|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Gratulacje
![]() To teraz tylko poczekać na wydanie prawka i "w drogę"
|
|
#1202 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
I się nic nie chwalisz
?? Gratulacje!
|
|
|
|
|
#1203 |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() ja już na nogach, wcinam śniadanko a Mati naklejkami się bawi pogoda beznadziejna, chyba już jesień do nas przyszła no i co się nie chwalisz?? ![]() za język trzeba ciągnąć... GRATULACJE!!!! teraz opić trzeba żeby się dobrze jeździło
|
|
|
|
|
#1204 |
|
Zadomowienie
|
iizabelaa- gratulacje!!!
Moja panna właśnie pomaszerowała z tatą do żłobka. Mamusia może zająć się sobą-może w końcu spokojnie pomaluję paznokcie ![]() Wpadnę później. U nas też pogoda beznadziejna. Szaro, buro i zimno
|
|
#1205 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
U nas też beznadziejna pogoda, choć już przestało padać i powoli niebo wychodzi zza chmur. Dawid dziś zaczął płakać jak tylko podjechaliśmy pod żłobek. Płakał też w szatni i jak go oddawałam opiekunce Potem poszłam do sekretariatu po zaświadczenie do szczepienia na ospę, a mąż czekał na korytarzu i pani roznosząca śniadanie powiedziała mu, że Dawid już nie płacze tylko siedzi sobie na ławeczce.Nie dałam mu dziś śniadania przed wyjściem, ale to chyba nie z głodu płakał ![]() Cytat:
wracam na 8h, będziemy z Młodym w domu o 17, więc obiad już musi być gotowy, potem trochę na dwór i już wieczór, kolacja, kąpiel, spanie, a gdzie czas na ugotowanie czegoś, ogranięcie mieszkania, odpoczynek...Cytat:
jak będzie wstawała tak wcześnie to pewnie wieczorem szybciej Wam padnie Cytat:
pewnie bardzo płakał, co?Cytat:
gratulacje
|
||||
|
|
|
|
#1206 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
Wstyd się przyznać, ze tak późno się za to zabrałam.
|
|
#1207 | |||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Ja dziś mam jakiegoś powera. Od rana latam ze szmatą i sprzątam a Maja za mną.Dobra córcia, że tak mamie pomaga ![]() Teraz ma drzemkę więc i ja zrobiłam sobie przerwę ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wczoraj zrobiłam jej ok 21 godziny 150ml kaszki i zjadła coś około 120ml Wcześniej jadła o 17 i myślałam, że zja więcej ale już nie chciała. Ona ma jakiś miernik w brzuchu i nie chce więcej jeśc. Obudziła się dopiero ok 2 a później o 6 rano na jedzenie i spała do 8.40 także jestem zadowolona z tej nocki. No niestety nikt nie zadzwonił. Śmiałam się, że pwenie jestem jedną z niewielu osób, które były smutne z powodu braku telefonu od komornika haha Fajnie, że tak szybko odnalazłaś się w pracy i jesteś zadowolona a czym się zajmujesz jeśli można wiedziec? jeśli nie chcesz to nie pisz ![]() Dzięki dziewczynki a odpowiedzi o tabletki. Aż wstyd się przyznac bo brałam kiedyś i zapomniałam jak to było
|
|
|
#1208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak załatwiasz tą szczepionkę? Gdzie to zaświadczenie zaniesiesz?
|
|
|
#1209 |
|
Zakorzenienie
|
iza gratuluje zdania na prawo jazdy
nie wyobrażam sobie siebie teraz bez samochodu.U nas dzisiaj też fatalna pogoda była, ale na szczęście trochę się przejaśniło i trochę na dworze pobrykaliśmy Byłam też na targu i kupiłam dżinsy. Przymierzam się do kupna kombinezonu i kurtki Leosiowi na 3 lata, bo wypatrzyłam w promocji. Chociaż i tak drożyzna jest jeśli chodzi o tą część garderoby.A teraz piję sobie Inkę, wcinam krówki i maliny Nie chce mi się obiadu jeszcze grzać ![]() Zaczęłam też rozglądać się za przedszkolami na przyszły rok i waham się pomiędzy prywatnym, przy którym nie ma terenu zielonego i trzeba iść do parku, a takim publicznym niedaleko nas z placem zabaw, orlikiem i kawałkiem zieleni. A w ogóle dużo wcześniej trzeba się zapisywać? Pół roku pewnie? |
|
|
|
|
#1210 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja przed południem umyłam okno u Dawida w pokoju, zmieniłam firankę i zrobiłam porządek w jego ubrankach, czyli generalne sprzątanie jakoś tam rozpoczęte ![]() z zaświadczeniem idę do przychodni i tam od razu zaszczepią tylko iść nie mamy kiedy, lekarz do którego chcę Młodego zapisać jest tylko przed południem ![]() a jak dziś się Idi spisywała w żłobku? |
||
|
|
|
|
#1211 |
|
Zadomowienie
|
kasiunia- czasem śpi w dzień jak już naprawdę ją zmuszę. Tak między 15-16.
I paznokci nie pomalowałam, bo tż zostawił małą w żłobku i zamiast siedzieć tam i czekać to przyszedł do domu i mi się do łazienki dobijał. Zanim się ogarnęlam to już musiał po nią iść. Podobno nie płakała ale ciągle prowadzała się z Panią za rękę, a teraz jest jakaś rozdrażniona. Może to przez zeby bo idą jej dwie dolne trojki.Lada moment się przebiją. ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Nareszcie chwila spokoju. Zrobiłam sałatkę warzywną a teraz lody i kawka dla mamy ![]() Zaraz przyjdzie moja mama. Chyba z półtora tygodnia jej nie widziałam. U nas piszę się wniosek o wydanie zaświadczenia, ze Oliwia chodzi do żłobka i wtedy do lekarza. U nas też przyjmuje przed południem.
|
|
#1212 | ||||
|
Zadomowienie
|
hej hej
![]() My już w domku, wyjść się na dwór nie da, bo pogoda równie beznadziejna jak u Was. Cytat:
co do tego paluszka, to nawet nie tak bardzo - jakbym nie chciałą palca obejrzeć to by w ogóle nie płakał, ale on widział, że coś się stało i pochlipywał. Najlepsze było u lekarza, ja zanim weszliśmy do gabinetu mówię, że u pani doktor musimy zdjąć opatrunek i pokazać palec. WIęc mały wziął mnie za rękę i do drzwi prowadził ![]() A później u Pani doktor pokazywał paluszek - w ogóle nie wyrywał, ale też sobie chlipał ![]() Co do jedzenia to ja się muszę dokładnie dowiedzieć ile ten mój je - bo co przychodzi do domu to jest głodny. Dzisiaj nie zjadł II dania w pzredszkolu, bo jak przyszłam to spał. Więc jak się obudził to wzięłam II danie na wynos. Ale w aucie się rozpłakał i ciągle brał butlę z piciem - ale co poczuł soczek to wypluwał. Więc na szybko zrobiłam w domu butlę - wypił 240 ml i musiałam jeszcze dorabiać 150 ml ![]() Także nie wiem - może te porcje są dla niego za małe ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
I że podobno tak jest w większości przedszkoli - ale nie sprawdzałam tej informacji, Natomiast wiem, że prywatne przyjmują od 2,5.
|
|
|
#1213 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Maja ma drugą drzemkę a ja odpoczywam. Nasprzątałam się, że teraz nie mam sił i padłam. Pomalowałam paznokcie, umyłam gary i lakier szlag trafił
|
|
|
#1214 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musisz się zorientować jakie dokładnie terminy są u was. Cytat:
Prywatne przyjmują 2 latków a nawet mniejsze dzieci, żeby tylko kasa była. Mój siostrzeniec we wrześniu skończy 2 lata i chodzi do prywatnego przedszkola. Natomiast zgodnie z przepisami publiczne przedszkole może przyjąć dziecko 2,5 letnie, jeżeli jego dyrektor wyrazi na to zgodzę. Ale fakt przy aktualnym oblężeniu przedszkoli graniczy to z cudem, żeby przyjęli poniżej 3 lat, bo nawet dla 3 latków nie ma miejsc.
|
|
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
U nas prywatne przedszkole przyjmuje dzieci od 1,5 roku.
|
|
|
|
|
#1216 |
|
Rozeznanie
|
Gratulacje! Ale Ci fajnie! Ja dopiero zaczelam jazdy... Jest ok ale ja jestem taka perfekcjonistka i mimo ze wczoraj byla to dopiero moja 2 jazda to ja nie bylam z siebie zadowolona bo uwazalam ze nie jezdze tak dobrze jak powinnam..dopiero tz sprowadzil mnie na ziemie ze ja poszlam sie wlasnie nauczyc jezdzic bo z kosmosu sie ta wiedza jak jezdzicnie beirze..ale coz..ja wiem ze zawsze moge lepiej... Mam nadzieje ze naucze sie dobrze prowadzic autko i zdam egzamin bo bedzie mi potrzebne prawko jak bede chciala mała wozic do przedszkola...
Tak podczytuje co tam u Was i wlasnie przyszla moja ksiezniczka i pokazuke mi ze w pieluszce jest "niespodzianka":brzyd al: wiec lece...
|
|
#1217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A to czasem nie są prywatne przedszkola z oddziałem żłobkowym ?? Mnie chodzi o taką sytuację, żeby młody np. 2 razy nie był w 3-latkach. Czy jeżeli ma 2 lata i 4 miesiące to chyba za wcześnie, żeby go do 3-latków przyjęli?? Bo wtedy wyjdzie, że ma 5,5 i będzie w 6-latkach czyli de facto w szkole. A to chyba niemożliwe. Po każdym roku w przedszkolu nauczycielka wydaje chyba opinię czy dziecko nadaje się do kolejnej grupy. Skoro miałby 2 razy być w którejś grupie to raczej go wolę posłać do przedszkola (3-latki) o rok później. W sumie to nie wiem czy to tak na pewno wygląda. Muszę się podowiadywać. My dzisiaj w domku siedzimy - bo ja piątki mam wolne ![]() Teraz mały ma drzemkę - powinnam dom ogarnąć, ale mi się nie chce ![]() Może później jak młody wstanie to mi pomoże ![]() Miłego dnia
|
|
|
#1218 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Dziś obyło się bez płaczu przy zostawianiu, broda Młodemu skakała ale jakoś się powstrzymał Lepiej jest jak tata go przekazuje opiekunce.A ja dziś byłam u siebie w pracy, pogadałam chwilę z szefem a i tak do mnie nie dociera, że to już powrót. Najgorzej, że będę robiła coś zupełnie nowego, czym się dotychczas nie zajmowałam. Idziemy dziś się szczepić na ospę. Zapisałam nas do innego pediatry, bo nie chcę tego odkładać i wolałabym żeby był w piątek szczepiony. Cytat:
daję mu po spaniu nasz obiad, a potem do kolacji ciągle coś woła, a to chleba, a to jakieś owoce, albo coś do przegryzienia ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1219 |
|
Zakorzenienie
|
magdalena szczerze mówiąc nie wiem, nie analizowałam tego aż tak, ale dzisiaj się dowiedziałam, że 2,5 letnia córka sąsiadki chodzi normalnie do publicznego przedszkola. Aha, i jak kiedyś przechodziłam obok tego prywatnego to wyraźnie było napisane, że do przedszkola przyjmują od 1,5 roku, ale możliwe, że grupę żłobkową też mają.
U nas dzisiaj zimno jak cholera(16C) , ale byliśmy 2,5 h na dworze. Co to będzie zimą. Zastanawiam się co my będziemy robić popołudniami...
Edytowane przez Tity Czas edycji: 2012-09-07 o 12:59 |
|
|
|
|
#1220 |
|
Zakorzenienie
|
Mój siostrzeniec pod koniec września będzie miał 2 lata, i chodzi do grupy normalnie z 3 latkami. Nie ma tam żadnego oddziału żłobkowego. I albo będzie 2 razy w grupie 3 latków albo 2 razy w 4 latkach, wiadomo do szkoły musi iść normalnie. U nas w mieście nie ma żadnego przedszkola z oddziałem żłobkowym.
|
|
#1221 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() U as nocka dziś lepsza. Maja jadła tylko o 2 i później dopiero o 7 a pospała do 9.20 madalena u nas jest kilka przedszkoli i wiem, że w jednym przyjmują 2-2,5 latki pod warunkiem, że już nie używają pampersów tylko informują, że chcą siku czy kupę. Kasiunia a co to za nowy avatarek?
|
|
#1222 |
|
Wtajemniczenie
|
Młody właśnie poszedł spać, a ja się biorę za kolejną kawę. Byliśmy na szczepieniu i obyło się bez płaczu, kolejna dawka najwcześniej za 6 tygodni. Zastanawiałam się czy nie za mało je w tym żłobku, a tu przybrał 300g w 11dni, a wcześniej 130g w 2,5 miesiąca
![]() A i dziś pierwszy raz odebrałam go w dobrym humorze Co do przedszkola to mnie się zawsze wydawało, że przynajmniej w tych państwowych to dziecko musi już samo jeść i pić no i oczywiście być bez pieluchy. Izunia czytam właśnie książkę o moim ulubieńcu i to mnie natchnęło żeby go sobie ustawić w avatarku
|
|
|
|
|
#1223 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak czytalam o spaniu wszych maluchow w nocy, u nas jest tak ze mala zjada po 20 kasze i nie zjada nic w nocy ale za to przebudza sie dzis np przebudzala sie z 3 razy. Jeszcze nie bylo takiej nocy zeby od godz po 21-jak zasypia- przespala bez mojego wstawania do niej w nocy... No przepraszam byla taka jedna noc jak pojechalismy nad jezioro to przespala noc tak do 5 nad ranem.. A waszemaluchy spią calutenka noc bez przebudzen?
|
|
|
#1224 | |
|
Zadomowienie
|
Kasiunia a co takiego czytasz?
Ja też uwielbiam książki ale teraz nie mam na to kompletnie czasu. Uwielbiałam czytac Grishama i muszę się jakoś zmobilizowac żeby znaleźc chociaż chwilkę i sobie poczytac. Cytat:
Wczoraj zauważyłam, że Mai idą piątki o po prawej stronie ma taką gulę, że szok a ostatnio jak byłam u pediatry żeby przepisała jakiś antybiotyk na wyjazd to powiedziała mi, że na piątki jeszcze czas. W sumie niech wychodzą to będziemy mieli już wszystkie zębole z głowy ![]() Tylko ciekawe co potem będzie hehe?
|
|
|
#1225 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas idą teraz wszystkie trójki na raz, a potem już zostaną tylko piątki.
Izunia czytam biografię Rafy Nadala ![]() Mik u nas tak pół na pół. Mniej więcej połowa nocek jest taka, że w ogóle się nie przebudza, a druga połowa to albo raz w ciągu nocy kręci się i szuka smoka (niby śpi i przez sen to robi, ale ja muszę wstać i mu tego smoka znaleźć) albo na chwilę siada i mnie woła, więc muszę wstać i go położyć (ale to rzadziej). Tak mi się przypomniało, że zapytałam dziś pediatry o te rodzynki i żurawinę, którą Młody tak bardzo lubi. Chodziło mi o to czy to nie problem, że je to praktycznie każdego dnia. A ona mi mówi, że jeszcze by tego nie dawała, bo to małe i się zadławi... A on już ponad pół roku rodzynki wcina
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2012-09-07 o 14:32 |
|
|
|
|
#1226 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Napisałam wczoraj mega długiego posta wieczorem i mi wszystko wcięło A teraz nie pamiętam co miałam pisać... Przedszkola- u nas publiczne biorą od 2,5l pod warunkiem, że dziecko jest już odpieluchowane, a prywatne biorą wszystko bo to dla nich zarobek ![]() Też się muszę zorientować z tym czy Mieszko będzie mógł pójść już w przyszłym roku od września czy nie. Bardzo szybko się wasze dzieci aklimatyzują w żłobkach, z dnia na dzieńcoraz lepiej dzielne dzieciaczki.mik Mieszko przesypia całą noc od flachy do pobudki, ostatnio chodzi spać ok 21.30 bo ma fioła ma pukcie czytania bajek więc te ostatnie pół godz przed kąpielą siedzimy i czytamy bajeczki. Rano wstaje ok.9. Wiadomo, czasem zdażają się jakieś wpadki i się przebudzi, ale to musi się coś mu dziać (typu choroba albo wyjątkowo dokuczliwe zęby) lub jak coś złego się mu przyśni. Ogólnie to od początku bardzo dobrze spał, może dlatego, że ja też bardzo dobrze spałam w nocy jak byłam w ciąży ![]() izunia ja też kocham czytać, staram się wygospodarować przynajmniej tą godzinke dziennie i coś poczytać, jak mam dobrą książkę to sprzedaje Mieszka w niedziele tatusiowi a ja caluśki dzień czytam ![]() Bardzo szybko małej idą te piątki rzeczywiście, ale przynajmniej już będziecie mieć z głowy Tity też sobie nie wyobrażam teraz nie móc jeździć autem, zrobiłam prawo jazdy jeszcze będąc w szkole i bardzo bardzo się przydaje Wczoraj mąż pierwszy raz poszedł na noc do pracy, po raz pierwszy zostałam sama z dzieckiem caluśką noc, troche miałam pietra bo mieszkamy na za.dupiu , ale wypiłam sobie piwko przed spaniem a później już byłam tak padnięta, że nawet niewiem kiedy zasnęłam
|
|
|
|
|
#1227 |
|
Zakorzenienie
|
kasiunia_a hah, Leoś też wcina wszystkie suszone owoce, bez sensu że miałby się zadławić, skoro je kawałki ziemniaków, mięsa, pomidora itp....no oczywiście nawet dorosły się może zadławić, ale bez przesady
|
|
|
|
|
#1228 | |||||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
ja dziś jak potrzaskana łażę ![]() wczoraj na kolację Mati wciągnął ok. 400ml mm. 2 razy dokładkę miał robioną. w szoku byłam bo z reguły 210ml nie wypija całych poza tym pogoda beznadziejna, byliśmy tylko 1h na dworze bo nas deszcz złapał, a teraz nie wyjdziemy bo sobie włosy naolejowałam Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja właśnie się zastanawiałam nad tym wczoraj. u nas do prywatnego przyjmują od 2,5 roku życia chyba, są jakieś żłobki chyba ale pewna nie jestem a jedno prywatne przyjmuje od 4mca ale kosztuje 700zł więc dziękuję ![]() Cytat:
powyciągałam dziś zimowe rzeczy do prania bo chodzę i się trzęsę z zimna a babka na spacerze mi powiedziała że jeszcze upały mają być ![]() Cytat:
w nocy wierci się i łazi na śpiocha pa całym łóżku, czasem się przebudzi ale jak nie płacze to olewam i nie wstaję. z reguły zasypia wtedy i śpi do rana. dopiero jak ryk jest nie z tej ziemi to wstaję albo tak jak dziś mówię żeby się położył i trzymam go za rękę. ale nasze łóżko od łóżeczka Mateusza dzieli jakieś 40cm ![]() Cytat:
Mateusz też kocha rodzynki i codziennie wcina od dawna. wyczaiłam nawet w lidlu niesiarkowane bo tyle ich zjada że wolę żeby dodatkowo siarki nie wcinał
|
|||||
|
|
|
|
#1229 |
|
Raczkowanie
|
Wiecie co, szczerze mówiąc to ja nigdy nie dawałam Miesiowi rodzynek do spróbowania
zainspirowana zakupie dzisiaj i dam mu spróbować, ciekawe czy mu posmakują
|
|
|
|
|
#1230 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj było inaczej, juz od wjeścia zaczęła płakać, ale nie tak histerycznie tylko trochę i smutna mina,
w szatni usiadała, zmieniłam buty i cały czas ten szloch, zanoszę pd drzwi żeby zadzwonić na domofon, a ona reke wyciaga że to ona zadzwoni, jak pani otworzyla drzwi, to Idi ... wyciągła do niej ręce ![]() jak ta ją wzieła to idi rączką pokazal jej na drzwi do sali ![]() Ale cały czas przy tym taka popłakiwała delikatnie. Jak ją odbieralismy była radosna, pani powiedziała, że tylko na początku plakała, i potem jeszcze chwilę chciala u niej na kolanach siedziec, a tak to ok ![]() Mowi, że nawet dobrze, ze chce u niej siedzieć i ja to uspokaja. kasiuni_a fajnie, że młody tak ładnie się odnajduje w żłobku
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.

wracam na 8h, będziemy z Młodym w domu o 17, więc obiad już musi być gotowy, potem trochę na dwór i już wieczór, kolacja, kąpiel, spanie, a gdzie czas na ugotowanie czegoś, ogranięcie mieszkania, odpoczynek...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)