![]() |
#1261 | |
Przyczajenie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
Ciężko będzie... Chyba, że przelicznik zmienią... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1262 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
historia 0,3 polski 0,3 wos 0,2 j.obcy 0,2 teraz: wos/historia 0,35 polski 0,35 j.obcy 0,3 Rozszerzenie x 1,5 wcześniejsze progi oscylowały między 88-92... teraz łatwiej będzie się dostać bo nie trzeba zdawać historii... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1263 |
Raczkowanie
|
Mam do Was pewne pytanie- chodzi o aplikację prokuratorską. Czytałam te wszystkie ustawy i jakoś nie mogłam znaleźć tego co mnie interesuje więc może Wy będziecie wiedzieć --- czy po aplikacji prokuratorskiej (nabór od 2015r) aby móc startować na stanowisko prokuratora trzeba asesurę, czy już nie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1264 |
Zadomowienie
|
Jeśli kogoś interesuje - otworzyli prawo na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1265 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pytania to nie słyszałam żeby znieśli asesurę, a jestem zainteresowana tematem, więc asesura dalej obowiązuje po prokuratorskiej. Skąd taki pomysł? Art. 14 ust. 1 ustawy o prokuraturze Prokuratorem może być powołany ten, kto: 1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta z pełni praw cywilnych i obywatelskich; 2) jest nieskazitelnego charakteru; 3) ukończył wyższe studia prawnicze w Polsce i uzyskał tytuł magistra lub zagraniczne uznane w Polsce; 4) jest zdolny, ze względu na stan zdrowia, do pełnienia obowiązków prokuratora; 5) ukończył 26 lat; 6) złożył egzamin prokuratorski lub sędziowski; 7) pracował w charakterze asesora prokuratorskiego lub sądowego co najmniej rok albo odbył w wojskowych jednostkach organizacyjnych prokuratury okres służby przewidziany w przepisach o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych.
![]() |
![]() |
#1267 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Super, dziękuję bardzo za odpowiedź ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1268 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Prawo-warto studiować?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1269 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W sumie w jednym poście pisałaś ile to nauki jest na medycynie, to dziwne, że masz czas na pisanie regularnie na wizazu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1270 |
Raczkowanie
|
Japanication robisz taki off-top,ze glowa mała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1271 |
Rozeznanie
|
Jakie dodatkowe kursy mogą się przydać w przyszłości?
![]() |
#1272 |
Rozeznanie
|
To zależy, co chcesz robić.
Teoretycznie dobrze mieć j.obcy na dobrym poziomie. Teoretycznie, bo od sędziów czy prokuratorów taka umiejętność wymagana nie jest ![]() Moi znajomi kończyli kurs mediacji, ale na ile im się to przyda, to nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wybierz sobie jedną wąską działkę i wtedy po prostu przydadzą się wszystkie kursy, które będą jej dotyczyć ![]()
![]() |
![]() |
#1274 |
Raczkowanie
|
też jestem ciekawa jakie kursy warto zrobić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1275 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- A co do wyłącznie. Zmieni ci się milion razy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1276 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Po prostu ucz się przepisów, najlepiej na pamięć.
![]() |
#1277 |
Przyczajenie
|
Witam drogie Panie, ze szczególnym uwzględnieniem wizażanki hurricaneee
![]() Co o tym sądzicie? http://uek.krakow.pl/pl/aktualnosci.html,,0:vw:4305 http://uek.krakow.pl/files/common/rz...onarne_new.pdf |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1278 |
Konto usunięte
|
Ze to będzie porazka
---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ---------- Poza tym jest serio tyle dobrych wydzialow, że jestvw czyn wybierac, a to będzie wyłącznie kolem ratunkowy dla tych, ktorym nie pyklo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1279 |
Raczkowanie
|
Frank Underwood ~~~~ prawo na UEK nie jest głupim pomysłem dla uczelni, ponieważ na UJ nie jest łatwo się dostać, a wiele osób chce studiować w Krakowie.. nie będą narzekać na brak chętnych...
a co do planu...hm... PORAŻKA ![]() Edytowane przez hurricaneee Czas edycji: 2015-03-24 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1280 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Dlaczego plan porazka? Bez obrazy ale na tym etapie chyba masz słabe rozeznanie czy siatka jest wystarczajaca. Dziwi mnie tylko, ze pewne przedmioty maja mala ilosc godzin. Ale pewnie bedzie tam studiować sama śmietanka, wiec i tak nadrobia sami. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-03-24 o 17:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1281 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do planu to masz rację- nie znam się-nie wypowiadam się --- Muszę zapamiętać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1282 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się nieco dziwię temu planowi, zbyt mało godzin niektórych przedmiotów, w I semestrze np połączono prawoznawstwo i logikę. O i ma to prowadzić dr N.-G. - zatem to jest porażka. Patrząc dalej prawo administracyjne z prof. Sz.? To kiepsko. Widać, że jeszcze brak im odpowiedniej kadry. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ten plan ale prawo karne, postępowanie karne i postępowanie cywilne są tylko przez jeden semestr? ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1284 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Brak prawa rzymskiego. To jeden z najważniejszych przedmiotów w pierwszych latach studiowania, ale UEK ma inne zdanie na ten temat 2. Połączenie Prawoznawstwa z Logiką w jeden przedmiot. Po pierwsze samo połączenie tych przedmiotów nie jest zachwycającym pomysłem, a już ilość godzin wykładów i ćwiczeń z tego przedmiotu trochę załamuje. Miałam podobną liczbę godzin i z ćwiczeń i z wykładów, ale oddzielnie z każdego przedmiotu, a jak sama wiesz Prawoznawstwo jest tak obszernym przedmiotem, że ciężko w ogóle było wyrobić się z materiałem (przynajmniej tam gdzie ja studiuje) w 60h, a na UEK trzeba w tym czasie coś wspomnieć z logiki ![]() 3. Ekonomia obowiązkowym przedmiotem? Serio? Wiem, że na UWr też jest obowiązkowa, ale to chyba nie jest najpotrzebniejszy przedmiot... 4. Przedmioty do wyboru są... nie zbyt dobrane. Podstawy gospodarki przestrzennej, Matematyka finansowa, Sprawozdawczość finansowa... Może i fajne, ale w późniejszych etapach prawniczej edukacji... na 4, 5 roku może i już ktoś wie, że prawo finansowe go kręci i idzie w tym kierunku. Wtedy te przedmioty mają sens. Ale na I roku? ![]() ![]() 5. Historia państwa i prawa. No cóż... 30h? Serio? Niektóre uniwersytety połączyły historię, inne zrobiły z tego dwa przedmioty- historię polskiego prawa i powszechną historię prawa. Tutaj zależy jakie wymaganie egzaminacyjne będą mieli wykładowcy i jaki zakres materiału będzie obowiązywał studentów. Jeśli tylko najważniejsze rzeczy to spoko, 30 h wystarczy... chyba że będą się zagłębiać w temacie. Wtedy d*pa zbita... ![]() 6. Punkty ECTS. Jak Ekonomia może mieć 5 punktów ECTS, tyle samo co Historia państwa i prawa, Prawo konstytucyjne, Prawo administracyjne i Prawo międzynarodowe publiczne? Serio jest aż tak ważna? Mam nadzieję że dostatecznie jasno wyraziłam swoje skromne zdanie na temat programu dwóch pierwszych semestrów ![]() Plan studiów na kolejne 4 lata też nie jest zachwycający, ale ze względu na brak doświadczenia i rozeznania nie będę się wypowiadać na jego temat. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez hurricaneee Czas edycji: 2015-03-24 o 19:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1285 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Jak dla mnie historii przewaznie jest az nadto na studiach, co do reszty się zgadzam. Mogę spróbować obronić trochę ekonomię etc, skoro to w końcu uek, a ponad to, może mieli wizję, że będą wypuszczac właśnie przyszłych doradców finansowych i specjalistów od finansow, ot żeby się wyróżnić, ale co do gospodarki przestrzennej to nie mam pomysłu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1286 |
Rozeznanie
|
Prawo na UEK w Krakowie podpasowany idealnie dla przyszłych doradców podatkowych itp. Co kto lubi
![]() ![]() Sam fakt, że KPK trwa semestr ... no cóż, powodzenia życzę. Co do braku prawa rzymskiego, żadna nowość. Przecież na UJocie od dawien dawna jest wybór między tym a Koroną, także nie każdy absolwent UJ miał prawo rzymskie. Tak jak już wspomniałyście, Kraków to Kraków, więc chętnych studentów będzie bez liku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1287 |
Rozeznanie
|
Huricane, ale prawo rzymskie nie jest obowiązkowe na innych uczelniach, to tak do pierwszego punktu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1288 |
Przyczajenie
|
Nie studiuję prawa bo akurat się nie odważyłam iść na ten kierunek ale wiecie po prostu sprawa się tak przedstawia iż mój mąż skończył praw i żeby otrzymać jakąś pracę musi przejść przez różne takie stanowiska i tutaj chodzi o coś takiego jak właśnie no wiecie Praktykant czy coś w tym rodzaju tak : ) ..?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1289 |
Zakorzenienie
|
hurricaneee da się przeżyć bez rzymu aczkolwiek jest to nieco dziwne, że nie ma tego przedmiotu. Natomiast co do historii państwa i prawa to uważam, że 30 h jest wystarczające. Moim zdaniem nie jest to niezbędny przedmiot na tych studiach, a raczej taki zapychacz. A akurat ten prowadzący jest całkiem fajny i zna się na temacie
![]() ![]()
![]() |
#1290 |
Zakorzenienie
|
Skąd masz takie informacje? Na UMCS prawo rzymskie jest przedmiotem obowiązkowym na 1-wszym roku.
Edytowane przez innocencee Czas edycji: 2015-03-25 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:53.