|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) cz.2
A my np. chyba nie będziemy sterylizatora kupować
![]()
#1202 |
Zadomowienie
|
kurcze coś mnie ostatnio zaczęly boleć dziąsła i krwawić przy myciu też tak macie??
![]()
#1203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do tanich/drogich rzeczy - nie wszystko, co tansze jest badziewiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Zakorzenienie
|
irsin absolutnie się z tobą zgadzam że nie wszystko co tanie jest badziewiem, niekiedy nie warto przepłacać ale cóż moj mężuś akurat tak uważa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1205 | |
Zakorzenienie
|
Ale kraglutki brzuch
![]() ![]() ![]() Cytat:
Spodobalo mi sie to lozko Ishki ![]() Ja nie zamierzam wydawac na wozek np. bo to tylko ze 2 -3 lata sie uzywa, z reszta nie stac mnie na jednorazowy wydatek rzedu 1000zl (cala moja wyplata prawie). Tak to jeszcze nie myslalam o tym co trzeba kupic, choc dzis tak usiadlam na lozku i pomyslalam jak poprzestawiac u mnie meble zeby bylo miejsce na lozko i nie wiem ![]() Biurka sie pozbędę i starego kompa (moze wstawie do pokoju drugiego gdzie rodzice mieszkali).. nie no moze jakos dam radę ![]() Najgorsze jest to, ze mam jeszcze kredyt studencki i jeszcze polowa do splaty, miesiecznie 300zl do tego rata za piec c.o. w ktorym musze weglem palic.. strasznie sie boje, ze mi nie bedzie wystarczalo kasy. Nawet myslaam o tym zeby tetrowe pieluchy kupic zamiast jednorazowek, ale czy się zechce .... ![]() APROPOS dolegliwosci skornych itp. U mnie sie pojawil lupiez, male drobinki ale duzo tego ![]() W dodatku pryszcze.. Kuracja Izotekiem poszla sie.. bujac ![]()
![]() |
#1206 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie mam zamiaru kupować takich rzeczy jak stertlizator, podgrzewacz, nawilżacz - mi chodzi o takie konkretne i niezbędne rzeczy. My niestety nie mamy po kim dostać w spadku ani łóżeczka, ani wózka, ani ubranek, dlatego też sami wszystko musimy sobie kupić i postanowiliśmy że postaramy się w miarę możliwości kupić wszystko nowe.
Dopisuję do wyprawki przykładowe ceny - zobaczymy ile mi wyjdzie. Dziś już raczej tego nie skończę, ale dam Wam znać ile wyszło.
#1207 |
Zakorzenienie
|
aha ps, moze ktos podeslac taka tabele exelowa na wydatki? czy mozna sciagnac skads jakas fajna?
#1208 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ja przy pierwszym dziecku robiłam dokładnie ten sam błąd - kupowalam dużo, drogo, firmowo ![]() ![]() Nie mówię, że nie lubię typowo firmowych rzeczy, bo nadal takie kupuję. Ale ograniczam rzeczy zbędne np. sterylizator - przy dwójce dzieci nie był mi potrzebny, wystarczy wygotować wszystko we wrzątku, a sterylizator to dodatkowy grat. Nawilżacz miałam ale przy kolejnym zapaleniu oskrzeli pediatra kazał go wyrzucić. Podgrzewacz przyda się, ale dopiero później, gdy się chce odstawić dziecko od piersi. Wcześniej nie ma sensu kupować. Do wszystkiego trzeba podejść od praktycznej strony: czy to się w ogóle przyda? Ja już wiem, że wiele rzeczy jest na prawdę niepotrzebnych. Nie potrzebuję robić listy potrzebnych rzeczy, bo wiem co mi potrzeba i tak na prawdę większość już mam, a drobiazgi typu smoczki, butelka, nożyczki itp. kupię tuż przed porodem. Nie mam gdzie tego wszystkiego przechowywać. Szczególnie gdy ktoś chce w miarę tanio wszystko kupić, na prawdę polecam odkupić od kogoś. Te rzeczy dla maluszków są jak nowe ![]() ![]() A fotelik do samochodu kupowałam zawsze w sklepie z używanymi rzeczami dla dzieci. Tym razem też tam kupię. ![]() No a przed chwilą byłam na zakupach, no i się nie powstrzymałam i kupiłam skarpetusie, czapeczkę, body i piżamkę/pajacyk. No nie powstrzymałam się. ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja z chęcią skorzystam z twoich rad i doświadczenia bo nie lubię kupować zbędnych rzeczy których użyje z raz,może dwa.
![]() |
#1210 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja siostra ma syna a ciąża jej ewidentnie nie służyła... Bardzo popsuła jej się cera, wyrzedziły włosy, popsuły zęby... i wszyscy mówili, że to córeczka jej urode odbiera... a tu proszę, chłopak.
![]() |
#1211 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bardzo chetnie skorzystam z rad doswiadczonej mamy ![]() Ale lody, pol litra dziennie dasz rade? No daj, daj nie bede samotna pochlaniaczka lodow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1212 |
Zadomowienie
|
No ja już wiekszość mam pokupowane
![]() ![]() ![]() A sterylizator podgrzewacz i laktator mam z Aventu i wszystko kupiłam na all za łączną sume cos ok.100zł za nowe bym dała 5 razy tyle ![]() ![]() ![]() ![]() W sumie moja wyprawka (dotychczasowa) wyniosła nas(rzeczy w wiekszosci uzywane): Wózek: Atlantic Espiro -330zł Fotelik/Nosidełko :Baby Design-85zł Laktator ręczny z aventu(na gwarancji)-46zł (z przesyłką) Sterylizator Mikrofalowy Avent-30zł(z przesyłką) Podgrzewacz Avent-23zł(z przesyłką) Przewijak włoskiej firmy CAM 180zł (z przesyłką) Łóżeczko z całym wyposażeniem Nowe 499zł (z przesyłką) No i ubranka niektore nowe ale wieeekszość uzywane lub po moim bracie ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-06-14 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do lodów... hmmm.. a co to takiego pół litra lodów dziennie... Zjadam sama całe pudło Carte Dore ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Zakorzenienie
|
Ja również chętnie korzystam z rad osób bardziej doświadczonych (jak mój kolega, co córkę w misce kąpał
![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o pieluszki, to wcale nie wiem, czy tetrowe wychodzą tak dużo taniej, bo proszek, woda, prąd (w pralce na najwyższej temperaturze + żelazko) no i czas ![]() No i zabawkami nie zamierzam swojej pociechy zasypywać ![]() My na szczęście mamy już od dawna odłożone na koncie oszczędnościowym (z czasów jak dziecko było w niezbyt odległych, ale jednak planach) 2000zł, niedawno przelałam tam 400zł, które ekstra mi wpadły, do tego dojdzie becikowe i być może coś z ubezpieczenia pracowniczego. Uważam, że starczy na wyprawkę, bo musi ![]()
#1215 |
Zakorzenienie
|
Hehe widzę, że nie tylko ja wpadłam na pomysł z tabelką w excelu
![]() Zaczęłam od 10 (od wypłaty tż) i już się przeraziłam minęły ledwo 4 dni i 1000 zł już się poszło....... No fakt, że dziś zrobiłam większość opłat ale i tak przeraża mnie pomału to jak sobie poradzimy bez moich zarobków ![]() Co do wyprawki to ja tez nie kupuję, żadnych sterylizatorów, podgrzewaczy itp. Wózek początkowo chciałam nowy ale z tych tanszych (ok 600 zł) ale jak ostatnio byłam u nas na targu i widziałam jakie cudeńka sprzedają na stoiskach z używanymi rzeczami przywożonymi z Niemiec, więc jak będzie coś fajnego to kupię używany - ceny wahają się w granicach 200-300zł, fotelik tez kupię uzywany 50-100 zł, łóżeczko kupuję nowe bo chcę to turystyczne ale cena jest w miarę przystępna ok. 250 zł. No i to tyle z większych zakupów - ciuszki mam po córci i siostrzenicy więc pozostaną tylko kosmetyki, pampersy jakieś nożyczki, obcinacz, szczoteczka, 1 butelka (na wszelki wypadek - bo nie zamierzam używać). ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Wczoraj był u nas brat cioteczny tż z żoną i synkami - moja Kinga jest z maja 2003 i Dawidek ich starszy synek też i teraz się okazało, że ona jest w ciąży z trzecim dzidziusiem - termin ma na 17 listopada a ja na 22 listopada - jak dobrze pójdzie to spotkamy się na porodówce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1216 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My musimy wszystko kupic sami i moze dlatego tak nie szalejemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1217 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jak na razie małe ubranka ani inne dziecięcie gadżety mnie nie kuszą, ale nie wiem, jak długo jeszcze powstrzymam się przed kupowaniem książeczek. Na pewno jak pojadę w wakacje do PL to kupię przynajmniej kilka tytułów, żeby dziecko od małego miało kontakt z językiem polskim. Cytat:
![]() Chyba w końcu wymyśliłam imię dla chłopca. Wspominałam już kiedyś, że dla dziewczynki mamy wybrane imię Olga, a chłopiec chyba będzie Tomislav czyli Tomik. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1218 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#1219 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mi tez krwawia dziasla. ![]() A co do cery-strasznie mi sie zepsula. Bylam na truskawkach i z nadmiaru zrobilam marmolade...z chilli. Pyszna! Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-06-14 o 17:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
Kasiule - rptrbj podała taki link: http://viggo.pl/ciaza-i-polog/art/ka...-wagi-w-ciazy/
Vcelka, no, 3000 to już lepiej ![]()
#1221 |
Raczkowanie
|
Ale z tego co kojarzę to teraz dużo podgrzewczy do butelek ma sterylizatory
![]() Ehhh ja to was chyba nigdy nie nadrobię :/ tak to jest jak się na weekend wyjeżdża do teściów, a tam zero internetu ![]() ![]() Szalejecie z zakupami, ja prócz paru ciuszków i rożka nie mam nic :/ kołyskę będziemy mieli pożyczoną ![]() ![]() W niedziele byłam z mężem w GK w Krakowie jak zobaczyłam cenę sweterka ( rozm 56) w mother&care to szczena mi opadła ![]() ![]() ![]() Jutro wybieram się na kontrole do lekarza po odstawieniu duphastonu i chyba też ide z powrotem na L4. Mąż niedługo zaczyna wakacje więc będziemy mieli wspólne od kilku lat ![]() ![]() Pozdrowionka z Gór ![]()
#1222 |
Zakorzenienie
|
Ale ja wcale nie wiem, czy podgrzewacz do butelek jest niezbędny
![]()
#1223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tez mi wlosy staja deba jak widze ceny ubanek. Ostatnio chyba w Realu albo Auchan, widzialam fajny zestaw za 35zl: 2x body, czapeczka, kocyk, sliniak i takie cos jak kombinezonik. Wszystko z fajnej bawełny ![]()
![]() |
#1224 |
Zadomowienie
|
nie sądziłam, że taki problem macie z L4, ja już nic nie mówie,sama daje, raz tylko na początku poprosiłam. no ale to prywatnie to moze i dlatego.
#1225 |
Raczkowanie
|
Kod PHP:
![]() Dziewczyny ale Wy szalejecie z zakupami, a ja dosłownie ani jednej rzeczy jeszcze nie kupiłam, chociaż bardzo mnie kusi, ale poczekam do lipca to może już płeć poznamy ,to wtedy zacznę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze wystarczy poprosic? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie mogę się do gina dodzwonić, a chciałam podpytać o te skurcze... Coś mu chyba nagłego wypadło, bo kuzynka miała dziś do niego iść i wizytę odwołano, bo nagle się okazało, że dziś nie przyjmuje. Mam nadzieję, że nic mu się w rodzinie złego nie stało, bardzo go lubię... Jutro spróbuję zadzwonić.
Coś mnie dziś smyra w gardle i katar próbuje mi się zacząć... Zjem trochę czosnku do kolacji, może pomoże ![]() A, chciałam jeszcze napisać, że mój Tato dostał wyniki histopatologii i są optymistyczne ![]() ![]() ![]()
#1229 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1230 |
Zakorzenienie
|
kretencja widzę, ze mamy podobne podejście
![]() Ja też zamierzam kupić wiele rzeczy używanych i kupić rzeczy potrzebne dla nas ![]() Spokojnie mogę stwierdzić, ze zrezygnować można: z podgrzewacza, sterylizatora wanienki, przewijaka na łózko, ozdóbek, specjalnych żyrandoli dla dziecka, tony zabawek (tutaj zazwyczaj rodzina i znajomi chętnie dziecko obdarowują), bucików dla niemowlaka, kilku butelek (jeśli mama zamierza karmic piersią) leżaczka do wanny huśtawki leżaczka z bajerami typu wibracje (może być zwykły bez wibracji ![]() Osobiście wolę kupić wózek używany firmy, o której wiem, że produkuje dobre sprawdzone produkty niż firmy, która ma towar tańszy o wątpliwej jakości. ![]() ![]() Zamierzam kupić wózek, który nowy (cały zestaw kosztuje 400-500 funtów), a wiem, ze mogę taki zestaw kupić np. za połowę tej ceny ![]() kasiule ja robię listę na podstawie poprzednich doświadczeń z pierwszym maluszkiem ![]() O wadze mojej się nie wypowiadam, bo się normalnie boję zważyć ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.