Mamusie Majowe 2015!! cz. 2 - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-22, 11:03   #1201
Opulka
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Majowe 2015!! cz. 2

Hej wszystkim Tak podczytuje o tych waszych przebojach z USG i innymi badaniami i szczerze powiem, że chyba coś ominęłam, albo czegoś nie rozumiem, albo co miasto to obyczaj- o co chodzi z tą prywatą? Ja normalnie chodzę do ginekologa, dostaje skierowanie na różne badania, idę ze skierowaniem na to konkretne badanie do pani w recepcji, umawiam się i mi robią. Prowadzenie ciąży przecież jest bezpłatne a badania takie jak USG genetyczne czy badanie krwi- obowiązkowe. Niech mi któraś wyjaśni, bardzo proszę

Z witamin słyszałam, że od dwóch lat jest zalecenie żeby oprócz foliowego brać też wit. D (mądre głowy odkryły, że Polsce za mało słońca mamy, eureka) i te dwie biorę i nic więcej. Odżywiam się raczej w miarę dobrze (oj tam, czasem frytki ) i badania w normie, więc nie widzę potrzeby żeby brać coś jeszcze.
Opulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:04   #1202
kefii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez grubaRyba Pokaż wiadomość
no wlasnie dziewczyny, jak to jest z ta polozna? to prawda ze kazda z nas musi miec swoja wybrana?
tak ale to ty wybierasz w ciązy kogo chce i już. Potem po porodzie połozna do ciebie przychodzi i jakpoś od niej z kartką idzie sie do lekarza na szcepienie. ale jak dokładnie to nie wiem bo mój dzieć wyszedł późno ze spzitala.

Cytat:
Napisane przez Iluzja00 Pokaż wiadomość
Wlasnie ten vita miner ktory biore jest dobry i tani.Za 60 tabletek okolo 15zl
Ja tez go bioorę bo jako jedyny nie ma glutenu w składzie

Cytat:
Napisane przez TienShan Pokaż wiadomość

sprawdź sobie datę ważności, ja kupiłam będąc w ciąży i już przeterminowany, więc muszę nowy kupić
No masz racje jeszcze w dacie. Dam siostrze a ja kupie nowy w maju

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:05   #1203
201606011622
Konto usunięte

Iluzja, oczytałam się o tych lekarzach i żaden nie ma tego certyfikatu.
w Radomiu ciezko wgl znaleźć takiego .
jak ona mi nie zrobi na wizycie tych pomiarów to trudno, spróbuję do szpitala się wcisnąć. tu są 2, więc gdzieś się uda.
201606011622 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:07   #1204
kefii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Opulka Pokaż wiadomość
Hej wszystkim Tak podczytuje o tych waszych przebojach z USG i innymi badaniami i szczerze powiem, że chyba coś ominęłam, albo czegoś nie rozumiem, albo co miasto to obyczaj- o co chodzi z tą prywatą? Ja normalnie chodzę do ginekologa, dostaje skierowanie na różne badania, idę ze skierowaniem na to konkretne badanie do pani w recepcji, umawiam się i mi robią. Prowadzenie ciąży przecież jest bezpłatne a badania takie jak USG genetyczne czy badanie krwi- obowiązkowe. Niech mi któraś wyjaśni, bardzo proszę

Z witamin słyszałam, że od dwóch lat jest zalecenie żeby oprócz foliowego brać też wit. D (mądre głowy odkryły, że Polsce za mało słońca mamy, eureka) i te dwie biorę i nic więcej. Odżywiam się raczej w miarę dobrze (oj tam, czasem frytki ) i badania w normie, więc nie widzę potrzeby żeby brać coś jeszcze.
Większość z nas chodzi do ginekologa prywatnie. A jest tak że jedne lekarz z NFZ wysyła na badanie do kolegi prywatnie. I biznes się kręci.
ja wszytko robie u swojego gina oczywiscie prywatnie. U nas nie ma szans dostać sie do tej gin na NFZ wiec nie ryzykuje.

Co do witamin to mi gin kazał brać bo organizm mam osłabiony po ostatnim porodzie i potem szpital. Wiem że nie za dużo sie wchłaniają ale zawsze coś. No i oczywiscie zdrowa urozmaicona dieta bezglutkowa.

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:07   #1205
201606011622
Konto usunięte

mi też trochę to śmierdzi Santilla, bo ciekawe czy ona by tak "ryzykowała" i wydawała w ciemno, skoro może być za wcześnie. no i tak nalega na tych kolegów z przychodni gdzie ona prywatnie przyjmuje.
czytałam na forach to dziewczyny stad głównie tam chodzą, bo tak się przyjęło, że niby oni najlepsi.
Stary 2014-10-22, 11:08   #1206
scotasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ruskaa Pokaż wiadomość
:Hi:

Dziewczyny trzymam za Was , wszystko będzie dobrze!

No właśnie co do kremów, od kiedy można je bezpiecznie stosować ?
jaki najlepszy? (ja na razie smaruję się po kąpieli balsamem nawilżającym z ziaji )
Czy używała któraś z Was o Palmer's ? dobry jest ?
Ja w pierwszej ciąży kupiłam ten Palmers, ale tak mi przeszkadzał ten jego zapach (jakiś kakaowy czy coś), że zmieniłam na Pharmaceris. A teraz na razie tylko oliwkę stosuję. W 4 mcu kupię Pharmaceris

Cytat:
Napisane przez ruskaa Pokaż wiadomość
A ja biorę tylko kwas foliowy do 12 tygodnia, tak zaleciła pani doktor, bromergon w 7 tyg przestałam brać.
Odnośnie witam to na razie nic mi nie dała by nie było witaminozy, na następną wizytę mam przyjść z morfologią więc przypiszę coś
Ja też tylko kwas foliowy. I żelazo muszę zacząć brać. Jakieś witaminki to zamierzam gdzieś w II trymestrze zacząć brać. Ale nie codziennie.

Cytat:
Napisane przez grubaRyba Pokaż wiadomość
no wlasnie dziewczyny, jak to jest z ta polozna? to prawda ze kazda z nas musi miec swoja wybrana?
Hmm nie wiem, czy o to chodzi, ale po porodzie przychodzi do nas położna środowiskowa z przychodni, do której należymy.

Cytat:
Napisane przez ola_la_7676 Pokaż wiadomość
a w karcie wpisała mi tylko usg " 11-13 tydz - poinformowana. "

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

wizytę mam we wtorek.
tylko jak ostatnio byłam to ona się uprała, żeby zrobić to USG i potem tak ustawiła wizytę, żeby z wynikiem przyjsc.
a zaznaczała, ze jest ryzyko, że będzie za wcześnie u tych lekarzy.
Dziwne.... naraża Cię na niemałe koszty nie będąc nawet pewną, że uda się zrobić te pomiary, bo może być za wcześnie
Mój lekarz na moje pytanie,czy mam iść na usg prenatalne za 270zł czy zwykłe usg ciąży (ok 100zł) powiedział, że nie ma sensu przepłacać, bo na zwykłym usg też mi te pomiary zrobią.
scotasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:10   #1207
Iluzja00
BAN stały

Cytat:
jak ona mi nie zrobi na wizycie tych pomiarów to trudno, spróbuję do szpitala się wcisnąć. tu są 2, więc gdzieś się uda.
Ola ale certyfikat to nie wszystko tak naprawde.
Jest pelno kobiet w ciazy ktore USG maja robione tylko przez swojego lekarza a dzieciaczki rodza sie zdrowe.
Mysl pozytywnie a wszystko bedzie w porzadku.
Jesli nie masz pewnosci co do wizyty w sobote to po prostu nie idz.Tym bardziej ze dzidzius moze byc jeszcze maly i pieniadze pojda w bloto
Iluzja00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:10   #1208
Opulka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Większość z nas chodzi do ginekologa prywatnie. A jest tak że jedne lekarz z NFZ wysyła na badanie do kolegi prywatnie. I biznes się kręci.
ja wszytko robie u swojego gina oczywiscie prywatnie. U nas nie ma szans dostać sie do tej gin na NFZ wiec nie ryzykuje.
No to w takiej sytuacji nie ma innej opcji niż taka, że lekarz dupa i chyba nie ma się nad czym rozwodzić. Co jak pacjentka nie ma tych powiedzmy 200 zł na badanie? Nie zrobią jej go w takim razie, bo nie zapłaciła? A przecież musi je mieć.
Stary 2014-10-22, 11:11   #1209
201606011622
Konto usunięte

mi się wydaje, że jak zobaczy, że nie zrobiłam jednak tego USG to może zrobi na wizycie. w końcu sie nie wykręci, bo ma sprzęt i to nie najgorszy.
no a jaak nie to pojadę do szpitala po wizycie się wywiedziec, kiedy mogliby mi to zrobić.
Stary 2014-10-22, 11:13   #1210
Iluzja00
BAN stały

Cytat:
mi się wydaje, że jak zobaczy, że nie zrobiłam jednak tego USG to może zrobi na wizycie. w końcu sie nie wykręci, bo ma sprzęt i to nie najgorszy.
no a jaak nie to pojadę do szpitala po wizycie się wywiedziec, kiedy mogliby mi to zrobić.
I dobrze myslisz
Stary 2014-10-22, 11:13   #1211
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
mi też trochę to śmierdzi Santilla, bo ciekawe czy ona by tak "ryzykowała" i wydawała w ciemno, skoro może być za wcześnie. no i tak nalega na tych kolegów z przychodni gdzie ona prywatnie przyjmuje.
czytałam na forach to dziewczyny stad głównie tam chodzą, bo tak się przyjęło, że niby oni najlepsi.
eee no to jeszcze jak Ci lekarze nie mają certyfikatów, to niech się w nos ugryzie. na bank chce Cię naciągnąć.. co innego jakby był ten certyfikat - wtedy można by pomyśleć, że na prawdę zależy jej na badaniach..
spróbuj zadzwonić do przychodni i zapytać, czy na takiej wizycie gin zrobi Ci USG. i po wizycie zobaczysz, czy jesteś pewna, że doktorka wszystko zrobiła

M

Edytowane przez Santilia
Czas edycji: 2014-10-22 o 11:14
Santilia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:14   #1212
201606011622
Konto usunięte

nie szkoda mi pieniędzy, tylko zastanowiła mnie jej postawa , ze na przekór wszystkiemu tak chciała, żeby nawet wczesnie iść na to usg. czyli proste, ze kolegom chce biznes nabić. i sama pewnie korzysta, skoro pytają z czyjego polecenia.
nie pójdę chyba. zobaczymy co powie na wizycie we wtorek, jak nie pomierzy [ mimo, ze to bd przeciez kilka dni później niz u tych gości , czyli większe prawdopodobienstwo ze dziecko podrosło ] no to pojadę do szpitala.
Stary 2014-10-22, 11:15   #1213
Santilia
Wtajemniczenie

apropo.. Dziewczyny, które miały już te USG genetyczne - mogłybyście napisać "dla zielonych" (czyt. dla mnie) co lekarze dokładnie sprawdzali? każda strona internetowa ma jakieś rozbieżnosci..

M

Stary 2014-10-22, 11:19   #1214
Crumble
Rozeznanie

Cytat:
Niestety sie nie zgodze.Na USG w szpitalu nie czeka sie az 2 tygodnie.
Mnie lekarz zapisal 5 dni przed (bo wtedy akurat bedzie)
A to nie wiedziałam... jak chciałam się zapisać na prowadzenie ciąży to nie było miejsc wolnych

Cytat:

tz dał mi trochę do myślenia.
pozatym stwierdził, ze nawet jak nie daj Boże coś, to i tak nic na to nie poradzę i tylko sobie nerwów przysporzę a z moją chorobą serca to niebezpieczne..

nie wiem sama. zastanawiałam się bardzo dlugo i wydaje mi się, że skoro pomiar jest na 2D.
aparat ma dobry i wgl no to chyba sama powinna te podstawowe parametry obejrzeć a nie wysyła mnie gdzieś prywatnie.
Ja już nie wiem... ja bym poszła pewnie.. dla mnie to normalne, że czasami trzeba zapłacić.. za głupią wizytę kontrolną płacę u mojej gin 200 zł... na nfz jakoś nie "umiem" się zapisać ;p w ogóle nie wiem co i jak... bo od lat w luxmedzie... może idź dziś do szpitala się zapisać?

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Santilia Pokaż wiadomość
apropo.. Dziewczyny, które miały już te USG genetyczne - mogłybyście napisać "dla zielonych" (czyt. dla mnie) co lekarze dokładnie sprawdzali? każda strona internetowa ma jakieś rozbieżnosci..
Przezierność karkowa, kość nosowa, żołądek, przepona, serducho, przepływy, ilu naczyniowa pępowina... no i płeć
Stary 2014-10-22, 11:21   #1215
Opulka
Raczkowanie

Cytat:
Już jutro mam to USG i taaak się denerwuje Wyłazi dzieciństwo z matką-położną i nawet internetów nie muszę czytać żeby wiedzieć co może pójść nie tak. Te wszystkie historie odbijają mi się w głowie jak piłeczki. Ko-szmar.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-22, 11:24   #1216
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LuckyLove Pokaż wiadomość
No mi to trochę dziwne. Bo np moja ginka poinformowała mnie o takich badaniach ale mówi mi że po co mam tyle kasy płacić jak ona tez może mi zrobić w szpitalu takie badania. Oczywiście nie naciskała i kazała mi się zastanowić i jak będę chcieć przyjść do niej to mam zadzwonić dzień wcześniej.

A podejrzewam Ola, że gdyby faktycznie było coś nie tak i miała jakieś obawy to by wysyłała ze skierowaniem do jakiejś konkretnej klinki czy tam miejsca gdzie robią już bardziej wyspecjalizowani lekarze te badania.
Zapytałam Ole jak ona myśli, bo tak naprawdę żadnej z nas nie było w tym gabinecie. Była Ola i P. doktor wiec sama Ola powinna wiedzieć najlepiej jak przebiegała ta rozmowa i co pani doktor miała na myśli.
Jednak jak tak was czytam muszę przyznać wam racje, wszystko wskazuje na to, że pani doktor nabija klientele

Czarnulka7891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:30   #1217
olimpia2009
Zadomowienie

Dzien dobry....wstalam....szyku je sie do pracy wiec caly dzien mnie nie bedzie..nadrobie wszystko jak wroce...nie obiecuje ze poodpisuje po pewnie bede padnieta....zreszta juz jestem
Czekam na drugi trymest zeby to zmeczenie poszlo sobie......ale kuzwa w trzecim ono wraca.......w pierwszej ciazy....spalam 1 i 3 trymest dzien w dzien poppludniu.....teraz sie nie da....wcxoraj pospalam godzinke jak mloda w szkole byla
Stary 2014-10-22, 11:32   #1218
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
Ola ale certyfikat to nie wszystko tak naprawde.
Niby nie wszystko ale jeśli miałabym zapłacić 250zł i miałby to zrobić normalny lekarz to dziękuję bardzo, nie skorzystam
Cytat:
Napisane przez Crumble Pokaż wiadomość

Przezierność karkowa, kość nosowa, żołądek, przepona, serducho, przepływy, ilu naczyniowa pępowina... no i płeć
Twój lekarz to sprawdzał czy byłaś u specjalisty?
Mój gin tylko przezierność, kość nosową, sprawdza czy jest żołądek, serducho i tyle.

TienShan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:32   #1219
Iluzja00
BAN stały

Cytat:
Ja na poczatku mialam robione NT, sprawdzal konczyny, zoladek i pecherz.
Pozniej polozenie plodu, czynnosc serca, plyn owodniowy, pomiar dwuciemieniowy, długość kości udowej, obwód brzuszka, obwód głowy, morfologia plodu,klatke piersiowa, powloki brzuszne, uklad moczowy/pokarmowy, pepowina,kregoslup i struktury wewnatrzczaszkowe

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-22, 11:33   #1220
201606011622
Konto usunięte

dobra, jakos to rozegram.
nie bd szła do tych gości, zobaczymy co ona powie.
a jutro pojadę się zapisać do szpitala, najwyżej odwołam, jeśli ona jednak to USG na wizycie zrobi
Stary 2014-10-22, 11:35   #1221
LuckyLove
Zadomowienie

Olimpia..... tyś jest zaaaebiista z tymi kropkami .........

No i pewnie Ola i git jest.

Edytowane przez LuckyLove
Czas edycji: 2014-10-22 o 11:37
LuckyLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:36   #1222
irenka78
Rozeznanie

Cytat:
u mnie na usg genetycznym tym dodatkowym które chciałam zrobić było tak (piszę z opisu badania): kształt główki, kości pokrywy czaszki, komory boczne mózgu, sierp mózgu, sploty naczyniowe, kosci nosowe, rynienka kręgosłupa, obwód brzuszka, żołądek, pęcherz moczowy, echogenność brzuszka, zawiązki kończyn górnych i dolnych, długość kości udowej, przezierność karkowa, serduszko ilośc uderzeń, przepływy w ductus venosus, oczywiście jeszcze wielkość płodu, wielkośc główki i moja ocena szyjki macicy z usg. To chyba wszystko.

Edytowane przez irenka78
Czas edycji: 2014-10-22 o 11:38
irenka78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:37   #1223
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LuckyLove Pokaż wiadomość
Olimpia tyś jest za☠☠☠ista z tymi kropkami

dzięki wszystkim za info o tym USG

M

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-22, 11:39   #1224
Iluzja00
BAN stały

Aaa i paluszki jeszcze liczyl u raczek
Stary 2014-10-22, 11:41   #1225
201606011622
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez iluzja00 Pokaż wiadomość
aaa i paluszki jeszcze liczyl u raczek
:d
Stary 2014-10-22, 11:41   #1226
Czarnulka7891
Zakorzenienie

zimno mi , ide sie zawinąć w naleśnika pod kołderką i poczytać książkę.
Także no Taka dobra wiadomość dla leniuszków- nie będzie dużo nadrabiania

Czarnulka7891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-22, 11:42   #1227
Iluzja00
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Czarnulka7891 Pokaż wiadomość
Ale bym poczytala Pada, zimno, ciemno i nawet nie chce mi sie do biblioteki ruszyc
Stary 2014-10-22, 11:43   #1228
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
ja zaraz upiekę babkę cytrynową i też do łóżka

hmm wczoraj i bez Ciebie miałam 3 strony do nadrabiania dziewczyny biorą przykład z resztą mozna zerknąć kto najwięcej spamuje

M

Stary 2014-10-22, 11:43   #1229
Iluzja00
BAN stały

Znacie jakies stronki z sukienkami slubnymi dla ciezarnych?
Bo przeszukalam neta ale nic ciekawego.
Stary 2014-10-22, 11:45   #1230
201606011622
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Cytat:
Znacie jakies stronki z sukienkami slubnymi dla ciezarnych?
Bo przeszukalam neta ale nic ciekawego.
ja tak samo...
nic nie ma fajnego....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości