![]() |
#1201 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Cytat:
![]() W sumie tak jak powiedział nie będe sie nastawiać, wiem że moze byc jeszcze chłopczyk. Teraz tak sobie myślę, że najbardziej ciesze się, że wszystko jest w porządku. Dziecko ma idealne wymiary, serduszko cudnie bije (słyszałam pierwsz raz) no i na pewno jest piękne (to sobie dopowiedziałam ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moderna Niemcy wygrali 2:1
![]() |
#1203 |
Zakorzenienie
|
Demeter
- ![]() ![]() Yhmmm randka WSPANIALE Obiad zjedzony - powiedzial ze PYSZNY ( i ze jak tak bym mu gotowala codziennie to pewnie by przytyl ![]() ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#1204 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() no właśnie tego nie lubię ![]() zakładania, że jak ktoś nie nosi non stop nie reaguje na potrzeby dziecka. samo nazewnictwo mnie drażni :/ "rodzicielstwo bliskości"... zakłada, że co ![]() moja t. otwarcie mówi, że ona "sobie chce ponosić". dla mnie to jednostronne ciut. właśnie wróciliśmy ze spaceru. w wózku. ale i na rękach - T. też chciał obejrzeć traktory koszące trawę. i dla mnie to uzasadnione - wyjmuję dziecko, bo z moich rąk ma lepszą perspektywę. tak samo w przypadku mojej mamy, czy teściowej - są sytuacje gdy trzeba nosić. i nikt tego nie kwestionuje. ale noszenie non stop... ![]() hehe, wolałabym 100% pewność. Cytat:
fakt. ale mój potem sprawdza czy jednak ze mną też tak można ![]() ![]() kiedy kolejna?
![]() ![]() |
![]() |
#1205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() (no i przeciez nie napisalam, ze kto nie nosi, to nie raguje ![]() ja pisze to o sobie, bo mam bardzo silna potrzebe (czasem nawet zbyt silna, placz dziecka mnie wrecz rani, nawet jak sa to sekundy), reaguje na wszystkie sygnaly, nawet najmniejsze - a spotkalam sie juz z radami, zebym odczekala chwile zanim zareaguje, a niech sobie pomarudzi, niech sobie poplacze, daj mi go (mimo, ze dziecko tego nie chce) - o to mi chodzi, o zaspokajanie potrzeb ale zdroworozsadkowych (u mnie czasami jest ono zachwiane, bo potrzeby dziecka stwiam ponad swoje ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- ale nawet ja nie nosze nonstop ![]() odkad dziecko samo chodzi, to jest to rzadkosc. zreszta tez nie znam takich histroii osobiscie, zeby dziecko noszone bylo caly czas - i zastanawiam sie, czy to czasem nie jakis SF ![]() no ale moze zmienimy temat, bo nie chcialam absolutnie kwestionowac Twoich zasad wychowawczych ![]()
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-07-01 o 11:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Zakorzenienie
|
w srode :P hihi
no i dodalam foto ... bo juz dawno temu Klementynka mnie prosila ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 |
Zakorzenienie
|
Dragusia dzieki za wynik meczu - no no, niezle
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Demeter juz niedlugo na pewno poznasz plec, chociaz te dziewczynki to takie wstydnisie.. kto wie kto wie ![]() Kasia ulalalal randka ze sniadaniem ![]()
![]() |
#1208 |
MBZ♥
|
Kasia szalejesz
![]() Pani to jak sobie chce ponosić to misia niech nosi albo lalkę bobasa ![]() Cathlyn bo ciągle o tym zapominam. Kiedyś pisałyśmy o powrocie do pracy i zmienianiu się przy opiece nad dzieckiem. Wiem, że są takie sytuacje kiedy jest to nieuniknione. Ale gdybym mogła wybierać i ustalać sobie sama grafik to wybrałabym tak żebyśmy oboje z Mężem mogli spędzać czas razem. |
![]() ![]() |
![]() |
#1209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie więc pytam czy coś się zanosi ? ![]() dobra idziemy wreszcie na spacer.
![]() |
#1210 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moja też chce sama jeść ale przy stole i chodząc po całym mieszkaniu. Albo łyżeczka w kaszkę i wciera w łózko ![]() Cytat:
Ja L. bardzo dużo noszę - nie non stop, ale dużo - na spacery zawsze w nosidle, bo z wózka ucieka (wózek tylko dla TŻ). Ale łącznie nie będzie tego więcej niż 2-3 godziny - bo na spacer w nosidle coś załatwiamy a potem biega. W domu jej prawie w ogóle nie noszę - chyba że chce na ręce zechce z jakiegoś powodu. Więc - nosić noszę, ale jak wychodze lub jak L. chce na ręce. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1211 | |
Zakorzenienie
|
hehe Ty też (takimi znaczkami: "
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() jak dla mnie bliskość realizuje się na wieeelu płaszczyznach. i jedna, i druga babcia świetnie sobie radzą z nawiązaniem relacji z dzieckiem. noszenie (non stop) nie jest koniecznym czynnikiem do budowania trwałej więzi. (np. podczas czytania książeczek czy budowania z klocków T. często sam się kokosi na kolanach; chętnie się przytula, daje buziaki; podczas spacerów daje rękę - jak dla mnie jest dużo bliskości, którą nawiązuje z bliskimi ludźmi spontanicznie i "z siebie"). a, i nie czuję, że kwestionujesz moje zasady wychowawcze ![]() ![]() ![]() o tym zawsze myślę ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1212 |
MBZ♥
|
Cathlyn, B zamówił u takiej pani co zbiera i potem do skupu wozi
![]() To chyba źle zrozumiałam bo myślałam, że macie wybór:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() bardzo sie zgadzam ![]() ![]() (ale w okresie niemowlecym dla mnie noszenie to byl jeden z glownych waznych dla mnie punktow (bez noszenia ciezko mi sobie wyobrazic budowanie wiezi/bliskosci/relacji/bezpieczenstwa), tak jak wspominalam, traktowalam ten okres jak czwarty trymestr ciazy - i na pewno powielilabym przy koelejnym dziecku ten model ![]()
![]() |
#1214 |
Zadomowienie
|
hej
![]() dziecina śpi więc jestem na chwilę.. Alliw- ja dotrwałam do końca meczu, super mecz, emocje, bardzo fajnie się oglądało ![]() Moderna- u nas tez trąbili ale Ewa spała jak kamień ![]() tutaj jeszcze dochodzi drużyna Holandii więc jest szałłł ![]() Demeter- ja trzymam kciuki za dziewczynkę! na pewno dzieciątko będzie piękne ![]() ale mnie łeb boli ;/ trolla- "cofaj się do tyłu" ![]() albo jeszcze "zabija zarazki na śmierć" i "fakty autentyczne" ![]() Kasia- udanej randki! nie no tyle miałam napisać a już nie pamiętam co.. a wiem byłam u ginekologa wczoraj.. cytologia zrobiona i usg piersi- wszystko ok, piersi gut ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1215 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wybór zawsze jest ![]() Ogólnie ciężki będzie najbliższy rok ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1216 |
Zakorzenienie
|
czym wedlug Ciebie jest w takim razie RB?
#1218 | |
Zakorzenienie
|
Cathlyn wspolczuje sytuacji z praca
![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- JolanT kciuki za starania ![]()
![]() |
#1219 |
MBZ♥
|
Moderna bo to przedszkole niepubliczne i nie mają pomocy do przewijania dzieci. Mogą sobie wymyślać cuda wianki
![]() Jakoś nie wyobrażam sobie żeby 3 albo 4 latek jeszcze potrzebował pampersa. ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Jola cieszę się, że na wizycie wszystko ok ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
Hej...
My kwitniemy w szpitalu, czekamy na wizyte w poradni rehabilitacji... Straszne opoznienie maja :/ Jakub juz zmeczony, marudny. Dobrze, ze chociaz obiadek dla niego mialam.. Rano sie wyszalal w bawialni, najlepsza zabawka byl pchacz/wozek z lala a poza tym uciekanie z sali. Jutro chyba znow sie wybierzemy, niech tajfun szaleje w bezpiecznych warunkach. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Rozeznanie
|
jak przyjechałam to jęczałyście ze mało na wątku się dzieje a jak dziś wyszłam na 2h to mam tyle nadrabiania
![]()
#1222 |
Rozeznanie
|
U nas jest tyle chętnych do przedszkola państwowego ze nie mq opcji żeby 2,5 latek sie dostał. W ogole ciężko sie dostać
![]()
![]() |
#1223 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() normalnym rodzicielstwem, dla mnie to normalne że rodzic powienien dziecko nosic kiedy trzeba, przytulać, być blisko zaspokajać potrzeby bezpieczeństwa i inne itd chyba normalne że rodzice tak się zachowują pomijając patologie. przecież nie robie jak to pani nazwała zimnego chowu ?? a dobra miałam nie pisać na ten temat. Cytat:
![]() my po spacerze i zakupach, FLorian zasnął. obiadu nie ma a tz już jedzie buuu... może pizza hm.... ![]()
![]() |
#1224 |
Zakorzenienie
|
No i ja juz w busie do pracy - jaki mi sie nie chce ...!!!
Ale cieszie sie ze "podoba" wam sie kandydat - hehe wcale nie wyglada na te swoje 42lata ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() paranoja. 2 pracujących rodziców nie będzie mogło dać dziecka do przedszkola ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Miałam się jeszcze wypowiedzieć o noszeniu dziecka. Do tej pory nie pochwalałam noszenia dla noszenia i nie raz zabierałam J. t. która chciałaby go tylko nosić, nawet jak on się już później wyrywał. Raz, że dziecko samo tego nie chciało, dwa, ja potem zostawałam z nim sama i nie mogłam ciągle nosić. Z drugiej strony J. był bardzo wymagającym dzieckiem, bujaczek go parzył, karuzela straszyła, wózek również do przyjemności nie należał i mimo wielu prób odkładania go i zabawiania na ziemi, nosiłam. Z perspektywy czasu bardzo żałuję, że nie kupiłam chusty i jeśli jeszcze będę w ciąży, będzie to pierwszy zakup "dla dziecka". Natomiast teraz ,kiedy J. już aż tak się nie domaga rąk łapię się na tym, że chciałabym go ponosić i jeśli bardzo marudzi chętnie sięgam po nosidło i noszę go na plecach (wbrew pozorom w takiej pozycji zupełnie nie czuję jego ponad 11 kg). J. niby na ręce aż tak się nie pcha, ale jednak bardzo potrzebuje bliskości. Jeśli jesteśmy sami jest ciągle przy mnie, wchodzi mi na kolana, szarpie za ręce, wspina mi się na plecy jak siedzę na podłodze, generalnie ciągle musi być gdzieś blisko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu nie ma miejsca na zostawianie dziecka do wyplakania sie, do stosowania metod usypiania typu 3-5-7, karnych jezykow, kary, na straszenie, zawstydzanie, rozlake - co w normalnym rodzicielstwie uwazane jest za skuteczne metody wychowawcze. EOT (kazdy robi jak uwaza za sluszne, ale dlaczego skreslac z gory temat, bez jego poznania?) ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- monika ale to przeciez dobrze, ze samotne matki maja przywileje - im jest bardzo ciezko samotnie wychowywac dziecko, nie wspominajac o powrocie do pracy. Co oczywiscie wedlug mnie nie zwalnia panstwa od dbania o zapewnienie miejsca w przedszkolu dla dziecka , ktorego oboje rodzicow pracuja (bo to jest paranoja ![]() ![]()
![]() |
#1227 |
MBZ♥
|
Moderna tylko, że w praktyce często jest tak, że matka samotna jest tylko z nazwy
![]() Ja wychowuję wg swoich spostrzeżeń, podążania za dzieckiem. Daleko mi do tego co nazwałaś "normalnym" rodzicielstwem. W typowe ramy rb też się nie wpisuję ![]() Monika i jak wizyta? |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mi się wydaje że z tym noszeniem to od dziecka zależy, bo jak juz Florek raczkował to ja go ciągle nie nosiłam bo też tego tak nie wymagał, ale jak byliśmy u teściów to oni cały czas go nosili, nie zabraniałam, chciałam żeby i oni i Florian się sobą nacieszyli, a Florek nie wymagał ode mnie potem po powrocie ciągłego noszenia. jedyne co go wkurzało to odstawianie do łóżeczka jak np. ja gotowalam i nie mogłam go na podlodze pilnować. Cytat:
![]()
![]() |
#1229 | ||
Zakorzenienie
|
Nie no aż muszę się wypowiedzieć
bez dokładania żadnych teorii Cytat:
Cytat:
![]() |
#1230 |
Rozeznanie
|
czyli jest na Ciebie sposób
![]() tak wogole to hejka ![]() usypiam właśnie dzieciaki szumem laptopa ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:56.