Hejsterskie filolożki - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-30, 13:44   #1261
linka_12
Zadomowienie

Dot.: Hejsterskie filolożki

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość

To już może nie zależy od narodowości, czy się pracę olewa, czy nie, ale rzeczywiście równiez stwierdziłam fakt, że dużo lepiej Polak Polakowi przekaże naukę j.obcego, niż native speaker, bo sam się tego też wczesniej musiał nauczyć, i wie, gdzie są prawdziwe trudności. Natomiast jeśli chodzi o konwersacje to wtedy native speaker jak najbardziej.
Wlasnie o to mi chodziło - konwersacje z nativem przy kawie czy przy piwie są ekstra ale jak ktoś jest moim lektorem to bym jednak chciała żeby uczył.
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46679953]Zastanawiam się, jak to wygląda na innych uczelniach jeśli chodzi o program tłumaczeniowy (a zazwyczaj jest on dopiero na studiach mgr). Z mojego uczelnianego doświadczenia mogę powiedzieć, że tych zajęć jest stanowczo za mało - a dotykamy tekstów z różnych dziedzin prawa, tekstów handlowych i biznesowych. Wiadomo - nie zastępuje to obcowania na co dzień z danym tekstem, ale pozwala zwrócić uwagę na jakieś podstawowe elementy i problemy, z którymi możemy mieć do czynienia. Na jakość przedmiotów kierunkowych nie narzekam, natomiast praktyczna nauka to jakaś kpina i porażka.[/QUOTE]

To o ile pnjr na uj był lepszy to program tlumaczeniowy niekoniecznie. Ja od razu poszłam na językoznawstwo bo na tlumaczeniowce mają głównie tonę teorii I ogólnie z tego co słyszałam mogłoby być lepiej. Za to podyplomówka z tłumaczenia na uj jest ekstra - znajoma chodzi I jest zachwycona poziomem I profesjonalizmem

----
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
(...)skończyłam szkołę, idę na studia, mam zdaną maturę, mam rok pracy za sobą - i to wszystko z makijażem i bez błony dziewiczej!
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 13:51   #1262
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez linka_12 Pokaż wiadomość
Wlasnie o to mi chodziło - konwersacje z nativem przy kawie czy przy piwie są ekstra ale jak ktoś jest moim lektorem to bym jednak chciała żeby uczył.

To o ile pnjr na uj był lepszy to program tlumaczeniowy niekoniecznie. Ja od razu poszłam na językoznawstwo bo na tlumaczeniowce mają głównie tonę teorii I ogólnie z tego co słyszałam mogłoby być lepiej. Za to podyplomówka z tłumaczenia na uj jest ekstra - znajoma chodzi I jest zachwycona poziomem I profesjonalizmem
Możliwe, że dlatego, że nie ma tam czasu na głupoty a tylko na konkretną pracę nad danymi tekstami.
Powiem szczerze- mnie przede wszystkim interesują dobre podstawy tłumaczeniowe, bo język opanowuję i tak w pewnym stopniu samodzielnie. Wiadomo, nie jest idealnie, na uczelni jest niezły bałagan itp., tyle że sam program tłumaczeniowy jest na naprawdę dość dobrym poziomie. Przynajmniej takie jest moje zdanie Co nie zmienia jednak faktu, że czasem mam ochotę rzucić w cholerę tymi studiami.
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 14:26   #1263
seductivee
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46679953]Zastanawiam się, jak to wygląda na innych uczelniach jeśli chodzi o program tłumaczeniowy (a zazwyczaj jest on dopiero na studiach mgr). Z mojego uczelnianego doświadczenia mogę powiedzieć, że tych zajęć jest stanowczo za mało - a dotykamy tekstów z różnych dziedzin prawa, tekstów handlowych i biznesowych. Wiadomo - nie zastępuje to obcowania na co dzień z danym tekstem, ale pozwala zwrócić uwagę na jakieś podstawowe elementy i problemy, z którymi możemy mieć do czynienia. Na jakość przedmiotów kierunkowych nie narzekam, natomiast praktyczna nauka to jakaś kpina i porażka.[/QUOTE]

U nas, jako nie na specjalizacji tłumaczeniowej, mamy jeden przedmiot z tym związany i to jest całkowita porażka. Teoria związana z osobą tłumacza i jego pracą. Beznadzieja. Cały semestr i niczego się nie dowiedziałam.

Co do native'ów-lektorów trzeba dodać, że część (może nawet znaczna) nie posiada odpowiednich kompetencji do prowadzenia zajęć i ich nikt nie egzaminuje z tego, czy oni sami dobrze mówią i nie popełniają błędów. Ja, bez skończonej filologii polskiej, nie mogę prowadzić kursu języka polskiego dla obcokrajowców, ale native np. z Chin może prowadzić w szkole kurs języka chińskiego, bo jest nativem i na pewno cały język wraz ze składnią, morfą i innymi ma w małym palcu u stopy. Nie wiem dlaczego Polacy od Polaków oczekują dyplomów, kursów, referencji i światowego doświadczenia, a od obcokrajowca nie...

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 15:44   #1264
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
U nas, jako nie na specjalizacji tłumaczeniowej, mamy jeden przedmiot z tym związany i to jest całkowita porażka. Teoria związana z osobą tłumacza i jego pracą. Beznadzieja. Cały semestr i niczego się nie dowiedziałam.
U mnie były podstawy przekładu (na I roku) na których właśnie była poruszana teoria. Później tłumaczenie pisemne (jedne zajęcia w tyg), tłumaczenie specjalistyczne i język biznesu, na których robiliśmy już typowo praktyczne teksty.
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 15:53   #1265
seductivee
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46681780]U mnie były podstawy przekładu (na I roku) na których właśnie była poruszana teoria. Później tłumaczenie pisemne (jedne zajęcia w tyg), tłumaczenie specjalistyczne i język biznesu, na których robiliśmy już typowo praktyczne teksty.[/QUOTE]

Tego u nas nawet teorią nie można nazwać, bo to takie byle co jest. Będziemy mieli jeszcze praktykę, ale z tego co słyszałam, to podobny syf i do niczego.

Stary 2014-05-30, 17:02   #1266
Konto usunięte

Cytat:
Tego u nas nawet teorią nie można nazwać, bo to takie byle co jest. Będziemy mieli jeszcze praktykę, ale z tego co słyszałam, to podobny syf i do niczego.
Kurcze, szkoda że to tak u was wygląda. Nie tylko pod względem czasu, ale przede wszystkim tego, że niewiele się można nauczyć. Ja odnoszę wrażenie, ze nie jest to jeszcze TO, co powinno być na programie tłumaczeniowym (chodzi mi o wymiar godzin), ale zdecydowanie bliżej takim zajęciom do pozytywnej oceny niż negatywnej.
Stary 2014-05-30, 17:33   #1267
seductivee
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46682838]Kurcze, szkoda że to tak u was wygląda. Nie tylko pod względem czasu, ale przede wszystkim tego, że niewiele się można nauczyć. Ja odnoszę wrażenie, ze nie jest to jeszcze TO, co powinno być na programie tłumaczeniowym (chodzi mi o wymiar godzin), ale zdecydowanie bliżej takim zajęciom do pozytywnej oceny niż negatywnej.[/QUOTE]

Ja się w ogóle zastanawiam, kto układa te wszelkie plany, sylabusy i organizuje całe zajęcia. Wygląda to tak, jakby ten ktoś nie dość, że nie studiował takiego kierunku, to jeszcze nie posiadał podstawowej wiedzy o tym, co powinien człowiek umieć po 5 latach. Wszystko jest kompletnie mdłe, nijakie i pomieszane ze sobą. Zapychacze nijak się mają do filologii i całkowicie się na nich traci czas. Brak możliwości zatrzymania się na jakimś temacie i logicznego pomyślenia, bo czas goni, terminy gonią, nie mamy czasu, a trzeba zrealizować... Jakby nie można było odpuścić sobie mniej ważne zajęcia na rzecz dokładnego przeanalizowania tego, co jest istotne. Stracony czas na SCSach, gramatyce historycznej. W porządku, filolog powinien znać korzenie języka, ale po co tak dokładnie badać i omawiać język, którego dawno już nie ma... I właśnie taki brak realnego podejścia do kierunku sprawia, że studenci czują bezsens całej filologii. Bo nie uczymy się praktyki, tylko wkuwamy durne definicje rzeczownika. Nie uczymy się ładnie mówić na tematy codzienne, bo musimy uczyć się miliona słówek dotyczących całkowitej abstrakcji, patrząc z perspektywy 'tu i teraz'. Nie uczymy się też ładnie pisać, bo na egzaminie wypracowanie trzeba napisać na tak bezsensowne tematy, że aż trudno uwierzyć, że komuś przyszły do głowy. I jest jeszcze wiele wiele innych spraw, których nie zrobiliśmy i nie zrobimy na korzyść opanowania języka, bo sucha wiedza, którą wkuliśmy na pamięć pozostanie bez realizacji w praktyce.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-31, 00:32   #1268
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Ja się w ogóle zastanawiam, kto układa te wszelkie plany, sylabusy i organizuje całe zajęcia. Wygląda to tak, jakby ten ktoś nie dość, że nie studiował takiego kierunku, to jeszcze nie posiadał podstawowej wiedzy o tym, co powinien człowiek umieć po 5 latach. Wszystko jest kompletnie mdłe, nijakie i pomieszane ze sobą. Zapychacze nijak się mają do filologii i całkowicie się na nich traci czas. Brak możliwości zatrzymania się na jakimś temacie i logicznego pomyślenia, bo czas goni, terminy gonią, nie mamy czasu, a trzeba zrealizować... Jakby nie można było odpuścić sobie mniej ważne zajęcia na rzecz dokładnego przeanalizowania tego, co jest istotne. Stracony czas na SCSach, gramatyce historycznej. W porządku, filolog powinien znać korzenie języka, ale po co tak dokładnie badać i omawiać język, którego dawno już nie ma... I właśnie taki brak realnego podejścia do kierunku sprawia, że studenci czują bezsens całej filologii. Bo nie uczymy się praktyki, tylko wkuwamy durne definicje rzeczownika. Nie uczymy się ładnie mówić na tematy codzienne, bo musimy uczyć się miliona słówek dotyczących całkowitej abstrakcji, patrząc z perspektywy 'tu i teraz'. Nie uczymy się też ładnie pisać, bo na egzaminie wypracowanie trzeba napisać na tak bezsensowne tematy, że aż trudno uwierzyć, że komuś przyszły do głowy. I jest jeszcze wiele wiele innych spraw, których nie zrobiliśmy i nie zrobimy na korzyść opanowania języka, bo sucha wiedza, którą wkuliśmy na pamięć pozostanie bez realizacji w praktyce.
Genialnie podsumowałaś moje ogóle odczucia co do filologii. Naprawdę - sama bym tego lepiej nie napisała. I te bezsensowne tematy do wypracowań i dyskusji typu (tematy autentyczne!): "Jakie sporty ekstremalne uprawiasz i dlaczego", "Jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie się", "Jakie znasz najbardziej szokujące morderstwa" czy "Sądownictwo w Polsce". Człowiekowi się po prostu odechciewa. Jak dla mnie to w ogóle powinno być tak, że podstawą filologii jest PNJ i ma się go przez pierwszy semestr w jakimś wysokim wymiarze godzinowym, a od drugiego semestru wybiera się specjalizacje i dopiero wtedy dochodzą przedmioty z nią związane. I żeby nie było tych wszystkich badziewnych zapychaczy w stylu retoryki, czy historii filozofii. A historia danego kraju niechby już była przerobiona porządnie, a nie tak, jak to ma miejsce teraz...

----
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
(...)skończyłam szkołę, idę na studia, mam zdaną maturę, mam rok pracy za sobą - i to wszystko z makijażem i bez błony dziewiczej!
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 08:54   #1269
Apelly
Wtajemniczenie

seductivee i linka_12, zgadzam się z Wami całkowicie. Moim zdaniem na tych studiach brakowało np. przedmiotu, który by przybliżył prace filologa, albo jego możliwości, albo cokolwiek związane z poszukiwaniem takiej pracy i teoretycznie i praktycznie. Najgorsze było jeszcze to, że zamiast dać więcej godzin praktycznego języka, to musieliśmy wybierać jakieś przedmioty obieralne, które nie miały totalnie nic wspólnego z kierunkiem, żeby tylko zapchać dziurę w grafiku wykładowcy.
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 09:40   #1270
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
seductivee i linka_12, zgadzam się z Wami całkowicie. Moim zdaniem na tych studiach brakowało np. przedmiotu, który by przybliżył prace filologa, albo jego możliwości, albo cokolwiek związane z poszukiwaniem takiej pracy i teoretycznie i praktycznie. Najgorsze było jeszcze to, że zamiast dać więcej godzin praktycznego języka, to musieliśmy wybierać jakieś przedmioty obieralne, które nie miały totalnie nic wspólnego z kierunkiem, żeby tylko zapchać dziurę w grafiku wykładowcy.
Dokładnie - nikt nie mówi nam co możemy po tej filologii robić. W opisie studiów tak pięknie i szeroko jest opisane w jakich zawodach filolog się odnajdzie, ale gdy przychodzisz na studia to jest cisza.
U nas też te dodatkowe przedmioty to masakra. Po co komu jakieś ikonoznawstwo, czy monastycyzm no luuudzie...
Podobnie jak wypracowania, dyktanda to też śmiech na sali, bo to nie sprawdzenie Twojej wiedzy, a loteria. Jak dowalą trudne, to nie wiadomo czy dalej pisać, czy już oddać pustą kartkę. Nikt przecież nie używa takich słów w codziennej komunikacji, a przeciętnie wyedukowany Rosjanin też by tego poprawnie nie napisał... A później nie zdasz takiego egzaminu i wstyd, bo pewnie nic nie umiesz

Stary 2014-05-31, 12:24   #1271
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Dokładnie - nikt nie mówi nam co możemy po tej filologii robić. W opisie studiów tak pięknie i szeroko jest opisane w jakich zawodach filolog się odnajdzie, ale gdy przychodzisz na studia to jest cisza.
U mnie były takie zajęcia z 70-letnią panią, która opowiadała nam o perspektywach zawodowych filologa w oparciu o własne doświadczenia z lat 60/70, kiedy to sama kończyła studia Było to niezwykle pomocne.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-31, 13:10   #1272
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
U mnie były takie zajęcia z 70-letnią panią, która opowiadała nam o perspektywach zawodowych filologa w oparciu o własne doświadczenia z lat 60/70, kiedy to sama kończyła studia Było to niezwykle pomocne.
Haha, ze skrajności w skrajność = Polska

Stary 2014-05-31, 20:07   #1273
Flower23
Zakorzenienie

Cytat:

Niestety, ale muszę się z Tobą zgodzić :| Na mojej uczelni w pierwszym semestrze miałam 180 godzin pnjh, teraz mam 120. I bardzo dotkliwie to odczuwam. Opiekunka grupy robi z nami bezsensowny podręcznik i na zajęciach mamy układać rozsypany tekst w całość, inna babka gramatykę wprowadza nam w zastraszającym tempie. Całe subjuntivo mamy zrobione w dwa tygodnie, niewiele dłużej trwały condicionale. Najgorsze jest to, że w ogóle nie mówimy na zajęciach! Zwracaliśmy na to uwagę, ale mają nas gdzieś, byle zrealizować materiał. Jedyny prowadzący z pnjh uważa jak my, że dobrze czasów przeszłych nie opanowaliśmy, więc bez sensu iść dalej.
Zamiast zająć się porządnie hiszpańskim musimy wkuwać setkę pytań na egzamin z historii Hiszpanii, a facet z zadowoleniem chwali się i szczyci, że zdarzały się komisyjne ;| Sama gojh to jakaś porażka :|

Studiuję dopiero drugi semestr, a już widzę, że nauczyłam się dużo mniej niż w pierwszym. Pomijam fakt, że wszystko nam się myli. Tak nie powinno być.

I ten system nauki języków obcych w Polsce jest zły od nauczania już w przedszkolu. Filologie to tylko potwierdzają. Przez dwa semestry musiałam wykuć tyle niepotrzebnych słówek, że głowa mała.

W ogóle to cześć Wam! Byłam tu na chwilę jeszcze zanim rozpoczął się rok akademicki, potem mnie pochłonęły słówka A teraz zaskoczyła sesja i obudziłam się z ręką w nocniku

Bloguję
Czasami coś wrzucam
Flower23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 20:10   #1274
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Flower23 Pokaż wiadomość
W ogóle to cześć Wam! Byłam tu na chwilę jeszcze zanim rozpoczął się rok akademicki, potem mnie pochłonęły słówka A teraz zaskoczyła sesja i obudziłam się z ręką w nocniku
Sesja jak co roku zaskoczyła studentów

No, dziewczyny, chciałam się pochwalić, że licencjat uznaję za napisany
Stary 2014-05-31, 20:18   #1275
Flower23
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46696056]Sesja jak co roku zaskoczyła studentów

No, dziewczyny, chciałam się pochwalić, że licencjat uznaję za napisany[/QUOTE]

Gratuluję to teraz oddać do sprawdzenia i drukować Na jaki temat pisałaś?

Bloguję
Czasami coś wrzucam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-31, 20:20   #1276
Konto usunięte

Cytat:
Gratuluję to teraz oddać do sprawdzenia i drukować Na jaki temat pisałaś?
Transformacje translatologiczne w przekładzie "Lolity" Nabokova z języka angielskiego na język rosyjski
Stary 2014-05-31, 20:23   #1277
seductivee
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46696056]Sesja jak co roku zaskoczyła studentów

No, dziewczyny, chciałam się pochwalić, że licencjat uznaję za napisany[/QUOTE]

Gratuluję Też pamiętam tę chwilę, kiedy dostałam sprawdzoną wersję wraz z mailem, który zawierał upragnione słowa 'wszystko w porządku, można drukować'

Stary 2014-05-31, 20:27   #1278
Flower23
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46696206]Transformacje translatologiczne w przekładzie "Lolity" Nabokova z języka angielskiego na język rosyjski [/QUOTE]

Ooo ja.... to dla mnie abstrakcja

Bloguję
Czasami coś wrzucam
Stary 2014-05-31, 20:55   #1279
Konto usunięte

Cytat:
Gratuluję Też pamiętam tę chwilę, kiedy dostałam sprawdzoną wersję wraz z mailem, który zawierał upragnione słowa 'wszystko w porządku, można drukować'
Cytat:
Ooo ja.... to dla mnie abstrakcja
To duża ulga. Zwłaszcza, że chyba każda osoba, która pisze w języku obcym ma świadomość tego, że taką pracę pisze się 3 razy wolniej niż pracę po polsku i jest to nierzadko powodem wielu frustracji.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-31, 21:10   #1280
Flower23
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46696717]To duża ulga. Zwłaszcza, że chyba każda osoba, która pisze w języku obcym ma świadomość tego, że taką pracę pisze się 3 razy wolniej niż pracę po polsku i jest to nierzadko powodem wielu frustracji.[/QUOTE]

Zdaję sobie z tego sprawę. Ja na razie nie marzę o swoim licencjacie, ale jak dotrwam do tego momentu, to będzie sukces

Bloguję
Czasami coś wrzucam
Stary 2014-06-01, 06:38   #1281
tamtaglista
Zakorzenienie

Mi już kazali wybierać promotora i temat a ja tu chyba pnj nie zdam XD
Stary 2014-06-05, 13:00   #1282
czukcza
Rozeznanie

witam się, bo to moj pierwszy post w tym temacie. wy wszystkie jak widzę studiujecie, a ja kończę właśnie swój gap year. skończyłam filo ang na poziomie licencjatu, terazprzez rok pracowałam jako lektor i właśnie nadszedł ten moment, że muszę wybrać studia magisterskie. jestem zdecydowana na lingwistykę ang/franc na wse ze specjalizacją przkład ustny i pisemny lub nauczycielską, i nie wiem co wybrać? któraś z was może zna/studiuje na WSE w krakowie i mogłaby się podzielić opiniami? zastanawiam się też, czy poprostu nie zacząć jakiegoś w ogóle innego kierunku... :/
czukcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-05, 13:19   #1283
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez czukcza Pokaż wiadomość
witam się, bo to moj pierwszy post w tym temacie. wy wszystkie jak widzę studiujecie, a ja kończę właśnie swój gap year. skończyłam filo ang na poziomie licencjatu, terazprzez rok pracowałam jako lektor i właśnie nadszedł ten moment, że muszę wybrać studia magisterskie. jestem zdecydowana na lingwistykę ang/franc na wse ze specjalizacją przkład ustny i pisemny lub nauczycielską, i nie wiem co wybrać? któraś z was może zna/studiuje na WSE w krakowie i mogłaby się podzielić opiniami? zastanawiam się też, czy poprostu nie zacząć jakiegoś w ogóle innego kierunku... :/
Hej! Widzę, że jesteś z mojego rodzinnego miasta

Nie wypowiem się o uczelni, gdyż nic o niej nie wiem, ale z tego co pisałyśmy już wcześniej, a zwłaszcza Seductivee, dość dobrze rozważ opcję nauczycielską. To nie jest łatwy kawałek chleba, zwłaszcza, gdybyś chciała pracować w zawodzie w szkole.
Co do przekładu, myślę, że na tym możesz skorzystać bardziej. Pytanie tylko, jakie przedmioty są realizowane w ramach tej specjalności, ile godzin spędza się w kabinach, ile na ćwiczeniach z przekładu, czy nie ma tak klasycznych zapychaczy.
Stary 2014-06-05, 21:00   #1284
treselle0
Zadomowienie

hej, chciałam bardzo poprosic dziewczyny z fil. ros z uś o jakies streszczenie jak wyglądają studia/podreczniki/ jakie są zajęcia,wykładowcy, czyli WSZYSTKO, co miałybyscie czas napisać
Chcę w tym roku dokonczyć studiowanie, czyli wskoczyć na 4ok i jestem meega zestresowana
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-05, 21:04   #1285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
hej, chciałam bardzo poprosic dziewczyny z fil. ros z uś o jakies streszczenie jak wyglądają studia/podreczniki/ jakie są zajęcia,wykładowcy, czyli WSZYSTKO, co miałybyscie czas napisać
Chcę w tym roku dokonczyć studiowanie, czyli wskoczyć na 4ok i jestem meega zestresowana
Napisz do mnie na pw plus info na jaka specjalizacje sie wybierasz.
Stary 2014-06-06, 10:27   #1286
czukcza
Rozeznanie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46765591]Hej! Widzę, że jesteś z mojego rodzinnego miasta

Nie wypowiem się o uczelni, gdyż nic o niej nie wiem, ale z tego co pisałyśmy już wcześniej, a zwłaszcza Seductivee, dość dobrze rozważ opcję nauczycielską. To nie jest łatwy kawałek chleba, zwłaszcza, gdybyś chciała pracować w zawodzie w szkole.
Co do przekładu, myślę, że na tym możesz skorzystać bardziej. Pytanie tylko, jakie przedmioty są realizowane w ramach tej specjalności, ile godzin spędza się w kabinach, ile na ćwiczeniach z przekładu, czy nie ma tak klasycznych zapychaczy.[/QUOTE]
wiem, że to ciężka praca, nigdy uczyć nie chciałam, jednak pracując jako lektor zaczynam się do niej przekonywać...? Oczywiście, to nie to samo co praca w szkole, jednak widzę jakieś predyspozycje w tym kierunku u siebie... Jeśli chodzi o przekład to nie liczę na szał zajęć, bo będę zmuszona studiować zaocznie, nie stać mnie na płacenie za studia i mieszkanie w krakowie niestety :/ A czy któreś z was tu udało się dorwać jakąś w miarę sensowną pracę jako tłumacz?
czukcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 12:11   #1287
201604181004
Konto usunięte

odświeżam wątek bo ta laska po prostu mnie zabiła
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post47182069
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 12:34   #1288
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
odświeżam wątek bo ta laska po prostu mnie zabiła
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post47182069
Wspaniale, powalają mnie tacy geniusze językowi, którzy umieją zapytać o drogę i już twierdzą, że język znają biegle. Widać jestem debilem, uczę się 4 lata i wciąż odnoszę wrażenie, że język znam średnio
Stary 2014-07-06, 12:34   #1289
201604181004
Konto usunięte

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;47182303]Wspaniale, powalają mnie tacy geniusze językowi, którzy umieją zapytać o drogę i już twierdzą, że język znają biegle. Widać jestem debilem, uczę się 4 lata i wciąż odnoszę wrażenie, że język znam średnio[/QUOTE]

no bo pszeciesz tata mówi że w pół roku biegle nauczę się języków słowiańskich, bo to banał dla takich geniuszy jak ja, tylko że się brzydzę

ja nie wiem, śmiać się, płakać, jajko znieść?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-06, 12:37   #1290
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
no bo pszeciesz tata mówi że w pół roku biegle nauczę się języków słowiańskich, bo to banał dla takich geniuszy jak ja, tylko że się brzydzę

ja nie wiem, śmiać się, płakać, jajko znieść?
Olać i pozwolić hodować zgniłe jajko poczucia swojego językowego geniuszu nadal
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości