Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-08, 21:00   #1291
pilotka f16
Rozeznanie

Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010

Cytat:
Napisane przez itakasia Pokaż wiadomość
pilotka
pewnie ze jest powrot z nakladek do samej piersi, mi nakladki tez uratowaly zycie jak leczylam brodawki przy pierwszej corci, piersi sie wygoily a ja na spokojnie uczylam sie przystawiac mala do piersi, na poczatku czasem kilka razy wkladalam jej otoczke az chwycila prawidlowo
no to dobrze, wiec juz spokojnie bede karmic z nakladkami i po woli bede probowac wracac do samego cycusia

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
pilotka mysle ze to kwestia kilku dni i sutki przestana bolec moje tez bolaly ze az mi sie plakac chcialo teraz jest ok mnie sciagniecie szwu wogole nie bolalo
no ja tez mam taka nadzieje, ze to kwestia dni...

Cytat:
pilotka ja w szpitalu tez karmilam przez nakladki tak jak itakasia pisze pozniej da sie przestawic w sumie moj maly sam wypluwal nakladki i ich pozniej nie chcial tylko cycusia chcial samego
hehe cwaniak dobrze wiedzial co dobre i że sam cycus lepszy
pilotka f16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 21:05   #1292
Morgana le Fay
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do Morgana le Fay
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010

hah! sama znalazłam odpowiedź już na te plamy Skopiuje Wam, w razie gdyby kogoś tez coś takiego u malucha zastanawiałao

Zaczerwienienie skóry
To może być: Rumień toksyczny noworodków.
W drugie,-trzeciej dobie po porodzie na skórze mogą się pojawić plamy rumieniowe, a czasem również krostki. Przyczyna dokładnie nie jest znana. Najprawdopodobniej to pozostałość po trudach narodzin.
Jak pomóc? Zmiany same ustąpią około midzy siódmym a dziesiątym dniem po porodzie. Nie trzeba ich specjalnie leczyć. Nie przegrzewaj tylko malca. W pokoju, gdzie śpi, powinno być około 20–22°C. Kąp noworodka codziennie, a przy tym zadbaj, by woda nie była zbyt ciepła (wystarczy, gdy ma około 37°C).

Anoxa dzięki wielkie !!! zapisze sobie nawet, w razie sklerozy
Morgana le Fay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 21:07   #1293
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez Morgana le Fay Pokaż wiadomość
m

?
Ile czasu powinno zająć ściągnięcie takich 100 ml ???

Aaa i apropo ściągania, to jak to zrobic dalej ??? Tzn ok ściągne sobie porcyjke, w butle i wtedy co ? do lodówki tak ? potem podgrzać ? a jak ściągne, to jak długo może stac w butli np na biurku ? hehehe bo jak ściągam to mleko ma temperaturę pokojową w sumie....
Ja ściągam różnie. Czasem 150 z jednej a czasem 40. Dziś pierwszy raz ściagałam sposobem 7,7,5,5,3,3, i wyszło 150 z obu. W prawej piersi mam duzo więcej pokarmu niz w lewej. Jak Twoja mała nie leci z wagi, smacznie spi po karmieniu i nie płacze to wszystko jest dobrze. Po prostu super ssie i nie ma co się martwic.
Ja ściągam pokarm, wkładam do lodówki, potem jak jest potrzeba to odlewam do butelki TT i podgrzewam w ciepłej wodzie. W temp. pokojowej pokram może stać ok 24 godzin, w lodówce ok 48. No i można zamrażać oczywiście. Ja zamrażałam w butelce medela.

Cytat:
Napisane przez pilotka f16 Pokaż wiadomość
wiem wiem wlasnie - zanim zaczal mi sie nawal i piersi nie byly takie twarde to karmienie bylo super - dopiero teraz chwyta za sam sutek i malo otoczki i dlatego tak boli
rozwiązaniem w tej chwili są nakładki bo z nim karmienie tez jest OK.. tylko nie chcialabym aby tak zostało juz na zawsze.. moze jutro sie przemogę i sprobuje bez karmic, ale w nocy jeszcze z nakładkami bo musze odpoczac..
Ja w szpitalu miałam bardzo twarde piersi i mały mnie pogryzł. Karmiłam przez nakładki, ale laktatorka mi odradziła bo dziecko płytko ssie i może lecieć z wagi. Nauczyła mnie jak mam dobrze przykładać Frania i teraz problemu z sutkami nie mam. Czasem po całym dniu karmienia i odciągania mnie troszkę bolą, ale rano przechodzi.
Jak mam twarde piersi to daje mu sobie pomuldac sutka na moment i wtedy staje sie miękki.
Powiem szczerze, że karmienie butelka w nocy jest dla mnie bardzo wygodne. Wysypiam sie, mały też. Najczęściej karmie go odciągniętym, bardzo rzadko Nanem.
Stary 2010-08-08, 21:17   #1294
anoxa
Zakorzenienie

dobrze morgan ze znalazlas nie bedziesz sie niepokoic chociaz i nie ma za co mi takie info jak juz pisalam polozna od laktacji przekazala

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

itakasia to i tak mala cena za posiadanie takich malych szkrabow wynagradzaja one duzo wiecej

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

ciekawe jak tam aniaa i podroz jak im minela jak Michas ja zniosl

uciekam spac mamuski puki Hubcio smacznie spi dobranoc
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 21:18   #1295
itakasia
Zakorzenienie

anoxa
dokladnie

ja tez uciekam, dobranoc
Stary 2010-08-08, 21:57   #1296
Morgana le Fay
Raczkowanie

dzieki Marta ! a powiedz mi jeszcze, ile czasu zajmuje Ci ściągniecie tego ?
z tym nocnym karmieniem z butelki to może być dobra myśl. Mój K. mi dzisiaj zasugerował, zobaczymy

anoxa - ano, bo już ze strachu na kolacje zjadłam kanapki z dżemem...
Stary 2010-08-08, 22:10   #1297
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
dzieki Marta ! a powiedz mi jeszcze, ile czasu zajmuje Ci ściągniecie tego ?
z tym nocnym karmieniem z butelki to może być dobra myśl. Mój K. mi dzisiaj zasugerował, zobaczymy
Zazwyczaj ściagam tak ok 45 minut, ale dobry jest ten sposób, że najpierw po 7 minut z każdej, potem 5 i 3. Czyli razem 30 minut.
Ja podjęłam decyzje o butli w nocy bo byłam bardzo słaba po porodzie i mąż wstawał w nocy do małego a ja spałam.
Jutro mąż idzie do pracy na noc i pierwszy raz zostanę z Frankiem sama, juz jestem przerażona.
A i podstawą według mnie jest dobry laktator. Ja tak jak sporo dziewczyn używam medele mini elektryczny i jestem bardzo zadowolona.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-08, 22:19   #1298
Siala_Bala
Zakorzenienie

Kurde ale się załatwiłam
Postanowiłam zadbać o siebie i pofarbować włosy
Moje "oryginalne" to średni brąz/ciemny blond.. ze starym balejażem jasno-blondowym/ciemno-blondowym
Jako, że mąż lubi blondynki to zakupiłam szamponetki jasnego blondu ale że się bałam że mi jakieś rude wyjdą to i czekoladowy brąz wzięłam... w domu doczytałam, że blondy są bez amoniaku i w ogóle skład mało chemiczny... zrobiłam i doopa - zero efektu.. no to wczoraj machnęłam tę czekoladę - efekt niezły, z każdą chwilą się oswajałam coraz bardziej ale w łazienkowym świetle wydawały mi się z poświatą fioletu co mi się spodobało i postanowiłam umocnić efekt farbą stałą
Hejas do reala i wybieramy z mężem.. uzgodniliśmy taki:
http://www.otoli.pl/files/zdjecia/pr...10131011_b.jpg
No nic, że pisze rubin ale na zdjęciach i na próbniku włosów wyglądał ładnie - fioletowo - jak widzicie.
Pojechaliśmy do mamy, ta nakłada mi farbę a moje przerażenie rośnie w oczach.. efekt - płomienie nie włosy!
http://i91.twenga.com/zdrowie-i-urod...6630633667.png
Normalnie ogień!
Na moich ciemniejszych wyszedł znośnie.. ale na tych moich blondach to po prostu kolor wali po gałach

Cóż.. mężowi się podoba.. ja się oswajam.. chyba z miesiąc mi zejdzie bo co się widzę w lustrze kątem oka to się wystraszam dopiero po chwili zajarzam, że to ja i moje włosy tylko ja pierdykam..

Aaaa.. nie wiecie czym domyć czoło z farby ???

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 22:56   #1299
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy odciągnięty pokarm można podgrzewać w podgrzewaczu?
pewnie, ze mozna, ja po kazdym sciagnieciu wkladam do lodowki i pozniej podgrzewam malej
Cytat:

niezawsze mi o tym przechowywaniu polozna od laktacji mowila wiec tego sie trzymam
pewnie na wszelki wypadek 6h powiedziala, ja sie nie spieram, bo u mnie to i tak raczej na bierzaca idzie a w razie czego lodowa

Ja sciagam teraz ok. 120 ml
9z 2 piersi) w 15 min i to tez zalezy czy dzien czy noc

U mnie natomiast jest odwrotnie pokarm jak sciagne to mala sie najada a jak z cyca czy nawet obydwu to zaraz znow glodna i to nie wazne ile by ssala a ssa raczej aktywnie bo jej sie ulewa po cycu, wiec wiem, ze je.

Siala:hah aha: Ty lepiej wklej foto a nie probki i wzorniki ;P

---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ----------

farbe domyc powinnas wacikiem z mleczkiem do demakijazu

Maciuś

Edytowane przez niezawsze
Czas edycji: 2010-08-08 o 23:34
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 23:40   #1300
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Bajka - ja dzisiaj pierwszy raz ściągałam, i wyszło mi 60ml.... Trwało to 20 min zanim się ściągnęło. Nie wiem czy to kwestia laktatora, czy ja mi pokarm tak leci kiepsko... Ale karmie bezpośrednio piersią zawsze i dzieciak nie narzeka... Po 10 - 15 minutach przy cycu odjazd i szczęśliwa mina... Dwie takie serie w ciągu godziny ma i potem cisza na uhuhu nawet 4 godziny... Ana jutro będzie miała tydzień cały, więc wychodzi na to, że karmie zaledwie od tyg, to może jeszcze ze mnei tak nie leci jak powinno

ja pierwszy raz jak sciagalam to w 30 min sciagnelam 120 ml z obu cyckow... z tym ze ja mialam zle rozpracowane piersi. mala od poczatku jadla przez nakladki bo nie mogla chwycic mojej brodawki i powiem szczerze ze krew mnie doslownie zalewa jak musze to co chwila wyparzac, skropic troche mleka do srodka i wsadzic malej do buzi... bo znowu wisze na cycu! przyszla kolezanka matki ktora pracuje na noworodkach i oznajmila mi ze odciaganie pokarmu i podawanie dziecku nie sprawdza sie na dluzsza mete poniewaz laktator zupelnie inaczej pobudza laktacje czego wynikiem jest zanik pokarmu, ktory de facto zaczelam u siebie zauwazac... a sciagalam systemem 7,5,3 ktory jest jak dla mnie super... no ale wjechala mi kobita na psyche, tak jak cala reszta domownikow, ze mleko matki najlepsze bla bla bla a ja sie tylko poryczalam bo oczywiscie wyszlo na to ze jestem wygodna, no ale mniejsza z tym. powiedziala mi jak mam traktowac mala przy karmieniu i poki co sie sprawdza, possie 10 min, zasypia to do lozeczka, w lozeczku polezy minute i ryk, wtedy znowu do cyca, i tak 3 razy po czym zasypia na 2,5-3 godziny. ale w nocy chyba sobie dogodze i dam butle... co by sie wyspac, a nie wisiec ciagle z cycem na wierzchu.

ale z checia dalej bym odciagala i dawala butle...
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 00:02   #1301
Siala_Bala
Zakorzenienie

nie mam mleczka do demakijażu
a czoło jak wojownik jakiś z buszu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-09, 00:12   #1302
Morgana le Fay
Raczkowanie

Cytat:
Zazwyczaj ściagam tak ok 45 minut, ale dobry jest ten sposób, że najpierw po 7 minut z każdej, potem 5 i 3. Czyli razem 30 minut.
Ja podjęłam decyzje o butli w nocy bo byłam bardzo słaba po porodzie i mąż wstawał w nocy do małego a ja spałam.
Jutro mąż idzie do pracy na noc i pierwszy raz zostanę z Frankiem sama, juz jestem przerażona.
A i podstawą według mnie jest dobry laktator. Ja tak jak sporo dziewczyn używam medele mini elektryczny i jestem bardzo zadowolona.
ahm dzieki ! ahh czyli jeśli u mnie w jakieś 15 min schodzi z dwóch piersi ok 40ml to się nie będę zastanawiac

nie martw sie nocy będzie dobrze ja na początku spałam z małą, bo bałam się, że ona zaśnie i nie obudzi sie albo udusi się. Straszne jazdy miałam... a mojego K. nie było pierwszej nocy w domu, ale dałam radę ( w jednym łóżku z Aną, ale co tam ) Teraz tylko budzę się co godzinę, dwie, czasem usłysze że ona postękuje przez sen, albo wzdycha to śpię dalej, czasem do niej zajrzę i wracam do spania Także trzymam kciuki!

Siala - pokaz zdjęcia !!! hehehe, ale pocieszę Cię, że ja taki kolor mam, tyle że celowo Teraz próbuję z niego wyjść, farbowałam na kasztan przed porodem, ale farby starczyło tylko na odrosty... a o 22 u nas juz sklepy pozamykane. Po wszystkim na szczęście okazało się, że w sumie dwa kolory sie zgrabnie łączą
ale wyobrażam sobie, jakie to uczucie z blondu nagle w płomienną czerwień hehe

---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ----------

aaa jak nie masz mleczka spróbuj płynem do mycia naczyń ( kiedys sama tak zrobiłam )

---------- Dopisano o 01:12 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ----------

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
ja pierwszy raz jak sciagalam to w 30 min sciagnelam 120 ml z obu cyckow... z tym ze ja mialam zle rozpracowane piersi. mala od poczatku jadla przez nakladki bo nie mogla chwycic mojej brodawki i powiem szczerze ze krew mnie doslownie zalewa jak musze to co chwila wyparzac, skropic troche mleka do srodka i wsadzic malej do buzi... bo znowu wisze na cycu! przyszla kolezanka matki ktora pracuje na noworodkach i oznajmila mi ze odciaganie pokarmu i podawanie dziecku nie sprawdza sie na dluzsza mete poniewaz laktator zupelnie inaczej pobudza laktacje czego wynikiem jest zanik pokarmu, ktory de facto zaczelam u siebie zauwazac... a sciagalam systemem 7,5,3 ktory jest jak dla mnie super... no ale wjechala mi kobita na psyche, tak jak cala reszta domownikow, ze mleko matki najlepsze bla bla bla a ja sie tylko poryczalam bo oczywiscie wyszlo na to ze jestem wygodna, no ale mniejsza z tym. powiedziala mi jak mam traktowac mala przy karmieniu i poki co sie sprawdza, possie 10 min, zasypia to do lozeczka, w lozeczku polezy minute i ryk, wtedy znowu do cyca, i tak 3 razy po czym zasypia na 2,5-3 godziny. ale w nocy chyba sobie dogodze i dam butle... co by sie wyspac, a nie wisiec ciagle z cycem na wierzchu.

ale z checia dalej bym odciagala i dawala butle...
AA no właśnie !! i ja tak mam ! Ana pociągnie z 10 minut i odlot... odstawiam ją na bok, lezy leży ... 15 minut i znów do cyca bo kweka i ta sama polka... Tyle, że ona tak potrafi przez 2 godziny nawet wkoło wojciechu... I to nie tak, że po 10 min ssania mi brakuje pokarmu, bo ona zasypia a ze mnie sie leje...

ale ciekawa ta sprawa z laktatorem, że zanika dziwne dziwne i martwiące...
Stary 2010-08-09, 07:03   #1303
niezawsze
Zakorzenienie

Bajka mnie tez polozna straszyla, ze strace pokarm karmiac tylko odciagane, ale 2 moje znajome karmily tez tak i jakos nie stracily, jedna karmila, bo tez nie lubila wiszenia na cycku a druga bo urodzila wczesniaki i lezaly w nkubatorze 2 miesiace i normalnie caly czas karmila swoim odciagnietym, wiec nie wiem i w sumie jak pokarm odciaga sie to sie pobudza laktacje, wiec nie wiem czemu sie ma stracic pokarm

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 07:20   #1304
itakasia
Zakorzenienie

witam
ja dzis pierwszy raz sama z cala trojka do tej pory albo bylam sama z Zosia bo dziewczny u babci albo z dziewczynami ale byl mąż.
ja juz po prysznicu, ubrana, make up ready, po sniadanku, czekam az sie obudza moje krolewny, srodkowa wstala siusiu ale poszla dospac
nocka ladna, Zosia zasypia ok 20-20.30, budzi sie na jedzenie 2-3, idzie spac, budzi sie po ok 3-4h, zje i jeszcze dosypia, fajnie gdyby jej tak zostalo

ja tez mam wrazenie ze gdybym tylko odciagala to pokarmu byloby mniej ale moze to tylko moje schizy, moja kolezanka odciagala pol roku i karmila corcie tylko swoim mlekiem bo mala byla leniuszek i nie chciala ssac. wiec jak widac mozna
Stary 2010-08-09, 08:02   #1305
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
pewnie, ze mozna, ja po kazdym sciagnieciu wkladam do lodowki i pozniej podgrzewam malej
Tak wiec dzisiaj zamawiam podgrzewacz TT, bo mnie szlak trafia z tym podgrzewaniem w ciepłej wodzie.

Tez nie wydaje mi sie, żeby laktator spowodował zanik mleka. Ale na pewno trzeba odciągać regularnie. Mój mały tez jest fatalny jesli chodzi o ssanie piersi bo leniuchuje, zasypia, marudzi, ale póki co walcze. Jak nie dam rady to będzie tylko odciaganie.

itakasiu ślicznie spi Twoja Zosia. Franiu budzi sie co 2,5/3 godziny.

Edytowane przez marta_d1
Czas edycji: 2010-08-09 o 08:03
marta_d1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 08:15   #1306
Siala_Bala
Zakorzenienie

Otoooo moja metamorfoza

Stary 2010-08-09, 08:23   #1307
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Otoooo moja metamorfoza
O wow Siala co za zmiana!!!!
Stary 2010-08-09, 08:24   #1308
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
O wow Siala co za zmiana!!!!
A miał być ciemny fiolet cóż.. nie wszystko zawsze idzie po naszej myśli fakt, nie spodziewałam się takiego efektu xD

Stary 2010-08-09, 08:29   #1309
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
A miał być ciemny fiolet cóż.. nie wszystko zawsze idzie po naszej myśli fakt, nie spodziewałam się takiego efektu xD
Ciemny fiolet powiadasz no to sie musiałaś zdziwić

Ide zaraz do kontroli z rana. Az sie boje co tym razem Murzyn bedzie mi wyciskał.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-09, 08:33   #1310
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Ciemny fiolet powiadasz no to sie musiałaś zdziwić

Ide zaraz do kontroli z rana. Az sie boje co tym razem Murzyn bedzie mi wyciskał.
Me zdziwienie było niemałe
Powodzenia na kontroli.. lepiej żeby ci wyciskał niż jakiś kit wciskał

Stary 2010-08-09, 08:34   #1311
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Me zdziwienie było niemałe
Powodzenia na kontroli.. lepiej żeby ci wyciskał niż jakiś kit wciskał
Moze mi cos wciska, bo połowy nie rozumiem
Stary 2010-08-09, 08:35   #1312
bajka1807
Zakorzenienie

my dzisiaj nocke przezylismy nawet znosnie. wlasnie skonczylam karmic mloda. z cyckow to doslownie leja mi sie potoki... a wypilam wczoraj tylko dwie herbatki i mala przystawialam do piersi. efekt taki ze wlasnie z jednego cycka przez 7 min sciagnelam 40 ml. zostawiam dzisiaj mala dziadkom i jade pozalatwiac sprawy z urzedem i po wypis ze szpitala. i chyba zalicze dzis pierwszy spacer bo pogoda w koncu zaczela dopisywac i w ogole ciesze sie ze sprawdzil mi sie ten system przykladania i odkladania do lozeczka, przynajmniej teraz schodzi mi max godzina przy cycku a nie 3 jak wczesniej no i mala przy tym nie drze sie w nieboglosy tylko jest spokojna i spi sobie w najlepsze

a z tym ze laktacje od laktatora moze szlag trafic to tez nie zgadzam sie z tym calkowicie. napewno mi obnizyl, ale jak sie pije herbatki to powinno sie uregulowac. poki jestem u rodzicow to moge sobie pozwolic na takie wiszenie malej, ale jak wroce do siebie i bedzie tak dalej to tez bede sciagac bo inaczej nic w domu nie zrobie tylko z cycem na wierzchu bede biegac...
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 08:35   #1313
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Moze mi cos wciska, bo połowy nie rozumiem
to tym bardziej powodzenia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-09, 09:16   #1314
agravka
Wtajemniczenie

hej kochane!pamietacie mnie jeszcze? bylam tydzien u rodzicow i sie nie odzywalam, ale regularnie czytalam! jestesmy juz w domku, choc u rodzicow bylo extra-nie musialam sie martwic o gotowanie i sprzatanie i pomagali nam zajmowac sie mala. rodzice bardzo chcieli, zebym zostala, ale ja nie kapalam jeszcze malej i panicznie sie tego boje, a pozatym tesknilabym za tz i postanowilam wrocic do wawy i sie tu zorganizowac. W zwiazku z tym jestem dzis po raz pierwszy sama z mala -tz mial 2 tyg urlopu, a dzis pierwszy raz poszedl do pracy.
dziewczyny co sadzicie o smoczkach? my nie chcielismy za bardzo dawac i mala nie chciala ssac (mielismy TT), ale kupilismy butelke aventu i pieknie pociagnela (TT tez nie chciala) i sprobowalismy ze smoczkiem MAM i pieknie ssie i super sie uspokaja. Jest bardzo wielu przeciwnikow-niby ten smoczek co mamy, jest ortodontyczny, ale czy naprawde? z drugiej str po co dziecko ma tak strasznie plakac, skoro wystarczy dac jej smoka i od razu jest spokojna? co sadzicie? z tego co czytalam, niektore z Was tez daja smoki-macie czyste sumienie?

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ----------

siala-wg mnie kolor zaje...ty-naprawde!!
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 09:24   #1315
itakasia
Zakorzenienie

agravka
a ja sie o ciebie tak martwilam dobrze ze juz jestes co do smoka to sama nie wiem
Stary 2010-08-09, 09:27   #1316
Linka24
Wtajemniczenie

Aqravko ja daję małemu smoka i ciąągnie jak szalony i jakoś nie mam z tego powodu wyrzutów bo kiedyś też używano smoków i nadal się uzywa i jakos nie kaaazde dziecko ma potem wadę zgryzu!

Skończyliśmy dziś miesiąc A maluszek reaguje na karuzelkę jak sie kręci i gra

Siala kolor świetny ale pokaz sie w całości
Linka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 09:42   #1317
agravka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Linka24 Pokaż wiadomość
Aqravko ja daję małemu smoka i ciąągnie jak szalony i jakoś nie mam z tego powodu wyrzutów bo kiedyś też używano smoków i nadal się uzywa i jakos nie kaaazde dziecko ma potem wadę zgryzu!

Skończyliśmy dziś miesiąc A maluszek reaguje na karuzelkę jak sie kręci i gra

Siala kolor świetny ale pokaz sie w całości
i ile pozwalasz mu tak ssac? moja to moglaby caly czas

wszystkiego najlepszego z /okazji miesiecznicy!!!!czy wasze maluszki sie usmiechaja? moja przez sen i czasem nieswiadomie, ale nie moge doczekac sie jak sprzeda mi pierwszy swiadomy usmiech
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 09:56   #1318
karolcia228
Zakorzenienie

GG do karolcia228 Send a message via Skype™ to karolcia228

agravka - witaj moja ja z TT ale smoka nie chce ano TT ani innego...
Ostanio jakas marudna sie zrobila...tzn. je 120ml mleka i po jakims czasie szuka znow zjada 30 i idzie spac....nie wiem czasem ile jej zrobic mleka.
...Nasz Aniołek...20.08.2009...

http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png
karolcia228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 09:58   #1319
belunia1985
Raczkowanie

czesc dziewczyny, dawno nas nie bylo, ale dopiero wczoraj wrocilismy od moich rodzicow. wczoraj maly skonczyl 5 tyg. i uwaga uwaga wazy 5,5 kg... on w ogole strasznie duzo je. no i coraz czesciej domaga sie mleka sztucznego, cyckiem sie nie najada, atle nie dlatego, ze nie mam pokarmu, tylko on go nie chce. mleko cieknie a on kopie i sie zlosci. mamy jeszcze jeden problem, maly jak placze to od razu tak ze się "zachodzi", doslownie w 3 sekundy doprowadza sie do takiego stanu ze jest bordowy, zaraz za chwile siny i nie moze zlapac tchu. nie wiem dlaczego tak jest, doszlo do tego ze boje sie go zostawic samego nawet na sekunde... boje sie wychodzic z nim na spacery, bo nigdy nie wiem czy znowu tego nie zrobi. w tym tygodniu bedziemy u lekarza, wiec zapytam o to, ale ja juz jestem wykonczona, kazda taka akcja i i niemal dostaje zawalu ze strachu, ze cos mu sie stanie. nikt nie moze mi pomoc, bo kazdy boi sie z nim zostac, nawet moja mama.(
dziewczyny czy ktoras z was orientuje się czy on z tego wyrosnie? czy to mija? jestem przerazona...
belunia1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 10:51   #1320
itakasia
Zakorzenienie

Linka
gratuluje ukonczonego miesiaca
belunia
nie wiem co ci poradzic, moim zdaniem jesli uwazasz ze to niepokojace to poprostu skonsultuj to z pediatra, bo nam na odleglosc ciezko bedzie doradzic. a te jego histerie czesto sie zdarzaja? domyslasz sie powodu? czy glod czy pieluszka? piszesz ze twarz ma purpurowo-sina, a jak reszta ciala? napina sie?
marta
tak, Zosia pieknie spi w nocy i ciesze sie ta chwila bo niestety mam swiadomosc ze dzieciom takie rzeczy szybko sie zmieniaja, nie wiadomo kiedy jej sie odwidzi

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości