|
|
#1201 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: ukochany mężczyzna a otyłość, zaniedbanie
Cytat:
Nie no, teraz to wygralas Krytykowanie grubych i niewysportowanych to empatia i troska o bliźnich, a tolerancja dla różności i przyzwalanie na życie po swojemu, to egoizm i znieczulica. Wydawało mi sie, ze chociaż z racji wieku powinnaś być mądrzejsza.... Ale serio, ten post przebił wszystkie bzdury tego wątku. Jeszcze mi powiedz, ze mohery obgadujące pod blokiem, ze "Kowalska znowu na noc do domu nie wróciła a tydzień temu jakis volkswagen pod jej klatką stał, pewnie tego gacha z ktorym sie puszcza" to tez z chrześcijańskiej miłości i troski o jej zdrowie intymne xD |
|
|
|
|
#1202 |
|
Zadomowienie
|
Co ma egoizm do decydowania o swoim tłuszczu? By naprawić ten okropny proceder powinniśmy brać pod uwagę zdanie innych? Wtedy będzie nieegoistycznie i porządnie?
"Wydaje mi się, że facetom koc dalej nie podoba się mój brzuszek, lepiej schudnę do następnego razu, pomimo żadnej do tego wewnętrznej potrzeby i własnych poglądów" Egoiści, chcieliby żyć po swojemu, pf
|
#1203 |
|
Konto usunięte
|
Cały hejt na grubasów to objaw tylko i wyłącznie troski. Kto nie rozumie, ten nie jest wystarczająco empatyczny...
|
|
|
|
#1204 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tez zyje w niszy, bo mam znajomych samych sportowych. TZ ma ponad 40, a wyglada lepiej niz kazdy jeden kolega z pracy w moim wieku. Lajf. Farma jest okolomedycznym specem, w spadku po rodzinie
|
|
#1205 |
|
Zakorzenienie
|
Piersi nie wyćwiczysz, bo tu chodzi o więzadła rozciągające się (więzadła Coopera). Naprawdę, biust wiszący a sterczący w górę to kwestia nie aktywności fizycznej. Wszystko wyćwiczyć można, oprócz cycków. Oczywiście mięśnie klatki ćwiczyć można, ale jak ktoś już ma obwisły biust, to to go nie podniesie. Taka uwaga na marginesie.
|
#1206 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1207 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, co ta uwaga miała wnieść, ale jesli sie tak upierasz, to z pewnością mam większe prawo sie wypowiadać z "eksperckiej" pozycji niż Ty.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym trochę osób grubych bądź kiedykolwiek grubych pisało w tym wątku swoje różne opinie, historie - więc nie musisz się "zastanawiać" co można zrobić - które aktywnie ignorujesz, bo fajniej jest się ponapawać swoją sportową formą i och ach jaka Ty i Twoja rodzina są zdrowe. Jest ogromna różnica między osobą w formie, a osobą, która umie i wie jak z szacunkiem aktywizować innych plus wspierać ludzi (każdych) w ich aktywności fizycznej. Nie mam wątpliwości, że masz fenomenalna formę, ale zdecydowanie nie powinnaś się zabierać za zbawianie grubasów, chyba, że zechcesz trochę bardziej słuchać samych osób grubych/otyłych i ich historii, tego, z czym mają największy problem, co lubią, czego nie lubią.
|
|
#1209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja natomiast akurat, w przeciwienstwie do niektorych, cwicze i nie zapuscilam sie na +kilkadziesiat kg extra, zaslaniajac sie problemami jakimistam. Na depresjii bieglam maraton, bo tak, depresje tez mialam. I jest to wiedza i doswiadczenie z pierwszej reki, a nie w spadku. A propos eksperckich pozycji.
|
|
#1210 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-06-14 o 20:53 |
|
|
|
|
#1211 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To ze _Tobie_ nie pomaga, nie znaczy, ze innym nie pomaga. Znowu, puk puk, caly swiat nie jest taki jak Ty, nawet jesli ma takie same problemy. Aktywizacje to mozna zaczynac, jak ktos jasno sie przyzna, ze 1) ma problem 2) sam ten problem stworzyl/nie zaradzil mu. Jak ktos udaje, ze jest za☠☠☠iaszczo, jak TZ autorki albo Farma i przeciez kilkanascie kg nadwagi jest lepsze niz kilka niedowagi i tluszcze jest potrzebny do czegostam, to nigdy nic ze soba nie zrobi i zadne slodkie pierdzenie nie zadziala. Cava, tak na marginesie, nie jst trenerem i psychologiem sportowym, na takiego nie pozuje i nie udaje, ze ma mega wiedze w tym zakresie, w przeciwienstwie do niektorych. Pisze z wlasnego doswiadczenia. Od tego, kurna, jest forum. Pisza tu postronne osoby z doswiadczenia, a nie doktorzy psychiatrii, profesorowie psychologii i reprezentanci narodowej kadry lekkoatletycznej, chociaz mozna po tym watku takie wrazenie odniesc ![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- No, w kontekscie faceta, ktory nawet nie wiadomo, czy depresje ma, bo musialyscie wygrzebac cokolwiek zeby go wytlumaczyc. Bez orderu ziemniaka, chociaz tak grzebiecie, ze pewnie same se wygrzebalyscie z kilogram.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I serio, czy myślisz, że np. takiej osobie jak ja to co w chwili obecnej piszesz pomaga? Rozumiem, że mówisz swoje opinie i masz do tego święte prawo, ale uważasz, że pisanie o zaniedbaniu, swojej pogardzie w jakiś sposób inspiruje ludzi do aktywności fizycznej?
|
|
#1213 |
|
.
|
to ja poproszę złotą radę, co robić, żeby cycki nie wisiały, jak się ma miseczkę h i mimo wszystko ćwiczy.
a Kowalczyk zdobyła medal olimpijski mając depresję. i cóż z tego?
|
#1214 |
|
Konto usunięte
|
W kontekście faceta, ty również wypowiadasz się o swoich heroicznych wyczybach podczas choroby. Czym to się różni od postow dziewczyn, które na chorobę to "zwalaly", ze tak ujme? Niczym, oba obozy zespoly maja tylw samo wspólnego w kontekście niezdiagnozowanego kolesia. Bo przecież nie wiadomo czy facet jest chory. Ale one nie mogą pisać, ze nie dawaly rady, można pisać tylko o byciu fit end jang mimo przeciwności losu. Współczuję samooceny skoro tak musisz sobie pomagać xd. Może jednak się nie doleczylas?
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-06-14 o 21:01 |
|
|
|
#1215 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Sport chyba źle robi na poziom agresji u niektórych....
|
#1216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo jest z dietami - wiemy już, że większość osób, która chudnie, po jakimś czasie odzyskuje swoją starą wagę, dlatego przy utracie wagi trzeba mówić nie o "silnej woli" (większość osób grubych kiedyś tam schudła), tylko o mądrym spadki wagi, który da się utrzymać.
|
|
#1217 |
|
Przyczajenie
|
Moj chlopak ma ten sam problem, o ktorych tez srednio umiem z nim porozmawiac. Ma jakies 15kg nadwagi. Moze nawet i 20, nie wiem dokladnie jak to wyglada u facetow. Powiedzial, ze byl gruby jako dzieciak, pozniej poszedl na studia, wiec nigdy nie mial czasu, zeby sie za to wziac. W miedzyczasie poszedl na diete Dunkana. Schudl 20kg, po czym w ciagu roku wrocil do 10.
Staram sie mu mowic, ze powinien zaczac zdrowiej jesc i niby tak jest, bo np chwali mi sie, ze pije smoothie codziennie na kolacje. Ale co z tego, skoro je za duze porcje- jakies tluste kielbasy, masa makaronu, drozdzowka na sniadanie. I do tego pije cole i napoje energ light. Tak mnie wkurzaja te jego napoje, moglby ich wcale nie pic. Tez ma wielki brzuch i nie sciaga koszulki jak uprawiamy sex. Niby sobie z tego zdaje sprawe, ze powinien schudnac i niby mowi, ze cos z tym zrobi, ale to wszytsko jest bez zadnej motywacji, tak bardziej na pokaz, bo mu cos powiedzialam. I mowi mi o tych smoothie a pozniej je jakas wielka porcje obiadu. I slodycze jak mu mama daje. Czasami przy mnei to odmowi, ale wiem, ze to tylko dlatego, ze ja tam jestem, a kiedy mnie nie bedzie, to ciagle jest to samo. Nie chce sie nad nim znieczulac, bo to jego wybor, ale zaczyna mnie to wkurzac. Ma nadwage, wie o tym i nic z tym nie robi. Sport- bieganie na nie, bo od tego niszcza sie kolana, silka nie bo przeciez nei bedzie placil na karnet. Na spacer tez go probuje wyciagnac ale przeciez nie bedzie chodzil za dlugo, bo za zimno, bo to daleko. Nie jest zuplenie sportowym typem. Chce z nim byc, ale wkurza mnei to, ze ma nadwage i o siebie nie dba i ignoruje co do niego mowie, albo robi tak i za chwile, wraca do swoich nawykow. Nie chce byc jego mamusia i nad nim stac, zeby robil to co ja chce. Jedna moja kolezanka powiedziala do niego, ze jest gruby. On nic jej nie odpowiedzial a pozniej powiedzial mi, ze on jej sie pozniej przygladal i ze widzial, ze ona sama wcale tak perfekcyjna nie jest wiec jak smiala go oceniac. (Laska jest ogolnie b. szczupla). I to tak bardzo mnie wkurzylo, bo jesli ja mu powiem, to samo, to tez tak zleje na moje slowa? |
|
|
|
#1218 |
|
ctrl alt delete
|
Proponuję zacząć od solidnego stanika (czytaj "nie z HM-u"), i to jest rada na serio, bo niezmiennie rozwala mnie liczba dziewcząt ćwiczących, i to czasami dosyć ostro, bez stanika albo w czymś w stylu bardotka (nigdy nie pytałam, ale pewnie chodzi o to, żeby ramiączka nie wystawały). Zrobiłabym offtop na szaro, ale na telefonie nie umiem.
|
|
|
|
#1219 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Znaczenie ma czy ta osoba uda sie po pomoc do _specjalisty_ jak sama wiesz, bo z tego, co kojarze, Twoj powrot do aktywnosci fizycznej pastapil _PO_ rozpoczeciu leczenia choroby psychicznej, czyz nie? Nie wiem, czy do Was dotarlo, ze ja nie uwazam, ze on 'sie ma podniesc i sie ma wziac za bieganie i juz, bo ja potrafilam', ja uwazam, ze on ma 'sie podniesc' i 'isc do lekarza', skoro nie ma sily 'sie podniesc i isc cwiczyc', kiedy byl super sprawnym facetem wczesniej. Nie wiem, ile razy jescze to musi zostac napisane. Cava, nota bene, pisze glownie o tym, ze sie nie zgadza, ze o tam troche kiloskow to spoczko. Co jest oddzielna kwestia, w ktorej tak sie sklada, tez sie z nia zgadzam
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1220 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do piersi to obwis po karmieniu (kiedy gruczoł mlekowy się kurczy i po prostu zostawia po sobie puste miejsce tym samym powodując flaczenie) nijak ma się do ćwiczeń. No ale zaklinajmy rzeczywistość, jak to jesteśmy panami każdego centymetra swojego ciała, a wszelkie niedoskonałości to po prostu pole do pracy, bo jakże by je zaakceptować, przecież jest jeden ideał, do którego trzeba dążyć, a jak nie dążysz, to jesteś niechlujem, oblechem, ignorantem, słabym ogniwem czy kim tam jeszcze godnym potępienia. |
|
|
|
|
#1221 |
|
zuy mod
|
Ale to, że kilka kilo nadwagi nie jest spoczko popieracie czyms więcej niz osobistymi odczuciami estetycznymi?
|
|
#1222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cacajute, też pisałam o konieczności pomocy medycznej, ale ten temat dawno przeniósł się z "co TŻ autorki powinien zrobić" i "co ona powinna zrobić" na ogólny temat o otyłości. Cava pisała nie konkretnie bohaterze tego wątku, ale o ludziach, których lustruje w przestrzeni publicznej, Ty też pisałaś o swoich znajomych i ich obwisłych piersiach. Tak, osoba chora powinna mieć dostęp do stałej i dobrej pomocy lekarskiej, czy ma depresję, czy cukrzycę, czy alergię, czy cokolwiek innego. Nie zauważyłam, by ktokolwiek się z tym kłócił. Obwisły cyc generalnie nie jest w ogóle kwestią zdrowia, jest kwestią estetyki - tak samo cellulit etc.
|
|
#1223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1224 |
|
ctrl alt delete
|
Może ja rozumuję jak prosta baba ze wsi, ale tak myślę, że jakby kilka kilo nadwagi było spoczko, to rożne mądre doktory po akademiach medycznych by przesunęły granicę nadwagi, tak żeby ta spoczko waga mieściła sie w widełkach "waga w normie". No bo jak jest spoczko, to czemu to ma nie być w normie?
|
|
|
|
#1225 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1226 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
#1227 |
|
Zakorzenienie
|
Obawiam się, że nie czytasz tego, co piszę, albo bardzo nie chcesz zrozumieć tego, co piszę. Generalnie, jak przeczytasz cały ten watek, to z łatwością zauważysz, że od początku do końca pisałam o konieczności opieki medycznej, wizyty u lekarza i wsparciu dobrego dietetyka w przypadku diety. Jeżeli zobaczysz na inny temat - który założyła NieZgadzamSie - o otyłości i odchudzaniu, to możesz łatwo zobaczyć, że absolutnie ZAWSZE i WSZĘDZIE doradzam ludziom korzystanie z opieki medycznej.
Wydaje mi się, że też nie za bardzo rozumiesz nauki w tym zakresie. Nie da się ocenić czyjegoś zdrowia pod wpływem wyglądu. Można mieć obwisłe cycki i obwisłą dupkę, a być aktywnym fizycznie. Nauka za "skinny fat" to mówienie, że nawyki mają znaczenie poza wagą. Czyli ktoś może mieć wagę w normie, a mieć kiepskie nawyki żywieniowe plus całkowity brak aktywności fizycznej. Ale można też ćwiczyć zalecaną ilość godzin, chodzić, mieć prawidłową wagę i nadal nie wyglądać jak Adonis z okładki. Jeżeli zaś chodzi o to, że powinniśmy tworzyć kulturę, w której aktywność fizyczna jest częsta, mile widziana i dla każdego coś miłego, to jak najbardziej się zgadzam. Oczywiście, że aktywność fizyczna (także taka podnosząca tętno - ważne ze względów kardiologicznych) jest ważna. Ale serio, tu się zaczyna od spacerów, pływania na basenie, ćwiczeń siłowych. Ja np. uwielbiam wodę i kocham pływać - pływam od wczesnego dzieciństwa, jako dziecko startowałam w zawodach. Nadal jest to moja ulubiona aktywność, ale, zwłaszcza w okresie nastoletnim (kiedy miałam prawidłową wagę, ale zawsze miałam nietypową figurę - myśl raczej w kierunku KK, i zawsze byłam w górnej granicy BMI jak miałam wagę w normie) po prostu wstydziłam się chodzić na basem, bo bałam się, że ludzie będą na mnie patrzeć tak jak Ty i Cava patrzycie na ludzi w przestrzeni publicznej. Szkoda, bo gdybym czuła się bardziej komfortowo z samą sobą, to pewnie utrzymywałabym, przynajmniej do momentu depresji, bardziej stałą aktywność fizyczną i nie miałabym złych skojarzeń ze sportem. Jak zajrzyj na któryś z wątków NieZgadzamSie, to zobaczysz, że dziewczyna bardzo niezdrowo się odchudzała/głodziła, a rodzina jej przyklaskiwala, że "wreszcie się za siebie bierze". Też mam takie doświadczenia, zwłaszcza z okresu nastoletniego, gdzie miałam prawidłową wagę, ale właśnie w górnym BMI plus bardzo różną sylwetkę (zwłaszcza jak na 14,15 latki) od koleżanek. Ilekroć próbowałam głodówek, nikt z dorosłych, moich rodziców nie interweniował, wprost przeciwnie. Dlatego też tak bardzo uważam, że mówienie o "braniu się za siebie" i sugerowanie, że otyłość bierze się z lenistwa jest szkodliwe. Otyłość bierze się z nieprawidłowej diety/aktywności, ale nie z lenistwa, a częstokroć motywacja i oczekiwania społeczne (chudy=zdrowy) sprawiają, że osoba gruba (albo i nie gruba, ale noemalna) wpada w ciąg odchudzania się - przybierania na wadze, wybiera diety, których nie da się utrzymać i są zwyczajnie pseudonaukowe, etc, etc.
27.08.2016 Edytowane przez tyene Czas edycji: 2015-06-14 o 21:44 |
|
|
|
#1228 |
|
zuy mod
|
Cacajute - nie żebym się czepiala, ale to wszystko jest opisane dla nadwagi i otyłości.
A nie wmowisz mi ze 5 kg nadwagi ma taki sam wplyw na zdrowie jak 40 kg. Poza tym - jesli osoba jest zdrowa to juz jest spoczko, moze sobie miec te 5 kg więcej? Nic zlego sie z jej zdrowiem nie dzieje tylko brzydko wygląda wg niektórych. Moze czy nie moze?
|
|
#1229 |
|
Konto usunięte
|
Kakajute taka madra, a się na bmi opiera. Ale dobrze, że napisała w nawiasie po angielsku jak to jest mieć nadwagę, wyszło trochę mądrzej, można kogoś oszukać.
|
|
|
|
#1230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast w ocenie indywidualnej jest szereg innych czynników oprócz BMI. Stąd też zresztą research o "fit and fat" i stąd też termin "skinny fat" - BMI to tylko jeden rodzaj danych, nie definiujących zdrowia. ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- polecam Comexim, tanie (relatywnie) i cudowne. Ja się mieszczę w rozmiarówkę. Dodatkowy plus - są mięciusie i milusie. Oczywiście jak mowa o zwykłych, a nie o sportowych. I Ewa Michalak, ale jest trochę droższa.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.