Wątek lustrzankowo-plotkowy ;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-26, 18:11   #1201
zetakpowiem
Wtajemniczenie

Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy ;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy

stupid-girl, mam nikona D90 z kitem 18-105, co do obiektywu do krajobrazow to niestety nie pomogę bo nie znam się kompletnie na krajobrazach trochę nie moja działka, jesli się zdecydujesz na ten zestaw i chcesz o coś zapytac to pisz, może akurat pomogę (:
Stary 2011-10-27, 00:39   #1202
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy ;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez arek*** Pokaż wiadomość
Stałka to chyba raczej do portretów .?. do krajobrazów przydaje się nawet niewielki zoom .
szeroki kąt jest przydatny do krajobrazów ,

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Lusja Pokaż wiadomość
Szukam obiektywów - Z DOBRYM ŚWIATŁEM - do reportażu, krajobrazu, street photos
Puszka Canon EOS 550D.
najlepiej L- ki Canona ale to spory wydatek , do streetu chyba przydalby się zoom ,

generalnie jak chcesz jakiejs porady to chyba musisz podac przedział cenowy, czyli ile chcesz przeznaczyc na dany obiektyw bo trochę ich jest a wazna tez jest relacja jakości do ceny
Stary 2011-10-29, 12:32   #1203
ssaruskaa
Zadomowienie

Lustrzanka

Witam, chciałabym kupić sobie lustrzankę do ok. 1500 zł. Niestety nie znam się na tym za bardzo i chciałabym prosić Ws o radę jaki aparat jest dobry w takiej cenie.
ssaruskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 18:53   #1204
2080c943818d32225d1c778444416ddc1155cbfe_673bd519c7f26
Konto usunięte

Dot.: Lustrzanka

takie kupowanie 'mam 1500zl i chce kupic lustrzanke' momentami mnie dobija... Kazdy aprat ma w sobie cos dobrego, lustrzanka nie lustrzanka. Powinnas sie okreslic do czego potrzebujesz aparatu i czego od niego wymagasz, wtedy chyba mozna bardziej doradzac. I mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze lustro = wkladanie pieniedzy [obiektywy, filtry etc], zapewne w takiej cenie kupisz ze standardowym obiektywem z ktorym srednio poszalejesz jesli masz zamiar robic zdjecia na automacie :p. Ja osobiscie polece ci nikony, nie wiem jakie obecnie modele sa na rynku ale mysle ze nie zawiedziesz sie.
2080c943818d32225d1c778444416ddc1155cbfe_673bd519c7f26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 19:48   #1205
Lusja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
najlepiej L- ki Canona ale to spory wydatek , do streetu chyba przydalby się zoom ,

generalnie jak chcesz jakiejs porady to chyba musisz podac przedział cenowy, czyli ile chcesz przeznaczyc na dany obiektyw bo trochę ich jest a wazna tez jest relacja jakości do ceny
do 1500zł za każdy obiektyw, tylko prosz o jakieś szybkie propozycje, bo to pilne

Lusja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 21:08   #1206
ssaruskaa
Zadomowienie

no to mam nadzieję, że cię dobiłam bo mnie wkurzają głupie odpowiedzi. Gdybym się znała na lustrzankach nie zakładałabym wątku to chyba oczywiste. Pytam o aparat dobry w swojej klasie cenowej. I o nic więcej.
ssaruskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 21:13   #1207
dubelmama
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

dla mnie jak lustrzanka to tylko Canon. sama posiadam i jestem baardzo zadowolona.
dubelmama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-03, 11:34   #1208
lula_by
Raczkowanie

W okolicach 1700 zł Pentax K-X, bardzo chwalony na forach, posiadam i jest naprawdę wart ceny wg mnie Stosunek ceny do jakości bardzo dobry
Stary 2011-11-03, 17:37   #1209
redroses
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dubelmama Pokaż wiadomość
dla mnie jak lustrzanka to tylko Canon. sama posiadam i jestem baardzo zadowolona.
Ja przeciwnie polecam nikona
Zajrzyj na tą stronkę
http://www.optyczne.pl/aparaty.html
Tutaj mozesz poczytac i porownac rozne aparaty

Edytowane przez redroses
Czas edycji: 2011-11-03 o 17:39
redroses jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-03, 18:34   #1210
Aneczka91
Zakorzenienie

ja jestem zdecydowanie za canonami , największym plusem dla mnie jest że mają o wiele ładniejszą kolorystykę , tz lepsza kolorystyka jest na zdjęciach
Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń!

Aneczka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-04, 15:50   #1211
joanna_adamska
Raczkowanie

Jeżeli nie masz za dużo kasy może lepiej kupić jakiś lepszy kompakt z rozbudowaną funkcją ustawień własnych? Do lustrzanki potrzebny dobry obiektyw, później zachcesz lampy, statywy, a kasa ogromna. Kup coś taniego na początek i naucz się podstaw, żeby wiedzieć czy ci się nie znudzi za szybko.
joanna_adamska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-04, 20:45   #1212
lula_by
Raczkowanie

Dlatego pentax k-x, posiada stabilizację matrycy w korpusie, bardzo dobrą matrycę w internecie można przeglądnąć porównania gdzie otrzymuje więcej puntów niż droższe aparaty innych marek. Pentax chwalony jest za kitowe obiektywy który są dużo lepsze niż standardy w canonie czy nikonie itp(więc na początek powinien starczyć ), do tego Pentax bardzo dobrze współpracuje z manualnymi obiektywami zarówno z mocowaniem pentax jak i mk42 a takich obiektywów jest naprawdę dużo na allegro np. , przyzwoite szkiełko do portretów(50 mm i światełko 1,7 - 2.0 ) ze stałą ogniskową można kupić za około 200 zł, oczywiście z ręczną regulacją ostrości.
Ale mimo wszystko bardziej uniwersalny będzie jakiś zaawansowany kompakt coś jak mega zoom, z możliwością regulacji manualnej, bądź preselekcją czasu i przesłony, ważne żeby miał dobrą matrycę, wielkość 1/1,7 ? a może APS-C jeszcz lepiej- z tym że cena może być wtedy sporo większa Z małej matrycy rozmiaru 1/ 2,33 niewiele da się wycisnąć ....zazwyczaj mocno szumią i przy gorszym świetle będzie widać ziarno na zdjęciach, np w pomieszczeniach itp. itd.
Stary 2011-11-09, 15:58   #1213
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
szeroki kąt jest przydatny do krajobrazów ,
Właśnie na swoim analogu mialam tylko stałki.
Zresztą może nieprecyzyjnie się wyraziłam - nie chodzi mi o krajobrazy typu ''panorama zakopanego widziana z gubałówki" bardziej o zdjęcie plenerowe, jakies elementy krajobrazu - krążę między Polską i południem Szwajcarii a tam jest tak pięknie i malowniczo, że ciągle chciałoby się chodzić z aparatem przy twarzy ;-)
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 23:49   #1214
Sama Ja
Raczkowanie

Witam Wszystkich, jestem nowa na forum i właśnie trafiłam na Wasz wąteczek Jestem miłośniczka fotografi dlatego chetnie do Was dołącze jesli mogę?!

Inka masz śliczną modelkę!
Sama Ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-23, 14:24   #1215
rachuciachu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
Kiedyś (ok 10 lat temu) używałam lustrzanek ale analogowych (praktika i canon), musialabym pocwiczyc ale jakies pojecie mam.
Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
Właśnie na swoim analogu mialam tylko stałki.
Hej!
Jeśli jeszcze masz te obiektywy z Praktiki i Canona, i dobrze Ci się nimi robiło zdjęcia to może zastanowisz się nad jakimś Canonem?
Jak ja kupowałam pierwsza lustrzankę to byłam w podobnej sytuacji co Ty-wcześniej robiłam zdjęcia Zenitem i analogowym Canonem, a co do obiektywów to miałam dwie stałki Zeissa i innych obiektywów z mocowaniem M42, do tego kilka zmiennoogniskowych z analogowego Canona.
Kupując lustrzankę cyfrową wybrałam Canona ze względów praktycznych i ekonomicznych- wystarczyło, że kupiłam przejściówkę do M42 (nie wiem jak jest teraz z Nikonami, ale w czasach gdy ja kupowałam aparat, obiektywy M42 nie były do końca kompatybilne i nie ostrzyły na nieskończoność) i dziś mogę spokojnie używać moich starych szkieł- zarówno tych, których używałam za czasów Zenita, jak i tych, których używałam przy moim analogowym Canonie.
Żeby nie było- nie mam nic do Nikonów, ale myślę, że na początku nikt nie chce wydać kilku tysięcy na same obiektywy- a tak miałabyś dobry start i nie męczyłabys się z kit-em.
Oczywiście jeśli nie masz już tych starych obiektywów, to powyższa rada Cię nie dotyczy (:P) ale jesli leżą gdzies na dnie szuflady to myślę, że warto to przemyśleć.

P.S.
Witam się ze wszystkimi, 'bom' nowa.

Edytowane przez rachuciachu
Czas edycji: 2011-11-23 o 14:26
rachuciachu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-24, 21:05   #1216
ebedziebe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joanna_adamska Pokaż wiadomość
Jeżeli nie masz za dużo kasy może lepiej kupić jakiś lepszy kompakt z rozbudowaną funkcją ustawień własnych? Do lustrzanki potrzebny dobry obiektyw, później zachcesz lampy, statywy, a kasa ogromna. Kup coś taniego na początek i naucz się podstaw, żeby wiedzieć czy ci się nie znudzi za szybko.
Kompakt niestety z uwagi na swoją budowę nie bedzie miał takiej szybkości ostrzenia.
Znaleźć kompakt z manualnym zoomem bardzo ciężko- a zmiana ogniskowej w czasie naświetlania pozwala na ciekawe efekty
Wielkość matrycy - bezlusterkowce typu epen czy nex kosztuja podobnie do bazowych luster
ebedziebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-03, 10:31   #1217
Lenka1000
Rozeznanie

Witam,
na tym wątku jeszcze nie pisałam.
Dotąd robiłam zdjęcia kompaktem Canona a teraz przymierzam się do zakupu Nikona. Właściwie jestem już zdecydowana na Nikona D3100 chciałam się tylko poradzić w kwestii obiektywu. Z uwagi na finanse na razie za bardzo nie poszaleję więc biorę pod uwagę 18-55 VR albo 18-105mm VR. Chyba, że doradzicie mi jakiś inny kitowy.
Zamierzam fotografować mojego dwulatka, krajobrazy - głównie miejskie, przyrodę. Taki aparat głównie na ładne widoki na wczasach i do uchwycenia biegającego malca
Dziękuję za sugestie
a może Canon 1100D?

Edytowane przez Lenka1000
Czas edycji: 2011-12-03 o 11:18
Lenka1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-03, 16:18   #1218
Lusja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lenka1000 Pokaż wiadomość
Witam,
Dotąd robiłam zdjęcia kompaktem Canona a teraz przymierzam się do zakupu Nikona. Właściwie jestem już zdecydowana na Nikona D3100 chciałam się tylko poradzić w kwestii obiektywu. Z uwagi na finanse na razie za bardzo nie poszaleję więc biorę pod uwagę 18-55 VR albo 18-105mm VR. Chyba, że doradzicie mi jakiś inny kitowy.
Zamierzam fotografować mojego dwulatka, krajobrazy - głównie miejskie, przyrodę. Taki aparat głównie na ładne widoki na wczasach i do uchwycenia biegającego malca
Dziękuję za sugestie
a może Canon 1100D?
Jeśli mogę zapytać, dlaczego chcesz przejść z Canona na Nikosia?

Stary 2011-12-03, 19:40   #1219
Lenka1000
Rozeznanie

Lusjo,
Nie wiem czy nawet chcę przejść ale jakoś tak o tym Nikonie czytałam, że jest fajny dla początkujących.
Ale brałam też pod uwagę Canona eos 1100d i ewentualnie 550d ale nie mam pojęcia z jakimi obiektywami... no i 550 d jest drogi...
POmóżcie
Lenka1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-03, 23:44   #1220
wreednia
Raczkowanie

ja mam Nikona D3100, jest ok. Na początku brałam go z 18-55, myślę, że do takich zdjęć powinien być dobry, tylko trochę ciemny jest-jak to kit
wreednia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 00:16   #1221
irenkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wreednia Pokaż wiadomość
ja mam Nikona D3100, jest ok. Na początku brałam go z 18-55, myślę, że do takich zdjęć powinien być dobry, tylko trochę ciemny jest-jak to kit
a kupowalas tylko z 18-55? mi zrobili zestawik z 18-55 i 55-200
troche ciemny owszem ale dokupilam niedawno lampe

ja znowu wiecej uzywalam 55-200 wiec chociaz tyle ze nie zaluje ze i ten obiektyw wzielam
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 13:20   #1222
Lusja
Zakorzenienie

Cytat:
Lusjo,
Nie wiem czy nawet chcę przejść ale jakoś tak o tym Nikonie czytałam, że jest fajny dla początkujących.
Ale brałam też pod uwagę Canona eos 1100d i ewentualnie 550d ale nie mam pojęcia z jakimi obiektywami... no i 550 d jest drogi...
POmóżcie
To może na początek weź KIT'owy i później określ czy wolisz jaśniej, szerzej, ostrzej, bliżej Ja posiadam Canona, jakoś lepiej mi leży w dłoniach - poradniej
Jeśli na początek do 1000D/1100D chociaż one w sumie dużo się nie różnią z tego co czytałam.

Stary 2011-12-04, 14:05   #1223
wreednia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
a kupowalas tylko z 18-55? mi zrobili zestawik z 18-55 i 55-200
troche ciemny owszem ale dokupilam niedawno lampe

ja znowu wiecej uzywalam 55-200 wiec chociaz tyle ze nie zaluje ze i ten obiektyw wzielam
taak, tylko z nim. niedawno dokupiłam 50/1.8 i 55-300- trochę żałuję, że tele kupiłam, bo rzadko używam, więc planuję sprzedać obiektywy i kupić 50/1.4

lampę? zastanawiałam się też nad kupnem lampy, ale stwierdziłam, że raczej nie będę umiała się nią obsługiwać i nie znam się na nich, jaką lampę kupiłaś? dobra jest?
Stary 2011-12-04, 14:13   #1224
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Witam,
Dziękuję za sugestie
a może Canon 1100D?
18-105mm jest lepszy jakosciowo niż 18-55. Miałam,porównywałam.
Mam 18-105 od roku i się nie rozstaję
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 20:10   #1225
irenkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
taak, tylko z nim. niedawno dokupiłam 50/1.8 i 55-300- trochę żałuję, że tele kupiłam, bo rzadko używam, więc planuję sprzedać obiektywy i kupić 50/1.4

lampę? zastanawiałam się też nad kupnem lampy, ale stwierdziłam, że raczej nie będę umiała się nią obsługiwać i nie znam się na nich, jaką lampę kupiłaś? dobra jest?
lampe mam nissin masz tu linka ze specyfikacja po polsku
bralabym nikona ale pomyslalam ze na 450euro troche mnie nie stac bo sb-900 nikona byla w takiej cenie a za ta dalam 250euro
czy dobra ? hmm szczerze to jeszcze nie mialam za wiele okazji do wyprobowania bo kupilam w tamta niedziele a dopiero mam wolne wiec powoli cos tam bede ogarniac
troche poczytac tez trzeba ale wiadomo lepiej z lampa niektore rzeczy fotografowac

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
18-105mm jest lepszy jakosciowo niż 18-55. Miałam,porównywałam.
Mam 18-105 od roku i się nie rozstaję
tez mysle ze jakbym miala 18-105 by mi wiele ulatwil a tak to uzywam tych dwoch co mam ( 18-55 55-200 ) ale mysle nad jakims do portretow ale juz nie w tym roku
Stary 2011-12-04, 21:41   #1226
wreednia
Raczkowanie

Cytat:
lampe mam nissin masz tu linka ze specyfikacja po polsku
bralabym nikona ale pomyslalam ze na 450euro troche mnie nie stac bo sb-900 nikona byla w takiej cenie a za ta dalam 250euro
czy dobra ? hmm szczerze to jeszcze nie mialam za wiele okazji do wyprobowania bo kupilam w tamta niedziele a dopiero mam wolne wiec powoli cos tam bede ogarniac
troche poczytac tez trzeba ale wiadomo lepiej z lampa niektore rzeczy fotografowac
z chęcią poczekam na opinię o niej
Stary 2011-12-04, 21:58   #1227
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
z chęcią poczekam na opinię o niej
Jak nie zamierzasz fotografować powiedzmy bardziej ambitnie/zawodowo w zupełności wystarczy - mój asystent jej używa i jest zadowolony.
Stary 2011-12-04, 23:02   #1228
irenkaaa
Zakorzenienie

tez slyszalam takie opinie
z poczatku myslalam o tej nissin 622 ale jednak kupilam ta
zawodowo nie robie fot wiec pomyslalam ze mi to starczy
niestety ostatnio ze wzgledu na dosc duzo pracy na aparat moge jedynie popatrzec
dzieki Emir
Stary 2011-12-05, 14:16   #1229
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
tez slyszalam takie opinie
z poczatku myslalam o tej nissin 622 ale jednak kupilam ta
zawodowo nie robie fot wiec pomyslalam ze mi to starczy
niestety ostatnio ze wzgledu na dosc duzo pracy na aparat moge jedynie popatrzec
dzieki Emir

18-105mm + Sigma 70-300mm+ ni622i( plus dyfuzor na lampe - fajnie rozpszasza swiatło ) i masz bardzo fajny zestaw amatorski.
Do tego jakaś stałka 50mm i niebo w rękach

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2011-12-05 o 14:20
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-05, 16:15   #1230
irenkaaa
Zakorzenienie

ale to do mnie?
To ja juz mam nikon d3100+ 18-55VR+55-200VR+lampe nissin 822 i ona juz ma wbudowany dyfuzor
jeszcze tylko cos pewnie w przyszlym roku ze stalek ale puki co nie jestem zdecydowana co konkretnie bo albo macro albo portret ale chyba macro
puki co moja doba ma za malo czasu

dzieki wielkie za rade
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości