![]() |
#1201 |
Raczkowanie
|
Dot.: gdzie znajde w Krakowie?
Hej dziewczyny
![]() ![]() Przede wszystkim czy mogłybyście napisać, gdzie można na Starym Mieście i Kazimierzu dobrze i w miarę tanio zjeść? najlepiej tak do 15-20 zł za obiad (mogą być zarówno restauracje, jak i jakieś pierogarnie, lunch-bary itp.). Bo jak sama przeglądam strony różnych lokali, to nie wiem, czy to kwestia lokalizacji, czy ogólnie ceny w Krakowie są tak wysokie, że włos się jeży na głowie ![]() ![]() I druga sprawa, możecie polecić jakieś fajne knajpki, puby, też w okolicach centrum/rynku, gdzie można miło spędzić czas? i gdzie ceny również będą w miarę przystępne? Z góry dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1202 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() W okolicach centrum można zjeść w rozsądnej cenie w: Botanice na Brackiej, na starym rynku w Cyklopie, obok jest jakaś vegeknajpka. Na rogu Piłsudskiego jest bar Różowy Słoń, można kupić tani zestaw obiadowy, ale to taki bar studencki bardziej. Są naleśnikarnie i bary mleczne na ul. Grodzkiej. Trochę dalej od centrum, na mogilskim, jest Metropolitana - trochę droższa, ale i tak w 25zł się zmieścisz. Na krupniczej jest np. Vega. Na Sławkowskiej są pierogarnie i taka prlowska trochę knajpa u Filipianek (chociaż jej w sumie nie polecam, no ale na szybki obiad jest ok). No i wszechobecne kebabiarnie ![]() Co do knajp - w okolicach rynku raczej wszędzie ceny są podobne, nie wiem, czy dla Ciebie 7-9zł za piwo to dużo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tylko zastanawiam się, czy wszystkie te restauracje będą otwarte 3 maja, ten studencki pewnie nie... A co do pubów i knajp to domyślam się, że wokół rynku jest ich pełno, tylko chodzi mi o jakieś z fajnym klimatem, wystrojem, muzyką itp. Takie, gdzie mozna poczuć atmosferę miasta albo dawny klimat cyganerii artystycznej ![]() ![]() Edytowane przez Selene _ Czas edycji: 2013-04-28 o 22:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1204 | |
Pani Buka
|
Cytat:
![]() z obiadów w przyzwoitej cenie polecam jeszcze Smakołyki (ul. Straszewskiego) oraz Korek Eco Resto Bar (ul. Czysta). mają standardowe dania obiadowe (jakieś mięso+ziemniaki+surówki, zupy, pierogi, sałatki) i zjesz sensowną porcję za 12-17zł.
![]() |
#1205 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dobre jedzenie w przyzwoitych cenach jest też w Koko na ul Gołębiej
![]()
Edytowane przez ~Veronique Czas edycji: 2013-04-28 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Copyraptor
|
Zamknęli Słonia? O nie!
![]() Hm, mam wrażenie, że klimat dawnego Krakowa łatwiej poczuć na Kazimierzu, niż w okolicach Rynku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1208 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1209 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale własnie sprawdziłam pogodę i prognozy nie są zbyt optymistyczne, z tego co widzę zapowiadają nawet deszcze i burze, jestem niepocieszona, ehh ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1210 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie nie istnieje coś takiego jak "krakowski klimat"
![]() Fajny klimat do spędzania wolnego czasu, posiedzenia w knajpce, zjedzenia czegoś jest na Kazimierzu. Na Rynku to tylko jedynie Cafe Botanika mi przychodzi do głowy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1211 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast czy to też jest 'krakowski klimat'? Szczerze mówiąc ciężko znaleźć coś takiego, bo dla mnie też nie ma czegoś takiego jak KRAKOWSKI klimat. Są po prostu mniej i bardziej klimatyczne knajpki. Klimatyczne, nie znaczy typowo 'krakowskie' (bo co to w ogóle znaczy?) Botanika jest bardzo klimatyczna, fajna, mają smaczne jedzenie, pyszne kawy i soki ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1212 | |
Zakorzenienie
|
własnie ja też nie znam pojęcia "krakowski klimat" i nie wiem o co chodzi
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1213 |
Zakorzenienie
|
Chyba, że chodzi o to, że ktoś się naczytał książek, które pisarze tworzyli siedząc w krakowskich knajpkach, delektując się kawą itd
![]() Ale to już nie te czasy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Zadomowienie
|
ja bym szukala w realu/auchuan, swojego czasu jak robilam zaopatrzenuiie na tego typu rzeczy to kupowalam je w jednym z tych sklepow (dawno to bylo wiec nie pamietam w ktorym) i samych lyzek drewnianych mieli spory wybor
#1215 |
Zakorzenienie
|
Tanio można tez zjeść w "bordo" na gołębia, płacisz 15 zł za dwudaniowy obiad i do tego jeszcze masz mały kawałek sernika. Ale w sumie nie zawsze obiady mi tam smakują...
A na rogi Piłsudskiego otworzyli teraz "Niebo w gębie" Po napisach na szybach ceny przystępne i mam zamiar też się niedługo tam wybrać ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1216 |
Rozeznanie
|
mam kilka pytan:
polecicie może jakieś fajne miejsce na śniadanie? w centrum Krakowa. Co można robić w Krakowie od 1 w nocy do ok. 12? ( poza śniadaniem właśnie ![]() kiedyś byłam w knajpce (restauracji?) gdzieś bardzo blisko Wawelu. Pamietam, że lokal był dość spory, a jak na takie miejsce cena rewelacyjna. I sczególnie zachwalano golonkę ;D czy może wie ktoś o jakie miejsce mi chodzi? bardzo chcialabym tam pojsc ponownie ile czasu trzeba przeznaczyc na dojazd na lotnisko z centrum? ( ile wychodzi najdluzej, kiedy są najwieksze korki?) z góry bardzo dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do śniadań: rzadko mi się takowe zdarza jeść na mieście, ale jeśli już to zazwyczaj trzymam się Charlotty na placu Szczepańskim. Nie uważam, go za jakieś cudo, ale latem o siódmej rano lubię tam coś zjeść i się rozleniwić o poranku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są też autobusy mpk ale z nimi ciężko określić ile będziesz jechać. Jak ostatnio pytałam kierowcy to mówił że różnie sie jedzie czasami 40 minut czasami godzinę a czasami jeszcze dłużej. Więc jak się nie ma czasu to myślę że lepiej dopłacić te kilka zł i się nie stresować, że można się spóźnić. Co robić w Krk od 1 w nocy? No pewnie chodzić po knajpach i barach, polecam wszystkie pijalni bądź na szewskiej, na Tomasza lub Banialuka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1219 | ||
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
Selene _
Również polecam Cafe Botanica ![]() ![]() Polecam jeszcze Krakowską Manufakturę Czekolady, mój post o niej tutaj. Zabrałam tam ostatnio koleżankę z innego miasta i była zauroczona. Powiedziała, że nigdy nie była w tak klimatycznym miejscu i musi tu przywieźć chłopaka i rodziców ![]() ![]()
Edytowane przez WrednaMyszka Czas edycji: 2013-04-29 o 09:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Rozeznanie
|
bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1223 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdybyście byli na Kazimierzu to polecam Alchemię albo Singera. Ewentualnie Mleczarnia, z cudownym ogródkiem.
![]() |
#1225 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Przypuszczam, że chodzi ci generalnie o tzw lokale galicyjskie? Czy też, jak ja je nazywam, bród, smród i bohema? ![]() Jeśli chodzi o dobre, tanie jedzenie, to polecam wspomnianą już Gospodę Koko - dwudaniowy obiad za 14 zł, dużo opcji do wyboru. Można wpaść do Via Otta na Alejach - między 12 a 16 mają -50% na makarony i pizze, więc do 20 zł spokojnie coś zjecie. Chimera na Św. Anny - cudowny bar sałatkowy w podwórzu kamienicy, zestaw 4 sałatek (można podmienić na ciepłe dania wege) za 12 zł bodaj. Mój typ: Alebriche, ul. Karmelicka. Żarcie meksykańskie od meksykańskiej rodziny, pyszne, świeże i przyjazne dla portfela, jak na krakowskie warunki. Z knajpek do posiedzenia nie polecam Botaniki - mają fatalną obsługę, jeszcze mi sie nie zdarzyło tam wybrać, żeby wszystko było ok. A to zapomną o napojach do posiłku, a to nie wiedzą, czego zabrakło i 3 razy proszą o wybór innego piwa, a rachunku doprosić się nie sposób. Fajny jest Tygiel na Senackiej - boczna uliczka, można usiąść w ogródku, jeśli nie możesz pić alko, to mają bardzo szeroki wybór koktaili i smoothies. Wieczorem można wybrać się do Pod Papugami - jeden z pubów irlandzkich, ale ciut mniej okupowany niż inne (św. Jana). Jeśli pogoda dopisze, to na pewno będą otwarke kawiarnie na barkach wzdłuż bulwarów wiślanych ![]() cholerko, ja cię proszę. Przecież Słoń był koszmarny. Ciepły kompot i zimny, niedosmażony kotlet z przedwczoraj, a to tego sałatka jarzynowa ze zjełczałym majonezem ![]() Cytat:
![]() ![]() Ta restauracja to pewnie Pod Wawelem ![]() Na lotnisko jeżdżę zawsze busem (mam bliżej niż do stacji pkp+bilet miesięczny), ale od dworca 292 jedzie ok. 50 minut. Przy korkach popołudniowych najdłużej jechałam ok. 70 minut. Autobus staje pod samym terminalem, natomiast pociąg kawałek dalej - można się przejść 10 minut albo wskoczyć w shuttle-busa. Jest też bus 208 na lotnisko, który większy odcinek trasy pokonuje zatłoczonymi ulicami, więc tam opóźnienia mogą być większe. Możesz sobie podejrzeć czasy na www.mpk.krakow.pl |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jeszcze polecam kebab na początku Krupniczej, nieopodal Bagateli, oraz Zapiecek na Sławkowskiej- pierogarnia 24 h ![]() ![]() ![]() ![]() W dzień polecam jeszcze Smakołyka(Smakołyki? Nigdy nie wiem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny czy orientujecie się, gdzie w Krk go dostanę? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ilorzebem.html
|
![]() ![]() |
![]() |
#1228 |
and cigarettes
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;40555239]Dziewczyny czy orientujecie się, gdzie w Krk go dostanę? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ilorzebem.html[/QUOTE]
Jakiś miesiąc temu kupowałam w Kauflandzie na Norymberskiej. Jutro tam będę, mogę Ci sprawdzić czy na pewno są. |
![]() ![]() |
![]() |
#1229 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() rejected_darling, brud, smród i grzyb na ścianie jednak niekoniecznie ![]() ![]() Za wszystkie inne propozycje też dziękuję, już zebralam całkiem sporą listę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1230 |
Rozeznanie
|
bardzo dziękuję za odpowiedzi dziewczyny
![]() na pewno pójdę w nocy do pierogarni i chyba na śniadanie do oranżerii. I pojadę pociągiem na lotnisko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.