|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b
Cytat:
----------- Muszę Wam jeszcze fragment tej książki przytoczyć. [btw. lowe forewer pana Waldemara Lewińskiego za jego poczucie humoru ]"Jedną z dokładniej opisanych anomalii życiowych u kur jest tzw. szurpowatość. Kura szurpowata wygląda tak, jak gdyby 'polano ją wodą i potraktowano prądem'. " poetyckie porównanie.
|
|
|
#1202 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b
hej ;*
Ja Wam powiem, że ja też zastanawiam się nad rozstaniem się z TŻetem, bo czuję, że to nie ma sensu. Od jakiegoś czasu męczę się w tym związku.. ![]() Martyna bardzo fajna ta strona z WOSU Idę sprzątać łazienkę..
|
#1203 |
|
Rozeznanie
|
streszczenie
i robię dokładne notatki, bo właśnie na tym skończyłam moją edukację klasowo-szkolną z j.polskiego.. i kto by pomyślał, że ja.. i tak się zapuściłam ![]() Maleństwo widzisz, pewnie myślisz, że się zmieni.. ale ja czekałam 2 lata ![]() mam nadzieję, że Wam się uda. jednak jeśli nie, nie ma co zwlekać.. ;* Edytowane przez UnbelievableGirl Czas edycji: 2010-03-27 o 12:40 |
|
|
|
#1204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podoba mi się ten Lewiński nie napisał przypadkiem książki od wosu? (już sobie wyobrażam jakby opisał np. konflikt izraelsko-palestyński. "no i ci debile znowu napadli na Strefę Gazy, jakby nie mogli tego już olać i żyć spokojnie" )
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
|
|
|
#1205 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
uczelnia fajna śmiesznie musiało to wyglądac Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dzień dobry Żbikii ;*** byłam na zakupach, ale pogoda to nie motywowała. teraz muszę posprzątać troszkę i wypadałoby pójść się pouczyć .wiecie.ostatnio nie mam kompletnie apetytu.czuję jakiś głód,no ale nie mogę jeść.nie wiem co się dzieje.a do tego włosy mi wypadają.ale jak muszę się chyba przejść do lekarza.
|
|||||
|
|
|
#1206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję za stronę;* przyda się. [1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;18169614] wiecie.ostatnio nie mam kompletnie apetytu.czuję jakiś głód,no ale nie mogę jeść.nie wiem co się dzieje.a do tego włosy mi wypadają.ale jak muszę się chyba przejść do lekarza.[/QUOTE]idź idź idę psa wykąpać.
|
|
#1207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z jednego zadania genetycznego zrobił opowieść. Ale nie chce mi się przytaczać go w całośći, bo na pół strony wyszło. ![]() ------------ Zrobiłam notatkę z polskiego, więc lecę do arkuszy. 2x chemia, 2x biologia. A do tego jeszcze zamierzałam zrobić po 2 zadania z każdego typu z angielskiego. Trzeba się już za niego wziąć. A wieczorem wychodzę, więc muszę się sprężyć, żeby wszystko ogarnąć.
|
|
|
#1208 |
|
Raczkowanie
|
Siemka
Ma może któraś z was temat dotyczący poezjii? Bo ja właśnie mam-kobiece spojrzenie na świat i relacje międzyludzkie w poezjii Szymborksiej i Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej i tak myślałam czy może dołączyć plansze z wierszami które używam w prezentacjii lub prezentacje multimedialną zrobić i w niej te wiersze i zdjęcia poetek Co o tym myślicie?Teoretycznie bibliografie musimy oddać do konca marca, ale nasza polonista już w tamtym tygodniu zaczęła nas ścigać i po kolei pytać kiedy się w końcu przyniesie i ględzić, że co za problem wydrukować i przynieść No problemem może nie jest jak ktoś ma ją napisaną x) Ja się od wczoraj wzięłam za nią i w końcu praktycznie ją ogarnęłam jaka dumna z siebie jestem;D w końcu lenia pokonałam jeszcze pewnie jakieś zmiany do końca weekendu wprowadzę, ale ogólny zamysł już jest![]() Ale i tak zazdroszczę tym osobą które tak jak jest to ustanowione odgórnie składają dopiero 7 kwietnia mi bardziej ten termin pasowałby, żeby na świętach posiedzieć sobie i napisać tą prezentację i dopiero oddać bibliografię
|
|
|
|
#1209 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie?
Hej!
Dawno mnie nie bylo bo wpadłam w wir nauki (buhaha). Nie no, tak naprawde to rezczywiscie czasu nie mam ale z nauka róznie bywa i juz mi sie po nocach koszmary snia, ze oblalam:P
|
#1210 |
|
Zakorzenienie
|
No, widzę, że Żbiki buszują w lesie książek.
ja trochę dziś zrobiłam, ogarnęłam gospodarkę państwa z wosu, reszta na jutro.Wróciłam z obiadu u babci (zajechaliśmy też do mamy.) i zaraz wychodzę do TŻa, także.. miłego wieczoru. ;***
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
|
|
#1211 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Swoją drogą dlaczego chcesz wiersze umieścić na planszy? chcesz mieć ściągę? ;> |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1212 | ||
|
Zadomowienie
|
mój nienawidzi kąpieli.
![]() Cytat:
Cytat:
Doświadczenie nauczyło ![]() Kochane co za smętny dzień ;-/ Szaro, buro i ponuro. A wczoraj taka bOska wiosna była. Ach. Szlajam się po chacie i nic nie robię. Nawet na uczelnię nie raczyłam wpaść Czasami należy się i mi chwila świętego spokoju Wagary są czasem oKej Jeszcze trochę i święta i wolne i liczę na słońce!!! Pozdrawiam wszystkie bez wyjątku ;-*
|
|
#1213 |
|
Zadomowienie
|
witajcie
![]() Ja to mam jakiegoś pecha :/ w piątek dowiedziałam się że musze oddać bibliografię przed swietami jednak;/ a jeszcze pracy nie zaczelam pisac;/ a do tego moj monitor sie popsuł i wyswietla sie tylko poł ekranu ;/ tragedia ;/ nie wiem jak to zrobie ![]() Mam prośbę doradzicie mi kogo wybrać do pracy? do tematu "Pokolenia literackie po 1939r. Scharakteryzuj na podstawie najwybitniejszych przedstawicieli" W kazym zrodle są rozne pokolenia ,no masakra jakas;p Wiem że powinnam wziąć 1.Baczynski 2.Milosz 3.Herbert 4.Szymborska ale chyba jeszcze kogos mi tutaj brakuje.. tlyko kogo? ![]() Dziękuję z góry za pomoc ![]() Udanej soboty życzę
|
|
|
|
#1214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koleżanka mnie namawiała, że organizują fajne spotkania młodzieży, więc pójdę i przekonam się na własnej skórze czy takie fajne są.---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- http://demotywatory.pl/1310581/Dobra-nazwa http://demotywatory.pl/1310575/Cieka...ze-sztuczka-ta
|
|
|
#1215 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jadłam tosty ![]() haha ![]() kurna, jak mama pytała w bibliotece dzielnicowej, to pani powiedziała, że nie mają książek Lewinskiego, że jej córka korzystała z nich na studiach dopiero, że to nie ten poziom ![]() a w szkole w końcu zapomniałam spytać, w poniedziałek muszę. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() a mnie irytuje to straszliwie ![]() a jak ktoś myli bynajmniej z przynajmniej ![]() Cytat:
Cytat:
są takie momenty, w których trzeba przestać, pożegnać się i już. [1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;18169614] wiecie.ostatnio nie mam kompletnie apetytu.czuję jakiś głód,no ale nie mogę jeść.nie wiem co się dzieje.a do tego włosy mi wypadają.ale jak muszę się chyba przejść do lekarza.[/QUOTE]![]() musisz zacząć normalnie jeść, kupić sobie zestaw witamin, bo inaczej Cię spałuję ![]() ![]() mama też mnie wygania na morfologię itd., ale już widzę jak mi dadzą skierowanie ![]() Cytat:
![]() dobre demoty ![]() ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Beata, to zadanie źle wychodziło, bo tylko jedna reakcja zajdzie ![]() z Cu przeciez nie zajdzie ![]() a siarka ma jeszcze podpowłokę d i dlatego ma więcej wartościowości
|
||||||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1216 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
albo na pamięć się nauczyć
|
|
|
|
|
#1217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Nie musisz uczyć się wierszy na pamięć. Nie o to chodzi w prezentowaniu. Oczywiście jakiś cytat możesz znać to zawsze zaprocentuje, ale bardziej chodzi o ciekawą prezentację samego tematu niż wyrycie czegoś na blachę. Jakiekolwiek plakaty, ładnie wykonane i z głową są mile widziane. Na pewno nie pogorszy punktacji przy ocenianiu przez Komisję Pozdrawiam
|
|
#1218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakiego typu pytania sa zadawane przez komisję ?
|
|
|
|
|
#1219 |
|
Zakorzenienie
|
hej ... przyznaję bez bicia, że zapomniałam o Was ostatnio coś jakbym zrobiła w kierunku matury, ale to jeszcze nie to ;/ co prawda z chemii już wszystkie arkusze mam zrobione, ale nadal trzeba powtarzać ;]]] stwierdziłam, że na polski, matmę i ang [ofc pisemne] idę na żywioł, niech się dzieje wola nieba mam taki super humor, że wszystkiego mi się odechciewa, niedługo odechce mi się studiować w Krk a to będzie oznaczać, że chylę sie ku upadkowi... ;] ale nie nie, nie przyszłam tu smęcić czy się żalić wreszcie po wielu tygodniach prób dorwałam płytę ze zdj. ze studniówki suuper w ogóle kijowe te zdj. 3/4 to polonez, a nawet próba poloneza... ;] do tego jedna płyta na klasę ;] siara jak nie wiem..a najlepsze jest to, że tyle czasu minęło od stud. a my z koleżankami nadal to wspominamy no nic, pozdr. i postaram się jeszcze przed maturą zajrzeć ))
|
|
#1220 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za moją prezentację na maturze dostałam 20pkt czyli max. 100% ![]() Temat miałam taki : Zawód - reporter. Rola reportażu w literaturze, filmie i telewizji. Wybrałam postać Ryszarda Kapuścińskiego i jego literaturę między innymi 'Lapidaria' oraz 'Inny świat'. Do tego reportaż o Janie Pawle II z 'Uwagi TVN-u' i film o księżnej Dianie. Wiem, wiem niezły mix. ![]() Namęczyłam się strasznie. Przeczytałam wtedy wszystkie książki Kapuścińskiego. Przewaliłam wszystkie dostępne w internecie reportaże. Prezentację pisałam i poprawiałam. Pisałam i poprawiałam. I tak non stop. Chciałam by była idealna. Marzyłam by zyskać maksymalną liczbę punktów. Byłam w klasie o profilu dziennikarsko-medialnym może stąd to zaangażowanie Jednak większość klasy brała tematy związane z motywami i Janem Pawłem II. Zdawałam maturę w 2006 roku, stąd też taki trochę trend był. Miałam przygotowane krótkie urywki z reportażu i filmu odnoszące się i wkomponowujące w moją wypowiedź nagrane na płycie CD. Laptopa przyniosła koleżanka. Szkoła nie zapewniała nic innego poza "wieszakiem" na 'jakieś' plakaty, których i tak się nie spodziewali jak sami później stwierdzili. Tu ich zaskoczyłam. Wpadłam z 2 wielkimi plakatami oprawionymi w sosnowe deseczki. Były na nich fragmenty reportażu i filmu (coś a'la kolaż) i drugi o Kapuścińskim i Dianie. Robiłam je tydzień (lubię wycinać, kleić, drukować itp.) bardziej z nudów przed samą maturą. W przed dzień ustnej matury miałam nóż na gardle. Uczyłam się prezentacji do 3 w nocy :O A najlepsze było to, że wmówiłam sobie, że mam WIELKIE WEJŚCIE o 11.30. Postanowiłam pojechać już o 9.00 do szkoły zobaczyć jak inni się stresują i jak sobie radzą. Okazało się że zajechałam ostatecznie o 9.30 (miałam do szkoły kawałek, zanim porozmawiałam z tatą o stresie, trochę minęło). Doznałam szOku. Miałam wchodzić o 10.30 !!! Chodziłam i klęłam na siebie, że jestem ślepok i głupek i nawet godzinę źle zapamiętałam. No i tak... laptopa koleżanka owszem przyniosła, lecz stwierdziła że nikomu go nie pożyczy ponieważ nikt dzięki niej nie będzie się cieszył z większej punktacji. Taka zawiść. Mimo, że wcześniej to ustaliliśmy. W końcu łatwiej jak jedna osoba go wzięła skoro szkoła komputera nie zapewniła i stał tam ciągle włączony i użyteczny. No ale nie dało się jej przetłumaczyć. Byłam skłonna się rozpłakać przed salą. Ale weszłam. Zapomniałam wszystkiego czego się uczyłam. Musiałam jechać na tzw. spontana. Bez pięknych wyimaginowanych słów Wczułam się. W to co czytałam (książki Kapuścińskiego oraz 'Inny świat') oraz w to co obejrzałam w reportażach i filmie. Gdy skończyłam, komisja stwierdziła że jest w szoku. Podobały im się plakaty (byli nimi zaskoczeni, bo jak stwierdzili 'myśleliśmy że wieszaki na nie zajdą kurzem'), podobało im się to jak mówiłam i że podobno widać było, że temat mnie interesuje i napracowałam się nad nim. Urosłam w piórka ![]() No i pytania. Pytali przyziemnie. Najpierw o 'Inny świat' (typowo podeszli jak do każdej innej lektury omawianej na lekcji), później o 'Lapidaria' Kapuścińskiego, moje spostrzeżenia. Na końcu dlaczego właściwie wybrałam ten temat i co reportaż ma w sobie tak fascynującego? Zdziwko. Wyszłam. Trochę oszołomiona. Myślałam nawet, że poległam. Ale okazało się, że tylko 2 osoby z klasy mają 100%. Ja i moja przyjaciółka Jej prezentacja była o przemijaniu. Wymyśliłyśmy razem, że weźmie bańki mydlane, puści je i powie że wszystko przemija jak i one na koniec swojej prezentacji. Zrobiła tak. Komisja nawet na nią nie spojrzała!! Więc zaczęła mówić to samo po raz drugi. Oni nic. Wkurzyła się i zaczęła 3 raz dmuchać i dmuchać, aż jedna babka z komisji "patrzcie!!" i dopiero obudzili się z niedźwiedziego snu Przyjaciółka była wkurzona na maXa za tą ich ignorancję. No ale cóż. Zmęczeni musieli być.Wniosek : Matura męczy, nie tylko uczniów ![]() Przepraszam za tak długi post, ale mam nadzieję że da Wam to jako taki obraz i rozwieje Wasz stres ![]() Dziękuję za uwagę.
|
|
#1221 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dzisiaj śpimy o godzinę krócej (
|
|
#1222 |
|
Zakorzenienie
|
Niee spimy normalnie:p Budzimy się godzinę później :P
Tak Was ciągle czytam ale się wbic nie mogę :P Zresztą u mnie nic się nie dzieje. Wzięłam się dzisiaj nożyczek czepiłam i grzywkę mam znowu Ale właściwie mi się podoba, więc nie jest źle Muszę się w końcu czegoś pouczyc bo się obijałam cały weekend ![]() A jak narazie dobrej nocy
|
|
#1223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale szczerze mówiać już mi się o uszy obijały takie sytuacje, że uczniowie odnosili wrażenie, że komisja ich w sumie nie słucha ![]() mnie raczej uważnie będzie słuchać - mam wcześnie swoje "wielkie wejście". troche mi Twoja wypowiedź dodała ... hm... pewności siebie, w końcu mówię o tym co mnie zainteresowało, czemu miałoby mi to nie wyjść? będę brzmieć pewnie. niby piszę tą prezentację - ale już doszłam do wniosku, że i tak i tak powiem to pewnie trochę inaczej, więc nie robię tego dokładnie, idealnie. mimo tego ciągle coś zmieniam, za każdym razem jak zajrzę do tego pliku coś edytuję. ile stron zajęła Ci ta prezentacja? |
|
|
|
|
#1224 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak trzymaj w dniu matury ![]() prezentacja zajęła mi około 4-5 stron A4 ale to słowo mówione więc inaczej przekłada się na czas wiadomo łapie się oddech, z nerwów inaczej ubiera w słowa warto w domu poćwiczyć z samym sobą ile czasu to zajmie biorąc wszystkie okoliczności pod uwagę ![]() DOBREJ NOCKI ;-*
|
|
#1225 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1226 |
|
Zadomowienie
|
wow
20pkt na ustnej marzenie gratuluję wyniku ![]() siedziałam wczoraj w nocy nad ksiazkami i wybralam poetów chociaż mam do 2 pokolen zastanawiam sie ejszcze pomiedzy jednym a drugim a więc![]() 1. Baczyński "Pokolenie 2" 2.Roman Bratny albo Andrzej Braun tutaj drogie wizażanki prosiłabym o pomoc bo nie moge sie zdecydowac ktory lepiej pasuje3.Miron Białoszewski "Szereg eminencji zachwytu" 4.Stanisław Barańczak 5.Tomasz Jastrun albo Bronisław Maj ( tutaj tez prosze o pomoc) 6.Wisława Szymborska "Głos w sprawie pornografii " Czesław Miłosz "Wiersz o końcu świata" |
|
|
|
#1227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chiddy gratuluję wyniku!
Ćwiczę i dbam o siebie Uczę się języków Nadrabiam braki w książkach Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń! Edytowane przez Aneczka91 Czas edycji: 2010-03-28 o 10:59 |
|
|
|
|
#1228 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ten wiersz Białoszewskiego nie nazywa się przypadkiem "Szare eminencje zachwytu"
|
|
|
#1229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cześć i czołem Kluski z Rosołem ![]() nie zaglądałam bo jakoś tak.. nie wiem czemu. coś tam zaczęłam względnie ogarniać.. no,ale.. wszystko jedno nie wiem jak ja maturę zdam. Stwierdziłam, że do geo to mam jeszcze mnostwo czasu, ale też i najlepiej przygotowana jestem. a tak to muszę się wziąć za powtórki do polskiego i angola. może z matmy porobię arkusze, żeby nie iść tak zupełnie bez żadnego przygotowania? w sumie przydałoby się odkurzyć wiedzę z 1 i 2 kl. no to.. do napisania Żbiczki ;* PS. nie wybiera się żadna z was do Trójmiasta na wakacje/do pracy? nie chcecie wynająć mieszkania do końca września? bo szukam współlokatorów.
|
|
#1230 |
|
Raczkowanie
|
Chiddy podziwiam Cię
normalnie szok;Dja chciałam jakieś cytaty wpleść w prezentacje tylko, że teraz już przy oddawaniu bibliografii ( my mamy do konca marca) trzeba wpisać materiał pomocniczy i babeczka u nas powiedziała ze jak ktoś ma cytaty to w nawiasie napisać z jakiej lektury czy też wiersza A że ja dopiero bibliografie komponuje, to troche dziwnie wpisać przed napisaniem pracy jakich cytatów użyje heh, coś się wymyśli;PJa trochę się obawiam tej ustnej matury, bo chciałabym jak najlepiej ją zdać, ale miałam pewne przykre doświadczenia z polonistką która mnie nie uczy i zostałam pożegnana tekstem 'zobaczymy się na maturze' ![]() także jak trafię na nią w komisjii to szału punktów nie będzie;| |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.

[tu zaczyna się opis na poziomie intermediate, sorki, ale nie jestem w stanie tego opowiedzieć normalnie z pojęciami xd] najpierw weszliśmy do takiej pracowni, gdzie wytwarzają sztuczne pioruny, i walili nimi w makietę wioski. Znaczy wioski jak wioski - domek, kościółek, drzewa i taki długi metalowy szpikulec. Najpierw oczywiście walnęło w ten szpikulec, potem pan go zabrał i do nas żebyśmy zgadywali w co teraz walnie
potem zabrali nas do takiej pracowni, gdzie było pełno jakichś sprzętów pomiarowych (nawet do EKG), i pokazali nam filmik z eksperymentem studenta. Gościu przyczepił sobie elektrody dookoła oczu, i ruchem gałek sterował laserem 

Ja się od wczoraj wzięłam za nią i w końcu praktycznie ją ogarnęłam
ja trochę dziś zrobiłam, ogarnęłam gospodarkę państwa z wosu, reszta na jutro.

?

Przyjaciółka była wkurzona na maXa za tą ich ignorancję. No ale cóż. Zmęczeni musieli być.