A kto studiuje prawo? - ZBIORCZY - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-25, 21:13   #1291
Kasiaml91
Zakorzenienie

GG do Kasiaml91
Dot.: A kto studiuje prawo?

Prawo rzymskie na UwB tez jest obowiazkowe. Dla mnie z perspektywy czasu to akurat prawo rzymskie duzo daje w pozniejszej nauce cywila.

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-26, 17:59   #1292
hurricaneee
Raczkowanie

prawo rzymskie na UG też jest obowiązkowe... wydaje mi się że jest ważnym przedmiotem na I roku
hurricaneee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-27, 09:25   #1293
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez innocencee Pokaż wiadomość
Skąd masz takie informacje? Na UMCS prawo rzymskie jest przedmiotem obowiązkowym na 1-wszym roku.
Na UJ nie jest obowiązkowe, jest przedmiotem do wyboru. Chyba ktoś wyżej o tym pisał, ale tego nie zauważyłam pisząc swojego posta :P
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-28, 20:16   #1294
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Na UJ nie jest obowiązkowe, jest przedmiotem do wyboru. Chyba ktoś wyżej o tym pisał, ale tego nie zauważyłam pisząc swojego posta :P
a to chyba ja

Na UŚ prawo rzymskie też jest obowiązkowe. Na pewno przedmiot ten pomaga zrozumieć lepiej instytucje prawa cywilnego, ale ja widać po kolegach i koleżankach z UJ nie jest konieczne . Powiem szczerze, że bardziej martwiłaby mnie mizerna liczba godzin poświęconych KPK i KPC (a to zarąbiście obszerne przedmioty) niż ten brak rzymu :P
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-12, 13:57   #1295
charlotte89
Zakorzenienie

A kto studiuje prawo?

Dołączam do wątku Myślę o rozpoczęciu od października studiów prawniczych, dlatego z przyjemnością podczytuje wątek Czy są tu może osoby studiujące prawo na SWPS w Warszawie?

Edytowane przez charlotte89
Czas edycji: 2015-04-13 o 07:47
charlotte89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-28, 08:25   #1296
kasia280888
Przyczajenie

Hej, ja studiuję przez Internet i jestem bardzo zadowolona. Polecam
kasia280888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-29, 16:56   #1297
201702092106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez charlotte89 Pokaż wiadomość
Dołączam do wątku Myślę o rozpoczęciu od października studiów prawniczych, dlatego z przyjemnością podczytuje wątek Czy są tu może osoby studiujące prawo na SWPS w Warszawie?
Nie chcę siać jakiejś megalomanii i nie odbierz tego w ten sposób, ale prawo na SWPS to chyba kuriozum.
201702092106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-29, 17:01   #1298
mairi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość

Coś takiego! Za moich czasów (dawno temu ) było obowiązkowe.

Ja akurat miło wspominam, jeden z fajniejszych przedmiotów
Stary 2015-04-30, 06:10   #1299
charlotte89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ToniaZhivago Pokaż wiadomość
Nie chcę siać jakiejś megalomanii i nie odbierz tego w ten sposób, ale prawo na SWPS to chyba kuriozum.

Mogłabyć jakoś uargumentować swoją opinię? Niewiele na temat tego kierunku wiem, ale w rankingach wypadają całkiem nieźle, kadra też wydaje się dosyć dobra.. Cały czas zastanawiam się, czy brać tą szkołę pod uwagę czy jednak sobie odpuścić.
Stary 2015-04-30, 07:08   #1300
mairi
Wtajemniczenie

Cytat:
Mogłabyć jakoś uargumentować swoją opinię? Niewiele na temat tego kierunku wiem, ale w rankingach wypadają całkiem nieźle, kadra też wydaje się dosyć dobra.. Cały czas zastanawiam się, czy brać tą szkołę pod uwagę czy jednak sobie odpuścić.

To może ja coś dodam, niekoniecznie o SWPS, ale ogólnie. Obecnie patrzę na studia z pozycji bardziej pracodawcy (choć nim nie jestem, tylko uczestniczę w komisjach rekrutacyjnych). Są takie uczelnie po których absolwenci po prostu na starcie mają lepszą pozycję- wiadomo, że chętniej widziani są ludzie po UJ, UW czy KUL niż po takich z "dużą ilością literek". Czasami pierwszy odsiew jest po prostu "po uczelni" a już napewno kiedy jest dwóch kandydatów o podobnym poziomie często decyduje uczelnia.
Stary 2015-04-30, 08:43   #1301
xoxo_p
Raczkowanie

Prawo na UEK

W tym roku otwierają prawo na UEK. Co o tym sądzicie? Zawsze chcialam isc na prawo ale brak zdanej historii na rozszerzeniu mnie dyskwalifikowało. Myślicie że łatwo będzie się tam dostać?

xoxo_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-30, 10:19   #1302
201702092106
Konto usunięte

Dot.: Prawo na UEK

Cytat:
Napisane przez xoxo_p Pokaż wiadomość
W tym roku otwierają prawo na UEK. Co o tym sądzicie? Zawsze chcialam isc na prawo ale brak zdanej historii na rozszerzeniu mnie dyskwalifikowało. Myślicie że łatwo będzie się tam dostać?
Na prawo obecnie w ogóle nie warto iść, czasy się zmieniły i po skończeniu tego kierunku możesz przeżyć nie lada rozczarowanie. To po pierwsze.
Co do progów myślę, że nie będą zbyt wysokie; osoby z lepszymi wynikami raczej wybiorą UJ. Przeglądałam harmonogram zajęć i z przykrością muszę stwierdzić, że nie wydaje się trafiony, szczerze mówiąc mam wrażenie, że otworzyli ten kierunek po to,żeby nałapać studentów.
Stary 2015-04-30, 10:37   #1303
viva91
na przekór do celu

UEK ogólnie od pewnego czasu mnie zadziwia, przypomina tonącego, który chwyta się brzytwy - czyli próbuje zrobić wszystko, aby przyciągnąć do siebie jak największą ilość kandydatów, podejmując działania niekoniecznie sensowne.
Stary 2015-04-30, 18:43   #1304
xoxo_p
Raczkowanie

no z tym bym się nie zgodziła, progi są dość wysokie przynjamniej w 2014

xoxo_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 21:39   #1305
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ale na pewno nie jest to spowodowane myśleniem: "Walić UJ, wolę prawo na UEK-u" - tylko po prostu jak się noga powinęła, to wyjścia innego nie było...
Stary 2015-04-30, 22:29   #1306
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Cytat:
Progi są zaskakująco wysokie -generalnie - dostać się trudniej, niż utrzymać, ale już patrząc na coś bardziej wymagającego, np. Analityka Gospodarcza ma dużo niższe progi, a jest jednym z najbardziej wymagających kierunków na tej uczelni.

Prawo na UEK - znając moją fantastyczną uczelnię - będzie mega średnie. Tworzenie nowych kierunków i specjalizacji wychodzi im dość przeciętnie, minie kilka lat zanim dostosują program metodą prób i błędów. Tak jak już ktoś wcześniej wspomniał, pójdą tam ci, którzy nie dostali się na UJ i ci, którzy w normalnej sytuacji, pewnie wybraliby Krakowską Akademię (Frycz) - bo państwowa uczelnia, bo za free.
z_blondem_mi_do_twarzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-01, 13:19   #1307
pprr
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
Waham się między prawem, a kierunkiem ekonomicznym.
Związku z tym mam pytanie - dla kogo jest prawo?
Wiem, że łatwo nie jest, a sale sądową 'znam' tylko z Prawa Agaty, dlatego zadaję Wam to pytanie.
Dodam, że w większości testów wychodzi mi adwokat jak i kierunki ekonomiczne.
Moim największym marzeniem jest założenie własnego biznesu, ale wiadomo, że najpierw trzeba zdobyć doświadczenie, a po prawie jak i kierunkach ekonomicznych jest ludzi na pęczki.
Dodam, że jestem zero z informatyki.
Z góry dziękuję.
pprr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-01, 18:12   #1308
201702092106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pprr Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Wiem, że łatwo nie jest, a sale sądową 'znam' tylko z Prawa Agaty, dlatego zadaję Wam to pytanie.
Moim największym marzeniem jest założenie własnego biznesu, ale wiadomo, że najpierw trzeba zdobyć doświadczenie, a po prawie jak i kierunkach ekonomicznych jest ludzi na pęczki.
Z góry dziękuję.
Jeżeli marzysz o własnym biznesie to najlepszą drogą będzie podjęcie pracy ( np. za granicą- bo lepiej płacą) i uzbieranie kasy na biznes. Ani prawo ani ekonomia Ci w tym nie pomogą.

Cóż to za testy?
Stary 2015-05-01, 18:47   #1309
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
poza tym, szkola ma renome, ale psychologiczna wiadomo, prawo to poki co jest w fazie no, testow, nie okrzeplo jeszcze. Nawet pewna wizazanka z SWPS stiwerdzila, ze prawo u nich to zart, takze ja bym jednak stawiala na uniwersytety.

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Cytat:
Cześć dziewczyny!
Z góry dziękuję.
Prawo jest dla przyszlych prawnikow o wow. Do czego ci studiowanie prawa w zalozeniu swojego biznesu? Chyba, ze tym biznesem ma byc kancelaria. Jesli nie, ja bym nie tracila 5 lat, tylko zajela sie czyms z czym ma byc zwiazany biznes (nie chodzi o techniczny aspekt prowadzenia dzialalnosci, tylko np, jesli ma to byc kwiaciarnia, poszlabym na floryste), a przepisow uczyla sie z madrych ksiazek.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-02, 10:01   #1310
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:

powiem Ci w sekrecie, że nawet prawnik może znać salę sądowa tylko z Prawa Agaty. Nie każdy prawnik chce lecieć w klimaty korporacyjne

Szczerze - wymyśliłaś sobie studiowanie tych kierunków, mając plan zawodowy znajdujący się zupełnie w innym wszechświecie. Odpowiedz sobie czy chcesz tracić 5 lat życia na naukę prawa budowlanego albo innej makroekonomii, i w jaki sposób Ci to pomoże złożyć i prowadzić biznes? W nijaki. No chyba, że ten biznes to np. kancelaria adwokacka, wtedy to wszystko zaczyna trochę nabierać jakiegoś sensu

Zainwestuj w zdobywanie wiedzy samemu, w kursy, szkolenia, a nie w te dwa kierunki studiów, które w 99% przekazują tylko teoretyczną wiedzę, bo taki mamy klimat

Cytat:
Napisane przez ToniaZhivago Pokaż wiadomość
Cóż to za testy?

hyperąteligentne pseudopsychologiczne testy zawodowe, na których deklarujesz, że lubisz pomidory i spotkania ze znajomymi i na tej podstawie test sugeruje Ci zostanie lekarzem

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-02, 10:11   #1311
gallina1
Rozeznanie

Prawo na KA to jeszcze gorszy wybór. Co do UEKu, problem polega na tym, że jest tam za mało godzin przedmiotów, które są podwalinami prawa- cywila, admina i karnego. To jest bardziej kierunek ekonomiczny niż prawniczy.. Ale fakt, że pewnie mnóstwo osób złoży tak papiery
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-02, 11:57   #1312
Suvia
Zakorzenienie

Jeśli ktoś pójdzie na UEK z planami dostania się i utrzymania na aplikacji (bez uzyskania gruntownych podwalin z cywila, administracyjnego, procedur), to cóż - powodzenia.

Bezsens totalny, Chryste Panie. Tak jak zrobić kierunek matematyczny i ograniczyć program z matematyki do minimum. Logika na 100%.

~ Hank Moody
Stary 2015-05-02, 16:01   #1313
pprr
Raczkowanie

[QUOTE=Suvia;51250625]powiem Ci w sekrecie, że nawet prawnik może znać salę sądowa tylko z Prawa Agaty. Nie każdy prawnik chce lecieć w klimaty korporacyjne

Szczerze - wymyśliłaś sobie studiowanie tych kierunków, mając plan zawodowy znajdujący się zupełnie w innym wszechświecie. Odpowiedz sobie czy chcesz tracić 5 lat życia na naukę prawa budowlanego albo innej makroekonomii, i w jaki sposób Ci to pomoże złożyć i prowadzić biznes? W nijaki. No chyba, że ten biznes to np. kancelaria adwokacka, wtedy to wszystko zaczyna trochę nabierać jakiegoś sensu

Zainwestuj w zdobywanie wiedzy samemu, w kursy, szkolenia, a nie w te dwa kierunki studiów, które w 99% przekazują tylko teoretyczną wiedzę, bo taki mamy klimat

Jestem chłopakiem.
Wydaje mi się, że prawo i coś ekonomicznego najbardziej mi się przyda w życiu kierując własny biznes. Poznaję przepisy prawa podatkowego, skarbowego. Wiem, jak mogę zmniejszyć opłacenie składek do różnych instytucji i ile mam czasu na zapłacenie.
Dlaczego studia? Interesuję się tym. Chcę pogłębiać wiedzę. Życie jest ciężkie, a mając papierek dobrej uczelni, jakieś staże i znając kilka języków obcych mogę w korporacji wylądować, jak by mi się noga powinęła. Oczywiście jestem tego świadomy, że studia to teoria, ale teorię trzeba znać nieprawdaż?

Edytowane przez pprr
Czas edycji: 2015-05-02 o 16:02

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-02, 16:30   #1314
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

[QUOTE=pprrePoznaję przepisy prawa podatkowego, skarbowego. Wiem, jak mogę zmniejszyć opłacenie składek do różnych instytucji i ile mam czasu na zapłacenie.[/QUOTE]
Aha, aha...

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-02, 18:24   #1315
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem chłopakiem.
a soróweczka

Cytat:
Wydaje mi się, że prawo i coś ekonomicznego najbardziej mi się przyda w życiu kierując własny biznes. Poznaję przepisy prawa podatkowego, skarbowego. Wiem, jak mogę zmniejszyć opłacenie składek do różnych instytucji i ile mam czasu na zapłacenie.
bardzo fajnie, tylko to jest coś co naprawdę można ogarnąć z wiki, stron ZUSu (mają nawet na stronie czaty z konsultantami, często korzystam), nie jest potrzebna pięcioletnia tyranówka.

Powiem Ci coś jako absolwent prawa - przez pięć lat jarasz się, że poznajesz przepisy, a potem uderza Cię życie i każdy urząd skarbowy interpretuje ten sam przepis inaczej. To boli, naprawdę

Cytat:
Oczywiście jestem tego świadomy, że studia to teoria, ale teorię trzeba znać nieprawdaż?

prawdaż, tylko że jeśli mówiliśmy tylko o własnym biznesie, to akurat tę teorię można ogarnąć w milion różnych sposobów, nie trzeba się pakować w studia, które może dadzą Ci wiedzę, której potrzebujesz w szalonym 1% procencie. A reszta to swój pot, krew, łzy i praktyka

Cytat:
Życie jest ciężkie, a mając papierek dobrej uczelni, jakieś staże i znając kilka języków obcych mogę w korporacji wylądować, jak by mi się noga powinęła.

O, i tu już mówisz jak człowiek, bo takie studia to rzeczywiście może być koło ratunkowe "jak coś", zwłaszcza w kontekście korpo, wiem coś o tym

ale uwagi odnośnie tych kierunków i własnego biznesu pozostają w niezmiennej postaci

~ Hank Moody
Stary 2015-05-02, 23:47   #1316
201604130936
Konto usunięte

[QUOTE=pprr;51253745]
Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
powiem Ci w sekrecie, że nawet prawnik może znać salę sądowa tylko z Prawa Agaty. Nie każdy prawnik chce lecieć w klimaty korporacyjne

Jestem chłopakiem.
Dlaczego studia? Interesuję się tym. Chcę pogłębiać wiedzę. Życie jest ciężkie, a mając papierek dobrej uczelni, jakieś staże i znając kilka języków obcych mogę w korporacji wylądować, jak by mi się noga powinęła. Oczywiście jestem tego świadomy, że studia to teoria, ale teorię trzeba znać nieprawdaż?
Zmienila się tylko plec, bo jak gadałes od rzeczy tak gadasz.

Finanse publiczne - jeden semestr
Podatki - jeden semestr
Przedmioty biznesowe - fakultety zapychacze dopiero od polowy studiow
Studia prawnicze - 10 semestrow.

Pozdrawiam twoja starte czasu jesli chcesz isc w swoj biznes. Ale dalej się upieraj. W końcu wiesz od nas lepiej. Poxs tym
Piszesz, ze się tym interesujesz, a prawo znasz z serialu. Bitch plz
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-04, 10:56   #1317
pprr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
a soróweczka

bardzo fajnie, tylko to jest coś co naprawdę można ogarnąć z wiki, stron ZUSu (mają nawet na stronie czaty z konsultantami, często korzystam), nie jest potrzebna pięcioletnia tyranówka.

Powiem Ci coś jako absolwent prawa - przez pięć lat jarasz się, że poznajesz przepisy, a potem uderza Cię życie i każdy urząd skarbowy interpretuje ten sam przepis inaczej. To boli, naprawdę

prawdaż, tylko że jeśli mówiliśmy tylko o własnym biznesie, to akurat tę teorię można ogarnąć w milion różnych sposobów, nie trzeba się pakować w studia, które może dadzą Ci wiedzę, której potrzebujesz w szalonym 1% procencie. A reszta to swój pot, krew, łzy i praktyka

O, i tu już mówisz jak człowiek, bo takie studia to rzeczywiście może być koło ratunkowe "jak coś", zwłaszcza w kontekście korpo, wiem coś o tym

ale uwagi odnośnie tych kierunków i własnego biznesu pozostają w niezmiennej postaci
Dzięki wielkie!
Moim marzeniem jest otworzenie własnego biznesu, ale wiadomo jak może się życie potoczyć - studia dadzą papierek i bądź co bądź jakąś wiedzę, a do tego na staże przyjmują najczęściej studentów.
Stary 2015-05-04, 12:23   #1318
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

Jeżeli ktoś idzie na studia prawnicze z nadzieja żę naucza go tam prawa podatkowego czy finansowego to radzę skonfrontowac to z rzeczywostoscia

innocencee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-04, 14:00   #1319
charlotte89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mairi Pokaż wiadomość
To może ja coś dodam, niekoniecznie o SWPS, ale ogólnie. Obecnie patrzę na studia z pozycji bardziej pracodawcy (choć nim nie jestem, tylko uczestniczę w komisjach rekrutacyjnych). Są takie uczelnie po których absolwenci po prostu na starcie mają lepszą pozycję- wiadomo, że chętniej widziani są ludzie po UJ, UW czy KUL niż po takich z "dużą ilością literek". Czasami pierwszy odsiew jest po prostu "po uczelni" a już napewno kiedy jest dwóch kandydatów o podobnym poziomie często decyduje uczelnia.

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
poza tym, szkola ma renome, ale psychologiczna wiadomo, prawo to poki co jest w fazie no, testow, nie okrzeplo jeszcze. Nawet pewna wizazanka z SWPS stiwerdzila, ze prawo u nich to zart, takze ja bym jednak stawiala na uniwersytety.

Dzięki za opinie Ja póki co nie spotkałam się z dyskryminacją uczelni niepublicznych (nie mówię tu o wyższych szkołach tego i owego, ale placówkach działających na rynku od dłuższego czasu, z ugruntowaną pozycją na rynku ) w żadnych z moich dotychczasowych miejsc pracy, ale być może wśród prawników jest troche inaczej W moim przypadku prawo nie bedzie pierwszym kierunkiem studiów wiec interesująco z mojego punktu widzenia wygląda oferowana przez SWPS możliwość zrobienia studiów 5-letnich w krótszym czasie dzięki indywidualnej organizacji toku nauczania. Caly czas rozważam jednak także inne opcje
Stary 2015-05-05, 20:17   #1320
201702092106
Konto usunięte

Cytat:
Dzięki za opinie Ja póki co nie spotkałam się z dyskryminacją uczelni niepublicznych (nie mówię tu o wyższych szkołach tego i owego, ale placówkach działających na rynku od dłuższego czasu, z ugruntowaną pozycją na rynku ) w żadnych z moich dotychczasowych miejsc pracy, ale być może wśród prawników jest troche inaczej W moim przypadku prawo nie bedzie pierwszym kierunkiem studiów wiec interesująco z mojego punktu widzenia wygląda oferowana przez SWPS możliwość zrobienia studiów 5-letnich w krótszym czasie dzięki indywidualnej organizacji toku nauczania. Caly czas rozważam jednak także inne opcje

Bo to zależy w dużej mierze od tego w jakiej branży pracowałaś.

Według mnie to prawo to będzie ściema, żeby studentów nałapać. (bez obrazy)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości