|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1261 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja
|
![]() ![]() |
![]() |
#1262 |
Raczkowanie
|
Według mnie najłatwiej jest sobie mówić, że "nigdy się nie poddam aborcji", "że jestem za życiem, że embrion też człowiek i w ogóle", linczować kobiety, które się na to zdecydowały, gdy nie wie się jak to jest stanąć przed takim dylematem lub tragedią. Gdy nas bezpośrednio kiedyś dotknie taka sytuacja to Bóg jeden wie jak się zachowamy - gdyby nas ktoś zgwałcił i zaszłybyśmy w ciążę, gdyby ktoś zgwałcił naszą 12-letnia córkę i też zaszłaby w ciążę, gdybyśmy naprawdę nie miały w nikim wsparcia i środków pieniężnych na wychowanie dziecka.... Fajnie jest pisać z wygodnego krzesła przed komputerem, gdy się nie ma żadnych większych trosk na głowie czy takich dylematów moralnych.
Nie wiem czy poddałabym się aborcji czy nie czy czułabym wyrzuty sumienia czy nie - będę wiedziała gdy nie daj Boże będę musiała stanąć przed takim wyborem i go dokonam (co nigdy nie będzie miało miejsca mam wielką nadzieję). Ogólnie to uważam że prawo obowiązujące obecnie w Polsce jest ok. - czyli aborcja w przypadku gwałtu, choroby płodu, zagrożenie życia matki. Chyba poparłabym też środki wczesnoporonne w naprawdę uzasadnionych przypadkach - bo w sumie różne są sytuacje życiowe... Dlatego ja staram się szanować poglądy osób, które są za, tak jak i osoby które były zmuszone się temu poddać. Staram się też zrozumieć i uszanować poglądy osób, które są przeciw, choć może wydawać się inaczej ![]()
![]() |
#1263 |
jestę wieszczę
|
też się staram wszystkich zrozumieć, ale jak ktoś pisze, że kobieta nie urodzi dziecka z gwałtu, bo jest leniwa, to wymiękam
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#1264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1265 |
zuy mod
|
Nie ma tego strasznego opisu
![]()
![]() |
#1266 |
Zakorzenienie
|
Że prawo jako papierek jest okej, to jedna rzecz, jak jest z jego egzekwowaniem natomiast - inna sprawa (j.w. zauważyła Bananalama) i często zgroza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1267 | |
Zadomowienie
|
Myślę że opis komórki jajowej i plemników skazanych na śmierć może być równie poruszający i krwawy ![]() Cytat:
Ale to już w głównej mierze kwestia podejścia lekarzy Edytowane przez _Marta_M_ Czas edycji: 2012-04-15 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak słyszę o takich opcjach, to naprawdę mam wrażenie, że żyję w ZSRR, tylko w drugą stronę... //edit* Tu zresztą załączam linki do tej sprawy. http://media.wp.pl/kat,1022939,wid,7...l?ticaid=1e476 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...trasburgu.html Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-04-15 o 21:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1269 |
Zadomowienie
|
M-a-s-a-k-r-a
i to wszystko w XXI wieku. |
![]() ![]() |
![]() |
#1270 |
Raczkowanie
|
Z tymi środkami wczesnoporonnymi postaram się sprostować - napisałam o nich, bo w sumie ja widzę różnicę między np. wywołaniem poronienia w jakiejś początkowej fazie ciąży a np. wywołaniem poronienia w siódmym miesiącu ciąży. Wiem że teraz może się zacząć spór - w którym miesiącu postawić tę granicę - do kiedy wykonywać aborcję a od kiedy nie. Do kiedy to tyko komórki a od kiedy nie Nie wiem, nie znam odpowiedzi na te pytania... Każdy niech sam zdecyduje i postawi sobie te granicę. Mogę tylko napisać, że dla mnie osobiście (to tyko i wyłącznie moje zdanie, którego nikomu nie chce narzucać), jakieś bardziej humanitarne wydaje mi się przerwanie ciąży w początkowym etapie jej trwania, w pierwszym trymestrze. Wydaje mi się ja jeśli miałabym się na to zdecydować to łatwiej by mi było psychicznie na początku się temu poddać zanim ciąża stałaby się widoczna.
Szkoda że prawo nie jest przestrzegane. Strasznie żal mi kobiet, które zostały potraktowane tak jak pisze Mileva_. Ogólnie to rozumiem to, że kobieta to nie jest jakiś inkubator i ma prawo o sobie decydować i o swoim życiu, a z drugiej strony boje się tego, że jakby aborcja była powszechnie dostępna i dla każdego, to że zaczęłoby się ją traktować jako metodę antykoncepcji a nie jakieś ostateczne rozwiązanie albo że osoby nieletnie jeszcze chętniej brałyby się za sex w imię zasady "a co tam jak zaciążę to usunę, co mi tam", który uważam jest dla osób dorosłych i odpowiedzialnych. Rozumiem że ktoś się może nie zgadzać z tym co pisze, ale mam nadzieję, że nikt nie będzie wyśmiewał, bo staram się jakoś logicznie uargumentować swoje poglądy ![]()
![]() |
#1271 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale czy wśród lekarzy nie jest też trochę tak, że boją się po prostu, że podjęta przez nich decyzja zostanie później uznana za błędną i poniosą jakieś konsekwencje? Co w sytuacji, gdyby kobiecie jednak się odwidziało wszystko i po dokonanym zabiegu uznała, że aborcja została przeprowadzona wbrew jej woli? Jak to wygląda od strony technicznej- kobieta musi podpisać wcześniej, przed zabiegiem, jakieś oświadczenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1272 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-04-15 o 23:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1273 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1274 |
Zakorzenienie
|
Jakiś odsetek debili widocznie zawsze musi być. Prawo tych osób nie zablokuje, jeśli tylko mają kasę. A kto jest zdeterminowany, to śladem Whoopi Goldberg i wieszakiem się pozbędzie kłopotu. Dlatego polskie prawo to absurd, bo godzi tylko w pozbawione znajomości i pieniędzy kobiety. Dlatego pozostaje mi powtórzyć komentarz - witamy w Związku Sowieckim!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1275 | |
Raczkowanie
|
Hmmm - w sumie nie wiem co Ci odpisać. Może faktycznie zbyt pochopnie napisałam, że prawo jakie mamy jest ok.
Cytat:
Ale powtórzę też, że gdyby to naprawdę było coś ogólnie dostępnego, to ja się po prostu boję że debilizm typu "nie zabezpieczę się, a później poddam aborcji" by się szerzył...
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1276 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() I tak naprawdę to chyba żaden zakaz nie sprawdza się w 100%. Zawsze znajdzie się ktoś, kto złamie zakaz, choćby groziło za to dożywocie. Złodziei i innych złoczyńców mamy w kraju, mimo że kradzieże są nielegalne. I spokojnie można by powiedzieć, że polskie prawo to absurd, bo godzi tylko w tych, którzy są pozbawieni znajomości, bo za kradzież pójdą siedzieć, a jak ktoś ma znajomości, to się wywinie ![]()
![]() |
#1277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, "ofiarami" prawa w tym przypadku są kobiety, których nie stać na utrzymanie kolejnego dziecka, a antykoncepcja zawiodła. I taka kobieta słyszy namaszczone słowa o noszeniu krzyża, świętości życia i ustawie takiej i takiej, nie wspominając o mordowaniu nienarodzonych, z ust tych samych ministrów i lekarzy, których żony w razie wpadki lecą do Niemiec wygodnym samolocikiem i klechów, którzy, bywa, korzystają z usług panienek, które tabletki biorą z racji, hm, zawodu. Nie chciałabym hierarchizować, ale w przypadku zakamuflowanego morderstwa lub kradzieży w firmie, skutki są mniej powszechne i mniej powszechnie odczuwalne niż tego typu zakaz. Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-04-15 o 23:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1278 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Mało to pedofili uważa, że nie szkodzi dzieciom? Mało to złodziei uważa, że jak się kradnie bogatym, to jest dobrze? Cytat:
A refundowanie jej... To by pogrążyło NFZ ![]()
![]() |
#1279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1280 |
Zakorzenienie
|
Chatul, ale część kobiet po prostu nie chce mieć dzieci z różnych powodów, więc poprawienie bytu matek tylko niektóre osoby by powstrzymało od tego kroku.
Doczytałam, że to się tyczyło cytatu. Edytowane przez Mahdab Czas edycji: 2012-04-16 o 00:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#1281 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:11 ---------- Poprzedni post napisano o 01:09 ---------- Cytat:
Do tego przydałaby się jeszcze sensowna edukcja seksualna. I w pełni legalna i w praktyce możliwa do przeprowadzenie sterylizacja. Bez względu na ilość posiadanych dzieci.
![]() |
#1282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie raz pisałam o mojej cioci,która miała 7 skrobanek,a byla bardzo wierzaca. paradoks?dziś trudno to określić,ale ona szczerze wierzyła,że płód to jeszcze nie dziecko |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1283 |
Zadomowienie
|
Ja ogólnie nie jestem za zalegalizowaniem, bo w dalszym ciągu uważam, że sporo ludzi traktowałoby aborcję jako kolejną metodę antykoncepcji. Natomiast nie byłabym w stanie negatywnie ocenić kobiety, która np. ma już 5 dzieci, wpadła i nie ma pieniędzy na utrzymanie kolejnego lub 15latki, która z własnej głupoty wpadła, a teraz chce usunąć. W pewnym sensie zrozumiałabym takie kobiety, że chcą usunąć i na pewno nikogo nie zmuszałabym do zmiany decyzji. Natomiast ogólnie - mówienie o tym, czy płód to tylko zlepek komórek czy coś więcej uważam za bezsensowne, bo tego nikt z nas nie wie i nikt nie jest w stanie ocenić czy usuwa jakieś życie, które nigdy nie będzie miało już szansy zaistnieć, czy pozbawia się kogoś szansy na życie, czy jest to tylko zlepek komórek. Ja na pewno nie traktuję płodu jak wątroby czy nerki, bo jest to już oddzielny byt i oddzielne życie a nie tylko i wyłącznie część ciała kobiety, dlatego argument 'moje ciało mój wybór' też uważam, że jest nie do końca trafiony. Natomiast - jak już mówiłam, są takie sytuacje w zyciu, w których nigdy nie namawiałabym kogoś, by nie pozbywał się konsekwencji. Bo w końcu nie da się znaleźć rozwiązania obiektywnego i odpowiedniego dla obu stron - zawsze będzie to wyjście dość egoistyczne dla kogoś, albo zadziałamy tylko tak, aby nam było lepiej albo się poświęcimy.
Ja osobiście nie byłabym w stanie dokonać aborcji - oczywiście poza wyjątkami, typu gwałt/bardzo poważna choroba płodu.
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2012-04-16 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#1284 |
Zakorzenienie
|
http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1...e486&_ticrsn=3
wybaczcie,ale musze wkleić dla przeciwników aborcji |
![]() ![]() |
![]() |
#1285 | |
BAN stały
|
Cytat:
A wracając do aborcji, kolejny watek udowodnił, że jest niepotrzebny - żadna strona drugiej nie przekona, bo obie wychodzą z różnych założeń. Po całej tej "dyskusji" ja, jak i wcześniej usunęłabym niechcianą ciążę, przeciwniczka - nie usunęłaby. A nagadaliśmy się!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1286 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie przykre jest przyzwolenie na cierpienie zwierzat i walka o płód Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() i nie dziw się,zę nikt nie zamierza zrozumieć Twojego toku rozumowania Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1287 |
BAN stały
|
Bardzo mi się podoba post Bananalamy. A frazesy mnie tylko nudzą. A mój kot też ma lepiej rozwinięty mózg od płodu, pies też.
A krzyczący w filmach pro life (ciekawe, że tylko o life przed urodzeniem dbają i tylko ludzkie swoją drogą)płód jest śmieszny - bo nieprawdziwy do bólu, równie dobrze mógłby mi krzyczeć perz, który wyrywają z pola przenicy, bo jest tam nieproszonym gościem. |
![]() ![]() |
![]() |
#1288 |
Zakorzenienie
|
http://piekielni.pl/28529
Historia poniekąd o tym, jak rzeczywiscie dostepna jest ta "legalna" aborcja, w przypadku zagrozenia zycia matki. Ale przeciez ustawa antyaborcyjna w Polsce jest idealna, jak twierdza niektorzy.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
#1289 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1290 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.