|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Jeszce trochę
Ewelajna, ten od klawiatury do zabawy niech sobie gryzie (jest biały). Inne kable chowam i nie pozwalam
|
#1202 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
My już po lekarzu osłuchowo jest OK , ma bardzo zaczerwienione gardło i zatkany nosek. Przez 3 dni mamy brać Ibufen, Calcium i Tantum Protect jeśli będzie poprawa to za tydzień na szczepienie, a jeśli nie to za 3-4 dni na kontrolę i wtedy antybiotyk. No i Oskar waży już 7940 g ![]() U lekarza był grzeczny, w kolejce czekaliśmy ok godz ale i tak nie marudził. Co do tego węzidełka to najlepiej do roczku już to zrobić. Mnie chyba też coś łapie bo w gardle drapie i kaszel mam. Chyba od Oskarka się zaraziłam. Co do teściowej to o dziwo zaskoczyła mnie pozytywnie (chyba czytała co tu piszę :P) bo nie udzielała żadnych mądrych rad a do lekarza weszłam sama ona czekała w poczekalni nawet nie chciała wchodzić. Oskar w aucie zasnął , przełożyłam do łóżeczka i śpi ![]() a ja może obiad zrobię - w sumie nie mam co bo w niedzielę zawsze gotuję tak aby na 2 dni było karolca jestem po wrażeniem szybkiego rozwoju Twojej córeczki wg mnie ona już bardzo dużo umie ![]() ewelajna to widzę że też masz nie ciekawie z teściową. Aż wymyśliłam - możemy założyć nowy wątek "My jesteśmy super mamy i teściową się nie damy" |
|||
|
|
|
#1203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1204 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#1205 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Kuchnia ogarnieta, obiadki i deserki się robią...obiad w szybkowarze a deserek tradycyjnie w garnku
Dziecię właśnie wstało po dośc długiej, jak na nią, drzemki... A nie wiem, czy napisałam Mravce, j ak sprawuje się parowar? Otóż, sprawuje się bardzo dobrze, a dziś paruje w nim też pierś z kurczaka do obiadków Matyldy! My na obiad dziś wcinamy sos słodko-kwaśny w wykonaniu Tż Pogoda do bani-leje i leje i nie wiem, czy się przejaśni....Więc na razie zostajemy w domu, spacer ewentualnie potem! Nikki, to odbrze, ze tesciowa umiała wyczuć sytuację, a Oskarek niech szybko wraca do formy! |
|
|
|
#1206 |
|
Zakorzenienie
|
My jestesmy uwiezione dzisiaj w domu, bo tak wieje ze nawet przez zamkniete okna mi swiszczy
Julcia wlasnie pospala prawie 2godzinki a ja troche poprasowalam, na jutro zostawilam sobie prasowanie mezowych koszul Zamowilam sobie buty na jesien, jeansy, dla Julki czapke i buciki hehe jeszcze musze kupic sobie kurtke ... niby mieszcze sie w swoja zimowa, wiec jak nic ciekawego nie znajde to ja jeszcze schodze.. w tamtym roku bylo tyle pieknych kurtek no ale bylam w ciazy i nie kupowalam a w tym roku zapewne nic mi nie podpasuje
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#1207 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Nie mam czasu nadrabiać, bo mąż pracuje a ja latam między jednym a drugim także przelotem napiszę co u mnie, bo rano zadzwoniłam do przychodni i w zastępstwie była pani doktor także pojechałyśmy na szczepienie przeciw wzw. Mała osłuchowo zdrowiusieńka, ważyła w ubrankach 7,4 ale zapisała mi 7,2. To akurat mnie trochę zdziwiło, mała wydaje się ciężka jak się ją nosi. Na początku lipca ważyła 6,2 więc 1kg moim zdaniem to mało. Doktorka natomiast mówi, że wszystko jak najbardziej ok i skoro apetyt dopisuje to nie ma absolutnie czym się zamartwiać. Pytałam się o te oczka. Do roku czasu powinno się to wyrównać, bo dzieci często tak mają, Jednak gdy problem nie zniknie, albo gorzej, oko zacznie uciekać, wtedy nie zwlekać i od razu udać się do okulisty. Basia była dzielna, grzecznie dała się przebadać, nawet zagadała do pani doktor i chciała jej zabrać stetoskop. Pochwalono mi dziecko, że jest bardzo pogodna i wesoła i widać, że nie mam z nią zbytnio problemów, Na szczepieniu troszkę popłakała, ale jak wróciliśmy to zaraz poszła spać, przespała około 3 godzin, zjadła miseczkę zupy i teraz bawi się na podłodze miśkami. Ostatnio uwielbia tłuc nogami w podłogę, że też ją te pięty nie bolą Szwagierka była wczoraj przed odjazdem do Warszawy. Mała Gabrysia zaziębiła się im. Pokazała mi na małej jakie ćwiczenia robią i ja będę ćwiczyć z Basią trochę. Ma prawie 7 miesięcy od czasu do czasu przewróci się na brzuch a potem drze się bo jej nie pasuje. Może troszkę ją to wzmocni, nawet na śnie mi się nie obraca, tyle maluchów tutaj już takich rzwawych, podnoszą się, siadają, nóżki pod brzuch biorą, a mojej ciężko na rękach się podnieść a jak już to góra 3 min i wrzask.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1209 |
|
Zakorzenienie
|
Ania też z tych leniwych
![]() Roksape ładnie mała waży. Nie wiem tylko dlaczego Ci kazała ważyć ubraną mi nawet każą zdejmować pieluszkę do ważenia
|
|
|
|
#1210 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super,ze jestes zadowolona z terapii i widzisz efekty. To najwazniejsze. Ja mysle,ze kazdy z nas ma jakioes wyobrazenie o macierzynstwie, ale jest to "tylko" wyobrazenie. Potem realia są rozne, a i dzieci są rozne. Jedne mniej,drugie bardziej problematyczne. Ogolnie jest tyle zmiennych ktore warunkuja te pierwsze miesiace ,ze ja juz się nie dziwie niczemu. Wazne, aby pozwolic sobie pomoc z tym poradzic, bo wtedy mozna sie zaczac cieszyc z macierzynstwa mimo,ze bywa bardzo wyczerpujace i trudneCytat:
Cytat:
Cytat:
Mam nadzieje,ze szybko wyleczycie te odparzenia, bo to zapewne dla Malej zadna przyjemnosc;/ a znaczy dyskomfort. Cytat:
i takie zachcianki ma
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|||||
|
|
|
#1211 | |
|
Gang Iren
|
Eryk spi juz 3 godziny,chyba odrabia ostatnie tygodnie co drzemki mial po 20 minut
Az mi dziwnie.Ale w sumie w domu mam mala lampke zapalona,bo tak ciemno,na dworze leje,to pogoda jest akurat do spania.Zaraz bede musiala go obudzic,bo czeka nas spacer po Wiki.Ja nie chce ![]() ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
|
|
#1212 |
|
Zakorzenienie
|
u nas ważą w ubraniu ze względu na "logistykę" , najpierw pielęgniarka waży mierzy itd. a potem się czeka na wejście do lekarza, więc takie rozbieranie, ubieranie to dużo zamieszania , stresu dla niektórych , odejmuje na oko ileś tam i jest ok, zresztą takie ważenie i tak nie jest idealne, bo to raz dziecko najedzone, raz wykupkane maksymalnie, więc jeśli nawet jest odchyl jakis przez ciuchy , to znaczenia nie ma
|
|
|
|
#1213 |
|
Zadomowienie
|
My już po wizycie, pani doktor powiedziała że tragedii nie ma z tymi odparzeniami i kazała smarować maścią linomag. Jeśli chodzi o dziąsła to górne ma napuchnięte, więc pewnie to ją boli, stwierdziła że nie wiadomo jak długo to potrwa zanim wyjdą, jeśli patrzeć na to jak dolne wychodziły, to dłuuugo :/ no cóż musimy przeżyć i dawać ibuprofen
|
#1214 |
|
Zadomowienie
|
Hej, wpadam sie pochwalic ze u nas wczoraj byla premiera jedzonka.
Wczoraj zaczela sloiczek marchewka+ziemniak i mine miala raczej zdziwiona ale dzis skonczyla sloik, pare razy nawet otworzyla pospieszajaco buzie. Ale fajnie z tym szamankiem
|
|
|
|
#1215 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
,ale oczywiscie zrobisz jak bedziesz uwazalaMusze sie pochwalic,bo jest czym! Rob dzis mial pobranie krwi i Hemoglobina Mu wzrosla z 7,9 do 9 !! to nadal malo,ale jednak jest wzrost
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaia, a dawałaś słoiczkowe czy domowej roboty? Ja właśnie napichciłam domowe deserki i obiadki, częśc do zamrożenia, część do lodówy na jutro! A w czeluściach domowych szafek, lerzą dalej jednoskładnikowe których nie zdązyłam wykorzystać typu pierwsza marchewka, brokuł czy jabłuszko...Z marchewką, to nie wiem, co zrobię ![]() Mravka, dziś np parowałam obiad typu ziemniaki w mundurkach, brokuł, cukinia i piersi z kuraka....W sumie nie potrzeba nawet przypraw ![]() Emigra, podziwiam Cię za to prasowanie...U mnie zbiera się sterta na fotelu już od ponad tygodnia i nie mam zapału się za to zabrać, ale w końcu będę na dniach musiała Roksape, najważniejsze, że Basia przybiera i wagowo jest dobrze! Natkulec, współczuję Madzi a jednocześnie zazdroszczę...U nas po żębach nawet śladu choć wypatruję oznak ząbkowania od kilku tygodni ![]() Mała dorwała się już do kabli, teraz to już nie mogę spuścić oka na chwilę, a najlepij tak jak Karolca dam jej kabel do zabawy! |
|
|
|
|
#1217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ewelajna, dalam sloiczek Hipp Organic. Warzyw to wogole nie ma jednoskladnikowych, z owocow tylko gruszka. Wygodne to ale i drogie. Docelowo chcemy dawac Ani wiecej domowego niz sloikow |
|
|
|
|
#1218 |
|
Zadomowienie
|
Mravka, super, że wyniki się poprawiają
![]() Zia, ja też na początku dawałam Hani słoiczki, bo nijak nie szło ugotować i zmielić tej marchewki w takie ilości, żeby Hania miała na pierwsze próby (czyli mikroskopijnej) i tak Hania próbowała marchewki, marchewki z ziemniaczkiem i zupki jarzynowej... potem banana i jabłuszko miała i marchewkę z jabłkiem... wszystko Jej bardzo smakowało Dziś gotowałam marchewkę z ziemniaczkiem sama i zapasteryzowałam 3 słoiczki - będzie jak znalazł jak się nie wyrobię z gotowaniem - a marchewkę i ziemniaczki mam od mamy zupełnie bez nawozów.... Aaaa... i ja też na początku dałam trzy łyżeczki, a potem to już Hanka po pół słoiczka wcinała i robiła wielką tragedię i była awantura jak chciałam dać mniej ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Ewelejna, a Ty mrozisz wszystkie zupki i deserki? Bo ja się własnie zastanawiam czy to nie byłby łatwiejszy sposób przechowywania zupek... ja kiedyś zamroziłam zupę z ziemniakami i były wstrętne po odmrożeniu... |
|
|
|
#1219 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zamrażam zaś już przygotowane i rozdrobnione jedzonko-umieszczam je w plastikowych pojemniczkach, które specjalnie kupiłam w tym celu. Każdy taki pojemniczek to jedna porcja. Możesz myślę śmiało spróbować i zobaczyć! Zupek na razie nei gotowałam, więc nie wiem jak by było z zupkami, ale myślę, że też nic się nie będzie działo! Przejaśniło się więc pora na drzemkę i spacer nr 2
|
|
|
|
|
#1220 |
|
Zakorzenienie
|
Mravka to super wiesci
Ewelajna, nie ma czego podziwiac - nie pytaj jak dlugo ja sie do tego zbieram ale maz juz zaczal marudzic ostatnio ze musi sie prosic o skarpety czy wyprasowany t-shirt wiec staram sie ogarniac sytuacje, zamiast siedziec przy kompie ![]() Moje dziecko znowu spi 3 drzemka dzisiaj i spi juz jakies 30-40 minut
|
|
|
#1221 |
|
Zadomowienie
|
U nas nie każą, troche odejmuje zawsze z wagi za te ubrania. Dzisiaj dosyć chłodno było w gabinecie więc też nie chciała doktor zaziębić małej.
|
|
#1222 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hania już śpi... miała dziś tylko jedną drzemkę - wprawdzie dwugodzinną, ale na drugą brakło czasu... |
|
|
|
|
#1223 |
|
Rozeznanie
|
Hej Kochane ja tak na szybciutko bo wyłączam właśnie komputer. Zuzik zasnął ale jak na razie na kocach a nie w swoim łóżeczku... Mam straszny dylemat bo nie wiem jakie mięso podać Zuzi. Musi jeść mięso, bo inaczej dostanie anemii, ma mało żelaza, tyle że po każdym jedzonku dostaje uczulenia i nasila się ten azs. Słyszałam o mięsie z królika, ale gotowego nie kupię w słoiku bo tam jest mieszanka warzyw, a ona nie może jeść marchwi. Więc chyba muszę sama jej ugotować tego królika
|
|
|
|
#1224 |
|
Rozeznanie
|
Zgłaszam się po szalonym dniu. Rano neurolog, któremu szczęka opadłą po pokazie umiejetności małej diablicy
pytał,czy nieśmiało sie próbuje przerzucać na brzuszek, a ona bez zawahania smignęła na jego oczach aż mu długopis wyleciał z ręki. Pytał o zdolności społeczne, śmiechy,gadania, o pracę rączek. Rechotał razem z nią z łaskotek na stópkach.Zobaczył zdjęcie operowania łyżeczką, potem Lenka capnęła go za stetoskop (na co neurologowi stetoskop?) i się podciągnęła do siedzenia.Westchnął, usiadł i powiedział, że wyprzedza inne dzieci w swoim wieku. I ot zdrowo. Ba. Gdyby nie ten rdzeń, to wszystko byłoby lepiej niż dobrze. Fajny ten lekarz ![]() A ja wracam z pracy-zleconka. Wymordowana po pół h pracy. 1 lekcja angielskiego w grupie tak wymieszanej, że bardziej się nie da. Jedni dość płynnie gadają, a inni nie wiedzą, jak jest "ja" po angielsku. Namęczyłam się. Naucyzciele w skzole nigdy się u mnie tak na lekcjach nie produkowali. |
|
|
|
#1225 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
słoiczek Hipp jest z królikiem bez marchewki http://www.hipp.pl/?id=322---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- a swoją droga ja uwiebiam mięso królika mimo iż zwierzątka kocham jest takie delikatne
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
||||
|
|
|
#1226 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla małej Diablicy Co do pracy, to wiem co czujesz, bo ja też wróciłam na zajęcia do przedszkola - raz w tygodniu w sumie 2,5godziny... ale normalnie wracam skonana a w zeszłym roku pracowałam po 7godzin i jakoś mnie to tak bardzo nie męczyło |
|
|
|
|
#1227 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Super,ze wyniki lepsze ![]() Cytat:
|
|
#1228 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
za pierwszy obiadek---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
![]() za wyniki---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
i fajnie że zadowolona jesteś z lekarza to już połowa sukcesu
|
||||
|
|
|
#1229 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Muszę się pochwalić wczoraj pierwszy raz w ciągu dnia Oskar miał drzemkę 3 godzinną a dzisiaj 2x po 1,5 godz i jedną 30min a zawsze były tylko po 30 min...No i dziś znów zasnął sam w łóżeczku Mnie też coś rozkłada mam kaszel i zaczyna mi z nosa cieknąc jak wodospad Niagara, TŻ też mówi że chyba go coś łapie;/ Właśnie robi kolacje a ja uciekam dalej obierać winogrona co to babcia mi przywiozła
|
||
|
|
|
#1230 | |||||
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Dziś umówiłam się do lekarza z Piotrusiem, ale dopiero na czwartek. Mogłabym wcześniej ale jest inna lekarka, do której chodziliśmy wcześniej i nie byłam zadowolona ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i oczywiście jedną z zakładek jest wizaz...to dopiero patologia!Cytat:
![]() Cytat:
Myślę ze znajdziesz parę słoiczków z których możesz coś wyczarować. Najwyżej można kupić łoiczek gerbera sam mięsny i mieszać z innymi słoiczkami bez marchwii. Cytat:
dla Lenki...no i dla Ciebie też za cierpliwość! Idę robić ciasteczka z ciasta francuskiego z owocami ![]() z kupnych rzeczy przez tą skazę białkową mogę jeść tylko biszkopty, więc muszę sobie sama pichcić
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.

a w tym roku zapewne nic mi nie podpasuje 

Musze poczytac i wziac sie za cos.
to jeszcze dziś Madzia przechodziła samą siebie.