Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-04-12, 19:21   #1201
iza_wiosenna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 917
GG do iza_wiosenna
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
widaæ ¿e orientujesz siê o co w tym wszystkim chodzi. postaraj siê tylko, ¿eby w ka¿dym posi³ku by³o bia³ko i jakie¶ warzywa i bêdzie okej. no i w miarê mo¿liwo¶ci unikaj przetworzonego jedzenia, na redukcji najlepsze jest to co naturalne.
dlaczego jednodniowy soczek out? chyba nie jest taki z³y...

tylko nnkt u Ewusi ma³o..

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 19:30   #1202
Becia012
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 169

Dzisiejsze Utrzymanie:

Cztery suszone ¶liwki na czczo.. zaparcia mnie mêcz±, oj mêcz±.. ; (
¦niadanie: Grahamka na pó³: 1/2 z mas³em, past± z makreli, ogórkiem i rze¿uch±, 1/2 z mas³em, szynk±, pomidorem, papryk± i chrzanem, jajko zapieczone w piekarniku w foremce pod oscypkiem.
¦niadanie2: 2 kromki grahama, zapieczone w tosterze z mas³em czosnkowym, sa³atka z tuñczykiem (sa³ata, pomidor, kukurydza, groszek, tuñczyk, sos z jogurtu), pó³ mango.
Obiad: 2 ga³ki ziemniaków z koperkiem, marchew na s³odko,
3 ma³e go³±bki.
Po: (deser?) Kubeczek jogurtu naturalnego z ³y¿k± kakao i kilkoma rodzynkami w czekoladzie.
Podwieczorek: Serek homogenizowany z migda³ami, wiórkami kokosowymi i migda³owym aromatem, kawa z mlekiem, grejpfrut, kilka chipsów bananowych.
Kolacja: Wiejski z ogórkiem, kukurydz±, groszkiem, pomidorem, kie³bas± i chrzanem, 2 kromki grahama z mas³em i rze¿uch±, jab³ko.

Mo¿e wpadnie jaki¶ kubek mleka..
Stary 2011-04-12, 19:32   #1203
Ewusiaw85
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 161

jak jestem w weekandy w domu to robie sama soki, ze swiezych owocow/warzyw, ale w pracy badz w autobusie latwiej jest wypic sok,niz zjesc owoc zwlaszcza ze mam z tym problem nie potrafie zjesc np jablka nie pokrojonego na talerzyku.Kiedys wogole nie jad³am i dlatego powoli je do³±czam do jad³ospisu.II sniadanie w pracy to zawsze jakas sa³atka z warzyw, taka prawdziwa samemu robiona w domu, a nie przetwprzona ze slepu-bo takich nie znosze bo chemia mi smierdza, i do I sniaania zawsze dodaje jakis owoc -oczywiscie na talerzyku moze sie kiedys nauczeWogole ja strasznie wolno jem-niestety i boje sie ¿e w pracy sie wkurza, bo wszytko tak wolno przerzuwam. No i kiedys jad³am duzo mniej ale powolutku dodaje...

a co do bia³ka do kazdego posi³ku to nie wiedzia³am i sie postaram, a jesli chodzi o zdrowe t³uszcze to do sa³atek dodaje oliwe z oliwek kropelke, orzeczy bakalie, s³onecznik tez dodaje do wiesniaka co jakis czas, ale czasem mi sie juz to po³±czenie nudzi. Kolacje s³ysza³am ze ma byc czysto bia³kowa, bo czasem jem ja zaraz przed snem ale czasem i z warzywami np dzi¶ by³ omlet 2 jajka +szpinak i przyprawy.
A mam pytanie o jajka ile mozna ich jesc ??no bo cholesterol itp??

A czemu ma³owarto¶ciowe??
Ewusiaw85 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 19:39   #1204
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Poka¿ wiadomo¶æ
dlaczego jednodniowy soczek out? chyba nie jest taki z³y...

tylko nnkt u Ewusi ma³o..
nigdzie nie napisa³a, ¿e jednodniowy

Cytat:
Napisane przez Ewusiaw85 Poka¿ wiadomo¶æ
jak jestem w weekandy w domu to robie sama soki, ze swiezych owocow/warzyw, ale w pracy badz w autobusie latwiej jest wypic sok,niz zjesc owoc zwlaszcza ze mam z tym problem nie potrafie zjesc np jablka nie pokrojonego na talerzyku.Kiedys wogole nie jad³am i dlatego powoli je do³±czam do jad³ospisu.II sniadanie w pracy to zawsze jakas sa³atka z warzyw, taka prawdziwa samemu robiona w domu, a nie przetwprzona ze slepu-bo takich nie znosze bo chemia mi smierdza, i do I sniaania zawsze dodaje jakis owoc -oczywiscie na talerzyku moze sie kiedys nauczeWogole ja strasznie wolno jem-niestety i boje sie ¿e w pracy sie wkurza, bo wszytko tak wolno przerzuwam. No i kiedys jad³am duzo mniej ale powolutku dodaje...

a co do bia³ka do kazdego posi³ku to nie wiedzia³am i sie postaram, a jesli chodzi o zdrowe t³uszcze to do sa³atek dodaje oliwe z oliwek kropelke, orzeczy bakalie, s³onecznik tez dodaje do wiesniaka co jakis czas, ale czasem mi sie juz to po³±czenie nudzi. Kolacje s³ysza³am ze ma byc czysto bia³kowa, bo czasem jem ja zaraz przed snem ale czasem i z warzywami np dzi¶ by³ omlet 2 jajka +szpinak i przyprawy.
A mam pytanie o jajka ile mozna ich jesc ??no bo cholesterol itp??

warzywa maj± tyle wêgli co kot nap³aka³. ;P
z tego co wiem to na jajka musz± uwa¿aæ osoby które maj± problemy z cholesterolem. jak u ciebie jest wszystko ok to mo¿esz je¶æ codziennie .

o co chodzi z tym:.

Cytat:
bo nie rozumiem
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 19:47   #1205
Ewusiaw85
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 161

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
o to, to, w³a¶nie to napisa³am, ale nie by³am pewna, dlatego zaznaczy³am, ¿e jedynie czyta³am.

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

za ma³o bia³ka, ma³o warto¶ciowo i w ogóle cienko. Je¶li 1,2,3 ¶niadanie jest w pracy, to postaraj sobie uszykowaæ co¶ po¿ywnego.

nie mam si³y pisaæ po raz kolejny co, wiêc mo¿e kto¶ zrobi to za mnie.
Albo przeczytasz pierwszy post i inne redukcyjne jad³ospisy?
hmm ¿e moje posi³ki ma³o warto¶ciowe i cienki. To ¿e ma³o bia³ka to juz wiem, i postaram sie daæ wiecej. A co do cholesterolu to dawno sie nie bada³am pod tym k±tem, ale jakis rok temu mia³am za wysoki w³asnie potas i troche cholesterol

a wogóle dziewczyny za³ama³am sie ostatnio, bo mam w pracy takie kolezanki chudzielce, które przez ca³y dzien jedza 2 kanapki ze zwyk³ego pieczywa i jak ja jem z nimi posi³ki takie jak napisa³am to mi pozniej mówia ¿e nie schudne bo okropnie duzo jem?? i juz sama nie wiem .. wiem¿e one nie maja na ten temat wiedzy.. zw³aszcza jak widze co jedza, ale zaczynammiec watpliwosci czy faktycznie nie jem za duco?

Edytowane przez Ewusiaw85
Czas edycji: 2011-04-12 o 19:50
Ewusiaw85 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 19:48   #1206
Nora_Grey
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 399

Cytat:
Wiesz jak dla mnie to jest co¶ pomiêdzy takim porz±dnym U a lekkim P, ale je¶li tyjesz to ok. Byle tylko ten proces nie trwa³ za d³ugo, bo tkwienie w tak niskiej wadze nie jest zbyt zdrowe.

Czy¿by stres przed egzaminami? ;P

My¶lê, ¿e tyjê.. ale ile to siê oka¿e za dwa dni
Taa, stres przed testami. I ju¿ sama nie wiem czy mam na jutro powtarzaæ..

P jak Patriotyzm (ta historia mnie dobi³a!)

¦: Dwie kromki ziarnistego z mas³em na pó³: z sa³at±, serem, pomidorem/ z sa³at±, szyn±, pomidorem (z bazyli±), Taki ogroooomny kubas s³odkiego kakao i równie ogroooomne jab³ko.

II¦: Ekler z czekolad±, gratka do picia.
trochê winogron

Ob: Miska roso³u z du¿± ilo¶ci± lanych klusek.
Jakie¶ 1/2h pó¼niej równie¿ bycze jab³ko (nie mam pojêcia sk±d mama wytrzasnê³a takie mutanty one maj± z 500g, jak nie wiêcej!)

P: Znów ogrooomny kubas bardzo s³odkiego, gor±cego kakao (przesadzi³am, ale musia³am siê rozgrzaæ, wraca³am z miasta na wie¶ w wichurê, cienko ubrana i ju¿ siê bojê, ¿e siê roz³o¿ê..) belriso waniliowe i pó³ mullera gracji kokosowej (nie zd±¿y³am doje¶æ, musia³am wyj¶æ)

K: Grahamka z mas³em na pó³: z serem i d. ilo¶ci± keczupu, z serem i pomidorem z bazyli±, berlinka z keczupem.

I proszê o cenê, ogólnie jestem pe³na, ale nie wiem czy nie wysz³o utrzymaniowo. Aaa i jest sens powtarzaæ? Za chwilê wykorkujê, jak mi dowal± z matma, to dziennikark± nie zostanê
Nora_Grey jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 19:49   #1207
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 036

Cytat:
Napisane przez Tynusia Poka¿ wiadomo¶æ
Smacznie ale 'ma³awo'
G³owa do góry bêdzie dobrze ja to czuje
Cytat:
Napisane przez cordellia Poka¿ wiadomo¶æ
malutko, mam wra¿enie, ¿e tak bez konkretów. ej, co siê dzieje?
jak pierwszy dzien testów? ¿ycze powodzenia jutro!
ma³o, bo stres mnie z¿era... mam nadziejê, ¿e nied³ugo wróci mi jakikolwiek apetyt, bo ostatnio z nim s³abo.
powiem tyle: gdybym mog³a to zamieni³abym nazwê z testu humanistycznego na test z zakresu wiedzy historycznej z klasy drugiej zupe³nie nie spodziewa³am siê czego¶ takiego...

dziêki, dziewczyny

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Poka¿ wiadomo¶æ
smacznie acz troszkê ma³o jak smakowa³o po³±czenie w owsiance?
+ jak human - bo mnie trochê zaskoczy³; oby jutro by³o ma³o fizyki...
hmm, owsianka w tym wydaniu trafia na listê moich ulubionych ¶niadaniowych opcji
posz³o pw

Edytowane przez poppy seed
Czas edycji: 2011-04-12 o 20:06
poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-04-12, 20:00   #1208
orosier
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 182

Cytat:
o tak, znam to, tylko wracam na w³asne, to jajka i twarogi, serki i warzywa to podstawa mojej diety okey, ale staraj siê jednak choæ trochê urozmaicaæ - rzuæ czasem jaki¶ omlet ( jest du¿o fajnych kombinacji ) albo sa³atki - z jajkami, kurczakiem, tuñczykiem, ciecierzyc±.
rozumiem, ja muszê co¶ zje¶æ przed wysi³kiem, bo bym pad³a na twarz - i dlatego pytam, bo ja z kolei gdzie¶ czyta³am, ¿e na czczo organizm z t³uszczem spala te¿ chêtnie miê¶nie - w³a¶nie z powodu "braku po¿ywienia".
a z mozzarell± to chodzi o to, ¿e nie jest liczona jako ¼ród³o bia³ka -
( kopiujê Ci z pierwszej strony. ) - ma stosunkowo sporo t³uszczu do zawarto¶ci bia³ka.

¬ród³a bia³ka: miêso, ryby, wêdliny, twarogi, sery (np. ¿ó³te), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, od¿ywki bia³kowe, nabia³ (mleko, ma¶lanki, jogurty – aczkolwiek maj± ma³± zawarto¶æ bia³ka).
- to juz sie pogubilam na biochemii mowili nam, ze wlasnie najlepiej po kawie na czczo. a juz myslallam ,ze chociaz to dobrze robie

- sery zolte sa zrodlem bialka a mozzzarella nie chyba nie zaszkodzi mi jezeli i tak w diecie mam malo tych tluszczu, co o tym sadzicie?
orosier jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:01   #1209
moja imaginacja
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 061

Cytat:
Napisane przez Nora_Grey Poka¿ wiadomo¶æ

My¶lê, ¿e tyjê.. ale ile to siê oka¿e za dwa dni
Taa, stres przed testami. I ju¿ sama nie wiem czy mam na jutro powtarzaæ..

P jak Patriotyzm (ta historia mnie dobi³a!)

¦: Dwie kromki ziarnistego z mas³em na pó³: z sa³at±, serem, pomidorem/ z sa³at±, szyn±, pomidorem (z bazyli±), Taki ogroooomny kubas s³odkiego kakao i równie ogroooomne jab³ko.

II¦: Ekler z czekolad±, gratka do picia.
trochê winogron

Ob: Miska roso³u z du¿± ilo¶ci± lanych klusek.
Jakie¶ 1/2h pó¼niej równie¿ bycze jab³ko (nie mam pojêcia sk±d mama wytrzasnê³a takie mutanty one maj± z 500g, jak nie wiêcej!)

P: Znów ogrooomny kubas bardzo s³odkiego, gor±cego kakao (przesadzi³am, ale musia³am siê rozgrzaæ, wraca³am z miasta na wie¶ w wichurê, cienko ubrana i ju¿ siê bojê, ¿e siê roz³o¿ê..) belriso waniliowe i pó³ mullera gracji kokosowej (nie zd±¿y³am doje¶æ, musia³am wyj¶æ)

K: Grahamka z mas³em na pó³: z serem i d. ilo¶ci± keczupu, z serem i pomidorem z bazyli±, berlinka z keczupem.

I proszê o cenê, ogólnie jestem pe³na, ale nie wiem czy nie wysz³o utrzymaniowo. Aaa i jest sens powtarzaæ? Za chwilê wykorkujê, jak mi dowal± z matma, to dziennikark± nie zostanê
ma³o czekolady :P
dzisiaj dzieñ czekolady, czekolada dobrze na stres wp³ywa, wiêcej jej wiêcej w te dni ...
powtórz sobie niewiele, ja choæ próbne to powtarzam bo mi odwala, ale za du¿o nie warto, bo jeszcze wiêkszy stres. Trzymam kciuki, i stawiam na to, ¿e matematyki nie bêdziecie mieli du¿o :P
moja imaginacja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:12   #1210
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez Ewusiaw85 Poka¿ wiadomo¶æ
hmm ¿e moje posi³ki ma³o warto¶ciowe i cienki. To ¿e ma³o bia³ka to juz wiem, i postaram sie daæ wiecej. A co do cholesterolu to dawno sie nie bada³am pod tym k±tem, ale jakis rok temu mia³am za wysoki w³asnie potas i troche cholesterol

a wogóle dziewczyny za³ama³am sie ostatnio, bo mam w pracy takie kolezanki chudzielce, które przez ca³y dzien jedza 2 kanapki ze zwyk³ego pieczywa i jak ja jem z nimi posi³ki takie jak napisa³am to mi pozniej mówia ¿e nie schudne bo okropnie duzo jem?? i juz sama nie wiem .. wiem¿e one nie maja na ten temat wiedzy.. zw³aszcza jak widze co jedza, ale zaczynammiec watpliwosci czy faktycznie nie jem za duco?
chodzi³o mi tylko o to, ¿e to by³ sam serek bez niczego, sam serek wiejski, sama marchewka. oceni³am pod wzglêdem dobrej, urozmaiconej r, dlatego w moim odczuciu jest to ma³o warto¶ciowe.
nie s³uchaj innych, aby schudn±æ nale¿y jest w rozs±dnych ilo¶ciach, wa¿ne jest te¿ to, co siê je. i nie jesz, jesz ma³o, naprawdê.

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Cytat:
Napisane przez orosier Poka¿ wiadomo¶æ
- to juz sie pogubilam na biochemii mowili nam, ze wlasnie najlepiej po kawie na czczo. a juz myslallam ,ze chociaz to dobrze robie

- sery zolte sa zrodlem bialka a mozzzarella nie chyba nie zaszkodzi mi jezeli i tak w diecie mam malo tych tluszczu, co o tym sadzicie?
kochana, nie zaszkodzi, chodzi³o mi o to, aby¶ oprócz tej mozzarelli doda³a jeszcze jakie¶ bia³ko, bo sama to za ma³o, o.
ja nie æwiczê na czczo, bo jak mówi³am, padam. my¶lê, ¿e ma³a kanapeczka, jab³ko przed wysi³kiem jest mimo wszystko okey.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:15   #1211
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

no dok³adnie. przepraszam bardzo, ale nieraz s³ysza³am ¿e ja du¿o jem . trzeba to olaæ bo mo¿na siê wpêdziæ w poczucie winy a tu ju¿ blisko do ED. sugerowanie siê opiniami innych jest zgubne ^^.

na redukcji poprostu podstaw± jest zdrowe jedzenie, które si³± rzeczy ma mniej kalori, wiêc ¿eby dobiæ do pewnego poziomu je siê czêsto wiêcej ni¿ przed diet±.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-12, 20:17   #1212
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Poka¿ wiadomo¶æ
kurde mam ju¿ do¶æ tego odchudzania no.
Nie czujê siê za gruba. zacznê æwiczyæ, nie bêdê sie stresowaæ, to mi waga zajedzie kurde no.... (mam nadzieje )
Ju¿ od 4dni olewam tê eRkê..wstajê rano i mam jad³o zaplanowane ,ale potem i tak nic z tego nie wychodzi poza ¶niadaniem i II¶n. potem ju¿ leci to na co mam ochotê i nie przyty³am chyba, zreszt± nie wa¿ne nie obchoidzi mnie to. niech sobie inni mówi± co chc± bmi 22.6 to nie ¿aden koszmar.
Ja ju¿ wywalczy³am sobie zdrowie, skoro dopiero przy tej wadze mam okres, nie jest mi zimno, czujê siê dobrze to tak widocznie mam wygl±daæ i nie bêdê tego zmienia³a o.

Sorki za ota wiem ¿e to nie³adnie ale jako¶ mi lepiej
Tak¿e lekkie U trochê R
woda z cytyn± i miodem&4suszone ¶liwki zalane na noc wrz±tkiem
I.placuszki (4³ p³, 2³ otr±b, jajo,cynamon, jab³ko) serek homo 135g (+s³odzik i aromat)
II.grejpfruit, mieseczka zabielanej zupki kalafiorowej-duu¿o kalafiora oraz koperkiem, dwie kromeczki ¶wie¿ego pszenno-¿ytniego (znalaz³ siê czas) kostka czeko mlecznej, inka pó³ na pó³ z mlekiem
III.przed-du¿a gar¶æ orzeszków ziemnych solonych, (bo siê makaron d³uuuuugo gotowa³) ok 60g makaronu razowego lubelli z puszk± tunaka w/s/w+sok pomidorowy,bazylia,czasne k,jogurt nat i sporo pokruszonego na wierzch&zapieczonego twarogu. ca³y zielony ogórek ze szczypiorem i jogurtem
znów inka pó³ na pó³ z mlekiem i kilka ³y¿ek nulelli wyjadanych bezczelnie za s³oik
IV.serek wiejski 200g znów ogórek,szczypior i pomidorek

I jak? liczê badziej na r, ale dla komfortu psyhicznego nie ³±dujê siê w ostre zasady... mam nadzieje ¿e jednak" co¶ zejdzie"
po kolacjii wpad³ du¿y kawa³ cammemberta (prawdziwego z Francjii)
kikla plastrów wêdliny drobiowej, oraz spora miseczka orzeszków ziemnych (ponad 100g)
I jak? du¿awo,ale chyba tyle potrzebowa³am...

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:17   #1213
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
no dok³adnie. przepraszam bardzo, ale nieraz s³ysza³am ¿e ja du¿o jem . trzeba to olaæ bo mo¿na siê wpêdziæ w poczucie winy a tu ju¿ blisko do ED. sugerowanie siê opiniami innych jest zgubne ^^.

na redukcji poprostu podstaw± jest zdrowe jedzenie, które si³± rzeczy ma mniej kalori, wiêc ¿eby dobiæ do pewnego poziomu je siê czêsto wiêcej ni¿ przed diet±.
W ¿±dnym wypadku nie jesz du¿o komentarze takich osób s± durne.
No ale co poradziæ zawsze siê znajd± takie 'm³otki'

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:24   #1214
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

Cytat:
Napisane przez Tynusia Poka¿ wiadomo¶æ
W ¿±dnym wypadku nie jesz du¿o komentarze takich osób s± durne.
No ale co poradziæ zawsze siê znajd± takie 'm³otki'
najgorsze to przejmowaæ siê opinia jaki¶ "¿yczliwych"
Jesz ile potrzebujesz,proste a im nic do tego
Zreszt±..popatrz na inne jad³ospisy, albo na mój z ostatnich 4dni to jest du¿o, ja ju¿ naprawdê zlewam na opiniê osób które nie maj± o zdrowym od¿ywianiu zielonego pojêcia. Wam te¿ radzê
Umiesz liczyæ,licz na siebie. nie patrz na innych. Oo.

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:29   #1215
tomalinka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 123

Ju¿ dawno nie wstawia³am swojego jad³ospisu. A ostatnio jako¶ znowu jem ma³o redukcyjnie (jak ja kocham chipsy, s³odycze, fast foody, alkohol..;p). Mój zdrowy rozs±dek gdzie¶ znikn±³ przez ostatni miesi±c..
Wrzucam moj± dzisiejsz± R-kê. To chyba dla mnie najlepsza motywacja

¦niadanie: p³atki owsiane 4³y¿ki z gar¶ci± s³onecznika i truskawkami zalane mlekiem 2%
II ¶niadanie: bu³ka wieloziarnista z szynk± chudziutk± i ogórkiem zielonym; ogromne jab³ko
przêkaska: serek homo, marchewka
w miêdzyczasie wpad³a gar¶æ orzechów
obiadokolacja: kurczak sma¿ony na oliwie z papryk±, cebulk±, marchewk±, selerem i do tego 1/3 woreczka kaszy jêczmiennej

Wiem ¿e dzisiaj brakuje jednego posi³ku ale bardzo pó¼no jad³am obiad i jako¶ tak wysz³o...

Oceni ktos?
tomalinka jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-12, 20:31   #1216
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Dzisiejsze Peee (pt.: czuje siê jak ca³a lodówka )

¦niadanie - owsianka (4 ³y¿ki p³atków owsianych + 1/2 szklanki mleka + 2 ³y¿ki p³atków migda³owych + 4 du¿e truskawki + ³y¿ka otêbów granulowanych jab³kowych ) + herbata zielona
II ¦niadanie - 2 kromki chleba graham (sk³adane - kanapka), z margaryn±, polêdwic± z kurczaka, sa³at±, rzodkiewk±
III ¦niadanie - batonik musli malinowy + jab³ko
Obiad - micha (3 nabierki do zupy) zupy warzywnej z ziemniakami + pier¶ kurczaka (duu¿a) zapiekana z serem zó³tym w piekarniku + du¿y ziemniak z sosem + BiG marchewka + big ogórek kiszony
Podwieczorek - serek wiejski (200g) z wkrojonym bananem
Kolacja - – 2 duuu¿e kromki ciemnego chleba, na pó³ 3 po³owy z mas³em, sa³at± i szynk± drobiow±, a jedna z mas³em sa³ata i serem ¿ó³tym + pomidor + rzodkiewka + herbata zielona grejpfrutowa )

I jak to wygl±da ?? Pokusi siê ktos o ocenke ??
Stary 2011-04-12, 20:38   #1217
kinkong
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

Cytat:
Napisane przez tomalinka Poka¿ wiadomo¶æ
Ju¿ dawno nie wstawia³am swojego jad³ospisu. A ostatnio jako¶ znowu jem ma³o redukcyjnie (jak ja kocham chipsy, s³odycze, fast foody, alkohol..;p). Mój zdrowy rozs±dek gdzie¶ znikn±³ przez ostatni miesi±c..
Wrzucam moj± dzisiejsz± R-kê. To chyba dla mnie najlepsza motywacja

¦niadanie: p³atki owsiane 4³y¿ki z gar¶ci± s³onecznika i truskawkami zalane mlekiem 2%
II ¶niadanie: bu³ka wieloziarnista z szynk± chudziutk± i ogórkiem zielonym; ogromne jab³ko
przêkaska: serek homo, marchewka
w miêdzyczasie wpad³a gar¶æ orzechów
obiadokolacja: kurczak sma¿ony na oliwie z papryk±, cebulk±, marchewk±, selerem i do tego 1/3 woreczka kaszy jêczmiennej

Wiem ¿e dzisiaj brakuje jednego posi³ku ale bardzo pó¼no jad³am obiad i jako¶ tak wysz³o...

Oceni ktos?
pycha, mnie siê podoba, dobrze, ¿e mimo pó¼nego powrotu uda³o Ci siê zje¶æ co¶ na ciep³o masz piêkny avatar trochê mi Nigellê przypomina, kto to w³a¶ciwie jest?
kinkong jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:45   #1218
tomalinka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 123

Cytat:
Napisane przez kinkong Poka¿ wiadomo¶æ
pycha, mnie siê podoba, dobrze, ¿e mimo pó¼nego powrotu uda³o Ci siê zje¶æ co¶ na ciep³o masz piêkny avatar trochê mi Nigellê przypomina, kto to w³a¶ciwie jest?
To jest Anne Hathaway. Ale rzeczywi¶cie chyba u¶miech maj± podobny
Dziêki za ocenkê .
tomalinka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:50   #1219
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:
Napisane przez Agashia Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze Peee (pt.: czuje siê jak ca³a lodówka )

¦niadanie - owsianka (4 ³y¿ki p³atków owsianych + 1/2 szklanki mleka + 2 ³y¿ki p³atków migda³owych + 4 du¿e truskawki + ³y¿ka otêbów granulowanych jab³kowych ) + herbata zielona trochê ma³a ta owsianka. da³abym wiêcej p³atków, wiêcej mleka i trochê wiêcej truskawek + ew. bakalie czy co¶
II ¦niadanie - 2 kromki chleba graham (sk³adane - kanapka), z margaryn±, polêdwic± z kurczaka, sa³at±, rzodkiewk± zdecydowanie za ma³o. doda³abym owoc i co¶ jeszcze, np. jogurt/serek
III ¦niadanie - batonik musli malinowy + jab³ko te¿ za ma³o. powinna wpa¶æ jeszcze kanapka albo np. dro¿d¿ówka
Obiad - micha (3 nabierki do zupy) zupy warzywnej z ziemniakami + pier¶ kurczaka (duu¿a) zapiekana z serem zó³tym w piekarniku + du¿y ziemniak z sosem + BiG marchewka + big ogórek kiszony da³abym wiêcej ziemniaków, ale poza tym ³adnie, fajnie, ¿e s± dwa dania
Podwieczorek - serek wiejski (200g) z wkrojonym bananem do serka wiejskiego mog³a¶ jeszcze dodaæ co¶, np. miód i koniecznie NNKT. orzechy bardzo by tu pasowa³y i do tego mo¿e jeszcze np. kromka chleba z mas³em orzechowym?
Kolacja - – 2 duuu¿e kromki ciemnego chleba, na pó³ 3 po³owy z mas³em, sa³at± i szynk± drobiow±, a jedna z mas³em sa³ata i serem ¿ó³tym + pomidor + rzodkiewka + herbata zielona grejpfrutowa ) je¿eli kromki naprawdê du¿e to mo¿e byæ

I jak to wygl±da ?? Pokusi siê ktos o ocenke ??
jw.
generalnie ma³o, ale lepiej, ni¿ by³o wcze¶niej
dosypa³abym wiêcej NNKT
i mo¿e herbaty/kawy/zbo¿ówki/kakao? mo¿na dodaæ cukru, mleka i ju¿ s± dodatkowe kcal

Moje dzisiejsze Utrzymanie

¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków, szklanka mleka 2%) z serkiem wiejskim (200 g), tartym jab³kiem, cynamonem, suszonymi morelami i figami, pistacjami i rodzynkami; zbo¿ówka z mlekiem i miodem

II ¶niadanie: 2 du¿e kromki domowego chleba ¿ytniego z mas³em, sa³at±, szynk± parmeñsk± i grillowan± papryk±/mas³em, sa³at±, serem ple¶niowym, miodem i orzechami w³oskimi; jab³ko; herbata z konfitur± cytrynow±

Obiad: leczo z warzyw i cielêciny; pó³ woreczka br±zowego ry¿u; sa³atka (miks sa³at, papryka, pomidor, czerwona cebula, ogórek, przyprawy, oliwa z oliwek); ¶wie¿o wyci¶niêty sok marchewkowy

zbo¿ówka z mlekiem i miodem; kostka Milki wafer

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny (250 g) z miodem, nerkowcami i wkrojon± gruszk±; princessa orzechowa; herbata malinowa

Kolacja: omlet z m±ki pszennej pe³noziarnistej z papryk±, pieczarkami, szynk± drobiow±, serem ¿ó³tym, szczypiorkiem i polany ketchupem; herbata miêtowa

+ 2l wody
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:59   #1220
Nora_Grey
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 399

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Poka¿ wiadomo¶æ
ma³o czekolady :P
dzisiaj dzieñ czekolady, czekolada dobrze na stres wp³ywa, wiêcej jej wiêcej w te dni ...
powtórz sobie niewiele, ja choæ próbne to powtarzam bo mi odwala, ale za du¿o nie warto, bo jeszcze wiêkszy stres. Trzymam kciuki, i stawiam na to, ¿e matematyki nie bêdziecie mieli du¿o :P

Na próbne nie powtarza³am NIC i posz³o mi zar±bi¶cie ;d a teraz powtarza³am sobie trochê i kurcze czujê, ¿e wszystko zawali³am. No ale nic. Dam radê.. Aaaa nie dziêkujê!
Jutro siê postaram o czekoladê ;d Ale ju¿ jutro stresu w sumie nie bêdzie. ;p
Oby tak by³o z t± matm±! No chyba, ¿e jakie¶ proste zadania. Byle nie by³o fizyki i chemii jaaasne i najlepiej ¿eby nie by³o jeszcze gegry i biologii
Nora_Grey jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 21:42   #1221
Maggie_90
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 306

Lu¼ne i zabiegane, studenckie R- ju¿ chyba z rok nic nie wkleja³am

1. Owsianka z 4 ³y¿ek, otrêbami pszennymi, gruszk±, cynamonem, twarogiem (75g???), mlekiem (pó³ fili¿anki?), ³y¿eczk± gorzkiego kakao, s³odzikiem; kawa z mlekiem

2. obwarzanek pikantny

3. bu³ka grahamka z polêdwic± sopock±, plastrem sera light z tostera, du¿o ketchupu, 3-4 rzodkiewki, pó³ pomidora, ze 2-3 ³y¿ki surówki z bia³ej kapusty ze s³oika, li¶æ sa³aty, jajko na twardo; szklanka soku ¿urawinowego bez cukru.

4. grapefruit, homo naturalny z gorzkim kakao i s³odzikiem, 8-10 ¶liwek suszonych, 2 ³y¿ki p³atków migda³ów. Kawa z mlekiem.

5. kawa³ek twarogu, 2 plastry polêdwicy sopockiej, 3 rzodkiewki, 2 li¶cie kapusty pekiñskiej, kawa³ek ³ososia w sosie pomidorowym z puszki

Wiem, ¿e niespecjalnie jako¶ciowo i ilo¶ciowo, ju¿ nie pamiêtam kiedy stara³am siê zapamiêtaæ, co zjad³am w ci±gu dnia

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-12, 22:35   #1222
beataj86
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 56

nie zapisa³am to R

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

Cytat:
Ale co to jest? r / u ?

r
beataj86 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-13, 06:13   #1223
AlekzFragile
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 108

Mojeee Uuuu. Dawno nie wstawia³am

I. owsianka( 4³. p³atków, otrêby ¿ytnie, cynamon, mleko 2%) z truskawkami i ciemnym winogronem; zielona herbata
II. bu³ka ciemna ze s³onecznikiem, z mas³em, kie³kami rzodkiewki, pieczon± piersi± z kurczaka, ogórkiem i pomidorem; jab³ko
III. ziemniaki, kotlet w cie¶cie z karkówki, sos jarzynowy, surówka z pomidora, rzodkiewki, sa³aty, natki i jogurta greckiego
IV. 3 kromki chleba domowego z sezamem :
- 2x z mas³em, serem ¿ó³tym, pomidorem, górkiem i rzodkiewk±
- z paprykarzem ³ososiowym i warzywami jw.
miseczka fistaszków w ³upinach i herbata z sokiem malinowym

i jak ??

---------- Dopisano o 07:13 ---------- Poprzedni post napisano o 07:10 ----------

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ

Moje dzisiejsze Utrzymanie

¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków, szklanka mleka 2%) z serkiem wiejskim (200 g), tartym jab³kiem, cynamonem, suszonymi morelami i figami, pistacjami i rodzynkami; zbo¿ówka z mlekiem i miodem, muszê wypróbowaæ owsianki z morelami i figami, chocia¿ dla mnie morele s± jakie¶ gorzkie, no i ciekawki mnie ta zbo¿ówka

II ¶niadanie: 2 du¿e kromki domowego chleba ¿ytniego z mas³em, sa³at±, szynk± parmeñsk± i grillowan± papryk±/mas³em, sa³at±, serem ple¶niowym, miodem i orzechami w³oskimi; jab³ko; herbata z konfitur± cytrynow±

Obiad: leczo z warzyw i cielêciny; pó³ woreczka br±zowego ry¿u; sa³atka (miks sa³at, papryka, pomidor, czerwona cebula, ogórek, przyprawy, oliwa z oliwek); ¶wie¿o wyci¶niêty sok marchewkowy, dawno ju¿ nie jad³am ry¿u muszê co¶ wykombinowaæ

zbo¿ówka z mlekiem i miodem; kostka Milki wafer

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny (250 g) z miodem, nerkowcami i wkrojon± gruszk±; princessa orzechowa; herbata malinowa, orzechowa jest najlepsza

Kolacja: omlet z m±ki pszennej pe³noziarnistej z papryk±, pieczarkami, szynk± drobiow±, serem ¿ó³tym, szczypiorkiem i polany ketchupem; herbata miêtowa

+ 2l wody
Jak zwykle wzorowo
Stary 2011-04-13, 06:27   #1224
orosier
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 182

Srodowa R-ka

SnI: owsianka( 4 ³ pl owsianych gorskich, 1 ³ otrab pszennych, pol gruszki, cynamonm, szkl mleka 0,5%)

SnII: pol gruszki

SnIII: salatka(ogorek kiszony,ogorek zwykly,pomidor, salata lodowa, rzodkiewka, papryka, 1/4 kulki mozzarelli- ostatni raz poporstu nie chce juz jej wyrzucac)

Ob: 4 lyzki nieugotwanej kaszy gryczanej prazonej, gulasz( bez olej, z fura warzyw przeroznych, udziec z indyka)

Pod: serek homo naturalny z 2 orzechami wloskimi

Kol: mozzarella w plastrach z pomidorem i swieza bazylia

+ 30 min ciwczen wzmacniajacych pomiedzy podwieczorkiem a kolacja. Jak to sie dzisiaj trzyma?
orosier jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-13, 07:16   #1225
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

Cze¶æ Dzisiejsza R - jako¶ tak ³atwiej siê jej trzymam jak j± tu zapodam

1. Owsianka 4 ³ z serkiem homo 180g, gar¶æ rodzynek, d¿em niskos³odzony

2 Serek wiejski + gar¶æ migda³ów, + mandarynka

3. Pomidor + 3 ma³e krokiety z miêsem

4 ry¿ br±zowy + gotowany filet

trening si³owy/ bie¿nia

5 reszta ry¿u + filet

6. pó³ wêdzonej makreli

nudno i smutno ale dzi¶ trening....

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-13, 08:01   #1226
Zelka_07
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 424

dzisiejsza R

¦: jajecznica z 2 jajców z wêdlink± na odrobinie mas³a, pó³ grahamki z twarogiem i plasterkiem schabu, ogórki szczypiorek
ok godz æwiczeñ
2¶: pó³ bu³ki grahamki z chud± wêdlink±, jagodowa activia (wiem ¿e be ale sie wala po lodówce i nie ma chêtnych ) jakies warzywka do tego
o: warzywa na patelnie pó³ puszki tuñczyka wsw
p: orzechy, pestki dyni
k: wie¶niak z warzywkiem
pewnie wpadnie co¶ do pochrupania typu marchewka

do tego woda, 2 kawy, herbata czerwona i zio³owa

u¶miecham sie po ocenke

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Cytat:
Napisane przez orchidea24 Poka¿ wiadomo¶æ

trening si³owy/ bie¿nia

5 reszta ry¿u + filet

6. pó³ wêdzonej makreli

mniam jak dla mnie super
te¿ musze bardziej urozmaiciæ jad³ospis, mo¿e jutro ta makrela na kolacje
mnie te¿ mobilizuje wklejanie jad³ospisów
Stary 2011-04-13, 08:04   #1227
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 773

Cytat:

trening si³owy/ bie¿nia

5 reszta ry¿u + filet

6. pó³ wêdzonej makreli

bardzo mi siê podoba-posi³ki oko³otreningowe s±,super dodaj 1/2 banana od razu po si³ce a pó¼niej, w domu ju¿ zjedz normalny posi³ek -ytrzeba uzupe³niæ glukozê-przyspiesza to spalanie tk t³uszczowej

wrzucam moje R/U na dzi¶:

I¶:micha kaszy jaglanej z bieluchem z jab³kiem pra¿onym i cynamonem + ³ych abr±zowego cukru

II¶: wie¶niak rzodkiewki papryka + grachamka

przegryzka: jab³ko/orzeszki/sok marchwiowy jednodniowy

O: Indyk z makaronem z m±ki durum z warzywami ( 100g miêcha, makaronu z 60)

K: Jaja na twardo, 1/2 makreli, troche pomidora

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 08:23   #1228
migotka1010
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 456
GG do migotka1010

Cytat:
Napisane przez orosier Poka¿ wiadomo¶æ
Srodowa R-ka

SnI: owsianka( 4 ³ pl owsianych gorskich, 1 ³ otrab pszennych, pol gruszki, cynamonm, szkl mleka 0,5%)

SnII: pol gruszki

SnIII: salatka(ogorek kiszony,ogorek zwykly,pomidor, salata lodowa, rzodkiewka, papryka, 1/4 kulki mozzarelli- ostatni raz poporstu nie chce juz jej wyrzucac)

Ob: 4 lyzki nieugotwanej kaszy gryczanej prazonej, gulasz( bez olej, z fura warzyw przeroznych, udziec z indyka) z ciekawosci zapytam, jak ty robisz ta kasze?

Pod: serek homo naturalny z 2 orzechami wloskimi

Kol: mozzarella w plastrach z pomidorem i swieza bazylia

+ 30 min ciwczen wzmacniajacych pomiedzy podwieczorkiem a kolacja. Jak to sie dzisiaj trzyma?
zwykla ciekawosc

[...] i ¶lubujesz mi u¶miech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnê [...]

Od jutra siê uczê!
migotka1010 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-13, 08:27   #1229
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

dziêkujê

hihi jak wklejê tu jad³ospis to pe³na mobilizacja i realizacja planu

Zelka_07

Polnymak

co do banana hmm no w³a¶nie ja my¶la³am ¿e przy redukcji to go lepiej eliminowaæ.. ¿e go trzeba daæ tylko przy nabieraniu masy, rze¼bie...no to teraz zw±tpi³am... powa¿nie tak jest?

Twoje ¶niadanie jak zwykle boskie... muszê kiedy¶ spróbowaæ tej kaszy jaglanej ale jako¶ tak malutko tego jedzonka masz dzi¶...

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-13, 09:13   #1230
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 773

Cytat:
dziêkujê

hihi jak wklejê tu jad³ospis to pe³na mobilizacja i realizacja planu

Zelka_07

Polnymak
co do banana hmm no w³a¶nie ja my¶la³am ¿e przy redukcji to go lepiej eliminowaæ.. ¿e go trzeba daæ tylko przy nabieraniu masy, rze¼bie...no to teraz zw±tpi³am... powa¿nie tak jest?

Twoje ¶niadanie jak zwykle boskie... muszê kiedy¶ spróbowaæ tej kaszy jaglanej ale jako¶ tak malutko tego jedzonka masz dzi¶...
nie mam teraz czasu szukaæ rzetelnych info, ale tak to udowodnione, ¿e po treningu si³owym uzyskuje siê lepsze efekty redukcujne uzupe³niaj±c poziom glukozy poprzez zjedzenie cukrów- banan, afle ry¿owe, kisiel- co lubisz

ma³o? hmm jest to lekkie r ->u, hmm gdzie dodaæ w takim razie?
jest zmiana na obiad bêdzie pe³noziarnista pizza z kurczakiem warzywami pomidorami z puszki i mozarella

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.