|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. IV
Cytat:
![]() ![]() ![]() o mięsie już nawet nie wspominam.
![]() |
![]() |
#1202 | |
Zakorzenienie
|
Ale właśnie nie ma ulepszaczy. Konsystencję domowego ciasta masz z jajek, mąki, masła i innych produktów spożywczych, które się normalnie spożywa, a nie z jakichś przetworzonych, najgorszej jakości tłuszczów, spulchniaczy czy innych konserwantów, żeby wyszło taniej i więcej.
No i do swoich wypieków dajesz cukru według upodobań. W gotowych produktach często tego cukru jest za dużo, żeby zabić chemiczny smak. Ja to najbardziej widzę przy kremach. Jak kupuję gotowe ciasta, to kremy zawsze są bardzo słodkie, bardzo tłuste i mają jakiś taki charakterystyczny posmak. Jak sama zrobię, to różnica jest ogromna. Najpierw musiałam do niej przywyknąć, bo moje kremy nie są tak słodkie i jednocześnie nie tak tłuste, mimo że przecież robię je na bazie kremówki 36%. Ale smak jest dużo lepszy. Tylko już taki krem nie postoi 5 dni, a np. 2-3 ![]() ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
X - pani z bulwersem Y - ktokolwiek komentujący X: Też mi przepis, każdy może wziąć sobie kaszę, ugotować i dodać coś do niej. To ma być zdrowe? Przecież nie chodzi o to, żeby gotowe produkty ze sobą zmieszać, tylko żeby dziecku samemu wszystko przygotować! Y: Wszystko jest w porządku przecież z tym przepisem. Zamiast kupić gotową smakową (np. truskawkową) kaszkę, sama taką robisz. Co z tym nie tak? X: No ale kasza jest kupna, ze sklepu! Y: A jaka miałaby być? Skąd niby ją wziąć? X: No skoro są pola ryżowe, a pól kaszowych nie ma (a przynajmniej ja o takich nie słyszałam i słownik podkreśla mi słowo "kaszowe"), to chyba jakoś można ją samemu zrobić, prawda? I wtedy to faktycznie by był samodzielnie przygotowany posiłek! Więcej chyba nie trzeba komentować. ![]() Oczywiście nie jest to słowo w słowo, ale nie znajdę tego screena. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1203 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hahahahahah ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1205 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1206 |
Raczkowanie
|
Co do wegety, to ja normalnie jej nie mogę. Moja mama namiętnie kotlety nią przyprawia, a mnie aż na wymioty bierze od tego smaku. Już chyba wole sypnąć troszkę soli.
A co do makaronów i ryżu to lubię czuć smak soli, ale to gównie dlatego, by już nic do nich nie dawać i zjeść same ![]()
![]() |
![]() |
#1207 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Makarony to moja miłość. ![]() A na wegetę domowej roboty jest mnóstwo przepisów w internecie, trochę trzeba niestety czasu poświęcić, ale zdrowie odpłaci. Muszę w końcu sama zrobić. Pamiętam, że jedna pani miksowała bardzo drobniutko różne warzywa i zioła, potem oddzielała porcje po jednej łyżce i pakowała osobno w woreczki foliowe a potem do zamrażarki. Więc jak gotowała jaką zupinkę, to potem brała taką jedną kostkę i już. ![]()
![]() |
![]() |
#1208 |
Zakorzenienie
|
Są przepisy na samodzielne kostki rosolowe
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1210 |
Zakorzenienie
|
Wrzucam link
![]() Lubię przepisy z tej strony, bo są pomysły na obiady na wynos np do pracy ![]() ![]() http://qchenne-inspiracje.blogspot.c...b-bez.html?m=1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1211 |
Moderator
|
To się nazywało beka z mamuś na forach, ja to kisnę jak takie rzeczy czytam, ale potem 'matki walczonce' zgłaszały stronkę i ją zamknięto xDD Dobre teksty tam były. Pamiętam jeszcze taką gadkę, że jedna pisze, że karmi dziecko z butelki i nagle atak na nią że to z cycka trzeba i butelka to zbrodnia przecież xD
Lepiej jeść takien iż żadne i kupić produkty z których zrobi się samemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1212 |
Zakorzenienie
|
To na wizażu nazywa się odpieuszkowe zapalenie mózgu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1213 |
Zadomowienie
|
O dziękuję za link
![]() A tu jest ten o którym mówiłam, ale tego jest pełno http://smak-zdrowia.blogspot.com/201...-warzywna.html Klaudenc dokładnie ![]() ![]()
![]() |
#1214 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny z Warszawy chetne na spotkanie?
![]() |
#1215 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo często mnie nachodzi wielka ochota na brokuły. xD Ze słodyczy najbardziej lubię gorzką czekoladę. <3 TŻ mnie oduczył jeść słodkie rzeczy i teraz w ogóle mnie nie ciągnie do deserów czy ciastek. Nie mogę patrzeć na tutejsze babeczki czy donuty (oj w Ameryce Płn. uwielbiają baaardzo tłuste i baaardzo słodkie ciastka...) Zdecydowanie wolę owoce. Lubię czasami zjeść chipsy, ale kupujemy Lay'sy lekko solone. Są cudowne. Jakiś czas temu przez przypadek kupiłam klasyczne Lay'sy solone i oboje z TŻem aż się skrzywiliśmy, gdy zaczęliśmy je chrupać. Cytat:
![]() Ostatnio mam trudny czas z dietą i treningami, bo miałam duże problemy z układem trawiennym. Testuję teraz po kolei produkty spożywcze i na razie mam wielkie podejrzenia co do glutenu. Musiałam ograniczyć ćwiczenie, bo przez dietę zaleconą przez lekarza bardzo mało jem. Powoli się uczę układać swój jadłospis. Mi moja mama sprzedała rewelacyjny trik na szybkie gotowanie rosołu. Mniej więcej co miesiąc czasem nawet co dwa miesiące idę do sklepu z warzywami i kupuję dużo włoszczyzny. W domu wszystko myję, obieram, pakuję w małe torebki (w każdej 2 marchewki, kawałek pora i pietruszki, można oczywiście dodać co kto lubi) i wrzucam do zamrażarki. Podobnie robię z kurczakiem - kupuję wielką pakę, gdy jest na promocji, porcjuję i zamrażam. Zawsze też zbieram do pojemniczka w zamrażarce wszelkie odpadki z mięsa, np. gdy robię kotlety. Gdy nachodzi mnie ochota na rosół lub potrzebuję bulionu, wrzucam do garnka zawartość jednej paczki z warzywami, jednej paczki z kurczakiem i wszelkie mięsne odpadki, które uzbierałam. Zalewam wodą, stawiam na kuchence i rosół się gotuje praktycznie sam. ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1216 |
Moderator
|
krolewna_smieszka - Może masz tak jak ja, że nie masz alergii na gluten ale działa niekorzystnie. Ja go nie mogę jeść bo rujnuje mój układ trawienny totalnie . Odstawiłam go w pierwszej kolejności, potem te sztucznie smakujace rzeczy i mocne przyprawianie i potem ograniczyłam mięcho, jest naprawdę dużo lepiej. Już centralnie nawet nie mogę patrzeć na pizzę, ciastka czy spaghetti bo z tym smakiem kojarzy mi się tylko ból brzucha i mdłości, nie smakuje mi to już.
A ochotę na brokuły też mam często i właśnie jak coś podjeść mam ochotę to raz na 2 tygodnie paczka chipsów solonych z Lidla bez polepszaczy smaku (moje ulubione) mnie uszczęśliwia wystarczająco. Też się wzięłam niedawno, kiedyś byłam bardzo aktywna fizycznei i teraz do tego wracam. Tak się dobrze czuję dzięki temu że nie muszę się do tego zmuszać, jak się zacznie to już potem idzie. Póki co biegam i się gimnastykuję bo to uwielbiam robić, naprawdę warto nie tylko dla wyglądu ale dla samopoczucia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1217 |
Zakorzenienie
|
Bardzo możliwe, ale jak będę miała możliwość, to zrobię badania.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.