|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymarzony pierścionek część XVII :)- saga nie tylko o pierścionkach;)
Cześć,
Cytat:
![]() Jak zrobiliśmy na szybko kosztorys, to wyszło ok.36tys, a jak znam życie, to wyjdzie drożej.Nie możemy obciążyć rodziców taką kwotą, bo musieliby kredyt brać, a tak dostaniemy od nich kopery i dadzą na ile będzie ich stać (mój brat od rodziców dostał 5tys w tamtym roku). Oczywiście wiem, że w drobnych sprawach nam pomogą (np.piczenie ciast załatwią nasze mamy,bukiet po znajomości, więc zapłacimy cenę hurtową tylko za kawiaty) No i nie narzekam, bo świadomie zdecydowaliśmy się na duży ślub (rozważając inne opcje) ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Zakorzenienie
|
Rodzice się dogadali bez problemu, ale my wyszliśmy stamtąd zdenerwowani i rozczarowani dość mocno.
Rodzice, głównie ojciec TŻ zaczął ględzić, że to bez sensu, ze chcemy robic wesele, skoro TŻ nie ma pracy, a tylko 'generuje koszty', że on na naszym miejscu nawet by się nie zastanawiał nad zakładaniem rodziny, że za bardzo skupilismy się nie na tym co trzeba, czy na weselu, a nie na slubie, który jest ważniejszy, bo on to się będzie dobrze bawił nawet na plastikowym krześle ogrodowym... ![]() Szkoda, że ani jedna osoba tam nie pomyślała co dla nas jest ważne i w jakich warunkach my się będziemy dobrze bawić, skoro to nasz dzień ma być... Wkurzyło mnie to gadanie, bo nie spotkalismy się, żeby się zastanawiać czy mamy wziąć slub, tylko pogadać o weselu..a na początku tylko do tego rozmowa się sprowadzała ![]() Powiem szczerze, że nienawidzę mojego teścia, który na wszystkim chce trzymać łapę, wszystko musi mieć pod kontrolą...do granic możliwości rozwścieczyło mnie jego gadanie, że TŻ' tylko generuje koszty, a nie zarabia'. Chciałam mu powiedzieć, że jak generuje koszty, to ja te koszty pokrywam i nic mu do tego, skoro on w tym udziału nie bierze...i coś ględził, że skoro on nie pracuje, to my nie mamy za co żyć itp itd...już mu chciałam powiedzieć, że mamy, bo ja zarabiam więcej niż on, więc niech głupot nie gada! Do jasnej cholery, to nie jego sprawa! Nasze życie, nasze finanse...też nie jestem szczęśliwa, że TŻ nie ma pracy, ale na razie z głodu nie przymieramy, a prawda jest taka,ze teść ani razu nie spytał czy sobie radzimy, albo czy nie potrzebujemy pomocy, ale wtrącać się w to jak my sobie radzimy, to już musi!! Sorki, że się tak rozpisałam, obiecałam sobie, że już nie będę tu marudzić...ale rozwścieczyło mnie to ![]() Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2009-10-29 o 08:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1203 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gosia my też finansowaliśmy sami ![]() ![]() Gosia dobry fryzjer to skarb to prawda ![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
No i kwestia czy zakładając, że Tżet ma pracę to oni w jakikolwiek sposób sfinansują Wam wesele, musicie wiedzieć na czym stoicie przecież, bo rozumiem że od tego tez wiele uzalezniacie ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry.
Butter, to średnio to wypadło. ![]() Ale obiad w restauracji wyniesie was chyba max 5 tysięcy, już z wszelkimi "przypierdami". |
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Zakorzenienie
|
dzień dobry
|
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Zakorzenienie
|
Butter
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 |
Zakorzenienie
|
Nie chcę broń boże usprawiedliwiać teścia Butter ale ma trochę racji zdroworozsądkowo patrząc... Po pierwsze dla mnie plus za to, że nie stawia się, że weselicho musi być nie mając grosza przy duupie- znam takich rodziców- co to wesele BYĆ MUSI- Tża rodzice (moi teście właśnie)- ale grosza do tego nie dołożą, ale POKAZÓWKA BYĆ MUSI.
U nas oni tak go nakręcili, z tym weselem, a jak wydalismy całą kasę to teraz chętnego nie ma aby pomóc abyśmy mogli zamieszkać u siebie ? ![]() Edit Sam Tżet teraz mi przynał, że bez sensu się naraziliśmy na koszty z tym weselem, można było zrobić obiad i do domu- za częśc jechać na tydzień w ciepłe kraje- za resztę zrobić podłogi w domu....ale mądry Polak po szkodzie, wtedy jednak był pod silnym wpływem rodziców. Edytowane przez dorinka30 Czas edycji: 2009-10-29 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#1208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie sytuacji, że idę do rodziców moich czy tż i mówię - chcemy wziąć ślub i zrobić wesele - dajcie 30 000. Wolałabym, że każdy (czyli moi rodzice i rodzice tż) pojechali sobie za taką kasę na super wakacje w super miejsce. Gdyby mnie było stać bez problemu samej wydać taką kwotę na wesele, nie byłoby dyskusji, robiłabym wtedy wszystko po mojemu, ale jeśli koszty ma ponosić ktoś inny, to niestety, ale zawsze będzie miał coś do powiedzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1210 | |
Zakorzenienie
|
Butter
![]() ![]() Przecież L_V jak dobrze pamiętam też straciła pracę przed ślubem i jak szybko ją znalazła.Teściu powiedział to tak jakby Tż nigdy już nie miał znaleźc pracy ![]() Cytat:
![]() ![]() skarb ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1211 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, z tymże ja straciłam prace jak wszystko już było opłacone i kupione - 3 tyg przed ślubem, więc odwoływanie imprezy z powodu mojej utraty pracy byłoby bez sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1212 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, czyli jestescie zdania, że kazdy powinien organizowac sobie sam wesele , takie na jakie stać?? a jesli go nie stac, to zrobić tylko sam obiad??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1213 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I na wszystkim oszczędzałam. Zero wynajmowanych aut, kamerzysty, fotografa, suknia z komisu, reszta albo dostana albo pożyczona, garnitur z Vistuli po zniżce 50%, zero zespołu czy dj. Dori nie możecie teraz tak o tym myśleć. Było weselicho, byłaś na nim szczęśliwa super sie bawiłaś..więc nie ma co teraz gadać. Pewnie gdybyś go nie miała teraz myślałabyś że mogłaś zrobić ...bo to była jedyna okazja w życiu by zrobić taka bibę dla znajomych i rodziny ![]() A kryzys przyszedł..ale przecież nie zostanie z Wami na zawsze ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
Rodzice nie mają obowiązku wykładać kasy na wesele swoich dorosłych dzieci. Nierzadko wręcz na fanaberie swoich dorosłych dzieci. No chyba że rodzice taplają sie w kasie..a dzieci nie mają nic przeciwko temu by mama i teściowa dyktowały jak ma wyglądać ten dzień. Wtedy hulaj dusza piekła nie ma...niech będa nawet i fajerwerki, gołabki, tancerki , rycerze na zamku, karoce i koniki ![]() Jednak najczęsciej to wygląda tak że rodzice biorą 20 tysi kredytu bo córeczka chce kieckę za 4 tysiące. A rodzice musze się pokazać i ten kredyt biorą i do tego cieszą sie z tego jak głupi do sera.
![]() |
#1214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jest wyjscie: zgodzic się, miec wesele swoich marzen, wziąc kasę od rodziców ale zrobic je tak jak sami tego chcemy czy: wziąć kredyt, pozyczycz kasę czy nie wiem co tam jeszcze i samu zroganizowac sluba potem latami go spłacac czy 3 opcja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1216 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1217 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A on gadał, jak my byśmy chcieli wesele w Hotelu Mariot, a nasi rodzice wszyscy by byli na zasiłku... on po prostu próbował nas przekonać do nie robienia wesela...bo to głupota, dziadostwo itp itd... ehhh..nieważne, już nie chce mi się gadać o tym... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym sie na coś takiego nie zgodziła...nigdy w życiu. Od 17 roku życia nie biorę pieniędzy od rodziców... więc tym bardziej nie zgodziłabym sie na finansowanie przez nich mojego wesela. Wzięcie kredytu na wesele to największa głupota jaką w życiu można zrobić. Dla mnie sprawa prosta robię małe przyjęcie..albo czekam aż kasę odłożę. Z tym że ja w ogóle nie rozumiem jak można marzyć o dużym weselu. ![]() Moi rodzice też uparli się że zapłacą za gości z mojej strony..... i niby mogłam wszystko robić jak chcę..ale walka o menu była i stanęło oczywiście na mamy ![]() Plułam sobie w brodę że pozwoliłam jej na wyłożenie tej kasy.
![]() |
#1219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tam się ciesze , ze wzięlismy kasę od rodziców bo inaczej bysmy albo dalej odkładali na nasz slub albo bysmy musieli zrezygnowac z naszego marzenia na szczęscie z wyjatkiem tesciowej nikt nam sie w sprawy organizacyjne nie mieszał. sami zapłacilismy za to, na co nas było stac a to tez wyniosło kilka tysięcy, a resztę wzięlismy od rodziców |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja miałam tak na prawdę klasyczne weselicho....bo był i obiad i 3 ciepłe dania i przystawki itp. Przyjęcie niby do 24 ale od 15 więc 9 godzin trwało...czyli jak klasyczne wesele ![]()
![]() |
#1221 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1222 | ||
Zakorzenienie
|
My decyzje o slubie podjelismy w grudniu i zaplanowaliśmy go na sierpien, a by nie obciażac rodziców kosztami albo pozniej by nie wysluchowac wypominanek sami nan iego oszczedzaliśmy. Wszystko na minimalnych kosztach, wierzcie mi,ze idzie tak, a wcale przez to nie czulismy sie gorzej. Wystarczy dobra organizacja, a zawsze ktos zna kogos, ktos kogos poleci i idzie sie dogadac
![]() Zrobilismy wesele na 50 osób i kosztowało nas ze wszystkim (ze skarpetkami, gatkami- no wszystko) 13 800 zł ! ! A jesli ktos chce robic na 140 osob i miec suknie za 5 tys to musi sie wówczas liczyc z kosztami i zbierać ![]() Moja suknia kosztowała 2 tys ale za tyle kupiła ja moja koleżanka a mi sprzedała za 200 zł ![]() Mężus kupił alkohol prosto z produkcji i za 100 połówek zapłacił 1200 zł i tak pomału pomału kulaliśmy ![]() najdroższy był chyba fotograf bo robił za***iste fotki i jezdzi po całej polsce, na szczescie mieszka w moim miescie, znał moja siostre i ode mnie skasował 1300 zł ( rok temu) a w tym roku kasuje 3500 ![]() A 2 dni po ślubie polecieliśmy na Kretę w podróż poślubną na 2 tygodnie, koszt 5 500 zł, ktore rowniez odłożylismy z ta myslą. Wolałam cos zobaczyc anizeli zapraszac na wesele ludzi których nie znam. Od rodziców dostalismy po 5 tys od jednym i drugim, babcie sypneły o dziwo po 1 500 zł,chrzesni i rodzenstwo po 1tys i takim sposobem z wesela na 50 osob uzbieralismy prawie 26 tys. i bylismy w wielkim szoku ![]() Slub nie musi byc jak z bajki,wazne bysmy pozniej były szczesliwe i nie zaczynały nowego zycia pod kreską! My teraz zbieramy na własne M3 i za rok o tej porze bedziemy sie wprowadzac, bo wlasnie koncza powoli budowe!! ![]() ![]() Mieszkanie z rodzicami to masakra :/ WYBACZCIE,zE SIE TAK ROZPISALAM ![]()
kocham kawę ![]() ![]() hybrydy moja nowa pasja ![]() Być może ten, którego kocham Jest moich marzeń wiernym cieniem I jeśli o mnie śni po nocach, jest moim życiem i spełnieniem ![]() ( 26.07.2008 forever )
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Zakorzenienie
|
U nas było tak, że to my chcieliśmy ponieśc koszty, ale rodzice stwierdzili, ze kase którą mamy powinniśmy ofdłożyć na wkłąd własny do mieszkania, a oni podzielą sie kosztami. Tyle że nasze koszt całościowe zamknęły się w około 5 tysiach, więc nie jest to bajońska suma.
Co do samych spraw organizacyjnych, to rodzice do niczego się nie mieszali. teśiowa pomogła bardzo w zamawianiu zaproszeń. Menu ustalałam ze wszystkimi - przez grzeczność, tak zeby każdy znalazł dla siebie coś smakowiteog do jedzenia. Sukienkę fundnęła mi babcia, koszt 800zł. Obrączki dostaliśmu w prezencie od rodziców TZta, ale oni sami chcieli nam je kupić. generalnie byliśmu przygotowani do poniesienia wszelkich wydatkó sami, rodzice nas pozytywnie zaskoczyli faktem, ze chcą ponieśc koszty. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1225 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja pierwszy raz spotykam się z takim podejściem rodziców na serio, że zniechęcają do wesela ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() A ja raczej nie chcę ślubu- także problem z głowy ![]()
#1228 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja też nie chcę, więc tylko wyżej teoretyzowałam ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
Raczkowanie
|
Zobaczyłam wątek i pomyślałam ,że się dołączę :P Nie wiem jak u innych , ale jeśli sama miałabym finansować swoje za mąż pójście to chyba się nie doczekam :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#1230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy tego nie zrozumiem ale OK. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.