|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
no niewiem jak to u mnie bedzie z tym pokarmem trochę się już poddałam bo z piersi ciągnąć nieumiała przez nakładki puźniej wybrzydzała aż się nią dławiła no i nerwy swoje zrobiły a laktator sam niepomoże bo mała by musiała chyba jednnak ssać tę pierś i pobudzać ją do wytwarzania tego mleka
wiecie co niewiem czy ona po tym zastrzyku tak osłabła? bo śpi praktycznie naokrągło obudziła sie tylko do butli zrobiła kupke i zaś śpi fakt że troche niespokojnie ale drzemie nieźle wstawie pare zdjęć żeby sie tez pochwalić znowu swoją niunią a ja niestety wyglądam okropnie po tym szpitalu to jednak wykańcza i jeszcze te nieprzespane noce z powodu tych wymiotów doprawiły mnie i położyły na deskach trzeba jakoś się wziąść za siebie może fryzjer poprawi humor ![]() ![]() Edytowane przez aniulka8204 Czas edycji: 2010-02-02 o 14:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
zebra, aniulka - śliczne dzieciaczki
![]()
#1203 | |||
Zadomowienie
|
my już po spacerze, słonko świeci, niby tylko -2 ale dupsko mi zmarzło, ze hej! ja chcę wiosnę
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() My jutro idziemy na badanie!!! i boję takiej sytuacji jaka Was dziś spotkała ![]() ![]() A te pielęgniarki chyba powinny zmienić zawód!!!!! Dobrze zrobiłas, ze poszłaś gdzieś indziej. No i śliczniutki Twój Synuś ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1204 | ||
Zadomowienie
|
Witam mamusie. Ostatnio u Nas zakręcone dni były. W weekend jeździliśmy oglądać samochody i w niedziele w końcu kupiliśmy
![]() ![]() ![]() ![]() Heh to tak samo jak u mnie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A co do oczka to nawet mnie nie strasz ![]() Ostatnio nawet o tym myślałam. Tylko że mój syn to jest taki że on za bardzo nie płacze ![]() Znalazłam coś takiego: Wydzielina śluzowo-ropna, zaczerwienienie brzegów powiek, przekrwienie spojówek oka - utrzymujące się przez kilka dni - to objawy niedrożności dróg łzowych. Układ wydzielania i odpływu łez u dzieci funkcjonuje trochę inaczej niż u dorosłych. Noworodek płacze bez łez. Łzawienie związane z czynnikami drażniącymi występuje już po urodzeniu lub w kilku pierwszych tygodniach życia dziecka, natomiast łzawienie związane z płaczem pojawia się zazwyczaj w 2.-3. miesiącu życia. Skomplikowany układ dróg odpływu łez (opisany w Ż.d. 4/2000) powinien być drożny zaraz po urodzeniu, ale bywa, że istnieje przeszkoda i łzy nie odpływają prawidłowo do nosa, tylko zalegają w worku spojówkowym, przelewają się przez powieki; często wtedy dołącza się infekcja. Objawy te występują z różnym nasileniem, zdarza się, że mogą być nawet nie zauważone. Zdecydowanie pogarsza je każda infekcja górnych dróg oddechowych. Niedrożność dróg łzowych Najczęstszą przyczyną niedrożności dróg łzowych u noworodków i niemowląt jest błonka zamykająca ujście kanalika nosowo-łzowego do jamy nosowej. Błonka ta powinna zaniknąć zaraz po urodzeniu, czasem jednak pozostaje z okresu płodowego, stanowiąc przeszkodę. Wówczas dochodzi do zalegania łez w worku spojówkowym, któremu często towarzyszy wydzielina śluzowo-ropna, przekrwienie spojówek oka, zaczerwienienie brzegów powiek z pojawianiem się na skórze zasychających strupków. Opisane objawy, jeśli nie ustępują w ciągu kilku dni po próbach przemywania oczu czystą wodą, solą fizjologiczną czy roztworami np. rumianku, powinny skłonić rodziców do skontaktowania się z lekarzem rodzinnym, pediatrą lub okulistą. Oględziny lekarza są ważne, gdyż badanie wykluczy inne przyczyny łzawienia, pozwoli na wczesne uchwycenie ewentualnych nieprawidłowości. Dołączenie się w niedrożności dróg łzowych infekcji bakteryjnej, objawiającej się wydzieliną śluzowo-ropną czy ropną, skłania do zastosowania antybiotyku w kroplach (najlepiej po uprzednim wykonaniu wymazu z worka spojówkowego, posiewu i oceny lekowrażliwości). Leczenie zachowawcze W pierwszych miesiącach życia dziecka, gdy drogi odpływowe łez są niedrożne, warto podjąć próbę leczenia zachowawczego. Należy używać kropli odkażających do worka spojówkowego kilka razy dziennie i stosować masaż w kącie wewnętrznym oka, przy nasadzie nosa dziecka, w miejscu, gdzie znajduje się woreczek łzowy. Masaż ten wykonuje się opuszką palca, uciskając miejsce woreczka łzowego i delikatnie ściągając palec ku dołowi. W ten sposób w woreczku łzowym wytwarza się wzmożone ciśnienie i płyn znajdujący się w nim może przerwać błonkę zamykającą ujście nosowe. Ten zabieg należy powtarzać 3-4 razy dziennie, wykonując za każdym razem kilka opisanych ruchów. Istnieje więc szansa samoistnego udrożnienia dróg łzowych oraz uniknięcia sondowania i płukania. Mechaniczne udrożnianie Rodziców bardzo niepokoi perspektywa przeprowadzenia sondowania i płukania dróg łzowych. Zabieg ten rzeczywiście bywa niekiedy konieczny i powinien być bezwzględnie wykonany przez doświadczonego lekarza okulistę, w okulistycznej poradni dla dzieci. Decyzję o sondowaniu czy płukaniu dróg łzowych należy podjąć po przeprowadzeniu próby leczenia zachowawczego. Jeżeli nie przynosi ono rezultatu, to stosuje się mechaniczne udrożnienie dróg. Termin wykonania u niemowlęcia sondowania lub płukania dróg łzowych nie jest do końca określony przez lekarzy i trwają na ten temat dyskusje (zwykle najpóźniej do 5.-6. miesiąca życia dziecka). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Zadomowienie
|
My już po szczepieniu- Tomuś jak zwykle był bardzo dzielny
![]() Zebratrzymam kciuki Brombri mojemu Kubie jak miał miesiąc tak ropiało oko że po spaniu wogóle nie mógł go otworzyć- wiec u nas tylko przetykanie kanalika mogło pomóc- a u was to może jakie małe zapalenie i wystarczy sól albo jakies kropelki...Ale lepiej sie zabrac za to wczesniej bo przetykania nikomu nie życze |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() HGB spadło od 28 grudnia do dziś z 12,5 do8,6 WBC z 8,75 do 3,1 RBC z 3,81 do 2,77 HCT z 34,6 do 25,4 Alat 19 U\L Aspat 48 U\L.. wie któraś jakie są normy???? Bilirubina 10,23 mg\dL ![]() Mam mega doła i nawet nie próbuje małego karmić tymi resztkami, bo tylko odczuje mój stan. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |
Wtajemniczenie
|
kurcze ciekawe kiedy my na szczepienie - w następny czwartek mamy wizyte kontrolną
sluchajcie wymysliłam sobie na chrzciny tort - czekoladowy z masa czekoladowa i wiśniami - na wierzchu biały czy któraś ma sprawdzony przepis na masę czekoladową? plisssssssssssss ![]() ![]() dziś Grzes mnie zaskoczył ilością jedzenia - pozytywnie, no i w nocy ssał cysia mało ale ssał, choć u mnie laktacja dalej do bani bardzo mnie boli podbrzusze jakbym za chwilę miała dostać @ choc tak mnie boli juz od kilku dni - chyba 12 no i znowu mnie bola stawy i biodro pytałam pediatrę czy moge używac maści z zywokostu jak karmię, bo w necie się naczytałam na temat toksyn i ich odkładaniu w wątrobie, ona stwierdziła, ze nie ma przeciwskazań ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1208 |
Zakorzenienie
|
Chciałabym naprawdę ale jestem w stanie tylko już ryczeć...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A z tymi wątrobowymi to z tego co pamiętam (lekarka zabrała mi te wyniki, ale pisałam jakiś czas temu jakie były normy, postaram się poszukaćtego posta) alat jest ok, a aspat trochę podwyższony. a ta biliruina to wg tych naszych jednostek już podałaś?? edit: znalazłam- to były nasze wyniki z 26.01.2010 -bilirubuna jest 5,5 czyli zmniejszyła sie o 1 -ALT jest za duze bo 37 (norma do 35) -AST- tez podwyższone 53 (norma do 31) Edytowane przez elalank Czas edycji: 2010-02-02 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1210 |
Zakorzenienie
|
Zebra badz silna. napewno mu w koncu lekarze pomoga. ja trzymam kciuki i mysle o was cieplutko.
Malinko zuch z Tomka ![]() moj maly wczoraj dzien mi przespal po tym szczepieniu, pol nocy tez bylo ok ale drugie pol chcial byc przytulany i wzielam o do nas do lozka a on sie tak bidulka wkrecal aby jak najblizej mamy lezec i budzil sie co chwilke. dzis tez chce byc wciaz na rekach.. u nas mamy mix skokowo-poszczepienno-zebowy bo zapomnialam wam wczoraj powiedziec ze lekarka wypatrzyla ze zabki sie juz tworza.
#1211 |
Zadomowienie
|
Zebra ja nadal trzymam kciuki zeby było dobrze
![]() Kropeczko widze ze Tomuś ma juz ochote na schaboszczoka skoro za zabkowanie sie juz zabrał ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1212 |
Zadomowienie
|
A to mój zuch po dzisiejszym szczepieniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wam dziewczyny... Do jutra osiwieje, pewnie spać nie dam rady... Jak pomyślę ile musi wycierpieć!!! Ile bym dała żeby był zdrowy
![]() Elelank myślę, ze mój jakby miał 2 miesiące też by miał bardziej podwyższone... ewentualnie ten essentiale mu pomaga. Ale morfologia i bilirubina... Przeraziłam sie jak usłyszałam, że jest bardzo zła... Mogli nas trzymać dłużej w szpitalu a nie z taką bilirubiną wysyłać do domu ![]() Malina słodki jest ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-02-02 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Zakorzenienie
|
Zebra i co Ci powiedzieli? Robiłas te badania u lekarza czy w szpitalu? dzwonili do lekarza czyli teraz masz sie kontaktowac ze swoim pediarą?
Brombi, a moze to zwykle zapalenie spojoweK? Moze gdzies sobie oczko zatarl Filipek, albo nawet Ty niechcacy? Łzawi mi to oczko jak leży na boczku? My tak mieliśmy i było lekko zaczerwienione i pomogły nam krople Sulfacetamidum.
#1215 |
Zakorzenienie
|
Malinko kochany jest ten twoj zuch
![]() ![]()
![]() |
#1216 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak myślałam sobie o Tobie ostatnio, że biedna masz tę sesję i pewnie zakuwasz ![]() Co do czka, to nie miałam zamiaru Cię straszyć, przeczytałam gdzieś, że niemowlaki powinny być zbadane przez okulistę, najlepiej do 3 miesiąca życia i sama się nastraszyłam. Dlaczego pediatra nic mi nie powiedział ? ![]() Twój Tomuś to prawdziwy aniołek ![]() Co do oczka, to tak źle nie mamy, ale wiem co to za ból, parę razy tak miałam jako dziecko z powodu alergii. Dobrze, że Kubuś tego nie pamięta. Cytat:
![]() Śliczny jest, do schrupania ![]() Cytat:
![]() Zeberko ![]() ![]() ![]() Karenina i Gucia dalej nieobecne, chyba się pogniewamy ![]() Proszę się zameldować, bo się martwię ![]() I Ravenne coś długo nie było, i Flower też.
![]() |
#1217 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedzieli tylko, że wyniki morfologi bardzo złe ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1218 |
Zakorzenienie
|
Zeberko ja wiem, że się martwisz i nic co tu napiszemy, w niczym Ci nie pomoże, dobrze, że jutro jedziesz do tego zaufanego lekarza, na pewno coś poradzi
![]() A Piotruś jakoś inaczej się zachowuje? Mój mąż wyszedł spod prysznica i jakoś mi znajomo pachniał, pytam się co robił, a on że ma suchą skórę i wysmarował się jakimś moim balsamem. Oczywiście na półce trzy stoją, a wiecie czym on się pomaział? Masłem poporodowym ujędrniającym z Ziaji ![]()
#1219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się melduję. Wczoraj nie miałam ani nastroju ani natchnienia, za to bóle głowy takie, że hej ![]() A dziś to zajmowałam się porządkami w szafie i na moim biurku, także laptop w końcu wrócił tam za dnia (wieczorami ciągle na kolanach, bo biuro mam w pokoju Sandry ![]() ![]() ![]() A tak w ogóle, to muszę pochwalić moją córcię. Wczoraj ładnie zasnęła ok 20.30. O 23 przyssała się do butelki i zjadła całe 150 ml ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uff... to nabazgrałam ![]()
![]() |
#1220 | |||
Zadomowienie
|
witam,witam
![]() Cytat:
![]() nas też wypisali z dużą biliruiną bo miała pow 12. i przez dwa miesiące spadła zaledwie o 6. Niestety skąd miałyśmy wiedzieć, że to świństwo nie zeszło? Ale przy drugim dziecku to już sięnie dam tak łatwo ![]() dzielny zuch ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Raczkowanie
|
Brombi dziękuje za pamięć
![]() Przeczytałam wszystkie posty (trochę to zajęło), wszystkie dzieciaczki śliczne i słodkie. Chorym maluszkom dużo zdróweczka!! Ja nie odzywałam się, bo weekend minął nam w rozjazdach u moich rodziców, a potem u nas znów goście byli. Dzisiaj byłyśmy z Alą na szczepieniu, biedulka troszkę mocniej płakała niż poprzednio, jakoś byłam na to przygotowana psychicznie, ale i tak serce mi się krajało. Dzisiaj Ala dostała także pierwszą dawkę rotarixu. Na razie jest ok, gorączki nie ma, troszkę dłużej pospała dzisiaj, ale ogólnie póki co objawów nie ma. Ogólnie w poczekalni do gabinetu szczepień straszny tłok i nerwówka, bo szczepienia były na tydzień wstrzymane ze względu na mrozy :/ Alicja ma już 62 cm i waży 6100 (mały klopsik ![]() I z nowości dzisiaj pierwszy raz dostała na dobranoc mleczko zagęszczone kleikiem, zobaczymy jak po nim będzie ![]() Mogę też prosić o hasełko do naszej galerii??
Jestem żoną ![]() http://s6.suwaczek.com/20090509570713.png Nasz mały skarb- Alicja http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911054965.html Czekamy na Marysię ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20130427724853.html |
![]() ![]() |
![]() |
#1222 |
Zakorzenienie
|
Gucia masz szczęście, żeś się prezesowej zameldowała
![]() Rany, jak mnie cycki swędzą dzisiaj ![]() Teraz wieczorem to już mega swędziawka ![]() Nie wiem, o co kaman? Już sobie wkręciłam grzybicę piersi, ale nie mam żadnych zmian na sutkach a młody nie ma pleśniawek ![]() Może przez to, że mnie tak ciumkał przez ostatnie 3 dni, a dzisiaj tylko po 10 minut jadł ![]() Ulgę mam tylko, jak Filuś się przyssie, chyba zaraz mu wcisnę cycka, bo już nie wytrzymuję ![]()
#1223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mąż udany ![]() A za to u nas mąż zakłada łapke od wczoraj na Edwarda(mysz) i co? pies wczoraj rzucił się na ser na niej i mu jęzor przytrzasło ![]() Elalank fakt wolno u Was też spada ale wypisali Was z taką bo jakoś do 15 uwa ża się za fizjologiczną żółtaczke...a u nas było 223 w dniu wypisu czyli bardzo dużo ... znalazłam cos takiego 10 mg/dl =17 µmol/l i ja mam w tych molach więc to było bardzo dużo... A Twoja córcia miała w miare wyniki krwi zawsze mimo żółtaczki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1224 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A hemoglobina na pewno szybko sie podniesie. Przy żoltaczce to bardzo częste zjawisko, musicie sie pozbyc tej żołtej cholery, a wtedy i morfologia wroci do normy. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja zamowilam dzisiaj dwa biustonosze do karmienia z allesa. Mam nadzieję że jeszcze trochę pokarmię, a w moim tym z Canpola zaczynaja wylazić fiszbiny, katastrofa po prostu... Jakby co to poźniej tez się mogą przydać, bo tż stwierdzil że takie odkryte mozna później traktować jako nieco bardziej perwersyjne ![]() A Staś zasnąl dzisiaj w 5 min. I dzisiaj jak go nioslam wyjatkowo w poziomie do kapieli uświadomilam sobie że on w ogole nie był lulany. Tylko w pionie lubi rozgladac sie na ramieniu ![]() Ciekawe jak tam Samanta, poskromila w koncu Iwa?
![]() |
#1225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Edward cwany ![]() Cytat:
![]() Kiedyś mu kupiłam jakąś superaśną serię kremów dla mężczyzn, coby zmarszczek nie miał, to się kurzyła na półce, aż ważność straciła ![]() Ty mnie nie strasz, że rosną, bo za niedługo mnie w nocy uduszą ![]() Moja kumpela ze studiów mawiała, że kobiety z wielkimi piersiami mają fajnie, bo im na deszczu buty nie mokną ![]() Filuś nakarmiony, a mnie dalej swędzi ![]() Nasmarowałam się grubo lanoliną, mam nadzieję że pomoże, bo chyba nie zasnę.
![]() |
#1227 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale wiesz co zrobiłam lepszego rano ![]() ![]() A co do Piotrusia to właśnie nie spał mi kilka godzin i nosiłam, karmiłam, poiłam, siedziałąm z nim... ale ciesze się, że ma apetyt zwłąszcza jak przeczytałam, ze w niedoborze żelaza u niemowląt zlecają podawanie mleka modyfikowanego z większą ilością(1, 2) więc a nuż chociaż troszke już mu to pomaga... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1228 |
Zakorzenienie
|
czesc
![]() Brombi jak ci sie spalo?? jak tam swedzace cycki?? ![]() moj tz sie niczym nie smaruje ![]() ja dzis kupilam Tomkowi zel na dziasla bo taki biedny jest i tak je sobie trze az mu sie glowa trzesie.
#1229 |
Zakorzenienie
|
Heloł
![]() Młody znowu obudził się po 6 i zasnął dopiero koło 8.30, to juz chyba tak teraz będzie. Nawet dobrze, bo jak wrócę do roboty to też będę wstawać koło 6. Muszę zacząć chodzić wcześniej spać ![]() Całe szczęście jakoś zasnęłam, a dzisiaj jak na razie jest spokój ![]() A jaki żel kupiłaś Tomusiowi? Filuś też sobie w buzi gmera, nawet jak weźmie pieluszkę tetrową to nią sobie tam pociera ![]() ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- I jeszcze chciałam się pożalić, że muszę wrócić do roboty 10 maja ![]() Dobrze, że tylko na 1,5 miesiąca, bo potem wakacje, ale mimo wszystko jak sobie o tym pomyślę, to ![]()
#1230 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.