Aborcja - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-15, 21:18   #1261
TmargoT
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
biedne pokolenie żyjące w czasach PRL, ofiary systemu gdzie nie mówiono że płód to człowiek... litości
coś w tym jest
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 21:25   #1262
Danaryna
Raczkowanie

Według mnie najłatwiej jest sobie mówić, że "nigdy się nie poddam aborcji", "że jestem za życiem, że embrion też człowiek i w ogóle", linczować kobiety, które się na to zdecydowały, gdy nie wie się jak to jest stanąć przed takim dylematem lub tragedią. Gdy nas bezpośrednio kiedyś dotknie taka sytuacja to Bóg jeden wie jak się zachowamy - gdyby nas ktoś zgwałcił i zaszłybyśmy w ciążę, gdyby ktoś zgwałcił naszą 12-letnia córkę i też zaszłaby w ciążę, gdybyśmy naprawdę nie miały w nikim wsparcia i środków pieniężnych na wychowanie dziecka.... Fajnie jest pisać z wygodnego krzesła przed komputerem, gdy się nie ma żadnych większych trosk na głowie czy takich dylematów moralnych.
Nie wiem czy poddałabym się aborcji czy nie czy czułabym wyrzuty sumienia czy nie - będę wiedziała gdy nie daj Boże będę musiała stanąć przed takim wyborem i go dokonam (co nigdy nie będzie miało miejsca mam wielką nadzieję).
Ogólnie to uważam że prawo obowiązujące obecnie w Polsce jest ok. - czyli aborcja w przypadku gwałtu, choroby płodu, zagrożenie życia matki. Chyba poparłabym też środki wczesnoporonne w naprawdę uzasadnionych przypadkach - bo w sumie różne są sytuacje życiowe... Dlatego ja staram się szanować poglądy osób, które są za, tak jak i osoby które były zmuszone się temu poddać. Staram się też zrozumieć i uszanować poglądy osób, które są przeciw, choć może wydawać się inaczej
Danaryna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 21:28   #1263
Bananalama
jestę wieszczę

też się staram wszystkich zrozumieć, ale jak ktoś pisze, że kobieta nie urodzi dziecka z gwałtu, bo jest leniwa, to wymiękam

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 21:31   #1264
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Danaryna Pokaż wiadomość
Według mnie najłatwiej jest sobie mówić, że "nigdy się nie poddam aborcji", "że jestem za życiem, że embrion też człowiek i w ogóle", linczować kobiety, które się na to zdecydowały, gdy nie wie się jak to jest stanąć przed takim dylematem lub tragedią. Gdy nas bezpośrednio kiedyś dotknie taka sytuacja to Bóg jeden wie jak się zachowamy - gdyby nas ktoś zgwałcił i zaszłybyśmy w ciążę, gdyby ktoś zgwałcił naszą 12-letnia córkę i też zaszłaby w ciążę, gdybyśmy naprawdę nie miały w nikim wsparcia i środków pieniężnych na wychowanie dziecka.... Fajnie jest pisać z wygodnego krzesła przed komputerem, gdy się nie ma żadnych większych trosk na głowie czy takich dylematów moralnych.
Nie wiem czy poddałabym się aborcji czy nie czy czułabym wyrzuty sumienia czy nie - będę wiedziała gdy nie daj Boże będę musiała stanąć przed takim wyborem i go dokonam (co nigdy nie będzie miało miejsca mam wielką nadzieję).
Ogólnie to uważam że prawo obowiązujące obecnie w Polsce jest ok. - czyli aborcja w przypadku gwałtu, choroby płodu, zagrożenie życia matki. Chyba poparłabym też środki wczesnoporonne w naprawdę uzasadnionych przypadkach - bo w sumie różne są sytuacje życiowe... Dlatego ja staram się szanować poglądy osób, które są za, tak jak i osoby które były zmuszone się temu poddać. Staram się też zrozumieć i uszanować poglądy osób, które są przeciw, choć może wydawać się inaczej
czym różni się aborcja od połkniecia tabletki wczesnoporonnej?
Stary 2012-04-15, 21:33   #1265
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
czym różni się aborcja od połkniecia tabletki wczesnoporonnej?
Nie ma tego strasznego opisu

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 21:35   #1266
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Ogólnie to uważam że prawo obowiązujące obecnie w Polsce jest ok. - czyli aborcja w przypadku gwałtu, choroby płodu, zagrożenie życia matki. Chyba poparłabym też środki wczesnoporonne w naprawdę uzasadnionych przypadkach - bo w sumie różne są sytuacje życiowe...
Że prawo jako papierek jest okej, to jedna rzecz, jak jest z jego egzekwowaniem natomiast - inna sprawa (j.w. zauważyła Bananalama) i często zgroza.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 21:46   #1267
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Nie ma tego strasznego opisu

Myślę że opis komórki jajowej i plemników skazanych na śmierć może być równie poruszający i krwawy

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Że prawo jako papierek jest okej, to jedna rzecz, jak jest z jego egzekwowaniem natomiast - inna sprawa (j.w. zauważyła Bananalama) i często zgroza.
Jeszcze w sytuacji zgwałcenia, zwłaszcza młodej dziewczyny, nie ma wielkich problemów. Gorzej właśnie w sytuacji, gdy płód obarczony jest ciężką chorobą albo zagraża życiu bądź zdrowiu matki.
Ale to już w głównej mierze kwestia podejścia lekarzy

Edytowane przez _Marta_M_
Czas edycji: 2012-04-15 o 21:48
_Marta_M_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-15, 21:57   #1268
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Marta_M_ Pokaż wiadomość
Jeszcze w sytuacji zgwałcenia, zwłaszcza młodej dziewczyny, nie ma wielkich problemów. Gorzej właśnie w sytuacji, gdy płód obarczony jest ciężką chorobą albo zagraża życiu bądź zdrowiu matki.
Ale to już w głównej mierze kwestia podejścia lekarzy
Tja. Przed paroma laty jakaś dwudziestokilkulatka usłyszała, że "za dużo się zajmuje swoim tyłkiem, a za mało ciążą", pękł jej wrzód (czy coś w przewodzie pokarmowym, nie pamiętam już) i nie otrzymała wystarczającej pomocy, bo istnieje ryzyko poronienia. Oczywiście dziewczyna zmarła. Ale co tam, ważna jest opinia obrońcy życia.*

Jak słyszę o takich opcjach, to naprawdę mam wrażenie, że żyję w ZSRR, tylko w drugą stronę...

//edit* Tu zresztą załączam linki do tej sprawy.

http://media.wp.pl/kat,1022939,wid,7...l?ticaid=1e476
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...trasburgu.html

Edytowane przez Mileva_
Czas edycji: 2012-04-15 o 21:59
Stary 2012-04-15, 22:20   #1269
_Marta_M_
Zadomowienie

M-a-s-a-k-r-a

i to wszystko w XXI wieku.
Stary 2012-04-15, 22:32   #1270
Danaryna
Raczkowanie

Z tymi środkami wczesnoporonnymi postaram się sprostować - napisałam o nich, bo w sumie ja widzę różnicę między np. wywołaniem poronienia w jakiejś początkowej fazie ciąży a np. wywołaniem poronienia w siódmym miesiącu ciąży. Wiem że teraz może się zacząć spór - w którym miesiącu postawić tę granicę - do kiedy wykonywać aborcję a od kiedy nie. Do kiedy to tyko komórki a od kiedy nie Nie wiem, nie znam odpowiedzi na te pytania... Każdy niech sam zdecyduje i postawi sobie te granicę. Mogę tylko napisać, że dla mnie osobiście (to tyko i wyłącznie moje zdanie, którego nikomu nie chce narzucać), jakieś bardziej humanitarne wydaje mi się przerwanie ciąży w początkowym etapie jej trwania, w pierwszym trymestrze. Wydaje mi się ja jeśli miałabym się na to zdecydować to łatwiej by mi było psychicznie na początku się temu poddać zanim ciąża stałaby się widoczna.

Szkoda że prawo nie jest przestrzegane. Strasznie żal mi kobiet, które zostały potraktowane tak jak pisze Mileva_. Ogólnie to rozumiem to, że kobieta to nie jest jakiś inkubator i ma prawo o sobie decydować i o swoim życiu, a z drugiej strony boje się tego, że jakby aborcja była powszechnie dostępna i dla każdego, to że zaczęłoby się ją traktować jako metodę antykoncepcji a nie jakieś ostateczne rozwiązanie albo że osoby nieletnie jeszcze chętniej brałyby się za sex w imię zasady "a co tam jak zaciążę to usunę, co mi tam", który uważam jest dla osób dorosłych i odpowiedzialnych. Rozumiem że ktoś się może nie zgadzać z tym co pisze, ale mam nadzieję, że nikt nie będzie wyśmiewał, bo staram się jakoś logicznie uargumentować swoje poglądy
Stary 2012-04-15, 22:36   #1271
_Marta_M_
Zadomowienie

Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale czy wśród lekarzy nie jest też trochę tak, że boją się po prostu, że podjęta przez nich decyzja zostanie później uznana za błędną i poniosą jakieś konsekwencje? Co w sytuacji, gdyby kobiecie jednak się odwidziało wszystko i po dokonanym zabiegu uznała, że aborcja została przeprowadzona wbrew jej woli? Jak to wygląda od strony technicznej- kobieta musi podpisać wcześniej, przed zabiegiem, jakieś oświadczenie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-15, 22:56   #1272
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Z tymi środkami wczesnoporonnymi postaram się sprostować - napisałam o nich, bo w sumie ja widzę różnicę między np. wywołaniem poronienia w jakiejś początkowej fazie ciąży a np. wywołaniem poronienia w siódmym miesiącu ciąży. Wiem że teraz może się zacząć spór - w którym miesiącu postawić tę granicę - do kiedy wykonywać aborcję a od kiedy nie. Mogę tylko napisać, że dla mnie osobiście (to tyko i wyłącznie moje zdanie, którego nikomu nie chce narzucać), jakieś bardziej humanitarne wydaje mi się przerwanie ciąży w początkowym etapie jej trwania, w pierwszym trymestrze. Wydaje mi się ja jeśli miałabym się na to zdecydować to łatwiej by mi było psychicznie na początku się temu poddać zanim ciąża stałaby się widoczna.
No oczywiście że to jest różnica. Ideolog oczywiście stwierdzi, że przerywasz zalążek życia, bla bla, nieważne w jakiej fazie... Oczywiście że ważne, czym innym jest RU 486 i tych parę komórek, po prostu roślina, niż ukształtowany płód z układem nerwowym itd.

Cytat:
osoby nieletnie jeszcze chętniej brałyby się za sex w imię zasady "a co tam jak zaciążę to usunę, co mi tam", który uważam jest dla osób dorosłych i odpowiedzialnych.
Nie chciałabym się wydać naiwna, ale wątpię, by znalazł się ktoś na tyle głupi, by traktować taki zabieg (który jednak jest dość poważną ingerencją w organizm) jak wzięcie rutinoscorbinu. I każdy chyba zdaje sobie sprawę, że lepiej zapobiegać niż "leczyć".

Cytat:
Napisane przez _Marta_M_ Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale czy wśród lekarzy nie jest też trochę tak, że boją się po prostu, że podjęta przez nich decyzja zostanie później uznana za błędną i poniosą jakieś konsekwencje? Co w sytuacji, gdyby kobiecie jednak się odwidziało wszystko i po dokonanym zabiegu uznała, że aborcja została przeprowadzona wbrew jej woli? Jak to wygląda od strony technicznej- kobieta musi podpisać wcześniej, przed zabiegiem, jakieś oświadczenie?
Odnoszę wrażenie, że lekarze boją się przede wszystkim opinii, która w de facto wyznaniowym kraju może naprawde zniszczyć życie. Ewentualnie takich opcji jak w Stanach, gdzie organizacje pro life (fajne life swoją drogą -_-") wręcz wspierały psychopatów ostrzeliwujących kliniki aborcyjne. A aborcja wbrew woli to chyba tylko w Chinach?...

Edytowane przez Mileva_
Czas edycji: 2012-04-15 o 23:01
Stary 2012-04-15, 23:10   #1273
Danaryna
Raczkowanie

Cytat:
Nie chciałabym się wydać naiwna, ale wątpię, by znalazł się ktoś na tyle głupi, by traktować taki zabieg (który jednak jest dość poważną ingerencją w organizm) jak wzięcie rutinoscorbinu. I każdy chyba zdaje sobie sprawę, że lepiej zapobiegać niż "leczyć".
No to Cię zadziwię, bo w moim otoczeniu w liceum istniały takie osoby I coś mi się zdaje że na świecie ich niestety sporo Nie każdy sobie zdaje sprawę, że lepiej zapobiegać niż leczyć - mało kto niestety regularnie chodzi do dentysty na przegląd, odwiedza regularnie, profilaktycznie ginekologa, robi mammografię...
Stary 2012-04-15, 23:17   #1274
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
No to Cię zadziwię, bo w moim otoczeniu w liceum istniały takie osoby I coś mi się zdaje że na świecie ich niestety sporo
Jakiś odsetek debili widocznie zawsze musi być. Prawo tych osób nie zablokuje, jeśli tylko mają kasę. A kto jest zdeterminowany, to śladem Whoopi Goldberg i wieszakiem się pozbędzie kłopotu. Dlatego polskie prawo to absurd, bo godzi tylko w pozbawione znajomości i pieniędzy kobiety. Dlatego pozostaje mi powtórzyć komentarz - witamy w Związku Sowieckim!
Stary 2012-04-15, 23:24   #1275
Danaryna
Raczkowanie

Hmmm - w sumie nie wiem co Ci odpisać. Może faktycznie zbyt pochopnie napisałam, że prawo jakie mamy jest ok.
Cytat:
godzi tylko w pozbawione znajomości i pieniędzy kobiety
- w ten sposób o tej sprawie nie pomyślałam
Ale powtórzę też, że gdyby to naprawdę było coś ogólnie dostępnego, to ja się po prostu boję że debilizm typu "nie zabezpieczę się, a później poddam aborcji" by się szerzył...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-15, 23:26   #1276
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Dlatego polskie prawo to absurd, bo godzi tylko w pozbawione znajomości i pieniędzy kobiety.
To można ogólnie o prawie powiedzieć. Wiadomo, że jak ktoś ma kasę i znajomości, to ma możliwość bycia ponad prawem
I tak naprawdę to chyba żaden zakaz nie sprawdza się w 100%. Zawsze znajdzie się ktoś, kto złamie zakaz, choćby groziło za to dożywocie.

Złodziei i innych złoczyńców mamy w kraju, mimo że kradzieże są nielegalne. I spokojnie można by powiedzieć, że polskie prawo to absurd, bo godzi tylko w tych, którzy są pozbawieni znajomości, bo za kradzież pójdą siedzieć, a jak ktoś ma znajomości, to się wywinie
Stary 2012-04-15, 23:39   #1277
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
To można ogólnie o prawie powiedzieć. Wiadomo, że jak ktoś ma kasę i znajomości, to ma możliwość bycia ponad prawem
I tak naprawdę to chyba żaden zakaz nie sprawdza się w 100%. Zawsze znajdzie się ktoś, kto złamie zakaz, choćby groziło za to dożywocie.

Złodziei i innych złoczyńców mamy w kraju, mimo że kradzieże są nielegalne. I spokojnie można by powiedzieć, że polskie prawo to absurd, bo godzi tylko w tych, którzy są pozbawieni znajomości, bo za kradzież pójdą siedzieć, a jak ktoś ma znajomości, to się wywinie
Oczywiście, że tak. Tyle, że w wypadku kradzieży, rozboju, pedofilii mamy do czynienia z rzeczą bezdyskusyjnie złą i nikt temu nie zaprzeczy. A w sprawie aborcji wkracza indywidualny światopogląd i zerowa szkodliwość społeczna, a w zamian sprawy religijne.

Poza tym, "ofiarami" prawa w tym przypadku są kobiety, których nie stać na utrzymanie kolejnego dziecka, a antykoncepcja zawiodła. I taka kobieta słyszy namaszczone słowa o noszeniu krzyża, świętości życia i ustawie takiej i takiej, nie wspominając o mordowaniu nienarodzonych, z ust tych samych ministrów i lekarzy, których żony w razie wpadki lecą do Niemiec wygodnym samolocikiem i klechów, którzy, bywa, korzystają z usług panienek, które tabletki biorą z racji, hm, zawodu.

Nie chciałabym hierarchizować, ale w przypadku zakamuflowanego morderstwa lub kradzieży w firmie, skutki są mniej powszechne i mniej powszechnie odczuwalne niż tego typu zakaz.

Edytowane przez Mileva_
Czas edycji: 2012-04-15 o 23:41
Stary 2012-04-15, 23:50   #1278
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Oczywiście, że tak. Tyle, że w wypadku kradzieży, rozboju, pedofilii mamy do czynienia z rzeczą bezdyskusyjnie złą i nikt temu nie zaprzeczy.
Ależ oczywiście, że wiele osób zaprzeczy... W żadnym wypadku nie są to rzeczy bezdyskusyjnie złe.
Mało to pedofili uważa, że nie szkodzi dzieciom?
Mało to złodziei uważa, że jak się kradnie bogatym, to jest dobrze?

Cytat:
Poza tym, "ofiarami" prawa w tym przypadku są kobiety, których nie stać na utrzymanie kolejnego dziecka, a antykoncepcja zawiodła.
Moim zdaniem problemem nie jest tutaj nielegalność aborcji, lecz fakt, że taka kobieta nie ma za co swojego dziecka utrzymać. Powinno się iść raczej w stronę poprawiania bytu matek, a nie w stronę legalizowania aborcji. Zwłaszcza, że i tak iluś najbiedniejszych osób nie byłoby na nią stać.
A refundowanie jej... To by pogrążyło NFZ
Stary 2012-04-16, 00:03   #1279
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Mało to pedofili uważa, że nie szkodzi dzieciom?
Mało to złodziei uważa, że jak się kradnie bogatym, to jest dobrze?
Ale pedofilia to zaburzenie, więc akurat zdanie pedofila nie ma nic do rzeczy. Poza tym piszesz o zaprzeczaniu, hm, na potrzeby sytuacji Co innego, gdyby zapytać naszego złodzieja, czy to dobrze, jeśli jemu ktoś ukradnie. Raczej temu zaprzeczy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-16, 00:08   #1280
Mahdab
Zakorzenienie

Chatul, ale część kobiet po prostu nie chce mieć dzieci z różnych powodów, więc poprawienie bytu matek tylko niektóre osoby by powstrzymało od tego kroku.

Doczytałam, że to się tyczyło cytatu.

Edytowane przez Mahdab
Czas edycji: 2012-04-16 o 00:10
Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 00:11   #1281
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ale pedofilia to zaburzenie, więc akurat zdanie pedofila nie ma nic do rzeczy. Poza tym piszesz o zaprzeczaniu, hm, na potrzeby sytuacji Co innego, gdyby zapytać naszego złodzieja, czy to dobrze, jeśli jemu ktoś ukradnie. Raczej temu zaprzeczy.
Sporo osób ma podejście jak Kali ukraść, to dobrze, a jak Kalemu ukraść, to źle Wszystko zależy od osobistej moralności. Nawet podejście do pedofilii, zabijania... Po prostu w naszym społeczeństwie znaczna większość ludzi uważa pedofilię i zabijanie za naganne moralnie, dlatego rzadko słyszy się głosy, że to zależy od osobistej moralności.

---------- Dopisano o 01:11 ---------- Poprzedni post napisano o 01:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Chatul, ale część kobiet po prostu nie chce mieć dzieci z różnych powodów, więc poprawienie bytu matek tylko niektóre osoby by powstrzymało od tego kroku.
No i już byłaby poprawa.
Do tego przydałaby się jeszcze sensowna edukcja seksualna. I w pełni legalna i w praktyce możliwa do przeprowadzenie sterylizacja. Bez względu na ilość posiadanych dzieci.
Stary 2012-04-16, 09:05   #1282
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
No oczywiście że to jest różnica. Ideolog oczywiście stwierdzi, że przerywasz zalążek życia, bla bla, nieważne w jakiej fazie... Oczywiście że ważne, czym innym jest RU 486 i tych parę komórek, po prostu roślina, niż ukształtowany płód z układem nerwowym itd.

..
dziś już mniejsza ilość,bo mamy dostęp do inform,acji,ale w latach 70 tych to częściej mozna było spotkać nieświadme osoby.
nie raz pisałam o mojej cioci,która miała 7 skrobanek,a byla bardzo wierzaca.
paradoks?dziś trudno to określić,ale ona szczerze wierzyła,że płód to jeszcze nie dziecko
Stary 2012-04-16, 09:14   #1283
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Ja ogólnie nie jestem za zalegalizowaniem, bo w dalszym ciągu uważam, że sporo ludzi traktowałoby aborcję jako kolejną metodę antykoncepcji. Natomiast nie byłabym w stanie negatywnie ocenić kobiety, która np. ma już 5 dzieci, wpadła i nie ma pieniędzy na utrzymanie kolejnego lub 15latki, która z własnej głupoty wpadła, a teraz chce usunąć. W pewnym sensie zrozumiałabym takie kobiety, że chcą usunąć i na pewno nikogo nie zmuszałabym do zmiany decyzji. Natomiast ogólnie - mówienie o tym, czy płód to tylko zlepek komórek czy coś więcej uważam za bezsensowne, bo tego nikt z nas nie wie i nikt nie jest w stanie ocenić czy usuwa jakieś życie, które nigdy nie będzie miało już szansy zaistnieć, czy pozbawia się kogoś szansy na życie, czy jest to tylko zlepek komórek. Ja na pewno nie traktuję płodu jak wątroby czy nerki, bo jest to już oddzielny byt i oddzielne życie a nie tylko i wyłącznie część ciała kobiety, dlatego argument 'moje ciało mój wybór' też uważam, że jest nie do końca trafiony. Natomiast - jak już mówiłam, są takie sytuacje w zyciu, w których nigdy nie namawiałabym kogoś, by nie pozbywał się konsekwencji. Bo w końcu nie da się znaleźć rozwiązania obiektywnego i odpowiedniego dla obu stron - zawsze będzie to wyjście dość egoistyczne dla kogoś, albo zadziałamy tylko tak, aby nam było lepiej albo się poświęcimy.
Ja osobiście nie byłabym w stanie dokonać aborcji - oczywiście poza wyjątkami, typu gwałt/bardzo poważna choroba płodu.

Edytowane przez whitechocolateraspberry
Czas edycji: 2012-04-16 o 09:15
whitechocolateraspberry jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2012-04-16, 13:03   #1284
TmargoT
Zakorzenienie

http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1...e486&_ticrsn=3
wybaczcie,ale musze wkleić dla przeciwników aborcji
Stary 2012-04-16, 14:20   #1285
kalincia
BAN stały

Cytat:
Przeciwników nic nie przekona - zawsze stwierdzą, że dzieci niczemu nie są winne i tyle. Natomiast biorąc pod uwagę ojca i całe stado innych zwyrodnialców jestem też w pełni świadomą zwolenniczką kary śmierci. Nie widzę bowiem powodu, by polskie społeczeństwo miał utrzymywać takie śmieci w więzieniu.
A wracając do aborcji, kolejny watek udowodnił, że jest niepotrzebny - żadna strona drugiej nie przekona, bo obie wychodzą z różnych założeń. Po całej tej "dyskusji" ja, jak i wcześniej usunęłabym niechcianą ciążę, przeciwniczka - nie usunęłaby. A nagadaliśmy się!!!
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 15:14   #1286
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justi2511 Pokaż wiadomość
Ale aborcji mowie nie... i dziwi mnie to cale bronie zwierzatek: ah nie zabijajcie ich ah ah... a nikt nie walczy o prawo do zycia dla plodu... to jest smieszne!!! No i przykre ...

dla mnie przykre jest przyzwolenie na cierpienie zwierzat i walka o płód
Cytat:
Napisane przez Magnus123 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem, jak można porównywać już urodzone, wykształcone, żyjące zwierzęta do płodów Płód jeszcze nie jest człowiekiem, zwierzę już jest zwierzęciem.
W sumie idąc tym tokiem to nie rozumiem, dlaczego ludzie piszący o "bestialskich morderstwach" nie stoją pod klinikami weterynaryjnymi. Tam nie tylko usypia się nieuleczalnie chore zwierzęta. Tam też dokonuje się aborcji!

Cytat:
Napisane przez justi2511 Pokaż wiadomość
uwazam ze kazdy kto robi aborcje bo stal sie upsik wczesniej sam powinien byc tak potraktowany jak to dziecko. koniec kropka

a każdy kto je mięso powinien być niczym ta świnka parzony wrzątkiem i zaszlachtowany fajnie, nie?
Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
justi2511 zawsze staram się podchodzić ze zrozumieniem do cudzych poglądów i postaw, dlatego po kilku wersach pięknej łzawej historyjki o krzyczącym płodzie, nie czytałam już dalej. Chciałam po prostu być obiektywna, a takie banialuki mi przeszkadzają. Podobnie jak te wszystkie wierszyki "jestem wyskrobanym dzieckiem, mamusia mnie zabiła".

Gdyby mama Twojego partnera go usunęła, nie byłoby cudownego człowieka. Chybiony argument, bo nie każde dziecko z gwałtu jest dobrym człowiekiem. Zagwarantujesz, że moje by było? Powiem tak, moje by się nie urodziło. Pamiętasz może sprawę nastolatki, której nie pozwolono usunąć ciąży z gwałtu? Pogrzeb miała bardzo ładny. Zabiła się. Zrobiłabym to samo.
Poza tym nie mogę się oprzeć wrażeniu, że masz jakiś syndrom ofiary. Koleś Cię bił, wykorzystywał seksualnie, a Ty to znosiłaś? Mam Cię za to podziwiać? Ja Ci współczuję.
To wszystko tak pięknie wygląda. "Ja urodziłam" "Ja bym nie usunęła" "Każdy ma prawo żyć". Super, ekstra. TY, nie ja. Co to ma niby świadczyć? O czym? O tym, że coś się da, tylko ktoś nie chce? Fajnie, ja umiem się obyć bez mięsa. Ty nie? Możesz, tylko Ci się nie chce.
Łzawa historia, fajne chwytliwe frazesy. Jeszcze podaj mi dokładnie liczbę adoptowanych przez Ciebie dzieci, kwotę, jaką wpłaciłaś na domy samotnej matki i domy dziecka, liczbę dzieci z gwałtu i z wadami rozwojowymi, które urodziłaś, to już całkiem mnie przekonasz.

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

Ja nie chcę. Możesz poubolewać. Adoptowałaś jakieś?

Żenujące i bestialskie jest według mnie zmuszanie kobiety do rodzenia dziecka, którego nie chce. Kto ma racje ?

Zaraz... przed chwilą krzyczał i płakał w macicy... To jak to w końcu jest? Zwierzę często nie ma możliwości obrony i ucieczki. Zapewniam Cię, że gdyby ktoś przywiązał Ci głowę do samochodu i ciągnął, też nie miałabyś okazji poćwiczyć umiejętności walki w ręcz.

Płód to płód. Nie jest pełnoprawnym osobnikiem. Suka mojej kumpeli zaszła w ciążę, dostała zastrzyk i po młodych.

Mniam, lubię takie smaczki. Czyli jednak nie każdy ma prawo żyć? Jakaś Ty miłosierna.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Ale jak usunie, to już można potraktować go tak samo, według justi2511. Co za konsekwencja.

Co za szczęście! Przecież żyjemy w kraju, gdzie dzieci z zespołem Downa są wyrywane z rąk do adopcji.

Zatajanie ważnych informacji o popełnieniu czynu zabronionego jest karane. Jeżeli masz informacje i dowody, że to Katarzyna W. zabiła Madzię, zgłoś to na policję.

Spoko, a ja mojej siostrze bym doradzała w tym przypadku aborcję, bo ona ma jeszcze czworo ŻYJĄCYCH DZIECI, nie płodów. Czy kochająca, prawdziwa matka zostawiła by swoje żyjące dzieci w imię płodu?

Jak to nikt? A Ty? A pro-life? A Joanna "Wiemwszystkonajlepie j" Najfeld? A kościół?
Tak, bronię zwierząt, bo mój pies ma bardziej rozwinięty mózg od płodu.

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Pewnych rzeczy nie mogę i nie chcę zrozumieć
i nie dziw się,zę nikt nie zamierza zrozumieć Twojego toku rozumowania
Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Zgadzam się i też nie rozumiem z mojego punktu widzenia. Z ich - rozumiem - zwierzę ma dużo mniejszą wartość od poczęcia do naturalnej śmierci niż człowiek. Dla mnie nie ma. Obcy człowiek - moje kochane zwierzę - wiem, co wybieram. Obce zwierzę, - a płody w lodówce- też się nie waham. Bliski człowiek - bliskie zwierzę- o, tu mam dylemat i z bólem, że zawiodłam zaufanie zawierzającej mi istoty nieludzkiej, wybiorę bliskiego człowieka. Bliskiego, powtarzam, nie obcego. I wybieram żyjącego, mojego kota i psa od jakichkolwiek płodów. I ja tak na serio. Mnóstwo ludzi, których znam, też.
ja tez uratuje mojego psa szybciej..
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 15:28   #1287
kalincia
BAN stały

Bardzo mi się podoba post Bananalamy. A frazesy mnie tylko nudzą. A mój kot też ma lepiej rozwinięty mózg od płodu, pies też.
A krzyczący w filmach pro life (ciekawe, że tylko o life przed urodzeniem dbają i tylko ludzkie swoją drogą)płód jest śmieszny - bo nieprawdziwy do bólu, równie dobrze mógłby mi krzyczeć perz, który wyrywają z pola przenicy, bo jest tam nieproszonym gościem.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2012-04-16, 17:34   #1288
awia
Zakorzenienie

http://piekielni.pl/28529

Historia poniekąd o tym, jak rzeczywiscie dostepna jest ta "legalna" aborcja, w przypadku zagrozenia zycia matki.

Ale przeciez ustawa antyaborcyjna w Polsce jest idealna, jak twierdza niektorzy.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 17:38   #1289
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość

Historia poniekąd o tym, jak rzeczywiscie dostepna jest ta "legalna" aborcja, w przypadku zagrozenia zycia matki.

Ale przeciez ustawa antyaborcyjna w Polsce jest idealna, jak twierdza niektorzy.
a to http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...startsz=x&as=1
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 17:55   #1290
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Myślisz, że legalna aborcja by tu coś dała? Czy ta kobieta w ogóle chciałaby jej dokonać?

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość

Ale Ty piszesz o problemie z praktyką, a nie teorią. Moim zdaniem w teorii ta ustawa jest bardzo dobra A w praktyce... Jak widać, bywa różnie... Jak zresztą, chyba ze wszystkim
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości