|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.
Cytat:
Smacznie, smacznie Cytat:
U mnie dziś kurczak w panierce, ziemniaki, fasolka szparagowa-posypałam parmezanem, bo mi został. Jutro planuję bliny, bo mam mąkę gryczaną, tylko albo kupię łososia wędzonego, to będą na wytrwanie, albo zrobię do nich duszone jabłka, się okaże
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
||
|
|
|
#1292 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Upiekłam chleb, trzeci raz ten sam przepis, trzeci raz pękł przy górze. Już coraz mniej bo systematycznie wydłużam czas wyrastania, ale nie podoba mi się to. Smakowo nadal the best. |
|
|
|
|
#1293 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chlebek wyglada pyszniutkooo ! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1294 | ||||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Ja mam dwie kotki. Jedna to kotka szylkretowa, typowy dachowiec, a druga jest krzyżówką z norweskim leśnym i coś w tym jest, bo jest wielka i ma mnóstwo bardzo gęstej sierści ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pelagia nadal pozostaje pod wrażeniem Twoich chlebów. Ja może jutro w końcu wezmę sie za chalke ... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1296 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dziś o 10.30 rano powstał taki obiadek
20200420_102628.jpgWysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
#1297 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
A u mnie dzisiaj cannelloni w dwóch wersjach ( dwa różne makarony, dwa sosy ale farsz ten sam )
![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#1298 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
|
|
#1299 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Ale się postów posypało, a ja cały dzień niezbyt miałam czas pisać. Rano upiekłam bułki i drożdżówkę z truskawkami, potem wyprawa z psem do weterynarza, na zakupy i na pocztę, potem szybki obiad, a wieczorem trening i pieczenie chleba. Mam dosyć, jutro robię tylko obiad i nic więcej
![]() Cytat:
A zaawansowana na pewno bym się nie nazwała nigdy porządnie i regularnie nie ćwiczyłam, no może w ostatnie wakacje.Cytat:
Cytat:
z Jillian też daawno coś ćwiczyłam. Miłego ćwiczenia!Cytat:
Cytat:
Tych filmików, co wymieniłam nie ma na YT ale jutro wstawię kilka linków do YT co mi się podoba Cytat:
Cytat:
ale nie miałam wcześniej czasu się zabrać. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-04-21 o 01:30 |
||||||||
|
|
|
#1300 | ||
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Te Twoje tez musza byc cudne Cytat:
|
|
#1301 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj penne z sosem bolońskim. Na deser zsiadłe mleko zmiksowane z jagodami.
Dziś pieczona biała kiełbasa, ziemniaki tłuczone z chrzanem, sałatka z buraczków, cebuli i ogórka kiszonego. Może jeszcze krupnik na wieczór zrobię. Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2020-04-21 o 08:46 |
|
|
|
#1302 |
|
Pani Mizantrop
|
Maz zrobil smazony ryz, tradycyjnie mimo jego dezaprobaty dodalam tam sos hoisin i jajka sadzone
|
#1303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1304 |
|
Zadomowienie
|
Ha, wreszcie chleb nie wyszedł mi za kwaśny
właściwie to bardzo łagodny w smaku. Bez koszyków też dało radę ale jednak koszyki to wygoda i wygląd. Polecam koszyki jak ktoś chce piec okrągłe bohenki. Jeden wyrastał w wysypanej mąką ściereczce, a drugi na zmoczonym papierze do pieczenia. Z papierem wsadziłam do brytfanny, ale papier trochę się przykleił i po upieczeniu było skubanie. Ze ścierki wyrzuciłam ale przykleił się do ścierki i klapnął, wyglądał fatalnie, nie wyrósł aż tak ładnie, jednak wygląda całkiem całkiem po upieczeniu i ta mąka mega mi się podoba. Ciasto było mocno rzadkie, raz że dałam dużo namoczonych płatków owsianych, otręby, siemie lniane i sezam, to tata jeszcze zażądał rodzynek, takie rzeczy wchłaniają dużo wody, dlatego zrobiłam rzadsze ciasto i się przyklejało. IMG_20200421_083228_resize_96.jpgIMG_20200421_090755_resize_42.jpgIMG_20200421_092146_resize_21.jpg Jeśli chodzi o chleb to bazuje na Tartine style bread https://www.weekendbakery.com/posts/...e-style-bread/ tylko robię z podwójnej porcji i zamiast części mąki dodaje płatki, otręby nasiona, więcej wody, troszkę żytniej mąki, także robię całkowicie inną wersję xd A to wczorajsze bułeczki, wychodza pyszne, a nie dodaje żadnego tłuszczu, jak pisałam wcześniej korzystam z przepisu na mleczne bułeczki z white plate, tylko na oko zwiększam proporcje i robię chyba luźniejsze ciasto, które po dobrym wyrobieniu nadal lekko się klei i wymaga lekkiego omączenia rąk przy formowaniu. IMG_20200420_095546_resize_67.jpgIMG_20200420_104231_resize_60.jpg Zostało mi dużo wczorajszych ziemniaków, więc dzisiaj będą jakieś kluski, do tego jeszcze nie mam pojęcia co. Mam rozmrożone piersi kurczaka, ale z wczorajszego obiadu zostały mi 2 burgery wołowe i 2 kiełbaski pieczone, chciałabym to jakoś spożytkować ale nie wiem jak. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-04-21 o 12:09 |
|
|
|
#1305 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja właśnie mam chyba problem z gryczanymi rzeczami. Tzn. samą kaszę bardzo lubię, ale tylko w połączeniu z gulaszem na czerwonym mięsie. Z kurczakiem już nie bardzo i właśnie wypieki na gryczanej mące też. Ale chciałabym się przekonać żeby tę mąkę zużyć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pyszności Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1306 | ||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Może wygospodaruję dziś trochę czasu na zrobienie takich bułeczek? Wyjdą na suszonych drożdżach? Bo takie tylko mam.Cytat:
Norweskie leśne są śliczne, może jednak dasz się namówić? ![]() ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- U nas dziś - na specjalnie zamówienie małża - zupa pomidorowa z makaronem niteczki ![]() ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Właśnie przeczytałam w komentarzach do przepisu, że suszone też mogą być
|
|
|
#1307 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
na pewno wyjdą, ale jak chcesz takie fajne pęknięcia na środku, to trzeba naciąć przy robieniu przedziałków.Acha, ja daję trochę mniej soli niż w przepisie i łyżeczkę cukru. Warto zrobić więcej bułek i chleba (już piekę po 2 bohenki) i zamrozić, wtedy robi się bardziej opłacalne czasowo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-04-21 o 11:27 |
||
|
|
|
#1308 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Dziękuję za rady
|
|
|
#1309 | |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
Ojj tam oj tam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Farsz - mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, pieczarki starte na tarce i podsmażone, trochę żółtego sera do sklejenia i przyprawy do smaku. To wszystko było potem smażone na patelni bo ostatnio robiłam z surowego mięsa i wyszły takie batony i kluski z mięsa a teraz znowu usmażone latało mi po całym stole jak faszerowałam rurki ale może to wina ze za mało sera dałam Makaron - muszle durum i rurki Lubella Sosy - niestety z torebki bo nie miałam już pomidorów z puszki... także ratowalam się tym czym było ale do muszli był sos pomidorowy a do rurek śmietanowo-ziołowy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1310 | |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dziś devolaye z masłem i koperkiem, ale nie sa zbyt udane , bo grube , wiec ratowalam się piekarnikiem. Kotlety z kurczaka w panierce , ziemniaki z koperkiem , surówka z pora , marchewki ,jabłka w jogurcie z lyzka majonezu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1311 | |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
Oooo zjadłabym takie devolaje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1312 |
|
Pani Mizantrop
|
Ja tez, uwielbiam
|
#1313 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trening fajny , spodobało mi sie ze ma i rozgrzewkę i rozciąganie. A ten mezczyzna faktycznie ...Ja najwiecej kcal spałam jak biegam w miejscu. Tak jak ona robiła na rozgrzewce. Ale wtedy az tak sie nie pocę natomiast tętno wtedy jest non stop na tym samym poziomie i nie skacze. Ale to trzeba miec jakis ciekawy podcast do posłuchania zeby sie nie nudzić ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1314 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) maja hodowlę tej rasy i koty to rzeczywiście olbrzymki, ale urocze. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas dziś groszek połówki duszony z kiełbasą, pomidorami i ziemniaki. |
||||
|
|
|
#1315 |
|
Pani Mizantrop
|
|
#1316 |
|
Zakorzenienie
|
Wyobraźcie sobie , ze w połowie gotowania ziemniaków skończył mi sie gaz ... Wiec zamiast ziemniaków z koperkiem sa podpieczone z przyprawami
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1317 |
|
Zakorzenienie
|
Wyobraźcie sobie , ze w połowie gotowania ziemniaków skończył mi sie gaz ... Wiec zamiast ziemniaków z koperkiem sa podpieczone z przyprawami
20200421_135129_HDR_Film1-1.jpgWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1318 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#1319 | ||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Zamiast fotek jedzenia, dla odmiany, koty... ![]() Cytat:
![]()
|
|
|
#1320 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
I jakie oczyska na pierwszym foto Moj takie robi tylko jak widzi jedzenie
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:30.

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
nigdy porządnie i regularnie nie ćwiczyłam, no może w ostatnie wakacje.
Poproszę przepis
ale nie miałam wcześniej czasu się zabrać.