|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1291 |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Ja od dłuższego czasu noszę night&day i jestem z nich bardzo zadowolona. Tylko teraz, jak zrobiłam sobie pazury, mam troszkę problem z ich zakładaniem (na szczęście nie muszę robić tego często). Jak sobie radzicie z soczewkami i pazurkami?? Najgorzej jest wyciągnąć je z opakowania :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#1292 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1293 |
Wtajemniczenie
|
dzieki za wyjasnienie Malla
![]()
![]() |
#1294 |
Zakorzenienie
|
Malla, Aaś, a nie myślałyście o zakupie nawilżacza powietrza?
Ja kupiłam sobie jakiś czas temu takowy na Allegro i tą zimę przeżyłam o wiele lepiej niż ubiegłe. Zawsze zimą miałam problemy nie tylko z wysuszonymi oczami, ale i gardłem, krtanią, skórą a teraz nic! Zamiast kropli za 30zl ktore musialam co godzine sobie na soczewke wlewać żeby jakoś funkcjonować, w tym roku tylko rano i wieczorkiem nawilżam oczy Lacrimalem (u mnie 5zł za dwie buteleczki w aptece), a jest o niebo lepiej! Sądzę że nawet do pracy wolno by było takie coś kupić, bo o ile się orientuję są jakieś standardy odnośnie nawilżenia powietrza w pomieszczeniach dla pracowników, uregulowane prawnie, do których niewielu pracodawców się stosuje a na które można się powoływać. Taki mały nawilżacz na biurko kosztuje ok 100zł na allegro |
![]() ![]() |
![]() |
#1295 |
Nie depcze krokusów
|
Ale ja nie mam problemów z nawilżeniem powietrza ani oczu, jeszcze nigdy nie używałam kropelek...
![]() |
#1296 |
Rozeznanie
|
witam Wizazanki
![]() ja mam glupie pytanie: gdzie kupujecie soczewki? ja od poczatku kupowalam w jednym salonie optycznym, ale ostatnio nie mieli i musieli zamiac-byly za 4 dni. Kiedy poszlam je odebrac zobaczylam ze sprzedawczyni rozpakowuje mala paczuszke i wyjmuje moje soczewki. Wtedy mnie oswiecilo! ![]() ![]() Wiec jesli kupujecie z allegro, moglybyscie napisac, jesli wszystko jest ok, od jakie sprzedajacego? Bylabym bardzo wdzieczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1297 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1298 |
Zakorzenienie
|
No ja właśnie dziś odebrałam moje soczewki które zamówiłam na allegro.
Szybki kontakt, miły sprzedawca, a raczej pani sprzedawca, czekałam 7 dni. porównałam opakowania tych z allegro i tych kupionych u optyka - jota w jotę identyczne, zaoszczędziłam 100 zł ![]() Hm... raczej nie mozna podawać tutaj tak publicznie sprzedawcy? W takim razie uderzajcie na pw ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#1299 |
Rozeznanie
|
No własnie tez sie zastanawiłam ostatnio czy nie lepiej byłoby kupić soczewki na allegro. Poszukalam i znalazłam soczewki B&L (takich obecnie uzywam) i musze powiedziec ze wychodzi duzo taniej! Np. miesieczne soczewki kosztuja 45 zł razem z przesylka, z tym że w paczce jest 6 sztuk!!!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1300 |
Nie depcze krokusów
|
Czytałam na forum optometria.info, że lepiej kupować w sklepie internetowym, bo cena "aukcyjna", a i promocje częste. Znane są przypadki, gdy allegrowicze sprzedawali produkty nieprzeznaczone na nasz rynek, choć w takim samym opakowaniu. Pochodziły z wyprzedaży z azjatyckich magazynów, a gdy ze szkłem było coś nie tak (np. inna krzywizna niż na opakowaniu; wycofywana z powodu wad seria, o której info nie dotarło do naszego kraju, bo tu jej nie sprzedawali), to nie można było go zareklamować, gdy już się otworzyło opakowanie. Albo trochę zmarzły w magazynie i trzeba było je szybko sprzedać, stąd obniżka u osoby posiadającej również salon optyczny. Jeśli jest się z większego miasta, warto odbierać osobiście, popytać o reklamacje (produktu otwartego, a nie tylko ze względu na uszkodzone opakowanie). Za Pocztę Polską niestety też nie odpowiadamy...
![]() |
#1301 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A napisałam o nawilżaczu bo pisałyście o klimie i komputerach w pracy, więc podałam na to dobry sposób |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1302 |
Nie depcze krokusów
|
Aaa, o pracy... Niestety, siedzę w wielkiej sali pełnej ludzi siedzących ramię w ramię, więc taki sprzęcik by nie zadziałał
![]()
![]() |
#1303 |
Nie depcze krokusów
|
Jestem właśnie w pracy, pierwszy dzień ze szkłami tyle godzin przed kompem. Mam jeszcze parę dni do terminu wymiany, używałam tylko 3 razy (plus 2 dni bezowocne). Czasem czuję brzegi na oku, czasem widzę mgłę na tym słabszym, mijającą po mrugnięciu. Nadal wydaje mi się, że nie leżą centralnie na oku, czy krzywizna ma na to wpływ? Mam 8,7, z tego modelu jest dostępne jeszcze tylko 8,3. Generalnie ok, ale wygodniej jest w okularach, bo zupełnie nic nie czuję wtedy na oku
![]() Hurra, zdjęłam w parę minut! Zauważyłam na lewym szkle, w centrum, taki krzyżyk, jakby się zgięła 2x idealnie wpół i tak pozostało. Na widzenie to nie wpływa, prawe szkło tego nie ma. Nie wiem skąd to się wzięło, ja bym tak równiutko prostopadle nie umiała zgiąć ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-02-20 o 22:50 Powód: wrażenia "po" |
![]() ![]() |
![]() |
#1304 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Masz bezpłatną wizytę po miesiącu stosowania soczewek w celu sprawdzenia czy wszystko jest ok? Jeśli tak to czekaj spokojnie zamiast zastanawiać się co jest nie tak, bo sama i tak do niczego nie dojdziesz, a im więcej myślisz o soczewkach tym bardziej je czujesz! A naczynka są napewno bardziej widoczne, czy dopiero teraz zaczęłaś się w nie dokładniej wpatrywać? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1305 |
Nie depcze krokusów
|
Dzięki za otuchę
![]() Niestety, nie mam bezpłatnej wizyty kontrolnej, bo ta była bardzo tania. Pierwsze szkła też musiałam kupić, nie dostałam żadnych próbnych za free. Ułożenia soczewki również mi lekarka nie sprawdzała, po prostu założyła, poinstruowała, wypisała receptę, ale nie zaglądała mi już później do oczu, tylko kazała się przez jakiś czas przyzwyczajać. A szkoda, bo one od początku leżą nie centralnie na oku, tylko od góry. W następną środę mam wolne, bo planuję fryzjera, ale przedtem postaram się skoczyć do niej w szkiełkach (w końcu to po drugiej stronie ulicy) i zapytać, czy decentralizacja oznacza złe dobranie, może nie będzie to potraktowane jak wizyta. Wcześniej miałam oczy bielutkie jak śnieg, ale rozumiem, że oko jakoś na początku musi reagować. Gdyby tego nie robiło, dopiero bym się zdziwiła.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1306 |
Przyczajenie
|
Witam możecie mi podać jakiś bogaty sklep internetowy w soczewki? Byłbym wdzięczny za linki. pozdro
|
![]() ![]() |
![]() |
#1307 |
Nie depcze krokusów
|
Niestety, jest to sprzeczne z regulaminem forum.
PS. Mam nadzieję, że nie kupiłeś tych koreańskich soczewek, o których kiedyś pisałeś.
![]() |
#1308 |
Przyczajenie
|
w takim razie prosze o kontakt na gg 5699936 . soczewki kupiłem i nie były złe do czasu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1309 |
Nie depcze krokusów
|
Widziałam Cię na wątkach o s.koloryzujących. Szukasz zwykłych czy barwionych?
![]() |
#1310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do lekarki to jakaś dziwna.. Jak mogła Ci nie sprawdzić ułożenia soczewki na oku??? A w ogóle to ja się nigdy nie przyglądałam jak soczewki mi się układają na oczach, a już noszę parę lat, aż pobiegnę do lusterka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1311 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
o widzę, że nosisz te same co ja! Ja noszę dopiero od końca stycznia, ale muszę przyznać, że pierwsze po 3 tygodniach powodowały ból prawego oka. pani optyk powiedziała, że może wykończyły się wcześniej bo na nich dużo ćwiczyłyśmy. Mam nadzieję, że to prawda bo toryczne są dość drogie i nie stać mnie na 2-tygodniowe soczewki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1312 |
Nie depcze krokusów
|
Byłam dziś na konsultacji. Stwierdzono (bez pomocy sprzętów, tylko oglądając gołym okiem), że faktycznie soczewka układa mi się acentralnie, co powoduje, że jej brzeg styka się z rogówką i ją podrażnia (czuję tylko dolny brzeg szkła, reszty jakbym nie miała na oku, aż się czasem zastanawiam, czy nie wypadły, hihi). Mam zmienić krzywiznę na mniejszą, choć nie za małą. Dlatego już raczej nie będę mogła używać J&J AA, bo mają tylko 8,3 i 8,7. Za 2 tygodnie (czyli miesiąc po otwarciu poprzednich, sama okulistka powiedziała, że co 2 tygodnie należy je wymieniać przy intensywnym użytkowaniu) albo dostanę na próbę, albo kupię J&J Oasys, jest też opcja przetestowania Advance 8,3. Po powrocie czytałam jednak o Oasysach w internecie (nie ukrywam, że źródła niewiarygodne), że nie ma z nimi tak "hop-siup", jeśli chodzi o przedłużanie do miesiąca. A wymiana co 2 tygodnie jest zupełnie nieopłacalna. Co o tym wiecie?
Lalaith - i jak Ci się układają? Milky_quartz - jakie masz parametry? Jak Ci wychodzą finansowo? Jak w nich widzisz w porównaniu z okularami? Interesuje mnie to, bo możliwe, że jedną będę nosić toryczną, jeśli zdecyduję się na częstsze zakładanie (a przyznaję, wciągnęło mnie to).
![]() |
#1313 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam, chciałam spytać co myślicie o kolorowych soczewkach?mam zamiar zakupić miesięczne kolorowe, ale zastanawiam się czy nie iść do specjalistycznego salonu, żeby dobrali mi odpowiednie i powiedzieli, czy w ogóle mogę nosić szkła kontaktowepozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#1314 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1315 |
Nie depcze krokusów
|
katarzynka123 - soczewki to produkt medyczny. Nawet gdy nie masz wady wzroku, celem doboru MUSISZ udać się do okulisty. Nie każdy może je nosić. Oczy różnych osób różnią się od siebie - modele szkieł również, dlatego ważne jest poznanie i dobór indywidualnych wymiarów, niekoniecznie przy pierwszej wizycie (jak to w moim przypadku było - krzywizna zmierzona przez aparat okazała się za duża). Serdecznie polecam przeczytanie wątku od początku lub lekturę http://www.soczewkikontaktowe.biz albo http://www.forum.optometria.info.pl .
![]() |
#1316 |
Zakorzenienie
|
Ledwo je widzę, ale chyba ok
![]() Mój chłopak mówi że "na środeczku". Ale ja już przetestowałam tyle różnych par soczewek że hej! Od Oasysów strasznie mnie bolały oczy, jakbym sobie jakiegoś kwasu tam nalała. W ogóle moje oczy chyba gorzej tolerują hydrożele, wolą soczewki "tradycyjne" i do tego mało uwodnione. I zapomniałam, a MUSZĘ to powiedzieć. Albo domagaj się stanowczo żeby Cię badali odpowiednim sprzętem, a nie "gołym okiem", przecież tak nie da się nic stwierdzić(!), albo zmień okulistę bo ten mi coś nieprofesjonalnością zalatuje. A ogóle ostatnio coraz więcej takich rzeczy mnie wkurza. W sklepach kosmetycznych łażą za mną i wypytują "w czym mogę pomoc?", a jak przychodzi co do czego to się okazuje że na kosmetykach się w ogóle nie znają. Tak samo z optykami. To jest jakaś masarka! |
![]() ![]() |
![]() |
#1317 |
Zadomowienie
|
A ja bym chciała zacząć nosić dzienne bo miesięczne mnie już denerwują
![]() ![]()
#1318 |
Nie depcze krokusów
|
Dzisiaj założenie przyszło mi już bez problemów. Przez jakiś czas wydawało mi się, że jednak leżą na środku (mam szaro-niebieską białkówkę, to mogło mnie mylić), ale teraz wyraźnie zarówno ja, jak i "zeszklone" koleżanki w pracy widzą, że lecą do góry. Jutro wizyta. A potem fryzjer, nareszcie będę widziała, co mi robią
![]() atsenka - jaki masz cylinder? Ja mam -0,75-(-0,5) i noszę zwykłe szkła. Różnica jest niestety, ale nie przeszkadza.
![]() |
#1319 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, która używała Bauscha szkieł miesięcznych Softlens 66 i zmieniła sobie na inne i jest zadowolona?? powiedzcie na co zmieniłyście
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1320 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.