![]() |
#1291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Prawo rzymskie na UwB tez jest obowiazkowe. Dla mnie z perspektywy czasu to akurat prawo rzymskie duzo daje w pozniejszej nauce cywila.
![]() |
#1292 |
Raczkowanie
|
prawo rzymskie na UG też jest obowiązkowe... wydaje mi się że jest ważnym przedmiotem na I roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1293 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1294 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Na UŚ prawo rzymskie też jest obowiązkowe. Na pewno przedmiot ten pomaga zrozumieć lepiej instytucje prawa cywilnego, ale ja widać po kolegach i koleżankach z UJ nie jest konieczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1295 |
Zakorzenienie
|
A kto studiuje prawo?
Dołączam do wątku
![]() ![]() Edytowane przez charlotte89 Czas edycji: 2015-04-13 o 07:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1296 |
Przyczajenie
|
Hej, ja studiuję przez Internet i jestem bardzo zadowolona. Polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1297 |
Konto usunięte
|
Nie chcę siać jakiejś megalomanii i nie odbierz tego w ten sposób, ale prawo na SWPS to chyba kuriozum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1298 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Coś takiego! Za moich czasów (dawno temu ![]() Ja akurat miło wspominam, jeden z fajniejszych przedmiotów ![]()
![]() |
![]() |
#1299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogłabyć jakoś uargumentować swoją opinię? Niewiele na temat tego kierunku wiem, ale w rankingach wypadają całkiem nieźle, kadra też wydaje się dosyć dobra.. Cały czas zastanawiam się, czy brać tą szkołę pod uwagę czy jednak sobie odpuścić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1300 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To może ja coś dodam, niekoniecznie o SWPS, ale ogólnie. Obecnie patrzę na studia z pozycji bardziej pracodawcy (choć nim nie jestem, tylko uczestniczę w komisjach rekrutacyjnych). Są takie uczelnie po których absolwenci po prostu na starcie mają lepszą pozycję- wiadomo, że chętniej widziani są ludzie po UJ, UW czy KUL niż po takich z "dużą ilością literek". Czasami pierwszy odsiew jest po prostu "po uczelni" a już napewno kiedy jest dwóch kandydatów o podobnym poziomie często decyduje uczelnia.
![]() |
![]() |
#1301 |
Raczkowanie
|
Prawo na UEK
W tym roku otwierają prawo na UEK. Co o tym sądzicie? Zawsze chcialam isc na prawo ale brak zdanej historii na rozszerzeniu mnie dyskwalifikowało. Myślicie że łatwo będzie się tam dostać?
![]() |
#1302 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Prawo na UEK
Cytat:
Co do progów myślę, że nie będą zbyt wysokie; osoby z lepszymi wynikami raczej wybiorą UJ. Przeglądałam harmonogram zajęć i z przykrością muszę stwierdzić, że nie wydaje się trafiony, szczerze mówiąc mam wrażenie, że otworzyli ten kierunek po to,żeby nałapać studentów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1303 |
na przekór do celu
|
UEK ogólnie od pewnego czasu mnie zadziwia, przypomina tonącego, który chwyta się brzytwy - czyli próbuje zrobić wszystko, aby przyciągnąć do siebie jak największą ilość kandydatów, podejmując działania niekoniecznie sensowne.
![]() |
![]() |
#1304 |
Raczkowanie
|
no z tym bym się nie zgodziła, progi są dość wysokie przynjamniej w 2014
![]()
![]() |
#1305 |
na przekór do celu
|
Ale na pewno nie jest to spowodowane myśleniem: "Walić UJ, wolę prawo na UEK-u" - tylko po prostu jak się noga powinęła, to wyjścia innego nie było...
![]() |
![]() |
#1306 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Prawo na UEK - znając moją fantastyczną uczelnię - będzie mega średnie. Tworzenie nowych kierunków i specjalizacji wychodzi im dość przeciętnie, minie kilka lat zanim dostosują program metodą prób i błędów. Tak jak już ktoś wcześniej wspomniał, pójdą tam ci, którzy nie dostali się na UJ i ci, którzy w normalnej sytuacji, pewnie wybraliby Krakowską Akademię (Frycz) - bo państwowa uczelnia, bo za free. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1307 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
![]() Waham się między prawem, a kierunkiem ekonomicznym. Związku z tym mam pytanie - dla kogo jest prawo? Wiem, że łatwo nie jest, a sale sądową 'znam' tylko z Prawa Agaty, dlatego zadaję Wam to pytanie. ![]() Dodam, że w większości testów wychodzi mi adwokat jak i kierunki ekonomiczne. Moim największym marzeniem jest założenie własnego biznesu, ale wiadomo, że najpierw trzeba zdobyć doświadczenie, a po prawie jak i kierunkach ekonomicznych jest ludzi na pęczki. Dodam, że jestem zero z informatyki. Z góry dziękuję. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1308 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Cóż to za testy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1309 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiem Ci w sekrecie, że nawet prawnik może znać salę sądowa tylko z Prawa Agaty. Nie każdy prawnik chce lecieć w klimaty korporacyjne Szczerze - wymyśliłaś sobie studiowanie tych kierunków, mając plan zawodowy znajdujący się zupełnie w innym wszechświecie. Odpowiedz sobie czy chcesz tracić 5 lat życia na naukę prawa budowlanego albo innej makroekonomii, i w jaki sposób Ci to pomoże złożyć i prowadzić biznes? W nijaki. No chyba, że ten biznes to np. kancelaria adwokacka, wtedy to wszystko zaczyna trochę nabierać jakiegoś sensu ![]() Zainwestuj w zdobywanie wiedzy samemu, w kursy, szkolenia, a nie w te dwa kierunki studiów, które w 99% przekazują tylko teoretyczną wiedzę, bo taki mamy klimat hyperąteligentne pseudopsychologiczne testy zawodowe, na których deklarujesz, że lubisz pomidory i spotkania ze znajomymi i na tej podstawie test sugeruje Ci zostanie lekarzem ![]()
![]() |
![]() |
#1311 |
Rozeznanie
|
Prawo na KA to jeszcze gorszy wybór. Co do UEKu, problem polega na tym, że jest tam za mało godzin przedmiotów, które są podwalinami prawa- cywila, admina i karnego. To jest bardziej kierunek ekonomiczny niż prawniczy.. Ale fakt, że pewnie mnóstwo osób złoży tak papiery
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1312 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś pójdzie na UEK z planami dostania się i utrzymania na aplikacji (bez uzyskania gruntownych podwalin z cywila, administracyjnego, procedur), to cóż - powodzenia.
Bezsens totalny, Chryste Panie. Tak jak zrobić kierunek matematyczny i ograniczyć program z matematyki do minimum. Logika na 100%.
![]() |
#1313 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Suvia;51250625]powiem Ci w sekrecie, że nawet prawnik może znać salę sądowa tylko z Prawa Agaty. Nie każdy prawnik chce lecieć w klimaty korporacyjne
Szczerze - wymyśliłaś sobie studiowanie tych kierunków, mając plan zawodowy znajdujący się zupełnie w innym wszechświecie. Odpowiedz sobie czy chcesz tracić 5 lat życia na naukę prawa budowlanego albo innej makroekonomii, i w jaki sposób Ci to pomoże złożyć i prowadzić biznes? W nijaki. No chyba, że ten biznes to np. kancelaria adwokacka, wtedy to wszystko zaczyna trochę nabierać jakiegoś sensu ![]() Zainwestuj w zdobywanie wiedzy samemu, w kursy, szkolenia, a nie w te dwa kierunki studiów, które w 99% przekazują tylko teoretyczną wiedzę, bo taki mamy klimat Jestem chłopakiem. ![]() Wydaje mi się, że prawo i coś ekonomicznego najbardziej mi się przyda w życiu kierując własny biznes. Poznaję przepisy prawa podatkowego, skarbowego. Wiem, jak mogę zmniejszyć opłacenie składek do różnych instytucji i ile mam czasu na zapłacenie. Dlaczego studia? Interesuję się tym. Chcę pogłębiać wiedzę. Życie jest ciężkie, a mając papierek dobrej uczelni, jakieś staże i znając kilka języków obcych mogę w korporacji wylądować, jak by mi się noga powinęła. Oczywiście jestem tego świadomy, że studia to teoria, ale teorię trzeba znać nieprawdaż? Edytowane przez pprr Czas edycji: 2015-05-02 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1314 |
Ekspert od Dupy Strony
|
[QUOTE=pprrePoznaję przepisy prawa podatkowego, skarbowego. Wiem, jak mogę zmniejszyć opłacenie składek do różnych instytucji i ile mam czasu na zapłacenie.[/QUOTE]
Aha, aha...
![]() |
#1315 | |||
Zakorzenienie
|
a soróweczka
![]() Cytat:
Powiem Ci coś jako absolwent prawa - przez pięć lat jarasz się, że poznajesz przepisy, a potem uderza Cię życie i każdy urząd skarbowy interpretuje ten sam przepis inaczej. To boli, naprawdę Cytat:
prawdaż, tylko że jeśli mówiliśmy tylko o własnym biznesie, to akurat tę teorię można ogarnąć w milion różnych sposobów, nie trzeba się pakować w studia, które może dadzą Ci wiedzę, której potrzebujesz w szalonym 1% procencie. A reszta to swój pot, krew, łzy i praktyka Cytat:
O, i tu już mówisz jak człowiek, bo takie studia to rzeczywiście może być koło ratunkowe "jak coś", zwłaszcza w kontekście korpo, wiem coś o tym ![]() ale uwagi odnośnie tych kierunków i własnego biznesu pozostają w niezmiennej postaci ![]()
![]() |
![]() |
#1316 | |
Konto usunięte
|
[QUOTE=pprr;51253745]
Cytat:
Finanse publiczne - jeden semestr Podatki - jeden semestr Przedmioty biznesowe - fakultety zapychacze dopiero od polowy studiow Studia prawnicze - 10 semestrow. Pozdrawiam twoja starte czasu jesli chcesz isc w swoj biznes. Ale dalej się upieraj. W końcu wiesz od nas lepiej. Poxs tym Piszesz, ze się tym interesujesz, a prawo znasz z serialu. Bitch plz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1317 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moim marzeniem jest otworzenie własnego biznesu, ale wiadomo jak może się życie potoczyć - studia dadzą papierek i bądź co bądź jakąś wiedzę, a do tego na staże przyjmują najczęściej studentów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1318 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli ktoś idzie na studia prawnicze z nadzieja żę naucza go tam prawa podatkowego czy finansowego to radzę skonfrontowac to z rzeczywostoscia
![]()
![]() |
#1319 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki za opinie ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1320 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo to zależy w dużej mierze od tego w jakiej branży pracowałaś. Według mnie to prawo to będzie ściema, żeby studentów nałapać. (bez obrazy) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.