robić poza leżeniem...
Oliwka 21.07.2016
Stary 2018-01-25, 20:05   #1219
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Ty mnie zastrzelilas teraz tym pytaniem, byłam pewna że chodzi jej o probiotyk doustny i jeszcze dziś kupiłam Trivagin a teraz już nie wiem bo może to bardziej o doochwowy chodzilo.

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Ja bardziej niż clotrimazol polecam ten Pimafucort lub Pumafucin, też Go dostałam na takie właśnie objawy

Ja rodzilam na łóżku porodowym. Czyli tak jak na samolocie. Przy partych podnosilam plecy i podciagalam kolana do siebie...czyli taki kuc leżący pęknięcie miałam jedno na 0.5cm od środka. Położna mówiła że za szybko dziecko wyszło. Gdybym nie urodziła na 3 a na przykład na 5-6 partym to by nie pękło bo wszystko tam się ładnie rozciagalo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-01-25, 20:06   #1220
Betsy93
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Mam położna mówiła że położyć się najlepiej jak już jest sama końcówka porodu, cały ten drugi okres najlepiej spędzić chodząc i skacząc lub kucajac ze niby dziecko zgodnie z grawitacją się pcha i to mu na lepsze wychodzi i mamie tez bo mniejszy bol🤔?hm.. oczywiście wiadomo ze wszystko w granicach swoich możliwości.. nie każda da radę skakać na piłce przy skurczach partych

Stary 2018-01-25, 20:08   #1221
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Mam położna mówiła że położyć się najlepiej jak już jest sama końcówka porodu, cały ten drugi okres najlepiej spędzić chodząc i skacząc lub kucajac ze niby dziecko zgodnie z grawitacją się pcha i to mu na lepsze wychodzi i mamie tez bo mniejszy bol?hm.. oczywiście wiadomo ze wszystko w granicach swoich możliwości.. nie każda da radę skakać na piłce przy skurczach partych

To w sumie ja cały ten 1 okres chodzilam bo bylam w domu...tylko na sam.koniec się polozylam...najpierw pod ktg na 10minut a jak się parte zaczely to na porodowce na kolejne 5min

Stary 2018-01-25, 20:08   #1222
Betsy93
Rozeznanie

Cytat:
Ja rodzilam na łóżku porodowym. Czyli tak jak na samolocie. Przy partych podnosilam plecy i podciagalam kolana do siebie...czyli taki kuc leżący pęknięcie miałam jedno na 0.5cm od środka. Położna mówiła że za szybko dziecko wyszło. Gdybym nie urodziła na 3 a na przykład na 5-6 partym to by nie pękło bo wszystko tam się ładnie rozciagalo.

Ja tez też ostatnio słyszałam od kogoś ze zbyt szybkie rodzenie powoduje pękanie, że lepiej spokojnie słychać położnych i robić to co każą a nie za wszelką cenę chcieć Go wycisnac wcisnąć w tej sekundzie 😉

Stary 2018-01-25, 20:11   #1223
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
A ja nie moglam nic poza lezeniem

Stary 2018-01-25, 20:11   #1224
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez też ostatnio słyszałam od kogoś ze zbyt szybkie rodzenie powoduje pękanie, że lepiej spokojnie słychać położnych i robić to co każą a nie za wszelką cenę chcieć Go wycisnac wcisnąć w tej sekundzie

W teorii to można rodzic bez parcia w pozycjach wertykalnych. Wtedy nie potrzeba instruktażu położnych.
Stary 2018-01-25, 20:12   #1225
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez też ostatnio słyszałam od kogoś ze zbyt szybkie rodzenie powoduje pękanie, że lepiej spokojnie słychać położnych i robić to co każą a nie za wszelką cenę chcieć Go wycisnac wcisnąć w tej sekundzie

Tylko ja nic nie.robiłam na siłę...ja miałam mega.dziwny poród. Pisałam już że pod ktg wody mi poszły nikt mnie nawet nie zbadał weszłam jak z ulicy dosłownie. Nawet nie wiedzieli jak się nazywam jadąc na porodowke lekarz trzymal ręką już głowę dziecka między moimi nogami. Jak mnie przerzucili na porodowe łóżko to młoda już na 2 skurczu chciała wyjść. Ten skurcz lekarz kazał mi trzymac bo za szybko a na trzecim już nie było szans. Sam mówił że na tym.skurczu już urodze bo dziecko już jest głową na zewnątrz ja nie miałam nic do gadania. Pęknięcie było na 0.5cm więc nawet tego nie odczulam.

Stary 2018-01-25, 20:12   #1226
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez też ostatnio słyszałam od kogoś ze zbyt szybkie rodzenie powoduje pękanie, że lepiej spokojnie słychać położnych i robić to co każą a nie za wszelką cenę chcieć Go wycisnac wcisnąć w tej sekundzie 😉

Chcieć nie chciec, robisz co mowi polozna. Gorzej jak każe trzymać parcie a nie mozesz bo samo sie pcha... A boli dwa razy gorzej

Stary 2018-01-25, 20:14   #1227
Betsy93
Rozeznanie

Cytat:
W teorii to można rodzic bez parcia w pozycjach wertykalnych. Wtedy nie potrzeba instruktażu położnych.
No właśnie dlatego mówię.. że to jest czysta teoria głównie ze szkoły rodzenia.. nie mam pojęcia o tym bo nigdy nie rodziłam, sama nie wiem czego się spodziewac🤔

Stary 2018-01-25, 20:21   #1228
klaudetka
Wtajemniczenie

Swędzi was jeszcze brzuch nad pępkiem? Ja zaraz oszaleje.......wrrrrr
Stary 2018-01-25, 20:21   #1229
whtvrwhtvr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karska Pokaż wiadomość
Dziewczyny z tarczycą, czy Wam też lekarz zalecił aby po porodzie zmniejszyć dawkę Euthyroxu o połowę? Teraz biorę 88.5, po porodzie mam brać 50 żeby już nie kombinować. I po 4 tygodniach (albo 6, nie pamietam) zbadać tsh i ft4

Mnie kazał brać taka sama dawkę ale po porodzie do 2 miesięcy zbadać tsh, ft3 i ft4, bo podobno po porodzie może się pojawić zapalenie i np chwilowa nadczynność

whtvrwhtvr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-25, 20:24   #1230
Betsy93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez whtvrwhtvr Pokaż wiadomość
Mnie kazał brać taka sama dawkę ale po porodzie do 2 miesięcy zbadać tsh, ft3 i ft4, bo podobno po porodzie może się pojawić zapalenie i np chwilowa nadczynność

A mnie jeszcze lepiej, bo endokrynolog kazała jest najniższa dawkę euthyroxu do dnia porodu tylko, a potem odstawić i zrobić badanie tsh w maju kontrolne i przyjść z wynikiem. (Mnie tarczyca wyszła w ciazy)

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości