A kto studiuje prawo? - ZBIORCZY - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-27, 14:13   #1261
NulZero
Przyczajenie

Dot.: A kto studiuje prawo?

Cytat:
Napisane przez hurricaneee Pokaż wiadomość
ja jestem ciekawa progów na UG- zmieniły się zasady rekrutacji... można teraz wybrać co będzie się liczyło do rekrutacji- wos czy historia. mam nadzieję że progi nie pójdą bardzo w górę....
Czyli biorą pod uwagę tylko trzy przedmioty?
Ciężko będzie... Chyba, że przelicznik zmienią...
NulZero jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 15:09   #1262
hurricaneee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NulZero Pokaż wiadomość
Czyli biorą pod uwagę tylko trzy przedmioty?
Ciężko będzie... Chyba, że przelicznik zmienią...
wcześniejsze zasady rekrutacji:
historia 0,3
polski 0,3
wos 0,2
j.obcy 0,2

teraz:
wos/historia 0,35
polski 0,35
j.obcy 0,3

Rozszerzenie x 1,5

wcześniejsze progi oscylowały między 88-92... teraz łatwiej będzie się dostać bo nie trzeba zdawać historii...
hurricaneee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-28, 19:28   #1263
hurricaneee
Raczkowanie

Mam do Was pewne pytanie- chodzi o aplikację prokuratorską. Czytałam te wszystkie ustawy i jakoś nie mogłam znaleźć tego co mnie interesuje więc może Wy będziecie wiedzieć --- czy po aplikacji prokuratorskiej (nabór od 2015r) aby móc startować na stanowisko prokuratora trzeba asesurę, czy już nie?
Stary 2014-12-28, 20:07   #1264
Zuziaxxx
Zadomowienie

Jeśli kogoś interesuje - otworzyli prawo na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie.
Zuziaxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 10:19   #1265
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zuziaxxx Pokaż wiadomość
Jeśli kogoś interesuje - otworzyli prawo na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie.
Zaszaleli...
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 13:00   #1266
ewanka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Mam do Was pewne pytanie- chodzi o aplikację prokuratorską. Czytałam te wszystkie ustawy i jakoś nie mogłam znaleźć tego co mnie interesuje więc może Wy będziecie wiedzieć --- czy po aplikacji prokuratorskiej (nabór od 2015r) aby móc startować na stanowisko prokuratora trzeba asesurę, czy już nie?
W 2015 r. nabór na aplikację prokuratorską jest po aplikacji ogólnej. A bezpośredni nabór na prokuratorską będzie chyba od 2017 r. O ILE przez Sejm przejdzie do końca nowelizacja ustawy.
Co do pytania to nie słyszałam żeby znieśli asesurę, a jestem zainteresowana tematem, więc asesura dalej obowiązuje po prokuratorskiej. Skąd taki pomysł?

Art. 14 ust. 1 ustawy o prokuraturze Prokuratorem może być powołany ten, kto:
1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta z pełni praw cywilnych i
obywatelskich;
2) jest nieskazitelnego charakteru;
3) ukończył wyższe studia prawnicze w Polsce i uzyskał tytuł magistra lub
zagraniczne uznane w Polsce;
4) jest zdolny, ze względu na stan zdrowia, do pełnienia obowiązków prokuratora;
5) ukończył 26 lat;
6) złożył egzamin prokuratorski lub sędziowski;
7) pracował w charakterze asesora prokuratorskiego lub sądowego co najmniej rok
albo odbył w wojskowych jednostkach organizacyjnych prokuratury okres
służby przewidziany w przepisach o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych.

ewanka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 13:24   #1267
hurricaneee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewanka1989 Pokaż wiadomość
W 2015 r. nabór na aplikację prokuratorską jest po aplikacji ogólnej. A bezpośredni nabór na prokuratorską będzie chyba od 2017 r. O ILE przez Sejm przejdzie do końca nowelizacja ustawy.
Co do pytania to nie słyszałam żeby znieśli asesurę, a jestem zainteresowana tematem, więc asesura dalej obowiązuje po prokuratorskiej. Skąd taki pomysł?

Art. 14 ust. 1 ustawy o prokuraturze Prokuratorem może być powołany ten, kto:
1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta z pełni praw cywilnych i
obywatelskich;
2) jest nieskazitelnego charakteru;
3) ukończył wyższe studia prawnicze w Polsce i uzyskał tytuł magistra lub
zagraniczne uznane w Polsce;
4) jest zdolny, ze względu na stan zdrowia, do pełnienia obowiązków prokuratora;
5) ukończył 26 lat;
6) złożył egzamin prokuratorski lub sędziowski;
7) pracował w charakterze asesora prokuratorskiego lub sądowego co najmniej rok
albo odbył w wojskowych jednostkach organizacyjnych prokuratury okres
służby przewidziany w przepisach o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych.

Super, dziękuję bardzo za odpowiedź

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 14:17   #1268
Lan_ta
Przyczajenie

Dot.: Prawo-warto studiować?

Cytat:
Napisane przez Hemikryptofit Pokaż wiadomość
Oczywiście że proste -szkoda tylko że paradoksalnie zawsze dla tych co potem zostają jakże wybitnymi specjalistami w tym prawie, wręcz wprost proporcjonalnie do tej swojej łatwości jego przyswajania i rozumienia ......Wiec myślę że takie opinie to zwykłe asekuranctwo. Prawo jest bardzo trudnym kirunekiem i jeszcze trudnej jest zrobić w nim większą karierę ( to akurat jest wyjątkowo trudne ). Wiec zależny po co i na co się uczysz i do czego zmierzasz. Rzeczywiście studia mogą nie być zbyt trudne i absorbujące jeśli taktujesz je bardzo powierzchownie, a uczelnie nie cisną bo wiedzą że większość tych osób i tak uczy się dla papierka a prawnikami zawodowymi nie zostanie ( a uczelnie mają z studentów kasę ). Natomiast Ci co maja zdolności i potencjał muszą do tego sami dołożyć ciężko pracę.
__________ racja.
Lan_ta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-13, 19:20   #1269
201702092106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość

Czy warto studiować prawo? Jak jest się przypadkiem pt. ,,Nienawidzę przedmiotów ścisłych, a pamięć mam dobrą i nie boję się książek" to na pewno. Jest to na pewno lepszy wybór, niż politologie, administracje i inne kulturoznawstwa ze studiami porównawczymi cywilizacji. Ale jeśli jest się ogarniętym w dziedzinach ścisłych, to moim zdaniem lepiej iść w tym kierunku - głównie dlatego, że prawo jest w każdej Wyższej Szkole Gotowania Rosołu. I absolwentów jest po prostu za dużo.
Przeczytałam całe Twoje wypociny Jesteś w błędzie jeżeli myślisz, że dobra pamięć wystarczy żeby być dobrym prawnikiem, prawo opiera się w dużej mierze na logicznym myśleniu.

W sumie w jednym poście pisałaś ile to nauki jest na medycynie, to dziwne, że masz czas na pisanie regularnie na wizazu.
201702092106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-14, 11:18   #1270
Goss_
Raczkowanie

Japanication robisz taki off-top,ze glowa mała.
Goss_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-22, 17:03   #1271
oh audrey
Rozeznanie

Jakie dodatkowe kursy mogą się przydać w przyszłości?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-22, 19:36   #1272
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez oh audrey Pokaż wiadomość
To zależy, co chcesz robić.

Teoretycznie dobrze mieć j.obcy na dobrym poziomie. Teoretycznie, bo od sędziów czy prokuratorów taka umiejętność wymagana nie jest

Moi znajomi kończyli kurs mediacji, ale na ile im się to przyda, to nie wiem.
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-22, 21:13   #1273
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziaxxx Pokaż wiadomość
o, spiritus sanctus....

Cytat:
Napisane przez oh audrey Pokaż wiadomość
wybierz sobie jedną wąską działkę i wtedy po prostu przydadzą się wszystkie kursy, które będą jej dotyczyć

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 14:33   #1274
hurricaneee
Raczkowanie

też jestem ciekawa jakie kursy warto zrobić interesuje mnie wyłącznie aplikacja sądowa lub prokuratorska
Stary 2015-03-23, 18:50   #1275
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
też jestem ciekawa jakie kursy warto zrobić interesuje mnie wyłącznie aplikacja sądowa lub prokuratorska
To poza ewentualnym kursem przygotowujacym na aplikacje ogolna (znoszą, nie znoszą, znoszą, może ty juz się na nią nie zalapiesz) to żaden kurs ci się stricte nie przyda. Po prostu na późniejszych latach dobieraj sobie "branzowe" przedmioty.

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

A co do wyłącznie. Zmieni ci się milion razy
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 20:38   #1276
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Po prostu ucz się przepisów, najlepiej na pamięć.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-24, 00:00   #1277
Frank Underwood
Przyczajenie

Witam drogie Panie, ze szczególnym uwzględnieniem wizażanki hurricaneee

Co o tym sądzicie?
http://uek.krakow.pl/pl/aktualnosci.html,,0:vw:4305
http://uek.krakow.pl/files/common/rz...onarne_new.pdf
Frank Underwood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-24, 07:38   #1278
201604130936
Konto usunięte

Ze to będzie porazka

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

Poza tym jest serio tyle dobrych wydzialow, że jestvw czyn wybierac, a to będzie wyłącznie kolem ratunkowy dla tych, ktorym nie pyklo.
Stary 2015-03-24, 17:32   #1279
hurricaneee
Raczkowanie

Frank Underwood ~~~~ prawo na UEK nie jest głupim pomysłem dla uczelni, ponieważ na UJ nie jest łatwo się dostać, a wiele osób chce studiować w Krakowie.. nie będą narzekać na brak chętnych...

a co do planu...hm... PORAŻKA

Edytowane przez hurricaneee
Czas edycji: 2015-03-24 o 17:37

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-24, 17:44   #1280
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Frank Underwood ~~~~ prawo na UEK nie jest głupim pomysłem dla uczelni, ponieważ na UJ nie jest łatwo się dostać, a wiele osób chce studiować w Krakowie.. nie będą narzekać na brak chętnych...

Prawników juz teraz jest za duzo, następuje gradacja tych studiow, argumentowanie fajnie, bo dostaną się spady z innych uczelni nie przekonuje mnie w ogole.

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:

Dlaczego plan porazka? Bez obrazy ale na tym etapie chyba masz słabe rozeznanie czy siatka jest wystarczajaca. Dziwi mnie tylko, ze pewne przedmioty maja mala ilosc godzin. Ale pewnie bedzie tam studiować sama śmietanka, wiec i tak nadrobia sami.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-03-24 o 17:47
Stary 2015-03-24, 18:16   #1281
hurricaneee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Prawników juz teraz jest za duzo, następuje gradacja tych studiow, argumentowanie fajnie, bo dostaną się spady z innych uczelni nie przekonuje mnie w ogole.

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Dlaczego plan porazka? Bez obrazy ale na tym etapie chyba masz słabe rozeznanie czy siatka jest wystarczajaca. Dziwi mnie tylko, ze pewne przedmioty maja mala ilosc godzin. Ale pewnie bedzie tam studiować sama śmietanka, wiec i tak nadrobia sami.
Po pierwsze napisałam, że fajnie dla uczelni bo dostają kasę za każdego studenta, a na brak kandydatów na prawo nie będą mogli narzekać. A jeśli chodzi o "gradację studiów" to ona już jakiś czas temu nastąpiła, nic nowego. A jeśli ktoś jest dobry w tym co robi to większa "konkurencja" na rynku pracy nie będzie dla niego stanowiła problemu... chyba

A co do planu to masz rację- nie znam się-nie wypowiadam się --- Muszę zapamiętać
Stary 2015-03-24, 18:22   #1282
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Po pierwsze napisałam, że fajnie dla uczelni bo dostają kasę za każdego studenta, a na brak kandydatów na prawo nie będą mogli narzekać. A jeśli chodzi o "gradację studiów" to ona już jakiś czas temu nastąpiła, nic nowego. A jeśli ktoś jest dobry w tym co robi to większa "konkurencja" na rynku pracy nie będzie dla niego stanowiła problemu... chyba

A co do planu to masz rację- nie znam się-nie wypowiadam się --- Muszę zapamiętać
Chcialam żebyś uzasadnila "porazke". No chyba jest jakiś powod dlaczego tak twierdzisz.
Stary 2015-03-24, 18:43   #1283
ewanka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frank Underwood Pokaż wiadomość
Witam drogie Panie, ze szczególnym uwzględnieniem wizażanki hurricaneee

Co o tym sądzicie?
http://uek.krakow.pl/pl/aktualnosci.html,,0:vw:4305
http://uek.krakow.pl/files/common/rz...onarne_new.pdf

Ja się nieco dziwię temu planowi, zbyt mało godzin niektórych przedmiotów, w I semestrze np połączono prawoznawstwo i logikę. O i ma to prowadzić dr N.-G. - zatem to jest porażka. Patrząc dalej prawo administracyjne z prof. Sz.? To kiepsko. Widać, że jeszcze brak im odpowiedniej kadry. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ten plan ale prawo karne, postępowanie karne i postępowanie cywilne są tylko przez jeden semestr? Raczej polecałabym wybrać inną uczelnię.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-24, 19:04   #1284
hurricaneee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Chcialam żebyś uzasadnila "porazke". No chyba jest jakiś powod dlaczego tak twierdzisz.
No cóż, jak już byłaś łaskawa zauważyć, na moim etapie mam słabe rozeznanie więc mogę wypowiedzieć swoją opinię na temat planu pierwszych dwóch semestrów.
1. Brak prawa rzymskiego. To jeden z najważniejszych przedmiotów w pierwszych latach studiowania, ale UEK ma inne zdanie na ten temat
2. Połączenie Prawoznawstwa z Logiką w jeden przedmiot. Po pierwsze samo połączenie tych przedmiotów nie jest zachwycającym pomysłem, a już ilość godzin wykładów i ćwiczeń z tego przedmiotu trochę załamuje. Miałam podobną liczbę godzin i z ćwiczeń i z wykładów, ale oddzielnie z każdego przedmiotu, a jak sama wiesz Prawoznawstwo jest tak obszernym przedmiotem, że ciężko w ogóle było wyrobić się z materiałem (przynajmniej tam gdzie ja studiuje) w 60h, a na UEK trzeba w tym czasie coś wspomnieć z logiki
3. Ekonomia obowiązkowym przedmiotem? Serio? Wiem, że na UWr też jest obowiązkowa, ale to chyba nie jest najpotrzebniejszy przedmiot...
4. Przedmioty do wyboru są... nie zbyt dobrane. Podstawy gospodarki przestrzennej, Matematyka finansowa, Sprawozdawczość finansowa... Może i fajne, ale w późniejszych etapach prawniczej edukacji... na 4, 5 roku może i już ktoś wie, że prawo finansowe go kręci i idzie w tym kierunku. Wtedy te przedmioty mają sens. Ale na I roku? A tak w ogóle to nie wiem, jak na rynek pracy inne uniwersytety mogły wypuścić dziesiątki tysięcy prawników bez Podstaw gospodarki przestrzennej...bez tego są niedouczeni normalnie
5. Historia państwa i prawa. No cóż... 30h? Serio? Niektóre uniwersytety połączyły historię, inne zrobiły z tego dwa przedmioty- historię polskiego prawa i powszechną historię prawa. Tutaj zależy jakie wymaganie egzaminacyjne będą mieli wykładowcy i jaki zakres materiału będzie obowiązywał studentów. Jeśli tylko najważniejsze rzeczy to spoko, 30 h wystarczy... chyba że będą się zagłębiać w temacie. Wtedy d*pa zbita... Zwłaszcza że z tego przedmiotu nie przewidują ćwiczeń...
6. Punkty ECTS. Jak Ekonomia może mieć 5 punktów ECTS, tyle samo co Historia państwa i prawa, Prawo konstytucyjne, Prawo administracyjne i Prawo międzynarodowe publiczne? Serio jest aż tak ważna?

Mam nadzieję że dostatecznie jasno wyraziłam swoje skromne zdanie na temat programu dwóch pierwszych semestrów

Plan studiów na kolejne 4 lata też nie jest zachwycający, ale ze względu na brak doświadczenia i rozeznania nie będę się wypowiadać na jego temat.

Edytowane przez hurricaneee
Czas edycji: 2015-03-24 o 19:08
Stary 2015-03-24, 19:20   #1285
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
No cóż, jak już byłaś łaskawa zauważyć, na moim etapie mam słabe rozeznanie więc mogę wypowiedzieć swoją opinię na temat planu pierwszych dwóch semestrów.
1. Brak prawa rzymskiego. To jeden z najważniejszych przedmiotów w pierwszych latach studiowania, ale UEK ma inne zdanie na ten temat
2. Połączenie Prawoznawstwa z Logiką w jeden przedmiot. Po pierwsze samo połączenie tych przedmiotów nie jest zachwycającym pomysłem, a już ilość godzin wykładów i ćwiczeń z tego przedmiotu trochę załamuje. Miałam podobną liczbę godzin i z ćwiczeń i z wykładów, ale oddzielnie z każdego przedmiotu, a jak sama wiesz Prawoznawstwo jest tak obszernym przedmiotem, że ciężko w ogóle było wyrobić się z materiałem (przynajmniej tam gdzie ja studiuje) w 60h, a na UEK trzeba w tym czasie coś wspomnieć z logiki
3. Ekonomia obowiązkowym przedmiotem? Serio? Wiem, że na UWr też jest obowiązkowa, ale to chyba nie jest najpotrzebniejszy przedmiot...
4. Przedmioty do wyboru są... nie zbyt dobrane. Podstawy gospodarki przestrzennej, Matematyka finansowa, Sprawozdawczość finansowa... Może i fajne, ale w późniejszych etapach prawniczej edukacji... na 4, 5 roku może i już ktoś wie, że prawo finansowe go kręci i idzie w tym kierunku. Wtedy te przedmioty mają sens. Ale na I roku? A tak w ogóle to nie wiem, jak na rynek pracy inne uniwersytety mogły wypuścić dziesiątki tysięcy prawników bez Podstaw gospodarki przestrzennej...bez tego są niedouczeni normalnie
5. Historia państwa i prawa. No cóż... 30h? Serio? Niektóre uniwersytety połączyły historię, inne zrobiły z tego dwa przedmioty- historię polskiego prawa i powszechną historię prawa. Tutaj zależy jakie wymaganie egzaminacyjne będą mieli wykładowcy i jaki zakres materiału będzie obowiązywał studentów. Jeśli tylko najważniejsze rzeczy to spoko, 30 h wystarczy... chyba że będą się zagłębiać w temacie. Wtedy d*pa zbita... Zwłaszcza że z tego przedmiotu nie przewidują ćwiczeń...
6. Punkty ECTS. Jak Ekonomia może mieć 5 punktów ECTS, tyle samo co Historia państwa i prawa, Prawo konstytucyjne, Prawo administracyjne i Prawo międzynarodowe publiczne? Serio jest aż tak ważna?

Mam nadzieję że dostatecznie jasno wyraziłam swoje skromne zdanie na temat programu dwóch pierwszych semestrów

Plan studiów na kolejne 4 lata też nie jest zachwycający, ale ze względu na brak doświadczenia i rozeznania nie będę się wypowiadać na jego temat.

Dziękuję. Juz wiesz jak dziala forum.

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Jak dla mnie historii przewaznie jest az nadto na studiach, co do reszty się zgadzam. Mogę spróbować obronić trochę ekonomię etc, skoro to w końcu uek, a ponad to, może mieli wizję, że będą wypuszczac właśnie przyszłych doradców finansowych i specjalistów od finansow, ot żeby się wyróżnić, ale co do gospodarki przestrzennej to nie mam pomysłu
Stary 2015-03-24, 19:29   #1286
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Prawo na UEK w Krakowie podpasowany idealnie dla przyszłych doradców podatkowych itp. Co kto lubi Nie zapomnę jak jeden z prof. z mojego wydziału stwierdził, że na studiach prawniczych powinna być rachunkowość

Sam fakt, że KPK trwa semestr ... no cóż, powodzenia życzę. Co do braku prawa rzymskiego, żadna nowość. Przecież na UJocie od dawien dawna jest wybór między tym a Koroną, także nie każdy absolwent UJ miał prawo rzymskie.

Tak jak już wspomniałyście, Kraków to Kraków, więc chętnych studentów będzie bez liku
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-25, 12:17   #1287
gallina1
Rozeznanie

Huricane, ale prawo rzymskie nie jest obowiązkowe na innych uczelniach, to tak do pierwszego punktu a co do reszty racja, prawo, które ma cywila tyle co nic.. To nie prawo.
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-25, 12:36   #1288
MAO97
Przyczajenie

Nie studiuję prawa bo akurat się nie odważyłam iść na ten kierunek ale wiecie po prostu sprawa się tak przedstawia iż mój mąż skończył praw i żeby otrzymać jakąś pracę musi przejść przez różne takie stanowiska i tutaj chodzi o coś takiego jak właśnie no wiecie Praktykant czy coś w tym rodzaju tak : ) ..?
MAO97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-25, 13:51   #1289
ewanka1989
Zakorzenienie

hurricaneee da się przeżyć bez rzymu aczkolwiek jest to nieco dziwne, że nie ma tego przedmiotu. Natomiast co do historii państwa i prawa to uważam, że 30 h jest wystarczające. Moim zdaniem nie jest to niezbędny przedmiot na tych studiach, a raczej taki zapychacz. A akurat ten prowadzący jest całkiem fajny i zna się na temacie Natomiast z resztą uwag się zgadzam

Stary 2015-03-25, 18:53   #1290
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość
Huricane, ale prawo rzymskie nie jest obowiązkowe na innych uczelniach, to tak do pierwszego punktu a co do reszty racja, prawo, które ma cywila tyle co nic.. To nie prawo.
Skąd masz takie informacje? Na UMCS prawo rzymskie jest przedmiotem obowiązkowym na 1-wszym roku.

Edytowane przez innocencee
Czas edycji: 2015-03-25 o 18:55
innocencee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości