|
|
#331 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Komuno wróć? Czyli...." za moich czasów to tak nie bylo!"
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#332 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#333 | ||
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
I przy okazji udało się obalić kilka stereotypow.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
|
|
|
|
#334 |
|
Konto usunięte
|
Bardzo ciekawy wątek
Nie urodziłam się w komunie,więc nie opowiem jak wtedy było,ale wiele dowiedziałam się z Waszych postów, czego nie mówią w telewizji ![]() Uważam,że obecny i ubiegły system ma swoje plusy i minusy. Gdyby podczas komuny były otwarte granice tak jak teraz to system byłby niemal idealny-komu pasowało zostawał,a jak komuś nie pasowało to wyjechał i każdy byłby zadowolony, jeszcze Ci co wyjechali napewno przesyłaliby pieniądze rodzinie w Polsce. Nasz system byłby niemal idealny gdyby sprzątaczkę,kasjerkę czy inną osobę pracującą w niskopłatnych zawodach byłoby stać na utrzymanie się i kupno tej kawalerki lub chociaż wynajęcie kosztowało max połowę jej wypłaty(obecnie może sobie wynając ale pokój....). Każdy,kto pracuje zasługuje na zaspokojenie podstawowych potrzeb, a nie wegetacje. Nie podoba mi się podejście - jak Ci nie pasuje bycie kasjerka/kelnerka/dozorcą to idz do szkoly i sie ucz, to Twoja wina,że nie stać Cie na nic. Nie każdy ma talent, uzdolnienia, inteligencje powyżej przecietnej. To nie jest wina pracownika,który sumiennie wykonuje swoje obowiązki,że dostaje jałomużne za która nie może sie samodzielnie utrzymać. Jakby byli sami menagreowie,lekarze,prawn icy czy informatycy to daleko byśmy nie zajechali. |
|
|
|
|
#335 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niemieckiego uczę się równolegle z angielskim Jest mnóstwo języków których chciałabym się nauczyć, akurat rosyjski do nich zdecydowanie nie należy.
|
|
|
|
|
|
#336 |
|
Raczkowanie
|
Mnie zastanawia dlaczego osoby na tym wątku bezkrytycznie zachwalające komunę nie wsiądą w samolot i nie wyjadą sobie na Kubę czy na przykład do Wietnamu
![]() Przecież dostałyby pracę i mieszkanie ![]() I czemu za komuny były strajki skoro było "tak dobrze"
|
|
|
|
|
#337 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo u nas nie było obozów itd. więc to zupełnie coś innego Ludzie tęsknią za młodością, taka jest prawda.
|
|
|
|
|
|
#338 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Niemców mamy za co lubić i szanować.
|
|
|
|
|
|
#339 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) różni się od zachodnich metod... no nie wiem, jak ogień i woda. i zgadzam się, twój tata się myli, a takie bzdury śmiechowe to serwuj nam jak faktycznie po pół roku zaczniesz mówić biegle po rosyjsku i uwierz mi, wiem co mówię, jestem nauczycielem językowcem fizyczną niemożliwością jest nauczyć się mówić biegle w jakimkolwiek języku obcym jeśli nie wyemigrujesz do tego kraju i nie wsiądziesz w ten język w absolutnie kazdej dziedzinie życia. w warunkach szkolnych jest to niemalże niemożliwe. w sumie nie wiem, to jak dyskusja ze ślepym o kolorach, gdzie się podziały moje koleżanki rusycystki?
|
|
|
|
|
|
#340 |
|
Marszałkini II RP
|
Rusycystką nie jestem, ale zgadzam się z Drabineczką, że w warunkach szkolnych czy nawet przy dużej ilości korepetycji nie da się biegle mówić w danym języku. Swój niemiecki i rosyjski, ich dobry poziom zawdzięczam temu, że często mam z dwoma językami kontakt i używam ich w pracy i w pogawędkach o niczym z osobami, których jest rodzimym językiem. Po prawie rocznym pobycie na Białorusi (a głównie rosyjskiego tam używałam) i krótszym w Rosji myślę, że mój rosyjski jest bardzo dobry, choć po korepetycjach i nauce w Polsce uważałam, że znam ten język świetnie, ale na miejscu okazało się, że moja pewność siebie była na wyrost.
A propos Białorusi, jeśli któraś z Was chce sprawdzić jak było w PRL niech jedzie do naszego wschodniego sąsiada. Rodzice jak mnie tam odwiedzili to ocenili ten kraj na końcówkę lat 80 w Polsce. Jest sporo ciekawych miejsc do zwiedzania, w miarę tanio i bardzo bezpiecznie. Jak się okazało, że mam tam jechać byłam nieco przerażona, ale pozytywnie się rozczarowałam co do tego kraju, choć rzecz jasna na stałe nie chciałabym tam mieszkać
|
|
|
|
|
#341 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
można się uczyć pięknie, można studiować język, można cudować ale i tak nigdy warunki szkolne czy korepetycje nie będą naturalnymi sytuacjami rodzimych użytkowników języka. chyba ze dla kogoś "biegłe mówienie" to przeczytanie zbrodni i kary w języku rosyjskim, no ale nie, to wyprowadzam z błędu: to nie jest biegłe mówienie. mi się trochę śmiać chcę, bo język rosyjski mam w małym paluszku tak jak i angielski i naprawdę dawno czegoś tak głupiego nie przeczytałam w internetach z punktu widzenia osoby która uczyła się danych języków i z punktu widzenia nauczyciela językowca ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
śmieszy mnie jak osoby które starają się uchodzć za oczytane rzucają zbrodnią i karą/mistrzem i małgorzatą/anną kareniną/puszkinem-lermontowem na stół i myślą że błysną. przeczytałaś. fajnie. skoro to jest dla ciebie najpiękniejsza rosyjska powieść to może i mało w życiu rosyjskich powieści przeczytałaś? |
||
|
|
|
|
#342 |
|
Marszałkini II RP
|
Mnie w ogóle dziwi też stwierdzenie z którym ciągle się spotykam, że język rosyjski jest bardzo prosty i taki jak polski, etc. Wbrew pozorom, zwłaszcza mówienie, w tym języku nie jest takie proste jeśli ktoś chce mówić naprawdę dobrze. Ważny jest akcent, zaśpiew, nie wiem jak to ładnie ubrać w słowach, bo nie jestem filologiem, ale trzeba się naprawdę bardzo przyłożyć, żeby dobrze mówić w tym języku.
|
|
|
|
|
#343 |
|
Konto usunięte
|
Może po prostu to są lektury które większość musi przeczytać, a przynajmniej streszczenia. I zgodzę się też z Drabineczką. Uczyłam się angielskiego od 1 klasy podstawówki. Do matury umiałam go słabo, pamiętam jak się bałam ustnego angielskiego i słabo go zdałam, no ale zdałam. Od tamtego czasu gadałam sporo po angielsku (głównie pisemnie) i oglądam filmy po angielsku i gry po angielsku i jakość mojego języka była lepsza po roku takich praktyk niż po parunastu latach nauki w szkole. Niedługo biorę się za pisanie licencjatu a do tego będę musiała masę artykułów na PubMedzie sobie tłumaczyć, co też myślę, że mnie podszkoli w tym języku.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-07-06 o 13:38 |
|
|
|
|
#344 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#345 |
|
Konto usunięte
|
I tak nic w tym wątku nie przebije twierdzenia, że w Polsce Tuska żyje się normalnie
.
|
|
|
|
|
#346 | |
|
Marszałkini II RP
|
Cytat:
Ale też tak myślałam w swoim czasie i to mnie na początku zgubiło jak z dnia na dzień non stop musiałam mówić po rosyjsku, a okazało się, że to bardziej kompromitacja niż bardzo dobra znajomość języka jak o sobie z megalomanią myślałam![]() ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Muszę poczytać jednak cały wątek, bo tylko na początku i teraz się udzielałam i czytałam. |
|
|
|
|
|
#347 |
|
Konto usunięte
|
Offtop
Czy można nauczyć się w pół roku obcego języka obcego w stopniu na tyle komunikatywnym aby móc wykorzystać go w pracy(np obsługa zagranicznego klienta)? Nie jestem jezykoznawcą,ale zgadzam się z opinią,że biegle można nauczyć sie mówić mieszkając w danym kraju. Tak jak ja mówię biegle po polsku bo tu mieszkam |
|
|
|
|
#348 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#349 | |
|
Marszałkini II RP
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#350 |
|
Konto usunięte
|
Rany, ale się uczepiłyście tego rosyjskiego w pół roku
Czepiajcie się mojego taty a nie mnie, on to powiedział Nie rzuciłam "Anną Kareniną" tak żeby zaszpanować - naprawdę ją przeczytałam, całe to wielkie tomiszcze. Dla siebie, dla przyjemności. Ta książka od wielu, wielu lat nie jest już lekturą szkolną (o ile w ogóle kiedyś była?) I nie powiedziałam że według mnie jest to najpiękniejsza rosyjska powieść, nie mogę tak powiedzieć bo innych rosyjskich powieści nie czytałam (oprócz "Mistrza i Małgorzaty"). Według mnie to jest po prostu ładna książka i tyle, nie dorabiam tu żadnej filozofii i nie chcę udawać jakiejś nie wiadomo jak oczytanej.Naskoczyłyście na mnie jak nie wiem Dobra, rzuciłam głupotą odpowiadając na głupotę pod tytułem "Kiedyś to umieli uczyć w szkole języków bo moja mama to do dzisiaj mówi po rosyjsku, a teraz ludzie po kilkunastu latach dalej angielskiego nie umieją" Tyle, dajcie już spokój bo nie rozumiem tego wyżywania się na mnie grubella, nie oceniam Rosjan tylko przez pryzmat ich działań w czasie II wojny
|
|
|
|
|
#351 | |
|
Konto usunięte
|
zależy czym jest ta obsługa klienta, czy to będzie praca w recepcji gdzie rozmawiasz stricte na dany temat, czy będa to wszelakie konwersacje biznesowe i small talk na bankietach
![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#352 |
|
Marszałkini II RP
|
"Anna Karenina" z pewnością nigdy nie była w polskich szkołach lekturą obowiązkową.
|
|
|
|
|
#353 |
|
Konto usunięte
|
jak to jest tomiszcze, to polecam cichy don z rosyjskiej klasyki
jedyne kilka tysięcy stron a sam film ponad osiem godzin ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- mi się wydaję że mama mi opowiadała że miała to jako lekturę szkolną w średniej |
|
|
|
|
#354 |
|
Marszałkini II RP
|
Zgadzam się. Jeśli tematyka będzie bardzo zawężona taka jak w przypadku pracy w recepcji czy zachwalania danego produktu to dasz radę w pół roku bez problemów, ale jeśli ma być "o wszystkim i niczym" to już może być trudniej.
|
|
|
|
|
#355 | |
|
Konto usunięte
|
Nie umieraj
![]() Cytat:
![]() Powiedziałam tomiszcze bo mam egzemplarz który naprawdę jest tomiszczem i wygląda potężnie na półce A książkę o liczbie stron 1000+ przeczytałam nie jedną także luzik, i takie "osiągnięcia" mam na swoim koncie
|
|
|
|
|
|
#356 | |
|
Marszałkini II RP
|
Cytat:
Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2014-07-06 o 14:28 |
|
|
|
|
|
#357 | ||
|
Konto usunięte
|
albo np praca w sklepie samoobsługowym w anglii, podstawy naprawdę łatwo opanować, gorzej właśnie tak jak wyżej, to po prostu zależy
![]() ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#358 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I wydana w 1986, no widać tak wydrukowali, koniec offa
|
|
|
|
|
|
#359 |
|
Marszałkini II RP
|
Moja miała "Wojnę..." więc może miała to być powieść Tołstoja i poloniści wybrali inną. Nie mam pojęcia. Ale swoją drogą Tołstoj to najlepszy rosyjski pisarz podobnie jak "Wojna i pokój" powieść - rozkminy księcia Andrzeja pod pięknym, błękitnym niebem, Natasza, bale
|
|
|
|
|
#360 |
|
Konto usunięte
|
Swoją drogą to fajne są takie polityczne wątki a zawsze się gdzieś gubią na plotkowym, kulturalnym czy intymnym... Zakładałam jakiś czas temu wątek do szefa o stworzenie działu polityka - może poprzecie?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=750744 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.

I przy okazji udało się obalić kilka stereotypow.

Dobra, rzuciłam głupotą odpowiadając na głupotę pod tytułem "Kiedyś to umieli uczyć w szkole języków bo moja mama to do dzisiaj mówi po rosyjsku, a teraz ludzie po kilkunastu latach dalej angielskiego nie umieją"